2021-03-27 1045 浏览
又到「沙嗲牛肉」系列嘅時間,在西環工作嘅日子,只有15分鐘嘅午飯時間,即刻諗到呢個老子號,屹立至今仍然堅守嘅茶餐廳🍴,沒有豪華裝修,沒有升級嘅服務,並沒有精美嘅賣相,但有嘅就一定係一份溫暖嘅人情味😌———————————————————————————🍽特餐:沙嗲牛肉公仔麵🍜+茶走 ($38)💬都係嗰句,沙嗲牛肉麵都係指定動作,濃郁嘅沙嗲汁放在碗底,味道剛剛好,牛肉亦唔會太鬆散,加埋自家鬆軟嘅牛油餐包🍞、火腿炒蛋,奉上一杯沖咗幾十年經驗嘅熱奶茶☕️,經濟價錢其實都已經無咩可以再挑剔😅

———————————————————————————
🍽特餐:沙嗲牛肉公仔麵🍜+茶走 ($38)
2021-03-23 908 浏览
祥香茶餐廳 網址: https://s.openrice.com/QrbS0VpS000~uXSHzAw地址: 西環堅尼地城卑路乍街107號電話: 28557911=====================係附近睇完租盤有點餓又未到晚餐時間,食件tart 飲杯milk tea 先$5 一件曲奇皮egg tart ,個皮好油膩,食落雖酥脆但紙都吸滿了油,而蛋漿太過甜啦,而且個tart 是冷的。$9 一個菠蘿油幾抵食,個包都大大個,但卻又是冷的包,令到牛油基本沒法溶化亦是硬硬一塊,完全不能嚐菠蘿油冰火的口感層次$19 奶茶幾好,紅茶味夠老店最出名的tart 令人大失所望,名過於實。
祥香茶餐廳

地址: 西環堅尼地城卑路乍街107號
電話: 28557911
=====================

$19 奶茶幾好,紅茶味夠

老店最出名的tart 令人大失所望,名過於實。
2021-02-28 561 浏览
蛋撻知道呢到嘅蛋撻好出名,所以專登叫左,但黎到睇個樣已經好一般,食入口發現係凍嘅,好失望🙁鹹牛肉菠蘿包三文治只係正常,唔出色,菠蘿包唔香無乜脆皮茶走唔重茶香,唔滑真係好失望嘅一個重餐😢
蛋撻
蛋撻

鹹牛肉菠蘿包三文治
鹹牛肉三文治

只係正常,唔出色,菠蘿包唔香無乜脆皮

茶走
唔重茶香,唔滑

真係好失望嘅一個重餐😢
2021-01-01 667 浏览
我地好鍾意去啲舊式茶餐廳食野, 因為一間店舖能屹立多年總有其原因, 而且又可以懷緬舊香港情懷。.呢間祥香園我地黎過好多次, 每次都一定食蛋撻同飲奶茶。.✨蛋撻餡好滑溜, 牛油皮好香,而且熱辣辣超好食。😋 .✨奶茶入口好香濃滑溜,好有茶香味。💯.🏠 祥香園茶餐廳🛤️ 西環堅尼地城卑路乍街107號📍 港鐵堅尼地城B出口,步行約3分鐘-----#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodieblogger #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodies #hkfoodpic #hkig #hkigfoodie #hkigfood #hkeats #hkfinedining
呢間祥香園我地黎過好多次, 每次都一定食蛋撻同飲奶茶。
✨蛋撻餡好滑溜, 牛油皮好香,而且熱辣辣超好食。😋
✨奶茶入口好香濃滑溜,好有茶香味。💯
🏠 祥香園茶餐廳
🛤️ 西環堅尼地城卑路乍街107號
📍 港鐵堅尼地城B出口,步行約3分鐘

