2022-08-20 200 浏览
一向都好鍾意用豬扒嚟做餸,皆因豬扒價廉物美,變化又夠多。可以配蕃茄、菠蘿、芝士做成焗豬扒飯;煎香用麵包夾住變身豬扒包;又或者炸透放湯用嚟配麵,款款都咁美味。最近得知銅鑼灣糖街 Sugar+ 新開左間豬扒專門店,趁今日有事要嚟呢頭,辦完正經事,就專登過嚟試下。餐廳嘅裝潢好有格調,驟眼看還以為是家洋服店,原來係以英國紳士精英間諜片「Kingsman」做主題,唔怪得由櫥窗,以至店內嘅玻璃展示櫃都用上了電影嘅戲服同道具作裝飾,就像是活生生從銀幕走出來一樣。豬扒飯一共有 7 款,有焗有唔焗,另外亦有漢堡、多士、沙律同小食等可供選擇。我哋揀咗兩個飯同兩份小食。豬扒飯用一個長方形嘅黑色外賣盒盛載,造型好精美。Agent Green 特務 G 蔥油豬扒飯配煎蛋 ($63)  豬扒切成條狀,每件厚約 2cm,而且用左肉眼位,食落好有口感,啖啖肉又夠肉香,配上旁邊嘅半熟流心蛋同餐廳自家製作的蔥油,用嚟撈飯食真係無得輸。另外呢款 Agent Red 特務 R 芝士蘋果焗豬扒飯 ($73)  亦屬必食之選,豬扒甘香嫩滑,焗飯嘅汁有濃郁蕃茄香味,飯底有蛋絲、菠蘿同洋蔥,最特別係面頭仲加左蘋果一齊焗,令塊豬扒食起
另外呢款 Agent Red 特務 R 芝士蘋果焗豬扒飯 ($73)  亦屬必食之選,豬扒甘香嫩滑,焗飯嘅汁有濃郁蕃茄香味,飯底有蛋絲、菠蘿同洋蔥,最特別係面頭仲加左蘋果一齊焗,令塊豬扒食起嚟微甜又唔膩口,超美味。
小食點左 Homemade Meatballs 手打豬肉丸 ($28) 同 The Golden Finger 金手指 ($35),豬肉丸係自己手打,而且用料十足,入口彈牙濕潤,食落好有咬感。
金手指其實即係豬扒薯條,做法係將豬扒切絲,再炸脆至金黃色,咬下卜卜脆又 Juicy,吃時可蘸點附上嘅醬汁,入口微酸微甜,惹味非常。

今次雖然只係試左兩款飯同兩款小食,但整體水準都唔錯,下次經過會再嚟試下佢哋嘅多士同漢堡包。
坐落於銅鑼灣鬧市區嘅小店,雖然鋪面唔大,堂食座位得五個,但主要係做外賣生意,落地玻璃好搶眼🙉個個行過都會望下入面有咩食😂呢間嘅食物中西合璧,主食可以揀飯or burger,小食就有薯條、薯蓉、肉丸、西湯等等(詳細可以見最後menu!)1. 芝士焗越式水咖喱豬扒飯($73)厚切豬扒鋪滿喺面,肉質緊實但唔鞋口,微微甜,啖啖肉好滿足😋仲配咗幾粒軟糯嘅薯仔~咖喱汁好夠,撈飯食一流!趁熱食芝士可以拉絲添🤓評分🌕🌕🌕🌕🌕2. 雙層手打豬柳芝士漢堡($58)呢個價錢黎講真係超抵食🙊手打豬柳係勁多汁勁juicy🥺肥肉比例應該唔少,但又唔會覺得好油膩,同M記又乾又柴嘅豬柳真係兩個世界😂番茄生菜再加千島醬更加令成個口感清爽好多,食曬都唔覺得滯!佢個麵包又係冇得輸,牛油味好重,包體好軟熟👍🏻成個burger應該卡路里爆燈😂但小編食完覺得呢個quota係要用嘅!評分🌕🌕🌕🌕🌕3. 自家製薯蓉配肉丸配燒汁($38)跟餐仲包埋嘢飲~煎炸過嘅肉丸外脆內軟,佢地嘅豬肉真係好出色,又係勁多汁,不過略嫌肥肉多咗少少🤌🏻薯蓉軟糯香滑,偏乾身少少,好彩有燒汁搭救🙉評分🌕🌕🌕🌕🌑4. 薯條🍟($28)跟餐$29包嘢飲~薯條即叫

