2009-12-28 321 浏览
同daddy兩個人叫左二人套餐 $93有時菜一碟, 咪走雞, 自選小菜, 2 x 白飯, 2 x 例湯時菜係菜心, 好青綠, 有d炸蒜頭係面, 又有d豆腐卜咪走雞係用個兜裝ge, 上枱時係滾緊, 有d生菜墊底, d雞好似鞋左d, 冇雪味, 不過好肥ar, d皮勁厚....自選小菜要左咕嚕斑球, 即炸ga, 好脆, 份量好多, 甜甜酸酸好好食白飯幾大碗, 但例湯好重味精......其實叫多個白飯, 3個人都夠食ga la~
同daddy兩個人叫左二人套餐 $93
時菜係菜心, 好青綠, 有d炸蒜頭係面, 又有d豆腐卜
白飯幾大碗, 但例湯好重味精......
其實叫多個白飯, 3個人都夠食ga la~

• 咕嚕斑球
2009-07-30 204 浏览
今日去大埔見到呢間"咪走雞"就去試下當然唔少得食佢個招牌"咪走雞"啦咪走雞飯餐$36 飲品加$2 特飲加$3好好運...有隻雞脾好好味呀!!!好嫰~~雞肉份量都ok~淨食會覺得咸左d, 不過送飯就正~雲南米線 $22 (三餸)肉醬(辣) + 雲吞 + 牛肉味道唔係差...不過無雲南米線個種味道所以都ok
今日去大埔
見到呢間"咪走雞"就去試下

當然唔少得食佢個招牌"咪走雞"啦
咪走雞飯餐$36 飲品加$2 特飲加$3
好好運...有隻雞脾

好好味呀!!!好嫰~~
雞肉份量都ok~
淨食會覺得咸左d, 不過送飯就正~

雲南米線 $22 (三餸)
肉醬(辣) + 雲吞 + 牛肉
味道唔係差...
不過無雲南米線個種味道
所以都ok
招牌咪走雞
咪走雞大特寫XD
雲南米線
2009-07-30
$30.5 (晚餐)
招牌咪走雞
咪走雞大特寫XD
叫了個 招牌"咪走雞" , 加白飯1 碗 HK$ 32 加凍檸茶(+$7)"咪走雞" 小石兜上, 上枱時都被那熱騰騰冒出大煙及熱到不斷噴出熱泡既 "咪走雞" 嚇親 , 等了一兩分鐘才靜止下來. 這菜味道做得不錯, 因超級高溫既關係﹐食到最後一啖雞還是很熱."咪走雞" 小石兜有雞腿, 份量夠 , 個汁好好味 but a bit 咸(maybe加味精) , 不過 配飯真係好正, 雞都幾多, 椰菜加埋d汁都 好好味!!Overall, 比起隔離東江雞差D, 不過比起同區附近平價的來說算好ok了~~

叫了個 招牌"咪走雞"
, 加白飯1 碗 HK$ 32 加凍檸茶(+$7)
"咪走雞" 小石兜有雞腿, 份量夠

噴出熱泡既 咪走雞
招牌「咪走雞」
Menu
  • 咪走雞
2009-01-16 29 浏览
在大埔工作的朋友極力推介「咪走雞」;既然有緣入到大埔,不可不試。兩個人,叫了個$88的二人餐,有招牌「咪走雞」、蒜蓉時菜一客、一個自選小炒,另加白飯兩碗和老火湯兩盅。 先來的是老火湯;是日例湯是蓮藕墨魚花生雞腳湯,料得足,湯很鮮甜,確是老火煲出來的;小小的一家店能做到這個水準,抵讚! 招牌「咪走雞」,用的雞也很有雞香,是用了新鮮雞作的,用的配料也很香口,與雞香剛好搭配;煮得有點過火,雞肉略嫌有點老 (已經是雞腿了),但鮮美的味道搭夠。因鮮味很濃,附上的薑葱派不上用場,可以以之撈飯 (不建議以雞汁撈飯,因為太油也太咸) 蒜蓉時菜一客:用的菜心很新鮮,很脆;這個淋上二湯(參考食經,比上湯次一級的,用作煮餸的湯) ,再加蒜蓉的作法,不複雜,沒油菜般油,吃上去也清新,更能吃出蔬菜本身的鮮味,值得其他街坊食肆效法。 自選小菜 - 魚香茄子:本來,我以為此店主打「咪走雞」,沒有對魚香茄子抱太大期望;但竟有驚喜;茄子輕輕的泡過油,很香口的感覺,但不會太油膩;魚香肉未裏下了 蒜蓉和指天椒片,份量與肉未配合得很好;而且炒得夠火候,整碟小菜,不論聞上去還是吃下去都是很香很香;是用心製作的出品。餸菜份量頍多

