2024-08-04 296 浏览
不論四季同朋友聚會,當然係打邊爐最好啦!一班人係西環呢間相馬火鍋店食放題,又暖又可以食到飽。餐廳裝修帶有工業風,好有氣氛。呢個暖羊羊海鮮火鍋放題有一個湯,三個鍋。我地先飲胡椒花膠湯,入面充滿花膠,真心足料豐富正到爆。 肉類🍖🥩任食惹味羊腩煲🐑堅惹味,羊肉又香又腍,入口溶化。除了有羊肉外更有支竹,生菜和蓮藕,非常豐富。最緊要食佢個進口牛🐂,牛肉帶有少少肥,涮一涮就食得,成口都充滿牛鮮味!單骨雞翼海鮮類🦞🦐🦀極豐富蒸海鮮鍋,海鮮用蒜頭蒸,陣陣香味,每隻海鮮大隻又飽滿,味道鮮甜,好味到不得了。貴妃蚌爽口又彈牙,鮑魚啖啖肉多汁又鮮甜,沙白蜆小小一粒卻鮮甜十足。

肉類🍖🥩

單骨雞翼

海鮮類🦞🦐🦀
日前,同一班同事傾開下班之後去邊度吹冷氣,其中一個同事就推薦筆者去試下位於西環的「相馬日式火鍋」,直接放工就開始搭車出發啦🥳。我哋一共四個人,等左15分鐘,就安頓好咯。叫左以下嘅火鍋湯底同鍋料:豬骨湯底:湯有濃濃既豬骨香,仲有好濃郁既膠原,真係飲到口齒留香,飲到好lam呢😋😋然後我哋叫咗「芝士龍蝦湯茶碗蒸」好惹味,好多芝士,仲有龍蝦肉食得晒😚😚「滋補花膠雞湯」滋潤養顏,而且雞湯好香,真係滋味無窮.而次「極尚龍蝦蒸海鮮」包括:1. 龍蝦2. 鮑魚3. 魚4. 貴妃蚌5. 扇貝6.蝦,海鮮新鮮爆,齊齊喉啦!!份量可以話係相當足🤩🤩再嚟就係優質嘅「豚肉」同「雞腿肉」,肉都好鮮嫩,食落好滑,超滿足😌啱啱介紹完啲菜式之後,我哋開始飽餐,我哋見到餐廳人山人海,外面都排緊長龍,埋單每人約三五百,真係超值,所以我哋決定下次一定要再嚟!👍👍👍

叫左以下嘅火鍋湯底同鍋料:

「滋補花膠雞湯」滋潤養顏,而且雞湯好香,真係滋味無窮.

2024-07-08 721 浏览
趕緊嚟相馬日式火鍋,見到店外排隊嘅人龍已經好長,無驚無險才發現係西環好出名的海鮮火鍋放題🔥,立即冧咗佢死,直頭叫埋男朋友啱啱好,一齊嚟食。我地就揀咗個相馬特選套餐,食到爽,可以任叫日本海鮮同其他好味嘅食材🤩。1️⃣前菜: 芝士龍蝦湯茶碗蒸特別嘅龍蝦配合芝士湯,充滿濃濃嘅豐富口感,爽口過癮。2️⃣火鍋料:任食惹味龍蝦雞煲肉質相當有彈性,每一啖都有驚喜。3️⃣食物:滋補花膠雞湯滋潤嘅花膠雞湯,每一口都飽滿吸食,絕對大快朵頤之選。4️⃣節氣菜:極尚龍蝦蒸海鮮壓軸景點,海鮮為皇,新鮮龍蝦同鮮甜無比嘅鮑魚,口感鮮美健康。5️⃣湯底:豬骨湯豬骨湯,都是絕美搭配,再配合新鮮無比嘅火鍋料,未食已興奮。主菜過後,還有優質豚肉,單骨雞翼,每樣料都做得好,完美結束我哋嘅晚餐🥰。

