2019-09-14 748 浏览
早排附近食飯時見到百利來個招牌,起初重以為只係同名,後來上OpenRice 睇下先發現原來係搬左,難得明天放假就放縱一下,買個宵夜返屋企嘆下先來一碗足料花膠雞湯翅,雖然唔係話好大碗,不過都算係足料嘅雞絲翅,至於花膠?廿幾蚊碗都唔會想太多吧!麻醬三絲冷麵,麻醬汁嘅味道剛好,個麵都幾彈牙百利炸三寶係我每次必點嘅小食,最喜歡個炸雲吞,皮脆到一咬落去就卜卜聲,好正尼個單骨雞翼係老闆推薦嘅新品,雞翼炸得好脆口,外層嘅椒鹽調味增加層次,非常美味
麻醬三絲冷麵,麻醬汁嘅味道剛好,個麵都幾彈牙
外卖自取
  • 足料花膠雞湯翅
  • 百利炸三寶
  • 單骨雞翼
2019-08-08 377 浏览
見到openrice唔多評論 本身唔敢試 但食左之後幾滿意 d野細細份 每樣20蚊到 可以食到好多唔同既野 老闆娘會介紹今日有咩特別野食 有少少日本居酒屋氣氛 推薦四季豆 雞絲粉皮👍
當「百利來」仍在尖沙咀一個潮人商場的年代,那時我還未認識她,彼此的緣份直至她搬進元朗冬菇亭才開展!不過幾個月後,「百利來」又在冬菇亭消失了,原來他悄俏地移施到鳳攸街!鳳攸街的店面面積不及冬菇亭可享內與外的空間般寬敞,小店子只能容下一幅小牆作粉飾,挺懷念冬菇亭那型格的花牆!現時座位亦很有限,所以外賣頻頻接過不停!天氣炎熱,友人和我第一時間要來了鮮果汁。果汁是百利來的一大特色,每日均用心準備六、七款果汁,當中不缺特別的配搭口味,無論在冬菇亭以至元朗新店,我們起碼試過了三、四款口味,水準均不賴!一來鮮果汁用料足,二來吃炸物就停不了飲飲飲,所以一定要試試!當天選了三絲冷麵 (HK$25)。除了濃濃的蒜味、還有孜然粉的點綴,絕對是重口味之作,而油份也相等多了一點點!紫洋蔥盛著「百利來」自家製的辣椒油,有點 XO 醬的風味,但重點是混合了鹹魚仔,挺有個性的作品!懷舊粉仔 (HK$20) 是「百利來」的招牌小食之一。用上上海麵條的粉仔,質感不算突出;湯底不過稀、亦不會死鹹死濃;配上菜甫、鹹魚仔和冬菇絲等食材,層次還算討好!若是突然想過口癮,吃得又不多的話,這會是恰好的選擇!另一招牌是足料花膠雞湯翅

現時座位亦很有限,所以外賣頻頻接過不停!

懷舊粉仔 (HK$20) 是「百利來」的招牌小食之一。
另一招牌是足料花膠雞湯翅 (HK$25),可選要醋或不放醋!
最怕碗仔翅糊糊、令人吃不消的口感, 慶幸「百利來」的芡汁勾得適中, 調味自然不過濃,加上幼細的肉絲、冬菇絲和爽口的素翅,感覺清爽!
大大件的魚肚,果然童叟無欺!
跟著是一大堆炸物,推介有百利炸三寶 (HK$25),包括炸釀茄子、釀雲吞和釀青椒!這款組合不會太膩,主要是蔬菜和魚肉。而「百利來」的手工、用料和炸功也較細緻,所以比坊間的質量優勝!
新試的魚肉釀鮮冬菇 (HK$25) 很不錯,入口鮮菇保持濕潤、散發著菇香,好吃啊!
泰汁炸雲吞皮 (HK$20) 極為酥鬆香脆,入口不油膩,配上酸甜的泰式雞醬和灑上生洋蔥,帶出開胃的元素。個人則喜歡少醬,簡單的小鹹香脆已十分誘人!
店主推介的炸北京韮菜餃 (HK$25) 真的不錯,香脆鬆化的餃皮配合濃香的韮菜餡,十分好吃,不過小心燙口呀!
外脆內軟的蒜香炸豆腐 (HK$20),平實中的惹味!
法式炸薯角 (HK$20) 有著粉軟的薯心,不過略嫌未較酥香及薯香,建議可將薯仔切得小一點!
這碟子分別盛有椒鹽炸牛丸 (HK$20) 椒鹽炸墨魚丸 (HK$20),丸子的選料不差,但味道不算突出,就是一粒粒的「炸彈」而已!
最後試了黃金炸燒賣 (HK$20)
曾聽過朋友喜歡 BBQ 燒賣 ,相信與炸燒賣的效果相近!黃金炸燒賣外層脆口,內層魚漿經炸後帶點煙靭,可惜我們四位也沒有特別喜歡上它!

