2024-02-04 25 浏览
朋友帶我到觀塘海濱長廊散步途中看見一間裝潢很醒目的居酒屋,大大的店面掛滿紅燈籠,落地門全打開十分開揚,適合放工後或者假日小憩一下。🔹鱆紅魚沙律🔹薄切的鱆紅魚很新鮮,配上微酸的醬汁十分夾,沙律菜爽脆,作為前菜十分開胃。🔹旬之壽司 8點 🔹有吞拿魚、油甘魚、鱆紅魚、鯛魚、三文魚、帶子、火炙左口魚邊和海鰻壽司。火炙左口魚入口即化,魚油豐富;帶子厚肉,要分兩口才能吃完。其餘壽司用料也很新鮮,我喜歡它的壽司飯比平常吃到的酸一點。🔹清酒煮蜆🔹極力推薦,因為用了大方,價錢又非常便宜。顯的數量很多,每粒都好厚肉,與煮熱清酒一同食用,全身都暖了起來。🔹炸雞皮餃子🔹一點也不油膩,雞皮炸得非常香脆,包著餃子餡,這個配搭也不錯。🔹三色焗蠔🔹三種口味的號,有蜜糖芥末、芝士、蒜蓉味,蒜蓉和芝士焗蠔就吃得多,今次也是第一次試芥末味的,吃下去有點嗆辣,層次豐富,加上蠔肉飽滿,又不腥,非常好味。🔹肥牛鍋🔹鍋裏的牛肉非常多,牛肉肥瘦均勻,醬油湯底加配烏冬食一流。

🔹鱆紅魚沙律🔹

🔹旬之壽司 8點 🔹

🔹清酒煮蜆🔹

🔹炸雞皮餃子🔹

🔹三色焗蠔🔹

🔹肥牛鍋🔹
鍋裏的牛肉非常多,牛肉肥瘦均勻,醬油湯底加配烏冬食一流。
2024-02-02 23 浏览
觀塘海濱附近有間居酒屋,店內環境都幾寬敞,木系簡約風設計,仲有好多做燈籠擺設🏮🏮牆身貼上好多客人嘅即影即有,好warm嘅感覺,好適合同朋友嚟傾計聚會😉而且呢到嘅食物普遍都偏大份,而且價錢合理,都幾抵食🙌🏻1️⃣ 蟹籽沙律 $58呢個蟹籽沙律有青瓜、蟹柳同超多蟹籽,份量好大份,食落清新😽👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟕.𝟓/𝟏𝟎2️⃣ 炸雞皮餃子(4隻) $48 雞皮炸得好脆好Juicy,包住啲肉一咬落去啲汁流晒出黎,煙煙韌韌幾好食🤤👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟴.𝟱/𝟏𝟎3️⃣ 清酒煮蜆 $68呢個清酒煮蜆,蜆味鮮甜,仲要好大隻,而且食落去無沙嘅,個湯幾清加埋少少清酒味🍶👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟕.𝟱/𝟏𝟎4️⃣ 魷魚一夜干 $88呢個魷魚一夜干一上菜好香🥰魷魚煎得幾香,口感彈牙,味道都幾鮮甜,仲要好大份🦑👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟕.𝟱/𝟏𝟎5️⃣ 野菜生藥鍋 $98 加配烏冬 $20呢個野菜生藥鍋可以另加$20加埋烏冬🙌🏻鍋底湯頭鮮甜,配上大量蔬菜同生藥,味道鮮美,食落暖笠笠🥶👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟔.𝟓/𝟏𝟎 6️⃣ 鴨肝多士(2件) $78呢個鴨肝多士,一份有兩件鴨肝,鴨肝煎得香脆,內裡軟滑,味道幾濃郁。

1️⃣ 蟹籽沙律 $58
呢個蟹籽沙律有青瓜、蟹柳同超多蟹籽,份量好大份,食落清新😽
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟕.𝟓/𝟏𝟎

👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟕.𝟱/𝟏𝟎

5️⃣ 野菜生藥鍋 $98 加配烏冬 $20
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟔.𝟓/𝟏𝟎

6️⃣ 鴨肝多士(2件) $78
呢個鴨肝多士,一份有兩件鴨肝,鴨肝煎得香脆,內裡軟滑,味道幾濃郁。配上多士嘅酥脆口感,好好食🤤
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟕/𝟏𝟎

7️⃣ 雙色軟殼蟹卷 $78
呢個雙色軟殼蟹卷,蟹卷炸得金黃酥脆,外層脆口🤪
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟔.𝟓/𝟏𝟎

