2020-12-27 621 浏览
而家無得堂食,唯有叫外賣。今日喺openrice睇吓有咩好食,見到呢間都幾多正評,所以就去買,分別買咗韓式辣豬煲仔飯、串燒套餐同唐揚墨魚嘴。先講韓式辣豬煲仔飯,食落去幾辣,啲飯係珍珠米,豬肉都有幾多,但弊在唔夠熱(應該係外賣關係,個飯好快凍晒),同埋食落去太多汁,令到啲飯變得太淋。而且唔知係咪韓式係咁,啲飯無飯焦(不過應該都係無得堂食,變咗外賣嘅關係)。至於個串燒套餐,都係有同樣問題(好快凍晒),同埋啲牛肉太韌,食落去又無咩味。而其他燒雞翼同豬肉就太多汁淋喺上面,攪到啲串燒又係淋晒,而個汁就無乜味。到個唐揚墨魚嘴,雖然都係凍咗,但咬落都仲脆,而且都幾香,同埋啲墨魚嘴都幾大粒,算係今餐唯一可取嘅食物。不過始終都係覺得都係因為無得堂食嘅關係而令到食物變得一般,希望疫情快點消失,一切回復正常,可以去堂食試多次。
串燒套餐
韓式辣豬煲仔飯
唐揚墨魚嘴
2020-12-06 689 浏览
💠 💛秋香💛💠.📍說到置樂,對於居住在市區的朋友仔應該不太熟悉🈚️但對於屯門友都知道置樂有幾間著名的餐廳,各個餐廳各有特色🆙不少人也會紛紛慕名而來享受美食🤣餐廳內更有一幅來自電影唐伯虎點秋香的經典對白的牌匾,裝潢獨特少見🎉🎏. 🎈豬腩肉煲仔飯$1️⃣3️⃣8️⃣居酒屋提供中日混合菜式🍳上枱時熱辣辣豬肉魚乾香味撲鼻還是熱的時候馬上拌勻雞蛋🥚豬腩肉份量多而厚肉🥩食起來肉爽多汁微微燒焦形成一個焦脆外層🥓口感充滿油香層次豐富有機會也想嘗試其他款式煲仔飯🍲.🏝 秋香地址:屯門青善街38號康景花園地下26-27號舖營業時間:星期一至日 13:00-16:00; 18:00-23:00.評分5🌟為最高;💫為半粒特色:🌟 🌟 🌟 性價比:🌟 🌟上菜時間:🌟 🌟 🌟環境:🌟 🌟 💫味道:🌟 🌟 🌟 💫💋💋💋💋💋 .
💠 💛秋香💛💠

環境:🌟 🌟 💫
味道:🌟 🌟 🌟 💫

💋💋💋💋💋 .
2020-11-14 1116 浏览
沙律同前菜都幾新鮮,白鱔飯無得輸必食,厚切嘅白鱔有咬口啖啖肉完全無腥味,燒得外脆內軟。不過因為漏單,追咗2次總共等咗1粒鐘先有得食影響咗心情,扣分!串燒盛都唔錯,燒物火喉掌握得好好,尤其係白鱔燒得皮脆肉嫩,非常香口😋醬油飯唔算好濃,淡淡的醬油味配燒物係唔錯,不過份量連女仔都覺得唔夠😣👅味道:8/10🤑抵食:7/10✏️總結:位置有點偏僻,附近有停車場比較適合揸車嘅朋友。如果搭車要行10~15分鐘先到,唔熟路要預時間喇。午市唔駛等位又無限時,爽!不過晚市就記得要預約喇📞

👅味道:8/10
🤑抵食:7/10
前菜
午餐
2020-11-10 614 浏览
間野出面個外場好靚店內仲有一大塊書法寫住 唐寅(唐伯虎) 的「桃花庵歌」裡的兩句詩詞「別人說我太瘋癲,我笑他人看不穿」-唐伯虎點秋香 套戲 應該好多香港人都睇過, 唔知呢間秋香又多唔多人食過呢? 呢到的白鱔煲仔飯,冇骨又嫩又有飯焦,係唔錯的牛仔骨煲仔飯,都好味下面係炸雞皮,蠔同埋牛舌其實除左煲仔飯值得試,其他不用了~ 唔係唔好食,但可以skip手工啤反而值得飲多幾次~ 今次係朱古力味,非常唔錯
間野出面個外場好靚

