2023-09-12 220 浏览
一去到已經見到長長人龍就知係好野黎叫左一個豬五花 牛排骨 豬皮套餐有專人幫你燒 仲要係韓國oppa 可以食殘廢餐 開心🥳 之後再叫左個水冷麵加左啲芥末醬 好好食 又好開胃 正正
一去到已經見到長長人龍
就知係好野黎
叫左一個豬五花 牛排骨 豬皮套餐
有專人幫你燒 仲要係韓國oppa
可以食殘廢餐 開心🥳

之後再叫左個水冷麵
加左啲芥末醬 好好食 又好開胃 正正
2023-09-09 219 浏览
Nice restaurant with good customer services staff here will cook for you and lots of welcome side dishes. 豬五花係必食!oppa哥哥會幫我哋燒,燒到啱啱好,唔使驚燒得太熟/老左👍🏻第一次嗰陣係繁忙時間都等左好耐,第二次黎就book左位,唔使等!所以建議大家黎之前都可以book位,咁就唔使等啦,食得開心d😝
2023-09-09
庆祝纪念
生日
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【大角咀Oppa招待🧞|韓風地道餐前小菜】🐨牛肉石鍋飯 $85推薦度:⭐️⭐️⭐️芽菜、菠菜同菇都好新鮮,而且切得好細緻,撈埋食層次好豐富。但整體上辣度唔夠,有辣醬另外提供俾客人自己落,少就唔夠味,多又會太鹹... 令到件事有啲失色....🐨魚蛋湯 Free推薦度:⭐️哩個湯就好似係開水加魚蛋咁,魚蛋因為煮得太耐,而所有鹽味係晒個湯到!而魚片就好淋身冇口感又冇味.... 完全唔知食緊咩....🐨​餐前小菜 Free任添推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️哩個係大大加色,因為款款各有驚喜🐙魷魚就最好食,小小辣而保持到鮮味同彈牙。一開始俾最大碗嘅泡菜就可能消耗量會太多,唔係好入味,不過個醬都好食嘅而夠味~-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----田浦食肉📍地址:大角咀角祥街65-67號大同新邨大華樓地下2B&C號舖(分店)地址:灣仔莊士敦道28-34號莊士頓大樓地下E號舖(分店)地址:北角和富道6-8號嘉洋大廈地舖🐨推薦度:😋😋😋😋/5 💰人均價格:$50-100🪸環境:👾👾👾🗣️服務:👍🏻 (午市得一個職員講廣東話)📸食物打卡度
.#foodie #hk #hkfoodie
(分店)地址:北角和富道6-8號嘉洋大廈地舖
🐨推薦度:😋😋😋😋/5
💰人均價格:$50-100
🪸環境:👾👾👾
🗣️服務:👍🏻 (午市得一個職員講廣東話)
📸食物打卡度:💡💡
🛠️分類:#HTB大角咀 #HTB灣仔 #HTB北角 #HTB韓國菜
#大角咀美食 #大角咀 #灣仔美食 #灣仔 #北角美食 #北角 #韓國菜 #韓國 #泡菜 #魷魚 #魚蛋湯 #石鍋飯 #美食推介
還好提早了點訂位~要不都爆滿 沒我們的位呢~(而且真心建議大家先訂位~(會送一份黃油炒飯喔烤豬肉套餐(500G) $450豬頸肉+五花腩田浦食肉 就是躺著吃~~只要有烤肉OPPA就會來幫烤肉完全不用自己來 只負責吃就好了 而且田浦食肉店員都會在點餐後 馬上送來各種小菜 單吃的 或是用來包肉也可以😌看著OPPA們烤著 就香了~~而肉肉的油脂一直BULU BULU 的流下看著看著 口水也流了啦~~OPPA 們也會把一些蔬菜🥬烤熱🔥即便吃肉吃到一半 也可以吃點熱蔬菜🥬解膩聊聊天、吃個小菜 肉也烤好啦~ OPPA 們也會幫助裝在盤子上(豬頸肉 配韓式甜辣醬包生菜最贊;而五花腩 配生蒜🧄單吃也很可以😌這樣吃烤肉真的方便又幸福 以後也離不開田浦的懷抱啦大蔥煎餅 $148他們的煎餅 就是煎得脆脆 才好吃😋而且一定要沾他們特製的醬汁 雖說大蔥煎餅 以大蔥為主 但他們也含海鮮🦞部分 基本上每口都能吃得到材料豐原 份量又大又十足 我們五人去吃 每人都能分到兩三份~~雞蛋羹 $88一直在韓國電視劇 或節目上就看得多 但真的在香港吃到 或看到的機會也滿少的難得田浦有了 當然要試試看~~~ 雞蛋🥚羹一來的時候
還好提早了點訂位~要不都爆滿 沒我們的位呢~
(而且真心建議大家先訂位~(會送一份黃油炒飯喔

