2023-03-21 950 浏览
經常經過稻成,一直想試。 終於星期日去試。 首先,必點一個酸菜魚,但實在非常失望,淡而無味的湯底,小辣連一點辣都沒有,酸又沒有,麻又沒有,唯一可取是魚塊略為大片,但味道完全稱不上在吃酸菜魚。紅油抄手,隔離枱比我們遲來,都在吃了,我們追侍應第一次,她只是馬虎地回應我們,在做了,叫我們等下。到我們再追第二次,食物才來。吃完飯,侍應已把所有碗和筷子收走,只剩兩杯茶我們,我們只想多坐5分鐘,坐了一會,另一位侍應又行來,連一張有點穢的紙巾,都要收走。我生氣地說,有那麼趕嗎? 一張紙巾都要收走客人的。 後來,她走開。 總括而言,這間餐廳價錢貴食物質素差服務差現今香港食酸菜魚有很多選擇,這一間,永不錄用。
經常經過稻成,一直想試。 終於星期日去試。

首先,必點一個酸菜魚,但實在非常失望,

到我們再追第二次,食物才來。

我生氣地說,有那麼趕嗎? 一張紙巾都要收走客人的。
後來,她走開。

總括而言,這間餐廳價錢貴
食物質素差
服務差

現今香港食酸菜魚有很多選擇,這一間,永不錄用。
酸菜魚
2023-02-28 1160 浏览
每逢節日新城市夜晚餐廳大多數都爆多人🤯 見到呢間坐又好似幾舒服 中菜又岩屋企人食👍🏻 不過4個人就唔建議嗌4人餐 食到一半已經食唔到!🫢 叫左4人盛宴 $1488 性價比唔高🥲【涼拌海蜇頭】【老上海燻比目魚】海蜇頭普通野~ 而炸完出嚟嘅比目魚都好好食 魚肉都好嫩滑!【稻成片皮鴨】本來個set係招牌酸菜鮮鱸魚 但係想食片皮鴨 所以就轉左!皮薄夠脆口👍🏻 都好足料!【鮑魚紅燒黑毛豬肉】味道係幾好👍🏻 不過見到啲豬肉太肥 我無食到 不作評論【金華火腿奶油津白】正常水準 不過金華火腿略少 唔係覺得有咸香味 得甜味多啲🥲【砂鍋花膠餛飩雞】呢個反而覺得好出色!勁多花膠 而雲吞就有6粒左右 雞就好入味 好嫩滑 骨肉易分離!啲膠入晒味 成碗湯都好濃郁😍【澳洲和牛炒飯】和牛粒炒飯 雖然真係飽到反晒艇 但係都想新鮮滾熱辣食! 炒飯係濕炒 覺得有少少可惜🥲 【稻成小籠包4件】個皮都算好薄 不過不失 但都係唔夠其他舖頭好食🫢【高力豆沙】雖然飽 但甜品胃係仲有既!高力豆沙唔會好甜 新鮮熱騰騰出爐 好好食😛🤤Rating: 7/10📍稻成沙田新城市廣場第1期第1層112號舖

【涼拌海蜇頭】
【老上海燻比目魚】
海蜇頭普通野~ 而炸完出嚟嘅比目魚都好好食 魚肉都好嫩滑!

