2023-09-09 28 浏览
朋友生日,近近地約咗佢去食稻田食堂,豐富得黎價錢親民,味道仲唔錯添😋🍗滋味雞翼套餐豬骨湯拉麵🍜 軟硬適中,豬骨湯底濃厚,仲有糖心蛋,製作認真🫡紫心香芋丸甜甜地,好似食緊炸湯圓。蜜糖烤雞翼蜜糖味可口,好juicy。名古屋炸雞翼少少辣好惹味。呢個套餐仲有三文魚味噌湯,三文魚壽司🍣,食完真係好飽!🍱沖繩便當便當有5種食物✋🏻,吉列千層芝心豬扒外層金黃香脆,內層流心芝士,入口肉汁滿滿。其他配菜仲有汁燒金菇牛肉卷、味付螺肉刺身三種(三文魚、帶子、有頭甜蝦),刺生都幾新鮮。再加埋個咖哩飯🍛,好開胃!

🍗滋味雞翼套餐

呢個套餐仲有三文魚味噌湯,三文魚壽司🍣,食完真係好飽!

🍱沖繩便當

其他配菜仲有汁燒金菇牛肉卷、味付螺肉

刺身三種(三文魚、帶子、有頭甜蝦),刺生都幾新鮮。

再加埋個咖哩飯🍛,好開胃!
2023-09-08 19 浏览
今日同朋友去咗葵芳行街 夜晚喺附近呢間稻田食堂食嘢❤️因為我哋兩個唔算好肚餓 所以淨係叫咗一個便當同埋沙律✨▫️沖繩便當吉列千層芝心豬扒1件+汁燒金菇牛肉卷2件+味付螺肉+咖哩飯+刺身三種 (三文魚2件,帶子2件,有頭甜蝦1隻)便當好豐富❤️刺身新鮮😘😘😘特別想讚吓個汁燒金菇牛肉卷 好好味,而且好貼心 切到可以一啖食晒嘅大細😍▫️香芒蟹籽沙律🥗擺盤好靚 芒果夠甜😘好味道 分量又夠大🥰兩個人share食都冇問題▫️柚子梳打💛巨峰梳打💜梳打好解渴,唔會過甜👍🏻👍🏻👍🏻
今日同朋友去咗葵芳行街 夜晚喺附近呢間稻田食堂食嘢❤️

因為我哋兩個唔算好肚餓 所以淨係叫咗一個便當同埋沙律✨

▫️沖繩便當

▫️香芒蟹籽沙律🥗

▫️柚子梳打💛巨峰梳打💜
梳打好解渴,唔會過甜👍🏻👍🏻👍🏻

📍稻田食堂🇭🇰 葵芳仁芳街2-14號美豐大廈地下6號舖原來葵芳除左葵廣之外都有好多好嘢食!今次要同大家介紹呢間低調但高質係日式餐廳🍴😋 炙燒左口魚裙邊壽司(2件) $29好好食 燒得啱啱好 好香 入口即溶🥹🥹😋 藍鰭吞拿魚壽司(2件) $34呢個都好食 好新鮮 冇雪櫃冰鮮味架🥹😋 春田便當 $104超抵超大份!初頭以為便當🍱一定好細份 得四個格仔但佢飯嘅份量都好多咖喱係日式個種甜甜辣辣嘅咖喱 份量好足 夠撈飯😝刺身有三款 三文魚 帶子 有頭甜蝦 都好新鮮照燒肉丸串 好食!仲有冷面個種螺肉🤣最重點係個鰻魚 超!好!食!好肥美 無骨 燒得好好食🥹🥹
📍稻田食堂
🇭🇰 葵芳仁芳街2-14號美豐大廈地下6號舖