𝑹𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕: 𝐌𝐚𝐲𝐛𝐞

📍Address📍
觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下3號舖
2024-02-01 39 浏览
今天晚上,我和爸爸來到牛頭角海旁,一間名叫磯之水產的日本高級餐廳。進入餐廳後,我們立刻被精緻的裝潢和舒適的氛圍所吸引。我們點了一道開胃的蟹子沙律,這道沙律色彩鮮豔,每一口都充滿了蟹子的鮮美味道,讓人胃口大開。接著,上菜的是三文魚腩和甜蝦刺身,三文魚腩肥美多汁,甜蝦鮮嫩彈牙,讓我們的味蕾感到無比的享受。接下來,服務生擺上了一碗香噴噴的清酒煮蜆。蜆肉入口即化,配上清酒的香氣,味道鮮美卻不油膩。隨後,我們品嚐了烤得香噴噴的雞肝串燒,以及長到白鱔串燒,兩者口感細膩。最後一道主菜,服務生端上了一鍋龍蝦鍋加烏冬。龍蝦鍋燉煮的湯底濃郁鮮美,搭配著入口即化的烏冬,讓我們彷彿置身於日本的海岸食堂。這頓豐盛的晚餐,除了美食的享受外,也讓我體驗到了日本高級餐廳的用心和細緻。從食材的選擇,到烹調技巧的展現,磯之水產呈現了一個極緻的日本美食體驗。晚餐結束後,我和爸爸在海旁散步,回味著這頓美食之旅。這次高級日本美食的體驗,讓我更加喜愛並嚮往著日本的美食文化,也讓我更加瞭解到飲食之間所蘊含的文化和情感。我期待著下一次能再次品嚐到這樣令人難以忘懷的高級日本美食。

我期待著下一次能再次品嚐到這樣令人難以忘懷的高級日本美食。
2024-02-01 98 浏览
昨晚同個朋友👫一齊在佢私場幫手執場之前醫下肚🥹我朋友想食日本野😂於是在佢私場附近搵到間日式料理餐廳😌嘢食唔錯咁😎決定去try下🙃2個人食咗勁多嘢~好滯刺身拼盤(三文魚腩刺身、甜蝦和帶子🤠)三文魚腩刺身是以三文魚的腹肉製成的刺身,具有豐富的脂肪和柔軟的口感🤡甜蝦是一種具有甜味和嫩滑質地的海鮮😂而帶子是一種扇貝的一部分,被用來製成刺身,具有鮮甜的味道和彈牙的口感😘角切魚生沙律三文魚刺身/柚子粒好新鮮亦都保持著原汁原味,散發出鮮美的魚生香氣撲鼻😉生菜吃下去很爽脆 🥶鵝肝多士多士烤至黃金鬆脆🌟品嚐鵝肝多士時,一口咬下會感受到多士外層的酥脆,與鵝肝醬內部的濃郁和滑順相結合😇海鮮關東煮鍋各種海鮮,如蝦、蚌類、魷魚等,以及各種蔬菜,大白菜、豆腐😅這些食材在湯底中煮熟,讓其吸收湯汁的味道,同時保持了它們的原汁原味😂海膽軍艦海膽的味道非常獨特,帶有一種濃郁的海洋風味和奶油狀的質地😚加州卷首先感受壽司米的口感,它通常擁有柔軟、黏性和微甜的特點😄接下來,會品嚐到鮪魚和蟹肉的鮮甜味道,它們為整個卷提供了豐富的海鮮風味。青瓜則為加州卷提供了清爽的口感和微妙的脆度串燒拼盤串燒經過烤烤,烤焦外皮帶來香脆口感。每食一

