2019-09-09 805 浏览
相信唔少屯門友都會聽過秋香,因為經常都會見到別人拍照,裝潢打卡一流,與聚福樓是姊妹店。這裡主打串燒及酒類,也有煲仔飯。可是夏天太熱不太想吃煲仔飯,只點了串燒及飲品。串燒質素也不錯,價錢不是抵食,一串也大概40-50$。先來免冶雞肉棒,很優秀,因為點上生雞蛋配醬油,味道十足,淡淡肉很滿足!有陣日式居酒屋的味道!然後戲肉來了,有一味和牛,雞中翼,豚肉及大啡菇。大啡菇份量有點小,是一個大啡菇切開兩份串成,價錢為$3X。豚肉很不錯,肥瘦剛好,帶點肉汁。雞中翼很瘦,有點失望,免冶雞肉棒會滿足多了。黑腸是墨汁花枝台腸,內有白色花枝,增添咬口!不錯!熱的菊花柚子茶,帶酸怪怪的。整體而言,跟朋友一齊食串燒飲下野也可以之選,但短期內應該不會再來,始終性價比不是很高。

黑腸是墨汁花枝台腸,內有白色花枝,增添咬口!不錯!

熱的菊花柚子茶,帶酸怪怪的。

2019-09-05
2019-09-05 559 浏览
置樂 特色餐廳~ 環境不錯 ~服務幾好~ 我個女超級煩 店主仲拎左個玩具氹我個女 ~ 減輕我同老公的負擔~ 食煲仔飯我都燙到手, 店主即刻比左冰我~野食 茄子 串燒 既味都好好 唔會太乾 ~白膳煲仔飯等既時間比較長 ~ 無飯焦同埋有D咸~下次唔帶個女會再來食串燒同飲野

野食 茄子 串燒 既味都好好 唔會太乾 ~
白膳煲仔飯等既時間比較長 ~ 無飯焦同埋有D咸~

下次唔帶個女會再來食串燒同飲野
2019-09-04
2019-07-31 787 浏览
隱藏於屯門民居的小店,裝潢很有風格,大概是老闆是星爺粉絲,所以店名為「秋香」,但裝潢卻似是居酒屋,跟餐牌提供的食物一樣,日式為主,但廚師推介卻是煲仔飯,加上十多款手工啤,絕對跟fusion完全匹配!說回食物,雖然選擇不多,但每樣都很吸引,兩個人點了招牌白鱔煲仔飯、黑糖枝豆、粟米沙律、免治雞肉捧、串燒雞翼、牛舌、厚切豬腩肉。鋪滿巴馬臣芝士再加沙律醬,跟炸過的超甜粟配合得何其完美,鹹鹹甜甜有層次,必點!把黑糖跟枝豆一齊煮,把本來平淡乏味的枝豆添上一點黑糖甜味,跟坊間的平凡枝豆帶來不一樣肥美新鮮的大鱔加上珍珠米放在黃銅煲內煮,比一般煲仔飯少了炭烤味,但卻添了彈牙口感,讓白鱔的油份跟蛋黃混合一起吃,更加提升了珍珠米的味道和口感,白鱔新鮮肥美肉厚,喜歡吃鱔的人不容錯過,價錢雖略貴,但吃過之後就明白絕對值得!串燒雞翼加上秘制醬汁一齊燒,皮脆肉嫩,好吃!串燒牛舌、豬腩肉牛舌雖然多汁但偏靭,厚切豬腩肉肉汁滿瀉,一層肉一層脂肪,爽脆的豬肉又不算十分膩,可以一試!總括來說,隱世fusion小店絕對值得支持,下次想再試其他煲仔飯!

大鱔煲仔飯

秘制串燒雞翼
串燒雞翼

加上秘制醬汁一齊燒,皮脆肉嫩,好吃!