餸菜份量頍多,其實叫多碗飯,當三人餐也不為過

侍應阿姐們也很細心,吃到尾聲,見桌上的茶涼了,主動送上兩杯熱茶;能有在家感覺,但又吃到比家裏煮得更有火候的餸菜,真是魚與熊掌皆得也;如此高質素又便宜的店,希望在荃灣也開上一間。
送上桌時仍滾著的咪走雞
不俗的魚香茄子
足料老火湯
送上桌時仍滾著的咪走雞
不俗的魚香茄子
足料老火湯
2008-10-13 21 浏览
2008.10.12 (日) 中午到大尾督BBQ及踏單車,回程已七時,一家六口子餓與唔餓之間決定食米線。回想認識咪走雞是十年前既跟老公拍拖衫期來過﹔此店至今能屹立十年以上不倒,必定是其獨特的招牌名菜 - 雞 一客雞飯,其餘全部米線。一缽滾著泡﹑熱辣辣既雞及白飯($36)先送來,好不吸引,雞件確滑溜。隨後酸辣米線陸續送來。酸辣米線湯底酸味較重,米線質地偏淋,兩片圓形扎肉是加工製品毋需評分。總括,打正旗號"咪走雞",顧名思義必定是吃雞,吃米線都是到"雲"字派的好 埋單 $166

一客雞飯,其餘全部米線。
隨後酸辣米線陸續送來。

埋單 $166
上枱仍滾著泡的招牌雞
酸辣腩肉雲告米線($22)
酸辣炸醬扎肉米線(餐 $28)
上枱仍滾著泡的招牌雞
2008-04-01 9 浏览
叫左個咪走雞米線配酸菜($33),同埋菜心配上湯($12)。酸菜好正,有辣有酸,好醒胃。菜心揀左要上湯唔要蠔油,試左啖上湯,好有味個略咸,不過呢個又唔係拎黎飲,用黎浸住d菜就岩岩好啦。今次個雞有雞翼同雞胸,個人不喜雞胸,眼見沒有雞腿亦頗失望。言歸正轉,個雞亦不俗,唯雞胸有少少鞋,同埋佢個汁好咸,可能配飯會較好。個人認為食雞的話隔離既東江雞較好,不過他家的水準不太穩定。

個人認為食雞的話隔離既東江雞較好,不過他家的水準不太穩定。
咪走雞
米線配酸菜
菜心上湯
2008-03-31 3 浏览
一家四口叫了個4 人餐...有例牌雞...和任揀3 個菜..要了咕嚕肉...黃花魚...咖哩牛腩...送湯和四個米線...個雞好鮮又滑..D 汁又好味~~好吃咕嚕肉不太酸...也不錯黃花魚...蒸得則剛剛好..D 肉好滑...好住家feel...咖哩牛腩...咖哩好香...也是不錯...個湯也很老火!!!!!!送多四個米線...都係百五元!!!!!!抵到笑!!!!!!!大埔人...千祈咪走雞呀!!!!!!!!!
一家四口叫了個4 人餐...

有例牌雞...和任揀3 個菜..

要了咕嚕肉...黃花魚...咖哩牛腩...

送湯和四個米線...

個雞好鮮又滑..D 汁又好味~~好吃

咕嚕肉不太酸...也不錯

咖哩牛腩...咖哩好香...也是不錯...

個湯也很老火!!!!!!

大埔人...千祈咪走雞呀!!!!!!!!!
2007-10-11 9 浏览
琴日朋友帶了我去這間茶餐廳食面本來都覺得冇咩特別....朋友幫我點了個好似係咁叫d雞佢係撕到碎左嫁, 湯係白白地色, 仲有d面好似河粉咁全部都好似自家製...好好味...好正..下次如果同朋友邊過都一定入去食><
琴日朋友帶了我去這間茶餐廳食面
本來都覺得冇咩特別....
朋友幫我點了個[嫩雞煨面]好似係咁叫

d雞佢係撕到碎左嫁, 湯係白白地色, 仲有d面好似河粉咁
2007-07-11 6 浏览
同屋企人本身諗住試下陳漢記,但係咁遠都係下次先!去左呢度食!食左個2人餐<$78>有咪走雞,幾好食,幾入味有菜,菜心,唔老,幾好,但係清左dd!仲有自選菜式,屋企人食蒸魚..不過我冇食到仲有兩個飯我加左個担担麵<$22>有煎餃,不過average啦!所以下次都係叫白飯好!
同屋企人本身諗住試下陳漢記,但係咁遠都係下次先!
去左呢度食!
食左個2人餐<$78>
有咪走雞,幾好食,幾入味
有菜,菜心,唔老,幾好,但係清左dd!
仲有自選菜式,屋企人食蒸魚..不過我冇食到
仲有兩個飯

