2019-01-20 2183 浏览
係香港養狗真係無咩地方好去 帶黎帶去都係去西貢d茶餐廳同中上環d cafe竟然搵到呢間可帶狗狗一齊飲茶既酒樓呢間酒樓位於大埔三門仔 比華利山別墅隔黎 有分室內同室外 室內裝修新淨 室外無冷氣 但有屋頂又通風 一d都口驚熱 亦有好多人帶埋狗狗一齊 好熱鬧 對出就係海邊 景觀開揚 酒樓門口設有停車場 唔洗特別收費 係正門口!除左停車場 酒樓對於亦見有巴士同小巴站食物價錢唔算平 點心$40-60一碟 但質素唔錯 有d都幾好食!特別係泡飯同腸粉!
竟然搵到呢間可帶狗狗一齊飲茶既酒樓

2018-11-18 1851 浏览
住大埔又有養狗的人一定有聽過呢間酒樓,位處三門仔附近,獨享湖光山色美景,位置較偏僻,通常只吸引駕車或住在附近的街坊!但鄰近沒有停車場,酒家內的停車位置亦不多,假日經常造成交通濟塞,而店內擔當分流角色的工作人員態度惡劣,令人生厭!這個或許是其中一個令餐廳一直沒有好評的致命原因!但幸好食物質素還是令他輓回不少劣勢,另愛狗人士又可以帶同愛犬自由出入也是賣點之一!食店設有室外及室內的空間,喜愛陽光的茶客,這處是不錯的選擇!

2018-11-17
唔駛入去食都一肚氣門口入車個位頂住個迴旋處倒灌,門口個阿叔完全無打算處理,個警察都好無奈。明明book好哂位,門口個阿叔態度極差,係咁叫人兜圈先番黎,咁都唔知邊個排隊入停車場先,你估而家爭街位呀。問清楚佢就不停鬧,痴線架我黎食野姐,駛唔駛比你鬧到咁。你自己安排唔好比部警察話其實同個客無關,無鬧個客你有無野呀。D野食好食到識飛都無用啦,個客未入去都比你鬧死啦我專登咁遠入黎受你氣咩,鬧到咁我重幫襯入去比你繼續鬧呀?
唔駛入去食都一肚氣

D野食好食到識飛都無用啦,個客未入去都比你鬧死啦
我專登咁遠入黎受你氣咩,鬧到咁我重幫襯入去比你繼續鬧呀?
2018-09-13 2198 浏览
今次慶祝爸爸生日,遠遠地去到大埔呢間餐廳食飯講真,呢間嘅價錢相對係貴嘅,不過質素真係10分有保證,食材新鮮,煮法亦都10分好食。環境來講亦都冇得輸,唔算太熱嘅話,我會建議坐戶外。坐戶外嘅話會覺得好浪漫,而且望出去有海景,有魚翅,有山林景色
今次慶祝爸爸生日,遠遠地去到大埔呢間餐廳食飯

2018-09-05 1538 浏览
是日黎到三門仔飲茶~一行十人叫左好多野食~特別推介魷魚鬚! 真係超超超好食!諗住叫個菜就唔好咁熱氣,叫左個上湯浸勝瓜,但係有d失望,得幾舊勝瓜... 脆牛腩味道唔錯~蝦餃燒賣正正常常~另外仲有叫左鴛鴦炒飯,朋友話而家d餐廳好少有整,個飯底仲有炒過,炒得都好乾身同香口~ 魚塊魚湯米粉清清地,個湯都好有魚味,食落感覺唔漏,可以食幾碗呢日如果唔係咁熱可以坐出去出面,出面有個大海景,對住海景食都幾寫意!!!!!
是日黎到三門仔飲茶~

一行十人叫左好多野食~

特別推介魷魚鬚! 真係超超超好食!