1. 芝士焗越式水咖喱豬扒飯($73)
咖喱汁好夠,撈飯食一流!
趁熱食芝士可以拉絲添🤓
評分🌕🌕🌕🌕🌕

2. 雙層手打豬柳芝士漢堡($58)
呢個價錢黎講真係超抵食🙊
番茄生菜再加千島醬更加令成個口感清爽好多,食曬都唔覺得滯!
佢個麵包又係冇得輸,牛油味好重,包體好軟熟👍🏻
評分🌕🌕🌕🌕🌕

3. 自家製薯蓉配肉丸配燒汁($38)
跟餐仲包埋嘢飲~
薯蓉軟糯香滑,偏乾身少少,好彩有燒汁搭救🙉
評分🌕🌕🌕🌕🌑

4. 薯條🍟($28)
跟餐$29包嘢飲~
薯條即叫即炸熱辣辣,誠意十足👍🏻
不過小編鐘意硬啲嘅薯條🤣如果再炸耐啲就好啦
評分🌕🌕🌕🌕🌑
最近留意到銅鑼灣有新開張既Pigsman, 係以豬做主題,Menu既設計都好特別~原來豬扒可以有咁多新煮法,味道都非常不錯,推薦!👏🏻1.特務J(招牌威士忌BBQ豬扒飯) $63真係有威士忌味道,豬扒肉質嫩,送飯一流!2.特務R(芝士蘋果焗豬扒飯)$73有蘋果既爽口,芝士惹味,豬扒易咬,好味!😋3.越式水咖喱豬扒飯 $63咖哩味清新,豬扒有肉汁、彈牙,白飯軟硬適中,淋左汁都粒粒分明!4.豬柳彈(雙層手打豬柳芝士漢堡)$58口感豐富,醬汁、蕃茄仲可以增加juicy感添!不過外賣個飽會冧左~5.金手指(豬扒薯條)$35其實即係炸豬扒,整做一條條,好似薯條咁,方便食。肉質唔會乾,唔點醬更加原汁原味!
原來豬扒可以有咁多新煮法,味道都非常不錯,推薦!👏🏻

1.特務J(招牌威士忌BBQ豬扒飯) $63
真係有威士忌味道,豬扒肉質嫩,送飯一流!

2.特務R(芝士蘋果焗豬扒飯)$73
有蘋果既爽口,芝士惹味,豬扒易咬,好味!😋

3.越式水咖喱豬扒飯 $63

4.豬柳彈(雙層手打豬柳芝士漢堡)$58

5.金手指(豬扒薯條)$35
2022-08-16
外卖自取
  • 威士忌BBQ豬扒飯
  • 芝士蘋果焗豬扒飯
2022-08-15 721 浏览
銅鑼灣糖街開左間好吸睛既一睇落去同kingsman 勁似 再睇真d 原來佢叫pigsman 🤣入去睇下佢有咩特別先原來佢全部都以豬為主要食材 嘩😍岩晒唔太食牛既我 即刻叫左幾樣試下 野食黎到 全部既包裝都好靚 賣相已經好加分 007 Agent C.C 芝士焗越式水咖喱豬扒飯 長方形既細盒 份量唔算多 不過女仔都應該夠食 咖哩唔算太辣 可能配芝士減淡左個辣度 食落幾惹味 豬扒算正常 008 豬榴彈 相對之下 呢個驚喜十分 佢係手打雙層豬柳芝士漢堡黎到超大個 手打豬柳好juicy 個包有烘過 配埋融左既芝士 咸香酥脆上面仲有生菜 蕃茄 同醬汁係上面食晒成個都唔會膩 十分推薦016 雙重特務 H&M 薯蓉拼肉丸 終於見到肉丸唔係用牛去整啦 😭雖然黎到個樣好似山竹牛肉 哈哈 黎到熱辣辣 即叫即炸 咬落彈牙 同juicy 食晒成粒都唔覺膩佢配埋個燒汁 我覺得單食都夠晒好味了另外佢配左個薯蓉同出面唔同既係食到中間有薯仔粒 多左份口感 我比較鐘意呢個口感019 薯條 小食都係用呢個靚靚盒黎裝 但其實佢份量都好多 薯條配茄汁 加左個黑松露山葵醬 017 金手指豬扒薯條 問左店員佢唔係豬扒同薯條🤣
銅鑼灣糖街開左間好吸睛既