這樣吃烤肉真的方便又幸福 以後也離不開田浦的懷抱啦
大蔥煎餅
大蔥煎餅 $148

雞蛋羹 $88

難得田浦有了 當然要試試看~~~ 雞蛋🥚羹一來的時候 熱騰勝 份量滿溢
真的要稍等一下下 才吃 要不然一定會燙到舌頭👅 但這真長得很欠吃~~
吃起來沒很滑順 但嫩嫩的 再加上粟米🌽起司🧀️ 絕配呀  而且廚師們在𥚃面還加了高湯
味道洽好 每口都好滿足~在場的大家都忍不住 一口接一口 挖完再挖
水冷麵  $88

哇~~真不愧為田浦食肉 連麵食這小眾的 也可以做得這麼好吃😋
他們的水冷麵QQ的~ 而且冰🧊凍冰凍 在這天氣 在吃烤肉的時候 吃就最棒了~
而且廚師們 還在𥚃面加了韓式甜辣醬 真的有夠爽
貓🐱舌的朋朋們 這份很適合 除了烤肉以外 其實大家也很需要來一份作結尾😆
烤豬皮
烤豬皮 $150

這份是加點的~~ 其實本來對烤豬皮沒有太大的期待
以及前吃過 當時的就像橡皮擦 而且沒味道的
可以田浦的不一樣耶 即便不怎麼點花生🥜粉也可以😌
他們家的烤豬皮 烤完以後是可以用彈性、有嚼勁😌來形容的
還有一陣慢慢散發出來豬的香氣 適合跟大家邊聊天邊吃的小菜

(本來想點 但因為怕點太多 就沒點了
(誰知道 因為 我們訂位了所以免費送一份黃油🧈炒飯
好快樂 他們的黃油🧈炒飯 就是一個HAPPY ENDING ~~
炒飯也是OPPA 現炒的 吸飽吸滿 黃油🧈豬油 再加上滿滿的起司🧀️
又把炒飯 炒得微焦焦的~~ 脆脆的邊邊 配上𥚃面的起司🧀️紫菜
明明知道飽啦飽啦 不要再吃啦 但最後還是忍不住多吃幾口😆

韓國米酒(1.2L) $150
哇~這是第一次☝️喝韓國🇰🇷米酒 以為這會是嗆嗆的
但完全沒有 一打開就已經是種很溫柔的酒香味
喝進口𥚃 淡淡的 酒感覺是緩緩的走到你的口腔每個角落
吃了多麼濃郁的烤肉 再來一個清香的米酒 爽~~~~
韓式咖啡
韓式咖啡☕️ $30