脆牛腩味道唔錯~
蝦餃燒賣正正常常~

2018-05-18 2602 浏览
很久很久沒有嘗試那麼好吃的叉燒包了, 讓我想起小時候早上去大酒樓吃叉燒包的情景。 叉燒包又軟又甜, 這裏邊叉燒油又香又多汁。 真的很感動。 但是這裏離市區真的有一點距離, 沒有開車的話真的不知道怎樣去, 雖然佢離有點遠, 但開車時間最多30分鐘。 但為了吃好吃的點心, 30分鐘絕對值得, 這邊的點心比很多星星大品牌更加好食。 但是星期六星期日真的人非常之多, 所以每次週末會晚少少才去, 在這裏度過一個舒適的下午。忘記告訴大家, 他們家還有很出色的燒乳鴿和燒乳豬, 看見他們的大廚即場燒給大家, 口水都流出來, 每次都要叫兩隻乳鴿才夠我和我朋友大吃一餐。晚上比較少去, 但每次去都碰到明星和明人, 如果想看到明星這個真的是不錯的地方。
  • 叉燒包
  • 紅燒乳鴿
  • 蝦餃
2017-07-05 6745 浏览
去完慈山寺,接近中午;記得三門仔有間酒樓,便揸車用google map導航去試一試。酒樓分成室内及室外用膳的地方。天氣炎熱,選了在室內用餐。雖然據部長說冷氣己開到最大,但感覺是有點熱,最後部長再加開了風扇,開始有點涼快的感覺。室外風景怡人。招牌菜义燒,多汁,鮮味,义燒肉質不是那種入口即溶,但絕對適中,好味!蝦餃,蝦肉新鲜,彈牙,令人回味。义燒包,包皮新鮮,不錯。腸粉柔滑,口感一流。桂花榚凊香。這一個午餐,整體感覺屬佳。
酒樓分成室内及室外用膳的地方。

室外風景怡人。

蝦餃,蝦肉新鲜,彈牙,令人回味。

义燒包,包皮新鮮,不錯。

腸粉柔滑,口感一流。

桂花榚凊香。
這一個午餐,整體感覺屬佳。
2017-06-30
2017-07-03 4098 浏览
原本睇到評語介紹好似唔錯,決定星期日帶父母去試試,所以一到營業時間準時揸車到,無諗過訂枱,一入門口就俾侍應截住,呢個黑色制服帶眼鏡阿姐態度語氣很差咁問我有冇訂枱:「無訂枱,有冷氣滿座啦,坐室外啦」我答阿姐:「天氣咁熱點坐呀!」阿姐:「咁無架啦」結果梗係揸車走啦,都一肚氣,好好一天愉快family day破壞晒,大把選擇要受你氣,咁嘅態度點幫親呀,雖然態度好都唔會考慮坐室外,但咁嘅態度連第二次都唔會去
2017-07-02
2017-02-16 5140 浏览
差吾多每次去呢間酒樓飲茶我地都係坐戶外,一嚟晒下太陽好舒服,二嚟四圍嘅風景好靚,對而青山綠水,真係心擴神怡呀!呢間酒樓有3樣點心我覺得一家要試嘅 : 1) 义燒  2)燒乳豬 (掛住食無影相) 3) 蝦餃首先介紹义燒,因為即燒關係,所以上枱時仲係熱架。肉質鬆軟到差吾多吾洗點咬都得,非常鬆化又吾太喊,仲有帶出蜜糖甜味,大人小朋友都愛呀。燒乳豬呢,又係即燒。脆到好似食薯片咁,正!蝦餃D蝦好新鮮,好彈! 每次一定叫2客!!!!  如果收費平小小係更加好。

燒乳豬呢,又係即燒。脆到好似食薯片咁,正!

蝦餃D蝦好新鮮,好彈! 每次一定叫2客!!!!
如果收費平小小係更加好。
椒鹽魷魚鬚
义燒
楊洲炒飯
腐皮捲
2017-01-15
$180 (早餐)
椒鹽魷魚鬚
义燒
  • 义燒,燒乳豬 , 蝦餃
2016-11-20 5084 浏览
朋友家住大埔町角個邊,提議我地去皇朝漁苑飲茶再大戰八圈 🤗食完後覺得水準不錯,於是乎早幾日就同我至鍾意飲茶既babe去多次等佢試下 😋😋家住葵涌既我,轉了三次巴士搭了個半鐘車終於黎到三門仔...雖則有啲遠,但當效遊下,黎睇下風景都okay既...餐廳有室外同室內,人唔算釨多。其實室外環境都不錯,但怕蚊叮既babe就揀左室內;兩個人佢都比張靚靚卡位我地,或者係室內大部份都係大枱掛... 不過都okay la 😁基於我地都未食昁餐,而著實係山長水遠既關係,兩個人都嗌左好多點心... 有:灌湯餃 - 正常"油"魚酥 - 都好食,唔算好油同過份大條蝦餃 - 好味,用料都新鮮蝦腸/叉燒腸/生腸combo - 蝦算新鮮,叉燒腸同牛腸都不錯煎羅白糕 - 推介!個皮真係好香好脆,羅白又不會太硬太淋XO醬煱腸粉 - 腸粉好香好滑好野味;係有啲油,但唔常食既都okay小龍包 - 皮薄,都多湯;但略嫌個皮太快變硬奶黃流沙包 - 流沙奶黃包通街都有,但佢連個包都好香椰汁味...  真係好滑好好味仲有就係,呢度都仲有菊花呢種出面好多酒樓都無再提供既茶,仲要唔hea,壺茶有好香既菊花味 🍵🍵🍵查實第一次食時,我地
朋友家住大埔町角個邊,提議我地去皇朝漁苑飲茶再大戰八圈 🤗