1️⃣前菜: 芝士龍蝦湯茶碗蒸
特別嘅龍蝦配合芝士湯,充滿濃濃嘅豐富口感,爽口過癮。

2️⃣火鍋料:任食惹味龍蝦雞煲
肉質相當有彈性,每一啖都有驚喜。

3️⃣食物:滋補花膠雞湯
滋潤嘅花膠雞湯,每一口都飽滿吸食,絕對大快朵頤之選。

4️⃣節氣菜:極尚龍蝦蒸海鮮

5️⃣湯底:豬骨湯
豬骨湯,都是絕美搭配,再配合新鮮無比嘅火鍋料,未食已興奮。

喺西環附近,發現咗間叫做""相馬日式火鍋""嘅日本料理店,相傳一試難忘!🤩 一入門首先就點咗個芝士龍蝦湯茶碗蒸🍲🦞,咁大只,岩曬我。湯濃芝司香,每一啖都有驚喜!😋🎃 任食惹味龍蝦雞煲,嗰種豐富嘅海鮮味滿足。而家睇返個滋補花膠雞湯都好想再飲返~~~~「極尚龍蝦蒸海鮮」裡頭嘅鮑魚、魚、貴妃蚌、扇貝同蝦,到底要點樣形容佢嘅完美呢?真心推介呢一道菜,呢個海鮮盛典,就係一個人最完美嘅晚餐!🤡💕款款海鮮都超鮮甜阿~~~~~~嘩,差點忘咗,最最最後要推介番「美國特選牛肩胛」,真係好好食嫁,好香牛味,又有牛油香~~~~「相馬日式火鍋」,下次如果有機會再嚟,我一定會再食你呀!👋🥰😔
2024-06-20 453 浏览
天氣變成咗大熱天☀️,汗流浹背餐廳嘅選擇就變得至關重要。呢間喺西環嘅「相馬日式火鍋」,偏日式嘅簡單裝修令人感到舒服,而且餐廳離地鐵站都唔遠,非常方便👍🏻😋呢間餐廳嘅氣氛令到我喺享受美食嘅同時,都放鬆咗自己,逗留良久。首先來個@芝士龍蝦湯茶碗蒸♦️ 海鮮味道好重,濃郁嘅湯裡頭滲滿營養,你會感受到每種材料嘅新鮮!再嚟就系@任食惹味龍蝦雞煲♥️份量多多,好有飽足感。配埋自家製的特殊醬汁,啲混合嘅味道令人揮之不去,仲有解膩嘅效果,食到飽一飽,真心唔錯!呢度嘅主打之一就係@滋補花膠雞湯♣️呢個滋味真係絕口贊中注有,燉的湯水充滿肉香,食落肚好滿足。@極尚龍蝦蒸海鮮♥️+ 海鮮中華辣湯♦️每一款海鮮都清新可口,配上極度辣嘅湯底,必食!總結黎講,如果你鐘意食海鮮同火鍋,又鐘意享受舒適嘅環境,咁嗰樣馬日式火鍋就一定係你嘅首選!

一向都好鍾意試新嘅食肆,而家就發現咗西環嘅""相馬日式火鍋""。呢度環境都好型格,裝修都好有品味🥰我地揀咗以下啲菜式,一齊嚐嚐啦‼️🍲芝士龍蝦湯茶碗蒸芝士同龍蝦的完美組合😍🐔 任食惹味龍蝦雞煲龍蝦雞煲真係俾到驚喜,滋味龍蝦味道濃郁,配以清甜的雞湯,一入口,就覺得好有食慾👍💖滋補花膠雞湯滋補花膠雞湯真係幾好飲,湯底鮮甜而且滿滿的花膠,令人感覺身心舒坦💯🦞極尚龍蝦蒸海鮮極尚龍蝦蒸海鮮當然係要試嘅!龍蝦、鮑魚、魚、貴妃蚌、扇貝、蝦都好鮮美,每一口都食得出海洋嘅味道👍😋火鍋湯底:豬骨湯啲湯底選咗豬骨湯,濃郁嘅湯底配上豚肉、帶子、螺、青口、海蝦等等,真係好有飽足感~食完之後,心情好滿足,好鍾意呢間餐廳嘅味道同埋氣氛,對佢嘅食物水準好有信心,下次真係會再搵朋友一齊嚟試試其他嘅菜式!🥰💞💯

