2023-09-18 207 浏览
嗌左兩個全日餐:❤️燒汁鯖魚飯我最喜歡吃鯖魚😋,這條鯖魚很長,同朋友share一半都好飽🙈,證明好足料👍🏻。送灼生菜🥬生菜夠新鮮爽脆清甜唔會苦。❤️章魚大阪燒入面有粒粒章魚🐙,彈牙份量又多。重有椰菜,有章魚又有椰菜,加上甜甜木魚絲,令大阪燒食起黎每一啖口感都十分豐富~😋❤️送青瓜蟹籽沙律除了青瓜和蟹籽還有蟹柳切成幼絲的青瓜十分脆口,感覺清新。❤️送涼拌雞翼尖麻麻辣辣,刺激口水分咇🤤,唔飽肚嘅雞翼尖令我不禁食完一隻又一隻。❤️另嗌左「唐揚炸雞塊」小食。炸雞甜甜辣辣,外脆內Juicy~😋兩個餐各送一款飲品。我揀左紙包烏龍茶,朋友揀左罐裝可樂。食到咁上下見有班學生入左黎,聽到佢地嗌「學生餐」先知原來呢度有「學生餐」。「學生餐」全部$38,重送汽水和靚湯,幾抵食,唔怪得咁多學生黎幫襯啦。
嗌左兩個全日餐:
❤️燒汁鯖魚飯
送灼生菜🥬
生菜夠新鮮爽脆清甜唔會苦。

❤️章魚大阪燒

❤️送青瓜蟹籽沙律
除了青瓜和蟹籽還有蟹柳
切成幼絲的青瓜十分脆口,感覺清新。

❤️送涼拌雞翼尖

兩個餐各送一款飲品。
我揀左紙包烏龍茶,朋友揀左罐裝可樂。

2023-09-17 107 浏览
今日係荃灣打完波,非常肚餓我同隊友講我今日好想食日本野佢地就帶左我黎呢度🤣🛎 $63 日式牛肉炒飯炒飯以鬆軟既米飯為基底,用醬油炒起,粒粒分明🍚配上嫩滑既牛肉片,爽甜既粟米,咬落去每一啖都帶黎豐富既味覺享受🤣仲有撒上海苔粉,增添左獨特既風味👍🏻🛎 $58 豚肉關西炒面豚肉片肉質鮮嫩,帶有淡淡既豬肉香氣~炒面以麵條為基底,加上特製既醬汁:醬油、味醂同柴魚粉。調味剛剛好👍🏻加上沙律醬真係好有日本風味🇯🇵🛎 跟餐 章魚小丸子呢到都有啲經典嘅日式小吃一盒有3粒🐙入面都有鮮嫩彈牙嘅章魚肉,外皮亦到金黃酥脆,加上大量柴魚~每一口都帶黎滿滿嘅滿足感👍🏻🛎 跟餐 靚湯係椰子雞湯!!!好清甜🥹見到有雞肉同椰子肉就知係真材實料既好飲😚🛎 跟餐 飲品基本既紙包茶同汽水都齊全而汽水仲有無糖揀,紙包茶又係低糖版本既👍🏻岩曬我呢啲長期減肥人士🤣🤣🤣🛎 跟餐 灼生菜🌐 環境/服務小店永遠都俾我一種好濃厚既人情味🤣老闆娘好熱情❤️會慢慢講解有咩推介/賣曬雖然係細鋪頭,但勝在乾淨企理非常抵食
今日係荃灣打完波,非常肚餓
我同隊友講我今日好想食日本野
佢地就帶左我黎呢度🤣

🛎 $63 日式牛肉炒飯
炒飯以鬆軟既米飯為基底,
用醬油炒起,粒粒分明🍚
仲有撒上海苔粉,增添左獨特既風味👍🏻

🛎 $58 豚肉關西炒面
豚肉片肉質鮮嫩,帶有淡淡既豬肉香氣~
加上沙律醬真係好有日本風味🇯🇵

見到有雞肉同椰子肉就知係真材實料既
好飲😚

🛎 跟餐 飲品
基本既紙包茶同汽水都齊全
而汽水仲有無糖揀,紙包茶又係低糖版本既👍🏻
岩曬我呢啲長期減肥人士🤣🤣🤣

🛎 跟餐 灼生菜

🌐 環境/服務
小店永遠都俾我一種好濃厚既人情味🤣
老闆娘好熱情❤️會慢慢講解有咩推介/賣曬
雖然係細鋪頭,但勝在乾淨企理
非常抵食
荃灣美食實在太多!我們嘗試了這個性價比十分高的餐廳!我們點了:豚肉關西炒麵炒麵的味道非常好,加上嫩滑的豚肉簡直是絕配,醬汁也十分和味。麵條口感厚實,有彈性,有飽腹感。抵讚👍🏻味道:⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️和風燒汁牛肉飯配章魚小丸子和青瓜蟹子沙律牛肉嫩滑多汁,配合燒汁都幾OK!搭配上章魚小丸子的章魚的彈牙口感,兩者都幾夾。份量都夠食,青瓜蟹籽沙律令到冇咁油膩👍🏻 還有送了一個湯,湯底沒什麼味精。個套餐十分划算,有前菜,主食,小食加飲品!味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 飲品:飲品區有不同的茶飲,包括菊花茶,檸檬茶,烏龍茶等紙包飲品,和汽水任君選擇!味道:⭐️⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️總結:食物性價比也不錯,無論男士和女士都一定足夠飽肚!地點在地鐵站2-3分鐘路程,也十分方便!可以再試的餐廳!客人也十分多,人來人往👍🏻地理位置:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
荃灣美食實在太多!
我們嘗試了這個性價比十分高的餐廳!