家住葵涌既我,轉了三次巴士搭了個半鐘車終於黎到三門仔...
雖則有啲遠,但當效遊下,黎睇下風景都okay既...

餐廳有室外同室內,人唔算釨多。

灌湯餃 - 正常
"油"魚酥 - 都好食,唔算好油同過份大條
蝦餃 - 好味,用料都新鮮
煎羅白糕 - 推介!個皮真係好香好脆,羅白又不會太硬太淋
小龍包 - 皮薄,都多湯;但略嫌個皮太快變硬

查實第一次食時,我地叫左個煎豆腐又係好好食 - 好似叫唔知咩黃鉐磚咁上下... 多人去既可以試下

總括黎講啲野都算好食,服務都好okay...
但對我黎講大遠了... 寫低呢篇野等我無時間去都可以係文字上回味下 😋😋😋
灌湯餃
"油"  魚酥
蝦餃
蝦腸、牛肉腸、叉燒腸
煎羅白糕
煎羅白糕
XO醬煱仔腸粉
奶黃流沙包
2016-09-30 4320 浏览
冇想過在大埔有這樣環境的酒樓、當天大約六點去到睇到一個超級大的月亮慢慢再地平線升上、和室外餐廳的燈飾別有一番風味!當然食評應該講食物、炸魷魚鬚值得推介、無花果生炒骨酸酸甜甜都幾好食、香酥鴨不是食開那款、食法像片皮鴨、女王十分喜歡、以我就覺得少了點油膩及片皮鴨吸引、砂鍋鮑汁雞飯一定要試。基本上小菜真的不錯但甜品不吃也罷!雖然價錢有點貴但一定會再試!

雖然價錢有點貴但一定會再試!
2016-09-16
早前香港曾經出現雅號「藍眼淚」的夜光藻,出沒的地方吸引大批遊人前往觀看,大埔三門仔是其一,而除此以外我對這地方的認識可以說是零。那天家人說不如找找新意思,去一個大家也從未去過的地方走走,在周邊略略參觀過後,回到這裡唯一的酒家吃晚飯。 明明聞說這裡的海鮮甚為有名,但門外的海鮮水缸也實在沒神沒氣,而且索價不菲,不是些什麼特別日子,我們決定還是不那麼疏爽,只點些小菜試試牛刀好了。 化皮乳豬 $188老爸坐下前在見到師傅在即燒乳豬,看樣子挺有水準便下單,新鮮製作的果然零舍不同,乳仍帶有餘溫,外皮卜卜脆,不會太肥太油,甘香可口得很。 椒鹽鮮魷 $168以避風塘的方式呈現,魷魚大隻有咬口,炸得香脆惹味。 無花果咕嚕肉 $138近數個星期外出吃飯都是必點咕嚕肉,甜甜酸酸用來送飯開胃不過,而店方亦搞搞新意思配上無花果乾,可是味道很甜不是太匹配。 椰汁南瓜芋頭煲 $98曾經在一家酒樓裡吃過一個香濃得很的南瓜芋頭煲,至今仍然令我念念不忘;這裡的椰汁液底較稀,幸好芋頭和南瓜都夠稔,整體一般般。 魚鰾肉碎勝瓜 $198點菜時一般都會問店員有什麼蔬菜提供,而他禮貌地推薦我們吃這個勝瓜也不而為然,揭到餐牌後頁才