我們四人,每人只少喝了兩瓶鮮果汁、男士每人更來兩碗粉仔或碗仔翅,最後結帳時四百多元,價錢絕對沒有懷舊的感覺,不過偶爾或深宵時段想起街頭小吃的話,「百利來」是一個質量有保證的選擇!

吃了不少炸物,感覺十分熱氣,「百利來」不如推出中式涼茶,估計銷情也會不錯!
2019-05-25
  • 懷舊粉仔
  • 足料花膠雞湯翅
  • 魚肉釀鮮冬菇
  • 泰汁炸雲吞皮
  • 炸北京韮菜餃
2019-06-19 728 浏览
聽聞好耐的一間小店,終於黎試啦!上次中午時間黎,未開門,原來係開晚餐時間的,大家要留意返!大約有6張細枱,提供大概二十多款小食,炸野居多!..🔶「足料花膠雞湯翅」真的好足料,清清的雞湯味,但是花膠變了魚肚,食落有點膩!..🔶「椒鹽墨魚丸」🔶「黃金炸燒賣」墨魚丸好彈牙,燒賣有魚肉的鮮味,兩款都炸得好脆,食不停口!..🔶「蒜茸雞翼」雞翼係單骨方便食,肉質有彈性,勁多蒜茸!..🔶「法式炸薯角」薯角配沙拉醬好味,唯一缺點係有部分薯角有一點硬,可能係即炸的關係,未炸透!..🔶「麻辣皮蛋」不推薦,油好多,蒜茸同皮蛋唔夾,味道怪!..🔶「蒜香炸豆腐」豆腐炸得好脆,裡面多汁,可惜跟生的蒜末唔夾,改成炸熟蒜會好好多!..🔶「麻辣雞絲冷麵」不夠麻不夠辣的冷麵,味道是幾好的,但麵的口感太軟,無彈性,失望!..🔶「咸柑桔」 🔶「洛神花飲」飲品非常推薦,全部都是店家調制,好有特式,誠意十足!整體不錯,係一間好有誠意的小食店,所以會再想去!
聽聞好耐的一間小店,終於黎試啦!
上次中午時間黎,未開門,原來係開晚餐時間的,大家要留意返!

大約有6張細枱,提供大概二十多款小食,炸野居多!