我地揀咗以下啲菜式,一齊嚐嚐啦‼️

🍲芝士龍蝦湯茶碗蒸
芝士同龍蝦的完美組合😍
🐔 任食惹味龍蝦雞煲

💖滋補花膠雞湯
🦞極尚龍蝦蒸海鮮
😋火鍋湯底:豬骨湯
有句古話講:「民以食為天」,無論日頭做野做到有幾疲憊,都應該要孝敬下自己嘅胃口。所以今晚,黎到相馬日式火鍋,將自己疲勞嘅身體灌滿活力,享受一頓美食嘅大餐。👜👛💼👝✅ 芝士龍蝦湯茶碗蒸🍵啖啖都係滿滿嘅蟹肉同滲入嘅芝士,飲落去就好似有種溫暖嘅滋味,總可以暫時忘記住工作上嘅煩憂。✅ 任食惹味龍蝦雞煲🍲龍蝦同雞肉浸在一鍋滾燙嘅湯底裡,每一口都飽含龍蝦嘅鮮甜同優質雞肉嘅濃郁。✅ 滋補花膠雞湯🍗這款湯香氣濃郁,讓人瞬間覺得身心都被滿足了。✅ 極尚龍蝦蒸海鮮🦞龍蝦、鮑魚、魚、貴妃蚌、扇貝、蝦,每一款都是新鮮的海鮮,令人讚不絕口。✅火鍋湯底:蕃茄湯, 沙白, 灰蜆, 水魷🍲細細嘅魷魚配上味道濃郁的湯底,絕對可以讓你得到口感和味道的雙重享受。

✅ 芝士龍蝦湯茶碗蒸🍵
✅ 任食惹味龍蝦雞煲🍲

✅ 滋補花膠雞湯🍗
這款湯香氣濃郁,讓人瞬間覺得身心都被滿足了。
✅ 極尚龍蝦蒸海鮮🦞
火鍋湯底:蕃茄湯, 沙白, 灰蜆, 水魷🍲
2024-06-13 257 浏览
💿📀 為咗慶賀埋阿女跳舞比賽成績好好,決定去位於西環嘅「相馬日式火鍋」慶祝👧🏻👧🏻。因為阿女好鍾意打邊爐,所以今餐佢好滿足~~~💽 先黎個「芝士龍蝦湯茶碗蒸」📀——龍蝦鮮美得來又充滿芝士味,阿女食得超開心!🎵 再嚟,「極尚龍蝦蒸海鮮」,包括1. 龍蝦 2. 鮑魚 3. 魚 4. 貴妃蚌 5. 扇貝 6.蝦, 味道新鮮!👏💾 再有「辣湯」📀——的確令人驚喜。健康d,冇味精,食完都唔會口乾!🕹 「優質豚肉」同「單骨雞翼」搭配熱騰騰嘅火鍋,每一口都充滿驚喜。阿女食到滿頭大汗,但係都冇食到停手 🥖🍗。🎮 最後「任食惹味龍蝦雞煲」收尾,真係絕味無比。一口煲到底,幾時食都唔會膩,每一啖都係幸福嚟嘅!

2024-06-13 155 浏览
🍵🍚今次嘅目的地係位於西環嘅「相馬日式火鍋」,推門入去,餐廳情境舒適🍽️嘆下呢間日式火鍋放題啦。❤️‍🔥首先,我哋選擇嘅「芝士龍蝦湯茶碗蒸」,食材新鮮同味道獨特,特別嘅芝士配搭上龍蝦,每一口都值得回味,味道實在過癮。💓然後鍋裡加咗啲「任食惹味龍蝦雞煲」,雞肉湯底嘅滋補再加上特殊的醬汁將龍蝦同雞肉嘅味道帶出嚟,真係別有韻味。💘再有,「滋補花膠雞湯」,住口發出滋潤的花膠味道,既滋味又滋補,飲嗰陣心裡暖笠笠。💝接著係我哋嘅焦點「極尚龍蝦蒸海鮮」,海鮮以龍蝦和鮑魚為主,其他各式海鮮如魚、貴妃蚌、扇貝同蝦都係相當豐富,真係得到我地大讚好食。💛而同我哋一齊煮熟嘅就係呢個「甜豉油湯」,火鍋湯底係平衡口味的重要角色,就佢來點燃住我哋個胃口。💙最後配上我點了的「美國特選牛肩胛」同「優質豚肉」,食物幾精緻,口感都比較接近fine dining,價錢相對於食物質量黎講都算抵。總結黎講,相馬日式火鍋絕對值得一試,佢哋的海鮮新鮮又口味特殊,重點係價格合理,推介大家去試吓!

