2017-07-01 263 浏览
不停得把口hea你詢問既管理層,不停手但不停做錯題年青侍應,結果就係一片混亂一片嘈吵既環境。我話早餐要加通粉,落單果個話就快黎,請問未加又點黎?搭枱果位落單話要煎蛋,又黎左炒蛋。隔離枱叫蕃茄濃湯通粉,黎左碗火腿通俾佢,侍應對完單仲要話:“咪啱囉,蕃茄濃湯通粉走蕃茄嘛” 幾枱人一齊大笑。垃圾。

我話早餐要加通粉,落單果個話就快黎,請問未加又點黎?

搭枱果位落單話要煎蛋,又黎左炒蛋。

垃圾。
2017-03-31 392 浏览
今天和同事到小西灣工作,做到忘了時間,有空吃飯的時候,發覺已到下午茶時段。在不熟悉藍灣的情況下,誤打誤撞嘗試了百分百餐廳。下午茶時段,大概人均消費三十大元,便可以嘗到大大件炸豬扒配薯條,而同事則揀選了焗豬扒飯。原本想這有如手掌般大的豬扒,骨頭應該也挺大的,怎料它的骨頭比我的手指公還要小!豬扒炸得金黃鬆脆,咬下去那香脆的聲音,令人不其然有濃濃的滿足感!唯一可惜的是,薯條的份量相對較少,而且變得軟身。

2017-03-30
2017-03-25 324 浏览
與舊同學在參加母校開放日前相約前來吃個早餐。早餐有數款,見自己不怎肚餓,選了個炒蛋火腿漢堡扒多士及茄汁豆早餐。早餐送到時,嘩,茄汁豆真係五隻手指數得出,得一小陀汁,唔係咁孤寒咁都叫俾左茄汁豆我呀嘛。味道就差勁,一份無心機做既早餐。咁就$31,簡直是貼錢買難受!唉朋友吃了個火腿通粉早餐,一樣有炒蛋多士,價錢相若,望落比我這個好些,早知吃那個餐吧!同一價公,過隔壁麥xx吃個大早餐都可以了,可能會更好。總之,心情給這早餐破壞了!
與舊同學在參加母校開放日前相約前來吃個早餐。

早餐

2017-03-25
$31 (早餐)
2017-03-08 294 浏览
今天剛途經柴灣工作,大家都好肚餓,但只得45分鐘時間食飯,唯有在附近找間快餐, 快快填肚,我地見到百份百餐廳, 我地立即走入去我地立即點左紅白鴛鴦焗炒飯底配熱咖啡,咖哩牛坑腩白飯配熱檸茶, 滋味焗鮮茄豬扒意粉配熱檸檬菜蜜 咖哩牛坑腩白飯:白飯份量大, 不過咖哩味道一般, 牛坑腩不太焾, 有些攝住同黏住牙😰紅白鴛鴦焗炒飯底: 芝士極多,白汁邊比紅汁邊好, 白汁的雞扒有切開, 豬扒無切😰趕時間仲要切真的……蕃茄汁好酸, 炒飯不是無每粒飯都有蛋滋味焗鮮茄豬扒意粉:芝士極多 不過豬扒無切😰趕時間仲要切,真的……,蕃茄汁好酸,酸到牙軟,意粉無味,真的是剛剛烚完立即放入飲品:一般後記:不過真的好快上菜, 所以才趕得切45分鐘完成午飯, 因此食得飽就算啦!
咖哩牛坑腩白飯配熱檸茶
紅白鴛鴦焗炒飯底: 芝士極多
紅白鴛鴦焗炒飯底配熱咖啡
滋味焗鮮茄豬扒意粉:芝士極多
滋味焗鮮茄豬扒意粉配熱檸檬菜蜜
飲品:一般
熱咖啡(左)熱檸茶(中),熱檸檬菜蜜 (右)

