餐厅: 甘露甜品
资讯:

2019-07-29 1732 浏览
沙嗲醬牛柏葉粗麵🍜$20之前睇到網友同傳媒介紹😏已經想去試下佢地沙嗲醬🙈$20嘅一餸車仔麵☺牛柏葉唔算好多😂不過個醬的確夠惹味🤤真係幾好食可以一試👍甘露甜品 (土瓜灣)土瓜灣美景街 50 號
沙嗲醬牛柏葉粗麵🍜$20

之前睇到網友同傳媒介紹😏
已經想去試下佢地沙嗲醬🙈
$20嘅一餸車仔麵☺
牛柏葉唔算好多😂
不過個醬的確夠惹味🤤
真係幾好食
可以一試👍

甘露甜品 (土瓜灣)
土瓜灣美景街 50 號
2019-06-18 1382 浏览
土瓜灣美景街…相信不少人從來未黎過…地方唔多就腳,又冇地下鐵,要黎又真係幾唔方便…不過如果你真係對食糖水有要求,尤其是對紅豆沙,綠豆沙特别鐘情嘅話,就一定要黎…先講環境,佢冇豪華嘅裝修,醉人嘅風景,只有幾張平民摺枱摺櫈…就係因為咁…鋪入面係充滿住八九十年代嘅味道,難怪大時代嘅導演會响呢度取景。服務方面,當然唔會有五星酒店嘅服務員,只有親切嘅老闆娘,用對子女嘅口吻黎招呼,好有家嘅温暖。食物方面,不得不提紅豆沙同綠豆沙,呢度嘅紅豆綠豆係煲到冇晒一粒粒嘅豆…名乎其實嘅沙…紅豆沙食落有陣陣陳皮香味…清香得黎又唔會搶左紅豆味道…相反,綠豆沙就以香草為主,綠豆為輔,絶不失禮。除糖水之外,老闆娘亦有提供小食,雖然呢啲小食唔係乜嘢山珍海味,但係配合特制醬汁,立刻變成珍貴美食…友人們食過不停…本篇不提供相片…希望在這裡留白,好讓讀者自行想象,探索,究竟咁特别嘅紅豆沙綠豆沙會係点樣…返看戲照,鋪面似乎仍然保留住當時嘅環境,無什改變,希望老闆娘可以繼續經營,保留住呢個大時代嘅味道。

2019-06-16
$30 (宵夜)
2019-03-01 1296 浏览
第一次試呢間店既小食叫左3串小食: 陳皮魚蛋、牛栢葉、豬皮承惠 $20 ($7 /串)陳皮魚蛋:5 粒細魚蛋,沒有陳皮味,咬口亦只屬一般貨色(淋淋地)牛栢葉:最穩陣,牛栢葉本身無味,店家淋上沙嗲汁後反而幾好食豬皮:可能煮過頭,淋到好似腐皮咁,完全索唔到沙嗲汁3 串入面只有牛栢葉可一試!
第一次試呢間店既小食

叫左3串小食: 陳皮魚蛋、牛栢葉、豬皮
承惠 $20 ($7 /串)

陳皮魚蛋:
5 粒細魚蛋,沒有陳皮味,咬口亦只屬一般貨色(淋淋地)

牛栢葉:
最穩陣,牛栢葉本身無味,店家淋上沙嗲汁後反而幾好食

豬皮:
可能煮過頭,淋到好似腐皮咁,完全索唔到沙嗲汁

3 串入面只有牛栢葉可一試!

2019-03-01
外卖自取
2018-01-09 1231 浏览
香草綠豆沙喝完讓胃無比的舒暢,渾身充滿力量。與譚太親切合影後點上一杯西米露,獨坐海邊,無限風景。香港,有這些就足夠了。#帶著微博去香港##粵色悅人##人間四美# 安利一下地址,土瓜灣美景街50號。變形金剛等大片也在此地區取景。
2017-12-31 1458 浏览
這間甜品店,幾年前不知甚麼電視節目📺就已看過,見到門面就想起了。這次一試就覺得很多亮點。生菜魚肉,本人一向不吃。陳皮魚蛋,原來這種就叫做陳皮魚蛋,記得當年葵興地鐵站對面的葵興美食中心,所售賣的好像就是這種魚蛋,面頭有很多坑紋,內裏又有特別的香氣,而非那種鯪魚肉的味道。這兒的魚蛋也是這種陳皮魚蛋,面頭很多坑紋,上面再加了些少沙嗲汁,比起內裏是不知真假的魚肉,味道香許多。凍綠豆沙,凍得來未叫結冰,但煲到完全呈沙狀,它的沙狀甚至乎令人難以吃得出有什麼在裏面,但是沙狀之餘,又沒有其他固體,好像在家中煲完湯,然後過濾了湯渣;因平日的綠豆沙,雖然號稱綠豆沙,但絕少煲到成沙,紅豆沙煲到成沙就比較多,綠豆沙很多都是有很多綠豆,加點臭草,加點海帶就算。另外就是友人的麻蓉湯圓,蘭姐號稱湯圓是立即煮製,已經值得加分,其實看樣子,麻蓉湯圓跟芝麻湯圓好像沒有什麼分別,但是吃落的時候,蔴蓉湯圓好像更加綿滑,而且沒有芝麻那麼粗糙。蘭姐服務周到,禮貌待人,有問必答,提醒客人拿好東西。小店子門面小,內裏也小,值得支持!
生菜魚肉,本人一向不吃。

