有一天,突然很想吃日本拉麵。在網絡上搜尋一番後,最後被這家由日本冠軍級大師所開設的拉麵店吸引了~ 位於尖沙咀的「立体派」,由鼎鼎大名的日本拉麵大師林隆臣所開設。來自大阪的林隆臣,只有30餘歲便穫得3個拉麵冠軍頭銜:2018年「YAHOO最強次世代拉麵決定戰味噌拉麵」全國冠軍、2017年「TV松本家的休日拉麵比賽味噌拉麵」冠軍及2017年「究極拉麵關西拉麵新店鋪部門」冠軍,真厲害(゜ロ゜)! 「立体派」先在中環開設旗艦店,而去年亦進駐了尖沙咀。林隆臣把他的名作「黃金味噌拉麵」帶到尖沙咀分店,更曾聲稱「這是在香港一定吃不到的味道」! 店鋪門面不大,但室內樓底比想像中高得多!裝橫以木材為主調,再加上柔和的燈光,令人感覺舒適。我前來的時候是週末下午一時左右,也許是疫情的緣故,客人的數量不多。 這裡一共供應7款拉麵,還有餃子、雞翼、蔬菜等小食及飲品。 雖然這次是衝著每日限定的「黃金味噌拉麵」而來,但看見這幅林師傅所推介的「特級白湯拉麵」海報,也忍不住點來試試看! 特級白湯拉麵($118 HKD) 拉麵一上桌,一陣香濃的雞肉味撲鼻而來,令人食慾大增(*´∀`)!這款
這裡一共供應7款拉麵,還有餃子、雞翼、蔬菜等小食及飲品。
特級白湯拉麵($118 HKD)
拉麵一上桌,一陣香濃的雞肉味撲鼻而來,令人食慾大增(*´∀`)!這款拉麵的碗比一般的大,食材整齊地擺放在碗中,賣相簡潔美觀~
淡黃色的湯底由日本米鴨、京都丹波地雞,以及40多種味噌等熬製而成。一喝下去,甘醇的雞香味充斥著整個口腔,完全沒有油膩感,更沒多餘的味精,簡單是一大享受~~
薄切叉燒經過了4小時的低溫焗製而成,肥瘦均勻,肉味濃郁,口感軟滑,簡直是我近年來吃過的拉麵叉燒中最好的(♥ω♥*)!!它的外皮亦添加了一點黑椒,再被輕輕烤過,令味道更豐富,也盡顯創作人的心思。
麵條屬於大阪拉麵中常見的捲曲型,粗幼度中等,口感彈牙。

