2009-12-14 17 浏览
食完辣野,決定來這食甜品解辣,我地你附近兜左好耐先找到間鋪,原來佢係"係"行仔入面,而且我地仲眼大睇唔到佢地仔係行的入口放係到的招牌~~~~哈哈~~~~~~~~~~我地入到佢鋪頭,唔係太大,只係得6,7張枱左右,不過坐落都幾舒服,中途間鋪坐滿人都未有迫o既感覺3個人點3個甜品,一人一個,焗雪山,亞里爸爸香蕉船,椰皇木瓜雪耳先送來"椰皇木瓜雪耳"朋友說味道不錯!但木瓜比較硬同無味~~~~~~~之後送來係",亞里爸爸香蕉船",個樣好得,雪糕可選兩種味,擇左雲呢嗱同朱古力,整體都好食,不過朱古力雪糕入面有冰要扣分~~~~焗雪山上面D蛋白cream好輕,少少甜,底部的蛋糕底都幾好,可惜擇的芒果味雪糕入面都係有冰要扣分,同埋如果入面D雜果可以凍D就更加好,不過整體係好吃o既可以再來食XD
食完辣野,決定來這食甜品解辣,
可以再來食XD
2009-12-13
$38 (宵夜)
2009-12-12 5 浏览
今晚打完邊爐就喺附近食糖水, 呢間舖都好FULL家, 好彩入到去仲有一張大枱, 我地5個人, 叫左4款甜品食炸雪糕球(朱古力味) - 出面個皮係熱既脆既, 類似蕃薯咁既, 裡面就凍冰冰既朱古力雪糕, 感覺好新鮮, 幾特別, 可以一試楊枝金露 - 材料都好足, 夠凍好味芒果西米露 - 芒果半個切開, 西米質地林, 比唔上滿記既西米香芒腸粉 - 幾好味, 值得一試

楊枝金露 - 材料都好足, 夠凍好味

香芒腸粉 - 幾好味, 值得一試
2009-12-11
2009-09-16 15 浏览
前幾日約左班朋友出黎食tea, 之前都經過開呢到, 不過都無入去, 今次終於入到去睇下有咩好野食!1行5人叫左4樣野share黎食先黎既係甜心腸粉, 1開始都以為係d再普通不過既椰汁皮包住細細舊既芒果, 點知1切開先知原來好大舊, d芒果好新鮮好甜, 再加上凍凍地既椰汁皮包住, 食落去既感覺簡直1流!!好好食又好滑, 值得推介!!黃金雪球, 出面係1層炸過既皮, 咬落去脆脆地又唔太油, 入面包住既係綠茶味既雪糕, 本身對呢隻味既雪糕都無乜好感, 不過今次老闆就整得好好, 1陣淡淡既茶香味, 凍凍地既感覺充滿住個口好爽焗雪山, 出面個層係焗蛋白, 食落去creamy好快就溶係個口到, 入面就裝住d雪糕同蛋糕, 夾埋1齊食既話會先係feel到有1層泡泡, 之後會食到1凍1暖既感覺, 好得意湯圓椰皇盅, 老闆用個椰子殼做個盅, 入面係d椰汁同埋奶皇湯圓, 湯圓就食得多啦, 不過呢隻奶皇味都係第1次試, 唔錯呀, d餡料好足, 反而吸引到我既係入面d椰汁, 味道清淡, 唔會甜到好似糖水咁, 我最鐘意呢隻味!!整體黎講呢間野d野食都幾好食, 店舖雖小, 但頗為乾淨, 又有tv睇, 老闆會好親切咁

整體黎講呢間野d野食都幾好食, 店舖雖小, 但頗為乾淨, 又有tv睇, 老闆會好親切咁走埋黎睇下我地有咩需要, 又比d好得意既碗仔我地share黎食, 又問我地d野岩唔岩食, 總之服務好好
因為我地有卡, 所以有折, 除番開5個人都好抵食!!