原來葵芳除左葵廣之外都有好多好嘢食!
今次要同大家介紹呢間低調但高質係日式餐廳🍴

初頭以為便當🍱一定好細份 得四個格仔
但佢飯嘅份量都好多
咖喱係日式個種甜甜辣辣嘅咖喱 份量好足 夠撈飯😝
刺身有三款 三文魚 帶子 有頭甜蝦 都好新鮮
照燒肉丸串 好食!
仲有冷面個種螺肉🤣
最重點係個鰻魚 超!好!食!
好肥美 無骨 燒得好好食🥹🥹
2023-09-06
  • 春田便當
  • 炙燒左口魚裙邊壽司
2023-09-04 17 浏览
上完瑜伽堂番葵芳搵食, 係恆景花園個邊見到有依間稻田食堂~當日同男友叫左以下幾款:🍣手鞠壽司拼盤(HK$88)幾岩女仔食, 6粒圓球體既壽司~份量唔大, 又可以一啖一粒😆😆源自日本女兒節既傳統料理~分別有三文魚, 帶子, 蟹膏蟹柳, 海膽, 三文魚籽同黑松露吞拿魚🍱沖繩便當(HK$96)包括吉列豬扒,汁燒金菇,刺身三味(有蝦,帶子同三文魚) 再加日式咖哩飯~比較特別佢既吉列豬扒係由豬肉片捲起連芝士脆炸🍤比平時一大塊豬扒冇咁滯~🍝安格斯牛肩胛溫泉玉子飯(HK$78):約6-7片牛肩胛肉,可惜係佢既溫泉玉子唔係流心🥲當日幫我地上餐既後生女侍應都有簡單brief 我地個menu~
上完瑜伽堂番葵芳搵食, 係恆景花園個邊見到有依間稻田食堂~

當日同男友叫左以下幾款:

🍣手鞠壽司拼盤(HK$88)

🍱沖繩便當(HK$96)

• 沖繩便當
2023-09-04 1042 浏览
每次到葵芳做野,我都好鍾意到稻田食堂,一家小而溫馨的日式小店。這裡的美食,具有豐富的口感與獨特的風味,可以一邊享受一邊感受店員的細心招待,令人用餐愉快。🌟關西風章魚小丸子足料好味,外脆內軟,配埋醬料食,好惹味!而且小丸子上鋪滿一層紫菜及木魚碎,好香好開胃!🌟高島村便當大份抵食推介~便當款式唔算多,但真係好實惠!鯖魚搭配三文魚壽司,一次過滿足。另外,便當裡的螺肉與金菇肥牛卷更是出色,牛肉的鮮嫩與金菇的清香讓人食慾大開,再來試下其他便當。🌟壽司:山型蟹籽壽司、蒲燒鰻魚壽司、灸燒左口魚裙邊壽司和醬燒芝士三文魚壽司壽司種類非常多元,我地揀左蟹籽壽司的鮮甜美味,與米飯的柔軟口感相融,為口腔帶來獨特的享受。而蒲燒鰻魚壽司則是鰻魚的香滑,郁香的魚油味讓人忍不住一口接一口。芝士三文魚壽司則是滑順的三文魚搭配醬燒芝士的濃厚口感,灸燒左口魚裙邊壽司超正,必試。店內的裝飾簡單而具有日式風情,店主的細心好客讓人感到賓至如歸,大滿足的體驗。

🌟關西風章魚小丸子

🌟高島村便當

• 山型蟹籽壽司、蒲燒鰻魚壽司、灸燒左口魚裙邊壽司和醬燒芝士三文魚壽司
  • 高島村便當
  • 關西風章魚小丸子
2023-09-01 14 浏览
呢間餐廳位於葵芳仁芳街美豐大廈地下,呢度有好多款唔同特色既便當,另外座位全部都係卡位方便客人傾計同埋店舖雖然唔太大但就環境好日式FEEL,呢度都係QR CODE落單既,好方便,我地叫左一個日式便當轉左烏冬,烏冬大大碗好彈牙,小編推介烏冬,我地叫左炸豬扒,三色刺身,豬軟骨定食,豬軟骨入味軟熟,炸豬扒既份量都好大塊,切開有成5-6塊咁多,仲有前菜螺肉,呢個餐有咁多野食真係好抵,仲有叫左一份餐廳特色壽司叫波波壽司,呢碟壽司全部都唔款,仲會整成波波形狀一啖一口,黑松露,吞拿魚,蟹柳等食材整成好有玩味。
2023-08-30 20 浏览
少有地嚟葵芳唔係喺葵廣掃街,行遠啲啲嚟到呢間日本餐廳,星期五晚7點到已經有幾個人等緊位,應該係做街坊生意為主。▫️鹿兒島便當 ($92) 4/5便當包括刺身三款、汁煮豬軟骨、吉列大蝦同味付螺肉,飯可以揀燒汁或咖哩飯,仲可以加錢轉唔同口味嘅烏冬。吉列蝦有兩大隻,炸皮唔厚食落鬆脆,豬軟骨煮得入味,但略嫌肉質煮得有啲柴。▫️春田便當 ($108) 4/5呢款便當包括刺身三款、照燒脆骨雞肉丸子、鰻魚同味付螺肉,我揀咗咖哩飯,飯同咖哩汁嘅份量都超多,啖啖飯都食到濃濃嘅咖哩汁。鰻魚有4舊,肉質厚實冇骨,雞肉丸彈牙,咬落口感爽脆,用照燒汁調味甜甜哋幾好食。呢度嘅便當都超豐富,又有魚生又有多款熟食,食物款式多元化,滿足曬我食日本嘢嘅幾個願望,經過葵芳不妨試吓💖Overall rating (5粒⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️

