真材實料碗仔翅, $33 一碗, 真係幾貴.... 但絕對真材實料, 因為個翅絕對係真翅, 味道亦似酒樓食翅既感覺, 所以呢碗真係唔多算係"碗仔翅".... 成碗翅都幾多料, 味道亦不錯, 奈何個 Size 真係細左少少..... 以"碗仔翅"既角度黎講, 呢碗翅就算點好食都絕對唔抵食; 但以"酒樓翅"既角度黎講, 絕對抵食!!!見到 Menu 個下午茶餐幾抵食, 下次會黎試試~

見到 Menu 個下午茶餐幾抵食, 下次會黎試試~
真材實料碗仔翅
真材實料
餐牌
抵食下午茶餐
$33 (其他)
真材實料碗仔翅
真材實料
餐牌
抵食下午茶餐
2008-08-10 6 浏览
食完清湯腩同男友覺得仲差0甘D野GUM﹐又知道呢度食翅幾好味﹐就黎左喇﹗原本想淨係食碗33蚊既翅﹐因為都飽飽地喇﹐但見個套餐同個翅差10零蚊又可以試多D﹐跟住就決定嗌個餐﹗(好似好大食0甘﹐哈哈 ^ ^)個餐有﹕真材實料翅(3.5 分)﹕無改錯名呀﹐真係幾足料架BOR﹗好似酒樓食果D﹐一D都唔似平時食既碗仔翅﹗海參都有! 不過我地比較鍾意平民翅, 食過葵涌輕鬆一下既碗仔翅 比較岩我地﹐哈哈 : p 豬扒包 (3分)﹕呢個要加5蚊轉﹐D 豬扒幾淋下﹐不過味道一般﹐掛住澳門食過既豬扒包 ^ ^ 瑞士汁雞翼(3 分)﹕個汁太濃味 , 唔可以點太多﹐唔係就過甜喇﹗凍檸茶﹕我覺得OK﹗男友就覺得偏甜, 下次要嗌小甜﹗之後距送左張COUPON俾我地﹗但係未必會再黎喇﹗都係繼續發掘下其他好味既碗仔翅﹗
個餐有﹕

凍檸茶﹕我覺得OK﹗男友就覺得偏甜, 下次要嗌小甜﹗

2008-07-11 15 浏览
之前達親經過, 都係大排長龍, 今晚終於有機會試下. 可能希望越大失望越大. 看看今晚吃了什麼?它出名的翅: 無什特別, 一試無妨鮑汁玉掌: OK! 炆得入味醉雞: 唔得, 無酒味道澳門朱扒包: OK總結: 一次夠了, 無什麼菜餚令我回味無窮

看看今晚吃了什麼?

它出名的翅: 無什特別, 一試無妨

鮑汁玉掌: OK! 炆得入味

醉雞: 唔得, 無酒味道

澳門朱扒包: OK

總結: 一次夠了, 無什麼菜餚令我回味無窮
2008-06-19 7 浏览
兒時喜歡去飲,漿糊翅曾是夢寐以求的珍品,放學時有個零錢就拿個鐵盅去買碗味精翅返屋企,想起也回味,人大了,學懂了什麼是漿糊翅後,也盡量可避則避。說是真材實料碗仔翅,平民一點的有$29碗仔翅,又或$48貴價版的鮑魚翅,窮小兒吃不起貴的,$29簡簡單單的就好了。一個細飯碗仔載著,雖是兩口吃得完的份量,但睇到有散群翅、魚肚、螺肉、雞絲、菰絲,山珍海味盡此一煲,認真窮得漂亮。湯底是雞湯熬成的,帶微微鮮味,亦不太覺有味精,廿多塊的翅,以芡粉代替骨膠也在所難免,可幸情況不嚴重,材料亦認真而豐富,比較起早前婚宴吃的漿糊翅,這裡明顯更為真材實料!開業兩個月多,捧場街坊客卻不少,證明捉著平吃海味再加無味精的概念,也大有可為。

