呢度啲甜品無得輸呀!中式西式日式都好好味!我地一眾友人分別點了軟雪、紅豆、芝麻糊及芒果、款款都用料充足!加上呢度優美既環境配樂、家燕媽媽甜美既歌聲~ 完全係絕配!非要再黎不可!
2018-02-13
$30 (宵夜)
庆祝纪念
情人节
2018-02-10 368 浏览
經過黎間甜品店冧住叫杯野飲,開始入到去,入邊成浸味,超難頂,跟住就諗算啦點杯嘢飲,跟住就點咗杯西瓜汁,喺門口等咗成廿幾差唔多成30分鐘。居然都未等到。個店員就一直話喺度做緊喇。一杯西瓜汁都可以做咁耐我仲以為入邊加咗幾重料,點知其實就祇不過係一杯溝咗水嘅西瓜汁嗻,真係覺得咁樣嘅服務實在效率太低喇。

外卖自取
2017-12-03 393 浏览
食飯無乜水飲 ,唯有去食個甜品補返數。 見呢間嘢新新地,見佢個menu都多選擇,所以即管入去試下。佢,好似好多冰類添。朋友叫左豆花芝麻糊,店員話,佢地嘅豆花係用果凍做嘅,同一般豆腐花唔同。果然唔同,似啫喱同布丁混合體,不過無豆花嘅香,算滑嘅,芝麻糊好一般。至於呢個木瓜雪耳,唯一好處唔太甜 但雪耳唔夠爽,木瓜唔夠甜,整體糖水唔夠夾,唔知煮昝唔夠耐定係料唔夠靚,而加$8先有2粒嘅湯圓,個皮唔夠薄,芝麻唔夠香,仲之就係。。。。失敗。連最基本嘅糖水都咁嘅水準,除非附近糖水鋪執晒,唔係我應該唔會再幫襯

佢,好似好多冰類添。

芝麻糊豆腐花

木瓜雪耳糖水加湯圓

2017-08-07 351 浏览
晚餐後當然要來個甜品啦, 跟細細打算在附近找了一間甜品鋪吃點甜品及多吹一陣水。經過時店員走出來招客,看過櫥窗上的介紹還可以就進去了。可能時間尚早,全鋪只有我們2個客人,名副其實的包場,還真是第一次甜品叔叔熱烈推介的蜜紅豆涼粉~   用糖水煮過的原粒紅豆,賣相挺不錯,看上去粒粒也很飽滿,配上涼粉加奶,不會太甜。楊枝金撈~ 跟平常試的差不多~

楊枝金撈~ 跟平常試的差不多~

2017-07-05
2017-05-10 418 浏览
吃過晚飯意猶未盡,走到晚上十時半仍然旺市的小街,太子的食店實在林林總總,價錢也很貼地。我們隨便走進一家甜品店,店員姨姨很友善招待我們進去,我們也被menu吸引了。menu上甜品種類超多,綿綿冰、水果撈、傳統熱糖水、豆腐花、雪糕西米露等等的糖水都有,只差在沒有熱焗的甜品。心大心細下終於點了:金撈可任意配搭豆腐花/西米/涼粉等等。我的豆腐花是比較硬身似奶凍的texture,不夠豆香,但作為金撈底也很配合。芒果塊香甜夠多,加芒果汁和椰汁很消暑。最正是有椰果,中和了西柚肉的澀,混豆腐花吃的話椰果比西柚肉合宜得多。朋友們也分別點了:凍芝麻糊雲呢拿雪糕 - 雪糕令芝麻糊更香滑,想不到是個很不錯的配搭芒果熱椰汁紫米露 - 紫米露足料不過甜,但附帶的芒果汁加上熱的紫米露則有點奇怪椰子雪香 - 其實類似是綿綿冰的東西,但比綿綿冰更細滑更似雪糕。很大碗,伴著的水果也很多很足料。

楊枝金撈豆腐花

朋友們也分別點了:
$33 (宵夜)
2016-12-18 272 浏览
第二次幫襯甜品叔叔,兩次來都係食中式甜品,好欣賞佢做少糖口味。我今次食喳咋,豆多唔甜又抵食,人又唔多可以坐耐d。朋友食左芋頭西米露,佢都好鍾意,因為都好多芋頭同埋好香。呢條街附近都好多野食,可以來發掘發掘!
呢條街附近都好多野食,可以來發掘發掘!
喳咋,芋頭西米露
喳咋,芋頭西米露
2016-06-08 356 浏览
今日天氣炎熱最適合飲番杯芒果沙冰喇,約左朋友係甜品叔叔等,莪每次嚟都會點芒果沙冰飲。芒果沙冰,芒果與沙冰結合冰凉爽口,飲一啖口感酸酸甜甜,芒果味特別香濃,果肉料足夠多,非常滿足!!

2016-04-10 337 浏览
與友人仍感聊不夠, 所以隨便選了間甜品店. 可能只是約9點, 時間尚早, 店內只有4,5人. 不過晚點時, 都差不多滿坐, 可能因為附近甜品店不多?另外, 不論是器皿, 還是甜品種類, 名字, 價錢都像滿記, 不知道是否有甚麼關係. 哈哈.我在眾多選擇中, 選了楊枝金撈豆腐花. 楊枝甘露尚算足料, 有柚肉, 芒果, 椰果等, 味道甜甜的, 配上豆腐花食很夾. 除了有啖啖芒果肉外, 亦加了芒果汁, 香甜味十足. 再配上帶點微酸味的柚子肉, 清新好味. 甜品份量不少, 味道不錯, 下次再來太子食飯時, 也可以再來這裡食甜品呢!

不知道是否有甚麼關係. 哈哈.
楊枝金撈豆腐花

2016-04-02
$33 (宵夜)
2016-03-30 190 浏览
星期日同朋友行過太子,攰攰地見到間糖水店就入左黎裝修普通,但地方乾淨,坐得舒服叫左個日式軟雪四款口味有芒果,朱古力,椰子,士多啤梨,入口即溶,口感軟滑,好似從天而降的飘雪,芒果好甜,吾錯朋友叫左個 楊枝甘撈內有西米,鲜芒果肉,椰果,甘柚粒,伴鮮芒果汁及佢地獨家調配嘅椰漿,口感豐富,以別不同。(老細好nice好好傾,原來全部都係老闆親自整的)第一次黎,好味有驚喜,值得推介!
星期日同朋友行過太子,攰攰地見到間糖水店就入左黎

裝修普通,但地方乾淨,坐得舒服

叫左個日式軟雪

朋友叫左個 楊枝甘撈

第一次黎,好味有驚喜,值得推介!
日式軟雪
楊枝甘撈
2016-03-27
$25 (宵夜)
日式軟雪
楊枝甘撈
2016-02-06 278 浏览
同老公食完飯想買甜品返屋企食,經過呢間甜品舖諗住試下,價錢唔算平,綠豆沙$20,榴槤金撈$36同榴槤撈河$341,榴槤金撈:份量算多但只係西米露多(成本唔高比多的都無所謂)同因為pat榴槤ok,所以不過不失2,榴槤撈河:椰粉河粉無椰汁味,亦溝得過左份而連少少煙un都無,榴槤汁又係開到稀晒,係pat榴槤救左碗野,勉強都可以食完,反正份量唔多3,綠豆沙:最慘不忍睹,我已經算係勁鍾意食甜品,只要未去到難食到嘔我都盡量會食完,但係呢個綠豆沙“水料料”既程度係完全無綠豆品,得個甜字,我食左4份1之後頂唔住同老公講“開盒日清美味寶應該仲好食過呢盒野”。。。然後就掉左。。。以咁既價錢去食的咁既甜品,不如買日清美味寶開出黎賣無咁虐待的客個胃

1,榴槤金撈:
2,榴槤撈河:
3,綠豆沙:

綠豆沙
榴槤撈河
外卖自取
2015-08-19 117 浏览
芒果椰汁西米露 (配雲呢拿/芒果雪糕):普通到不能再普通, 芒果不單止唔甜仲要酸, 加錢的雪糕球又唔滑, 椰汁又唔夠香滑, 難怪飯後時間竟然唔洗等位可以即入呀!! 應該冇下次的
芒果椰汁西米露 (配雲呢拿/芒果雪糕)
芒果椰汁西米露 (配雲呢拿/芒果雪糕):

2015-05-20 287 浏览
今日朋友問我今晚果餐想食什麼,我就選擇了太子享用晚餐,但我醉翁之意不在於此。 因為上一次同朋友無意間想食甜品,剛好呢間新開就入去試下。水最初果兩位仔妹服務真係唔得,簡直係唔憂做,真係想鬧佢。不過最後都叫咗個招牌mango軟雪食。一食我就鍾意咗。完全唔似雪糕咗。入口即溶。 好rich... 所以今日好想再食。今次食咗strawberry味,酸酸地不過幾好味。 朋友之前試過豆腐花都好滑。 至於服務就好好多了。因為兩位都無做了。 換來自己人做好好多。 值得再去試其他甜品。
軟雪系列
軟雪
軟雪
  • 雪花冰
2015-05-10 293 浏览
喺太子食完飯,見到有間新開嘅甜品店。就入去一試。見呢度有中式又有西式甜品。叫左個芝麻糊加湯丸,佢地話自己磨芝麻。但食落一般。無乜之麻味,唔夠滑,不太甜,又唔夠熱,湯丸似雪藏貨,層皮散散地,個心未溶,難怪冇乜人幫襯。
2015-04-29
$45 (宵夜)