▫️鹿兒島便當 ($92) 4/5

▫️春田便當 ($108) 4/5

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-08-28 649 浏览
嚟到葵芳第一時間一定係諗起嘢食,捉緊尾巴食最後一水未感染既日本水產🤣揀咗呢間日本菜,佢價錢平民又好好食佢除咗單點選擇多,便當選擇都唔少而且吸引我揀咗佢最人氣嘅沖繩便當🍱便當有吉列千層芝士豬扒,汁燒金菇牛肉卷,螺肉,咖喱飯🍛同刺身三種淨係聽到咁多嘢食都係$98真心超抵食,仲要份量足料千層豬扒香脆好食😋汁燒金菇牛肉兩樣嘢都好平均唔錯,咖喱飯嘅咖喱好香濃刺身有三文魚,帶子同埋甜蝦,食落新鮮所以成個便當真係好睇又好食😗😗😗😗火焰炙燒壽司拼盤呢個超特別,炙燒壽司食得多,真係有火既真係第一次一份有五件,醬燒芝士三文魚,醬燒蟹棒,蒲燒鰻魚,焦糖玉子,醬燒熟蝦好邪惡又好好食😋大人細路都食得,小朋友會好愛雞泡魚乾雞泡魚乾配沙律醬係無敵,如果沙律醬配埋七味粉就更加世一佢唔會燒到好乾,而且味道香,好食😋
揀咗呢間日本菜,佢價錢平民又好好食

佢除咗單點選擇多,便當選擇都唔少而且吸引
我揀咗佢最人氣嘅沖繩便當🍱
淨係聽到咁多嘢食都係$98真心超抵食,仲要份量足料
刺身有三文魚,帶子同埋甜蝦,食落新鮮
所以成個便當真係好睇又好食😗😗😗😗

火焰炙燒壽司拼盤
呢個超特別,炙燒壽司食得多,真係有火既真係第一次
好邪惡又好好食😋大人細路都食得,小朋友會好愛

雞泡魚乾
雞泡魚乾配沙律醬係無敵,如果沙律醬配埋七味粉就更加世一
佢唔會燒到好乾,而且味道香,好食😋
  • 火焰炙燒壽司拼盤
  • 沖繩便當
2023-08-20 76 浏览
去完葵芳拎貨之後就去搵食啦, 平時都係去葵廣掃街多, 今次行遠少少發掘下d 小店, 就見到呢間食日本嘢嘅餐廳🔸️脆香吉列套餐 $85豬骨湯拉麵配上吉列蝦、蠔同埋蟹肉薯餅, 仲有前菜同三文魚味噌湯, 個餐好抵食, 咁多樣嘢加埋一百有找🔸️沖繩便當 $96一份便當分為5格擺放食物, 分別有吉列豬扒、金菇牛肉卷、刺身3味、味付螺肉同咖喱飯, 豬扒炸得夠香脆, 食物款式夠多元化, 增加食慾🍽稻田食堂葵芳仁芳街2-14號美豐大廈地下6號舖

