2024-06-20 484 浏览
呢間位於將軍澳嘅研香,食完就即刻愛上,呢間舒適嘅糖水店成為咗我嘅新寵。首先,佢嘅裝飾靚仔有特式👌🏻。我試咗佢哋嘅糖水,味道係真真正正嘅香濃,滿滿嘅快樂味道!再者,佢哋嘅糖水款式相當豐富新穎,我哋可以品嚐:🧉 椰汁紫米芒果西米露 🧉呢個糖水真係好解渴,椰汁香厚,芒果甜蜜,搭配紫米同西米,豐富嘅口感冇得頂!🍨 芒果冰 🍨芒果多汁甜美,反正適量,冰粒細膩,解暑又消暑!🍶芝麻鮮奶豆花 🍶芝麻香味濃郁,豆花細滑,簡直係一種極品享受,飲到每一口都好滿足。☕ 凍牛奶咖啡 ☕呢款凍咖啡濃郁咖啡香溶入牛奶中,喝落去令人精神抖擻,每一口都好有滋味。研香,呢間糖水店真係好貼心,各款糖水都香滑甜美,好似飲入咗一種幸福嘅感覺,真係飲過就會唔捨得走!

🧉 椰汁紫米芒果西米露 🧉
🍨 芒果冰 🍨
芒果多汁甜美,反正適量,冰粒細膩,解暑又消暑!
🍶芝麻鮮奶豆花 🍶
☕ 凍牛奶咖啡 ☕

2024-06-14 358 浏览
今日想食好食嘅糖水,於是嚟咗呢間位於將軍澳,叫做研香食啦!✨ 8小時慢磨芝麻糊。我要講係超級好食🤗🤗 嗰份芝麻味磨得好細膩,香濃得嚟完全冇渣!黑色醬汁磨得如絲如滑,滿口都係芝麻嘅香味,又甘甜又滑口!🤠✨ 椰汁紫米芒果西米露 。個糖水涼快又解渴!🤭,份量剛剛好,滿滿的果味!飲落口感覺清新!10分清新有10分清新!😣😣好爽口呀✌🏼總括嚟講,「研香」糖水飲起來又甜又涼,材料新鮮,味道唔偏甜,又有自家特色,價錢合理,份量適中,如果你話想去邊度搵好飲嘅糖水,就一定係要嚟「研香」!
今日想食好食嘅糖水,於是嚟咗呢間位於將軍澳,
叫做研香食啦!

傳統港式糖水吸引到一班友仔約咗去將軍澳嘅研香食糖水!無錯,呢度嘅糖水真系好🙀🙀首先揀咗杏仁茶,傳統香滑細緻🌰,當飲落去嗰陣頓時明白原來絲襪杏仁茶可以咁香醇!絕對係必試嘅一款。😀本身成日都覺得杏仁陣味有d奇怪,但原來真正香濃既杏仁做出黎既杏仁茶係咁好飲嫁~~~~跟住就叫咗個薑汁豆腐花🍮 ,熱辣辣特濃嘅薑汁加配埋嫩滑嘅豆花味道卻是相得益彰,同埋仲有好香甜既糖水~~~。暖胃就最好不過,班友仔都贊好食!❤️‍🔥
2024-06-10 248 浏览
想食甜品了,寶琳一直都很多甜品選擇,來試試這家研香來之前看了很多openrice的評價,褒貶不一,所以最終還是點了招牌,希望不會踩雷。🌟開心果糊豆腐花 48很快就上來了,開心果味道很香濃,是棕綠色的,還有些許開心果碎。豆腐花不算多,也屬於是無功無過。之前沒有試過這種搭配,所以還算可以。有點疑惑就是開心果糊入口是有點酸的,我在其他地方吃的不會這樣。不知道是否是豆腐花的水影響了,下次試下招牌芝麻糊看看都要讚下碗和餐牌,做得很有質感,店員態度也很好,放著流行港樂,環境都幾好這家好像和一個冰室合作,都有常餐等選擇
想食甜品了,寶琳一直都很多甜品選擇,來試試這家研香