2017-01-02 332 浏览
新年快樂!身為見習食家既我,2017年第一餐梗係要上黎OpenRice 寫下啦講到明第一餐,當然就係早餐!同朋友去左小西灣睇2017第一道光,可惜雲太多,睇得唔清楚咁7點就落山,去附近藍灣食個早餐先大慨7點半左右,商場得幾間開左店咁就入左呢間百份百試下裝潢光鮮!環境舒服!係大多數大型集團餐廳既好處點左番茄肉碎通粉食價錢三十蚊唔洗心諗都幾抵但係睇真d,發覺佢比一般茶餐廳既早餐少左份抄蛋/煎雙蛋!變相比一般茶記貴,而且對男仔份量會有d唔夠餐包凍既,無牛油,我會想食方包多d番茄醬同湯都做得一般,醬同肉碎比得好少, 搞到成個湯唔夠番茄味,連個通粉都係唔夠味sad朋友個早餐偷食左個抄蛋抄蛋都算合格,只係略嫌唔夠滑埋單26凍飲+3 =292017 似乎食運麻麻!要努力d 食多d好嘢!

講到明第一餐,當然就係早餐!
同朋友去左小西灣睇2017第一道光,可惜雲太多,睇得唔清楚

咁7點就落山,去附近藍灣食個早餐先
大慨7點半左右,商場得幾間開左店
咁就入左呢間百份百試下

裝潢光鮮!環境舒服!
係大多數大型集團餐廳既好處
點左番茄肉碎通粉食
價錢三十蚊唔洗
心諗都幾抵

但係睇真d,發覺佢比一般茶餐廳既早餐少左份抄蛋/煎雙蛋!
變相比一般茶記貴,而且對男仔份量會有d唔夠

餐包凍既,無牛油,我會想食方包多d

朋友個早餐
偷食左個抄蛋
抄蛋都算合格,只係略嫌唔夠滑

埋單26凍飲+3 =29

2017 似乎食運麻麻!要努力d 食多d好嘢!
2016-01-01
$29 (早餐)
2016-10-25 403 浏览
五色炒時疏變了五色炸時疏炸, 離晒譜鐵板羅定豆鼓雞-出菜時變了無味煲仔豆鼓雞骨,一吋丁方雞骨.無肉連洋葱都無,差到極點十月十七日投訴,CS陳小姐至今仍未回覆,惡劣到極点,公司完全放棄,好快倒閉
五色炒時疏變了五色炸時疏炸, 離晒譜

2016-10-14
  • 樣樣差
2016-10-02 341 浏览
話說我同老婆來吃早餐,每次都係上食物快,但飲品吹4,5次都未到。一個早餐食半小時,變了一小時可吾可以改進下?我講的是每一次都係甘。有乜理由大家食完野仲要坐係度等飲品
一個早餐食半小時,變了一小時

可吾可以改進下?我講的是每一次都係甘。
有乜理由大家食完野仲要坐係度等飲品

2016-09-03 382 浏览
人生第一次在小西灣吃早餐,選了這食店,這也是我第一次光顧這集團,此店裝修有點特別,是將推介食物名用鐵牌掛在牆邊,看看餐牌,内有頗多款式,後選了個百份百早餐,其實有炒蛋、火腿、包、豆、漢堡扒和一杯飲品,還可加錢多一個通粉,食物全一般,無驚喜亦不難食,那杯飲品點了即磨咖啡才超特式,因飲品表面加了少少咖啡粉增口感,味濃郁,吃吧從商場向海那邊推門已是小西灣公園,亦是海邊,行一行,坐一坐,看看對岸美景,超舒服,足可冼滴心寧。
2016-09-03
$35 (早餐)
2016-07-05 429 浏览
星期日夜晚屋企冇煮飯諗住求其搵間平平地茶餐廳,點知佢地都求其比d野我食土魷馬蹄蒸肉餅魷魚味食唔出不過味道還可以,係細塊左d海陸空鐵板有雞扒、豬扒同魚柳好唔掂!雞扒同豬扒好似油浸咁 超級油黑椒汁唔錯而且雞肉都好滑 不過豬扒就好油膩,魚柳又炸得勁乾炒飯同白飯冇分別d菜完全冇味,我肯定冇蒜香炒仲有叫咩脆脆薯條,明明係薯塊仲要係唔脆唉~環境幾乾淨既之但係又唔係特別平,又冇服務可言,野食求其到呢~失望
土魷馬蹄蒸肉餅
魷魚味食唔出不過味道還可以,係細塊左d
海陸空鐵板有雞扒、豬扒同魚柳
好唔掂!
雞扒同豬扒好似油浸咁 超級油
黑椒汁唔錯而且雞肉都好滑 不過豬扒就好油膩,魚柳又炸得勁乾
炒飯同白飯冇分別
d菜完全冇味,我肯定冇蒜香炒
仲有叫咩脆脆薯條,明明係薯塊仲要係唔脆
唉~
2016-04-25 327 浏览
以前成日黎食飯,貪佢小菜碟頭夠,價錢合理。以往週末例必大排長龍,最近一般唔駛等。今晚再去食,就完全明白點解…… 叫左個食慣的煎肉餅,黎到見到個紙咁薄嘅薄餅,比以往起碼少左一倍!味道更是令人失望,可能由於薄左,d肉不單乾,而且淡而無味……問下個員工佢話呢個係新標準,因公司要控制成本。睇黎呢間可以唔使再幫襯!