噢😯這味道很熟悉~ 是我們到韓國🇰🇷便利商店🏪
買的一罐咖啡☕️ 他們用了啤酒🍻杯 再加冰🧊裝
在朦朧的烤肉店裏 吃吃喝喝 喝一口咖啡☕️可以把自己拉回現實😌

田浦有在九龍開實在太方便了 以後不論朋友住在九龍或港島
也可以帶他們吃了😌 田浦真的是一家 不用買機票 直到韓國🇰🇷
香港🇭🇰朋朋們實在太幸福了 食物好吃😋氣氛環境也💯
愛吃肉的 想韓國🇰🇷故鄉的朋朋們一定要去試試看~~
2023-08-07
大蔥煎餅
烤豬皮
2023-07-31 448 浏览
超正宗韓國燒肉😍 無論氣氛同埋嘢食都好正👍 仲有oppa 幫你燒埋🥰 唔使自己落手落腳😌呢間可以話係小編心目中嘅韓燒no.1😋 book位仲會送埋炒飯🤩 所以想去食嘅記得提早book位啦😝 小編一定會再幫襯㗎😌1. 烤豬肉套餐烤豬肉套餐包括五花腩同埋豬頸肉共500g😜 肥瘦啱啱好 oppa 亦都好有經驗 唔好燒到過熟☺️就咁食已經好好味 陪埋生菜同小菜 就可以解下膩😆2. 烤牛排骨上檯時係一整條牛排骨 好震撼🤩店員會幫你拆骨再剪成牛柳粒 肉味十足🥰3. 海鮮嫩豆腐湯偏辣嘅豆腐湯 feel到落咗好多韓式辣椒粉😄海鮮數量都唔少 有蝦,蟹,青口等😋鮮味十足👍4. 雞蛋羹雞蛋控必食😍 呢個雞蛋羮好實淨 目測有4-5隻蛋 超棉滑 就算擺耐咗會老咗d 但蛋味依然係咁香濃🤩5. 紫菜芝士泡菜炒飯成日見韓劇食完個燒肉都會炒個飯 呢度原來都有!🤩仲要係唔使錢🤩🤩🤩雖然已經食到好飽 但呢個炒飯十分有誠意 有大量紫菜加芝士 超級好味🥹

1. 烤豬肉套餐

2. 烤牛排骨

3. 海鮮嫩豆腐湯

4. 雞蛋羹

5. 紫菜芝士泡菜炒飯
  • 烤牛排骨
  • 烤豬肉套餐
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ田浦食肉田浦食肉已於香港不知不覺開了三間分店位於大角咀的店舖為首店田浦燒肉店入有不少韓國員工再配上十分正宗的韓國燒肉店裝修彷彿將你帶到韓國一樣每次去韓國最期待的都是韓式燒肉半肥瘦的五花腩配上米酒,燒啤其他食物難以取替👍🏻🥩ɢʀɪʟʟ sᴇᴛ ʙᴇᴇғ + ᴘᴏʀᴋ 800ɢ - $880餐廳主打席前燒肉餐廳員工會完全幫人處理所有燒烤每次到訪都有職員細心的燒烤將五花腩剪成剛好的大小剪去焦炭的角位一件件將肉疊起可以保溫亦不會過熟細心位的確大大加分豬肉香濃油香,肉質軟腍牛肉半熟,外脆但肉嫩推薦👍🏻🍜水冷麵$88餐廳除了提供烤牛肉及豬肉套餐外亦有提供韓國sɪᴅᴇ ᴍᴇɴᴜ水冷麵麵質爽彈冰凍的麵配上酸甜的汁如何抗拒?👍🏻想不到除了燒肉外水冷麵亦非常好食👍🏻🍚黃油炒飯$68炒飯吸收了烹調豬/牛後的油脂美味職員會將飯壓力薄薄一層配上半溶的芝士🧀️雖然極肥但一次半次都要嚐嚐👍🏻整個用餐體驗質素餐廳的裝修環境雖然價錢並非十分實惠但絕對對應質素當購買了機票飛韓國思鄉也可吧👍🏻@jeonpo_meatshop田浦食肉ᴊᴇᴏɴᴘᴏ ᴍᴇᴀᴛ sʜᴏᴘ (ᴛᴀɪ ᴋᴏᴋ ᴛsᴜɪ
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