【稻成片皮鴨】

🤤Rating: 7/10
📍稻成
沙田新城市廣場第1期第1層112號舖
2023-02-01 1226 浏览
这里饭菜十分不错酸菜鱼味道好好吃又好送饭 小笼包,雪白的外皮,小小的个子整整齐齐地排放在蒸笼里,它皮薄馅多,忍不住想叫多一笼 服务员又好好服务 那个长头发带眼镜的服务员还好帅
2023-01-28
  • 小笼包
  • 酸菜鱼
  • 金华火腿丝奶油津白
2023-01-28 1238 浏览
成日都聽朋友介紹新城市廣場 稻城 酸菜鱼好好味 一直都好想去食 今日終於實現啦我哋11:30到餐廳門口 有位戴眼鏡靚女熱情得黎又溫柔咁講歡迎光臨 幾位呀 有冇book枱 我哋話二位但冇book枱 佢笑住話知道 然後好快安排我哋入座 餐廳環境優美 好多打卡位 因時間較早 餐廳唔係好多客人 一坐低就急不及待嗌咗招牌酸菜鱸魚 奶油津白 和牛炒飯 酸菜魚係整條上 味道非常正宗 魚肉好嫩滑 奶油津白好甜好香 食到奶香味 和牛炒飯就更加不得了 D和牛粒多到你啖啖都可以食到肉 非常足料待應都好好招呼 好有禮貌 幫我哋落單個姐姐好熱情好好笑容 總結 嘢食好味道 待應好招呼 今日食咗餐開心 滿意 滿足的午餐
菜品种类菜品口味用餐环境服务质量非常优质的一次午饭体验, 消费不算便宜的一家餐厅人均价格在150-300港币左右,但其优质的菜品风味外加上优质的服务,还是值得来尝试。点餐过程中,侍应也给予非常详细的介绍以及推荐,并且环境装修很好,卫生也不错!其次,一家好的餐厅,服务和环境都是锦上添花,最重要的还是菜品出品的质量和风味。菜品的质量高,份量多,认证了那句“酒香不怕巷子深”。从门口看到源源不断的排队人潮中便是对一家餐厅质量最好的证明了,这里也不过多赘述。尝试和实践才是认证真理的唯一标准,留一点期待给大家亲自去体验。tips:一定要提前订位或来排位啊
菜品种类

菜品口味

用餐环境

服务质量

,留一点期待给大家亲自去体验。

tips:一定要提前订位或来排位啊

• 酸菜鱼
  • 稻成小笼包
  • 金华火腿丝奶油津白
2023-01-28 688 浏览
大年初四食開年飯,原本諗住出尖沙咀大都食片皮鴨,但衹限4位,email又冇覆可吾可以加到6位,為確保有飯食,改左去稻成,吾想太夜,攪到媽咪又攰又眼瞓,所以今年下晝食😊book2點枱,去到等左一陣就有位,大時大節算系咁😅原本留左一隻鴨,但入座後侍應推介4人餐,見有魚有雞有鮑魚有海參仲有花膠,所以決定食餐再加一隻鴨同埋加多份小籠包😍涼菜衹系粉皮呀,夫妻肺片&肴肉,冇乜特別,又吾系話十分好味,所以影左相都費事post😂點心系小籠包,皮吾厚,有肉汁,但可能我太遲食,攪到吾覺好味😮‍💨主菜有酸菜鱸魚,吾好睇佢一隻隻紅椒喺面,但系吾辣㗎,連我吾食辣都覺得佢衹系輕微辣,酸菜系潮州酸菜...阿媽話🤣🤣🤣條魚好滑,我食就食吾到骨,但哥哥就食到有少少骨碎,所以食時都系要小心啲,個湯酸辣味適中,吾會蓋過魚味,聽講散叫有酸菜龍躉,下次可以試下😁再黎跟餐嗰半隻片皮鴨,期望越大,所以攪到冇乜驚喜,叫做不過不失啦,佢系鴨皮同鴨肉分開嗰種切法,上菜時用個盒仔,上面放皮,下面放肉,有個櫃桶仔放濕紙巾同埋一次性手套,望落幾靚,仲幾細心,鴨皮脆,但吾見有鴨皮脂,所以食落吾太大嘅鴨油香,燒得啱啱好,冇騷味又吾乾身,可以再食😋
之後就黎埋花膠雲吞雞,目測有好多花膠,半隻雞,個湯清得黎好夠味,幾粒雲吞吾系十分好味嗰種,所以可以不理😂
鮑魚扒翡翠苗,望落幾好,但我冇食,所以冇得評論🫣
蔥燒日本關西遼參,其實咪系炒洋蔥加海參,不過佢炒到啲洋蔥出哂甜味,又吾燶,2樣味道加埋又幾好味,值得一試😋😋
甜品系高力豆沙,出面冇乜點食過,所以吾知系點,但呢間嘅豆沙饀少左啲,得一粒仔,成嚿食都吾覺太甜
總結,呢間啲食物幾好,食完吾會有口乾嘅情況出現,咁旺塲嘅日子啲人都幾有禮貌,未試過可以去試下😊😊😊
2023-01-25
午餐
2023-01-27 501 浏览
其實新城市廣場新年期間午市訂到位,我覺得已經好好因為有啲餐廳直程,你打去都唔會聽你電話直接飛留言依家間餐廳其實我一直都想食,估唔到新年期間可以book到咁就即管去食吓啦、我哋五個人叫咗一個二人餐加咗一隻片皮鴨加多左一個燉湯一個楊州炒飯,仲有一個小籠包同埋煎餃同埋兩杯豆漿其實真係好飽、啲餸都來得好快不過好奇怪,問佢攞牙籤問咗5678次都冇而且上菜嘅嘢全部都係唔熱㗎其實講真,佢嘅價錢又唔算好貴,不過唔係平但係真係對唔住個質素囉佢個酸菜魚可以係完全唔熱係溫暖。叫人可唔可以整返熱?佢哋係咁喺度不啲湯林上去😨咁其實係冇用㗎,呢啲湯都唔熱影咗幾張相,已經冇心機影落去不過好想知道其實係咪新年期間先係咁樣定係平時好啲?
其實新城市廣場
新年期間午市訂到位,我覺得已經好好
因為有啲餐廳直程,你打去都唔會聽你電話直接飛留言
依家間餐廳其實我一直都想食,估唔到新年期間可以book到
咁就即管去食吓啦、
其實真係好飽、啲餸都來得好快
不過好奇怪,問佢攞牙籤問咗5678次都冇
而且上菜嘅嘢全部都係唔熱㗎
其實講真,佢嘅價錢又唔算好貴,不過唔係平
但係真係對唔住個質素囉
佢個酸菜魚可以係完全唔熱係溫暖。