2016-04-25
2015-12-06 302 浏览
聽聞 呢間餐廳系2010年同2013年攞過「飲食天王」「咖哩牛腩天王」嘅美譽,所以今日特登試下個咖哩牛坑腩飯系咪真係咁好食。 呢間餐廳同其他餐廳唔同佢哋系現炒現造嘅,可能係呢個原因,主角牛坑腩放系嘅咖哩汁入面牛腩唔會煮得太老仲保留到濃郁嘅牛味。可惜嘅系薯仔口感十足但咬落上只系feel 到咸咸哋嘅鹽味,咖哩汁唔算太油太辣但只有咖哩味,令人有少少失望,希望可以改善下。整體嚟講都不過不失。
2015-12-05
2015-12-05 207 浏览
呢間餐廳系2010年同2013年攞過「飲食天王」「咖哩牛腩天王」嘅美譽,所以今日特登試下個咖哩牛坑腩飯系咪真係咁好食。 呢間餐廳同其他餐廳唔同佢哋系現炒現造嘅,可能係呢個原因,主角牛坑腩放系嘅咖哩汁入面牛腩唔會煮得太老仲保留到濃郁嘅牛味。可惜嘅系薯仔口感十足但咬落上只系feel 到咸咸哋嘅鹽味,咖哩汁唔算太油太辣但只有咖哩味,令人有少少失望。整體嚟講都不過不失。 btw 服務態度唔錯,員工好有禮貌。
2015-12-05
  • 咖哩牛坑腩
一間完全無服務可言的餐廳1) 先唔講服務, 就食物質素也不能接受;粉絲肥牛煲, 粉絲有粉絲一堆, 肥牛有肥牛一堆, 完全無炒埋一齊...2) 乾燒伊面, d 面係澆熟然後再揾豉油撈混, 而唔係炆出嚟...3) 咖哩牛腩, 只得個辣字, 全無咖哩香味...想挑戰自己 EQ 嘅朋友, 可不防一試, 包你一試難忘!
一間完全無服務可言的餐廳

3) 咖哩牛腩, 只得個辣字, 全無咖哩香味...