理工學生有9折優惠
店內相片推介
大大粒芒果
黃金雪球(綠茶味)
湯圓椰皇盅
奶皇湯圓
2009-09-09
店內相片推介
大大粒芒果
黃金雪球(綠茶味)
湯圓椰皇盅
奶皇湯圓
  • 甜心腸粉!!! 湯圓椰皇盅!
2009-09-11 4 浏览
比門口貼出黎既介紹同獎狀吸引左入去炸綠茶雪糕: 第一次食,覺得好好味,本身喜歡綠茶味雪糕,脆脆的表面咬落去又暖又凍,好特別芝麻糊焗蛋白: 第一次食, 外表好吸引,但蛋白冇乜味道,芝麻糊亦不夠水準,普普通通,但一試無妨。ps: 希望店員多點留意客人吧
比門口貼出黎既介紹同獎狀吸引左入去

炸綠茶雪糕: 第一次食,覺得好好味,本身喜歡綠茶味雪糕,
脆脆的表面咬落去又暖又凍,好特別

芝麻糊焗蛋白: 第一次食, 外表好吸引,但蛋白冇乜味道,
芝麻糊亦不夠水準,普普通通,但一試無妨。

ps: 希望店員多點留意客人吧
  • 炸綠茶雪糕
2009-08-28 10 浏览
After my delicious meal at Mikawaya, I came here for dessert, the choices of dessert here were not overly exciting, basically the same desserts which could be found at other places. The coconut cake was sold out, but interesting, as the chinese was coconut pie.I ordered the Sweet durian roll, and fried ice-cream, if I had seen the fried banana on the menu, I would have ordered that.Sweet durian roll:Tasted better than expected, creamy ripe durian inside the sweet white wrap. The wrap was jelly l

Sweet durian roll:
Tasted better than expected, creamy ripe durian inside the sweet white wrap. The wrap was jelly like. There were clear bits of jelly on top mimicking birds nests, but it wasn’t agar, the texture was more like konjac.

Fried ice-cream: tasted ok, nothing surprising about it, at the least the oil was fresh.
2009-08-26 16 浏览
今日約左我親愛的出街早2日佢話見到呢間甜品屋好似唔錯,,就講左好左黎食~咁就行陣街先啦~天氣都真係好熱...食甜品真係明智XDD入到去有位坐,,就望下d相有咩好介紹~親愛的一早就揀好左要試芝麻糊焗蛋白我就唔知食咩好(因為有少少唔舒服) -﹏-"又好想食榴槤~最終親愛的都話好啦食啦~就揀左飄雪榴槤=3=焗蛋白~味道中等~親愛的評價佢係: 普通好食~飄雪榴槤,,,榴槤味好香~~外面包住個層滑溜溜...一o殊入口~~~哇~~滑滑溜溜~~榴槤既香味~~凍凍地既感覺~~好正,,食左一啖,,同親愛的你眼望我眼~一致認為好正!!!整體價$略貴...但總可一試特色甜品店舖面積較細,,,ok乾淨企理
今日約左我親愛的出街

早2日佢話見到呢間甜品屋好似唔錯,,就講左好左黎食~
咁就行陣街先啦~天氣都真係好熱...食甜品真係明智XDD
入到去有位坐,,就望下d相有咩好介紹~
親愛的一早就揀好左要試芝麻糊焗蛋白
我就唔知食咩好(因為有少少唔舒服) -﹏-"
又好想食榴槤~最終親愛的都話好啦食啦~
就揀左飄雪榴槤=3=

焗蛋白~味道中等~
親愛的評價佢係: 普通好食~
飄雪榴槤,,,榴槤味好香~~外面包住個層滑溜溜...
好正,,食左一啖,,同親愛的你眼望我眼~一致認為好正!!!