配啤酒一流呀

唔飲啤酒都好多選擇
汽水/ 椰子水 / 有氣礦泉水都有

不得不讚
呢到由門面、裝潢、到食物包裝
都落足心思 做到極致

食物方面
用全豬既食材做主題都好特別
岩晒唔食牛既朋友
  • 豬榴彈
  • 豬扒薯條
🐷👔 #銅鑼灣 @pigsmanhk最近成日經過銅鑼灣糖街Sugar+見到呢間Pigsman碧士文新開張,食咗幾次😆 佢嘅裝修佈置好特別好吸睛😍 原來餐廳🍴係致敬電影🎬Kingsman嘅,餐廳門口就有三件戲中出現嘅西裝,裏面亦有各種戲中道具,男仔們一定要嚟打吓卡喇🤩Pigsman係一間主題餐廳,除咗裝修同餐廳選歌致敬Kingsman,佢仲非常重視食物嘅質素㗎😚 呢度主打豬扒,有多款豬扒飯、漢堡、吐司同小食💓呢度嘅飯全部都有超大塊嘅豬扒😋! 豬扒厚身得嚟好軟腍,份量仲多過啲飯,CP值爆燈💡!個飯有少少炒底,香口好味💓👔 特務R 🍎 芝士蘋果焗豬扒飯 ($73)慕名而試呢個蘋果焗豬扒飯,原來佢係蕃茄焗豬加蘋果切片🤩 蕃茄夠香濃,有蘋果可以解膩👻👔 特務E 🍳 卡邦尼焗豬扒飯配温泉蛋 ($73)好特別!第一次食卡邦尼嘅飯🤗 佢好香好creamy,個汁超出色,配豬扒都好好味,仲有隻超流心嘅温泉蛋添😚 個人最鍾意呢個!👔 特務C 🍛 越式水咖哩豬扒飯 ($63)咖哩豬扒飯都超香!咖哩濃郁,豬扒一樣厚切軟腍🤤🍔 豬榴彈(雙層手打豬柳芝士漢堡)($58)不得了!呢個漢堡有成兩層嘅豬柳,雖然冇豬扒飯嘅
🐷👔 #銅鑼灣 @pigsmanhk

👔 特務R 🍎 芝士蘋果焗豬扒飯 ($73)

👔 特務E 🍳 卡邦尼焗豬扒飯配温泉蛋 ($73)

👔 特務C 🍛 越式水咖哩豬扒飯 ($63)
咖哩豬扒飯都超香!咖哩濃郁,豬扒一樣厚切軟腍🤤

🍔 豬榴彈(雙層手打豬柳芝士漢堡)($58)
不得了!呢個漢堡有成兩層嘅豬柳,雖然冇豬扒飯嘅豬扒咁厚身,但都一樣咁香口軟腍🤤

🍟 金手指(豬扒薯條)($35)
豬扒居然都可以整成薯條🤤 條條都薄皮、啖啖肉㗎!

