(非会员)
事隔半年, 再試發記1. 砵酒焗圍蝦---幾好味, 唔錯2. 椒鹽瀨尿蝦---ok, 炸蒜瓣很硬3. 豉椒聖子皇--- 叫了6隻, 非常非常多沙, 而且不足6隻, 雖然$16/隻, 完全不值4. 辣酒煮螺--合格, ok5. 薑蔥炒花蟹--唔錯, 好味6. 果皮蒸金鼓---全餐最敗筆, 蒸到半生熟, 向老板娘投訴, 佢話攞入去用滾油淋番熟佢, 點知個夥計竟然攞入去再蒸過了事, 出番黎條魚已經熟到過龍。上次自帶東星俾佢蒸, 又係半生熟, 鑊鑊都係咁, 不能原諒, 埋單時再同老板娘投訴, 佢就唔認係老板娘, 吹脹!如果路過, 試下無妨, 只因為海鮮平, 但小心出古惑, 有時唔夠貨會用其他野充當; 專誠來食, 不必了, 尢其蒸魚, 屢次不熟, 還有是地方不太好坐, 給個中評!
事隔半年, 再試發記

1. 砵酒焗圍蝦---幾好味, 唔錯

2. 椒鹽瀨尿蝦---ok, 炸蒜瓣很硬

4. 辣酒煮螺--合格, ok

5. 薑蔥炒花蟹--唔錯, 好味

給個中評!
2011-05-27
  • 砵酒焗圍蝦
2011-05-16 14 浏览
大蜆充當貴妃蚌!(在店內揀選六隻貴妃蚌,好新鮮,結果蒸出來的至少有四隻變成大蜆,放在貴妃蚌殼中)而且是滿肚沙的大蜆求其用粉絲遮蓋!投訴時,阿姐大大聲話貴妃蚌係咁喎!後來拆穿左,佢有退番錢,收番碟蜆。仲要收埋我吐出黎骨碟果隻「蜆」,所以冇得影相。唉,態度奇差!希望小心這店$68 6隻,已覺平得古怪。說實話,你賣$98我都會食。點解要咁呢,搞到母親節母親不快樂。
2011-05-08
庆祝纪念
母亲节
  • 花生
2011-05-13 5 浏览
久別發記小廚一陣子,昨晚再和三兩好友光顧吃晚飯。豉椒炒聖子:水準依舊,聖子味道肉質對辦,豉椒汁調味合適。蒜蓉粉絲蒸扇貝:還記得上次的醬汁比較鹹,今次則無這個問題。扇貝口感結實鮮甜,OK!果皮蒸鮑魚仔:果皮味淡薄。鮑魚仔同樣無乜味,幸好口感不算韌,不作推介。粟米石斑塊:以龍脷柳作材料,水準普通。紅燒乳鴿:皮脆肉香,不俗。啫啫通菜煲:通菜在鐵窩中放得滿滿,熱力迫人,惹味之選。大眼雞白菜湯:湯底魚味OK,只是鹹咗少許。

久別發記小廚一陣子,昨晚再和三兩好友光顧吃晚飯。

豉椒炒聖子:水準依舊,聖子味道肉質對辦,豉椒汁調味合適。
粟米石斑塊:以龍脷柳作材料,水準普通。
紅燒乳鴿:皮脆肉香,不俗。
啫啫通菜煲:通菜在鐵窩中放得滿滿,熱力迫人,惹味之選。
大眼雞白菜湯:湯底魚味OK,只是鹹咗少許。

[12/5/2011; Thu]
2011-05-12
2011-03-23 39 浏览
We (6 persons in total) dined in this restaurent yesterday. We booked in advance and got our table right away when we arrived. We also took advantage of the 'free' packing outside the restaurent.The 'fish king' who was responsible for the fishs, crabs, etc outside the restaurent was nice and attentative. I think he was a newcomer as I could not recall meeting him before. BTW, his bike was a very new model and super cool. We ordered more than 10 dishes, including fried crab with ginger and spring

We ordered more than 10 dishes, including fried crab with ginger and spring onion, fried 1-day-salty fish, fried shrimp with soya bean sause, fried cuttle fish, steamed clam with garlic, steamed 'pipa' prawn, etc etc and a lot of beers.