串燒牛舌、厚切豬腩肉
串燒牛舌、豬腩肉

2019-07-24
大鱔煲仔飯
秘制串燒雞翼
  • 免治雞肉棒
2019-07-19 419 浏览
今天和朋友逛到屯門康景花園,看到這間名叫《秋香》的餐廳,覺得很特別,就想來試試!我們先是點了兩個煲仔飯,白鱔煲仔飯,白鱔很厚肉又嫩滑,外皮帶脆,只是飯量有點少, 而牛肋條煲仔飯就一般般啦。免治雞肉棒,雞肉裏面有雞軟骨,口感香脆。燒牛脷,牛脷香口鮮嫩,很有嚼勁。最後叫了粟米沙律,分量夠多,搭配沙律醬和芝士,還不錯。店鋪不算大,食物味道總體還不錯!
2019-05-29 597 浏览
Sometimes alcohol is just necessary🍺食物以小食為主 選擇唔多 有點小貴😶所以唔建議大家黎食正餐🤔不過收工後約埋三五知己chill下都不錯🤗
食物以小食為主 選擇唔多 有點小貴😶
所以唔建議大家黎食正餐🤔
不過收工後約埋三五知己chill下都不錯🤗
2019-05-01 506 浏览
這間餐廳用了《秋香》作店名,很特別🤭令我諗起*八目共賞,賞花賞月賞秋香*經典既唐伯虎點秋香名句😆⭐️食物⭐️1️⃣白鱔煲仔飯,飯量不太多,而且加了生蛋關係令白飯太濕!但勝在白鱔很厚肉而且嫩滑👍🏻外皮也做到微脆,整體而言可試試2️⃣臘腸雞肉煲仔飯,臘腸太硬雞肉太乾3️⃣粟米沙律,店員極力推介!很大碟,3人吃也可以,粟米加了沙律醬及上面鋪上芝士很特別,不錯!4️⃣黑糖支豆,黑糖真的很多,有少少過甜,創意分補救5️⃣免治雞肉棒,雞肉加了雞軟骨,食落脆脆的,可以沾埋雞蛋一齊食🥚不錯👍🏻6️⃣+7️⃣雞腎+大啡菇,我最愛燒得不錯而且不乾,好吃!⭐️環境⭐️雖然鋪頭不大座位不多,但從外面到裏面裝修都有特色,讚👍🏻⭐️服務⭐️算不錯,有笑容😊(5❤️為滿)推薦:❤️❤️❤️❤️抵食:❤️❤️❤️服務:❤️❤️❤️❤️

⭐️食物⭐️

2️⃣臘腸雞肉煲仔飯,臘腸太硬
雞肉太乾

很特別,不錯!

4️⃣黑糖支豆,黑糖真的很多,有少少過甜,創意分補救

6️⃣+7️⃣雞腎+大啡菇,我最愛
燒得不錯而且不乾,好吃!