山珍海味盡此一煲!
味道夠,唔須加醋加豉油
山珍海味盡此一煲!
味道夠,唔須加醋加豉油
  • 平版碗仔翅
2008-06-13 18 浏览
今日同老朋掃落去天后電氣道,試下那家叫"真材實料"碗仔翅,聽講又平又正,..首先叫了個二人晚餐,上檯時那煲翅熱棘棘,入口湯底清香,食出有火腿,雞,瘦肉味,加上有海參,小翅群,色香味有齊,..再來是鮑魚扣玉掌,鮑魚口感好,肉滑有鮑魚味,汁調得剛好,玉掌爽中帶軟,我老朋差D連我果份都食埋,好彩我喝Q住佢,跟住試埋個醉雞...ok啦,食唔倒雪味,味道中上,之后我老朋知我請客,食人食出汗,來多一煲大翅,隊多兩碗飯, 佢重問我D翅咁好味是否落味精,我話好彩你同我出黎食,唔係笑死人,真魚翅不可落味精呀白痴,否則入口寡味,真丟我架,好彩無人聽到...再來單尾甜品杏仁茶,我昅住佢地真係用大粒杏仁磨粉煮,再加蛋白,堅呀..不過有D人鍾意飲用罐裝粉開,各有所好,..奶茶要加多些奶才滑,....最后評語...(1)招呼不錯,侍應臉上四萬咁口,見唔到樣衰果D..(2)食物85分..(3)地方裝修一般..窄小小,..(4)全日不收加一...(5)見議應去一試........不用3舊水食到咁多堅野....想點??好啦,下次再試埋其它食物,趕住又去掃下一間。
  • 二人晚餐
(非会员)
唔知個老闆係咪睇開黃興桂, 因為呢度俾人o既感覺正宗係"蔗渣o既價錢,但係踢出燒鵝o既味道"$29 一碗魚翅$88 鵝掌鮑魚兩者都味道唔錯, 鮑魚同鵝掌都夠腍夠入味,鮑魚本身o既鮮甜,佐以鵝掌o既濃郁口感同少許鵝油香,食得出冇咩點落味精同真係燉過o既老實講, 咁樣本來無咩大不了不過咁o既價錢,我去之前係expect佢會俾d 一味加糖加味精,再滾兩滾就算o既貨仔我, 依家喜出望外, 難免會加唔少分, Good !而煲仔翅最impressive, 一碗$29o既野入面竟然有一梳梳o既真魚翅. 對於一年先有機會食一兩次魚翅o既我黎講,當時真係一路食一路由心笑出黎環境方面都幾舒適. 咁抵o既價錢, 就可以食到鮑參翅肚, 實在夫復可求. 呢個笑面,抵俾!
唔知個老闆係咪睇開黃興桂, 因為呢度俾人o既感覺正宗係
"蔗渣o既價錢,但係踢出燒鵝o既味道"

$29 一碗魚翅
$88 鵝掌鮑魚
兩者都味道唔錯,
鮑魚同鵝掌都夠腍夠入味,鮑魚本身o既鮮甜,佐以
老實講, 咁樣本來無咩大不了
依家喜出望外, 難免會加唔少分, Good !

環境方面都幾舒適.

• 煲仔翅
2008-06-08 2 浏览
咁多人排隊, 我諗呢間店係有d綽頭, 不過試過你就知, 肯定無下次.所謂招牌醉雞, 你試下, 包你唔知乜野叫做醉雞.無味又"鞋"..自己整都好食過佢(絕對講真的)個碗仔翅, 畀我揀, 會去街邊食,我唔理係唔係真材實料,最起碼都要有味(都唔係要求好味,佢連味都冇).難食得過份.豬仔包, 普通過普通, 點解要係呢度食.完全諗唔到有乜理由要再幫襯.

咁多人排隊, 我諗呢間店係有d綽頭,
不過試過你就知, 肯定無下次.
豬仔包, 普通過普通, 點解要係呢度食.
完全諗唔到有乜理由要再幫襯.

