2008-04-15 16 浏览
上周跟三娘教子公司美食團選了生記作為其中一位成員餞行+慶祝番新工的聚會,選址為灣仔的生記海鮮飯店。在出發前我都會習慣上來看一下該店的食評,怎料有不少的食評都對此店給允不太好的評分,究竟我們會不會也遇上一樣的"命運"呢﹖來這裡吃飯,好像都是預早訂位的,特別是這裡的招牌菜,大部份都需要預訂好。同事便先訂了:梅子蒸蟹、枸杞浸豬膶、香煎藕餅、泥鯭粥。入座時大約在六時,店內的客人不多,侍應態度也頗熱情,店內環境跟一般飯店差不多,地方亦算整靜。坐下後,看到附近數檯的客人都是遊客,包括一檯的日本客人在內。為什麼我會提起日本客人呢﹖事緣日本人對於飲食有一定的要求,名聲及食物不好的店是絕對不會看到他們的蹤影,當然這只是一個可以用來參考的"指標"而已。等待的時候,侍應提議先點好用來蒸的蟹,好讓之後不會等候太久。他隨後從廚房拿出兩隻花蟹,大約一斤半左右﹔他說這道菜要$400,我心想如果味道真的那麼好,就算讓他多賺一點也是可以接受的,我們便肯首了。當美食團各團友都到齊後,我們再點了幾個菜,包括:椒鹽鮮尤、雜菜煲、豉油王炒麵和咕嚕肉。首先出場的,是<枸杞浸豬膶>(需預訂),樣子看上去沒有甚麼特別

首先出場的,是<枸杞浸豬膶>(需預訂),樣子看上去沒有甚麼特別,至於味道如何還是得吃下去才知道。坦白說,對於一個不太喜好豬膶的我來說,暫時只有深水埗維記的膶牛通才會令我願意吃下去。這個浸豬膶,吃下去少了它原來的那種"古怪"味道,多了的卻是一種嫩滑的感覺,只可惜還是有一點點的"渣"。平心而論,要吃到沒有渣的豬膶談何容易,這裡的算是合格之上了。

下一道菜是<香煎藕餅>(需預訂),蓮藕粒切得十分之小,咬下去甚是是爽身,不過除此之外不算是上等之作,只屬合格。

<雜菜煲>好像是用上湯來弄的,沒有其他特別之處~

再來的是<豉油王炒麵>,單從樣子看上去便知水準絕對不會低,原因可從碟底看得出來。首先,此炒麵沒有多餘的油份殘留在碟底,另外炒麵的麵身很"乾",亦即是代表豉油的份量適中。那麼味道如何呢﹖正如外表看到,入口便吃到十分強的"鑊氣",雖然是炒麵但完全不會吃至全口"油淋淋",咸味也十分適中,唯一不足之處就就是豉油味道不足。不然的話,這炒麵將會是我吃過的最好一碟豉油炒麵。

<咕嚕肉>緊隨炒麵一起上菜,因為之前只顧著吃炒麵,在吃第一粒咕嚕肉時已經是十分鐘後了,慶幸的是此肉的炸粉沒有因為時間而很快變"淋",咬下去時仍然吃到外脆內軟的效果,味道方面亦算不錯。

再來的,絕對是整晚最驚喜之菜- <椒鹽鮮尤>
為什麼會形容為驚喜呢﹖事緣從樣子上看過去,真的跟一般大排檔的貨色沒甚麼分別,唯一可以指出的就是好像沒有被炸漿包裹著般。當我張開口那一刻,聞到了一陣很強烈而香的油炸味,有點像剛炸起的薯條那樣。吃下去之後,我忍不住跟同事說這道菜實在不得了!一般的椒鹽尤魚都是被一層炸漿包裹著,炸好後再回鑊跟辣椒"懷"鹽一起炒,但這菜特別之處是"吃不到"炸漿,但是外層卻被那味道強烈的椒鹽包著,香口之餘還可以吃到尤魚原來的味道。此菜實在是上等之作,如果份量再多一點會更加好~ ^^

