2020-05-31 536 浏览
一早起床就去食早餐,不知去哪一間食好,思前想後都係去百利餐廳,到達百利餐廳門外,有很多人在排隊等位,沒想到餐廳都要攞籌,好像酒樓一樣,我攞了籌號在等,等左大約20分鐘左緊,就有位可以食早餐了,百利餐廳出品水準可以保存到,難怪做到這麼多人等候都要在這裏食, 我叫了一個特餐,特餐有火腿炒蛋奄列,餐肉通粉,仲有餐飲,我叫了一杯奶茶,奶茶香滑,點解奶茶可以沖得這麼香滑,還用黑白淡奶,火腿奄列,火腿夠多,蛋夠香滑,餐肉通粉,有兩件餐肉還有好多通粉,這個早餐真是大滿足了。
  • 沙翁
  • 餐肉通粉
  • 特餐
我每次喺大潭水塘行完山,搭巴士落返西灣河,都會黎百利冰室食個下午茶,因為佢嘅嘢食實在太好味!-我每次都會叫番茄湯肥牛通心粉佢個番茄湯 好 濃 郁!完全唔係買盒地門番茄湯溝水嘅湯而牛肉方面,你係可以揀普通牛柳肉定肥牛我每次都會好犯規地揀肥牛,因為肥牛配番茄湯,一肥一新鮮酸甜,個湯可以balance肥牛嘅油脂,食落好正!麵食方面,其實佢本身餐牌係寫公仔麵嘅,但我每次都會同staff講話要轉通心粉因為本身肥牛已經係偏油,如果再食公仔麵應該會太膩,通心粉則啱啱好-我亦有食過佢嘅雞湯通心粉同蝦多士,可惜無影相雞湯通心粉個雞湯好滑,食完亦唔會好似啲味精湯咁好口渴蝦多士都好好食,舊蝦膠好大塊,大大啖蝦肉好正!-特別講下佢店外櫥窗嘅玩具擺設非常有懷舊風情每次喺店外排隊等候時都會望下佢啲玩具!
我每次都會叫番茄湯肥牛通心粉
佢個番茄湯 好 濃 郁!
完全唔係買盒地門番茄湯溝水嘅湯
而牛肉方面,你係可以揀普通牛柳肉定肥牛
我亦有食過佢嘅雞湯通心粉同蝦多士,可惜無影相
雞湯通心粉個雞湯好滑,食完亦唔會好似啲味精湯咁好口渴
蝦多士都好好食,舊蝦膠好大塊,大大啖蝦肉好正!
特別講下佢店外櫥窗嘅玩具擺設
非常有懷舊風情
每次喺店外排隊等候時都會望下佢啲玩具!
番茄肥牛通心粉
番茄肥牛通心粉
有人話百利冰室好多人排好多人食,可能老字號,就即管試下。個蛋幾靚又足料,個包有少少冷,普通,個蛋就幾滑內裡足料。湯味夠濃,通粉冧,有完整一片午餐肉。算系咁,但可能期望過高,或者岀名在炒野/大大塊豬扒?常餐普通茶餐廳水準。
2019-10-13
2020-01-10 822 浏览
百利對我嚟講係一間食感情嘅茶記,大大話話都幫襯咗廿五年以上,咁當然唔係每日啦!現時大約一至兩星期會去一次,而今次就叫咗午餐🥣火腿意粉改麵、佢哋呢度嘅湯麪整得啱啱好唔會太淋味道又但我重點係隻熱狗、外脆內軟、條腸唔係出面一般茶記用嘅雞腸、而係罐頭嗰隻奶茶都ok㗎
火腿意粉改麵、佢哋呢度嘅湯麪整得啱啱好
唔會太淋
味道又
奶茶都ok㗎
  • 午餐
路經朋友介紹話呢間食店好耐歷史,仲要長期滿座,不過佢都未食過話想試吓,好彩經過時夠晏唔駛等好耐。但係都成下晝4點,都坐滿人。見到傳統嘅冰室餐牌乜都想食,問問阿姐有乜介紹,佢話個個都食鮮茄烏東,勁強烈推介,我同朋友都係第一次去,緊試試。鮮茄豬頸肉湯烏東 - 豬頸肉燒得好香,個蕃茄湯底超濃。鮮茄肥牛湯烏東 - 肥牛正常,湯底無得輸。好特別,佢哋個番茄湯底落咗檸檬落去㷛,都係第一次見。一定有下次去試吓其他嘢食。