呢到的白鱔煲仔飯,冇骨又嫩又有飯焦,係唔錯的

牛仔骨煲仔飯,都好味

下面係炸雞皮,蠔同埋牛舌

手工啤反而值得飲多幾次~ 今次係朱古力味,非常唔錯

2020-10-20 1192 浏览
秋香與聚福樓這對雙生子,一個帶有唐寅的瘋狂,另一家是西餐廳,卻取了個聽似中式酒樓的名字。本想去聚福樓,可惜等位的人太多,plan B 的秋香又要一點才營業,正在猶豫之際,今天真幸運,原來秋香提早12:00營業。未踏入餐廳,餐廳先來告示一則,先禮後兵。打開門,迎面一幅唐寅的 「別人笑我太瘋痴 我笑他人看不穿」橫聯。知道秋香出名的是串燒,點了串燒盛。湯、沙律、前菜以長形木盆承載,亂中有序。主菜要等一陣子才到,同樣用長形器皿,材料改用石塊。白鱔肉厚爽脆,帆立貝美味,露筍幼嫩,菠蘿清新,最差的是墨魚,沒鮮味。日本醬油飯,有淡淡的醬油味。香橙肉桂薑伯爵茶原價$52,跟餐只需加$15。幾樣材料味道很夾,好飲。總結:食物用料佳,擺設有心思,所選餐具可加分。位置雖偏遠,價格在屯門區屬較高,晚市必須訂位是有原因

未踏入餐廳,餐廳先來告示一則,先禮後兵。

知道秋香出名的是串燒,點了串燒盛。

湯、沙律、前菜以長形木盆承載,亂中有序。

2020-09-27
2020-10-10 990 浏览
#秋香酒鬼可以過去飲兩杯,非常有格調既餐廳成日滿座,所以去食之前記得打電話預約訂座-小編見到好多人叫煲仔飯,但飽飽地,我就冇叫到牛舌芯好厚身,肉汁飽滿,咬落有爽勁青魚都幾肥美,有肉地,燒得幾Juicy 鮮甜點沙律醬 or 檸檬汁都幾清新既,但個醬汁咸左D黑糖枝豆特別既,甜甜地食下食下又幾過癮威士忌生蠔幾肥大,但威士忌味道較淡,同黑松露味都唔算突出反而搶左生蠔咸鮮既海水味-BTW 佢既梅酒好正,有反家鄉既感覺!梅味好濃,酒味都重,酸酸甜甜甘,D 冰又夠曬冰凍Long Island 幾大杯,甜甜地,夠汽夠冰凍,飲起嚟特別爽!
#秋香

酒鬼可以過去飲兩杯,非常有格調既餐廳
成日滿座,所以去食之前記得打電話預約訂座
小編見到好多人叫煲仔飯,但飽飽地,我就冇叫到
牛舌芯好厚身,肉汁飽滿,咬落有爽勁
青魚都幾肥美,有肉地,燒得幾Juicy 鮮甜
點沙律醬 or 檸檬汁都幾清新既,但個醬汁咸左D
黑糖枝豆特別既,甜甜地食下食下又幾過癮
威士忌生蠔幾肥大,但威士忌味道較淡,同黑松露味都唔算突出
反而搶左生蠔咸鮮既海水味
BTW 佢既梅酒好正,有反家鄉既感覺!
梅味好濃,酒味都重,酸酸甜甜甘,D 冰又夠曬冰凍
2020-09-28 1167 浏览
之前試過晚市路過想walkin但冇得食😢想吃的記得記得卜位 卜到枱就即刻gogogo💛💛🖐🏻☝🏻店內環境比較暗,好適合聚餐同傾計👫🏻但係影相就好暗 得部電話用night mode影食物相就唔好睇了😢Any肥 盡量影啦唯有📸店內呢幅橫額不禁令人回想起「唐伯虎點秋香」入面所有對白😂 📖不見五陵豪傑墓 無花無酒鋤作田💬 廢話少講 食喇!$178牛肋條煲仔飯🐮🍳上枱時熱辣辣🔥蝦米乾香氣撲鼻☺️ 襯仲滾熱就盡快撈暈隻生雞蛋🤤 牛肋條肉嫩多汁🤤🤤 微微燒焦帶住一層脆卜卜的外層☺️ 入面就細嫩多汁的牛肋肉😋 口感層次豐富🍲呢個煲仔飯係全晚最高分之作!$20/2雞皮串🐔 雞皮燒到脆卜卜,薄薄一塊雞皮燒出黎入口充滿油花香🤤 好快就俾我成串K.O.😋之後就到我點的串燒及炸物🤤當中包括:雞中翼(配以廚師秘制醬汁)、牛舌芯、波板糖五花腩、鹽燒厚切上等豚肉、大啡菇🍡🍢🎶燒雞翼,我鍾意食🎵 $32雞翼兩隻價錢係偏貴😣 但配埋廚師秘調醬汁👍🏻值得一試😋$38牛舌芯🍡肉嫩多汁😋 夠哂厚切又好香牛油味☺️$28大啡菇🍄揀咗少辣,但同行友人覺得太辣😂我就覺得不過不失$28波板糖五花腩🍭外層夠脆!肉唔算薄😋聞到陣陣豬油香🐽$48

