永遠門庭若市人山人海、職員制服背脊大大隻字印住常餐餐牌、老闆出錢出力幫員工渡過難關、收六點為咗令員工可以有家庭生活--百利回家好......百利嘅傳奇故事總係源源不絕外賣沙翁做散水沙翁,七蚊一個,大過拳頭。六個有盒。好鬆軟,有蛋香,無臭油味,好多砂糖。雖然超煩忙,但員工們仲係非常有禮貌,果然有好老闆就有好員工。
2016-09-02
2016-07-23 2131 浏览
係住附近的香港同事無意間提起呢間老鋪頭,好有興趣,前晚特登從北角行到筲箕灣揾此店,揾到後先心滿意足返。今日星期六,沒食早餐。起身又從北角行到冰室,好曬點咗個沙翁同埋番茄牛肉蛋飯,一個套餐38蚊都平,沙翁好出名,味係特殊,但我本身唔中意食油器,所以都覺得OK雖然係間平價餐廳,但服務員態度都好好,雖然佢地好忙。同食係一家四口,兩個仔同爸爸好似,好溫馨有愛的一家。生活就係咁,平平淡淡卻愛意十足。

今日星期六,沒食早餐。
起身又從北角行到冰室,好曬

雖然係間平價餐廳,但服務員態度都好好,雖然佢地好忙。
同食係一家四口,兩個仔同爸爸好似,好溫馨有愛的一家。
生活就係咁,平平淡淡卻愛意十足。
2016-06-08 1963 浏览
假日最健康活動來不去就是相約好友一齊行山,天氣清爽,完成行山目標,好友提議來個簡單下午茶,就來到西灣河的冰室。幸運的我們,不用等位就可以入座,聽聞這冰室很多時候都要等位啊!左選選右選選,想要蕃茄湯:「已賣哂」,想要雞脾:「已賣哂」,想要麵:「已賣哂」,想要沙翁:「已賣哂」,最後就來個午餐吧!火腿通粉,湯底是忌廉雞湯,湯底味道較濃,心想,茶餐廳也用雞湯湯底,真的很用心,有點驚喜,而通粉就煙韌彈牙有嚼口,這個火腿通粉比一般的茶餐廳好吃啊!熱狗,暖暖的麵包,外皮有點脆,裡面沾了香滑的牛油,香腸配上沙律醬,已是極品!朱古力奶,很久沒有飲過罐裝朱古力奶,很懷舊,童年的朱古力滑溜感覺完全回來了!

火腿通粉
2016-04-30
2016-06-05 1358 浏览
之前去筲箕灣,經过呢间冰室,見到超多人排隊,心唸下次再試。今日又經過,點知又係超多人!唉,又唔想等,買个沙翁,免空手而回。唔洗排有得食。都几大个,外表吸引。香噴噴。卜卜脆。甜度岩岩好!

2016-06-05
2016-06-02 1447 浏览
這位於西灣河的老牌冰室已光顧多年, 給電視介紹過後太多遊客, 弄到很久沒去, 今天剛好去西灣河買餸, 試吓和它再續前緣茶杯靚左, 但茶味冇變, 多左特色沙翁差左d, 油左少少茄汁雞絲意粉 : 充滿老香港的味道, 酸得開胃, 意粉亦用茄汁兜過, 正炸雞脾意粉 : 這個炸雞脾經常一早賣哂, 識食一定食這個, 充滿南乳香味, 已經冇乜地方食到這種老香港式中西合璧的味道, 興幸這冰室能維持這老味道
凍檸茶
茶杯靚左, 但茶味冇變, 多左特色
沙翁
沙翁差左d, 油左少少
茄汁雞絲意
炸雞脾煎疍意粉
2016-04-28
凍檸茶
茄汁雞絲意
炸雞脾煎疍意粉
  • 炸雞脾
2015-12-18 1612 浏览
今日下午得閒,突然想去百利冰室食下午茶。同以往一樣,去到門口時已經有好多人排隊,我地排咗差唔多30分鐘先至有位。喺呢間冰室食野同澳牛一樣,唔好期望什麼服務,仲一定要搭枱添。坐低後我地即刻落單,轉頭野食已經送到嚟,可謂「快靚正」。炒蛋十分香滑,好香蛋味,唔太熟唔太老,仍有蛋汁流出來,師傅的火喉控制得剛剛好。餐包仲暖暖地。熱狗個包又係暖暖地,雖然麵包唔算軟熟,但外皮有D脆,熱既包總算好食。煎香咗既香腸配酸酸沙律醬,好夾!火腿通粉就普通咗D,湯低尚算甜,不過不失。
今日下午得閒,突然想去百利冰室食下午茶。