剪去焦炭的角位
一件件將肉疊起
可以保溫亦不會過熟
細心位的確大大加分
豬肉香濃油香,肉質軟腍
牛肉半熟,外脆但肉嫩
推薦👍🏻

雖然價錢並非十分實惠
但絕對對應質素
當購買了機票飛韓國思鄉也可吧👍🏻

@jeonpo_meatshop
田浦食肉ᴊᴇᴏɴᴘᴏ ᴍᴇᴀᴛ sʜᴏᴘ (ᴛᴀɪ ᴋᴏᴋ ᴛsᴜɪ)
📍ɢ/ғ, ɴᴏ 65-67 ᴋᴏᴋ ᴄʜᴇᴜɴɢ sᴛʀᴇᴇᴛ, ᴛᴀɪ ᴋᴏᴋ ᴛsᴜɪ
Staffs were all nice, will cook for you. lot of welcome side dishes, specious. 1 times SB set and add on few dishes 3 Plum Aide, One Cass, a coke and one makgeoli (sweet) very tempted will like to go again 90 minutes seems decent but wonder if it can stay longer since we had meat with bone, we’ve asked if we can get bone for our flurry..but little late however they get it from next guest? probably it was not thrown away but washed it for us?
will like to go again

2023-07-24
庆祝纪念
生日
  • 烤牛排骨
  • 烤豬肉套餐
  • 水冷麵
2023-07-24 201 浏览
大角咀越來越多韓國餐廳,今次介紹燒肉店,經常大排長龍。燒肉由OPPA主理,唔洗自己落手,配埋韓國style嘅裝修,好似去左韓國咁。灣仔同北角麵希分店。Special Set B $1200 有烤牛排骨、五花肉、牛五花肉、烤豬皮 (共1150g)。牛排骨好大條。Oppa燒完會剪到細細舊,雖然燒到有少少過燶,但肉嘅質素唔錯,好腍,配埋生菜同配菜食,好味。要特別試吓炸豬皮,唔係成日見到,佢嘅烤豬皮仲係勁厚切,配埋黃豆粉,好味。雞蛋羮 $70第一次食,蒸到漲卜卜賣相好吸引,入面有芝士、粟米、蔥等配料,口感豐富。味道有少少淡。總結,肉嘅質素唔錯但價錢偏貴。希望餐廳抽氣可以改善。如果坐近個爐會彈到好油。

Special Set B $1200

雞蛋羮 $70

2023-07-08 292 浏览
舖頭裝修好特別,好有韓國feel,有時經過見親都好多人🤔決定要試下😋 入到去先知原來係韓國人打理,好地道嘅感覺😍1️⃣ A PLATE OF PORK (PORK BELLY PORK NECK) $450 呢個份量我個日2個人食都好飽,食唔落其他小食,所以淨叫咗份🐷肉質口感👍🏻肥瘦適中,仲可以包生菜同其他配菜一齊食,減輕油膩感🥬 重點係全程有Oppa幫你燒✂完全唔使郁就有得食啦😋🥰️最後最後!仲包埋一份炒飯,食到差唔多尾聲嗰陣會幫你落飯炒,撈埋頭先啲豬油好好食!食完有啲唔夠喉想再添飯😋😋𝑶𝒗𝒆𝒓𝒂𝒍𝒍 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈: 味道: 𝟳.𝟱/𝟏𝟎抵食指數: 𝟳/𝟏𝟎環境: 𝟴/𝟏𝟎𝑹𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕: 𝗬𝗲𝘀!😋

重點係全程有Oppa幫你燒✂完全唔使郁就有得食啦😋🥰️

𝑶𝒗𝒆𝒓𝒂𝒍𝒍 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈:
味道: 𝟳.𝟱/𝟏𝟎
抵食指數: 𝟳/𝟏𝟎
環境: 𝟴/𝟏𝟎
𝑹𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕: 𝗬𝗲𝘀!😋
2023-07-04 300 浏览
大角咀食店林立,林林種種各式美食,應有盡有。閒逛時被此店嘅外觀吸引,入內後氣氛好似去了首爾嘅燒烤店。已經係下午2時,仍有7成座上客。點了水冷麵,湯底酸酸辣辣有冰塊,加埋附上嘅芥辣醬,食起來十分開胃兼透心涼。加上豬肉炒葱好味呀!此外,豬肉石頭鍋飯和海鲜豆腐湯味道也不錯。豆腐湯上枱時滚到出煙,红色一片,以為好辣,但食落十分香口,內有蝦有蟹十分足料。見到鄰枱有Oppa 後,烤起肉來功架十足,下次一定來食韓燒。