The food was yummy and the beers were icy. It was a very satisfying dinner and it costed us HK$1200 only, i.e. 200/head.

2011-03-22
  • fried shrimp with soya bean sause
2011-03-18 13 浏览
芝士海蝦伊麵,冇挑腸,好多沙,芝士汁過多,伊麵小.食唔晒,d 蝦真係食唔到!腐乳通菜,勁多沙!白灼螺,灼過龍.失敗!真係冇下次之前成日都有去食宵夜,味道ok,服務亦唔錯,今次好失望,味道可以接受,但真係太多沙,冇可能食到.
腐乳通菜,勁多沙!

白灼螺,灼過龍.失敗!

真係冇下次

之前成日都有去食宵夜,味道ok,服務亦唔錯,
今次好失望,味道可以接受,但真係太多沙,冇可能食到.
2011-03-17
2010-10-16 3 浏览
男厠又細又污穢要坐圓凳因六時前到所以無需等位,我們吃落十五分鐘後便很多人,想不用等位便要早到今晚吃了豉椒炒硯,白灼花螺,龍鬚炒麵,白灼鵝腸肥牛,金銀蛋白菜!!豉椒炒硯---硯不夠新鮮,味道適中白灼花螺---花螺夠新鮮,好味道龍鬚炒麵---夠鑊氣,麵身爽, 龍鬚炒至剛剛好白灼鵝腸肥牛、金銀蛋白菜---水凖一般
男厠又細又污穢
要坐圓凳

豉椒炒硯---硯不夠新鮮,味道適中

白灼花螺---花螺夠新鮮,好味道

龍鬚炒麵---夠鑊氣,麵身爽, 龍鬚炒至剛剛好

白灼鵝腸肥牛、金銀蛋白菜---水凖一般

2010-10-16
2010-07-06 1 浏览
等位等左好耐, 人多果D就有位先,兩個人就等勁耐...我同BB叫左個魚雲豆腐湯, 辣酒煮螺, 蒜蓉蒸扇貝, 同埋個果皮蒸鮑魚仔...個螺好好食...D鮑魚仔亦好肥美,相比之下個扇貝就遜色左少少喇...個湯都OK啦!!!本來仲叫左個豆豉鯪魚炒油麥菜,但等左好耐, 原來漏左單,就CANCEL左... 無緣品嚐~~~
等位等左好耐,
人多果D就有位先,
兩個人就等勁耐...

我同BB叫左個魚雲豆腐湯,
辣酒煮螺, 蒜蓉蒸扇貝,
同埋個果皮蒸鮑魚仔...

個螺好好食...
D鮑魚仔亦好肥美,
相比之下個扇貝就遜色左少少喇...
個湯都OK啦!!!

本來仲叫左個豆豉鯪魚炒油麥菜,
但等左好耐, 原來漏左單,
就CANCEL左... 無緣品嚐~~~
2010-04-20 54 浏览
家沒有煮飯,到了外邊吃飯,今回跳出香港仔這個框框,走了到鴨利洲大街找吃的,這個昔日的漁港,現時仍舊保留一點風味的,至少不難發現不少在熟食中心或是街頭的小廚,也有生猛海鮮供應,而我們最後決定於一間非常街坊的小廚進膳,地方光猛,但就員工時常拿着一個頗為骯髒的膠桶走來走去收碗碟,坐路邊的朋友要注意啊!此小廚既有小菜小炒吃,又有不少的海鮮吃,雖然選擇上沒有西貢、流浮山及布袋澳等的多,但在門口等位的時候,看其花甲是挺新鮮的,所以大家已經立誓吃定油鹽水花甲的了,另外見四人套餐,收三百個大洋有雞有魚有蟶子有湯有餸吃,也挺對口味的,四個人也很夠吃了吧。先來的是沙鯭魚湯,用了下欄魚煲也是正常,相信魚渣是全部隔起了,所以喝起來不多湯渣,只有零星的魚肉,但湯頭都很鮮甜,奶白色的湯未算很濃,但不腥又夠甜,加上絕無師傅的成份,連喝兩碗也是等閒。套餐內除了海鮮,也有小菜,大部份的海鮮檔如天虹,都有一道菠蘿咕嚕肉,人家的還賣到出哂名,但是日在發記的也絕不失禮,一看起來已知對版,碟的咕嚕汁不多,全都掛上在肉塊上,肉排炸得香脆,但內層的豬肉很梅頭,既有咬口又有肉香及脂香,咕嚕汁不死酸,帶點菠蘿的果甜,簡單美味,這個真的