坐低後我地即刻落單,轉頭野食已經送到嚟,可謂「快靚正」。

2015-01-11
  • 炒蛋
2015-08-25 1768 浏览
呢間店舖經常標榜賣回憶、懷舊,但每次叫位入坐的店員總是黑口黑面,安排你點坐就要點坐,不論係咪繁忙時間,有時人少,只係想坐鬆少少,安排座位嘅店員就會口up up話客人!非常無禮,因此作為街坊嘅我哋都愈來愈唔想幫襯!嘢食方面,雞脾腸仔飯的雞脾就好似雪藏咗唔知幾多日嘅肉咁,一陣凍肉味!而店內嘅豬扒亦一樣,雪到連少少豬肉味都冇!什麼懷舊沙翁更加係又多油又難食!蕃茄肥牛湯烏冬味精勁重,不試也罷!強烈建議大家不要因電視台節目嘅推介而過嚟試,因為到最後除咗失望同失望,就只有更失望!
  • 沒有
去開呢度上堂,Openrice見到呢間,因為對港式飲茶冰室特別鍾意,所以趕時間都會試;星期六一點幾都唔算長龍~睇咗食評同餐牌,想食鷄脾出前往一丁,但無鷄脾,好失望~見到對面嘅牛舌茄汁意粉紅色,我原本都想食茄汁意粉,但對面個個人話茄汁味唔夠~見住見餐牌同隔離台嘅肥牛蕃茄烏冬,我又好想食~最後因趕去上堂關係,所以叫做基本嘅餐肉雙蛋出前一丁 $35, 咸檸七加$12; 個餐肉比較硬,整體上普通~忍唔住口叫多個奶油多$10, 厚多士好脆好味~但總括普通唔會好似安利咁會好味到特登走過黎食~

睇咗食評同餐牌,想食鷄脾出前往一丁,但無鷄脾,好失望~

見住見餐牌同隔離台嘅肥牛蕃茄烏冬,我又好想食~

忍唔住口叫多個奶油多$10, 厚多士好脆好味~

但總括普通唔會好似安利咁會好味到特登走過黎食~
2015-08-22
2015-08-10 1228 浏览
我在这区住咗咁多年从未试过这间餐室,每次经过都见很多人排晒队,今日就同妹妹试下啦,我同妹妹都很喜欢食鸡扒,所以我同我妹都叫咗鸡扒汤米粉,和一杯冻柠茶哇!点解咁难食嘅!鸡扒唔新鲜,食咗一啖,已经放低筷子无食了 ,失望,加上冻柠茶太浓,太俗,难饮~真的唔明白点解咁多人嚟排队,是不是因为上过电视呢!还是,啲人见到咁多人排队,所以就觉得真系好食呢!服务还可以!下次一定不会再嚟了
哇!点解咁难食嘅!鸡扒唔新鲜,食咗一啖,已经放低筷子无食了
,失望,加上冻柠茶太浓,太俗,难饮
2015-08-09
$40 (早餐)
2015-07-09 1427 浏览
茶記之旅@西灣河有次去到筲箕灣做野。丫唔係係西灣河先岩。其實真係分唔清楚。腦海地標唔係乜鬼文娛中心丫地鐵站咁。而係食食食既神級小食集中地“太安樓”。但今次主角另有其鋪。例牌動作打開op一禁。嘩有間茶記爆晒讚。雖然差好幾個街口。嗨~仲諗咩丫又落雨又凍快快腳過番對面殺過去啦~好啦終於埋周。出得名梗係有獨凸之處啦。九萬幾人排隊就係要攞飛等位啦。又黎well一聲。係咪堅成咁lunch茶記都搣飛仔咁西飛利。好我又等。一個人的午餐一定好快既。果然不出幾分鐘已比我攝左個死角卡位。太感動啦唔洗我同N人搭枱仲可以霸兩個位坐自閉一番先今次耳聞目睹係好多人叫飯既。咁難怪lunch time唔食飯食乜呢。但我就堅持到底茶記之選常餐熱茶。其實見多人講佢個常餐點好點好先堅持啫。你估我傻既咩。可惜原來我真係太天真太傻了如圖所見。忌廉湯底係堅濃的不是普通貨色。只是火腿通粉就係偏向腍同埋唔飽肚。感覺係浪費了湯底。再食餐包典解唔熱嫁。我又無轉到心愛既多士真係想喊出黎。幸好煎蛋同奶茶都還好。至於張相咁斜其實係想影埋個銀色糖盒。十分經典好少見了餵食病既我又點會夠皮。排隊時已經比個沙翁堆吸引住。未食完就加注黎個沙翁啦~伊!哦*
茶記之旅@西灣河