甘露綠豆沙

另外就是友人的
麻蓉湯圓,蘭姐號稱湯圓是立即煮製,已經值得加分

宵夜
2016-09-19 1724 浏览
睇飲食節目最易跟D節目介紹既食店去搵食, 見到節目介紹這間食店已經心癢癢要來試下..一早6點多係對面食完串燒作晚餐後再來這店叫多4串小食同各人點左碗糖水真係好飽下!!!講番這裡店鋪非常非常之細, 只有放上4張圓枱講真乾淨度就麻麻架啦..如果唔係電視節目介紹, 平時經過我都未必會入來試. 節目中介紹這裡既東風螺, 牛什同魷魚加上店主既自家沙茶醬非常一流, 所以我地就叫左這3款再加一串牛柏葉;另外佢地煮既糖水中以綠豆沙同紅豆沙都出名, 可以煲到出晒沙一D豆都無, 友人就點左碗紅豆沙; 而我就叫左芝麻糊每串小食都係$6係今時今日真係少見, 而且無介紹錯這裡小食真係唔錯, 我自己最喜歡就係魷魚好爽口, 牛什亦少見有咁多牛膀真係我至愛, 可惜我地太飽啦唔係一定叫多幾串小食.至於佢地既糖水亦做得出色, 我既芝麻糊夠滑甜度適中.雖然這裡衛生度一般而且好迫, 但這裡既食物同老闆娘街坊式招呼真係令你覺得好warm好滿足.地址: 土瓜灣美景街 50 號

至於佢地既糖水亦做得出色, 我既芝麻糊夠滑甜度適中.

地址: 土瓜灣美景街 50 號
2016-09-18
2016-09-17 1253 浏览
區區開火電視節目推介,肯定要來一試。未走進店裏,已想著多年沒有吃的東風螺。一坐下就心急先點了魚蛋,東風螺,牛什,魷魚各一串。可惜東風螺不是當年涼茶鋪風味,但整体非常爽口,配合特制沙嗲酱,非常惹味。再点了烧卖肠粉,伴沙嗲酱,极邪恶。差不多了,甜品时光。我点了绿豆沙,竟然有古祖的香草味,童年回忆马上回来。
區區開火電視節目推介,肯定要來一試。
綠豆沙
芝麻糊
燒賣腸粉
涼粉冰
豆漿
東風攞,魷魚,魚蛋,牛什
2016-09-17
2016-09-09 859 浏览
今晚吃了碗仔翅,不过不失,豆浆都几香豆味,魚旦有点腥,東风螺, 尤魚,牛柏叶好淡,好"林",冇口感,肠粉过得去,一般,不过个咖哩醬只有色,沒有香、味,叫了个涼粉冰外卖,合格,总括來说,只是不过不失,但价钱都算几平,成为$61
今晚吃了碗仔翅,不过不失,豆浆都几香豆味
2016-07-20 1561 浏览
住開呢頭有d舖頭真係由細食到大,好味既牛什真係非間莫屬, 帶咁多個人黎個個都話好食, 今日帶左女朋友黎, 連佢呢個唔太食牛雜既都大舉手指公呢度其實主打係食糖水店, 牛什好似只係其次, 不過做功一d都唔馬夫!!牛什評分: 5/5老闆娘呢度既牛雜只有『牛膀&肺』牛膀同牛肺食落口感好軟林林, 牛肺雖然林但不失原有口感, 2者都整到好濃好入味!再者 牛什既特製沙茶醬 深色到近符深黑色, 有dd咸香, 配埋一齊食真係一流!!!一個人返屋企經過呢度既真係可以一個人食10串, 諗起都正
住開呢頭有d舖頭真係由細食到大,

