2016-06-15 795 浏览
上網搵到呢間餐廳講真,門面就真係唔多吸引,係巷仔入面,不過d野食味道又真係ok 三日前pre order 左瀨尿蝦,蜆,蟹,蝦,講過budget同人數俾佢聽,佢地會識得點買先講椒鹽瀨尿蝦,好大隻,成枝筷子甘長,d姐姐侍應會問切唔切開兩段,方便食,好入味,好正個蜆就麻麻拉,太多沙,麻麻地,新鮮就真既個黃金蝦好味,好入味薑葱炒蟹無得輸,好正,好足秤,十個人食老食食唔哂廚房得師傅一個,所以d餸會一道道出黎仲有其他小菜,金銀蛋時菜好ok ,食完仲想叫多一碗5款海鮮,三個小菜,仲叫左野飲同啤酒,一個人都係270,我就覺得好ok la ,起碼新鮮過西貢先拉!
上網搵到呢間餐廳

個蜆就麻麻拉,太多沙,麻麻地,新鮮就真既

個黃金蝦好味,好入味

薑葱炒蟹無得輸,好正,好足秤,十個人食老食食唔哂

廚房得師傅一個,所以d餸會一道道出黎

仲有其他小菜,金銀蛋時菜好ok ,食完仲想叫多一碗

椒鹽瀨尿蝦
椒鹽瀨尿蝦
2016-06-14 539 浏览
位於一個窄巷當中,禤師傅的鋪面並不顯眼,我也只是在附近找不到空的餐廳,之下才偶爾發現的,抱著姑且一試的心態。禤師傅的午市並不昂貴,我看了一下,星期一至五每天的午飯都不同,都是36元,包括一碗湯,一碟飯,同一杯熱飲,其實幾抵。我坐低,點左一客韮黃蝦仁炒蛋飯。飲熱咖啡。是日的湯是西洋菜湯。和暖可口,嘗不到味精,是飲得幾暖胃舒服的。隨後我就食蝦仁炒蛋飯。此飯是一大片比我的臉還要大的蛋餅覆蓋在飯上。整個炒蛋餅裡面含有蝦仁和韮黃,尤其是一絲絲的韮黃,爽脆而香,咬開蛋餅時拉一條出來,十分好吃.唯一的遺憾是蝦仁不多,總覺得有點兒不夠喉。相比飯,其熱飲就沒有甚麼特別,都是很普通的熱咖啡。
唯一的遺憾是蝦仁不多,總覺得有點兒不夠喉。
相比飯,其熱飲就沒有甚麼特別,都是很普通的熱咖啡。
2016-06-08 542 浏览
平時知我的comment都好mean,難得有一間唔貴又好食,梗係要讚啦。(平時好食的都二百至三百樓上)呢間真係大排檔價,超好食。唔夠一個月我已約人再去,上次另一隻腳就已經再去過。以數據來說,唔差啦?(不過希望呢個post之後唔好叫人突然變多🙈)
以數據來說,唔差啦?
(不過希望呢個post之後唔好叫人突然變多🙈)
扇貝
椒鹽豬排
金銀蛋時菜
魚香茄子煲
扇貝
椒鹽豬排
金銀蛋時菜
2016-04-26 1134 浏览
今晚食farewell dinner 以前喺「禤師傅小廚」食過午市快餐 今次專登帶同事嚟食大家留意 如果要食dinner必須預早訂檯 因為所有材料都係即日新鮮搜羅.... 晚上只有禤師傅一位大廚煮菜 聽老闆娘講 禤師傅以前係內地嘅五星級大廚 為保持出品 當然只由他一位掌廚啦 見佢成晚三四個鐘不斷煮 都幾辛苦... 雖然Facebook Page有餐牌 但基本上只要係中菜都可以點 聽聞好多客人特別喜歡禤師傅煮嘅海鮮.... 今晚 我哋食咗 黃金瀨尿蝦、白灼腰潤、粟米魚肚羹、椒鹽雞中翼拼豬扒、四季豆、金銀蛋莧菜、刀貝... 再追加一碗渣渣!黃金瀨尿蝦唔單只大隻 啲殼仲脆卜卜 隻碟有好大灘「尿」 鹹蛋黃融咗落去 變成撈飯嘅美味選擇白灼腰潤炒得好爽口 那股豬騷味好正 椒鹽雞中翼/豬扒係熱門菜式 不但惹味 食完仲竟然唔口乾!(話說小妹點菜時 猶豫咗好耐 食邊樣好呢... 於是老闆娘就話 係可以cross-over㗎~)呢份金銀蛋莧菜 係用湯碗裝 大碗到呢... 除了菜 湯都一定要飲埋!唔係得個鹹字 而是有濃濃的菜味~~呢盤刀貝 係呢晚煮剩咗嘅 老闆娘就問我哋要唔要試 咁梗係要啦!上檯時 離遠都聞