👔 雙重特務H&M 🍨 自家製薯蓉拼肉丸 ($38)
🐽 手打豬肉丸 ($28)
豬肉丸大推!裏面仲有啲洋蔥等等調味,沾啲茄醬食更佳😋

🥗 碧士文沙律 ($45)
唔係一般嘅沙律!裏面仲有唔同嘅果乾、nuts,口感同營養都咁豐富💓

🎃 特務濃湯 ($28)
呢日嘅daily soup係意式南瓜湯,好濃厚好creamy!
2022-08-13
午餐
2022-08-13 245 浏览
在銅鑼灣又有一個外賣好選擇😍早幾天去戲院的時候經過了這間很有格調的餐廳(還以為是做西裝🤭) 細看之下原來是以豬做主題的餐廳,有很多不同口味的豬扒飯,重點是賣相味道兼備!這裡總共有7款豬扒飯,有焗的有不是焗的,每一款都很有特色,店主表示想做一間有格調的豬扒飯店,所以店內裝潢致敬《Kingsman》,很有英倫風,特別適合打卡~食物方面都精心製作,他們的肉沒有加鬆肉粉,堅持2.5cm厚,夾起來特別有感覺!Agent Jack $63這麼多款的豬扒飯中,我最愛這款Agent Jack-招牌威士忌BBQ豬扒飯,bbq汁甜甜的味道和威士忌的酒香很搭配,豬扒有酒的加持令口感更彈牙,最喜歡是醬汁拌飯特別開胃,看似小小的便當其實也很飽肚。Agent Curry $63這款越式水咖哩豬扒飯的咖喱調配得非常好,聞起來香入口也有對等味道,我喜歡伴菜都一樣被調料跳到很入味,香茅味也很明顯,喜歡咖喱的話一定要試。Agent Red $73芝士蘋果焗豬扒飯這個組合其實相對少見,上桌的時候都聞到柔柔的蘋果香,翻開芝士皮裡面有粒粒蘋果肉,果肉的甜把芝士的膩拉下來,豬扒甜味比較前者高,但味道相當有辨識度,值得一試。Age
Agent Jack $63
Agent Jack

Agent Curry $63

Agent Red $73
Agent Red
Agent Eggy $73
被稱為「Eggy」當然就是和蛋有關,卡邦尼焗豬扒飯配溫泉蛋這個安全牌多了一點巧思—溫泉蛋,的確這個處理方法讓飯的部分更吸引和濕潤,卡邦尼的忌廉芝士味不會太過份,好好攪拌吃味道更好。
金手指 $35
金手指
這個豬扒薯條其實是豬扒絲來的,這樣的處理方式令豬扒有極突出的口感和彈牙度,不告訴你是豬的話,它其實口感和味道都非常貼近魷魚圈,加上炸的時候油份已經被榨出,所以不會很膩,點是拉差醬辣辣的蠻不錯。

豬扒多士加滑蛋
豬扒多士加滑蛋
雖然豬扒飯是招牌,但我更喜歡多士!它有點想豪華版的Issac toast,本來只是豬扒多士,但我再加滑蛋讓多士更厚🤭多士被烘過還塗抹了牛油所以香氣濃郁而且有脆脆的口感,夾住了豬扒令多士咸香味更強,咬開還會有肉汁,個人覺得加滑蛋是很正確的決定❤️
2022-08-12 138 浏览
經過銅鑼灣有間新店門面非常英倫紳士風,走入去先知原來係賣豬扒飯架喎,鍾意呢種反差感,原來咁貼地嘅喂😂再望多兩望原來啲裝修係以特工為主題,等外賣途中留意到仲襯埋特工音樂,型呀❣️❣️買左兩個豬扒飯,分別係:卡邦尼焗豬扒飯配溫泉蛋Agent Eggy($73) & 芝士蘋果焗豬扒飯Agent Red($73)包裝都幾靚,黑色嘅slim長形盒夠晒獨特,低調地暗露優雅!打開係非常熱辣辣嘅飯同香噴噴芝士味🧀無骨豬扒有一個盒嘅長度,一節手指嘅厚度,肉質夠淋👍Agent Red以蕃茄汁做底,搭配蘋果片,所以有種酸酸甜甜口味。而Agent Eggy就配上卡邦尼汁,對比之下呢款嘅芝士味會出啲,由其鍾意督爛個溫泉蛋一次過撈飯食,好好食呀其實餐廳除左豬扒飯,仲有豬扒多士呀,burger呀salad呀,小食等等,都唔少選擇。以焗豬飯質素做準則,都值得下次再黎試下其他野食😚