整體價$略貴...
但總可一試特色甜品
店舖面積較細,,,ok乾淨企理
2009-08-23
2009-08-20 18 浏览
前兩日o係尖東行去紅磡食糖水原本諗住去工房/ 芝麻紅豆, 行行下突然醒起哩間野之前誤打誤撞經過過一次得知哩條巷仔原來都幾多野食, 但始終都無緣黎到哩頭今次難得行到過黎都搵唔到咩藉口比自己唔食哩間我地黎到5,6點左右, 所以間鋪係冇乜人o係出面有下午茶餐既牌, 係一個糖水+一個小食$20, 糖水都係紅豆沙綠豆沙o個d但係一場黎到, 唔係食紅豆沙呀嘛. 當然要試下d 特別d 既甜品.店入面都貼左d openrice 既名次, 睇黎老闆都有上黎喎老闆招呼唔錯, 聽到我地既疑問, 傾緊電話都仲答我地問題.朋友要左個類似宇治金時既物體, 但冰底就唔係綠茶冰, 應該係椰汁冰內有乾坤, 有兩舊綠色既啫喱仲有云呢拿雪糕.小丸子夠煙韌, 湯丸一樣, 唔似得許氏既小丸子又硬又食到成口粉.另外又叫左炸香蕉$20看起來好普通, 只係切開有條香蕉成三件再炸.的確如此, 並冇其他花巧既東西, 但竟然可以咁好食外面非常鬆脆, 有d 似食沙律海鮮卷既外層. 香蕉微暖真係估唔到香蕉炸左可以咁好食!!我就要左個招牌芝麻糊焗蛋白老細問我要熱定凍. 唉. 又一難已決擇既問題. 熱的確係香d, 但岩岩行完一段路個身都好熱啦最後
前兩日o係尖東行去紅磡食糖水
原本諗住去工房/ 芝麻紅豆, 行行下突然醒起哩間野
今次難得行到過黎都搵唔到咩藉口比自己唔食哩間

我地黎到5,6點左右, 所以間鋪係冇乜人
老闆招呼唔錯, 聽到我地既疑問, 傾緊電話都仲答我地問題.

內有乾坤, 有兩舊綠色既啫喱仲有云呢拿雪糕.

另外又叫左炸香蕉$20
看起來好普通, 只係切開有條香蕉成三件再炸.
的確如此, 並冇其他花巧既東西, 但竟然可以咁好食

外面非常鬆脆, 有d 似食沙律海鮮卷既外層. 香蕉微暖
真係估唔到香蕉炸左可以咁好食!!

我就要左個招牌芝麻糊焗蛋白
最後都係要左個凍既.
賣相非常好, 而且蛋白打到好高, 大大個.
先試一口蛋白, 好滑好似cream 咁, 蛋白味都好香.

芝麻糊好滿, 岩岩好到碗邊, 唔會因為被蛋白蓋住而"你睇我唔到"比少左.
但芝麻糊唔夠杰身同唔夠滑, 質感似芝麻糊粉開出黎咁, 食到一粒粒.
因為成個甜品太大個但得兩種味既關係, 食食下會覺得好寡, 食到一半唔想再食既感覺

整體黎講哩間野好抵食

二十多元就可以食到d 咁特別既甜品, 真係好感恩. 食完又滿足又開心
依家唯一寄望既係哩間野唔好加價啦!
理大學生堂食仲有九折
內有玄機
炸香蕉
凍芝麻糊+熱蛋白
內有玄機
炸香蕉
凍芝麻糊+熱蛋白
2009-08-01 4 浏览
咁多款甜品中,焗雪山係我最鐘意食ga甜品...因為個買相已經好吸引我喇!當我開始食最頂層ga焗蛋白時...感覺好有趣...d蛋白好似d泡泡咁...覺得好creamy...甜甜地~又唔會太甜...唔會太漏...而下層係雪糕同蛋糕...雪糕可自選口味...另外,蛋白杏仁露都值得一試..上面層係有d蛋白絲ga杏仁露...感覺幾特別...幾有咬口...唔會咁齋...連埋下層ga燉蛋白一齊食....總之就好match la
summer
椰皇湯圓盅
芝麻糊焗蛋白
$45 (宵夜)
summer
椰皇湯圓盅
2009-06-30
點了招牌之一的焗雪山和極品燕窩南瓜露:焗雪山底層係蛋糕,中層係雪糕,最頂係焗蛋白。蛋白不夠軟滑,芒果味雪糕味道好假… 南瓜露更失望,竟然帶酸味!價錢與水準不符,不會再來了~
$35 (宵夜)
2009-05-16
五月十五日(星期五)同老公吃完了喇沙,再搭的士返回黃埔,今次要吃甜心甜品屋!店子雖然小,但是坐得都尚可,而且有電視看,剛好可以看到我們近排追看的<老婆大人>!看見門口貼著有榴槤甜品,不過因為老公近排常吃榴槤了!加上是有其他椰絲的!所以我的建議給他否決了!我要了芝麻焗雪山,他要了甜心腸粉!雖然腸粉是預先準備好,但是加上了朱古力醬和芒果醬!味道不錯!皮是用椰汁做的!口感特別芒果很甜!推介!芝麻焗雪山:我們叫了熱的!但是吃到內面才知道是凍的,當然沒有要求換呢!面是泡泡,下面是比較稀的芝麻糊!味道可以!
五月十五日(星期五)