黃金味噌拉麵($138 HKD)
經過長時間反覆試驗而成,被林隆臣稱為「在香港一定吃不到的味道」的拉麵就是它了!賣相令人眼前一亮,最吸睛的是中間那堆豬肉碎及旁邊的腐皮袋~
豚肉味噌湯底混合了40多種味噌,再以醬油、砂糖、蒜頭、牛奶等調味,味道非常濃郁,甜甜辣辣的,特別惹味!中央的豬肉碎灑上了秘製辣粉,把它和湯底混合起來,對重口味人士來說簡直是一番享受~
本來以為腐皮袋的餡料是常見的年糕或魚糕,豈料竟然是蔬菜!
它的靈感來自關東煮,餡料有蔥、粉絲及薑,為這個重口味拉麵稍稍帶來消滯的效果。腐皮袋的表面也被烤過,吃起來有微微的炭香味,十分惹味!
老實說,這家拉麵店的定價不低,但食物高水準之餘盡顯心思,黃金味噌拉麵更是罕見之作!
题外话/补充资料: 我在OpenRice訂位時有85折優惠,大大提高了他的CP值~
  • 黃金味噌拉麵
  • 特級白湯拉麵
2020-05-12 104 浏览
🍜原來呢間立体派係由冠軍級拉麵大師創立㗎!唔怪得佢嘅湯可以咁濃啦!話說佢係我暫時食過雞味最濃嘅雞白湯拉麵!🤤佢嘅雞湯真係唔簡單,係充滿油分㗎!碗拉麵放咗上枱一陣,啲油分已經停咗喺面,然後食落口,係啖啖嘅雞油味,好足料都好滿足!😗不過建議大家要襯熱食,如果你哋好似我咁,食嘢係好慢嘅話,就會有少少膩🙈另外,佢個味噌拉麵都幾特別!但我個人比較推薦白湯拉麵!😍未試過嘅,真係可以一試!而且佢同隔離舖係打通㗎!係共用洗手間,個洗手間仲幾靚㗎!😆
🍜
原來呢間立体派係由冠軍級拉麵大師創立㗎!
唔怪得佢嘅湯可以咁濃啦!
話說佢係我暫時食過雞味最濃嘅雞白湯拉麵!🤤
佢嘅雞湯真係唔簡單,係充滿油分㗎!
碗拉麵放咗上枱一陣,啲油分已經停咗喺面,
然後食落口,係啖啖嘅雞油味,好足料都好滿足!😗
不過建議大家要襯熱食,如果你哋好似我咁,
食嘢係好慢嘅話,就會有少少膩🙈
另外,佢個味噌拉麵都幾特別!
但我個人比較推薦白湯拉麵!😍
未試過嘅,真係可以一試!
而且佢同隔離舖係打通㗎!係共用洗手間,
個洗手間仲幾靚㗎!😆
特級白湯(小)
特級白湯(小)
2020-05-05 37 浏览
今日心血來潮想食拉麵,就試下呢間啦。體醬油湯拉麵 - 湯底聲稱由9種特級醬油,一試之下,湯底竟然屬清澈類,有些地道北海道醬油拉麵的感覺,麵底爽口彈牙,尚算好味。另上有一碟五花腩,入口即溶,肉汁滿滿,不會太乾,極為美味。黃金麵豉拉麵 - 湯底有濃烈的麵豉醬味,口感複雜,好適合喜愛麵豉湯底的人。麵上兩塊薄薄的肉,不及海體醬油那個肥五花腩吸引,太薄欠奉口感。還有一件豆腐福袋,唯內裏餡料竟是韭菜,好像不太配對呢。整體鋪頭樓底極高,座位舒服,招呼不錯,碰巧遇著買一送一優惠,令此餐性價比極高。
今日心血來潮想食拉麵,就試下呢間啦。

用餐优惠
優惠券
2020-04-10 79 浏览
週五晚上,唔想又喺屋企自我隔離,簡單出去食個拉麵。立體派號稱得獎過江龍,見有優惠,依家揸車又唔慌塞車,一於試吓。入去見裝修簡單明亮,幾舒服。張檯好細,店員都好貼心地拼多一張檯俾我地。菜單簡單,冇乜懸念,就食招牌白湯拉麵。來了一點小吃。大根一般,菠菜清新。雞翼我無食到,據少奶形容非常正!大有附近的名古屋雞翼風味。拉麵好好好大碗。碗固然大,材料亦豐富。首先一定要試湯頭。唔⋯⋯ 點講呢?又唔係好特別出色。食到雞湯味,唔算好濃郁。溫泉蛋好味(好味到我追加了)、叉燒沒有如介紹般厚切。係好薄的,不過好大塊,肥肉頗多。麵身無乜味,但咬口不錯。埋單有優惠 $350。合理啦。快手揸車返屋企。多謝收看。
週五晚上,唔想又喺屋企自我隔離,簡單出去食個拉麵。