雞皮串

燒雞翼

牛舌芯

$38牛舌芯🍡肉嫩多汁😋 夠哂厚切又好香牛油味☺️

大啡菇

$28波板糖五花腩🍭外層夠脆!肉唔算薄😋聞到陣陣豬油香🐽

厚切上等豚肉

$48厚切上等豚肉🐷總共有4舊厚切豚肉,燒得夠香,肥肉比例很好👍🏻咬落啖啖肉之餘,滿口油牛😋感覺比五花腩抵食🙊

魷魚一夜干

$98魷魚一夜干🦑呢樣反而有少少失望,做唔到半風干狀態,好似就咁煮起調味😩但好在魷魚夠新鮮爽口,配埋伴碟醬油、青檸、沙律醬食又別有一番風味!個人喜歡配青檸汁食😋

因為渣車過去,所以沒有點酒精飲品大喝一頓🍻叫咗一杯野莓碟豆花氣泡水及一杯lemonade解渴,沒有太深刻印象😅早知道多叫兩串串燒更好嘿嘿

雞皮串
燒雞翼
牛舌芯
大啡菇
厚切上等豚肉
2020-09-26 899 浏览
首先講舊屎,兩年前食佢姊妹店就兩隔離鋪,諗著唔會再encore. 直到佢發聲表示,我就決定畀次機會再試佢姊妹店。係進步左嘅,我都近年有再再去過嘅。嚟到秋香,約埋三五知己支持佢,一嚟服務態度好,細心,人手夠會留意細節位。抵佢爆場,然後我地叫左煲仔飯x 2 款 , 試埋炸物同串燒,都係值得大家幫襯嘅講真。1. 牛同豬嘅煲仔飯,我prefer 牛肋條,肉質腍夠入味,好食。2. 炸物,油香,熱辣辣,配嘅sauce 都好夾。薯條佢配 honey mustard , 粟米就配沙律醬,墨魚咀又係香脆可口,大大粒,份量唔少咖...3. 串燒,不得不評論,最令我跌眼鏡係茄子,唔淋唔易撕開,已經好瀨嘢,但味道ok. 牛舌芯我好like 但朋友話有點生而咬不開,咁見人見智啦...雞皮串香口不油膩嘅👍總結,環境舒適,食物中上不錯,如果你同我同一個方向嘅,嚟支持佢地啦

墨魚咀唔係成日有
薯條
粟米
2020-09-25
墨魚咀唔係成日有
薯條
粟米
  • 粟米沙律
由九龍專登搭車黎屯門試試新口味「秋香」fusion 菜,疫市中無得出外食晚餐,所以係下午時間去到,叫左all-day set既F.串燒盛&和風炸雞🍗,估唔到咁大驚喜💕依到既炸雞唔簡單,雞件內加左番薯,唔知係咪因爲番薯既關係食落唔會覺得油膩,仲炸到好脆口😻👍🏻串燒部分我主要食左大啡菇雞翼,真心覺得唔錯,而肉類男友評價都覺好味😋配埋飯份量十分足夠😋,整體係大大驚喜😍👍🏻菊花茶味道加上柚子既甜度,剛剛好不會太甜或淡,而茶壺加細細酒杯,一中一西好特別,打卡一流😂👍🏻十分推薦比女仔們😉
💕
和風炸雞

F 串燒盛

配埋飯份量十分足夠😋,整體係大大驚喜😍👍🏻
柚子菊花

2020-08-23
下午茶
和風炸雞
F 串燒盛
柚子菊花
2020-07-01 1481 浏览
在屯門一條遠離熱鬧的一條巷子中,秋香餐廳裝潢別樹一格。一走入餐廳,抬頭就望見顯眼的牌匾,上面寫了唐伯虎的名句「別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿」,玩味十足。不難發現,餐廳食物多以佐酒為主,有人人都愛的串燒、海鮮,還有自家fusion煲仔飯,配一杯葡萄美酒,讓人賞心樂事。白鱔外層燒得帶點酥脆,內層鱔肉很嫩,而且濕潤,不會overcooked,必食!秘製牛肋條煲仔飯煲仔飯加入微甜的秘製醫汁,配以炆得香腍的牛肋骨,味道一流,當然唔少得脆卜卜的飯焦。串燒食串燒嘅時候最怕燒到乾柴,今次試雞肝、雞腎、牛舌芯、大啡菇以及波板糖五花腩都無事,燒完仲好juicy,無得輸!澳洲茄子,嚐點小清新!