🔶「足料花膠雞湯翅」
真的好足料,清清的雞湯味,但是花膠變了魚肚,食落有點膩!
足料花膠雞湯翅

🔶「椒鹽墨魚丸」🔶「黃金炸燒賣」
墨魚丸好彈牙,燒賣有魚肉的鮮味,兩款都炸得好脆,食不停口!
椒鹽炸墨魚丸  &  黃金炸燒賣

🔶「蒜茸雞翼」
雞翼係單骨方便食,肉質有彈性,勁多蒜茸!
蒜茸雞翼

🔶「法式炸薯角」
法式炸薯角

🔶「麻辣皮蛋」
不推薦,油好多,蒜茸同皮蛋唔夾,味道怪!
麻辣皮蛋

🔶「蒜香炸豆腐」
蒜香炸豆腐

🔶「麻辣雞絲冷麵」
麻辣雞絲冷麵

🔶「咸柑桔」 🔶「洛神花飲」
飲品非常推薦,全部都是店家調制,好有特式,誠意十足!
咸柑桔  &  洛神花

整體不錯,係一間好有誠意的小食店,所以會再想去!
2019-06-14
椒鹽炸墨魚丸  &  黃金炸燒賣
法式炸薯角
咸柑桔  &  洛神花
  • 黃金炸燒賣
2019-06-03 412 浏览
光顧百利來也有好一段日子了,最喜歡跟朋友們坐外面一齊吃炸物吹吹水。以前在冬菇亭舊鋪位置也吃過一次,新鋪味道一模一樣,水準沒有下降!基本上整個餐牌全部也吃過,最深刻的是燒賣及雞翼!個人就不太好粉仔,與其吃粉仔,我比較推介雞湯翅。泰式炸雲吞的皮炸的好酥脆,朋友們就只愛吃肉,但是雲吞皮也是重點咧!炸丸方面,配上沙律醬令人感嘆,簡簡單單的炸丸已令人流曬口水,蟹子丸是必點的!炸燒賣是吃過很多間糖水店,也比不上這裡的炸燒賣,很神奇的是燒賣的皮很脆很脆!椒鹽四季豆OK,可點可不點,未試過的可以試下。蒜香炸豆腐主角蒜蓉很正,蒜蓉控必吃的~~~~越式春卷配上爽口青瓜絲,令人回味啊!!PS 不喜歡這裡的炸薯角,太大舊,像是原隻薯仔掉落去炸爐,沒有口感可言。雞絲冷麵有分麻醬或麻辣,兩個也很是本人最愛,分兩次試吧哈哈麻辣雞翼每次都叫4份,因為真的醃得很正!!不槐雞翼成為熱門食材~青瓜皮雞的醃料跟雞翼也很類似,喜歡雞翼的就會很喜歡皮蛋。百利來的自家製飲品也是重點,個人最喜歡蘋果桃,甜甜的,但朋友厭偏甜落太多糖水。想降火也可以飲蘆薈,柑桔。。。。很多選擇 百利來美食的炸物是元朗數一數二,特別假日夜晚也有很多人買外

基本上整個餐牌全部也吃過,最深刻的是燒賣及雞翼!

個人就不太好粉仔,與其吃粉仔,我比較推介雞湯翅。

椒鹽四季豆OK,可點可不點,未試過的可以試下。

蒜香炸豆腐主角蒜蓉很正,蒜蓉控必吃的~~~~

越式春卷配上爽口青瓜絲,令人回味啊!!

雞絲冷麵有分麻醬或麻辣,兩個也很是本人最愛,分兩次試吧哈哈

青瓜皮雞的醃料跟雞翼也很類似,喜歡雞翼的就會很喜歡皮蛋。

想降火也可以飲蘆薈,柑桔。。。。很多選擇

百利來美食的炸物是元朗數一數二,特別假日夜晚也有很多人買外賣回家吃呢!

也是跟朋友們吃宵夜的好地方!
$80 (宵夜)
2019-05-19 273 浏览
今次黎到呢個好出名既百利來。呢間鋪好近元朗西鐵站,所以要黎都十分方便,不過要記住佢夜晚先開,唔好一早黎摸門釘呀!話說今日收工好肚餓,特別落車過黎食,好好彩咁岩有位,去到就有得坐,不過鋪位太細,又坐正㕑房門口位,時不時都比人踢兩腳就無咁口。依家入正題啦,我地係呢度叫左個好出名既足料花膠雞湯翅,性價比好高,有兩三舊大大塊既花膠,湯既口感好好又夠哂熱,無腥味,超級值得推介!之後仲有左麻辣蒜蓉雞腎,麻辣味好吸引,食到停吾到口,份量好夠。呢間小食店cp值好高,食完一定會有下次,下次要食埋出名既三寶,夜左黎好多野都賣哂,下次會早少少到!
2019-04-03 384 浏览
最近雞地開左間百利來,但一直都未試過,今日行過見有少少肚餓,就一於試吓。今日外賣左一碗花膠雞湯翅, 侍應好細心問埋你要唔要醋,胡椒粉。花膠雞湯翅好足料,一碗都有三嚿花膠仔,而且好多雞絲,冬菇絲。真係好好味!下次有機會再坐底,再試下其他特別小食。
下次有機會再坐底,再試下其他特別小食。
花膠雞湯翅
外卖自取
花膠雞湯翅
係網上平台得知百利來又搵到新舖開番, 今日早少少番元朗黎試吓呢個蒜味印象有無走了樣😛 新舖位置同新B仔涼粉一個鳳攸南街街頭, 一個街尾🤟兩個都係開到凌晨時份; 新舖比起以前細啲, 得10零個位🙄; 7點前黎到, 暫時都係吉, 以為搬咗去新位無人識貨啦, 坐多一陣, 一如以往外賣雞湯翅柯打不絕😦😦 上次瘋狂嗌咗唔少炸同蒜頭組合, 今次小心翼翼落單; 因為怕蒜頭霸氣外洩😢😢 靚姐推介新菜, 雞軟骨🐥; 上枱有三串, 加唔少蒜鹽, 炸脆既雞軟骨本來已經係吸味, 用蒜鹽爆出黎仲要新鮮炸起, 光✨加熱🥵大於火🔥; 同碟加映炸頭角配蒜頭, 打頭陣已經係一招亢龍有悔, 點再上高峰?🙃 然後全城瘋搶, 日賣XX碗 (我發現好多報導用咗呢啲句式黎做TEMPLATE🤑), 既足料花膠雞湯翅, 熱辣辣出晒煙; 一筆落去充實既雞湯包實雞絲🤗, 再跟埋一塊塊實肉花膠, 飛龍在天🕊️; 用高尚既雞湯底包實你口腔所有空間; 然後軀動你牙齒去嘴嚼雞絲、花膠、翅既唔同質地💞 突然間閃出一個炸燒賣, 看似平淡, 但望望吓比平時大粒既? 👀應該係動過手腳, 咬落去極鬆軟, 唔駛點調味都正👍差啲比佢呢招見龍在田彈開埋~🎉 再黎