套餐內除了海鮮,也有小菜,大部份的海鮮檔如天虹,都有一道菠蘿咕嚕肉,人家的還賣到出哂名,但是日在發記的也絕不失禮,一看起來已知對版,碟的咕嚕汁不多,全都掛上在肉塊上,肉排炸得香脆,但內層的豬肉很梅頭,既有咬口又有肉香及脂香,咕嚕汁不死酸,帶點菠蘿的果甜,簡單美味,這個真的是高水準之作。

接下來的有豉椒炒蟶子,炒得很熱騰騰,蟶子份量不小,雖其體形較小,但吃起來肉也挺厚的,配合濃味的豉椒汁,是美味的,只不過稍嫌不夠豆豉香;油鹽水花甲是是夜第二道貝類的海產,果然吃起來一點沙都沒有,而且又夠肥大肉厚,浸了油鹽水調出其鮮味來,而墊底吸了鹽水的粉絲味美而有點咬口,這簡直就是意料之外,五十元左右一客真的是便宜得很。

繼續也是海鮮,一條清蒸游水石蚌魚,加了薑蔥芫茜豉油,魚不算太大條,但以一個四人餐來說是相當合理的,魚蒸得過了一丁點火位,可能條魚較細,火侯方面較難控制,半分鐘的上落可以差很遠,但吃起來夠鮮又唔腥,而且一定不能說是嚡,但吃魚鮫及肚的位置就不太受影響,還是非常之嫩滑,而豉油是很普通的蒸魚豉油,甜甜的不算太香,但加點薑蔥一起吃,味道都很不錯。

最後來半隻薑蔥霸王雞,雞一上桌,發現跟平時的切雞沒多大分別,薑蔥?原來是一小碟的薑蔥蓉,個咀O哂!雞相信是事前浸熟了,在奉客前再用熱湯浸熱多一遍,吃起來偏嚡過熟,尤其是雞胸的部份,但雞味又不重,幸而吃不出雪味,似乎都是冰鮮雞,雞背的位置都算滑,但同樣雞味欠奉,但勝在半隻雞份量算夠大,今餐不吃飯也夠飽了。

另外跟餐同來的四支細樽裝的汽水,要了兩支可樂兩支忌廉,其實本來也沒什麼好評,但真的好久未喝過那麼好喝的可樂了,由於怕肥,平時要喝罐裝的零系可樂,但喝回兒時常喝的玻璃樽裝的原味可樂,又夠汽味道又不知怎形容的好。