⭐️環境⭐️
雖然鋪頭不大座位不多,但從外面到裏面裝修都有特色,讚👍🏻

⭐️服務⭐️
算不錯,有笑容😊

(5❤️為滿)
推薦:❤️❤️❤️❤️
抵食:❤️❤️❤️
服務:❤️❤️❤️❤️
  • 串燒
2019-04-15 476 浏览
今次為朋友慶祝生日,專登簡一間屯門區特別的地方為她慶祝,果然沒有失望。環境坐位舒服,食物新款有創意,朋友也十分開心。必點煲仔飯粟米沙律和是日甜品,甜品十分有驚喜,外脆內軟仲有爆炸糖同紅桑子,有趣又開胃!另外當日我為朋友準備了蛋糕,服務員都有善為朋友祝賀,氣氛相當好👍🏻如果想靜靜地和朋友聊天喝酒也是個十適合的地方!店內都有很多酒可以選擇同埋有小食,串燒提供~和日本的居酒屋風格都十分相似~下次我都會再來!
今次為朋友慶祝生日,專登簡一間屯門區特別的地方為她慶祝,果然沒有失望。環境坐位舒服,食物新款有創意,朋友也十分開心。必點煲仔飯粟米沙律和是日甜品甜品十分有驚喜,外脆內軟仲有爆炸糖同紅桑子,有趣又開胃!另外當日我為朋友準備了蛋糕,服務員都有善為朋友祝賀,氣氛相當好👍🏻如果想靜靜地和朋友聊天喝酒也是個十適合的地方!店內都有很多酒可以選擇同埋有小食,串燒提供~和日本的居酒屋風格都十分相似~下次我都會再來!
2019-03-13
生日
  • 粟米沙律
  • 是日甜品
2019-03-16 578 浏览
秋香對我而言係萬中無一的居酒屋,雖然位於比較格涉的屯門,但每次黎都座無虛席,有時候都要排隊等一下。這裡的老闆係日本人,第一次去時,佢已經飲醉咗,不斷同人講廣東話、飲酒同大笑,令成個地方都好放鬆同歡樂^^~這裡的裝修亦係令佢萬中無一的原因。一踏入餐廳因為樓底幾高,所以感覺唔似一般酒吧咁有壓迫感,吧枱整得好靚,餐廳主要用木枱同櫈,帶點日本風,但牆上又掛起咗《唐伯虎點秋香》的字句同對白,仲有一啲字畫,感覺係中日式交融~另外藍綠色的魚鱗陶瓷牆身,感覺都好日本,幾岩打卡,哈哈~入返正題,食物方面,菜式都非常之新穎!但今次黎已經賣曬我最愛食嘅 粟米沙律 T^T Anyway 白鱔煲仔飯 |以煲仔飯上菜,黎嘅時候仲有啲咋咋聲~白鱔肉質非常滑,而且都有好多塊(六舊左右),醬汁帶點甜,有點日式燒汁嘅感覺,再加埋上面的蛋令成個飯更加滑~但覺得成個飯有啲唔夠食~黑糖枝豆 |係每次必叫的小食!每個枝豆都索曬黑糖汁,啜每一粒都有枝豆清新的豆味,但又帶甜同一點鹼~真係好好食!個底仲有好多黑糖汁可以點~送酒一流!黑松露生蠔 |呢一道係口味非常新鮮,而且用料都好新鮮,因為係當季先會有呢個菜式食,所以唔係成日有~黑松露

白鱔煲仔飯 |

黑糖枝豆 |

黑松露生蠔 |
呢一道係口味非常新鮮,而且用料都好新鮮,因為係當季先會有呢個菜式食,所以唔係成日有~黑松露味好香濃,但又吾會蓋過生蠔的鮮味,生蠔食落又滑又Creamy。如果再有一定會再叫!
黑松露生蠔(不定期)

柚子酒(左)、梅酒(右)、黑啤 |
柚子酒非常清新,入口較甜,幾適合女仔飲~梅酒都比較甜,建議唔落冰酒味會濃很多喔~但其實佢有兩種梅酒,大家可以問清楚要那一款~黑啤就好重麥味,而且泡很滑,都非常推介~
柚子酒(左),梅酒(右)

黑啤
串燒
2019-01-25
黑糖枝豆
黑松露生蠔(不定期)
柚子酒(左),梅酒(右)
黑啤
串燒
  • 生蠔(不定期)
2019-03-13 1115 浏览
置樂呢間裝潢設計都得漂亮既秋香,每次行過都好想入去試下,見好評都不少,今次終於有機會試!一開始滿懷希望,好期待!好有特色既裝修!店舖環境又安靜!不過張凳太矮,男性坐既話會坐得唔舒服,頂住隻腳。居酒居當然要試下串燒!串燒方面叫左:雞中翼串燒、雞腎串、波板糖五花腩同蒜辣墨汁花枝腸呢度的串燒真係唔得,雞翼唔夠熟,波板糖五花腩超級硬,用力都咬唔入!雞腎串韌到直頭扯唔開支木條,韌過擦子膠!墨汁花枝腸算係最好既小食,普通既花枝味加小小辣味同帶蒜味,味道特別。串燒方面其係需要改善!炒雜菜係有驚喜既,味道夠,只係外表唔討好,勝在內涵補救。最受好評嘅煲仔飯,我地叫左臘腸雞煲仔飯$148 臘腸未夠熟好硬!雞肉都算有味,個外皮好多烤到黑曬,飯焦唔算多。煲仔飯黎講係差!可能期望愈大,失望愈大?無特色既煲仔飯野苺蝶豆花汽泡水(左)$48士多啤梨薰衣草汽泡水(右)$52兩杯嘢飲嘅味道都差唔多,大家都偏甜,完全無一種飲完仲想再飲既感覺。如果淨係食環境既話,我覺得都還算接受到,但食物質素太差,完全令到我好失望,無一種想再黎既感覺。

好有特色既裝修!店舖環境又安靜!
不過張凳太矮,男性坐既話會坐得唔舒服,頂住隻腳。

居酒居當然要試下串燒!

