2022-08-20
一向都好鍾意用豬扒嚟做餸,皆因豬扒價廉物美,變化又夠多。可以配蕃茄、菠蘿、芝士做成焗豬扒飯;煎香用麵包夾住變身豬扒包;又或者炸透放湯用嚟配麵,款款都咁美味。最近得知銅鑼灣糖街 Sugar+ 新開左間豬扒專門店,趁今日有事要嚟呢頭,辦完正經事,就專登過嚟試下。餐廳嘅裝潢好有格調,驟眼看還以為是家洋服店,原來係以英國紳士精英間諜片「Kingsman」做主題,唔怪得由櫥窗,以至店內嘅玻璃展示櫃都用上了電影嘅戲服同道具作裝飾,就像是活生生從銀幕走出來一樣。豬扒飯一共有 7 款,有焗有唔焗,另外亦有漢堡、多士、沙律同小食等可供選擇。我哋揀咗兩個飯同兩份小食。豬扒飯用一個長方形嘅黑色外賣盒盛載,造型好精美。Agent Green 特務 G 蔥油豬扒飯配煎蛋 ($63) 豬扒切成條狀,每件厚約 2cm,而且用左肉眼位,食落好有口感,啖啖肉又夠肉香,配上旁邊嘅半熟流心蛋同餐廳自家製作的蔥油,用嚟撈飯食真係無得輸。另外呢款 Agent Red 特務 R 芝士蘋果焗豬扒飯 ($73) 亦屬必食之選,豬扒甘香嫩滑,焗飯嘅汁有濃郁蕃茄香味,飯底有蛋絲、菠蘿同洋蔥,最特別係面頭仲加左蘋果一齊焗,令塊豬扒食起
另外呢款 Agent Red 特務 R 芝士蘋果焗豬扒飯 ($73) 亦屬必食之選,豬扒甘香嫩滑,焗飯嘅汁有濃郁蕃茄香味,飯底有蛋絲、菠蘿同洋蔥,最特別係面頭仲加左蘋果一齊焗,令塊豬扒食起嚟微甜又唔膩口,超美味。
小食點左 Homemade Meatballs 手打豬肉丸 ($28) 同 The Golden Finger 金手指 ($35),豬肉丸係自己手打,而且用料十足,入口彈牙濕潤,食落好有咬感。
金手指其實即係豬扒薯條,做法係將豬扒切絲,再炸脆至金黃色,咬下卜卜脆又 Juicy,吃時可蘸點附上嘅醬汁,入口微酸微甜,惹味非常。
今次雖然只係試左兩款飯同兩款小食,但整體水準都唔錯,下次經過會再嚟試下佢哋嘅多士同漢堡包。