最後埋單每人不用四百元,吃了不少的海鮮,每人也不用一百元,試問去西貢點搵。
街頭的小廚也有生猛海鮮供應
收三百個大洋有雞有魚有蟶子有湯有餸吃
沙鯭魚湯鮮甜,但不腥又絕無師傅的成份
玻璃樽裝的原味可樂棒;菠蘿咕嚕肉乃高水準之作
油鹽水花甲肥大肉厚,一點沙都沒有
這就是薑蔥霸王雞?
蟶子體形較小但肉也挺厚,配合濃味的豉椒汁美味
沙鯭魚湯鮮甜,但不腥又絕無師傅的成份
玻璃樽裝的原味可樂棒;菠蘿咕嚕肉乃高水準之作
油鹽水花甲肥大肉厚,一點沙都沒有
蟶子體形較小但肉也挺厚,配合濃味的豉椒汁美味
  • 沙鯭魚湯,菠蘿咕嚕肉,豉椒炒蟶子,油鹽水花甲
2010-03-15 6 浏览
第一次去到鴨利洲大街, 果度真係好似一個未開發o既小漁村咁, 夜晚除左食肆仍然開門之外, 所有鋪頭都關左門, 但食客仍然洛驛不絕第一次去食海鮮係要搭檯, 當然好快成張檯都係放晒我地o既野食la墨魚蝦餅--> 煎得真係好爽脆, 好香口.. 一定要再食大眼雞魚湯--> 真係冇飲過咁香濃的魚湯, 想像唔到佢係用左幾多條魚煲出黎蒸鮑魚--> 8蚊一隻, 都幾抵食船家煎墨魚筒--> 反而呢個餸就有少少奇怪.

墨魚蝦餅--> 煎得真係好爽脆, 好香口.. 一定要再食
蒸鮑魚--> 8蚊一隻, 都幾抵食
船家煎墨魚筒--> 反而呢個餸就有少少奇怪.
2010-03-13
2010-02-04 49 浏览
在朋友介紹下,到鴨脷洲大街的發記吃晚飯。從門面看,店內裝潢簡單陳舊,是一間做街坊生意的小店。食品方面,各式小炒都有,門外更有一系列海鮮供挑選,而且價錢相宜,一碟例牌小菜/海鮮都只是五六十元。一行五人點了六款小菜,包括油鹽水煮花甲、豉椒炒聖子、蒜蓉粉絲蒸扇貝、薑葱蠔煲、菠蘿古魯肉及清炒豆苗。各款海鮮雖不是頂級貨,亦不算大隻,但來貨新鮮。尤以油鹽水煮花甲及豉椒炒聖子較好食。前者汁料相對較清淡,容易突顯花甲本身的鮮甜味;後者豉椒汁香濃,伴飯吃很不錯。至於蒜蓉粉絲蒸扇貝,扇貝本身OK,但所用的豉油過鹹。薑葱蠔煲的薑葱則不夠香,另外,蠔的裙邊口感較韌。最後是小炒菠蘿古魯肉及清炒豆苗,兩者水準皆不俗。埋單不需三百五十元,真抵食。

[2/2/2010; Tue]

2010-02-02
2010-01-17 4 浏览
同事們說這家飯店的海鮮不錯..今晚便一起老遠來到這裡光顧!海鮮的確新鮮.. 不會給配料遮蓋海鮮的原味..小菜的鑊氣也很好.. 就像在大排檔般似的..整體上味道和質素也是好的.. 只有環境方面比較舊式.. 價格亦是街坊消費.. 很多家庭也來到這裡共享晚餐的!
同事們說這家飯店的海鮮不錯..
今晚便一起老遠來到這裡光顧!

海鮮的確新鮮.. 不會給配料遮蓋海鮮的原味..
小菜的鑊氣也很好.. 就像在大排檔般似的..
整體上味道和質素也是好的.. 只有環境方面比較舊式..
價格亦是街坊消費.. 很多家庭也來到這裡共享晚餐的!
(非会员)
2010-01-12 4 浏览
第一次去發記食晚飯,3個人點半斤白灼蝦,薑蔥炒蟹(例牌),羊腩煲,豉汁炒聖子,白灼花螺,沙鯭魚豆腐湯及蒸扇貝,本人有如下評價:白灼蝦 - ok,但唔係太新鮮,不過都有蝦味;薑蔥炒蟹 - 本人最喜歡這道菜,夠獲氣及蟹夠新鮮;羊腩煲 - 可能我比較喜歡羊腩帶少肥及有皮,但這煲羊腩較廋,味道跟很多地方一樣;豉汁炒聖子 - 堅子夠新鮮,但可借豉汁唔算太惹味,但味道算ok;白灼花螺 - 夠新鮮;沙鯭魚豆腐湯 - 味道唔錯;蒸扇貝 - 扇貝都算新鮮,味道一般;個女待應都話我地3個人犀利,可以食這麼多菜,我見其他人點d煲仔好似唔錯,下次再去食過,此次埋單HK$480,非常抵食。