菜單簡單,冇乜懸念,就食招牌白湯拉麵。

來了一點小吃。大根一般,菠菜清新。
大根、菠菜

雞翼我無食到,據少奶形容非常正!大有附近的名古屋雞翼風味。
雞翼

白湯拉麵

埋單有優惠 $350。合理啦。快手揸車返屋企。多謝收看。
大根、菠菜
雞翼
白湯拉麵
2020-03-23 78 浏览
今日見OpenRice 訂位有85折,所以趁呢段時間去食拉麵!呢間拉麵店好岀名,中環都有分店!剩係個門面已經彷如日本!主打黃金味噌拉麵($138),佢上菜好有起勢,食落有啲似擔擔麵,面上層有肉燥要自己撈均。😂味道幾濃偏咸,而拉麵麵質偏粗身,食落好有彈性,建議大家快啲食,麵會吸湯。唔好睇佢個碗細細,份量都算多,入面既肉都好大塊,最特別係有福袋,吸哂湯既精華,一咬落去,啲湯汁爆哂出嚟。另一個拉麵清清地,要左特級白湯,濃濃既日本雞整成既湯,配上半熟蛋同肥瘦圴暈既叉燒,好好味,岩哂怕肥膩既人,。小食推介大家必點雞翼,佢上面鋪滿芝麻炸得皮薄仲能鎖住肉質,好香口鮮嫩!野飲想懷舊一下,大家可以要波子汽水,gur 一gur 配埋拉麵小食,人生好滿足!
之前聽朋友介紹過呢間拉麵,見咁啱喺附近做野,搞掂就過嚟試個拉麵先,近排比較少人外出食飯,同埋我都較夜,成9點先嚟,所以得我一個食客今次試佢個招牌雞白湯拉麵,見咁夜唔想太飽就揀咗細,再加溏心蛋。對我嚟講,拉麵係一·定·要配溏心蛋食好快就有得食,一眼望到個白湯已經無平時咁有層油,有時好怕豬骨湯好油膩,食幾啖就好滯。第一啖食落都好清,但有雞香,拉麵有咬口唔錯最出色係隻蛋,入味又香濃,正!仲有啲筍,有錦上添花令成碗麵味道再豐富啲

2020-03-13 111 浏览
男友係拉麵控,又係試拉麵既時候,本身係想黎試佢個雙子拉麵,但因是期間限定,已經無左,所以喜愛白湯既男友選擇左*特級白湯拉麵*佢個碗真心好大個,有3大片叉燒,仲有一隻溏心蛋,呢個白湯係濃雞骨味,但飲落清清地咁,拉麵方面就無軟硬度既選擇,屬於粗曲既拉麵。湯底味道其實ok,但因之前試過另一間白湯,仍然覺得未能超過😬而我見佢「冠軍」咁犀利,當然會一會佢🤪湯底紅紅地,比較惹味,有d香菜配搭解油膩,叉燒帶有少少咸香,淋香易入口。而個腐皮袋,裡面係一d碎碎既粉絲同韭菜,其實口感幾過癮,腐皮又索滿湯汁,但實在係大舊,食唔晒。中間既一團肉醬,拌勻後,成個感覺即時變左中式炸醬麵既味道。以味道方面,個人就麻麻鍾意,因為都算幾濃味下,純粹個人感覺。日式餃子比較少d加入韭菜,但我鍾意❤️內餡豐富,鬆軟。而黑豚腩肉燒得幾香口,有彈牙既腩肉脂肪,加上麵豉帶味,不錯哦!其實另外仲叫左個*名古屋風雞翼*,無影到相,因為味道真係差d,本身見佢好似燒得幾香咁,一咬落去真係好甜好甜,完全食唔落去甜到,呢個就有點失望了。
特級白湯(大)

冠軍黃金味噌拉麵

手造韭菜餃子+麵豉香蔥黑豚腩肉

日式餃子比較少d加入韭菜,但我鍾意❤️內餡豐富,鬆軟。

呢個就有點失望了。
2020-03-10
下午茶
手造韭菜餃子+麵豉香蔥黑豚腩肉
2020-03-09 102 浏览
臨近新年,忙住食團年飯朋友睇中間過江龍拉麵店可惜第一分店要去中環,一直未去到依家終於係尖沙咀開左分店,當然要食下喇拉麵店位於棉登徑, 食店林立行到尾尾就見到立体派拉麵 款式貴珍不貴多仲有 每日限定既然一場黎到當然要 試下每日限定好好彩去到果陣仲有每日限定 :黃金味噌拉麵上菜方式好特別Wah!用日本出前箱上菜夠曬image(*出前箱係以前日本為左外賣時, 保持溫度用到的外賣箱)濃郁 甜中帶辣的味噌湯底, 以免治豬肉,蒜頭,醬油和牛奶調配而成腐皮包吸盡所有湯料精華特级白湯(大)Wah 雖然叫左大size都冇諗過甘大size個碗大到好似 相撲選手size甘湯底 未濃不肥膩 拉麵爽彈兒時回憶:波子汽水細個果陣波子汽水 好矜貴,大個左少飲🤣難得黎食拉麵當然要飲喇
臨近新年,忙住食團年飯
朋友睇中間過江龍拉麵店
可惜第一分店要去中環,一直未去到
依家終於係尖沙咀開左分店,當然要食下喇