化皮乳豬 $188

椒鹽鮮魷 $168

以避風塘的方式呈現,魷魚大隻有咬口,炸得香脆惹味。

無花果咕嚕肉 $138

椰汁南瓜芋頭煲 $98

魚鰾肉碎勝瓜 $198

點菜時一般都會問店員有什麼蔬菜提供,而他禮貌地推薦我們吃這個勝瓜也不而為然,揭到餐牌後頁才得知索價二百元,實在進取,姑且一試它的龍與鳳。勝瓜鮮嫩,吸盡魚湯的鮮味,而魚膘用上乾貨,浸發爆香再燴而成,肉厚且沒有丁點腥味,不錯。

連五個白飯、前菜、茶位加一,埋單大約一千一百元,不過不失。臨行前見五檯有四檯也有點那勝瓜,要不真的是很有名,要不侍應們也實在落力,有趣有趣。
2016-07-31
2016-03-08 5202 浏览
今天是老婆大人和毛孩的生日,我特別請了假陪他們吃喝玩樂。這裡有戶外位可供寵物共進午餐,雖然法例不允許帶寵物進食肆,但這裡算是網開一面。這裡價錢相對外面茶樓貴,但點心亦算有一定水準。整體點心質素都十分不錯,印象最好味的是三式蒸腸粉,蝦腸、叉燒腸和牛肉腸都很滑很足料。另外燒賣和菜苗餃亦很鮮甜。不過,XO醬蘿蔔糕就有點物非所值了,筆者並非覺得它難吃,而是四件盛惠$60,感覺有點不值(可能其中$20要算進XO醬裡...haha...)。
今天是老婆大人和毛孩的生日,我特別請了假陪他們吃喝玩樂。

這裡價錢相對外面茶樓貴,但點心亦算有一定水準。
黑松露野菌腐皮卷
皇朝三式蒸腸粉
蟹籽燒賣皇
蟹肉菜苗餃
XO醬蘿蔔糕
题外话/补充资料: 戶外藤椅藤枱,而且冬天很大風,可以的話入飯店內雅坐更舒適。
2016-02-03
庆祝纪念
生日
黑松露野菌腐皮卷
皇朝三式蒸腸粉
蟹籽燒賣皇
蟹肉菜苗餃
第四次去食,今日一早三人去飲早茶,全場約六成滿坐,去到即點例牌燒豬及幾碟點心。點心水準一流,但食到最後一碟都未見有燒豬到,只見其他檯(包括遲嚟嘅客)都有得食. 搵女經理,佢話唔會漏單,排隊上的。 我問點解另一張檯遲嚟都食緊,佢話果個係老闆!你唔等可以幫你取消。我地再等。。。坐喺室外再吹左半個鐘風,又追,佢今次終於去睇有冇單,但燒豬部有位阿姐就好大聲話: 313冇單呀!一路吹風一路等,叫佢跟下張單又話一定唔會漏單,到最後得個吉!!!阿女經理就推卸責任,問邊個幫我地落單?咁而家比你啦?冇要!埋單走人!希望阿姐唔好再咁大口氣
我地再等。。。
阿女經理就推卸責任,問邊個幫我地落單?咁而家比你啦?
冇要!埋單走人!希望阿姐唔好再咁大口氣
2016-02-20
$100 (早餐)
2015-10-18 3252 浏览
-有益味 皮唔脆嘅燒乳豬 + 不講道理嘅經理 當日我跟媽咪每人咬左一塊乳豬 然後覺得有陣益味同皮唔脆(因為我同媽咪都好鐘意食乳豬🐷)跟住同一位waitress講 然後佢就叫左經理黎 我地叫經理"你試一下 真係有怪味"然後經理話: 我緊係唔會試啦 !咁你係咪即係想退呀😡😡?!其實真係好惡 惡到隔離枱嘅食客 等經理走左後都話:洗唔洗咁惡呀?我地當日退埋乳豬都食左$4xx 下午茶真係好唔開心嘅😣😣
-有益味 皮唔脆嘅燒乳豬 + 不講道理嘅經理
然後經理話: 我緊係唔會試啦 !咁你係咪即係想退呀😡😡?!
我地當日退埋乳豬都食左$4xx 下午茶
真係好唔開心嘅😣😣