白灼蝦 - ok,但唔係太新鮮,不過都有蝦味;
薑蔥炒蟹 - 本人最喜歡這道菜,夠獲氣及蟹夠新鮮

白灼花螺 - 夠新鮮;
沙鯭魚豆腐湯 - 味道唔錯

蒸扇貝 - 扇貝都算新鮮,味道一般;

2010-01-05
  • 薑蔥炒蟹
2009-07-22 8 浏览
星期日1745 , 己經坐咗一半人, 其餘大部份枱都book 咗.兩個人叫咗3個菜和一碗飯. 陳皮蒸鮑魚仔 : 鮑魚仔有湯匙咁大, 彈牙美味,加上陳皮絲, 好食.豉椒炒聖子 : 聖子肉鮮味甜, 拌入豉椒, 十分惹味 .花膠浸白菜: 花膠軟滑, 加上白菜, 大大碟, 滋潤皮膚, 很健康.一碗飯兩個人吃, 留返少少空間到前面的大佳b 吃甜品.

兩個人叫咗3個菜和一碗飯.
豉椒炒聖子 : 聖子肉鮮味甜, 拌入豉椒, 十分惹味 .
一碗飯兩個人吃, 留返少少空間到前面的大佳b 吃甜品.
大枱為主,人少可能要搭枱.
陳皮蒸鮑魚仔:彈牙美味
豉椒炒聖子 : 鮮甜惹味
花膠浸白菜: 滋潤健康
陳皮蒸鮑魚仔:彈牙美味
豉椒炒聖子 : 鮮甜惹味
花膠浸白菜: 滋潤健康
  • 全部
2009-05-20 5 浏览
今天我朋友從德國回來,我當然帶他們去食海鮮和小炒,點解會來這裡....因為可以在香港仔坐駁艇到鴨利洲,又有特色又唔怕坐好長時間!!地方有d似大排擋feel但又比較干淨,好有地道風味!!小炒方面當然夠wok氣,海鮮都ok,不過值得一讚就是個沙猛魚湯,d沙猛魚肉有bb仔個拳頭咁大粒!!!!!!!!!總括來說我朋友們滿意到不得了
地方有d似大排擋feel但又比較干淨,好有地道風味!!

總括來說我朋友們滿意到不得了

2009-01-29 7 浏览
在很久很久以前,喜歡這店的海鮮平靚正,這次再度光臨希望可以增加多一次美好經驗白灼基圍蝦半斤:都算足秤,不是太新鮮,可能點海中蝦會好些,價錢也差不遠清蒸白蟹:好鮮味、好多糕、肉好甜沙鯭魚湯:仍然好味,白菜仔、豆腐加魚湯,無敵組合清酒煮蜆:蜆夠鮮、但清酒味太濃,難入口,浪費蝦墨餅:炸得有點熱氣,但都幾好食薑炒飯:太多油,但無乜味,唔算好食,只是有飯過肚質素不過不失,價錢都尚可,今次點了蟹才較貴。

清蒸白蟹:好鮮味、好多糕、肉好甜
沙鯭魚湯:仍然好味,白菜仔、豆腐加魚湯,無敵組合
清酒煮蜆:蜆夠鮮、但清酒味太濃,難入口,浪費
蝦墨餅:炸得有點熱氣,但都幾好食
薑炒飯:太多油,但無乜味,唔算好食,只是有飯過肚

質素不過不失,價錢都尚可,今次點了蟹才較貴。
  • 清蒸白蟹