刺身拼盤(三文魚腩刺身、甜蝦和帶子🤠)
刺身拼盤

海鮮關東煮鍋
海鮮鍋

海膽軍艦
海膽的味道非常獨特,帶有一種濃郁的海洋風味和奶油狀的質地😚

串燒拼盤
串燒經過烤烤,烤焦外皮帶來香脆口感。每食一口都散發出濃郁烤肉香味並帶來豐富肉汁🤡
雞皮串

到指定時間就會敲鼓送半支清酒🍶~適合一些喜歡吃日本野同飲開清酒的人🙃

環境~
好有日本風情feel 😎~很優雅的簡潔設計風格~會播着日文歌一路聽一路享受美食感受日本文化氣氛😉而且近住海濱公園吃完之後可以散散步💫

值得一讚係🌝服務員嘅態度非常好👍👍會滿足客人嘅需求🙀

2024-01-30
刺身拼盤
海鮮鍋
雞皮串
【觀塘•磯の水產】@quayside_seafoodππππππππππππππππππππππππππππππ觀塘日產新鮮料理餐廳 刺身燒物界天花板燒物:豚肉荔枝串、翠玉瓜串、大蔥雞肉串、冬菇串、虎皮尖椒串 120$1. 豚肉荔枝串 - 嫩滑的豚肉搭配清甜的荔枝,口感絕佳。2. 翠玉瓜串 - 新鮮的瓜片串燒,帶有清脆的口感。3. 大蔥雞肉串 - 香嫩的雞肉搭配香蔥,風味獨特。4. 冬菇串 - 多汁的冬菇綿密鮮美,非常適合素食者。5. 虎皮尖椒串 - 脆口的尖椒淋上特製醬汁,酸甜開胃。壽喜燒肥牛鍋跟半個烏冬 98$+20$以肥牛片和新鮮蔬菜為主要材料,搭配獨特的調味醬汁。肥牛肉質鮮嫩,加上醬汁的香甜和蔬菜的清爽口感,讓整道菜色香味俱全。搭配半個烏冬也讓這道料理更加滿足。清酒煮蜆 68$清酒的香醇與蜆的鮮美相互融合,加上清淡的調味,味道清新爽口。這道料理最適合冬天享用,尤其是配上一杯清酒,絕對是一種享受。香煎鴨肝壽司2件 68$融合了鴨肝的鮮美與壽司米的香糯。鴨肝經過香煎後,外酥內嫩,口感豐富,加上壽司米的香甜,美味!角切魚生沙律 78$沙律包括切成角狀的新鮮魚生配以多種蔬菜、水果和芥末
【觀塘•磯の水產】@quayside_seafood
觀塘日產新鮮料理餐廳 刺身燒物界天花板

燒物:

1. 豚肉荔枝串 - 嫩滑的豚肉搭配清甜的荔枝,口感絕佳。
2. 翠玉瓜串 - 新鮮的瓜片串燒,帶有清脆的口感。
3. 大蔥雞肉串 - 香嫩的雞肉搭配香蔥,風味獨特。
4. 冬菇串 - 多汁的冬菇綿密鮮美,非常適合素食者。
5. 虎皮尖椒串 - 脆口的尖椒淋上特製醬汁,酸甜開胃。

壽喜燒肥牛鍋跟半個烏冬 98$+20$

清酒煮蜆 68$

香煎鴨肝壽司2件 68$

角切魚生沙律 78$
沙律包括切成角狀的新鮮魚生配以多種蔬菜、水果和芥末醬汁。這種沙拉以其豐富的食材、多層次的口感和豐富的風味。

椒鹽炸豆腐 48$
口感酥脆外焦內嫩。椒鹽的香味和調味鹽的微鹹滋味使得這道菜特別開胃。

燒蟹膏飯團 48$
用燒過的蟹膏和米飯製成的。這道料理結合了鮮甜的蟹味和軟糯的米飯,口感非常獨特。

燒芝士年糕2件 28$
濃厚的芝士和嫩滑的年糕,口感有些Q彈,有些酥脆,非常美味。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 634(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#觀塘美食 #磯の水產 #web3觀塘
觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下3號舖
2024-01-28 46 浏览
- 觀塘|磯の水產 -▪️鱆紅魚沙律第一次食沙律配鱆紅魚,鱆紅魚食落幾爽口▪️牛肉金針菇卷🐮▪️燒自家製豬大腸串🐷▪️汁燒豚肉荔枝串🐷▪️汁燒大蔥雞肉串🐔▪️燒秋葵串每款串燒都燒得啱啱好,帶有少少焦香▪️中華風蒜蓉燒茄子🧄🍆超級多蒜蓉喺面,蒜香味十足,好惹味▪️清酒煮蜆🍶蜆肉大大粒,清酒味道唔會太重,幾清甜▪️鴨肝多士 (2件)🍞鴨肝味道香濃,配埋多士,口感豐富▪️廣島蠔鍋 配烏冬🦪🍲鍋入面有好多隻蠔,所以個湯都好鮮甜。另外仲有好多蔬菜同菇類,再配埋烏冬食,啱晒冬天▪️炸芝士年糕配紅豆煉奶醬🫘比較少見嘅配搭,原來芝士年糕同紅豆煉奶醬都幾夾,食落鹹鹹甜甜磯の水產📍觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下3號舖
- 觀塘|磯の水產 -

▪️鱆紅魚沙律
第一次食沙律配鱆紅魚,鱆紅魚食落幾爽口
鱆紅魚沙律

▪️牛肉金針菇卷🐮
▪️燒自家製豬大腸串🐷
▪️汁燒豚肉荔枝串🐷
▪️汁燒大蔥雞肉串🐔
▪️燒秋葵串
每款串燒都燒得啱啱好,帶有少少焦香
牛肉金針菇卷、燒自家製豬大腸串
汁燒豚肉荔枝串、汁燒大蔥雞肉串