之後的一道是這晚的主角- <梅子蒸蟹> (需預訂)
如照片看到的,顏色十分鮮艷,陣陣的梅子味道往我們的方向散發著。不過蟹肉的鮮味會不會被梅子完全蓋過了呢﹖答案是.............會的。那麼這道菜便不好了嗎﹖非也。原因是如果把蟹肉點少少的梅子汁,份量剛好的話是可以提升蟹肉的鮮味,也因為梅子的酸味,十分醒胃。後來侍應介紹如果用米粉撈梅子汁來吃會很有風味,我們也就聽取他的意見嘗試一下。得出的結果跟他的說法很接近,梅子汁跟米粉很配合,開胃之餘還可以"多一道菜",不錯~

最後一道菜就是<泥鯭粥>
其實吃到這裡,對於大部份的菜也感到滿意,所以對於很久沒吃過泥鯭粥的我來說,頗期待它能再帶來驚喜。或者就是因為有期待,所以感覺上會出了點誤差。為什麼這樣說呢﹖從外面看一切正常,也聞到陳皮的香味,但是.........當我發現粥內加進了小肉丸,心便涼了一截。原因簡單得很,既然是以泥鯭為主的海鮮類粥品,為什麼要加上肉類呢﹖是為了豐富粥的味道﹖這樣該說是泥鯭粥﹖還是肉丸粥呢﹖實在是畫蛇添足...

味道方面,泥鯭味道沒有想像中的濃,應該是受到肉丸的影響,雖然變成了混口粥,但是味道仍是可以的。

贈送的甜品是他們自己造的白糖糕,味道比一般的好,不至於入口即酸,合格。

總捨來說,這裡的水準都在預料之外,特別是鮮尤和炒麵值得一試。而負責我們的那一位侍應態度十分熱情,也有跟我們說笑,解釋一下菜色的特別之處,如此服務真的頗難在一般食店遇到。
豬&#33206;、藕餅、雜菜煲和炒麵
咕嚕肉、尤魚和蒸蟹
泥&#39917;粥和白糖糕
2008-02-21 39 浏览
日期:2008年2月21日有同事要遠走高飛,一行8人就同佢食lunch餞行,祝佢前程錦繡.要豆腐煲無豆腐煲,要蓮藕餅無蓮藕餅,有d咩,唔該佢出聲喇!最終叫左八碟餸菜:-A.青紅籮白湯(係送既),好味精湯啊!B.咸魚蒸肉餅,真係幾咸下.C.生炒骨,果然幾好食.D.薑粒??炒飯,無食到.E.粉絲雜菜煲,都係無食到.F.干燒伊麵,普普通通咁喇.G.銀牙炒麵,一般.H.菜心,有d油.I.西檸雞片,好厚粉,酸度就yucks.個人認為食物質素麻麻,服務唔多好,以佢咁細碟既價錢黎講有d唔多抵,環境就一般喇!
日期:2008年2月21日
A.青紅籮白湯(係送既),好味精湯啊!
B.咸魚蒸肉餅,真係幾咸下.
C.生炒骨,果然幾好食.
D.薑粒??炒飯,無食到.
E.粉絲雜菜煲,都係無食到.
F.干燒伊麵,普普通通咁喇.
G.銀牙炒麵,一般.
H.菜心,有d油.
I.西檸雞片,好厚粉,酸度就yucks.
2007-11-22 10 浏览
記得一定要book位!上次無book位結果白行一趟,好掃興。今次book咗七點三,侍應講明要八點三還檯。點咗三個都係推介菜式,有上湯枸杞浸豬膶 –OK、涼瓜煎蛋–普普通通、生炒骨- 幾好,豬肉肥瘦適中,酸甜汁惹味,送飯一流。原來要食滿三百蚊以上先至可以簽卡,好彩帶夠現金啫!