-----

2020-11-27 1871 浏览
F先生知道我放假,第一日假期已經叫我一齊出嚟食Tea。 由於同日係西環有嘢做,於是選餐廳嘅責任放咗喺佢手上,大哥話食乜就乜,我當然跟隊。 祥香茶餐廳,穩陣到不得了嘅選擇,兩個男人假期傾吓計茶餐廳,當然係不二之選。睇返iPhone嘅紀錄,原來上次食呢間野,已經係六年前嘅事,同樣地方,已經人面全非,還記得上次過嚟食,印象一般。碰巧呢排有個叫做香港沙爹牛麵關注組,竟然冇特別講開呢間餐廳,本來冇諗過寫篇野,就分享吓呢碗沙爹牛吧。如果<美男子與香煙>係你了解太宰治的機會,大約我們這些凡人了解呢首歌嘅MV了解到女主角雪嫣的人生,美男子和香煙那種沉迷,越戒越愛越愛越戒彷彿終身逃債, 原來有樣嘢上癮,就會不斷咁追求,點戒都唔會戒到。就如我哋去茶餐廳,就算知道自己食過十萬七千次六百次,你去到都係會毫不猶豫地叫沙嗲牛肉麵加奶茶。來到祥香 ,F先生話可以揀豬扒飯,最後我都係食返令自己開心嘅comfort food,二人同樣吃沙爹牛,和雪嫣一樣,繼續沉迷美男子。呢度嘅沙嗲牛麵好得意,放上枱嗰一刻,你以為自己叫咗剩麵,原來沙嗲牛肉係底。翻開個底,呢度嘅沙嗲牛肉非常深色,好濃好杰
F先生知道我放假,第一日假期已經叫我一齊出嚟食Tea。

翻開個底,呢度嘅沙嗲牛肉非常深色,好濃好杰,同舊式茶餐廳一樣湯唔多,你絕對唔會溝淡咗個味,嚴格上來講你可以話係食緊一個沙嗲牛肉撈麵。

當然主角係大光麵,喺香港茶餐廳食嘢長大嘅人,應該會鍾意大光麵多啲,其實出前一丁係富裕嘅80後選擇,代表你有錢有生活質素,可以加多幾蚊食一個貴啲嘅早餐。

今日成個沙嗲牛肉麵嘅質素都比六年前好好多,感覺更深刻。

奶茶還可,不過杯唔夠熱,感覺扣咗啲分。

個餐配嘅火腿同煎蛋加餐包亦都唔係太多特色。

$38一個午餐,喺西環算係一個唔錯嘅佛心價,當而家所有嘅連鎖餐廳隨便一個特餐都差唔多$50嘅時候,基本上我唔明點解唔選擇去呢啲有香港特色嘅茶餐廳。 然後我見到係嗰個所謂嘅關注組有人推介敏華冰廳嘅時候,我就知道原來女人對美男子嘅定義同男人對沙嗲牛嘅定義各有不同。

或許我們都是雪嫣,追求的都是自己執着嘅沉迷,正等於社會都有顏色之分,大家嘅底線都可以好唔同。

基本上呢碗沙爹牛肉麵,在我嘅底線,還不錯吧。

祥香茶餐廳 更改 西環堅尼地城卑路乍街107號
2020-11-23
2020-11-18 700 浏览
📍#西環 #超大塊叉燒 真心咁大個女未食過咁大塊叉燒🔥仲要係好好食💯 #可一可再系列 💰$39 叉燒煎蛋飯(豉油汁)凍飲仲要係加$兩蚊 only !本身好想食埋菠蘿包 or 蛋撻 ,可惜太飽冇食到 下次吧!#午餐食咩好 #我愛叉燒 ❤️ 真係好好食📍#西環 #超大塊叉燒 真心咁大個女未食過咁大塊叉燒🔥仲要係好好食💯 #可一可再系列 💰$39 叉燒煎蛋飯(豉油汁)凍飲仲要係加$兩蚊 only !本身好想食埋菠蘿包 or 蛋撻 ,可惜太飽冇食到 下次吧!#午餐食咩好 #我愛叉燒 ❤️ 真係好好食
📍#西環 #超大塊叉燒
真心咁大個女未食過咁大塊叉燒🔥仲要係好好食💯
#可一可再系列
本身好想食埋菠蘿包 or 蛋撻 ,可惜太飽冇食到 下次吧!
#午餐食咩好 #我愛叉燒 ❤️ 真係好好食
📍#西環 #超大塊叉燒
真心咁大個女未食過咁大塊叉燒🔥仲要係好好食💯
#可一可再系列
本身好想食埋菠蘿包 or 蛋撻 ,可惜太飽冇食到 下次吧!
#午餐食咩好 #我愛叉燒 ❤️ 真係好好食
叉燒飯
炒滑蛋豬扒飯
煎蛋叉燒飯
叉燒飯
炒滑蛋豬扒飯
煎蛋叉燒飯
2020-11-08 686 浏览
尋日同朋友相聚,心血來潮相約於堅尼地城,打算尋找下午茶既好去處。剛於西環海傍享受著微風飲著咖啡,行著行著就到下午三點三,隨意跟隨OpenRice既附近餐廳提議,便找到了依間茶餐廳。一眼見到傳統式舖前既蛋撻椰撻,又見到難得消失既長龍,立刻走到樓上卡位坐下。指定飲品一定係港式奶茶,茶同奶既比例剛好,不會過於苦澀,奶味香醇😍蛋撻剛新鮮出爐,酥皮鬆軟牛油味香濃,那誘人既滑溜黃色蛋撻餡😋 本來仲想點多一個魔鬼西多士,可惜今日既quota已滿,唯有留待下次😄此類難得既茶餐廳富有濃厚香港傳統色彩,真係好值得我地保留下去😋