▪️中華風蒜蓉燒茄子🧄🍆
超級多蒜蓉喺面,蒜香味十足,好惹味
燒秋葵串、中華風蒜蓉燒茄子

▪️清酒煮蜆🍶
蜆肉大大粒,清酒味道唔會太重,幾清甜
清酒煮蜆

▪️鴨肝多士 (2件)🍞
鴨肝味道香濃,配埋多士,口感豐富
鴨肝多士

▪️廣島蠔鍋 配烏冬🦪🍲
廣島蠔鍋 配烏冬
廣島蠔鍋 配烏冬

▪️炸芝士年糕配紅豆煉奶醬🫘
炸芝士年糕配紅豆煉奶醬

📍觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下3號舖
2024-01-26 29 浏览
「磯之水產」位於觀塘海濱公園對面嘅日本居酒屋,佢嘅裝修非常有日本風格,令人彷彿置身於日本嘅氛圍。餐廳有好多款清酒同日本啤酒供選擇,可以滿足清酒愛好者嘅口味。而食物方面,佢哋嘅日本料理同串燒絕對令人垂涎欲滴,有刺身、沙律、壽司、鍋物等等,每一款都有質素保證,放工嚟呢度食晚餐絕對係一流選擇!🍶🍣🍢🍲🍡首先前菜係角切魚生沙律,新鮮嘅刺身配上清爽嘅沙律醬汁,口感鮮美又開胃!魚生新鮮彈牙,令人回味無窮。呢道菜非常適合作為開胃菜,為整餐帶來一份清新嘅滋味!🐟🥗😋「磯之水產」嘅串燒選擇非常豐富。我哋點咗豚肉荔枝串、牛小排串、牛肉金針菇卷串、翠肉瓜串同大蔥雞肉串。每一串都燒得恰到好處,豬肉荔枝串入面嘅肉質嫩滑,配上荔枝嘅甜脆口感,好特別!牛小排串同牛肉金針菇卷串都帶有濃郁嘅肉香,口感十分滿足。翠肉瓜串同大蔥雞肉串都係鮮嫩多汁,烤得剛剛好,每一口都好美味!串燒係「磯之水產」嘅招牌之一,絕對值得一試!🍢🍢🍢🍢🍢😋另外,極上牛小排鍋配烏冬絕對係一道必試嘅菜式!鍋底湯頭濃郁鮮甜,牛肉肉質鮮嫩,配上滑溜的烏冬,味道超級讚!仲有三色焗蠔,焗蠔帶有濃郁嘅海鮮味,配上三種不同嘅調味料,每一口都帶來豐富嘅層次感。極上牛

另外,極上牛小排鍋配烏冬絕對係一道必試嘅菜式!鍋底湯頭濃郁鮮甜,牛肉肉質鮮嫩,配上滑溜的烏冬,味道超級讚!仲有三色焗蠔,焗蠔帶有濃郁嘅海鮮味,配上三種不同嘅調味料,每一口都帶來豐富嘅層次感。極上牛小排鍋同三色焗蠔絕對係讓人回味無窮嘅美食享受!🍲🥩🍜🦪😍

最後當然要食甜品,芝士年糕配紅豆煉奶。芝士年糕嘅口感滑軟,配上香甜嘅紅豆煉奶,味道絕佳!甜品帶點濃厚嘅奶香同芝士味,令人難以抗拒!完美嘅結尾,為整餐增添了一份甜蜜的滋味!🍰🍮🧀😋
天寒地凍🥶最好就飲返杯酒水暖下身子啦🍶黎到居酒屋,一班朋友點幾個下酒菜🍡摸摸酒杯底,嘻嘻哈哈又一個晚上啦🌃🌃💃🏻💃🏻吧間位於觀塘海濱長廊的居酒屋,裝修富有日本特色,各種日式擺設、紅紅的燈籠,夜晚去聚餐,氣氛一流👫👫🐽原條梭子魚刺身($188)原條梳子魚刺身的擺盤造型別出心裁,必須相機食先📸📸除咗外表精緻,魚片經過火炙燒過🔥🔥再灑上一點鹽花🧂🤏🏻配埋Wazabi,入口軟腍,肉質鮮甜😋😋😋🐽 清酒煮蜆($68)清酒🍶味香濃,蜆肉超大粒🤩🤩而且吸收了清酒的香味,微微的酒香同蜆肉的海水味🌊好夾👍🏻👍🏻🐽香蔥吞拿魚蓉小卷($48)壽司飯🍣微温帶醋酸味,吞拿魚蓉口感細膩,用香蔥襯托魚肉,非常美味🤤🤤🐽燒芝士年糕2件($28) 年糕被紫菜包裹著,入口先係海苔嘅焦香,繼而係年糕糯米香味,最後係爆漿芝士🤩🤩鹹鹹甜甜,下酒菜一流😋🐽豚肉金針菇卷串($28) 豚肉🐖🐖被燒到焦脆,入面嘅金針菇吸晒燒汁嘅甜味,又香又甜🥰🥰🐽豚肉荔枝串($38) 豚肉包住大大粒荔枝肉,咬開滿滿荔枝汁,豚肉變得又香又有果香😍😍😍🐽牛小排串($68) 牛小排牛味🐮🐮超濃,口感有咬口但又唔會好似香口膠,肉汁滿滿😚😚🐽秋葵串($18)