影咗幾張相,已經冇心機影落去

不過好想知道其實係咪新年期間先係咁樣定係平時好啲?
2023-01-25 273 浏览
等位等左兩個鐘,中間問過兩次reception,一路話執緊枱下轉就到,咁我地繼續耐心等,又等左大半個鐘,點知都未有位,問多次,個reception繼續話執緊枱 ,我地問點解執左成粒鐘?佢話因為個客唔走,所以未得,咁你又話執緊枱?又話有限時?其實你一早講無枱或有排我地可以選擇走或繼續等,但唔係比你咁耍,理虧之後個阿姐仲特登走入去唔出黎,態度極差,唔會再黎,希望可以加強培訓下員工,唔好咁趕客
2023-01-25
2023-01-04 907 浏览
無時無刻都人山人海~🫣今次去沙田新城市廣場食一間十分出名嘅酸菜魚—稻成👀稻成呢個名聽左好耐,今次終於有機會食到!我地一行四個人,係Openrice到book位,好方便,但book位就最好提前幾日book,因為成日都full booking..🤫去到門口,雖然話book左位,但因為個場都滿座,所以都要等十分鐘先入座。入到去之後,由於有兩位朋友未到,我地又想等埋朋友先一齊落單,所以都未咁快決定到住,但職員就不斷來回咁問我地想食乜,好似催我地咁,呢樣有啲失望~😗野食方面,當然冇令我地失望啦..🤩稻成主打京川滬菜,我地今次就一次過試曬唔同地方嘅菜式👅👅🤡川— 招牌酸菜鮮鱸魚黎到稻成,點可以唔食酸菜魚呀?🤭一大盤酸菜魚,唔好以為配料多過魚肉,魚肉嘅數量都夠曬我地四個食!鮮嫩嘅魚配上適當嘅酸酸辣辣,再加上一條條寬粉,十分開胃吸引🤤‼️🤡京— 稻成片皮鴨「稻成·好食點止酸菜魚」,片皮鴨都係必食,鴨肉皮薄脆口,加上薄薄嘅薄餅皮,咬落去鴨嘅油香充滿係個口到,令你食到停唔到口..😋🤡滬— 小籠包小籠包作為滬菜嘅代表,都可以話係必食!一籠四個啱啱好,上枱一定要即刻食,小籠包入面充滿濃濃嘅湯,湯嘅溫度啱啱好,唔
無時無刻都人山人海~🫣
今次去沙田新城市廣場食一間十分出名嘅酸菜魚—稻成👀

🤡川— 招牌酸菜鮮鱸魚
川— 招牌酸菜鮮鱸魚

🤡京— 稻成片皮鴨
京— 稻成片皮鴨

🤡滬— 小籠包
小籠包作為滬菜嘅代表,都可以話係必食!一籠四個啱啱好,上枱一定要即刻食,小籠包入面充滿濃濃嘅湯,湯嘅溫度啱啱好,唔會熱到辣親,味道一流!無令我地失望!😍
滬— 小籠包