鮮茄豬頸肉湯烏東 - 豬頸肉燒得好香,個蕃茄湯底超濃。

鮮茄肥牛湯烏東 - 肥牛正常,湯底無得輸。

好特別,佢哋個番茄湯底落咗檸檬落去㷛,都係第一次見。

一定有下次去試吓其他嘢食。
鮮茄豬頸肉湯烏東
鮮茄肥牛湯烏東
鮮茄豬頸肉湯烏東
鮮茄肥牛湯烏東
2019-11-24 545 浏览
Very classic style Hong Kong diner. The booths, menu, atmosphere are reminiscent of old-time Hong Kong--and the food backs that up. Everything is as you'd expect, food served fast and up to par taste wise. What makes this place unique? Definitely the freshly homemade 沙翁, don't forget to grab some on the way out!
2019-11-24
$50 (早餐)
  • 沙翁
2019-11-06 646 浏览
日日都要諗食咩快靚正就係去茶餐廳食既原因平時就係食特餐轉多士 火腿奄列 餐肉通粉 冇🉐輸再飲杯 熱奶茶 成個過程15分鐘內 已可以離開今日就係食呢碗茄湯肥牛烏冬 都幾好食都係飲杯茶記必飲既 熱奶茶 完美既結局
日日都要諗食咩

都幾好食

都係飲杯茶記必飲既 熱奶茶

完美既結局

2019-10-03 654 浏览
難得來到西灣河,發現在叮叮站前有間貌似歷史悠久的茶餐廳。門前還有玻璃櫃放著玻璃瓶裝牛奶,真的很久很久沒有看到這樣的小店了~近年就連茶記都多了連鎖式經營,偶爾真的很想光顧一下小店,感受一下真正的香港情懷。肉醬雙蛋意粉($47)當中凍飲加$2,肉醬的味道是茄味比肉味更濃,而且不會太鹹,入口覺得甜甜的帶點酸味,算是很易入口。本來都有考慮過肉醬香腸意,幸好選了蛋,因為本來茄汁底就有腸了~意粉是經典的港式超腍口感,份量很足夠。煎蛋有蛋汁可以混和肉醬,口感會更順滑,感覺還不錯。凍檸茶也是合格之作。附上超長超多選擇的餐牌給大家看看~
難得來到西灣河,發現在叮叮站前有間貌似歷史悠久的茶餐廳。
肉醬雙蛋意粉

凍檸茶也是合格之作。
附上超長超多選擇的餐牌給大家看看~
2019-09-28
肉醬雙蛋意粉
2019-08-25 712 浏览
打風前夕想去赤柱浸浸水降溫,係西灣河醫飽個肚先,天氣真係太熱唔想再搵,行過見到百利多人等就食佢啦,唔洗10分鐘就入得。叫左2份特餐,餐肉通粉配火腿奄列($38)仲有埋餐包,其中一份就+$1轉左多士。係門口等位既時候,男友突然心心眼望住飲品櫃,原來見到已經唔常見既玻璃樽維記朱古力奶,+$3就可以轉。食物好快就到,奄列漲卜卜,火候岩岩好,不會全熟仲帶有小小蛋汁,火腿份量多。多士烘多脆又唔燶,配埋牛油好正。味道同埋份量物超所值,難怪咁多人等。