🐽原條梭子魚刺身($188)

🐽 清酒煮蜆($68)

🐽香蔥吞拿魚蓉小卷($48)

🐽燒芝士年糕2件($28)

🐽豚肉金針菇卷串($28)

🐽豚肉荔枝串($38)

🐽牛小排串($68)

🐽秋葵串($18)
秋葵燒至微微軟身,但保留爽口既口感,上面重舖滿木魚花😙😙👍🏻👍🏻

🐽壽喜燒肥牛鍋($98)+烏冬($20)
壽喜燒鍋用料非常豐富,有香菇🍄、金針菇、鳴門卷🍥、肥牛🐮、紅蘿蔔🥕、娃娃菜🥬壽喜燒汁非常濃郁,令蔬菜變得超甜!🤩而肥牛份量好足,牛肉味香,油脂平均,好適合送烏冬/米飯🍚
2024-01-21
  • 清酒煮蜆
2024-01-21 26 浏览
今晚我與家人去了一家位於觀塘海濱的日本餐廳吃晚飯,餐廳的環境很舒適,店員服務態度良好。我們叫了角切魚生沙律、壽司8件、雞皮餃子、燒三文魚和燒蟹膏飯糰。此,外我們亦點了多款串燒,如茄子、雞頸、雞尾、雞心、雞臀、雞肝及豚肉荔枝等。 🤤🤤角切魚生沙律🥗份量足夠,沙律菜新鮮,沒有苦澀味,魚生新鮮,配合醬汁,作為前菜,確令人胃口大開,正! 😋😋雞皮餃子外表脹脹的,外脆內軟,裏面的肉汁豐富,很美味! 😍😍壽司8件外表好吸引,令人食慾大增,上面的魚生鮮甜,飯軟綿綿的,百吃不厭! 🍙燒三文魚和燒蟹膏飯糰🍘這個非常美味,必食,飯糰外脆,發出一股股香味,內裏得材料三文魚和蟹膏非常豐富,口感一流,值得推介!🍢🍆串燒水準也高,廚師用心製作,咪道豐富,亦能鎖住肉汁,佳!

🤤🤤角切魚生沙律🥗

😋😋雞皮餃子
外表脹脹的,外脆內軟,裏面的肉汁豐富,很美味!

😍😍壽司8件
外表好吸引,令人食慾大增
,上面的魚生鮮甜,飯軟綿綿的,百吃不厭!

🍙燒三文魚和燒蟹膏飯糰🍘
這個非常美味,必食

2024-01-20 32 浏览
今次同兩個朋友到近觀塘海濱旁的磯之水產居酒屋食晚餐正正是黃昏時間,加上屋酒屋環境開掦,望出街外,感覺好舒服。餐廳以木系裝潢 周圍佈滿日式擺設 好有日本情懷食物款式多,價錢又吾貴,味道仲好有水準,值得推介角切魚生沙律 $78魚生沙律菜好新鮮 絕對是開胃菜細陸前高田真蠔 $96高田真蠔size吾大 但非常鮮甜磯燒鮑魚 $68鮑魚非常爽口鮮甜清酒煮蜆 $68清酒煮蜆帶陣陣酒香 蜆肉大粒飽滿 夠鮮甜蒜蓉燒茄子 $38蒜香味濃郁 茄子非常入味 好味道牛肉金針菇卷串 $28充滿肉汁牛肉金菇卷 口感豐富豬大腸串 $36炸大腸非常酥脆 好惹味豚肉荔枝串 $38配搭特別 淸甜可口大蔥雞肉串$28大蔥雞肉 肉質幼滑又好香口雞心串 $28雞心串燒到微微焦香 爽口有咬感羊架 $38肉質鮮嫩 配上特色醬 好惹味鴨肝多士2件 $78鴨肝燒到剛剛好 入口即溶 又吾油膩 多士夠香脆
今次同兩個朋友到近觀塘海濱旁的磯之水產居酒屋食晚餐
食物款式多,價錢又吾貴,味道仲好有水準,值得推介