串燒

澳洲茄子,嚐點小清新!
澳洲茄子
2020-06-28
澳洲茄子
2020-06-29 926 浏览
Fusion居酒屋,店名取材自電影《唐伯虎點秋香》💕我地揀左白鱔煲仔飯,牛肋條煲仔飯,豬腩肉煲仔飯,燒茄子,明太子炸燒賣,免治雞肉棒,黑糖枝豆。總結黎講我覺得樣樣都好食冇中伏,裝修又靚,不得不提既係白鱔煲仔飯真係無得頂,白鱔夠大肉又肥美,用珍珠米做煲仔飯,飯焦唔多但夠入味💛牛肋條嫩口同牛扒一樣,一咬落去牛汁爆開 少見燒茄子唔係大陸嗰種燒法,茄子係彈口又保留鮮味,口感似燒菇明太子炸燒賣有驚喜,口感好似芝心丸。不過真係要記得book左位先好嚟 walk-in餓死都未等到P.S.地點較為偏僻,要係西鐵站行20分鐘先到😂但食完當散步都可以既,就係未食野前行20分鐘有d餓又累
Fusion居酒屋,店名取材自電影《唐伯虎點秋香》
💕我地揀左
白鱔煲仔飯,牛肋條煲仔飯,豬腩肉煲仔飯,燒茄子
,明太子炸燒賣,免治雞肉棒,黑糖枝豆。

明太子炸燒賣有驚喜,口感好似芝心丸。

• 豬腩肉煲仔飯
  • 白鱔煲仔飯
2020-06-27 634 浏览
好久沒來了,別來無恙丫嘛?!哈哈,好像老朋友般問好似的,秋香,你好,好久不見!!我來探你了哈哈。 真的好耐冇來了,今次係6点左右時間來,諗住時間尚早,唔使book位,好彩真的是早來,仲撞正星期五,遲一個鐘都full了慶幸,慶幸!! 今次第一次喺夏天既時候黎,以往都係秋天涼凉地來,所以今次坐窗邊有點兒哂🌞正是列日當空🌞 好喇,入番正題,坐低點左個必食煲仔飯,必飲梅酒同必食串燒 2個人食差不多,不會太滯 燒得好肥美,唔怕肥,可以試 牛肉,好味,剛剛好 點了兩份,正必飲梅酒,飲梅酒都有學問,原來要等d冰溶哂先冇咁甜先好飲㗎*用餐時間一個鐘內,食完開始多人即走了整體來說,這算是屯門位置較有特色小店居酒店之一,味道ok.食物即叫即整,價錢中等,適合一家人,朋友聚餐,本人因為怕太逼太嘈吵多人,所以會選擇較早時間冇咁多人先去
哈哈。
慶幸,慶幸!!
好喇,入番正題,坐低點左個必食煲仔飯,必飲梅酒同必食串燒

2個人食差不多,不會太滯

燒得好肥美,唔怕肥,可以試

牛肉,好味,剛剛好

點了兩份,正

必飲梅酒,飲梅酒都有學問,原來要等d冰溶哂先冇咁甜先好飲㗎

*用餐時間一個鐘內,食完開始多人即走了

• 梅酒
  • 白鱔煲仔飯
2020-06-06 968 浏览
Booking: 打電話book,walkin多數都無位Location 係少少難搵Drinks: 佢哋都有好多手工啤酒同唔同嘅嘢飲揀我自己唔飲酒,所以揀咗一個碟豆花野梅梳打,正常黑糖支豆不過有次試過佢個黑糖炒燶咗所以唔好食今次個味ok,個甜味同支豆幾夾,熱辣辣柚子帶子帶子刺身然後加少少柚子皮碎,我覺得淡左啲一般般,但新鮮喺下面再加啲蕎頭,酸酸地Whiskey 蠔呢個真心好食,大概手掌唔計手指咁大。但佢每晚份量應該唔多,因為我哋嗌完之後下一台上嗌冇佢上枱嘅時候會係你面前噴一噴whiskey,同提你要趁熱食佢應該只係輕輕燒暖左,所以隻蠔無縮水,入口好滿足,個海水味同個whiskey 味好夾,creamy同海水味好平衡。大蜆好似係清酒燒,入口個汁係香,但個肉太細貴左啲魷魚一夜干好厚肉,唔會燒到太乾,入口好香魷魚味,因為夠厚所以咬落好軟熟免治雞肉棒免治雞肉同埋啲雞軟骨一齊打碎再燒,個雞軟骨加咗脆口嘅口感,再點蛋汁醬油,真係好正!必試!燒白鱔,正常,細件但厚身(左至右)燒雞肝入口偏乾,但咬多幾啖個肝味就會開始出嚟燒蒜頭我以為佢係燒原個蒜頭所以有啲失望燒牛舌都幾厚身,攞嘅位都算係牛舌心嘅位,所以
Booking: 打電話book,walkin多數都無位
Location 係少少難搵