🤡滬— 奶油津白 (唔記得影相)
之前未食過,今次聽朋友介紹試下。以前會諗咁樣夾咩?但原來奶油味同白菜真係夾咖!食落每一啖都多汁有味,奶油味出但又唔會太油膩,令我十分驚喜!😆😆

🤡金絲南瓜餅
喜歡南瓜的朋友有福了!入口啖啖南瓜蓉!正☺️

🤡豆沙鍋餅
簡單一句講曬:飯後甜品一流!🤤🤤🤤
金絲南瓜餅  +  豆沙鍋餅

🤡紅油抄手
唔止辣得好過癮 仲好香辣油味添~~
紅油抄手

💰埋單$1,041. 個人認為價錢有小小偏貴,但值得一試。
遺憾係食唔到高力豆沙!賣曬😭😭😭所以最好入座就落左單先,食完再叫待應上,咁就萬無一失🥲

味道 🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟
性價比 🌟🌟🌟
( 五粒🌟為最高)
2023-01-03
紅油抄手
  • 稻成小籠包
  • 豆沙鍋餅
2022-11-20 1362 浏览
同朋友去附近睇展覽前食飯~上Openrice見呢間有酸菜魚食,所以book位來試一試~職員服務態度好好,環境都ok~因為我哋唔是食到好辣,所以選左少辣酸菜魚來試,魚都幾滑、另加d薯粉(好少見薯粉是紫色)高力豆沙仲要即叫即做,好好食😋
同朋友去附近睇展覽前食飯~

職員服務態度好好,環境都ok~
高力豆沙仲要即叫即做,好好食😋
2022-11-20
  • 高力豆沙
2022-11-19 1268 浏览
大滿足的午餐  -  稻成住喺呢頭,成日行過見到呢間專食酸菜魚嘅餐廳尋日有朋友仔過開黎終於有機會試下Menu大大份花多眼亂簡單啲叫份午市二人套餐內容豐富價錢亦算合理小籠包係第一道菜相信係即叫即蒸做到皮薄涵靚一唔小心好易穿😂味道非常好👍🏼雞絲粉皮粉皮爽口,但略嫌醬汁較多份量剛剛好炒菜苗菜苗青味比較重,我同朋友接受到唔喜歡嘅朋友可以揀其他蔬菜片皮鴨(半隻)套餐可選片皮鴨或酸菜魚估唔到片皮鴨竟然有驚喜大大、唔油膩、肥膏去得乾淨、鴨肉滑包鴨的皮都夠薄唔會滯👍🏼套餐甜品係中式南瓜酥餅有點油膩
大滿足的午餐  -  稻成