角切魚生沙律 $78

肉質鮮嫩 配上特色醬 好惹味

鴨肝多士2件 $78
鴨肝燒到剛剛好 入口即溶 又吾油膩 多士夠香脆

2024-01-12
每次經過觀塘海濱都會比一間掛滿大紅燈籠既居酒屋吸引,今晚放工約左同事就黎呢間日本餐廳放鬆下🍢角切魚生沙律沙律用料豐富,有三文魚、吞拿魚、帶子、車厘茄同生菜,食材新鮮,加上微酸既沙律醬汁令人非常開胃豬大腸串邪惡既串燒😈大腸燒得外脆內軟,而且冇豬膻味,送酒一流牛肉金菇串牛肉燒得微焦香口,金菇仍保持juicy爽口, 一啖食晒2個口感好惹味豚肉荔枝串係我必點串燒之一🩷燒香既豚肉片包住荔枝,甜甜咸咸既味道互相夾雜,令豬肉味更加突出菠蘿串用上新鮮菠蘿,經燒烤過更激發原始鮮甜味道🍍大蔥豬頸肉串豬頸肉極厚身,爽口彈牙有肉香,大蔥仍有保留水份及蔥獨有既甜味,塗上甜甜地既醬汁更加惹味秋葵串健康之選💚味道清新,燒過後秋中既黏液相對較少,對秋葵新手會易入口啲鴨肝多士鴨肝煎得外脆內軟,入口馬上感覺到油脂四溢,跟香脆既多士一齊食,多士索左部分油香,而且再加埋酸酸甜甜既黑醋醬,大大減低油膩感燒芝士年糕年糕用紫菜包住,中間塗上醬油,年糕軟糯熱辣辣,芝士軟心入口即溶鹽燒鮑魚最簡單既調味令鮑魚鮮味突出,肉質爽滑三色焗蠔生蠔分別以蒜蓉、芝士和芥末調味,三者非常惹味,蠔肉保持鮮嫩,火喉岩岩好🦪雙色軟殼蟹卷雙色分指牛油果和蟹籽

豬大腸串
邪惡既串燒😈大腸燒得外脆內軟,而且冇豬膻味,送酒一流

牛肉金菇串

豚肉荔枝串

菠蘿串
用上新鮮菠蘿,經燒烤過更激發原始鮮甜味道🍍

大蔥豬頸肉串

秋葵串

鴨肝多士

鹽燒鮑魚
最簡單既調味令鮑魚鮮味突出,肉質爽滑

三色焗蠔

雙色軟殼蟹卷
雙色分指牛油果和蟹籽分別包住,牛油果部分入口軟滑,蟹籽口感爽脆,中間軟殼蟹炸得香脆🦀

2024-01-18 24 浏览
觀塘海濱長廊,於海濱道有間新開嘅日式餐廳,餐廳裝修用落地大玻璃,半開放式格局,佈置得好有日本居酒屋感覺。坐喺度可以望住海濱長廊,加上舒適嘅環境,最啱同朋友收工到來一邊食一邊吹吓水。🎊🎉👏🍤🍣🍱我當天同朋友收工,專程到此店,可以休閒地,歡談😃傾吓傾吓叫咗好多嘢食😂✅刺身拼盤八點全部都係厚切刺身,肥美新鮮🍣✅鱆紅魚沙律鱆紅魚好新鮮,鮮甜。👍👍👍✅清酒煮蜆每隻蜆都大大隻,厚肉。分量唔少。超抵食👍👍👍✅燒茄子茄子大大條,上面鋪滿蒜蓉肉碎, 非常惹味。好好食👍✅廣島蠔鍋$118湯底清甜,碗內有好多大大隻嘅廣島蠔及配菜。呢個價錢超抵👍呢間高質素低食嘅日式居酒屋,環境舒服,真係聚會好地方👍
坐喺度可以望住海濱長廊,加上舒適嘅環境,
最啱同朋友收工到來一邊食一邊吹吓水。🎊🎉👏🍤🍣🍱