同老公吃完了喇沙,再搭的士返回黃埔,今次要吃甜心甜品屋!

我要了芝麻焗雪山,他要了甜心腸粉!
芒果很甜!推介!

芝麻焗雪山
2009-05-15
$25 (宵夜)
芝麻焗雪山
2009-05-03
見住佢開張,不過一路都冇興趣試下。可能係因為佢個名太甜啦!見咁多人去過,又話攞獎咪去試下囉。點知都係令人失望而回。原因1: 太貴 - 價錢不合理,我叫了個刨冰,份量少,又比其他出名的糖水店仍貴。2.服務差 - 問佢又唔彩,掛住望TV3. 唔好食 - 我們一行三人叫了兩個刨冰及一個焗雪山。刨冰太粗粒,加入木瓜味道怪怪的.份量細,唔掂!焗雪山都可以,算合格喇,不過唔可以話超好食囉!
見住佢開張,不過一路都冇興趣試下。可能係因為佢個名太甜啦!

見咁多人去過,又話攞獎咪去試下囉。

點知都係令人失望而回。

原因
2.服務差 - 問佢又唔彩,掛住望TV
宵夜
2009-04-23
路經這間店,想起這裡的好評,晚飯後便來一試點了芝麻糊蛋白和甜腸粉,芝麻糊蛋白確是一個很新鮮的try,因為是中式糖水的一個新配搭,在外面吃的都是把水果配來配去,總算有個新選擇,賣相很好,味道呢,蛋白部份很甜,淨吃蛋白的可能會很膩,芝麻糊則不甜,跟甜蛋白確是精心配搭過.份量來說,對於吃過晚飯的人或一個女生來說,可能會太飽了,可以跟別人share~甜腸粉個人認為都很不錯,可能先吃過之前那個,吃這個時會覺得很fresh!,椰味的外層+整條芒果作餡,應該還有少許cream,吃起來蠻舒服的.不過則略嫌cream 太少,加多一點味道該能豐富點.
路經這間店,想起這裡的好評,晚飯後便來一試

點了芝麻糊蛋白和甜腸粉,

甜腸粉個人認為都很不錯,

$28 (其他)
2009-04-10
晚飯後餘興未盡 明知道卡路里攝取已超標 還是忍不住放縱一下 光顧友人介紹的甜品屋餐牌上選擇不多 中式甜品多於西式 價錢中上Ar Be點了焗雪山($38)賣相不錯蛋白十分細滑雪糕有可呍喱拿 芒果 及朱古力選擇Ar Be要了朱古力三十多塊錢 也不期望雪糕的質素能有多高出乎意料的是份量不少 足夠讓人全程一口蛋白 一口雪糕地吃伴著的還有數顆細小的生果粒 如蜜瓜和哈蜜瓜 但也吃不出什麼味道雪糕底部還有一片清蛋糕 雖然蛋糕不香且乾而硬 但Ar Be很欣賞那份誠意整體來說 比Ar Be多年前在風月堂吃的火焰雪山(六十多元)更好吃 值得再試 友人點了SUMMER ($23)味道酸酸甜甜的 但份量略小 生果被切成小粒 而且數量很少 感覺很"小家"Ar Be認為不太值得我們還點了日式燒汁煙鴨胸($16)鴨胸有5-6片質地及味道還可以 但所謂的日式燒汁..........吃起來像是美極醬油之類的東東 鹹鹹的 和鴨胸完全不協調理大學生能享有九折優惠
餐牌上選擇不多 中式甜品多於西式 價錢中上
Ar Be點了
焗雪山($38)
賣相不錯
蛋白十分細滑
雪糕有可呍喱拿 芒果 及朱古力選擇
Ar Be要了朱古力
三十多塊錢 也不期望雪糕的質素能有多高
出乎意料的是份量不少 足夠讓人全程一口蛋白 一口雪糕地吃
友人點了
SUMMER ($23)
味道酸酸甜甜的 但份量略小
生果被切成小粒 而且數量很少 感覺很"小家"
Ar Be認為不太值得
我們還點了
日式燒汁煙鴨胸($16)
鴨胸有5-6片
質地及味道還可以
理大學生能享有九折優惠