2022-08-12
10 分钟 (外卖自取)
2022-07-22 862 浏览
I saw photos of this fancy looking pork chop rice takeaway shop on IG and decided to give it a try. The decor of the shop is very interesting. Some people were wondering if they were a tailor shop 😂We ordered Agent Jack pork chop rice which is their signature whisky bbq sauce. I quite like the sauce which is a little sweet and sour. The pork chop is good and it is lean. I think they should be more generous with their sauce.We also ordered Agent Typhoon pork chop rice which is typhoon shelter sty

We also ordered Agent Typhoon pork chop rice which is typhoon shelter style with fried garlic and chili. It is not too spicy but there is no sauce.

I prefer Agent Jack ! It’s worth a try.
  • Agent  Jack  Pork  Chop  Rice
2022-07-16 701 浏览
喂見到social media好多foodie同KOL介紹,裝修又幾靚,用上Kingsman做主題,經過就買盒飯試吓味啦。舖頭主打英倫風,話有「A taste of England」,不過出品仲差過大家樂叫咗招牌威士忌BBQ豬扒飯,豬扒個汁冇威士忌/BBQ醬不在話下,只係普通嘅燒汁醬。豬扒用大量梳打粉醃,咬落冇口感之餘,仲要啲肉好乾身,一絲絲攝哂牙。飯底好濕好淋,配菜亦不值一提咁嘅價錢同質素,我情願返去大家樂食一哥焗豬扒飯,希望冇期望,冇失望🙍🏻。

威士忌BBQ豬扒飯

2022-07-14 602 浏览
係銅鑼灣同朋友食午餐 覺得食黎食去都係嗰啲行過就見到呢間店舖 就入咗去食我同朋友叫咗一個雙層芝士火腿多士加薯蓉及可樂同埋BBQ威士忌豬扒飯及可樂個芝士火腿多士幾好食 芝士都好厚 而且店員會好貼心咁切埋 仲用個盒好好似有種拆禮物嘅感覺 薯蓉加$15就有兩個雪糕球咁大嘅份量 好抵個BBQ威士忌豬扒飯都好好食 豬扒好淋好香 不過店員話佢哋仲調整緊份量希望做得更好 嚟緊一定會再食店舖細細只有企位 食過咁好食嘅食物之後 我覺得佢需要俾更多人認識!

2022-06-30 1104 浏览
近排呢頭返工,同兩個同事路過皇室堡附近😯見有間新舖裝修幾靚✨,所以即管入去試下,點知原來店舖比較細沒有堂食,祇供外賣不過都冇乜所謂,因為呢頭lunch time好鬼難搵位,所以決定買返公司食順便試下好唔好味,同埋原來全店都係賣豬類,因為未幫襯過唔知有咩好食,所以店員都熱心推介有咩食👍,仲話可以下次打電話嚟叫定外賣自取唔使等😊,我哋買咗三個飯威士忌豬扒,越式咖哩豬扒🍛,焗芝士🍎蘋果豬扒因為三樣都係豬扒,我就分享試下唔同口味🤪買一盒飯是到三個味一打開紙袋估唔到買一個外賣飯盒咁精美,神秘的黑色飯盒,餐具筷子品質唔錯我覺得可以循環再用👍我自己就叫左蘋果豬扒飯,豬扒好味又夠厚,唔同平時食嗰啲咁韌,入面嘅蘋果好香是有驚喜~酸酸甜甜唔錯配搭😋其餘我試咗同事嗰兩個味豬扒,一個有啲好似叉燒醬味嘅威士忌豬扒,味道比較濃好嘢味,另外咖哩豬扒有陣陣薑嘅香味配合入咖哩不錯~不過本身我唔係好食辣,辣味又啱啱好🤪總結嚟講三個都ok份量啱啱好😋好適合女士如果係男士可能要多飯😝
因為三樣都係豬扒,我就分享試下唔同口味🤪買一盒飯是到三個味
總結嚟講三個都ok份量啱啱好😋好適合女士
如果係男士可能要多飯😝
2022-06-30
15 分钟 (外卖自取)
  • 蘋果豬扒飯