餵食病既我又點會夠皮。排隊時已經比個沙翁堆吸引住。未食完就加注黎個沙翁啦~伊!哦*啊~呢個係出名招牌沙翁?
口感味道都怪怪愈食愈唔想食。我。我。真係唔識欣賞。仲要攪到一啖沙翁一枱糖。坐對面既情侶眼望望勁尷尬。心諗呢獲真係𦧲雞翼骨。儀態盡失。查實咬一啖已想放棄但又怕比人笑。唯有硬著頭皮食多兩啖先若無其事咁掉埋一邊囉
╮(╯▽╰)╭
沙翁sss
既然唔錯都錯左。只好把握飲奶茶既時間再望真D熟客們食乜啦。睇黎雞扒雞肶係大熱。希望有好友可以告知小弟下次去應該食乜好吧~傷心地不久留速速逃去。只好安慰自己一句I will be back !!
午餐
2015-03-20 2468 浏览
I love Chinese Donuts which has a coat of sugar on the outside while fluffy soft on the inside. The best that I've had was in Tai O because it was still hot but the ones here are cold and seemingly stale so it had a strong oily aftertaste. The insides were not that fluffy either. I was quite turned off by the oily taste and had to throw half of it away because I couldn't finish it.
2015-03-11 2006 浏览
很久以前,筆者是港島東區的人,從北角一路向東打滾,奈何經濟發達過後就是負擔不起這邊的樓房價格,想當年在東區數一數二便宜的地區就是筲箕灣及西灣河一帶,時至今日身價十級的跳動,認真驚人。回顧這個地區,其實變化不大,以往的豪宅區已開始殘舊,以往的舊式住宅加入重建行列,交通配套分別不大,雖然人工及通脹都上昇,但實在想不到供應比以前多加上豪宅有拆舊下,反而樓房價格急升得這般厲害。作為一間老店舖,是怎樣生存的?筆者有時候會沉思了解,最後發現老店舖怎樣高質素也好,也敵不過恐怖租金,唯一可以抵受這種壓力就是自置物業。這天特意來到這一間百利冰室,聽到「冰室」這兩字就知道有一段歷史,這間冰室已有五十一年歷史,但其實在筆者在筲箕灣某小學讀書時都沒曾聽過百利這個名字,那時候可能還小根本不會也不需要自己走進冰室用膳。原本他們因為五十週年的關係而為自己設立第一間分店-上環百利,誰知開業幾個月便要結業,再次証明可見冰室真的難敵租金,筆者常打趣說不知要每天賣多少個常餐才可足夠交租,是的這個香港根本瘋了。老店又如何?好吃的也會養了一班熟客,也會有一堆如筆者般的生客來,說實一點西灣河接近筲箕灣一帶人流不多,都是集中做熟客
老店又如何?好吃的也會養了一班熟客,也會有一堆如筆者般的生客來,說實一點西灣河接近筲箕灣一帶人流不多,都是集中做熟客生意,由於周邊環境不會吸引大量人流前來,所以這邊還是有很多老店在,這間老店三時多前來時還要排隊,幸好不消十分鐘便有位了。雖然是老店,但還是會派飛等位,而且最好的就是有擴音器點號,確保沒有錯漏。
來到這裹當然想吃雞脾,可惜已經售罄了,只好點吃的,留意一下環境雖然已有五十年歷史但地方還這麼整潔,實比很多只有十年歷史的茶餐廳為佳,也証明是經營有道。最後筆者點了一份三文治及一份特餐
鹹牛肉三文治烘底
先來的是鹹牛肉三文治烘底 ($29),冰室所用的牛油清晰可見,厚厚的上下兩層,遠望還以為是蛋。喜歡這份三文治,拱底剛好脆而不燶,鹹牛肉雖份量不算多,但味道不太鹹或太濃味,恰到好處,整個配搭頗為好吃。
火腿奄列
之後來了一份餐肉長通粉配火腿奄列 ($32)火腿奄列同樣做得出色,蛋比一般冰室吃要來得滑,筆者怕吃太燶邊的蛋但這個火喉剛剛好不會太熟,火腿份量略嫌太少,但蛋實在做得很好,彌補了這個缺點的不足。相反麵包真的比較普通,沒有半點熱度,只有一塊牛油,是普通冰室的做法不太特別。
餐肉長通粉配火腿奄列
餐肉長通粉來得失色,尤其餐肉味道明顯是剛剛從罐頭取出來,有一陣像是罐頭的濃烈氣味,而且肉不算熱大概是煮好粉後放上,吃起來真的很一般,長通粉吃起來有一點嚼勁味道挺不俗。最特別的是湯底並不似普通冰室吃到的,帶一點淡黃色味道有一點像開稀了的忌廉湯一樣,不過不失。
凍奶茶
最後是凍奶茶,這裡的招牌飲品就是它,果然名不虛傳,味香茶濃又滑,而且它不像舊式冰室會喝到澀味的,能夠取悅得到筆者的心。這一餐要$61,如果是廿年前這個價錢十分貴,但時至今天,能夠吃到一餐不錯的已是不俗,希望往後還能去更多的舊式冰室。
凍奶茶
鹹牛肉三文治烘底
火腿奄列
2015-02-25 1805 浏览
食雞脾一定要早啲去,平日2點就賣哂了!假日反而晏啲(試過3點仲有)職員都眼明手快效率高,就算出面好多人等,通常10~15m內都入到!上菜速度亦驚人,雞脾意5~10m內必到佢個雞脾充滿濃濃南乳味,插穿蛋汁流落意粉上,加埋超多既茄汁(撈完都係汁多過粉),冇得輸!我亦試過外賣自取,半個中先起筷,依然美味可口