2008-05-26 6 浏览
煲仔翅都滾熱辣,材料不過不失,抵食但個花彫醉雞就真係無酒味手撕雞就好好多,值得一試鮑魚當然一般啦!但二百幾蚊兩位,有翅同鮑魚食,可以試一試
煲仔翅都滾熱辣,材料不過不失,抵食
但個花彫醉雞就真係無酒味
手撕雞就好好多,值得一試
鮑魚當然一般啦!但二百幾蚊兩位,有翅同鮑魚食,可以試一試
  • 手撕雞
2008-05-17 3 浏览
我"立"過下d食評, 如果真係想食"正翅",你會好失望囉~ $49 同 $29 就想食好野就唔應該里呢度la.. 大家記住個menu係話優惠價. if 轉番正價我應該唔會再食. why!? coz 我會食番旺角南星囉..本人里過兩次, 有好有唔好. 如果里個價錢, d料有幾塊鮑片, 海參粒, 有花膠味, 次等魚翅(應該係近d邊位, 較硬果d. 有胃病果d - 像本人,就要"趙"耐d), 味道尚算可以.. 我兩次都有食..個甜品杏仁蛋白幾好, 不過要落哂包糖先甜度剛好, 不太甜, 有驚喜,coz 本人不太愛杏仁甜品..不過個紅酒雞翼, 真係一d紅酒味都無, 同普通雞翼無分別, 同埋價錢唔平, 成差不多$40,得4隻. 真係唔抵..今次試左個手撕雞(不過少d雞皮好更好), 入面有海"節"(唔識寫), 青瓜絲, 紅椒絲, 個咪撈得幾好. i like it...
  • 手撕雞 & 杏仁蛋白
2008-05-14 7 浏览
睇到雜誌知道有呢間野,買完芒果拿玻輪之後就去左試因為飽飽地~ONLY試左個碗仔翅以味道黎講~尚算OK口感唔差~唔係杰到好似漿果D而可取既地方當然係佢D料啦~海參粒,螺肉粒同細翅群...$29食一碗甘既碗仔翅過下口癮都OK丫
睇到雜誌知道有呢間野,買完芒果拿玻輪之後就去左試
因為飽飽地~ONLY試左個碗仔翅
以味道黎講~尚算OK
口感唔差~唔係杰到好似漿果D
而可取既地方當然係佢D料啦~
海參粒,螺肉粒同細翅群...
$29食一碗甘既碗仔翅過下口癮都OK丫
$29 碗仔翅
2008-05-12 5 浏览
長久以來, 我只不過是一個"開飯喇"的用家, 因為我相信: 每個人的口味和感覺都不同, 不想因為自己的主觀來影響別人嘗試的機會和態度, 但是, 今次是例外的....不久前聽過天后有一處可以"魚翅撈飯"的新店子, 今天特別和女友步行到那裡一試, 在一片人潮中拿了一個籌, 疑似老闆告知需等半個鐘, 為了食慾大增, 便前往維園籃球場"少射片刻", 大約一刻鐘便回到該處, 但是過了枱, 良久終於有位... 因之前已看了餐牌, 想試的盡在套餐B, 便要了個, 食物很快便到, 但快, 真的, 不一定是好....... 熱騰騰的食物, 給我的感覺只有...豪華煲仔翅... 一整煲生粉水上, 隱約看到數塊疑似鮑片, 花膠的東西, 最主要的是"腥味"十分濃郁, 不得不放在白飯上撈住食是最好的選擇.....馳名花雕醉雞... 粗糙的雞肉, 超淡的酒味, 完全覆蓋不了雪藏味, .....白灼生菜...白飯... 我想這兩樣算是最名副其實"真材實料"的食物, 用白米煲成的飯和用菜灼成的油菜...至於那個隆而重之的糖水: 蛋白杏仁茶, 實在是一碗充滿杏仁味的生粉水, 內裹有一粒熟透的蛋白而已...... 抱歉我
至於那個隆而重之的糖水: 蛋白杏仁茶, 實在是一碗充滿杏仁味的生粉水, 內裹有一粒熟透的蛋白而已...... 抱歉我不慣寫食評, 所以, 沒有預備拍照相片給各位欣賞, 但當我等到糖水來的時候, 我已氣結得誓要作這篇食評給各位分享, 所以拍下這碗充滿動感的圖片給各位看看這碗湯水如何"真材實料".
最難得的是, 在我結賬, 而準備不給貼士的同時, 那位疑似老闆給別人的推介: XXXX 有真魚翅架, 我頓時心生一問, D魚翅呢??
本來二百多元的套餐不是太貴, 什至乎. 有鮑魚有翅簡直是超值, 但到最後我要用別家的糖水來填肚, 那就真的不知"真材實料"是何家了...
我的由衷之言, "唔好食, 唔抵食, 唔夠食"............
除非你鐘意食生粉開水....
  • 配菜
  • 鵝掌
  • 白飯
2008-05-09 4 浏览
晚上八時左右, 小小的餐廳裡二三十個座位座無虛設, 幸好上菜速度還相當快.沒有選擇套餐, 散點了以下幾樣:1. 鮑片煲仔翅 $48 - 果然真的有幾塊鮑片! 還有一點魚翅, 海參, 花膠等配料, 味道亦及得上酒家的魚翅, 相當有水準 2. 豬扒包 $16 - 豬扒和麵包本身都不錯, 加上帶點椰汁味的沙律醬, 合起來味道很好, 個人對這個包和鮑片煲仔翅都非常滿意~3. 紅酒汁炸雞翼 $32 - (雖然吃不出任何紅酒味) 味道還可以, 不過不失, 跟一般的炸雞翼差不多, 沒有另外兩樣食物般突出.相信下次光顧時都必會再點煲仔翅和豬扒包, 還可以試試其它小食.