Drinks: 佢哋都有好多手工啤酒同唔同嘅嘢飲揀
我自己唔飲酒,所以揀咗一個碟豆花野梅梳打,正常

黑糖支豆
不過有次試過佢個黑糖炒燶咗所以唔好食
今次個味ok,個甜味同支豆幾夾,熱辣辣

柚子帶子
帶子刺身然後加少少柚子皮碎,我覺得淡左啲一般般,但新鮮
喺下面再加啲蕎頭,酸酸地

Whiskey 蠔
佢上枱嘅時候會係你面前噴一噴whiskey,同提你要趁熱食

大蜆
好似係清酒燒,入口個汁係香,但個肉太細貴左啲

免治雞肉棒

燒白鱔,正常,細件但厚身

(左至右)
燒雞肝
入口偏乾,但咬多幾啖個肝味就會開始出嚟

燒蒜頭
我以為佢係燒原個蒜頭所以有啲失望

燒牛舌
都幾厚身,攞嘅位都算係牛舌心嘅位,所以比較軟熟

燒雞皮
不過不失,唔夠脆口

波板糖五花腩
取名於形狀而唔係味道,我以為係有啲甜味,結果入口晒啲失望,如果係焦糖面應該幾好味。肉比較乾身,一般

燒大啡菇

2020-06-02
  • 免治雞肉棒
  • 黑糖枝豆
2020-05-10 1216 浏览
雖然吃了晚飯但覺得不夠喉,於是來到這裡邊飲邊吃小食。來到這裡才發現老闆是九州人,卻說得一口流利廣東話和英語,真係估佢唔到還打趣的說我不是日本人啊。但由於吃了晚餐的關係,於是叫了兩個佐酒小吃黑糖枝豆和燒白膳。這裡主打威士忌,燒烤及煲仔飯。當然不能不叫上一杯highball,內人則叫了gin tonic。但這裡的highball超級大杯,比日本更大。不得不說,店家每天很早就去搜羅新鮮肥美白膳,難怪白膳非常新鮮亦超級肥美,外皮也燒到卜卜脆,一點小骨都沒有。不好意思,不習慣相機先吃,白膳被我吃了一口。枝豆加入了黑糖醬,送酒一流。
雖然吃了晚飯但覺得不夠喉,於是來到這裡邊飲邊吃小食。

還打趣的說我不是日本人啊。

不好意思,不習慣相機先吃,白膳被我吃了一口。

枝豆加入了黑糖醬,送酒一流。

2020-05-08 1413 浏览
住大西北既朋友話呢間隱世居酒屋係屯門必試 長期高朋滿座 好彩朋友一早訂左位, walkin真係有d難度位置對於區外人黎講都真係幾偏僻 好彩朋友帶路先搵到 門口十分易認 大大隻字 裝修都好特別 由於天氣太熱 未叫野食要先叫酒水下下火 呢到提供各種各類香港製啤酒同日本酒  一行4人叫左極大量野食 (有d食完先記得影haha) 好有趣既粟米沙律 一條條咁食魷魚一夜干 超超超超超好食 肉質極嫩 味道極鮮白鱔煲仔飯 豬腩肉煲仔飯 兩個煲仔飯各有千秋 但我地4個都鍾意肥豬肉煲仔飯多d另外重有一堆串燒,小食 但唔太記得d名haha 牛舌極推薦 但黑糖枝豆就甜得濟了整體黎講成間舖氣氛好好 店員都幾nice又會同我地吹下水人均$350左右 (食到極極極飽) 質素同價錢成正比但開係呢個街坊位就有小小偏高消費
門口十分易認 大大隻字 裝修都好特別

粟米沙律

魷魚一夜干 超超超超超好食 肉質極嫩 味道極鮮

白鱔煲仔飯
豬腩肉煲仔飯

另外重有一堆串燒,小食 但唔太記得d名haha 牛舌極推薦
 但黑糖枝豆就甜得濟了
整體黎講成間舖氣氛好好 店員都幾nice又會同我地吹下水