刺身拼盤八點
全部都係厚切刺身,肥美新鮮🍣

✅鱆紅魚沙律
鱆紅魚好新鮮,鮮甜。👍👍👍

✅清酒煮蜆
每隻蜆都大大隻,厚肉。分量唔少。超抵食👍👍👍

✅燒茄子
茄子大大條,上面鋪滿蒜蓉肉碎, 非常惹味。好好食👍

✅廣島蠔鍋$118
湯底清甜,碗內有好多大大隻嘅廣島蠔及配菜。呢個價錢超抵👍

呢間高質素低食嘅日式居酒屋,環境
舒服,真係聚會好地方👍
2024-01-18 482 浏览
十分開陽嘅居酒屋,我哋由黄昏坐到傍晚餐廳近海濱長廊過條馬路就係啦~店內日式木系橫裝,環境寬敞,以日本娃🎎酒瓶🍾海報⛩️紅燈籠🏮擺設及裝飾,格調很好!而且望落Menu嘅價錢仲好抵食🥢前菜:螺肉、醃牛蒡及酸瓜蘿蔔🥢蟹籽沙律($58)沙律唔少得呢個好,絲絲分明~有青瓜、蟹柳、仲有好多蟹籽😍層次清新爽脆,蟹籽粒粒口裡爆🥢旬之壽司8點($168)🍣吞拿魚|油甘魚|章紅魚|蜜柑鯛🍣三文魚|帶子|海鰻|左口魚邊每件都唔同咁就可以一次過試晒🥢磯之卷($98)呢個係我食過有料最吸眼嘅卷物佢係冇紫菜包住嫁,卷著雜錦魚生上面一層又一層嘅吞拿魚蓉、黄金魚籽點綴金箔海膽好奢華🍡燒和牛串燒x2($88/串)🍡汁燒大葱豬頸肉串燒x2($28/1)燒物火喉剛好,價錢比一般串燒店平一半大葱豬頸串加上秘製醬汁甜甜地,好美味🥢燒芝士年糕($28)用紫菜嚟包住食🍘軟糯流心🥢中華風蒜蓉燒茄子($38)燒得得乾身,唔會油膩🍆一絲絲咁食蒜香味十足🥢燒蟹膏飯團($48)真係好鍾意食飯團🍙同蟹膏呢個就啱晒~🍙飯團表面微焦 內外都加咗鹹香蟹膏🦀仲食到鏗魚味,味道很好
十分開陽嘅居酒屋,我哋由黄昏坐到傍晚
餐廳近海濱長廊過條馬路就係啦~
而且望落Menu嘅價錢仲好抵食

🥢前菜:螺肉、醃牛蒡及酸瓜蘿蔔

🥢蟹籽沙律($58)
沙律唔少得呢個好,絲絲分明~
有青瓜、蟹柳、仲有好多蟹籽😍
層次清新爽脆,蟹籽粒粒口裡爆

🥢旬之壽司8點($168)
🍣吞拿魚|油甘魚|章紅魚|蜜柑鯛
🍣三文魚|帶子|海鰻|左口魚邊
每件都唔同咁就可以一次過試晒

🥢磯之卷($98)
呢個係我食過有料最吸眼嘅卷物
佢係冇紫菜包住嫁,卷著雜錦魚生
上面一層又一層嘅吞拿魚蓉、黄金魚籽
點綴金箔海膽好奢華

🍡燒和牛串燒x2($88/串)
🍡汁燒大葱豬頸肉串燒x2($28/1)
燒物火喉剛好,價錢比一般串燒店平一半
大葱豬頸串加上秘製醬汁甜甜地,好美味

🥢燒芝士年糕($28)
用紫菜嚟包住食🍘軟糯流心

🥢中華風蒜蓉燒茄子($38)
燒得得乾身,唔會油膩
🍆一絲絲咁食蒜香味十足

🥢燒蟹膏飯團($48)
真係好鍾意食飯團🍙同蟹膏呢個就啱晒~
🍙飯團表面微焦 內外都加咗鹹香蟹膏🦀
仲食到鏗魚味,味道很好
2024-01-16
  • 飛魚籽沙律
同朋友仔係觀塘海濱散步遊,吹吹下海風就開始肚餓,見到呢間大紅燈籠好吸引嘅居酒屋,仲要對面馬路都聽到佢播住米津玄師嘅歌,鍾意日本嘅我咁就畀佢吸引咗過嚟食喇門外有站立位可以一路飲酒一路吹水,去到嘅時候已經有好多打工仔喺度chill。呢度提供嘅清酒種類好多,入面一幅牆都係店內有售清酒嘅poster, 坐低就付上餐前小食,有牛蒡、海帶同醃青瓜蘿蔔,酸酸甜甜好開胃預備食好嘢。每日仲有突發幸運時段,店員會邀請顧客或店員自己去打下店內太鼓,即刻全場免費有清酒送,顧客一齊歡呼,增加左特別嘅氣氛,幸運嘅我哋係用餐期間遇上兩次!燒自家製豬大腸串($36)豬大腸燒得外脆內軟,有油香,但係食落唔肥膩,食到落底細粒嗰啲,食落好香脆好似薯片咁清酒煮蜆 ($68)呢個蜆一攞上枱就聞得好香清酒味,配合埋啲大葱,個湯飲落好香,但係酒精就完全揮發,唔會有平時清酒煮蜆嗰啲臭酒味,蜆肉熟程度剛好,唔會過熟縮埋一嚿鹽燒牛肋條 ($38)牛肉味濃郁, 牛脂比例較高,建議趁熱食,享受經火烤牛脂香味鹽燒雞心串 ($28)食落入面有啲粉粉哋嘅口感,同香料配搭唔錯鹽燒雞腎串 ($28)鍾意食雞腎嘅朋友都會驚好韌嘅雞腎, 擔心燒過火會好柴

燒自家製豬大腸串($36)

清酒煮蜆 ($68)