雞軟骨

足料花膠雞湯翅

再黎終於有冷盤, 三絲冷麵; 掙扎咗好耐要麻辣定麻醬; 還好揀咗麻醬🏆; 百利來將啲醬汁, 配料全部玩得出神入化, 連個麻醬都香巧過人; 一招鴻漸於陸 (好少聽呢招吖呢, 金庸入面都無乜點出過)靈巧表達無違🎐

三絲冷麵

全餐最凶險既麻辣雞翼係唔講得少; 潛龍勿用, 呢個小辣, 食定唔食😞? 雞翼係超細心地開邊上, 黑椒、辣椒、蒜頭平凡咁旁住啲雞翼, 一啜落去, 未覺辣味到著😕; 但由於開埋邊太方便, 半隻接半隻咁食, 就知佢既內勁爆發🤯; 去到底見到呈赤色既辣汁, 先明白呢個鋒芒唔應該輕易挑戰, 好彩只係小辣🤒

麻辣雞翼

百利來另一個出名菜, 炸雲吞; 我哋有少少重覆咗, 有泰汁炸雲吞時仲要百利炸三寶 (入面都有雲吞😵); 自己柒咗中咗呢招雙龍取水… DOUBLE雲吞逼到自己飽飽地🥴

百利炸三寶

最後黎既蒜香炸豆腐, 平平凡凡以為無嘢?😈 咬落去先知原來豆腐都可以必出汁來, 蒜頭同油橫行下, 豆腐竟然吸付到佢既汁 (唔通係吸星大法?); 汁既熱度, 炸起既香脆, 呢份突如其來👻係成餐好好埋尾💯

蒜香炸豆腐

咪住, 成口蒜味, 點回家?👣 唔好唔記得, 同舊舖一樣, 百利來有個百寶箱; 五顏六色好似滅霸隻無限手套咁🌈; 揀咗表淡少少既蘋果🍎桃🍑同埋青瓜🥒檸檬🍋; 蘋果挑就似杰版蘋果汁; 但青瓜🥒檸檬🍋真係必試, 因為可以中和番十八掌既霸道功力🙏, 就好似天香斷續膏同朱睛冰蟾; 酸尾尾既青檸將青BB青瓜個種綠色味道帶起, 入咗另一境界; FRESH AND CLEAR🌱

蘋果桃

兩個人食咁多嘢, 都係200蚊唔駛💕, 其實百利來既嘢真係好適合配啤酒; 有會買個外賣搭下啤酒試啦, 比FINE WINE MARRIAGE呢樣搭個樣黎得更加塌塌冚!💗
黃金炸燒賣
2019-03-14