牛什
評分: 5/5
老闆娘呢度既牛雜只有『牛膀&肺』
一個人返屋企經過呢度既真係可以一個人食10串, 諗起都正
2016-07-03
其他
2016-07-03 1377 浏览
爸爸想食芝麻糊,本身想去深水埗食,但諗起在土瓜灣有間舊式甜品鋪未食過就去試一試芝麻糊唔滑身~仲要唔香芝麻味,結埋一舊舊,真係失望!紅綠兩溝~完全冇豆衣,但都有豆味!豬皮蘿蔔炆得好淋,可惜佢既自家制秘製沙嗲汁都係失望,冇沙嗲香,冇辣味,仲有小小酸味!個價錢點平都冇用
芝麻糊唔滑身~仲要唔香芝麻味,結埋一舊舊,真係失望!
紅綠兩溝~完全冇豆衣,但都有豆味!
個價錢點平都冇用
2016-07-03 1042 浏览
因為男朋友住喺土瓜灣所以好食係土瓜灣嘅loon loon la la搵好西,今日黎到美景樓呢頭食特色小食,食完之後就過咗隔離呢間「甘露甜品」,但食嘅唔係甜品而係呢度既牛雜。。。?😳😳😳唔講唔知道其實呢間甜品舖已經有一段歷史,點解咁講?因為呢度曾經拍攝過大時代,牆身貼滿左好多嘅報導,亦都因為早前重拍關係有好多人慕名而來。牛雜 $7/🍢呢度嘅牛雜只有牛膀 同 肺,色澤已經話到比大家知煮特有一段時間唔係講笑,食落口感好林好軟熟 超入味,秘製醬汁唔辣既,似係好濃味既特級沙茶醬再溝其他材料配製而成,好野味,正!😍😍👍🏻魚蛋 $5/🍡魚蛋彈牙度度算軟硬適中,都係唔辣既,同牛雜一樣都係用果一款秘製醬汁,好食😋涼冷冰 $6🍸飲落好清涼唔會太過甜,涼粉冰有個特別之處係入面有一舊有味嘅冰,應該加左奶落去雪,就算個冰融左之後都唔會影響到成杯涼粉冰個味道。好貼心既服務👏🏻😊抵讚!
牛雜 $7/🍢

魚蛋 $5/🍡
涼冷冰 $6🍸
2016-07-02
  • 牛什
2016-04-08 772 浏览
如果不是土瓜灣街坊,未必識得甘露,如果不是一套「大時代」,大家更加未必識得甘露。說起來,恐怕超過25年歷史了。多年來門面都沒多少改變,食物種類,除了主打的甜品外,亦兼賣小食。原先打算找母親喝下午茶,點知去左逛街,唯有食少少野打發時間。生菜魚肉湯平日同太太都係食糖水,今次反而要碗生菜魚肉湯,魚肉加入了鯪魚肉,比較認真,但有少許魚腥味,美中不足,湯底應該用燒過的柴魚熬過,不過不失吧!
說起來,恐怕超過25年歷史了。

生菜魚肉湯
今日去左土瓜灣食飯,見到對住有間舊式甜品店,就想心動動試,食左一半怕佢收工所以跑左去叫左外賣先。問返姐姐原來因為這候街多左食店所以營業時間都改為12點鐘。舊式小店加上膠牌寫字另有一番味道。食品好多都係紅牌寫仲有不同雜誌剪報,還有車仔面,牛什,魚蛋之類。姐姐話裡開左好多年啦,買少見少,叫我影下相,而我仲苦惱緊食咩糖水時,見到有芝麻糊(心諗會吾會又係粉,多次失望都難找手磨芝麻糊)。就係這時見到雜誌寫係手磨喎,咁二話不說就叫左外賣返去餐廳食。返到去朋友X2和我都食左,大家總結係堅手磨味道好味,但吾叫杰身芝麻糊,眼見到黑色有一點點的白色已覺得應該不錯(因為粉開只會黑色同好光亮杰身感覺),再加上嗅到芝麻香同米香己經令我好開心,口感還有少少芝麻和米係度,食完吾滯同吾會成口糊的粉,份量都多都係$15(外賣加$1),以真材實料黎講堅抵。同都多人外賣回家,所以吾好以為冇人坐代表吾好味道。
芝麻糊
2015-10-21
2015-09-09 606 浏览
走到大汗淋漓,行入甘露甜品,仿如荒漠甘泉,河馬夫婦呼喊著要尋找一點甘露。河馬生order了消暑綠豆沙。這裡的綠豆沙非原粒綠豆那款,而是把綠豆磨至起沙。有些人不喜歡,河馬太卻大愛這種口感。河馬太的腐竹薏米水清甜,滲出點點腐竹豆香,去水腫美白之餘又能滿足口慾。舊區店舖沒有華麗裝修,但用心製作的食品,令食客也能感受到其認真。
2015-09-04
2013-09-21 488 浏览
既然去得鴻福火鍋,下一場當然要找間糖水店來清潤一下。甘露說來都超過廿年歷史,除了是街坊生意、街坊價錢,門面比起一些新型甜品店,是天與地的比較,實在很難想像,在這個貴租的年代,又不是經常客滿,竟然可以生存。之前又火鍋又燒烤,實在太熱氣了,來一個冰凍的木瓜西米露,上檯前先注入花奶,雪得又夠凍,清甜好味,不過木瓜切得太碎了。
既然去得鴻福火鍋,下一場當然要找間糖水店來清潤一下。