我亦試過外賣自取,半個中先起筷,依然美味可口
雞脾蛋意(茄汁)
2015-02-24
雞脾蛋意(茄汁)
  • 雞脾
2015-01-02 1962 浏览
一向係百利冰室o既常客, 但多時下午幫襯佢o既鮮茄豬扒湯烏冬. 難得今日放假, 又口痕痕所以去左依度tea一tea試佢地o既西多士 (因為本身已經想食左一排但怕肥唔敢叫 ). 依度o既staff都好細心會問你要煉奶定糖漿..而本人一向鍾情煉奶配西多..食落比糖漿更好味~一送到來就已經見地佢金黃色o既外層, 必定很香脆新鮮...再試一口,果然好味...外脆內軟之餘一d都唔油膩. yummy...好想再食多塊~佢地o既奶茶就一向有水準, 不澀而細滑!

西多士
佢地o既奶茶就一向有水準, 不澀而細滑!
题外话/补充资料: 此店向來都客似雲來, 尤其週末假日,所以想食就預左要d時間等等喇~
2015-01-02
  • 茄豬扒湯烏冬
2014-10-10 2911 浏览
「一日之計在於晨」, 一個星期的好開始當然在於一個美味的午餐! 一星期普遍都帶4日飯的我, 通常都是開心星期五先外出午餐, 不過今個星期一有事做所以就懶得帶飯盒, 早上openrice左一輪就約同事去食飯! 一向都幾中意食茶餐廳套餐, 有碗熱辣辣既粉麵+炒蛋麵包, 食得飽又有香港特色! 所以今日我叫左特餐食! $27有餐肉通粉(轉麵要加錢), 火腿奄列+餐包, 仲有飲品~餐肉通粉有2塊餐肉係通粉下面, 湯的味道有少少咸不過唔會好味精, 通粉煮得不錯, 軟硬剛剛好! 餐肉雖然不厚, 不過味道適中!火腿奄列炒得幾香! 蛋都是剛熟, 滑嫩的蛋包住火腿口感不錯! 餐包略嫌唔夠熱, 不過配炒蛋一齊食就OK!其實我地2人仲叫左個咖央多士黎試! 不過唔記得影相, 其實都係普通多士樣 中間塗左層幾厚的黃色咖央醬, 甜甜地再加脆卜卜的多士, 好味!因為沙翁好出名, 所以臨走都買左返公司當下午茶食! 倨沙翁仲大過我拳頭, 外層甜絲絲脆卜卜, 內裡軟綿綿又鬆化! 果然不錯! 只係幾大個食到好飽~見到其他人都會點午餐食, 而且又係抵食夾大份喎! 可惜去呢到要坐4個叮叮站先到, 下次有時間都可以再食!

餐肉通粉
火腿奄列+餐包