🌟開心果糊豆腐花 48

這家好像和一個冰室合作,都有常餐等選擇
2024-06-10
2024-06-06 174 浏览
今日男朋友話想食甜嘢,決定帶佢去將軍澳嘅研香品嘗精緻港式糖水🍮🥄首先就係8小時慢磨嘅芝麻糊,磨得細滑到感覺唔到芝麻粒,味道濃香,甜度適中,每一啖都係滿滿芝麻香。食完個咀次次都黑蚊蚊,但係都忍唔住食完又再返去食,因為真係好香濃,好真材實料~🍵跟住就係絲襪杏仁茶,濃香滑口,杏仁味香濃,感覺好似飲住杏仁露咁。 如果你本身好鍾意杏仁嘅香味,呢一個一定啱晒你心水,成個感覺非常之滑溜,而且好fresh!!

2024-06-05 148 浏览
身為一個糖水愛好者,今日睇完介紹之後即刻過咗嚟呢一間餐廳食嘢, 整體感覺非常之良好,好值得推介!食物🤤🤤🤤🤤🤤環境🏮🏮🏮🏮🏮服務👍👍👍👍👍首先係「薑汁豆腐花」,豆腐花細滑得就似絲一樣,薑汁味道剛剛好,食落口感覺暖洋洋,真過癮!呢個豆腐花個豆味好香,真係好好味~~~~~:)再來就係「凍牛奶咖啡」,清凉又可口,咁嘅牛奶咖啡嚟一杯,真係消暑解渴首選!研香呢間店真係要嚟試下喎,每款糖水都好特別,獨特嘅風味令人難以忘懷!

食物🤤🤤🤤🤤🤤
環境🏮🏮🏮🏮🏮
服務👍👍👍👍👍
2024-05-29 177 浏览
你喺將軍澳想找到一間真正解渴嘅港式糖水店,咁研香絕對喺你嘅首選!作為一間排隊必吃嘅糖水店。@研香腰果芝麻🥄腰果芝麻嘅味道融合得剛剛好,香嫩滑口,微微嘅糯米香氣混合腰果同芝麻嘅香味,實在好難抗拒⭐@凍芝麻鮮奶豆花🍨鮮奶豆花與芝麻之間嘅融合,絕對係完美。咬一口實在口感豐富!研香嘅店內環境簡單而舒適,俾人一種家的感覺,令人放鬆並享受到每一款糖水帶來嘅滋味。對於忙碌嘅你,放工後順道到研香享受一下這種細膩嘅味道,絕對是一種獨特嘅享受。🙆入便頭先,無論係研香腰果芝麻定係你最愛嘅凍芝麻鮮奶豆花,都正!信我,你一定會再黎嘅!👍🏻
@研香腰果芝麻🥄
@凍芝麻鮮奶豆花🍨
鮮奶豆花與芝麻之間嘅融合,絕對係完美。咬一口實在口感豐富!

去到將軍澳發現特別一間港式甜品店 - 研香。每次食飯後一定要食甜品嫁啦,今次我黎研香試下港式甜品🍧。店員好nice講得詳細,安排咗窗口位🏙️, 望住出面個景食甜品,心情也都會跟住好起嚟🥳。當然少不了佢嘅「榴槤冰」🍧。味道好正,頂級嘅香滑榴槤與細碎嘅冰配合在一起,真係好耐未試過咁正嘅甜品😚。再黎就係經典嘅「8小時慢磨芝麻糊」。有豐富嘅香氣,幼滑得似絲,完全係頂級芝麻糊應有嘅口感😋。一飲入口,竟然有帶啲香甜感覺,仿佛提升咗整體口感👌。滿足咗口腹之慾,避開熱鬧嘅人潮,發現一家舒適嘅港式甜品店 - 研香,真係好有滿足感😇。甜品選擇都幾多,都會再返嚟試其他款式。研香,我會再返嚟嘅🥰!