想挑戰自己 EQ 嘅朋友, 可不防一試, 包你一試難忘!
题外话/补充资料: 當日與一衆友人在藍灣打完波, 諗住去茶記食個 Tea, 隨意走入呢間 "百份百(惡頂)"餐廳, 展開了1小時10分鐘的奇幻經歷: ~ 事件一 我地一行五人大概下午 5:45 到餐廳, 一心想食個 Tea, 走入去座低, 見枱面無 Menu, 於是問 Waitress 攞, 點知... Waitress: 無 Menu 我地: 咁有無下午茶 Waitress: 無 我地: 唔緊要食晚飯都 OK, 咁唔該晚飯 Menu 呀 Waitress: 無喎, 廚房未準備好, 所以唔可以派 Menu... 我地: 咁我地要等到幾點? Waitress: 6點... ... 於是我地唔想周圍走, 所以默默地等到6點, Waitress 們慢慢地派 Menu, 而我地就落單叫嘢食 .... 我: 唔該咖哩牛脯 (因為係 Menu 上的推介) Waitress: 無喎 我: 咁另一個推介 "拿破倫海鮮炒飯" ... 過咗 25分鐘, 我嘅炒飯仍然未出現, 其他朋友都差不多食完 ... 我: 唔該我地仲有個 "拿破倫海鮮炒飯" 未到 Waitress: 無炒飯喎 (非常悔氣) 我: 點解唔早 d 講, 要 25 分鐘後我問你至講, 咁我可以叫乜, 叫2樣你都無 Waitress: 叫小菜呀, 呢2行小菜你可以叫, 我地識整 (非常惡, 指住個 Menu, 要我馬上決定..., 仲不断催促要馬上落單...) 我: 你走開, 我睇完一陣叫你 (真係火都嚟...) Waitress: 廚房唔識炒飯, 你叫炒飯, 我唔知會比 D 乜嘢你食嫁 (好大聲, 好無禮貌咁講, 仲不断重覆... 一路行開) ... 轉個頭, 另一個 過來 ... Waitress 2: 唔好意思, 我地無炒飯, 你叫第二樣... 我: 唔知叫乜, 叫乜你地都無... (已經一肚氣...) Waitress 2: 咁不如你叫咖哩... 我: 我一坐低就叫咖哩, 係你地話無, 你而家又叫我 order 咖哩??? (已經成肚氣.. 無氣閙...) 咁就咖哩喇... 事件二 當日有個斯文靚仔座响我地附近比我地還早到, 叫咗好多次抺枱都無人睬佢, 後尾 Waitress 派 menu (份 menu 係飛落佢枱面), 靚仔再叫 waitress 抺枱, waitress 只係問佢係咪2位依然唔抺, 靚仔堅持要佢先抺枱, 一路抺枱, waitress 一路念念有辭: 我點知你係咪啱啱食完嘢唧, 所以我咪唔抺囉..., 枱抺完了, 靚仔起身拂袖而去... 事件三 有個伯伯眼見 Waitress 咁大聲恐我話無炒飯, 又見自己叫嘅炒飯未到所以追單, 點知 waitress 話整緊, 碟飯到咗, 只見係一碟有個啡色汁淋在响上面嘅飯, 顯然無炒過... 伯伯食咗幾啖就走... 慘! 事件四 有個城巴車長到收銀埋單, 同收銀講 : 我個飯好耐都無嚟, 收銀居然惡過車長, 仲大聲話: 咁你有無追呀! 車長回應: 追咗好多次, 係你地無理過我 (氣沖沖走咗...) 事件五 門口有人攞飛等緊位, 但有人無攞飛就行入去, waitress 們還安排座位比佢, 令門口等位人仕極為不滿...
2015-07-04
今晚去左小西灣藍灣間百份百餐廳叫左個 雞球炒菜心 外賣等左十五分鐘已經心知不妙, 諗住叫個侍應睇下點知佢頭都不回就咁就走左去, 完全當人無到!最後等多十五分鐘都仲無, 直接退錢但個經理一啲歉意都無, 比返啲錢我就算! 好似去左難民營乞飯食咁其實之前已買過幾次, 一次等得耐過一次, 一次態度比一次差, 以後唔會再黎!這篇是
今晚去左小西灣藍灣間百份百餐廳叫左個 雞球炒菜心 外賣
等左十五分鐘已經心知不妙, 諗住叫個侍應睇下
點知佢頭都不回就咁就走左去, 完全當人無到!
最後等多十五分鐘都仲無, 直接退錢

這篇是 [非食評]
题外话/补充资料: 如果10分係滿分, 咁呢間餐廳既分數之低直情可以攞到諾貝爾數學獎, 以表彰其發現新負數值
2015-04-16
等候时间
40 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
团年饭
  • 一肚氣
2015-02-22 183 浏览
不知所謂,叫一人份量的外賣雞扒飯足足等了我30分鐘,落單時間1205,1238我還在追問。廚房不夠人就不要接外賣單!香港有多少人能等30分鐘等一個外賣飯盒?很明顯星期日12時不是peak hour吧?
等候时间
30 分钟 (外卖自取)