2019-08-24
2019-07-21 741 浏览
懷舊冰室,有全統港式茶餐廳情懷,今次叫咗必點既個特餐,餐肉通粉配火腿奄烈牛油麵包加一蚊轉多士,熱咖啡,老虎乸叫咗 豬頸肉通粉配茶走,另加咗個 買少見少既提子合桃蛋糕。通粉有兩塊特別品牌既午餐肉(好味),通粉唔惗同彈牙,最出色係佢個忌廉雞湯,湯底好正,火腿奄烈有d 過熟但連忌廉雞湯一齊食就變好味,至於塊多士就唔太燶正常味,杯熱咖啡係成個餐既敗北下次都係飲茶走好過。
特餐,豬頸肉通粉,合桃蛋糕
2019-07-21
$78 (早餐)
特餐,豬頸肉通粉,合桃蛋糕
  • 特餐
2019-05-23 1732 浏览
百利冰室作為筲箕灣舊式冰室之一,當然又係逢假期都排曬長龍啦,所以我都係揀返平日去食,廢時同人逼🤣我就鐘意食百利嘅特餐,朝早都有得嗌㗎👏🏻特餐就係餐肉通粉,配火腿奄列同牛油麵包,不過我就加多1蚊轉多士通粉有兩塊大大嘅餐肉,餐肉有煎香過,通粉唔怕太腍,好彈牙,火腿奄列有好多火腿絲係入面,隻蛋唔怕太熟,仲有少少蛋汁流出嚟,至於塊多士就哄到好香,又唔怕太燶,加埋奶油係上面真係一流👍🏼最後飲埋杯香滑嘅熱咖啡,就真係perfect😋
2019-05-23 1167 浏览
我同我男人間唔中都會去食,但因為比較遠,要食佢地個早餐就要早起多最少20分鐘! 作為一個正常既香港人,早上瞓多5分鐘係好緊要既,所以好少去食早餐.昨天就因為工作關係,我自己去偷歡XD去食既,其實大部份都係街坊,食完野返工... 我地平時放假去食lunch就其實都好多野好食,焗野,咖哩咁,佢既茄汁都係港式傳統既,所以想搵返細個茶記味道就係呢類型既餐廳啦!不過呢類型既冰室都越來越少啦,佢未必係最好食,但當你加埋份情懷就一定係top個堆啦~

昨天就因為工作關係,我自己去偷歡XD

茶餐走包
2019-05-22
茶餐走包
2019-03-01 1273 浏览
今早約左朋友行山,岀發前梗係嘆個good morning決定過百利食個茶記早餐火腿通,忌廉雞湯湯底好正,通粉一粒粒唔會太硬好有口感火腿奄列加多士,牛油多士脆卜卜奄列充滿足料火腿絲,大滿足
今早約左朋友行山,岀發前梗係嘆個good morning
決定過百利食個茶記早餐
火腿通粉
火腿通,忌廉雞湯湯底好正,通粉一粒粒唔會太硬好有口感
火腿奄列
火腿奄列加多士,牛油多士脆卜卜
奄列充滿足料火腿絲,大滿足
2018-12-31 1637 浏览
係門口出面有個好得意嘅聖誕擺設😍😍😍😍😍😍啲公仔仲識得郁嚟郁去㗎😂😂😂真係估佢唔到傳統港式冰室餐牌花都眼亂 應有盡有見到普通客飯同烏冬都好吸引😆對面個姐姐食緊烏冬超級大碗 有大量不同嘅蔬菜下次泥一定會試😣但係第一次泥朋友介紹一定食要食通粉多士整到好脆 奄列入面好多火腿仲有餐肉通粉🤤🤤🤤另外西多士即叫即整好香脆可惜住喺九龍如果唔係我諗我會成日都過嚟👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

係門口出面有個好得意嘅聖誕擺設😍😍😍😍😍😍

即叫即整好香脆
可惜住喺九龍
如果唔係我諗我會成日都過嚟👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2018-12-28 1175 浏览
百利冰室開左廿幾年,可能分分鐘比我年紀仲要大!之前電視都拍過它,當時講整沙翁,可惜宜家唔做啦,慶幸我都有食過炸!而我每次黎到最喜歡叫呢個蕃茄豬扒湯烏冬連朱古力!呢個湯底好香濃,有蕃茄、紅蘿蔔、椰菜、香葉等,似足雜菜湯,飲哂成碗都得架!豬扒都炸得鬆軟入味,份量大大碗,飲埋湯會飽死架!懷舊冰室不只是吃人情味,食物味道都好好!不過大家要有心理準備,我地次次都係拎飛仔叫號入座,要搭檯,人逼人,明顯大家都習慣左!