串燒方面其係需要改善!

炒雜菜係有驚喜既,味道夠,只係外表唔討好,勝在內涵補救。

最受好評嘅煲仔飯,我地叫左臘腸雞煲仔飯$148

可能期望愈大,失望愈大?無特色既煲仔飯

野苺蝶豆花汽泡水(左)$48
士多啤梨薰衣草汽泡水(右)$52

2019-02-28 2856 浏览
睇到網上介紹呢間隱身屯門既中日式居酒屋,環境睇落唔錯,而且泊車都好方便,所以就去一試。呢間居酒屋地方細細,但成間餐廳佈置都好有味道好CHILL,而且餐廳員工同店主都好NICE &FRIENDLY,成個感覺好RELAX。每樣食物水準都好好,但價錢就唔太便宜,似尖沙咀居酒屋價位,但整體都物有所值。粟米沙律–網上好多人都推薦呢款,好得意,係原個粟米切件再拌特製沙律醬汁,味道不錯甜甜地幾開胃。燒桂花蚌–燒烤火喉好好,保留貴妃蚌鮮味又有少少辣味蒜香,好惹味。燒茄子–燒得好JUICY又厚肉,又係有少少辣味調味,而且唔會好似坊間燒烤店咁好油膩。燒雞皮–食過好多間居酒屋、燒烤店的燒雞皮,呢間算係整得好出色,係完全燒到脆身,而且唔油膩,好似食緊薯片咁。燒一口日本甜薯 - 味道不錯,但相較其他菜式略為普通。白鱔煲仔飯 - 呢度既主打菜式,白鱔肉質肥美而且飯又香又入味,睇落以為份量好細但其實食完會好飽,因為白鱔好厚肉又夠油香,所以會有點飽肚。剩係黎飲下酒、食下串燒都好正,呢間店值得再三回訪。

桂花蚌

燒一口日本甜薯 - 味道不錯,但相較其他菜式略為普通。
燒雞皮
白鱔煲仔飯
剩係黎飲下酒、食下串燒都好正,呢間店值得再三回訪。

2019-02-12
情人节
桂花蚌
燒雞皮
  • 燒貴妃蚌
  • 燒茄子
2019-02-24 277 浏览
係水果日報見到呢間餐廳,俾佢個白鱔煲仔飯吸引左,所以和朋友過黎試下。呢間餐廳地點較偏遠,搭到任何一個輕鐵站都要行10-15分鐘,最後來回都係call uber。點左一個白鱔煲仔飯和牛肋條煲仔飯,個飯真係好細,比一般煲仔飯細一半,只夠一個人食。白鱔夠肥美厚肉,燒得香口,但唔夠味。飯底似係珍珠米,和一般港式煲仔飯不同,加埋隻生雞蛋🥚,我覺得口感太濕潤。牛肋條煲仔飯一般般,係食材同一般煲仔飯不同,但味道無咩特別。