$34 (宵夜)
  • 焗雪山
2009-02-16 1 浏览
基本上自從之間甜品屋開張之後, 我們就很少再光臨別處了。 花樣非常多,價錢可以接受,老闆很好人。 經過我們諸多次大吃特吃后,吃后感如下: (1)黃金雪球 一共有四种味的,芒果,士多啤梨,朱古力和雲霓那。 和幾個老友都最中意芒果味的。 強烈推薦,絕對為此傢的必食。 (2)榴蓮飄雪 榴蓮味道很好。不過經常趕上沒有榴蓮。希望老闆能多上榴蓮啊。 (3)椰汁湯元 這是我老友的最愛。不過確實不錯。分凍熱兩种。 我比較愛凍的,因爲比較爽口。老友卻覺得熱的椰味更濃。 很值得一試,因爲自己在家不容易打開個椰子的。而這裡是一整只椰子加奶黃湯圓哦。 (4)小食 試過雞翼和鴨胸。 都很好。尤其是鴉胸,非常的滑嫩。 分量有點小。

基本上自從之間甜品屋開張之後, 我們就很少再光臨別處了。

花樣非常多,價錢可以接受,老闆很好人。

經過我們諸多次大吃特吃后,吃后感如下:

(1)黃金雪球
一共有四种味的,芒果,士多啤梨,朱古力和雲霓那。

和幾個老友都最中意芒果味的。
強烈推薦,絕對為此傢的必食。
(2)榴蓮飄雪
榴蓮味道很好。不過經常趕上沒有榴蓮。希望老闆能多上榴蓮啊。
(3)椰汁湯元
這是我老友的最愛。不過確實不錯。分凍熱兩种。
我比較愛凍的,因爲比較爽口。老友卻覺得熱的椰味更濃。

(4)小食
試過雞翼和鴨胸。 都很好。尤其是鴉胸,非常的滑嫩。
分量有點小。

2009-01-26 7 浏览
之前吃過一次,覺得不好,沒有再來〔亦因好少出外吃甜品〕今晚十一時多,走到外面,亦未決定去哪一間甜品店。朋友仔未試過這一間,我又見佢多人咁旺場〔門口都要放枱〕,所以姑且俾多次機會佢。 炸雪糕,係朱古力味,朋友仔話好食 蛋白雪山焗芝麻糊,都算有特色,不太甜,可以多吃幾淡合共$30+$28,本來我都係覺得佢只係ok,但臨走時,老闆本已在外,見我地出門口,仲講句”多謝哂,下次再來”。咁好服務,送多您幾分!食物品質以外,令客人窩心的係服務。坦白說,鄰近的芝x綠x,在服務上從來也令我失望!

之前吃過一次,覺得不好,沒有再來〔亦因好少出外吃甜品

炸雪糕,係朱古力味,朋友仔話好食
 蛋白雪山焗芝麻糊,都算有特色,不太甜,可以多吃幾淡

正,炸雪糕
正,蛋白雪山焗芝麻糊
$30 (其他)
正,炸雪糕
正,蛋白雪山焗芝麻糊
  • 蛋白雪山焗芝麻糊, 炸雪糕