拉麵店位於棉登徑, 食店林立
行到尾尾就見到立体派

每日限定 :黃金味噌拉麵
上菜方式好特別
Wah!用日本出前箱上菜
夠曬image
(*出前箱係以前日本為左外賣時, 保持溫度用到的外賣箱)
腐皮包吸盡所有湯料精華

特级白湯(大)
Wah
雖然叫左大size都冇諗過甘大size
個碗大到好似 相撲選手size甘
湯底 未濃不肥膩 拉麵爽彈

兒時回憶:波子汽水
細個果陣波子汽水 好矜貴,
大個左少飲🤣難得黎食拉麵當然要飲喇

2020-03-09 44 浏览
個白湯底好濃雞味,非常香。追加左個筍,好入味好爽口。 男朋友叫左個辣既拉面,其實唔辣,香氣好濃,雖然個menu選擇唔多 但主打個d白湯拉面都巳經好好食,環境唔大,燈光ok,會推介。
2020-03-08 77 浏览
黃金味噌拉麵味噌味濃郁得嚟唔會過咸,加埋一大球免治豬肉,少少辣,非常之正。低溫慢煮叉燒,肥瘦適中,肉嫩軟棉,好好味。腐皮福袋滿滿嘅香蔥、薑、蒟蒻等等,夠哂特別。
黃金味噌拉麵

低溫慢煮叉燒,肥瘦適中,肉嫩軟棉,好好味。
腐皮福袋滿滿嘅香蔥、薑、蒟蒻等等,夠哂特別。

2020-03-02 45 浏览
近排少咗好多人出街食飯多咗人喺屋企煮其實尖沙咀餐廳嘅晚市係少人過任何時段嘅街市同超市不過穩陣起見都係選擇啲座位同隔離位有足夠空間嘅餐廳好啲嘅立體派原來係大阪嘅過江龍拉麵贏過三個全國冠軍朋友試白湯拉麵份量相當大我就試黃金味啫噌拉麵黃金味噌個湯係偏向稠嗰種嘅湯但濃淡啱啱好麵底亦喺食嘅過程中一直都保持到彈牙至於配料好豐富叉燒非常柔軟豐腴福袋本身我仲擔心如果入面係類似芝心嘅食材就會太heavy但好彩入面係蔬菜同粉絲切碎而成嘅餡料整體相當夾鰹魚凍湯浸菠菜

近排少咗好多人出街食飯

但好彩入面係蔬菜同粉絲切碎而成嘅餡料
整體相當夾

鰹魚凍湯浸菠菜

2020-02-25 55 浏览
講起拉麵最近最想一嚐嘅就要數到立体派,中環店一開已經好多人排隊,最近仲新開左尖沙咀分店,係時候要去探訪下~拉麵有幾款,而今次嚟到尖沙咀店當然要試下佢地限定嘅黃金味噌拉麵,成碗麵係勁豐富,滿瀉嘅感覺。味噌整嘅湯底望落已經十分濃郁,仲有撲鼻嘅香氣。首先將中間碎肉醬汁拌埋一齊,麵條掛湯食落好滋味。另外湯中仲有好多炒過嘅野菜,增加口感之外仲平衡返肉膩感。其中福袋最令我期待,脹卜卜嘅外表面頭仲有炙燒過嘅痕跡,內裡都充滿內涵,好多香蔥同粉絲滿滿被福袋包裹住,仲吸滿湯汁。另外大獲好評嘅特級白湯拉麵都比朋友點左。一試之下發覺佢嘅白湯真係令人驚艷,好重豬骨嘅濃厚感,size仲有分大細,大碗嘅視覺效果一流,而份量亦足夠男子飽腹!其中叉燒幾嫩滑,流心蛋都不負眾望,流心度同味道都剛剛好。小食中嘅自家製蕃薯脆波波都係我最愛之一,味道同外貌有啲似中式甜品嘅高力豆沙~但食落入面全部都係綿密嘅蕃薯蓉,粉感好低,只有薄薄一層脆皮係外圍係我欣賞嘅部分!喜歡蕃薯嘅又有肚量嘅真係建議一試。仲有雞軟骨餃子都好香口,內藏雞軟骨顆粒同埋椰菜絲。呢度除左簡單嘅日本茶、汽水等飲料外,仲有各款日本啤酒同清酒,今次我就點左日本啤酒COED