2007-05-03 5 浏览
Be careful with 例湯, might be left over from any customers. On the menu, it said 咪走雞飯, 送例湯. When I pointed it to the waitress, asked whether it is possible to change it to 米線, she said okay, within 2 minutes, 例湯was served, 喝了一半, staff came over and said 例湯was not included, I shouldn't drink it. She took my half bowl of soup away. Her attitude is very bad. Why is she so mean with just one bowl of soup, how much does it worth, I beg she must be mixing it back to the 大煲內, serve to customers again. if she is going to throw it away, why bother to take half bowl of 例湯away from my table. Strange, no matter how tasteful the food is, it is not worth going again with such bad attitudes, and with the possiblities of eating left over from customers. People are so funny, paying so much for such a bad service, how silly it is. Don't even think of going again, if you smart customers paying what is worth the value.
2007-01-08 26 浏览
6 Jan 2007Lunch, 係大埔中心一路行一路諗食咩, 之後話食咖哩至尊。去到門口, 諗諗下個心唔多想入去, 因為去過一次, 裡面d人真係好冇禮貌。跟住就去左佢隔離依間--咪走雞。其實平時冇乜點黎依邊食飯, 今日心血來潮, 咁就有個驚喜。叫了個嫩雞燴面加凍檸茶($28), 男友叫了個招牌菜--咪走雞飯加凍檸茶($32)。先黎嫩雞燴面, 個湯好正呀, 好鮮味。其實我覺得面最緊要都係湯底, 所以我覺得碗面好正, 又多菜wo。跟住黎埋個咪走雞飯, d雞用所謂既乞衣碗裝住, 飯就係分開上。黎到, 見到d雞既汁仲係到滾緊囉, 出曬煙。個汁好好味, d汁加落d飯到, 真係好正。d雞都幾多,椰菜加埋d汁都好好味, 男友食得津津有味。咁凍既天氣, 食埋d熱辣辣, 香噴噴既野, 特別開胃。有機會要試埋依到既咖哩雞飯, 同埋雲南米線。同埋係到食, 起碼d人唔會話特別有禮貌, 但只少唔會好似咖哩至尊d人咁。
6 Jan 2007

其實平時冇乜點黎依邊食飯, 今日心血來潮, 咁就有個驚喜。

2006-02-15 15 浏览
米線-- 街坊生意, 收廿幾蚊碗, 貴! 食落咪又係一般米走雞-- 好惹味, 緊係啦, 味精, 鹽焗雞粉作怪姐! 假日碟頭飯餐- 份量好少, 唔抵晚飯點套餐- 佢d 炒野, 無鑊氣架, 人地酒樓, 餐廳炒野咪'熊熊'聲, 好勁鑊氣, 佢喱度唔係架, 只係煮, 唔係炒, 因為佢個廚房唔得嘛, 因原先都唔係預黎咁用, 漉下麵就得.無計, 大埔係咁衰, 無野好食, 但係個老細又benz, 你吹得佢脹0羊?!
米線-- 街坊生意, 收廿幾蚊碗, 貴! 食落咪又係一般
米走雞-- 好惹味, 緊係啦, 味精, 鹽焗雞粉作怪姐!
假日碟頭飯餐- 份量好少, 唔抵

2005-06-10 20 浏览
兩個人....食左:酸辣+炸醬+ 腐皮米線: 越食越好味...酸辣一D都唔辣....反而係D炸醬....米線既軟硬度好岩我口味....唔錯....$18 連野飲勁抵....咪走雞飯: 用個缽仔裝住D雞....咪走雞係佢地既招牌菜....雞好滑....好有雞味....而浸雞既湯同埋墊底既椰菜都好正....$30 一set 物有所值.....亞姐仲好好人地問夠唔夠飯....唔夠可以再加.....原來大埔都有好味米線......原來呢條街咁多野食....枉我仲係大埔人.......
兩個人....食左:
2005-03-04 8 浏览
基本上, 我每個星期都會去.最好食係老成牛肉麵同嫩雞煨麵.佢早餐都好好食,推介米線.
2004-10-26 18 浏览
和友人在大埔吃晚飯,咪走雞是一個平的選擇,無他78蚊3餸一湯,有菜有雞有湯想點?這裡馳名的是咪走雞,選用的是新鮮清遠肥雞,再加秘製方法,就是馳名的咪走雞,不過食o左咁多次,除了雞是剛出爐,熱烘烘的外,其實調味料只不過是雞粉加生粉水而矣,放在一個鉢仔就話係咪走雞,比起隔離東江雞差得遠了。不過勝在份量夠,俾個ok佢\