原來要食滿三百蚊以上先至可以簽卡,好彩帶夠現金啫!
2007-10-27 78 浏览
回味灣仔出名食店,選生記作頭炮,是因為我第一日在灣仔返工是在「醉湖」食開工飯(但後來醉湖結業,原址由生記頂上,所以純粹係懷念那寸方土而已!)。今晚跟舊老闆到這兒吃晚餐,每桌限個半鐘,但因為店員相當有禮,我們都樂意合作。兩條麻甩佬點了三個招牌菜:莧菜浸豬膶、鹽焗雞、土魷肉餅。加一個白飯,連加一,才$265。那豬膶的質地係超軟熟,什麼膽固醇,什麼中年男子健康大敵,管他!那鹽焗雞賣相乾乾的,但那雞胸係juciy 哩,亦嫩口的,夫復何求?那土魷肉餅的質素,能跟HKU Alumni 一拼,難以忘記的好!就這樣,半個月後,月餅殺手便會到過檔去舊老闆的公司,跟灣仔暫別!生記的浸豬膶和肉餅,我會記得!
生記的浸豬膶和肉餅,我會記得!
2007-08-31 24 浏览
今次第一次去生記﹐未去前完全唔知有呢間飯店﹐原諒我的孤陋寡聞﹐抑或﹐並唔係o甘出名﹖anyway,當晚去到朋友們已點菜﹐共2男3女﹕-招牌鹽焗雞(味道ok, 但唔夠滑)-枸杞豬肝﹐無枸杞轉彥菜(豬潤太鞋身﹐唔夠爽口)-煎蝦(豉油煎蝦﹖)-梅子蒸蟹(唔知係咪叫呢個名﹐d汁係橙色的﹐幾惹味﹐d味好似咕魯肉個汁)-西蘭花-煎藕餅(最好味﹐香之余唔多油)-梅菜蒸菜芯(ok,但梅菜唔夠香)-白飯2碗-白糖糕(送的﹐唔掂﹐食到有鹼水味)埋單$1500﹐好似食左好多野﹐碟頭雖然多但份量細﹐唔知點解就係覺得唔值。呢個價去西環權發或北角東寶﹐應該可以食多d&食好d。

anyway,當晚去到朋友們已點菜﹐共2男3女﹕

-招牌鹽焗雞(味道ok, 但唔夠滑)
-枸杞豬肝﹐無枸杞轉彥菜(豬潤太鞋身﹐唔夠爽口)
-煎蝦(豉油煎蝦﹖)
-西蘭花
-煎藕餅(最好味﹐香之余唔多油)
-梅菜蒸菜芯(ok,但梅菜唔夠香)
-白飯2碗
-白糖糕(送的﹐唔掂﹐食到有鹼水味)

2007-08-30 54 浏览
我有味精敏感, 食完會背部麻痺。當日點了梅子蒸蟹, 泥鯭粥等等,初初覺得好好味, 但係吾駛半個鐘就巳經開始麻痺, 仲係從未試過咁嚴重,連我的朋友亦看到我的臉也僵硬起來,真係好驚, 以後都吾會再去。
我有味精敏感, 食完會背部麻痺。
當日點了梅子蒸蟹, 泥鯭粥等等,
初初覺得好好味, 但係吾駛半個鐘就巳經
開始麻痺, 仲係從未試過咁嚴重,
連我的朋友亦看到我的臉也僵硬起來,
真係好驚, 以後都吾會再去。
2007-08-21 53 浏览
好普通既飯店, 吾明點解可以咁貴! 留意小菜加大係收雙倍價錢, 但份量就吾係雙倍囉! 至於時價海鮮, 貴到.........吾值!

2007-08-12 64 浏览
我和家人去,一共9位食,9位都唔算小人吖..生記碟碟嘢上枱都細細碟!!價錢又貴!!味道又唔係特別好食!!搶錢架!!你袋唔夠二千都唔洗去吖!!!!!!!!
2007-08-04 23 浏览
今次係第二次到生記食晚飯. 這飯店是男朋友介紹我來食的. 上次食左招牌鹽焗雞, 炒菜, 蕃茄肉片湯. 今次試下另外的招牌菜式, 茄汁煎大蝦, 枸杞豬肝, 和其他小菜. 我們仲帶了支靚紅酒去飲, 可以慢慢歎呢. (飯店收$50 開瓶費)大蝦十分新鮮, 好大隻但肉質好爽. 枸杞豬肝的枸杞同上湯好清甜, 好好味, 豬肝非常嫩, 煮得剛剛好. 因為都幾大碟, 所以男朋友同我都覺得如果有多個朋友一起食, 份量就剛好了. 臨走前我去洗手間, 服務員好有禮貌的帶我去, 仲提醒我小心梯級. 洗手間好乾淨, 值得一讚.下次會約多幾個朋友一起來食, 這樣就可以食多幾款菜了. 如果你想來這飯店食飯, 緊記要訂位啊, 因為好多人來食的. 晚晚都full 架!!!