沒有選擇套餐, 散點了以下幾樣:

• 鮑片煲仔翅
  • 豬扒包
2008-05-05 6 浏览
由於女友在此餐廳附近上班,所以當這餐廳新開張,我們便急不及待入內一試。由於太「心急」的關係,我們都沒有好好看一看餐牌便入內。坐下細看一會,發覺此餐廳主要是吃「鮑蔘翅肚」,我與女友都不好此類食物,唯有試一試其他食物。餐牌的食物種類很少,除了魚翅、飽魚等較「上等」的食物外,只有豬扒包、咖喱飯等,如果不吃「鮑蔘翅肚」的話,根本很少其他選擇,由於當晚的套餐已經賣完,所以我與女友只點了一個碗仔翅和一個咖喱豬扒飯。坦白說,碗仔翅不如店名般那麼真材實料,份量中等味道普通,可能你會覺得廿多元一豌就不要那麼高要求,但同區廿九元已經可以食得飽飽,根本不需要特地到此店吃一豌翅。如果真的想食魚翅的話,我會到其他地方吃。待應把咖喱豬扒飯端過來的時候,我見到一個大碗,心想一定會有一大團咖喱汁圍著那厚厚的豬扒吧,誰知一放下,我只見到在這個大碗中間,有幾塊很小的豬扒,咖喱汁更少得連豬扒也蓋不過。份量不是問題,味道才最重要,是嗎?吃過後的評價跟那豌翅一樣:味道普通,甚至有點「求其」。稀稀的咖喱汁,沒什麼味的豬扒,三十多元如此質素實在叫人有點生氣。坦白說,我們都不會再去,因為選擇太少,大部份食物都不合口味。不過最近見到此

坦白說,我們都不會再去,因為選擇太少,大部份食物都不合口味。不過最近見到此店門外很多人等候,並且見到店門外貼有不少名人合照相片,相信此店顧客一定絡繹不絕吧。
其他
(非会员)
2008-05-04 4 浏览
之前睇雜誌介紹去左試 2 人晚餐, 完全失望 .. 豪華煲仔翅 - 料好少, 好似飲生粉水咁鮑魚鵝掌 - 鮑魚冇味, 鵝掌還可以清湯牛腩 - 蘿蔔唔稔, 牛腩無味鮑汁生菜 - 未瓊干水便上, 成碟水伙計不夠, 人多時候上菜有 D 亂, 我同對面兩位都叫二人餐, 要覆幾次先跟得足 ..
之前睇雜誌介紹去左試 2 人晚餐, 完全失望 ..

豪華煲仔翅 - 料好少, 好似飲生粉水咁
鮑魚鵝掌 - 鮑魚冇味, 鵝掌還可以
清湯牛腩 - 蘿蔔唔稔, 牛腩無味
鮑汁生菜 - 未瓊干水便上, 成碟水

2008-04-30 5 浏览
一間新開張既小店,茶餐廳格局,但係個菜單就全部都係鮑參翅肚.Set lunch $57 一份有:- 鮑片煲仔翅: 有一湯匙到既真翅,碎鮑魚,海參同花膠. 實際上唔係幾食得出d料(因為太細粒),我都係睇住菜單介紹先知入面有d咩. 新張期間賣$29,當過下口癮ok既. 論味道同口感就比不上北角既花膠翅啦!- 鮑汁鵝掌: 鵝掌入晒味又鬆化,唔錯!- 豬扒包: 唔好食! 個醬境然係千島醬? 太騎呢啦!我覺得大體上算有水準,下次會再返黎幫襯,試下d少菜!

Set lunch $57 一份有:

- 鮑汁鵝掌: 鵝掌入晒味又鬆化,唔錯!

- 豬扒包: 唔好食! 個醬境然係千島醬? 太騎呢啦!

我覺得大體上算有水準,下次會再返黎幫襯,試下d少菜!