2020-11-07
  • 熱奶茶
  • 西多士
2020-11-08 551 浏览
係祥香淨係買左八件蛋撻食蛋撻我就鐘意食牛油皮既蛋撻而祥香對我黎講佢地既蛋撻完全唔合格🙈牛油蛋撻皮同蛋漿一樣厚蛋撻皮又太咸仲有點濕可能落得太多牛油完全食唔到蛋漿既味道😰
係祥香淨係買左八件蛋撻

可能落得太多牛油
完全食唔到蛋漿既味道😰
外卖自取
2020-10-27 431 浏览
已經很少餐廳用上這款餐包了!現在只有去舊式茶記才食得到!甜餐包裡塗上薄薄的牛油,自己再夾入火腿、煎蛋,兒時回憶即時走出來!再配上只有茶記才會有的凍檸啡,一絕呀!
已經很少餐廳用上這款餐包了!現在只有去舊式茶記才食得到!
再配上只有茶記才會有的凍檸啡,一絕呀!

2020-10-03 593 浏览
之前每一次經過祥香,都必會買一個菠蘿包或蛋撻,是非常好好吃的,可惜從沒有機會坐下來吃他們這裡的餐。這次跟老公來這裡終於可以試試這裡的茶餐了!我們點了沙茶牛肉米粉和叉燒通粉,老公喜歡他的太陽蛋我就喜歡煎蛋。我們飲品就要了兩杯熱鴛鴦,很香很濃,很不錯唷!老公其實最喜歡的是華星的通粉,因為他說軟硬度適中,剛剛好,太陽蛋流心讓他可以好像牛油般塗滿多士上,永遠都是很滿足的樣子。來這裡舊式一點,叉燒是一大塊的,通粉也是大粒一點的,我以為他會不喜歡的,可是他說「就是不一樣,雖然是清湯,但是OK喔!」我吃的沙茶牛肉真的是我小時候吃的,米粉硬硬的,沙茶汁很濃偏鹹,真的只有舊茶餐廳才有這個味道。不是最美味的,但是我就是要有那個「兒時回憶」。這裡的每一位員工的態度都很友善親切,叔叔見我離開時還是目不轉睛的看著新鮮出爐的蛋撻和菠蘿包,他說:「只看嗎?剛出爐喔,好香的喲!不吃後悔的呀!」可是我真的吃不下了,我有禮貌的說:「我也想吃,可是現在太飽了,等下次吧!」真心喜歡這裡,同事的真心誠意,舊式茶餐廳的情懷,一定會再回來的耶!等我們!