🔸️脆香吉列套餐 $85

🔸️沖繩便當 $96

🍽稻田食堂
葵芳仁芳街2-14號美豐大廈地下6號舖
2023-08-20 96 浏览
呢晚嚟咗葵芳嘅一間街坊日式小店 舖面唔係好大 以木色為主😚 餐廳主打便當 每款以日本地方名命名嘅便當都設計咗好多款唔同嘅配搭 我同友人叫咗一款佢哋主打嘅便當再加一碟小食😉青森便當呢個便當有七味燒豬頸肉 汁煮豬軟骨 粒粒蟹籽加州卷 味付螺肉同咖哩飯🍛 特別鍾意佢嘅豬頸肉 燒得又香口又軟腍 汁煮豬軟骨都好入味 容易咬開🐷京都便當呢個就有日式炸嫩雞 福岡流心芝士漢堡扒 日式圓蔥魚餅 味付螺肉同咖哩飯 最有驚喜嘅就係流心芝士漢堡扒🤣 漢堡外面煎到香脆 切開真係有芝士流出嚟🧀鹽燒三文魚頭呢個三文魚頭都幾大件 魚鰭嘅部分都幾多肉 都有少少魚油嘅香味😺 呢個價錢都幾抵食😝雖然餐廳晚市唔係座無虛席嗰款 但係都見到不斷有人嚟叫外賣🥡 睇嚟附近嘅街坊都好鍾意呢間日式小店啊☺️

青森便當
青森便當
粒粒蟹籽加州卷

福岡流心芝士漢堡扒

2023-08-18 633 浏览
一間位於葵芳的日式小店, 簡單的木系設計裝潢, 一進店右邊牆上掛了一排有One piece的相架, 會再增加親切感 😊 小店主打便當, 推出很多不同類型的款式, 分別有豚肉, 雞肉和海鮮類 😌 每款便當都配有前菜和小食。山型海膽壽司 $59海膽量很多, 難怪以山型命名 😁 黏性高, 感受到濃濃的海膽鮮味, 很久沒吃過海膽, 份外滿足! 😋唐揚木魚豆腐 $34炸得香脆, 小店用的並非滑豆腐, 口感有點新奇 🙂 豆腐味道不夠, 加了醬汁也未完全補救, 我只好加七味粉, 不過加椒鹽會更恰當。山崎便當 $85點了一個炸雞便當, 醬汁可以選擇燒汁或咖喱汁, 咖哩是非常傳統的日本味道 🥰 雞扒炸得香脆可口, 一咬會有“咔咔”聲, 聽到很治癒 ☺️ 雞扒味道足夠, 肉質嫩滑。另外重點就是炸牛肉薯餅, 由於太掛念日本牛肉薯餅的味道, 看到此便當有牛肉薯餅就立刻決定了 😆 牛肉混在薯蓉中, 但並沒有被薯仔蓋了味道, 外脆內軟, 確實不錯。荔枝椰果梳打 (加配價) $16必定要叫少甜少甜少甜, 重要事情要說三次 😅 因為我點了少甜還是覺得稍為甜了點, 不過荔枝味很重很清新, 椰果粒有點煙韌, 咬口不錯 👍🏻
山型海膽壽司 $59
山型海膽軍艦
唐揚木魚豆腐 $34
唐揚木魚豆腐
山崎便當 $85
大崎便當
荔枝椰果梳打 (加配價) $16
這次是二訪, 之前吃過覺得食物不錯但欠禮貌, 這次明顯見改善, 希望可以一直持續下去。
2023-08-14
山型海膽軍艦
大崎便當
2023-08-16 124 浏览
位於葵芳站附近既小店,距離地鐵站都係10分鐘步程~餐廳主打日式便當同海鮮丼,唔單止cp值爆燈,而且便當或是魚生丼都好出色,會encore👍🏻〰️🌟特選五色丼評分:4/5估唔到可以咁實惠既價錢食到海膽,其他魚生都十分肥美~可以encore💯〰🌟忌廉芝士蒲燒鰻魚反卷評分:4/5好難得反卷入面既鰻魚食得出有魚肉,加上忌廉芝士成件事好match,一啖一個好快清碟🤣〰京都便當評分:4/5呢個便當份量十足,有齊炸雞,流心芝士漢堡扒,日式圓蔥魚餅一次過滿足三個願望💕個人大推流心芝士漢堡扒🙌🏻〰️環境: 4/5服務: 4/5地點: 4/5〰️#fat_factor_葵芳#fat_factor_日式