2007-08-01 11 浏览
晚餐時份,走到了這裡細看一下,估唔到會有咁多人上來食晚餐,但格局只是普通的茶餐廳,收費較茶餐廳貴一截..但員工招呼唔錯...
但員工招呼唔錯...
2007-07-11 40 浏览
昨天同家人(十幾人)到此食店晚膳.共$4000. 一d都唔扺食, 餸菜味道一般但價錢一d都唔值. 招牌鹽焗雞冇乜特別但要成$200隻. 同日5時打電話去訂蝦時話$25兩, 但去到時佢地又話時價係$30兩. 短短2個鐘個價升咗20%, 升幅仲勁過最近個港股. 簡直有比人搶嘅感覺. d蟹要成$500三隻, 又細隻肉又霉. 本來一餐半餐都算數, 但個老闆娘十分冇禮貌同好串. 更加令我同我家人覺得一d都唔值. 總括而言, 係一間唔會去第二次嘅食店. 費事受氣!
2007-05-06 36 浏览
這次飯局差不多20人﹐諗住人多就可以叫多D餸有大餐食啦﹐點知係失望同餓住離開﹐因為無樣好食﹗so-called的"招牌"鹽焗雞﹐唔知賣點係乜﹗冇雞味﹐乾過柴﹐又骸又韌﹐差D要Lur渣﹐還要$200幾預訂﹐我食KFC好過。其他餸也沒有特色﹐雖說係家常菜款色係普通D﹐但係感覺係冇乜誠意﹐平時求期揾間小菜館都有風味D。最斃這些普通甚至難食的菜一D都唔平﹗每人夾了$220(即係食了$4000幾蚊)食埋D底級野...咕嚕肉果D...絕對無下次﹗﹗﹗

2007-04-15 12 浏览
第一次到這間飯店吃飯,先前亦不知道有什麼特別的菜色,只跟menu上的推界點菜。味道一般,價錢頗貴,但有一味菜值得推薦~翠塘豆腐,很有豆腐味和清清哋,不錯呢!
2007-03-20 28 浏览
$95 脆皮鹽焗雞半隻$68 枸杞豬肝$68 煎釀三寶$48 清炒蔬菜$50 苦瓜煎蛋$68 生炒骨$70 椒鹽鮮魷$58 星洲炒米$8 白飯$25 淨麵/ 米粉

$95 脆皮鹽焗雞半隻
$58 星洲炒米
$8 白飯
$25 淨麵/ 米粉
2007-03-20 25 浏览
兩個人ordered 三碟菜~ 1. 枸杞豬肝2. 煎藕餅3. 脆皮鹽焗雞半隻我從細對於豬肝就非常麻麻地... ...不過呢個豬肝煮得唔會太老,不過我反而最鍾意食d 枸杞菜囉!煎藕餅~ 幾香口!雞雞係我ge 摯愛,不過呢個名為『脆皮鹽焗雞』ge 菜式,老實講~ 真係feel 唔到似鹽焗雞囉... ...至於層皮嘛... ... 『脆皮』?都唔多覺!最終連茶芥& 加一,一共$297.00另外兩張食物相片:http://hk.myblog.yahoo.com/crazy-martian
兩個人ordered 三碟菜~

1. 枸杞豬肝
2. 煎藕餅
3. 脆皮鹽焗雞半隻

我從細對於豬肝就非常麻麻地... ...
不過呢個豬肝煮得唔會太老,
不過我反而最鍾意食d 枸杞菜囉!

煎藕餅~ 幾香口!

雞雞係我ge 摯愛,
不過呢個名為『脆皮鹽焗雞』ge 菜式,
老實講~ 真係feel 唔到似鹽焗雞囉... ...
至於層皮嘛... ... 『脆皮』?都唔多覺!

最終連茶芥& 加一,一共$297.00

另外兩張食物相片: