2024-08-17 261 浏览
好耐無食甜野🍯係時候都要滿足下自己隨時都會大爆發嘅甜牙今晚我嚟到將軍澳嘅研香一間新開嘅地道港式糖水店內裝修以簡單素雅為主佈置舒服仲帶點典雅氣息坐低加一份甜品同朋友傾傾計實在係好開心呀👍🏻第一份甜品係芒果西米露 見到已經覺得好吸引芒果粒粒分明 鮮甜無比而西米同芒果嘅組合口感醇厚又有層次每一口都係甜蜜嘅滿足 真係好好味🙌🏻另外嗌左特別款式嘅凍牛奶咖啡 順滑中帶點苦味咖啡香氣夾雜咗牛奶甜香飲完唔會覺得膩,反而令你回味無 窮食物質素好 價錢公道且份量十足研香令我對港式糖水有新嘅認識實在係一間我好推介嘅店如果你都鍾意甜品值得嚟一試 絕對唔會後悔🙌🏻
好耐無食甜野🍯

每一口都係甜蜜嘅滿足 真係好好味🙌🏻

另外嗌左特別款式嘅凍牛奶咖啡
順滑中帶點苦味
咖啡香氣夾雜咗牛奶甜香
飲完唔會覺得膩,反而令你回味無 窮

食物質素好 價錢公道且份量十足
研香令我對港式糖水有新嘅認識
實在係一間我好推介嘅店
如果你都鍾意甜品
值得嚟一試 絕對唔會後悔🙌🏻
其實之前已經嚟過研香幾次,每次都有新發現!今次同朋友一齊嚟食下糖水,享受下生活小確幸服務員都非常親切,又很專業。幫我哋介紹嘅每款甜品,都好似藝術品咁,禁就想全部都試下啦🥰四款甜品都非常出色,都可以試下🌟首先要推介嘅就係佢哋嘅8小時慢磨芝麻糊💭糖水既滑又香,口感超好 💭淨係聞住芝麻味就好滿足,飲一口仲要再一口啊!其次要介紹下研香腰果芝麻💭腰果香濃,芝麻香甜,兩種味道配合得恰到好處 💭真係好特別呢款,令人一試難忘佢哋做嘅凍美式咖啡同凍牛奶咖啡都非常有驚喜 💭肯定係甜品控的最愛,味道清新又不會太甜 💭研香佢哋嘅咖啡真係好特別,同平常飲嘅完全不同啊!我同朋友都好滿意研香今次嘅體驗。真心推薦大家都嚟試下。 😍哩間舖頭係好適合拍拖或者約朋友傾計。乾淨清新的裝修風格,開放式的用餐空間,同高質素的甜品,實在係完美的配搭。喺度傾吓計,享受吓美食,真係生活中小確幸☺️

四款甜品都非常出色,都可以試下🌟
首先要推介嘅就係佢哋嘅8小時慢磨芝麻糊
💭糖水既滑又香,口感超好
💭淨係聞住芝麻味就好滿足,飲一口仲要再一口啊!

其次要介紹下研香腰果芝麻

佢哋做嘅凍美式咖啡同凍牛奶咖啡都非常有驚喜
💭肯定係甜品控的最愛,味道清新又不會太甜
💭研香佢哋嘅咖啡真係好特別,同平常飲嘅完全不同啊!

2024-08-14 243 浏览
好鍾意天天有新野試,今日就準備試下“研香”啦!知道呢間店嘅甜品好有特色又解郁,聽落好吸引,於是一行人book左位,點樣都要試試睇啦!試完之後更確定佢真係一流🙀🙀💠甜品拼盤💠 🍨🍰🍮 一開始就享受一個甜品拼盤!用心做嘅糖水種類非常多,口感豐富,選擇真係多到眼花繚亂!拼盤裡面有我最愛嘅芝麻糊,杏仁茶,湯圓,蓮子,雪耳同糖蓮藕!全部都係我嘅最愛!甜品拼盤真係一定要點😀!💠 絲襪杏仁茶💠 味道濃郁,足夠杏仁味,點解可以做得咁好呢!味道夠香,飲落口順滑綿密,真係入口即溶!💠 8小時慢磨芝麻糊💠 用心磨出嘅滑口感,淡淡嘅香氣,餵喺口裡,真係有種幸福感。現場磨出嚟嘅芝麻糊,不但茶底醇厚,仲有淡淡嘅香香地味道,均勻幼滑。💠 熱抹茶拿鐵💠 🍵同抹茶拿鐵就更加match!濃郁嘅綠色配上新鮮奶泡,飲落去微苦帶點淡淡嘅甜,好過癮!💠 凍牛奶咖啡💠 最後就黎盅凍牛奶咖啡!甘香嘅咖啡配上濃郁嘅牛奶,消暑之餘更加有種滿足感!飲完“研香”的甜品,覺得生活就係應該多元化啲,今日超正超正嘅糖水之旅,我對呢間店嘅印象加分唔少,我下次一定會再嚟!🙌🏼🙌🏼

絲襪杏仁茶

8小時慢磨芝麻糊

熱抹茶拿鐵

凍牛奶咖啡

揾咗一個悠閒嘅下晝,我同🧍🏻男朋友行到將軍澳,去飲下聲名遠播嘅研香港式糖水。相知相識嘅朋友都話:如果去將軍澳唔去研香飲糖水,就未真正到過將軍澳啦。呢度好靚好放鬆會好舒服啊!!!🌰絲襪杏仁茶🌰,絲滑嘅口感同濃厚嘅香味,令人難以忘懷🤤🤤,個杏仁味更係濃得來又唔悶,真係飲得人心情愉快,一試再試。CP 值:🔋🔋🔋🔋🔋🍰芝麻巴斯克蛋糕🍰,芝麻味同巴斯克蛋糕嘅味道完美咁融合,美味得黎又細滑,每一啖都仿佛俾香香嘅芝麻氣味包圍住📣📣📣📣,令我纏綿回味。CP值🔋🔋🔋🔋🔋整體嚟講喺呢度食到好味嘅美食,我覺得好滿足😊 👍🏼。

CP 值:🔋🔋🔋🔋🔋

CP值🔋🔋🔋🔋🔋

整體嚟講喺呢度食到好味嘅美食,我覺得好滿足😊 👍🏼。
🥣 研香 🌿研香細心研製各種糖水 🥣 舒適環境 簡樸風格 服務親切有禮 🌿 搭配傳統港式店鋪設計 好似置身舊香港 🕰️♨️ 芝麻鮮奶豆花新鮮牛奶同香滑豆花融合喺一齊 🥛上面灑上香濃芝麻粉 🖤 口感細緻 滑嫩爽口🥭 芒果冰飽滿芒果肉同涼爽冰粒 🧊消暑清涼上面再淋上獨家糖水 🍧 香甜可口🥥 椰汁仙草豆腐花 自家熬製椰汁 再加入清涼仙草 🌱 同細軟豆腐花 🤍 口感豐富 療癒甜點☕ 凍牛奶咖啡香濃咖啡 🥛 新鮮冷牛奶混合一齊糖度適中 經典配搭
🥣 研香 🌿

同細軟豆腐花 🤍 口感豐富 療癒甜點

☕ 凍牛奶咖啡
香濃咖啡 🥛 新鮮冷牛奶混合一齊
糖度適中 經典配搭

每次都會經過呢間港式甜點店,今晚就去咗吓。港式糖水嚟講份量好足✅ 絲襪杏仁茶✅ 合桃露湯圓首先飲吓絲襪杏仁茶,滑潤又濃香,簡直係滋潤甘香一流👍。濃郁的杏仁香味在口中散開,整個人瞬間都放鬆下來了。 🫶跟住試試合桃露湯圓,湯圓口感Q彈,外皮軟糯,內心卻包著香甜的合桃露,糖水甘香而不膩😽。今晚呢個糖水套餐陪伴左我,帶走一日嘅疲累,真係好消暑解渴又飽足。如果你都想嚐吓真材實料嘅港式糖水,一定要嚟「研香」試吓, 絕對會喜歡嘅!👃🏻。☺️
每次都會經過呢間港式甜點店,今晚就去咗吓。

港式糖水嚟講份量好足

✅ 絲襪杏仁茶

✅ 合桃露湯圓

今晚約咗男朋友去將軍澳嘅「研香」食晚餐 。佢專登咗訂咗位,夜晚去到已經好多人啦!真係冇諗過糖水店會咁夾,好彩我地book咗位呀~😄首先佢哋上咗一碗8小時慢磨嘅芝麻糊。入口滑潤同香滑,帶住濃郁嘅芝麻香,每一口咁滑過,就 感覺瞓滑左入口。口感特別靚,令人食死唔見天,真係好味!🍧👍之後,呢度嘅芝麻巴斯克蛋糕更係一件招牌甜品 。🍰外皮酥焦,裡面嘅蛋糕個芝麻味道醇厚,而 且口感軟滑,食落口都不過甜,美味無話說!再嚟,當然唔少得芝麻鮮奶豆花。呢個豆花真係好彈牙,食落口軟滑,啱啱好啲甜,再配上爽口嘅 鮮奶同香濃嘅芝麻,真係令人回味無窮!😋🍮喺研香,除咗食物好食外,整體上佢哋嘅裝修同環境都非常nice,而且佢哋每一款糖水都有自己 獨特嘅地方,每一款都睇到佢哋用心,好似小小嘅藝術品,又好食又靚,真心推薦大家嚟試試!👋😊
諗過糖水店會咁夾,好彩我地book咗位呀~😄

😋🍮

2024-08-10 137 浏览
位於將軍澳嘅「研香」,環境舒適愉快🎵,🎭裝修風格新穎,燈光柔和,令人一入到店內即刻放鬆。佢哋多款糖水令人心動😻,瞓眼想試,但又驚自己眼闊肚窄,點都要揀最想食嘅,所以我哋經過大家討論🗣️同投票🗳️,最後決定落單椰汁仙草豆腐花。一見到呢個椰汁仙草豆腐花就知道係正確選擇,豆腐花滑溜溜,配上清甜嘅椰汁同公仔草仙草,瞓吓都好滿足😌。嚟到甜品店咁可以唔可以唔試試佢哋嘅湯圓呢?當然要試!合桃露湯圓就係我哋嘅第二選擇。合桃露湯圓真係一流,湯圓彈牙有嚼勁,合桃露清甜,簡直唔可以再好食😋。「研香」嘅港式糖水,好似食咗一頓大飯咁,充滿咗滿足感。食物新鮮,口味清甜,絕對好味好正。如果你都鍾意糖水,咁「研香」係絕對值得你試下嘅!

由尖沙咀引入研香開始,後來知寶琳有分店,一直都聽朋友講要試,尋日甘岩去開寶琳,就買左兩碗返屋企做宵夜。腰果露好似吾系周圍都有,但系傳統既中式甜品。好重味,勁濃,好好食,食一個會好飽,最好同人share!!!!聽聞系signature黎,但失望左。以為會系開心果好濃/豆腐花有開心果味,但兩樣都吾系。佢系底層豆腐花,上層舖層開心果露,食落吾似豆腐花,亦都系幾散既豆腐花🥲 開心果味吾夠出,所以下次吾會再encore尼個。

好男人腰果露

研香開心果豆腐花

2024-06-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
宵夜
好男人腰果露
跟朋友一齊上完課😌,發覺攰攰地。想找個舒適地方歇下腳🏞️,見到有間「研香」港式糖水🍮店,本來已經想返屋企,點知又被拉住食糖水,咁都好似基本補充體力💪🏻啱啱好,就試下啦。糖水鋪有各式各樣嘅糖水🍨等等。 我哋揀咗嚟用嘅係8小時慢磨芝麻糊🥄同凍牛奶咖啡🍵,share 食。 嗰個芝麻糊濃滑得嚟又細膩,口感極好👍🏻,而且它完全無加其他嘅東西,完全是天然嘅芝麻香味,真系大滿足喎😍!凍牛奶咖啡,就真系得佢咁凍🥶!滑過喉,你會隨即感受到它帶黎嘅冰冰涼涼嘅感覺。牛奶🥛個味道非常之醇厚,又加在種微咖味度加埋喺內,簡直係天上人間😇!
甜品進行曲!今晚正好有點小餓,於是我同老公就黎到「研香」品嘗佢哋出名嘅港式糖水💥💥。我哋就點咗三款糖水,每款份量剛好,價錢並唔貴,味道又真心唔錯!又可以滿足我哋嘅甜品慾望,一定要同大家分享下‼️‼️✅首先就係佢哋嘅8小時慢磨芝麻糊,每一匙都滿滿嘅芝麻香氣,整個口腔都係濃郁嘅芝麻味 😋 。佢嘅質地做得剛剛好,夠滑又唔會太厚,入口滑👍。✅龍眼冰就好適合香港夏天,一口龍眼,一口亮滑嘅椰汁,再加上冰涼至極嘅冰粒,飲得我哋一身清涼!🥤✅最後當然唔少得 — 凍牛奶咖啡🥛。雖然呢款唔係甜品,但係佢嘅味道就真係好特別,濃滑嘅牛奶配上苦中帶甜嘅咖啡,簡直係美味到爆煲!總括嚟講,將軍澳嘅「研香」真係一家好抵食嘅甜品店,每一款甜品都有佢自己獨特嘅香氣同口感,真係令人欲罷不能。同埋呢度嘅服務好好,環境又好舒適,下次我哋一定會再黎!👍

