2010-11-17 160 浏览
外間溫度不算太諒, 而且這幾天成廿六/七度, 有嘜可能唔開冷氣架!!!!!!記得1996年左右已經幫襯過, 期後轉手又轉手, 竟然又是當時老闆做番喎, 不過好似唔係佢全權負責, 現在打點的好像是他的親人, 不肯定, 純粹亂估, 但我肯定是同一人, 幫襯下午茶, 餐肉治烘底加凍奶茶, 麵包烘得不夠時間, 又有些少實, 外不夠脆, 內不夠軟, 但餐肉煎得非常熱, 凍奶茶少甜不夠味, 肯定又是只把普通奶茶加冰, 水多茶少, 失敗之作
無開冷氣, 開風扇!
2010-11-16
2010-09-04 89 浏览
還記得第一次來,是新開無耐。店子實在偏僻,要不是同一條街有間新記芝士麵,我都無留意開左間茶記。最慘係條街成日有大貨車停係度,仲要停正係佢門口,變相有無形單擋,都咪話唔顯眼。茶記好細,位子不多,入得去就預左成日俾人頂背脊,又要預左成日要起身讓路俾人出黎,今次我終於試到坐係近門口個死角位,真係寸步難行,仲要熱到暈。點解仲要黎食?因為搵位易囉。是日午餐近乎天天一樣,永遠都是香茅豬扒飯或煎雞扒飯,不如改名做特餐或常餐吧。今天依舊叫了煎雞扒飯配洋蔥汁。點解標題係「每況愈下」?因為以前仲有個不錯的例湯可供選擇,現在都沒有了。以前的雞扒煎得香口,現在好似舊式快餐店咁整定晒。以前汁尚數ok,現在杰得黎又唔好味。最後成碟飯我食剩好多下。餐飲熱菜蜜,正常不過不失,但我還是喜歡以前那個例湯。要競爭先要有進步,人流不多的情況下都攪成咁,好難令人感受到誠意呢。
還記得第一次來,是新開無耐。

是日午餐近乎天天一樣,永遠都是香茅豬扒飯煎雞扒飯,不如改名做特餐或常餐吧。今天依舊叫了煎雞扒飯配洋蔥汁

餐飲熱菜蜜,正常不過不失,但我還是喜歡以前那個例湯。

煎雞扒飯配洋蔥汁,熱菜蜜
2010-09-01
2010-08-08 70 浏览
係伊館睇完王祖藍演野會,本來打算睇完去食下tea,但已經係下午六點幾,咁就行去活道諗住掃街。但我倆始終都想搵個地方坐低hea下飲下奶茶,經過這間小小的福記,望下門口個牌,下午茶時間竟然到下午七時,即刻入去卡位坐底!我叫左菠蘿油+凍奶茶而honey就叫左魚柳薯條+熱奶茶。菠蘿油賣相很好,菠蘿皮夠脆,可惜個包食落唔太新鮮。但這個餐勝在夠平,如果不是轉做凍飲加$2,只需$16。魚柳薯條份量一般,薯條較少,魚柳炸粉較厚但夠脆,而凍熱奶茶的味道一般。這裡最值得一讚是下午茶時間比一般快餐店較長,而且夠平!!!

我叫左菠蘿油+凍奶茶而honey就叫左魚柳薯條+熱奶茶

這裡最值得一讚是下午茶時間比一般快餐店較長,而且夠平!!!
菠蘿油+凍奶茶
菠蘿油賣相很好
下午茶
2010-07-31
菠蘿油+凍奶茶
菠蘿油賣相很好
下午茶
2010-06-09 78 浏览
四月下旬.晴天氣熱,除了想吃一些辛辣的食物去刺激胃口,也想吃湯飯。連湯帶飯的,雖然很多時也熱辣燙口,但就易入口一點。是日經過這裡,見開了新店,「是日推介」上有兩味是湯飯,正合我意。推門入內,人多到不得了,還好找到一個一人位置坐下來,餐牌也不研究了,快速的要了個蕃茄蛋牛牛肉湯飯。湯飯大大碗的,夠熱。蛋花不多,蕃茄切成碎茄的模樣,呈完整粒狀,那麼應該是沒有滾落湯度。吃起來,果然是不太熱的。而牛肉更是滑到離譜的疏打牛,吃了一片,就完全留下剩下的。還好,湯的味精不很重,當作是一個少油少鹽的健康餐,未嗜不可。連凍咖啡32元,不便宜,附近也大把選擇。
四月下旬.晴

凍咖啡32元,不便宜,附近也大把選擇。
人客不少的店子