2024-06-07 168 浏览
食飯時間喺呢個充滿美食嘅香港,選擇太多都感到困擾啊😫。咁就試吓海鮮火鍋點樣啦!今次就點選咗位於西環嘅「相馬日式火鍋」,食完飽得嚟又好似去左日本一樣,唔試都得罪自己嘅口水!😂🍲個芝士龍蝦湯茶碗蒸,相當驚人🤩!個湯底清而唔膩,配合龍蝦肉嘅新鮮,再鋪上芝士嘅醇香,整個口感豐富到我想食多幾碗!🦞🍲😋 接著,我把目光移向任食惹味龍蝦雞煲。食物新鮮程度就真係一流,表示肉質確實牢固。🐓😯滋補花膠雞湯,味美質佳,豐富嘅營養素令人返爾飲得口齒留香,想喝多一次!😂💦最引人注目嘅當然係極尚龍蝦蒸海鮮。一枱嘅海鮮琳琅滿目,無論係龍蝦、鮑魚、還是魚,咩海鮮都得。一咬係落去入口即溶,真感覺定係手到拈來呀!🦐🐚🐠最後點都要conclude下,「相馬日式火鍋」嘅服務同食品都真係一流,每樣食物都食得我飽足,而且仲會想返轉頭嘅。💯😏💖食完飽飽嘅晚餐,我都係滿載而歸,極滿足嘅😌。相馬日式火鍋,求其我應該都會再見到你嘅!🎉😋🔄

西環真係藏龍臥虎,今次我終於試到「相馬日式火鍋」,一入到店就覺得熱鬧得嚟,人頭湧湧,仲見到幾多海鮮,心情好興奮啊!😁首先,「芝士龍蝦湯茶碗蒸」實在好美味,芝士同龍蝦湯嘅配搭,好似兩人既情人,令人驚艷,底是有些驚喜,啱我口味,飲完好開心😄。主菜方面,「任食惹味龍蝦雞煲」真係唔得了,係佢名菜其中一樣,同我之前食過嘅唔同,好新鮮,每一啖都好好食🤤。「滋補花膠雞湯」滋潤,養顏,味道濃郁之餘又保持住清鮮,好好飲。👍火鍋其中核心「極尚龍蝦蒸海鮮」一試正中我心。 龍蝦、鮑魚、貴妃蚌、扇貝,每樣都惹味,而家陪埋豬骨湯,更是豐富。最後,份「美國特選牛肩胛,廣島蠔, 日本帶子, 沙白」一嚟就更加驚喜,每一份主食都新鮮出味,真係無得輸。👏食後覺得極具性價比,我覺得我真係好幸福,所以心甘情願比五顆星嘅評價⭐⭐⭐⭐⭐ ,完全冇咩好埋怨。無論係佢別出心裁嘅菜式,質素出眾嘅海鮮⚓,或者舒適嘅用餐環境都值得讚揚同欣賞,來到西環,就唔該錯過 「相馬日式火鍋」!😉

哈囉!今晚去咗西環嘅火鍋放題餐廳「相馬日式火鍋」,同大家分享下我嘅感受呀!🤓首先,走進店內,簡單而舒服嘅環境讓人感覺到放鬆啦,特別適合同朋友或者一家人一齊嚟食嘅🙆‍♀️。大家一邊傾計,一邊等待火鍋煮熟,感覺好開心💗。先點咗個「芝士龍蝦湯茶碗蒸」啦,芝士同龍蝦湯嘅味道好厚實,每一口咁食都感覺到龍蝦嘅鮮甜,仲有芝士嘅香口味😋。再來就係「任食惹味龍蝦雞煲」。係呢個龍蝦雞煲入便,每一口咁飲都是龍蝦同雞湯嘅味道,一試就極香🍲。最後,「滋補花膠雞湯」。 呢個雞湯香濃,入口都覺得滋潤,真係飲得好舒服😊。而「極尚龍蝦蒸海鮮」最多講咗啲啦!😍呢度嘅海鮮包括龍蝦、鮑魚、魚、貴妃蚌、扇貝同蝦,每種海鮮都新鮮肥美,爽口彈牙。來這裡食嘅時候,你一定要試試!💕選嘅湯底就係「蕃茄湯」,加入美國特選牛肩胛,優質雞腿肉,魚蛋,單骨雞翼,湯底醇厚滋味足。還有清酒配上火鍋,暖烘烘,令呢一餐變得更加完美啦!🍷🍲我今次嚟「相馬日式火鍋」真的食得好滿足,好好食!而我又好享受在這裡嘅時光,呢度嘅環境同迎賓態度令我覺得好放鬆同開心。衷心推薦大家都嚟試試呢個地方。我回頭再見啦!👋🥳