🌟特選五色丼

#fat_factor_葵芳
#fat_factor_日式
忌廉芝士蒲燒鰻魚反卷
2023-08-14 63 浏览
今日黎到稻田食堂食飯,超抵食,2百蚊已經可以食到好飽。我地叫左兩個餐,份量多到食唔哂。叫咗一個大田便當,基本上超飽肚裡面有咖喱飯,佢嘅日式咖哩飯超好食,d 飯好彈牙,喺日式正宗甜咖哩,刺身三種包括三文魚2件,带子2件, 甜蝦1隻,刺身好新鮮,甜蝦好爽口。至尊惹味套餐超多野食,裡面有蟹籽栗米沙律,青瓜絲好新鮮配埋蟹籽栗米好fresh,刺身2款(三文魚,北寄貝各2件)都係好新鮮唔會霉。三文魚味赠湯呢個好驚喜,裡面有勁多三文魚魚肉,個味赠勁鮮甜勁好飲。福岡流心芝士漢堡扒1件,流心芝士咬落係拉絲狀態,而且外面炸得超脆。鹽燒鯖魚1件好好食,魚肉燒得鮮嫩多汁,一啲都唔會又乾又柴。日式炸嫩雞2件,炸雞好juicy而且大大件,超脆口,又抵食。佢又係包一碗咖喱飯,佢一個餐嘅份量同食兩個餐係無分別,超多嘢食。
2023-08-12 78 浏览
葵芳除咗葵廣之外,街邊小店質素都不俗。間餐廳鄰近榮芳街街市,平日門外人龍不絕。餐廳充滿日式風情,餐廳主打日本菜同和風便當,價錢親民實惠,份量十足,非常抵食。我地兩個人分別叫左兩個便當,分別係春田便當同名古屋便當。春田便當(附三點刺身),包括蒲燒鰻魚(1客),照燒脆骨雞肉丸子(1串),刺身三種(三文魚(2件), 帶子(2件) 有頭甜蝦(1隻)),咖哩飯, 味付螺肉。呢款便當完全滿足刺身控同鰻魚愛好者的需求,刺身十分新鮮,沾上芥茉,鮮味長存口中,鰻魚配上秘製醬汁,伴飯一流!名古屋便當🍱$92 內付五個格仔、分別裝上蒲燒鰻魚4件、魚質鮮甜、有嚼口、日式炸嫩雞🐔2件、口感豐富不油膩、曰式圓蔥魚餅1件、啖啖魚蓉、咖喱飯、味付螺肉、格仔盒必有用途、美觀又🉑️享受每份食品的原味道、真係飽肚、超🈵️足!
葵芳除咗葵廣之外,街邊小店質素都不俗。
我地兩個人分別叫左兩個便當,分別係春田便當同名古屋便當。
2023-08-11 122 浏览
價格唔貴,有咁多款餸的便當,都推薦可以試一試,餐廳有卡位,所以坐得都舒服沖繩便當 $98呢款便當勁豐富,要刺身有刺身,有牛有豬仲有咖喱🍛,當中吉列千層芝心豬扒最yummy,外層脆卜卜,內層有啲芝士夾心,熱辣辣咁,點埋沙律醬食一流,另外,仲有金菇肥牛、三文魚、帶子、甜蝦,小小一個便當🍱,有咁多款選擇,認真唔錯👍 咖喱偏甜,岩哂唔食得辣既人😈特選五色丼(三文魚,北寄具,帶子,赤蝦,海膽) $96呢款赤蝦好大隻,咬落都幾新鮮,口感都幾有彈性,帶子都大大粒,五色丼份量都幾足,另外,仲有足料麵豉湯,放左少啲三文魚、蘿蔔~

沖繩便當
沖繩便當 $98
呢款便當勁豐富,
刺身刺身,有牛有豬仲有咖喱🍛,當中吉列千層芝心豬扒最yummy,外層脆卜卜,內層有啲芝士夾心,熱辣辣咁,點埋沙律醬食一流,另外,仲有金菇肥牛、三文魚、帶子、甜蝦,小小一個便當🍱,有咁多款選擇,認真唔錯👍 咖喱偏甜,岩哂唔食得辣既人😈

特選五色丼
特選五色丼(三文魚,北寄具,帶子,赤
蝦,海膽) $96
呢款赤蝦好大隻,咬落都幾新鮮,

2023-08-10
沖繩便當