寶琳有新開甜品店,好開心呀😆👍🏻以後食甜品又有多個選擇!而且位置好方便,寶琳地鐵站行過嚟五分鐘內,正!店舖位置開揚,如果天氣好☀️坐窗邊都幾chill️🍨今日第一次嚟食,晚餐時段唔洗等位,可以直入😆好yeah~開心果巴斯克蛋糕 $65原來係店鋪新鮮製作架😆睇外表已經覺得好吸引,一咬落去即刻感受到濃濃嘅開心果味,而且非常純滑,口感綿密!上面仲有少少開心果粒,增添口感😝開心果味同芝士味道好夾,兩者比例啱啱好,唔會搶咗大家風頭😆重點:甜不膩!我好怕d甜品好甜🤣✨研香招牌開心果豆腐花(熱)$48第一次嚟食,點都要試下招牌菜啦😆每日限量架,今日好好彩試到😝特製石磨低溫研磨👩🏻‍🍳意大利開心果,超級粘稠,好香🤤而豆腐花口感幼滑,仲有微微嘅豆香,果然係招牌菜🤤老人家定小朋友都會鐘意食😆
今日第一次嚟食,晚餐時段唔洗等位,可以直入😆好yeah~
開心果巴斯克蛋糕 $65
重點:甜不膩!我好怕d甜品好甜🤣
開心果巴斯克蛋糕

研香招牌開心果豆腐花(熱)$48
研香招牌開心果豆腐花(熱)

2024-05-25
開心果巴斯克蛋糕
研香招牌開心果豆腐花(熱)
2024-05-24 107 浏览
將軍澳一帶嘅朋友,想食糖水嘅話,跟住我嚟研香,一定會有新發現。店面裝潢簡潔,坐得舒服,氣氛悠閒。🌟首先是芒果西米露🥭,清涼透心,芒果肉味道濃郁且新鮮,西米露又Q又糯,飲完人即刻清新返嚟💪🌟其次我哋黎嘅楊枝甘露,仲要話就話就只有兩個字:絕配。清爽中帶點微甜,今次真係飲得好滿足😋🌟惹味嘅凍芝麻鮮奶豆花🍮,夠滑夠香,凍奶同芝麻嘅配搭絕對一流。明明係簡單食材,但係研香整到個味道咁好食,真係要讚一個👏🏼🌟最後,凍牛奶咖啡,就係我哋嘅最佳選擇。香濃嘅牛奶同咖啡味道完美融合☕️晚上喺將軍澳漫步,發覺呢間隱藏的小店,走入去享受一餐美妙嘅糖水,一切感覺就好似夢一樣,真心推薦比大家😎💯

2024-05-20 137 浏览
正啊💥今日同男朋友嚟咗一間超正嘅甜品店食糖水,絕對要推介畀大家‼️‼️ 我哋兩樣都叫左店內最招牌嘅甜品:)✅8小時慢研芝麻糊第一個糖水就立即得到我哋心💘,八個鐘慢磨嘅芝麻糊。店家細心配製,芝麻味濃郁,全天然磨成嘅芝麻香滲落口中,好似帶你進入芝麻王國一樣。一啖嚟就超 creamy,猶如黑牛奶般滑嘅口感,加埋微微嘅甜,感覺全世界都化做一杯熱芝麻糊🤤。✅凍美式咖啡飲完熱辣辣嘅芝麻糊,嚟杯凍美式咖啡最啱不過😎。凍美式咖啡冰涼清新,醒胃另類。一試就會發現,咖啡色澤濃郁,氣味香濃,第一口就被震撼到!總結嚟講,研香呢間店嘅甜品真係無法形容👍🙌!甜品風味獨特,口感也有變化。喺研香,每一個人都可以找到自己嘅至愛。快啲帶埋朋友一齊食甜品啦!因為每一口都係幸福感满滿!
✅8小時慢研芝麻糊
✅凍美式咖啡
2024-05-19 112 浏览
果然係行精緻路線既甜品, 樣樣野既分量都好小, 估唔到60蚊蛋糕既份量係咁可能食正將軍澳越嚟越少好食既糖水鋪, 知道性價比低都可以係將軍澳殺出一條血路, 當然啦, 佢既中式糖水同出面係有啲唔同, 既好味, 大家只要避開蛋糕就ok