一見到店面,就見到滿滿的港式氣息,想食糖水的我當然要入去試試!自助點餐就掃QR code,超方便嫁lu!☺️❣️椰汁紫米芒果西米露❣️。多層次的口感,滿滿的滿足感!紫米與椰汁、芒果和西米的美味組合,口感豐富,每一口都充滿驚喜!甜度適中,消暑又開胃!☘️❣️椰汁仙草豆腐花❣️。這口味令我驚艷!豆腐花細膩滑嫩,配上仙草的微甘,最後完美地結合椰汁的香甜,真心超好食!每一口都讓人回味無窮,甜而不膩!🥳整體評價「研香」,大家都應該來試試!如果你是甜品愛好者,這裡一定不會讓你失望!

2024-06-20 264 浏览
呢間位於將軍澳嘅研香,食完就即刻愛上,呢間舒適嘅糖水店成為咗我嘅新寵。首先,佢嘅裝飾靚仔有特式👌🏻。我試咗佢哋嘅糖水,味道係真真正正嘅香濃,滿滿嘅快樂味道!再者,佢哋嘅糖水款式相當豐富新穎,我哋可以品嚐:🧉 椰汁紫米芒果西米露 🧉呢個糖水真係好解渴,椰汁香厚,芒果甜蜜,搭配紫米同西米,豐富嘅口感冇得頂!🍨 芒果冰 🍨芒果多汁甜美,反正適量,冰粒細膩,解暑又消暑!🍶芝麻鮮奶豆花 🍶芝麻香味濃郁,豆花細滑,簡直係一種極品享受,飲到每一口都好滿足。☕ 凍牛奶咖啡 ☕呢款凍咖啡濃郁咖啡香溶入牛奶中,喝落去令人精神抖擻,每一口都好有滋味。研香,呢間糖水店真係好貼心,各款糖水都香滑甜美,好似飲入咗一種幸福嘅感覺,真係飲過就會唔捨得走!

🧉 椰汁紫米芒果西米露 🧉
🍨 芒果冰 🍨
芒果多汁甜美,反正適量,冰粒細膩,解暑又消暑!
🍶芝麻鮮奶豆花 🍶
☕ 凍牛奶咖啡 ☕

2024-06-14 221 浏览
今日想食好食嘅糖水,於是嚟咗呢間位於將軍澳,叫做研香食啦!✨ 8小時慢磨芝麻糊。我要講係超級好食🤗🤗 嗰份芝麻味磨得好細膩,香濃得嚟完全冇渣!黑色醬汁磨得如絲如滑,滿口都係芝麻嘅香味,又甘甜又滑口!🤠✨ 椰汁紫米芒果西米露 。個糖水涼快又解渴!🤭,份量剛剛好,滿滿的果味!飲落口感覺清新!10分清新有10分清新!😣😣好爽口呀✌🏼總括嚟講,「研香」糖水飲起來又甜又涼,材料新鮮,味道唔偏甜,又有自家特色,價錢合理,份量適中,如果你話想去邊度搵好飲嘅糖水,就一定係要嚟「研香」!
今日想食好食嘅糖水,於是嚟咗呢間位於將軍澳,
叫做研香食啦!

傳統港式糖水吸引到一班友仔約咗去將軍澳嘅研香食糖水!無錯,呢度嘅糖水真系好🙀🙀首先揀咗杏仁茶,傳統香滑細緻🌰,當飲落去嗰陣頓時明白原來絲襪杏仁茶可以咁香醇!絕對係必試嘅一款。😀本身成日都覺得杏仁陣味有d奇怪,但原來真正香濃既杏仁做出黎既杏仁茶係咁好飲嫁~~~~跟住就叫咗個薑汁豆腐花🍮 ,熱辣辣特濃嘅薑汁加配埋嫩滑嘅豆花味道卻是相得益彰,同埋仲有好香甜既糖水~~~。暖胃就最好不過,班友仔都贊好食!❤️‍🔥