2023-07-01
  • 水冷麵
好耐冇食過韓燒記得大角嘴店剛開業冇耐我嚟過”門口”一次係冇可能排到今次book咗先過嚟終於試到啦🫶🏻🫶🏻呢度完全適合懶鬼唔想燒嘅你哋😂因為oppa會幫你燒好哂真正嘅殘廢餐haha佢哋肉類嘅選擇唔算好多不過有我最主要食嘅五花肉都好開心❤️仲要encore咗多一份😂最尾oppa送咗份韓式芝士紫菜炒飯比我哋但真係太飽luuuu…所以連埋有啲食唔晒嘅肉連飯打包咗😂😂😂아주 맛있는❤️ 매우 감사합니다
好耐冇食過韓燒
佢哋肉類嘅選擇唔算好多
不過有我最主要食嘅五花肉都好開心❤️
仲要encore咗多一份😂
最尾oppa送咗份韓式芝士紫菜炒飯比我哋
但真係太飽luuuu…
所以連埋有啲食唔晒嘅肉連飯打包咗😂😂😂
아주 맛있는❤️ 매우 감사합니다
‼️ 全 韓 有 OPPA 幫 你 燒 肉 店‼️•① [ 烤 牛 肉 套 餐 500g ( Pork Belly // Pork Neck) ]|全層都有靚仔OPPA幫你燒肉~啲肉超juicy, 又唔韌。食到最後一舊好唔捨得°₊·ˈ∗(( ॣ>̶᷇ᗢ<̶᷆ ॣ))∗ˈ‧佢亦都有提供蒜片,重口味嘅我夾埋豬腩一齊食超滿足(∗ᵒ̶̶̷̀ω˂̶́∗)੭₎₎̊₊♡ |𓋪8.5/10·② [ Butter Fried Rice ]|大家記住一定一定要叫呢個(ෆˊ͈ ु꒳ ूˋ͈ෆ)完全係爭住食嘅節奏~韓式炒飯再吸埋啲豬油,超級惹味,食到停唔到口‪(⸝⸝› з ‹⸝⸝)‬♡真係會因為呢一個炒飯而再嚟食!店員仲喺中途突然間過嚟整咗個♥️形俾我哋|𓋪10/10•③ [ 雞 蛋 羮 ]|一定要趁熱食,因為啲蛋好快會老。一開始食超彈口,加埋芝士一齊,完全唔膩。|𓋪7.5/
‼️ 全 韓 有 OPPA 幫 你 燒 肉 店‼️

|全層都有靚仔OPPA幫你燒肉~
啲肉超juicy, 又唔韌。
𓋪8.5/10
② [ Butter Fried Rice ]

|大家記住一定一定要叫呢個(ෆˊ͈ ु꒳ ूˋ͈ෆ)
完全係爭住食嘅節奏~
真係會因為呢一個炒飯而再嚟食!
店員仲喺中途突然間過嚟整咗個♥️形俾我哋|
𓋪10/10

③ [ 雞 蛋 羮 ]

