11月14日(星期六)晚,和女友在朗豪坊看完電影,女友想吃點東西才回家,那當然是甜品!本想帶女友去「甜品革命」,不過門口的人群已令我們卻步,正當女友懷著失望的心情去巴士站時,在轉角位給我望見這店,於是轉地方來這裡。店子不大,選擇卻頗多,有點花多眼亂,女友很快就想到吃芝麻糊燉蛋白,我就望了很久才想到試試清心丸黑糯米,後來更追加一碟擂沙湯丸。女友的芝麻糊燉蛋白很不錯,芝麻糊不是開粉的,蛋白帶有蛋白味,兩者皆味道濃厚,口感香軟滑溜;我的清心丸黑糯米反而成了三不像,清心丸竟然是類似大菜糕的方粒,黑糯米就真的是一堆煮熟了的糯米,白色的液體又是不香不濃的椰汁,我倒是第一次吃沒有“甜湯”的黑糯米,吃得已屬半飽的我幾乎牙關也酸軟,而且很飽很辛苦,但這碗所謂“糖水”的甜度是零!後加的擂沙湯丸也祇是沒有薑湯和放上類似“木糠”粉的芝麻湯丸而已,幸好湯丸煙韌軟綿,芝麻餡料夠濃味,挽回不少分數。“革命”嘗未成功,我倆仍會努力嘗試的!!!

“革命”嘗未成功,我倆仍會努力嘗試的!!!
芝麻糊蛋白
清心丸黑糯米
收據
擂沙湯丸
2009-11-14
$28 (宵夜)
收據
2009-06-29 12 浏览
超愛甜的我,食完飯總係想包1碗糖水返家. 因甜品哥哥係正屋企樓下所以經常都去外賣糖水返家.我覺得佢係個芝麻燉蛋白叫吾錯,其他都麻麻.但芝麻糊佢就比吾上大良8記,佢呢度果d好似用水開咁又太甜.其實佢呢度吾算係好食,係麻麻地,但賣d糖水算貴,個人覺得吾值 ..
超愛甜的我,食完飯總係想包1碗糖水返家.

甜品哥哥係正屋企樓下所以經常都去外賣糖水返家.
我覺得佢係個芝麻燉蛋白叫吾錯,其他都麻麻.
但芝麻糊佢就比吾上大良8記,佢呢度果d好似用水開咁又太甜.
2009-06-27
2009-01-20 8 浏览
今日(20-1-2009Tue)男友放工o黎食飯,又順便買甜品o黎,佢o係呢o度買o左$18.00o既芒果布甸畀我爸爸食.我又偷食兩啖.打開,好多淡奶啊,食吓布甸,算幾滑,但冇乜芒果味,芒果肉唔酸但有渣.

芒果布甸
$18 (其他)
2009-01-08 15 浏览
2人分別點了-寄生旦茶 - 只旦好滑ok; 但個茶就超甜...飲唔落...$13一只旦-紫米露- 一半係西米, 成碗野冇乜味, 杰撻撻又唔熱...想點?!-芝麻湯丸 - 唔太差不過不算好食, 亦唔夠熱冬天去食湯水, 喜歡熱辣辣的...佢完全唔合格.食唔哂埋單閃人...
2人分別點了
-芝麻湯丸 - 唔太差不過不算好食, 亦唔夠熱

冬天去食湯水, 喜歡熱辣辣的...佢完全唔合格.

食唔哂埋單閃人...
$21.5 (其他)
2008-12-30 19 浏览
尋晚(29-12-08 Mon)男友突然話o黎食飯,順便o係o度買甜品o黎.,爸爸同我o地三個食完飯後就食喇,男友買o左兩碗榴槤金露同一碗蛋白芝麻糊.爸爸自己食一碗榴槤金露,我同男友兩樣都試.我o地都先試榴槤金露,好凍,有冰o既?但好香榴槤味,有椂柚肉同西米,甜度o岩o岩好,但我o地o個碗好少榴彈肉,椂柚肉有正常o既微澀味,我問爸爸食唔食到,佢竟然答佢o個碗冇,只係有好多榴槤肉,又冇冰.啊,佢揀o左碗勁多榴槤o既,但我男友話唔係喎,佢隨手拎,都冇開蓋睇過.哈,咁唔通係要兩碗撈埋再分?不過呢個甜品可以encore o既,之後到蛋白芝麻糊,暖暖地o既,蛋白夠滑,芝麻糊有少少燶味咁.好似比榴槤金露遜色.男友唔sure幾錢,佢話榴槤金露應該係$20.00一碗.