2019-02-21
2019-02-12 397 浏览
屯門隱世日式融合菜居酒屋 話係居酒屋,又似乎唔多準確,因為呢間野又有日式串燒又有煲仔飯,所以真係幾fusion。話說該日我同我朋友都心有靈犀想試這間菜,不過係佢send俾我先既,仲順手book埋枱添。你若果係星期六日夜晚黎,你就會知道有book枱真幾咁重要架啦。鋪頭不算十分大,環境較為逼,無可避免,所以大家既談話內容基本上都係隔離枱聽到晒,哈哈。至於菜式方面,我地叫左白鱔煲仔飯,一串燒牛脷、豚肉、粟米沙律,兩枝啤酒。本身我其實想叫燒花枝蚌,但該日海鮮既野賣晒…so...粟米沙律呢味菜,我其實好多疑惑,佢其實真係唔係沙律,而是燒粟米再加沙律醬、芝士同某種辣粉。由於辣,所以我食左兩件就ko左啦,其他交由我朋友去解決。燒牛脷,牛脷夜落比較爽,有嚼頭。燒豚肉就不似一般的居酒屋有較多醬汁,偏向焦香味。白鱔煲仔飯都好唔錯,有生雞蛋,撈飯一流。雖然我地兩個人最後都差d食唔晒,但其實份量係ok既,唔算係過多,正常胃口既人,其實一個人都可以ko。啤酒方面呢,其實我唔係特別好啤酒既人,只是想嚐鮮,我叫的應該叫dragon king?睇介紹有柚子味,所以入口都算ok,只有3.5%酒精。我試左一啖朋友叫的酒,
屯門隱世日式融合菜居酒屋

啤酒方面呢,其實我唔係特別好啤酒既人,只是想嚐鮮,我叫的應該叫dragon king?睇介紹有柚子味,所以入口都算ok,只有3.5%酒精。我試左一啖朋友叫的酒,好似話係有普洱,結果入口超級苦,真係唔係我鐘意既口味。(無法子啦我真係飲酒都要溝果汁既人)但我相信好鐘意呢種精釀啤酒feel既人應該都幾鐘意呢間鋪頭,啤酒款式比較多。
講番鋪頭既其他野,雖然只有兩位漂亮姐姐,做起來有d忙,但整體來講都ok既,上菜都叫幾快下。
菜單都幾古靈精怪,比如甜品果d唔寫明有咩,要你問,都幾搞笑。寫餐單既人,應該真係一如鋪頭名,好鐘意星爺。
Dragon King 啤酒
栗米沙律
燒豚肉 燒牛脷
2019-02-09
2019-02-10 327 浏览
昨晚,成班朋友到屯門揾地方食飯,上網見好似好有特式咁咪去試下。 一見到店舖好有特式,環境氣氛一流,點知食物就九流,大失所望,我唔明裝修得咁靚都投資唔小,但係出品咁差,唉……和牛面頰肉加骨髓成$300蚊架總重量大概20克,用來送多士,上枱都凍哂,基本除沙律比較正常,串燒上枱已凍又燒到乾曬。煲仔飯正常人要食3煲先飽,烹調又冇技巧。失望!
2019-02-10 372 浏览
從未係openrice寫過評論,今晚真係食到眼都突埋,真係要分享吓!1.粟米沙律連粟米心上!個樣係就幾吸引,但一咬落去硬到好似食柴枝咁,從未食過蔬菜沙律要lur骨🤔2.串燒食材同味道都一般!最好笑係個鹽燒上等豚肉同牛舌,又乾又韌都話上等🙄3.到個白鱔煲仔飯仲好笑!個飯份量超迷你,上碟時個樣又係幾靚,有隻生蛋同一些生䓤係中間,白鱔排列好整齊,但係個煲仔係凍既,明顯煮好啲野放落去,完全無熱力幫助隻蛋同䓤加熱,當撈勻啲生蛋生䓤落啲微暖既飯到,再加埋啲白鱔既微腥,真係得個“腥”字!😓到服務態度,同侍應講啲牛舌同豚肉好乾好韌,個飯又凍又腥佢應左你就算,完全無意慾換過比你。到埋單同你講可能農曆新年期間啲野爭啲!真係超厚面皮!🙄結果6個人食左$14xx都吾飽又頂吾順啲食物質素吾想再order,我哋決定再去第二間食過。如果香港間間餐廳都係得個樣,真係吾洗出街食飯!總結:永不錄用

總結:永不錄用

2019-02-09
2019-01-26 282 浏览
食飯遇到最卑劣嘅行為,訂咗位無謂仲要比秋香果老闆鬧大家覺得咁樣今時今日嘅服務態度有冇人可以接受,訂咗位打咗電話黎確認咗諗住去到就實有得食點知啲位就畀晒人仲要係食團年飯十幾人你話

2019-01-25
团年饭