我們點了:

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️

和風燒汁牛肉飯配章魚小丸子和青瓜蟹子沙律
和風燒汁牛肉飯
青瓜蟹子沙律
  章魚小丸子

牛肉嫩滑多汁,配合燒汁都幾OK!搭配上

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

飲品:

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️

總結:

客人也十分多,人來人往👍🏻

地理位置:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
和風燒汁牛肉飯
青瓜蟹子沙律
  章魚小丸子
2023-09-14 213 浏览
#chuchu食在荃灣📍 世一食店放工同🐷媽行過呢幾個商場搵食,餓到死,見到啱啱呢間門口有啲食物模型都幾吸引就入左去!—————————————————————❣️ 鰻魚炒飯 $75超大兜!兩個人食都食唔曬!啲飯有味,幾唔錯!有啲鰻魚粒粒,一啲都唔腥!仲加左啲紫菜粉香啲!.🥒青瓜蟹籽沙律(跟餐)Fresh得嚟好健康,做前菜啱曬,好開胃!青瓜絲好爽甜!.🐙 章魚小丸子(跟餐)小丸子外脆內軟,食到粒粒章魚肉,好有咬口!佢仲比較特別加左啲紫菜粉!.❣️ 章魚大阪燒 $58煎到脆卜卜,唔會話好多粉!又有好多章魚粒粒!.🥒拍青瓜(跟餐)辣辣哋好過癮!青瓜好爽口!.🍠香芋地瓜球(跟餐)甜品!煙煙韌韌,入面有好香嘅芋蓉.💬 上菜速度好快!抵得嚟好多野食!全部小食都係跟餐,仲要有靚湯同紙包飲品送!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 7.5/10 💰性價比: 9/10👍🏻推薦: 7/10 —————————————————————🏡地址: 世一食店 (荃灣)荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧商場1樓56號舖🕑營業時間: 11:30 - 21:00 ————————————
#chuchu食在荃灣
📍 世一食店

❣️ 鰻魚炒飯 $75

🥒青瓜蟹籽沙律(跟餐)
Fresh得嚟好健康,做前菜啱曬,好開胃!青瓜絲好爽甜!

🐙 章魚小丸子(跟餐)

❣️ 章魚大阪燒 $58
煎到脆卜卜,唔會話好多粉!又有好多章魚粒粒!

🥒拍青瓜(跟餐)
辣辣哋好過癮!青瓜好爽口!

🍠香芋地瓜球(跟餐)
甜品!煙煙韌韌,入面有好香嘅芋蓉

不專業評分
👅好味指數: 7.5/10
💰性價比: 9/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: 世一食店 (荃灣)
荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧商場1樓56號舖
🕑營業時間: 11:30 - 21:00
#chuchu食日本野
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #eatwithfoodiez

2023-09-09
2023-09-10 81 浏览
荃灣荃豐中心成日都搵到好多又平又好食嘅餐廳咁,今日去咗窗櫺商場呢間小店,佢個午市套餐真係超級抵食,去咗一間餐廳試咗佢哋嘅午市套餐,有兩款小食、一個例湯,同埋一個主菜,但唔使$60,質素非常唔錯,好難像呢個價錢有咁多野食(小食)燒章魚小丸子小丸子外脆內軟,裏面唔係剩係得粉漿,食到有粒粒嘅章魚肉,一啲都唔hea 。(小食)蟹柳青瓜沙律又清新又健康,蟹柳鮮甜,同青瓜結合得好好,開胃!(主菜)章魚炒麵麵條彈牙有嚼勁,配上章魚同蔬菜,唔錯!(湯)椰子豬肉湯湯底濃郁,絕對唔係味精水,椰子味好香

(小食)燒章魚小丸子

(小食)蟹柳青瓜沙律
又清新又健康,蟹柳鮮甜,同青瓜結合得好好,開胃!

(主菜)章魚炒麵
麵條彈牙有嚼勁,配上章魚同蔬菜,唔錯!

(湯)椰子豬肉湯
湯底濃郁,絕對唔係味精水,椰子味好香
2023-07-21 252 浏览
早喺上個月時,同亞女練完跑就喺呢頭搵野食啦,由於晚上7點食飯時間難搵位,行到差唔多商場尾發現呢間新野,重點見有位坐同有亞女鐘意食嘅章魚炒飯咁就直接入去坐底叫野食~我就叫左個雞翼大阪燒~估唔到食物一到有驚喜,賣相已覺吸引~食埋就覺得真係出色~首先個炒飯好有鑊氣,另外個雞翼炸得好香脆又唔過火,醃得好好味我女一食已話要上OpenRice 點讚但唔知係咪當時間舖太新,所以OpenRice 未有佢地間舖嘅資料~今次終於喺OpenRice 見倒喇,所以即時做野~😅我地今次試左佢地嘅日式炒麵同樣炒得好有鑊氣,雞翼依然保持水準👍👍👍下午茶亦好抵食物價錢都好實惠,不妨去試下。
我女一食已話要上OpenRice 點讚
下午茶亦好抵
食物價錢都好實惠,不妨去試下。
2023-07-21