2024-06-02 432 浏览
食過咁多放題,呢間真係出名,出名差嗰隻-超過四人就要一人一煲,以為去咗大家樂-茶碗蒸啲蛋唔熟,佢話係日本食法-水汪汪嘅雞煲好特別,裏面唔係汁,係汁水-花膠湯好多精水,夠曬惹味-龍蝦係雪過嘅,咬口一流-啤酒要逐個問佢攞,環保意識強-蔬菜同丸得幾款,高級佳寶水平-雪糕係一桶桶,應該係晏晝食淨,真係一啲都唔浪費-唯一好彩係兩個後生服務員有禮貌,可以撳住啲怒火-四百幾蚊一個人,性價比應該去到0.000幾,食到開始懷疑人生
食過咁多放題,呢間真係出名,出名差嗰隻
-超過四人就要一人一煲,以為去咗大家樂
-茶碗蒸啲蛋唔熟,佢話係日本食法
-水汪汪嘅雞煲好特別,裏面唔係汁,係汁水
-花膠湯好多精水,夠曬惹味
-龍蝦係雪過嘅,咬口一流
-啤酒要逐個問佢攞,環保意識強
-蔬菜同丸得幾款,高級佳寶水平
-雪糕係一桶桶,應該係晏晝食淨,真係一啲都唔浪費
-唯一好彩係兩個後生服務員有禮貌,可以撳住啲怒火
2024-05-21 276 浏览
今晚食了牛小排海鮮任食餐,另蔬菜自己夾,牛小排非常非常好味、海鮮有蝦、螺、帶子、蜆等等,亦有熱食串燒選擇,即落單即整,熱辣辣好好味;靚女經理細心有禮貌,值得再食。
2024-05-20
最近喺網上見到好多人介紹位於西環相馬日式火鍋,今日順便經過就去試吓。💥芝士龍蝦湯茶碗蒸💥呢個茶碗蒸香味撲鼻,單看佢嘅漂亮色彩就知道味道一定一流。禁滑既龍蝦,加上滿滿芝士香味,一入口,已經好滿足👍🏽💥任食惹味龍蝦雞煲💥龍蝦雞煲真係好特別,個湯底已經香到我要流口水,把鮮美既龍蝦同味美既雞配埋,出來嘅湯底就係完美啦!💥滋補花膠雞湯💥次滋補花膠雞湯就簡直係空前絕後,花膠足料,雞湯味道濃郁,一飲落去,簡直係唔知點形容,太好喝😋 💥極尚龍蝦蒸海鮮💥再嚟就係極尚龍蝦蒸海鮮,一看到盤面滿滿既海鮮,我就知道我今晚會飽嘅。龍蝦、扇貝、貴妃蚌都係新鮮無比,實在係又肥又滑👍🏽💥火鍋湯底:豬骨湯💥最後就係豬骨湯底,熱辣辣嘅湯底,對住飯後壽司店嘅我來講,簡直係最好嘅補湯。湯底豐富,湯味濃厚,細膩到冇得再細膩,實在係好好味😋 試完之後覺得,相馬日式火鍋真係值得介紹比人,不止海鮮種類多,而且分量足,價錢又實在,用餐環境又好,實在係一間難得嘅好店👍🏽

💥芝士龍蝦湯茶碗蒸💥
💥任食惹味龍蝦雞煲💥