2017-12-20 460 浏览
前日(18-12-2017 Mon)同老公放假,晏晝o黎前一日睇到o既呢間,我o地去到係lunch hour,應該多人,但唔係,仍然有幾多位吓,而咁o岩又有張卡位,侍應重冇叫我o地坐埋一邊.坐低後,我見set lunch幾抵,$48.00就有黑椒牛脷炒意粉同o野飲,就推薦老公食呢個啦.而我呢,我就試佢o既焗飯/意粉,揀o左$56.00o既焗芝士雞扒意粉,加$6.00要茶走.老公就要熱檸水.再想試埋佢$28.00o既招牌芝士流心西多士,落單時問可唔可以後上,侍應答唔會o架,落o左單會即做.啊,咁我o地後加啦.好快,兩杯o野飲到o黎,攪吓杯茶走先,好少鍊奶,飲落,茶味淡同唔係咁甜,同普通奶茶冇乜分別.如果佢係普通奶茶,會係2.5分,但因為係茶走,所以味道係1分.之後老公o既黑椒牛脷炒意粉到o黎,我試吓,好夠鑊氣同香,牛脷條爽同夠味.黑椒而唔會辣.味道: 5分冇耐,我o既焗芝士雞扒意粉到o黎,睇到水汪汪,攪咩?睇吓件雞扒,只有一件唔大件,食落,意粉冇味,連芝士味都冇,煎過o既雞扒香脆同夠味.食到最後睇到呢碟o野根本焗唔夠,甚至係預先焗定,攪到有倒汗水.味道: 2.17分食到差唔多,就決定叫埋

再想試埋佢$28.00o既招牌芝士流心西多士,

好快,兩杯o野飲到o黎,
茶走同熱檸水

之後老公o既黑椒牛脷炒意粉到o黎,
黑椒牛脷炒意粉
我試吓,好夠鑊氣同香,牛脷條爽同夠味.黑椒而唔會辣.

味道: 5分

冇耐,我o既焗芝士雞扒意粉到o黎,睇到水汪汪,
焗芝士雞扒意粉
攪咩?睇吓件雞扒,只有一件唔大件,
焗芝士雞扒意粉
食落,意粉冇味,連芝士味都冇,煎過o既雞扒香脆同夠味.
食到最後睇到呢碟o野根本焗唔夠,
焗芝士雞扒意粉
甚至係預先焗定,攪到有倒汗水.
味道: 2.17分
食到差唔多,就決定叫埋招牌芝士流心西多士,所須時間係合理o既,端上o黎顏色好靚,
招牌芝士流心西多士
由於話係芝士流心,所以我切開佢後,老公要第一時間影,但…切開o左見唔到芝士流出o黎,好失望,
招牌芝士流心西多士
而裡面真係有芝士o既,但只係半熔.
招牌芝士流心西多士

食落,先食到蜜糖o既甜,之後就係芝士o既鹹,係好鹹,麵包脆,但可惜咁o既組合唔係咁討好,都係食返花生醬好啲.
味道: 2分

抵食係2.5分
2017-12-18
黑椒牛脷炒意粉
2017-11-27 209 浏览
有晚十點未食飯,去到路德圍覓食,行到黎茶皇冰室門口,有位呀姐見我同朋友猶豫不決,就禮貌地出黎sale下師傅煮野好食。見未食過,就即管試下。入去睇左陣,叫野食,同一位呀姐態度就開始奇怪,同我地講野又望住牆,講野態度開始串,面部表情都感覺到佢既不滿。加上見佢同其他客人講野都係咁。唔係覺得要好好態度,而係佢店內店外既態度分別,好似要氹左人入去先,之後就理得你咁多。本身想俾負評,但杯熱奶茶同焗咖哩牛脷飯好好味。所以拉返中評
本身想俾負評,但杯熱奶茶同焗咖哩牛脷飯好好味。
所以拉返中評
2017-11-22 173 浏览
荃灣路德圍又有新餐廳,除左好多米線鋪外,呢邊餐廳種類愈黎愈多。係呢個光棍節下午,就係去左試試呢間新冰室 <皇茶冰室 King Cafe>。可能比較晏先食Lunch唔駛等位就入左去。入到去鋪面整淨,光猛,坐位屬於舒適。我地分別叫左兩款茶餐,首先肥妹叫左King餐 A。四款King餐由11:30AM - 11:30PM都有,餐牌內容類似茶餐廳既常餐。火腿奄列:-大份、蛋滑、火腿好多,好足料既火腿奄列。厚多士:-真係好厚,但多士邊較為燶左少少。招牌沙嗲牛肉麵:- 沙嗲味濃,牛肉淋身入味,但對麵身失望,放入口嘴饞兩啖,麵身未淋,感覺係岩岩煮開左個麵既硬度。另外,肥仔叫左個下午茶餐,忘記影餐牌,記得係有頗多款式選擇。乾炒牛河:-河份量大,牛肉一樣淋身,美中不足係偏咸少少。整體黎講食物賣相、份量、味道唔差。但價錢偏高。
可能比較晏先食Lunch唔駛等位就入左去。
入到去鋪面整淨,光猛,坐位屬於舒適。
我地分別叫左兩款茶餐,首先肥妹叫左King餐 A。

King 餐 A - 火腿奄列、厚多士

火腿奄列:-
大份、蛋滑、火腿好多,好足料既火腿奄列。

厚多士:-
真係好厚,但多士邊較為燶左少少。
King 餐 A - 招牌沙嗲牛肉麵

招牌沙嗲牛肉麵:-
下午茶餐 - 乾炒牛河

乾炒牛河:-
河份量大,牛肉一樣淋身,美中不足係偏咸少少。
整體黎講食物賣相、份量、味道唔差。但價錢偏高。
2017-11-11
King 餐 A - 火腿奄列、厚多士
2017-10-12 430 浏览
路德圍一向都是飲食戰區,各式餐廳百花齊放,某天媽媽推介有間新餐廳的早餐不錯,所以星期天我們便來這間新開的「皇茶冰室」一試。對比起旁邊的樓下冰室,這裡的空間感實在好太多了,早上約十一時,餐廳已經幾乎坐滿人,幸好我們趕及最後的位子,不用等位。▼早餐價錢由$30-$39不等,算經濟實惠,重點是早餐時段至十一時半,適合「懶訓鬼」。▼「沙爹牛肉麵」沙爹味頗濃,屬正常味道,可是「秘製榨菜雞肉絲湯米線」,味道卻出奇地淡(在座的家人朋友都認同),說到秘製…令人難免有點失望。▼「鮮味仿鮑魚絲火腿通」味道濃郁,火腿絲仿鮑魚絲份量亦多,每一啖都口感十足,非常滋味!▼每個套餐都配上牛油厚多士,店家亦很豪爽,包的確夠厚,牛油也算多,配上蛋汁一起吃簡直一流!▼結果三人早餐,一百元有找。個人覺得還算是值回票價的,特別是那厚多士。如果秘製榨菜肉絲能夠真的做到「秘製」般令人有驚艷的感覺,相信會令整個用餐體驗加分不少。

2017-10-08
$33 (早餐)
  • 鮮味仿鮑魚絲火腿通