鹽燒牛肋條 ($38)
牛肉味濃郁, 牛脂比例較高,建議趁熱食,享受經火烤牛脂香味

鹽燒雞心串 ($28)
食落入面有啲粉粉哋嘅口感,同香料配搭唔錯

鹽燒雞腎串 ($28)
鍾意食雞腎嘅朋友都會驚好韌嘅雞腎, 擔心燒過火會好柴,呢個雞腎脆口但唔會好乾好韌

汁燒豚肉荔枝串 ($38)
估唔到荔枝同豬肉串燒竟然可以咁夾,荔枝嘅甜味中和咗汁燒豬肉嘅油膩感,會想食多幾粒

鹽燒雞尾串 ($28)
香脆有汁,唔肥膩又唔乾,比平時只有一層薄薄嘅雞皮多咗一層口感

汁燒大蔥雞肉串 ($28)
雞肉香滑唔柴,大葱夠甜多汁,醬汁味道剛好

豚肉金針菇卷 ($28)
金針菇食落唔韌,唔會好似平時啲金菇肥牛卷咁咬極都咬唔開

極上牛小排鍋 $148 加20配烏冬
豐富配料嘅壽喜燒鍋,有金菇白菜紅蘿蔔豆腐同鳴門卷, 牛小排份量足夠,好滑,配埋烏冬,兩個人食就大滿足

燒菠蘿 ($18)
落咗鹽水先去燒,好似有層鹽水膜包住個菠蘿,係鹹鹹甜甜嘅感覺

中華風蒜蓉燒茄子 ($38)
好大條,茄子燒得夠軟糯好食,做到味噌茄子嗰個感覺,只係變咗中華蒜蓉風味,鍾意蒜蓉味嘅朋友,要試試哦

鴨肝多士(2件) ($78)
係居酒屋可以食到鴨肝多士係開心嘅,鴨肝唔會燒到好熟,入面仲有汁,多士唔會乾,內裏係軟身鬆化

整體性價比唔錯,放工可以坐喺度慢慢同朋友傾計飲酒聽音樂, 如果能剛好可以遇上幸運打鼓送清酒時間,就很開心喇

2024-01-09
  • 清酒煮蜆
  • 鴨肝多士
  • 汁燒豚肉荔枝串
2024-01-16 348 浏览
餐廳裝修充滿着日式風情,牆上掛着紅色嘅燈籠🏮,環境舒服,好適合同朋友聚會。章紅魚沙律章紅魚刺身緊實有彈性,沙律菜爽脆,加左酸酸地嘅醬汁,非常清新。椒鹽炸豆腐豆腐炸至金黃色,外層酥脆,內里柔嫩,食落去好香口。雙色軟殼蟹卷(6件)軟殼蟹炸至非常酥脆,外層包住牛油果/蟹籽,口感鮮美。牛肉金針菇卷牛肉肉質鮮嫩,金針菇爽脆,完全吸收哂肥牛既油脂香氣。燒自家製豬大腸串大腸彈性有嚼勁,肉汁被鎖住,外焦内嫩。汁燒豚肉荔枝串豚肉肉質柔軟,荔枝香甜多汁,平衡豚肉油脂咸,口感清新。鹽燒牛舌外層燒至焦香,咬落去有嚼勁,内里鲜嫩,充滿彈牙感。燒菠蘿串甜中帶有微微的酸味,香氣撲鼻。燒豆腐串外皮微焦,豆香味濃郁細膩,加咗木魚絲,口感豐富。燒芝士年糕(2件)年糕質地綿軟,一咬落去芝士流心,外層包住脆脆嘅紫菜,充滿住層次感。廣島蠔鍋 (+$20 可配烏冬)廣島蠔肥美,肉質緊實,蠔鍋中湯底與生蠔既鮮味相互融合,蔬菜吸收左廣島蠔既鮮甜,配埋彈牙嘅烏冬一流。

椒鹽炸豆腐
豆腐炸至金黃色,外層酥脆,內里柔嫩,食落去好香口。
椒鹽炸豆腐

雙色軟殼蟹卷(6件)
軟殼蟹炸至非常酥脆,外層包住牛油果/蟹籽,口感鮮美。

牛肉金針菇卷
牛肉肉質鮮嫩,金針菇爽脆,完全吸收哂肥牛既油脂香氣。

燒自家製豬大腸串
大腸彈性有嚼勁,肉汁被鎖住,外焦内嫩。

汁燒豚肉荔枝串
豚肉肉質柔軟,荔枝香甜多汁,平衡豚肉油脂咸,口感清新。

鹽燒牛舌
外層燒至焦香,咬落去有嚼勁,内里鲜嫩,充滿彈牙感。

燒菠蘿串
甜中帶有微微的酸味,香氣撲鼻。

燒豆腐串
外皮微焦,豆香味濃郁細膩,加咗木魚絲,口感豐富。

燒芝士年糕(2件)
燒芝士年糕

廣島蠔鍋 (+$20 可配烏冬)