芝士蛋糕
🍨只賣甜品的'研香'!店铺專門推出一種種的港式甜品,還有喝的!一走進門口就能感受到港式甜品的獨特氛圍,讓人禁不住拍照打卡📸!💫首道甜品言歸正傳,我們先來品嚐一下各樣甜品!1️⃣芒果西米露!一定是新鮮芒果!一定是新鮮芒果!否則怎麼會這麼Q彈又多汁⁉️ 芒果超級鮮美,只要咬一口下去,就會從嘴裡流出豐富的水分💦哈哈哈!🤣2️⃣研香腰果芝麻。必嚐的甜品。芝麻有种窩心的甜蜜感,咬下去口感上等,令人回味無窮,一詞,美。💫甜點專家店鋪主打各種甜點,當然要全試過一次!3️⃣研香凍芝麻鮮奶豆花。超級推薦💖,店內獨家秘制豆花,完全讓人驚艷!豆花口感滑順,豆味清香甜美!😍4️⃣研香的凍牛奶咖啡。咖啡豐富滑口,重咖啡味!咖啡帶有淡淡的牛奶甜香,不膩口!😌超級滑口好喝!真心推薦🫶現在菜單充滿了各種港式甜品和飲品,只去一次可能會試不過來,還有好多口味想嚐嚐,下次一定要再帶兩個好朋友來💟💟

💫首道甜品

言歸正傳,我們先來品嚐一下各樣甜品

💫甜點專家

店鋪主打各種甜點,當然要全試過一次!

2024-05-14 129 浏览
踏入將軍澳,當然唔少得去間有名咁熱賣嘅「研香」。舒適清新嘅環境,配上一款款令人垂涎欲滴嘅甜品,真係甜而不膩呀!而家一提到甜品,研香口碑揚名,我哋停步一試再說!拎出相機📸,近啲望去,甜品盡錶五彩繽紛,即刻上崗為其拍張照🤳。1️⃣夏日流行:芒果西米露🥭甫開始就覺得芒果塊塊既色彩鮮豔又飽滿,配埋西米露都好似珍珠寶盒咁,一試口已覺得夠滑,真係芒果嘅滋味點都唔放棄! 2️⃣夏日必備:芒果冰🍨冰沙配上芒果,果然解夏日陣陣熱浪,冰涼一試好舒爽,都係一口當下即刻順口,流轉唇齒間!3️⃣溫情物語:熱抹茶拿鐵🍵抹茶味郁香濃厚,淋上熱蛋沙,飲落口返身,甘香蜜意,特別飲口。4️⃣挑戰黑暗:凍美式咖啡☕️獨步黑色既領域嘅呢款凍美式,香濃得黎淡淡嘅苦澀暗藏其間,飲落口發現唔同嘅味道感!提起研香,當然無可避免嘅想起佢田園清新嘅甜品,每分每秒都值得去回味一下,真係等紅絕半邊天🔥!呢度食物味道多變,無論任何一種口味,相信你都揾到你自己嘅最愛。嚟研香食野,肯定啱晒個人人食!
1️⃣夏日流行:芒果西米露
2️⃣夏日必備:芒果冰
3️⃣溫情物語:熱抹茶拿鐵
4️⃣挑戰黑暗:凍美式咖啡

2024-05-13 111 浏览
今日想享受香滑嘅糖水,斷然就係嚟呢間位於將軍澳,名叫研香嘅糖水鋪。✨ 芒果冰系列。嚟到夏天,冇咩比一碗芒果冰更解渴!同時令你感覺就如身在天堂咁,再加上冰淇淋同芒果之間的完美結合,連續飲都唔覺得膩😊😊 冰冰涼涼,飛咗入口既芒果,又靚又好食! 🥭✨ 研香腰果芝麻。一款簡單卻帶有豐富口感既糖水,必飲之選! 💪 夠匙既芝麻香,無得頂,香口又滋味,足足兩大匙腰果🥄,絕對嘅滿足感!😁😁好滋味👌🏼✨ 内裡芝麻滑如鵝绒,外面薄薄一層芝麻糊包裹住大粒口感十足既腰果。花生和芝麻的完美融合,味道醇厚,趁熱飲就最好啦,唔會過甜,飲完口口餘香。感覺就如坐在小船上,海風輕輕吹在臉上既舒服👏總之呢,研香嘅糖水十分精緻,款式繁多,價格合理,而且份量足夠,想飲一杯香滑又解渴嘅糖水? 必飲研香啦!