2020-10-02
  • 雞尾包
  • 菠蘿油
  • 沙嗲牛肉麵
2020-08-08 868 浏览
今日下晝去左西環探親,去度見肚餓,四圍騰去搵食,行行下俾一間舊色冰室吸引住。行到門口,大大舊香港色彩既招牌,放滿熱辣辣既麵包同蛋撻。我依個舊冰室控要入去啦。坐底叫左我係冰室必食既特餐,沙嗲牛肉麵,煎蛋,餐包同熱奶茶。野食先到,先講牛肉麵,牛肉隱藏喺麵底,麵無俾湯浸倒過諗。食前先將麵撈勻,就會聞倒香濃嘅沙嗲味,牛肉軟身入味。餐包新鮮軟熟,配合埋杯熱奶茶真係一絶,奶茶就香濃細滑。 正係我邊嘆茶邊欣賞懷舊環境既時候,蛋撻新鮮出爐,頂!蛋撻呀唔該!蛋撻係牛油皮,外皮香脆充滿牛油香,但蛋身仍然keep到軟滑。依度除咗食食物質素外,就係食懷舊環境同傳統風味。我好中意。🤗

2020-07-09 749 浏览
喺港大畢業既人,對西環都總係有個情意結。離開西區一段日子,好耐無返過嚟。成個堅尼地城真係變咗好多,開咗好多又新潮又有型嘅食肆。難得重遊故地,最想嘅都係回味當年嘅good old days。祥香喺我未出世就已經屹立喺堅尼地城,可謂見證住呢個地方嘅轉變。燦燦通常都會選擇「樓上雅座」,貪佢靜啲傾偈舒服啲。鋪頭裝修冇乜變過,係加咗幾幅餐廳嘅舖頭同食物既相,旁邊仲有文字解釋相片內容,簡單解釋下祥春既歷史。照舊叫咗個特餐,沙嗲牛肉米熱奶茶,仲係舊時既味道。現代社會日新月異,食物款式千變萬化,祥春依舊做返自己。唔會賣弄花巧,亦都唔會隨波逐流。遺憾太飽,食唔到佢馳名嘅蛋撻。Ok啦!有遺憾,就會想起,會想起、就會再黎。❤️
喺港大畢業既人,對西環都總係有個情意結。

特餐

特餐
  • 沙嗲牛肉麵
  • 熱奶茶
祥香園餐廳開業超過50年,奶茶蛋撻確實一流,蓮蓉雞尾包更是餐廳獨有👍香港很少有牛油皮蛋撻這麼鬆化,還有濃郁的牛油香味,實在讓人回味悠長。試過香港這麼多間的牛油皮蛋撻,真是唯獨這家鬆化到入口即溶,口感很好,要一試再試👍
2020-05-13
下午茶
  • 奶茶
2020-05-18 759 浏览
清早一早起身來到西環入了一間舊式茶餐廳, 諗住食個早餐填飽個肚。 這店舖有兩層真係好有懷舊嘅茶餐廳風味, 無論裝修擺設呀牆上嘅掛畫 ,令你回想到細個時候,父母帶自己去的餐廳。 例牌叫了份早餐, 早餐有煎蛋通粉同埋一杯嘢飲。 突然間聞到好香,香噴噴觀察見到隔離座的叫了蛋撻。 哪種香味實在深深吸引住我們, 何況我老公是蛋撻愛好者 ,於是乎就叫了兩個蛋撻。 一口咬落去,嘩!好有蛋味, 餅皮很香很香,一啖奶茶簡直絕配,茶香有回甘。 終於明白咩叫做一日之計在於晨。 回來後還是念念不忘蛋撻和奶茶, 有機會一定會再去品嚐, 現因香港現在舊式嘅茶餐廳買少見少了。
  • 奶茶
2020-01-29 1225 浏览
大年初五都仲係好多鋪頭無開,今日難得經過西環嘅時候見到老店祥香有開,即刻入去整返個醒神早餐先雖然朝早八點幾就去到,不過已經有好多捧場客食緊<早餐(西煎雙蛋、火腿通粉)$36>本身個餐有餐包、煎雙蛋同埋火腿通粉,但係老闆話準備唔切餐包,所以今日嘅早餐就無左餐包冇咗餐包嘅早餐的確失色不少火腿通粉湯底尚算清甜,通粉Q彈唔會太淋煎雙蛋略嫌剪得有啲老,冇咩蛋汁叫咗杯熱阿華田阿華田味十足唔會好似其他茶餐廳溝道好淡好似水咁

雖然朝早八點幾就去到,不過已經有好多捧場客食緊

<早餐(西煎雙蛋、火腿通粉)$36>
冇咗餐包嘅早餐的確失色不少

火腿通粉湯底尚算清甜,通粉Q彈唔會太淋

煎雙蛋略嫌剪得有啲老,冇咩蛋汁