住喺呢頭,成日行過見到呢間專食酸菜魚嘅餐廳
尋日有朋友仔過開黎終於有機會試下

做到皮薄涵靚
一唔小心好易穿😂
味道非常好👍🏼

雞絲粉皮
粉皮爽口,但略嫌醬汁較多
份量剛剛好

炒菜苗
菜苗青味比較重,我同朋友接受到
唔喜歡嘅朋友可以揀其他蔬菜

片皮鴨(半隻)
套餐可選片皮鴨或酸菜魚
估唔到片皮鴨竟然有驚喜
大大、唔油膩、肥膏去得乾淨、鴨肉滑
包鴨的皮都夠薄唔會滯👍🏼

套餐甜品係中式南瓜酥餅
有點油膩

2022-11-18
  • 小籠包
2022-11-05 1293 浏览
之前響圓方商場食過一次酸菜魚,覺得唔錯,今日經過沙田見到有一間係食酸菜魚嘅店舖,於是同朋友一行四人進去嘗試一下,我哋四人一入去,所有店員都非常之有禮貌同我哋講「歡迎光臨」😀,坐低之後,覺得以綠色植物為主題的裝修,俾人一種好舒服嘅感覺👍,食物方面,我哋點咗干鍋大蝦田雞,裏面配上萵筍同蓮藕片,辣同麻就唔會變得太濃😋😋,水煮鮮鱸魚,一上檯,麻香味撲鼻而來,簡直讓我哋立即忍唔住要食,裏面配咗紫薯粉,花生芽同雲耳,真係十分之足料👍👍,稻成王鴿,好味😋,平時食都要沾啲淮鹽或者喼汁,而依家根本唔需要沾醬料,因為已經夠晒味道,😀,風沙小黃魚,皮香肉嫩😋😋😋桂花蜜汁火腿配夾包,呢個唔講啦,留翻比你哋去評論啦,總之一個字,正👍👍👍,整體黎講,我哋對此店評語,食物質數高,環境整潔,服務員待客熱情,有禮,是一間值得推介比其他人光顧的餐廳。
2022-10-28
2022-11-04 968 浏览
😫間餐廳真係開得好偏僻丫 係新城市行左一個圈都揾唔到 結果要打去餐廳問 個reception 就教我去原來係角落位🥹比間日本野遮住左Reception 見到我就話 恭喜曬 終於都揾到仲話一次生兩次熟 下次就會識黎🤣🤣幸運地我地兩個人都有卡位坐叫左個二人餐夫妻肺片⭐️⭐️⭐️可能因為我唔太食得辣🫣酸菜魚⭐️⭐️⭐️⭐️好味 夠熱 酸酸地都好開胃 辣得黎又唔會無魚味小波菜⭐️⭐️⭐️普通。無咩特別😂😂蝦膠藕片 ⭐️⭐️⭐️個連藕好厚😂😂高力豆沙⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️皮薄 夠多豆沙整體個二人餐都好夠食 個夠錢都好合理是特別一點係餐廳既侍應都好有禮貌 一入門口 門口個女仔已經有種親切感 搞笑😂 佢係我地走個時仲比左卡片我地 (YoYo.Chow)叫我地下次可以揾佢book枱落單個時個姐姐 聽到我地唔想食南瓜餅 所以轉左高力豆沙比我地❤️ P.S聽到同事叫落單姐姐做Mandy 不過最難得既係一個男同事一路都好細心 又會比紙巾又會問我地要唔要爉燭爐幫條魚保温 同埋食物味道係點 有冇意見 最後又會提供牙籤 比我地 (眼鏡男)👦🏻其實餐廳食物真係其次 最緊要真係員工既態度 所以我會再幫襯的 因為我想試下佢地新岀既羊腩煲 今次太飽食唔落🫠🫠🫠
😫間餐廳真係開得好偏僻丫 係新城市行左一個圈都揾唔到

P.S聽到同事叫落單姐姐做Mandy
不過最難得既係一個男同事
  • 酸菜鱸魚
2022-11-04 642 浏览
今日同兩個朋友仔去依道食飯餐廳裝修好似森林 好多緣色既植物包圍住我地三個人 有個姐姐叫我地叫二人餐再散叫一啲野食抵食啲👏午市二人餐都係4百幾 涼菜,點心,菜,主菜同甜品 都包曬 我地另外加左隻乳鴿食乳鴿真係好好食 平時岀面食個啲好乾身 但依道就相對有肉汁整體食物都唔錯 會再黎幫襯🎉🎉午市唔會好嘈 又坐得舒服 加上值得一讚係 服務態度好好入座reception 個女仔會幫你拉櫈會有店員幫你添茶 落單肥姐姐又唔會好強硬叫你食二人餐 又比好多建議☺️食到中段又會有個男經理問我地食物如何 🤔🤔
今日同兩個朋友仔去依道食飯

加上值得一讚係 服務態度好好
入座reception 個女仔會幫你拉櫈
  • 乳鴿
2022-11-04 546 浏览
黎到呢度一定要試下招牌菜酸菜魚,酸酸辣辣好開胃,辣度可以自己揀,仲可以加薯粉同油條,小籠包都有驚喜,皮薄多汁又夠熱,宜家天寒地凍食翻餐暖笠笠。食物整體唔錯,特別係個新菜乳鴿,夠juicyReception嘅yoyo態度好,唔似其他餐廳會有hea你趕你嘅感覺,係門口等嘅時候都會同我地傾下計,客人多都唔會手忙腳亂咁亂分檯侍應態度都唔錯,茶水涼咗及時幫我地換。瘦瘦地帶眼鏡嘅經理服務態度都好認真,會特登黎問我地食物品質同味道,整體落黎今次用餐經驗好愉快🤤🤤之後會繼續幫襯
黎到呢度一定要試下招牌菜酸菜魚,酸酸辣辣好開胃

小籠包
稻成王鴿