黃金瀨尿蝦
白灼腰潤炒得好爽口 那股豬騷味好正
椒鹽雞中翼拼豬扒
金銀蛋莧菜
呢盤刀貝 係呢晚煮剩咗嘅 老闆娘就問我哋要唔要試 咁梗係要啦!上檯時 離遠都聞到個湯的胡椒味 好似好辣... 原來食落又唔涸喉 個湯仲可以飲... 啲刀貝 好大隻!
刀貝
餸菜不但美味 仲好平 老闆娘話 賺錢不是最重要的 而係好想把師畢生的煮食造詣同大家分享!
渣渣
渣渣
  • 扇貝
  • 椒鹽豬扒
2015-01-14 797 浏览
最近LUNCH都有幫襯, 呢間新餐廳, 星期一至五每日MENU 都唔同, 唔會食厭。同老闆娘傾開幾句, 原來佢地晚飯可以預先ORDER 食乜, 廚師會特別煮比你, 例如海鮮之類。佢仲話廚師之前係五星級酒店大廚, 拿手菜係海鮮同鮑蔘翅, 咁我就ORDER 定幾個菜試下先。椒鹽豬扒雞中翼:炒得好夠鑊氣,豬扒好嫩,雞中翼外脆內軟,鹽椒岩岩好,仲有少少麻。藥膳雞煲:我地飲左湯先食雞,個湯好甜,好香。雞肉好入味!腊味煲仔飯:油鴨脾同腊肉D汁滲入左D飯入面,令到D飯都腊味味,好正。個飯焦岩岩好,唔太濃,好脆。蒜香粉絲扇貝:呢個扇貝係我預先ORDER,禤師傅話係佢當日落場親自去街市買,好大粒,好新鮮,但美中不足係粉絲有少少咸。我地都有同師傅講,佢話下次會煮淡D。肯接受客人意見,抵讚!overall, 間餐廳個LOCATION 係難搵少少,我建議係青山道過去會方便D,見到兼善里一入去就搵到。可能係平時lunch 都黎開,同老板娘傾開計,覺得佢地都好有心機做好間餐廳,至少佢地肯聽意見,不斷改善。食物質素高,果然係酒店大師傅,鍋氣,味道都做得好好。係一間值得推薦的隱世餐廳。

椒鹽豬扒雞中翼
椒鹽豬扒雞中翼:
藥膳雞煲
我地飲左湯先食雞,個湯好甜,好香。雞肉好入味!
腊味煲仔飯
腊味煲仔飯:
蒜香粉絲扇貝
蒜香粉絲扇貝:

题外话/补充资料: 預先ORDER海鮮。 間餐廳個LOCATION 係難搵少少,我建議係青山道過去會方便D,見到兼善里一入去就搵到。
2015-01-05
椒鹽豬扒雞中翼
腊味煲仔飯
蒜香粉絲扇貝
  • 椒鹽豬扒雞中翼,