|一定要趁熱食,因為啲蛋好快會老。
一開始食超彈口,加埋芝士一齊,完全唔膩。|
𓋪7.5/
2023-06-01 503 浏览
朋友帶我到此店試下, 此店主要是由OPPA主理, 好有韓國風味 食物 : 叫咗燒肉套餐, 有烤牛排骨+五花肉+牛五花肉+烤豬皮, 肉類味道未見突出, 牛五花肉切好薄, 食落似肥牛, 醃料味道幾好, 豬皮有很多肥膏, 較肥膩, 還有很多前菜, 可以添食。另外還叫了雞蛋羹, 味道好又滑, 推薦 環境 : 餐廳裝修好有韓國地道氣氛, 座位唔算迫, 但餐廰的抽氣比較差, 全店都被煙霧籠罩 服務 : 員工態度好好, 有禮貌, 燒肉過程中會用碟蓋住, 以免客人被酒彈到, 好細心 價錢 : HK$1483/2人
價錢 : HK$1483/2人
2023-05-28
幾次行過都見好多人食,望到入面好似都係韓國人,感覺地道,特別吸引!入到餐廳,大部分人都係講韓文,真係有少少去左趟小旅行的感覺。今次兩個人去食,見到十多碟前菜及調味料已經覺得正!① 烤牛肉骨 600g $580呢個價錢唔算平,但有Oppa親自煮理,燒得特別好食,哈哈。Oppa將牛肉剪成細塊,肉質軟腍,無論夾生菜或直接食用都不覺油膩。② 雞蛋羹 $70蒸到漲卜卜既雞蛋羹,賣相幾好,加埋芝士,粟米,蔥等配料,口感味道豐富,不過邊位啲蛋有點太老,如果再綿滑啲會更完美!③ 水冷麵 $80正正常常既韓式水冷麵,賣相見份量都幾多,冰涼之餘,味道酸酸甜甜咁,幾開胃。餐牌上燒肉選擇唔多,叫多兩三個朋友黎可以試晒!食物味道唔錯,但價錢偏高,性價比唔係特別高。餐廳環境雖然無一枝枝抽氣筒,但因為唔係長時間燒肉,所以現場唔會好大油煙,食完唔會整到件衫都係燒肉味。現場環境雖然無一枝枝抽氣筒,但都唔會好大油煙,食完唔會整多件衫都係燒肉味。餐牌上燒肉選擇唔多,叫多兩三個朋友黎可以試晒,食物味道唔錯,但價錢都幾貴,性價比唔算好高。

燒牛排骨
烤牛排骨

① 烤牛肉骨 600g $580

② 雞蛋羹 $70

③ 水冷麵 $80

燒牛排骨
烤牛排骨
水冷麵
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)     味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)     價錢: 🍉🍉 (2/5)     打卡: 🍉🍉 (2/5)     位置: 🍉🍉 (2/5)     回訪: 🍉🍉🍉 (3/5)    Special Set B $1200 🍉🍉🍉🍉- 烤牛排骨、五花肉、牛五花肉、烤豬皮 (共1150g)另加烤豬皮1份$150 (得1塊..🫠)、4份黃油炒飯店員話呢個set大約係7-8人份量,因為係店員幫手燒,所以基本上坐係度傾住計等食就得😛 肉質幾好,幾有肉汁,店員燒得好香,食哂成個set都唔會覺得油膩非常推薦烤豬皮,香港唔係好多地方有得食,呢度嘅豬皮好厚身,口感食落似有咬口嘅脂肪,店員燒好會剪埋放係有黃豆粉嘅碟上面,就咁食已經好正🤤 燒完肉炒飯係必須的,店員會將半完成(撈勻牛油&泡菜)嘅炒飯放喺烤爐炒,吸收哂肉嘅精華,加埋芝士&紫菜,正!👍大蔥煎餅 $148 🍉🍉蔥還蔥、蛋漿還蛋漿、魷魚還魷魚,唔難食但都唔好食,2 Kims' Pocha塊煎餅好食啲🙈雞蛋羹 $88 🍉🍉🍉🍉面層有少少芝士,蛋入面有粟米粒,食落甜啲&有咬口啲,蛋蒸得幾嫩滑,就算係鍋底嘅蛋都唔會因為高溫而焗到
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)
味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
價錢: 🍉🍉 (2/5)
打卡: 🍉🍉 (2/5)
位置: 🍉🍉 (2/5)
回訪: 🍉🍉🍉 (3/5)
Special Set B $1200 🍉🍉🍉🍉
- 烤牛排骨、五花肉、牛五花肉、烤豬皮 (共1150g)
另加烤豬皮1份$150 (得1塊..🫠)、4份黃油炒飯
大蔥煎餅 $148 🍉🍉
雞蛋羹 $88 🍉🍉🍉🍉
面層有少少芝士,蛋入面有粟米粒,食落甜啲&有咬口啲,蛋蒸得幾嫩滑,就算係鍋底嘅蛋都唔會因為高溫而焗到太老👍

後記
💟 嘢食質素其實幾好,不過價錢真係有啲貴,所以再回訪嘅機會未必好高
💟 食物選擇唔太多
💟 張枱好細,嘢食唔夠位放,同埋同個爐好近,係咁俾油彈到

📍田浦食肉 @jeonpo_meatshop