男友唔sure幾錢,佢話榴槤金露應該係$20.00一碗.
$20 (宵夜)
  • 榴槤金露
2008-08-19 8 浏览
朋友介紹, 過時我有咳, 咳了幾個月, 但為朋友, 都一起去食甜品.老闆娘見我咳, 介紹了一個 紅棗海底椰桑寄生茶. 很好味, 清甜得來一d都唔「漏」 而且還醫了我的咳.朋友們都話佢地的甜品好食, 甜得啱啱好, 不會漏. 值得一試
老闆娘見我咳, 介紹了一個 紅棗海底椰桑寄生茶.
很好味, 清甜得來一d都唔「漏」 而且還醫了我的咳.

$20 (宵夜)
  • 紅棗海底椰桑寄生茶
2008-05-26 13 浏览
去房間前, 幫余生先去 7-11 幫了個三明治, 心思思想買甜品去房間裡吃, 製造 "甜".打電話給他問他吃不吃, 他叫我幫他選. 自個兒甜甜的幫佢點了個冷的芝麻糊, 我知道他喜歡吃. 自己則要了個黑白配..芝麻糊:嘗了一口, 芝麻好像太少, 糖加得太多, 太甜了點. 不算香, 也不太滑, 當然比不上大良八記, 但要 $12, 我記得大良八記好像是 $10?.黑白配:裡面有芒果, 西瓜, 蜜瓜, 蘋果(?), 波羅, 涼粉, 大菜糕, 一粒粒的出面透明, 入面有粒黑色野的好 "煙 un" 的野, 還有芒果醬. 不太甜, 味道剛剛好, 食起來感覺蠻清新, 是能令人有好心情的甜品. 不過要 $22, 份量不算多, 好像有點貴, 還是我還未適應通漲?芝麻精不行, 但黑白配行, 所以只可以給 "OK".休息時邊吃甜品, 邊看電視, 輕鬆的對話, 我喜歡房間中的空氣.

芝麻精不行, 但黑白配行, 所以只可以給 "OK".

2007-01-04 11 浏览
想不到黃金時間仍可拿到十個位子。要的是「黑白配」走甜:無落糖漿既黑白配,有芒果醬(...)、各式新鮮生果粒(西瓜、蜜瓜、哈密瓜、柿、菠蘿...)、大菜糕、涼粉、黑珍珠同玻璃珠;感覺好fresh(D生果),心型的涼粉(黑)好顯然切得太薄同太稔,蛋花大菜糕(白)既口感,亦好顯然同其他食物唔夾,再加上整得麻麻...其實椰果都算係白色吖,若果落椰果或者會好D。其他人既「黃金入球」(榴槤刨冰加芒果金柚之類)、桂花蓮子清心丸湯丸、煮到融既腐竹雞蛋糖水...好似都各有千秋。無,無改錯名,不過係搭錯料,或者我叫錯掛。
想不到黃金時間仍可拿到十個位子。

其實椰果都算係白色吖,若果落椰果或者會好D。

無,無改錯名,不過係搭錯料,或者我叫錯掛。
2006-12-11 4 浏览
1號果晩食完野,行左陣,個fd話想食糖水,就去左呢度。我叫左個合桃芝麻糊,個fd要芝麻糊。今次d野好唔掂!又淡又稀!好少晌呢度食糊類o既糖水,之前都係食果d比較特別,其他地方冇得食o既,估唔到今次咁,有d失望!
2006-02-05 7 浏览
一路幫襯開太子道甜品哥哥都唔錯,未試過旺角呢間,上兩個禮拜同朋友行過見到,入去試下,其實見到門面都打左個突,環境亂七八糟,不過如果好食都算,叫左個黑珍珠飄雪同熱紅豆沙,前者刨冰,兩個勁唔掂,無賣相,無味道可言,刨冰:刨冰+涼粉+芒果肉/汁...份量錯晒,配搭完全唔掂;(太子店:刨冰+涼粉+大菜糕+黑糯米+椰奶,上見得人),紅豆沙好淡,水汪汪,無味,超級市場好過佢,食到咁上下撥到刨冰個底有個鐵片狀的東西,jesus,無問,即閃。一定無第二次。

一定無第二次。
(非会员)
2006-01-12 7 浏览
我早兩晚去食,明明要叫加湯圓,侍應小姐好似冇聽到咁,落錯柯打,其實食物質數麻麻地啦
2005-09-24 8 浏览
中秋果時諗住bbq,點知落雨!於是出去其他地方食野,之後去呢度食甜品。我見有幾種甜品都幾特別,最後揀咗椰汁鴛鴦珠燉蛋白。鴛鴦珠係黑珍珠同類似西米嘅野,不過比西米爽d,燉蛋白喺底,一d都唔"漏",淡淡地唔錯,啱晒做飯後甜品。