味噌整嘅湯底望落已經十分濃郁,仲有撲鼻嘅香氣。

另外大獲好評嘅特級白湯拉麵都比朋友點左。

仲有雞軟骨餃子都好香口,內藏雞軟骨顆粒同埋椰菜絲。

呢度除左簡單嘅日本茶、汽水等飲料外,仲有各款日本啤酒同清酒,今次我就點左日本啤酒COEDO白Shiro。

味道唔會太重,口感順滑幾易入口。
2020-02-24 62 浏览
好似好耐無去食拉麵感覺好似隔左成年無食過咁所以上星期當預早慶祝情人節就揸車出左尖咀食上網睇啲相好吸引今次終於到我食我地叫左特級白湯(大)$118真係好大碗仲有好大塊豚肉個白湯好好味,好濃郁每條拉麵都可以掛湯每一啖都好好食,食唔停口個叉燒肉質好嫩,一啲都唔韌黃金味噌拉麵 $138見到牆上海報寫住話係日本拉麵冠軍梗係要叫黎食啦佢個湯底係用左日本40款優質麵豉製成另外再用免治豬肉、蒜頭、醬油、砂糖、牛奶調味食落去湯底少少辣令整體味道更突出配料方面,上面有個大布袋用腐皮製成、入面有粉絲有點微辣,口感好特別怕唔夠飽再叫左兩個小食自家製餃子 $48每件都好juicy食果時要小心如果唔係好容易流啲汁至於餃子皮厚度適中唔厚唔薄岩岩好名古屋風雞翼 $38個雞翼真係好出色平時食到名古屋雞翼好多都好乾身依個一啲都唔乾身仲好似用蜜糖燒咁又能鎖住啲肉汁甜甜地好好味
好似好耐無去食拉麵
我地叫左

特級白湯(大)$118
真係好大碗
仲有好大塊豚肉
個白湯好好味,好濃郁
每條拉麵都可以掛湯
每一啖都好好食,食唔停口
個叉燒肉質好嫩,一啲都唔韌

黃金味噌拉麵 $138
見到牆上海報寫住話係日本拉麵冠軍
梗係要叫黎食啦
佢個湯底係用左日本40款優質麵豉製成
另外再用免治豬肉、蒜頭、醬油、砂糖、牛奶調味
食落去湯底少少辣
令整體味道更突出
配料方面,上面有個大布袋
用腐皮製成、入面有粉絲
有點微辣,口感好特別

怕唔夠飽再叫左兩個小食

又能鎖住啲肉汁
甜甜地好好味
2020-02-05
2020-02-20 46 浏览
尖沙咀K11對面有間都幾出名嘅拉麵店✨因為入邊嘅某此些拉麵都攞過獎🏆朋友話這間店係日本嘅分店所以喺日本攞獎嘅拉麵都會喺香港有得賣😆所以都幾特別!餐廳裝修以木為主環境簡潔、整齊、乾淨,非常滿意👍🏻服務都好周到👍🏻係疫情之下,這個都好重要😆餐牌一目了然最特別係有手工啤酒🍻酒杯曾雪過,細細杯食拉麵配啤酒超正👍🏻黃金味噌拉麵每日限定,係得獎拉麵🤩我諗係配合新年主題😆有豬肉、肉醬、福袋...都好大碗🥰湯汁比較惹味,熱辣辣都好食!特級白湯拉麵上枱嘅時候,嘩咗一聲實在太大碗😂係手機嘅兩倍湯汁清甜,配豬肉都好好味👍🏻✨小食叫咗雞翼同餃子質素都滿意😊特別自家餃子,味道不錯,推介😆
尖沙咀K11對面
有間都幾出名嘅拉麵店✨
因為入邊嘅某此些拉麵都攞過獎🏆
朋友話這間店係日本嘅分店
所以喺日本攞獎嘅拉麵都會喺香港有得賣😆
所以都幾特別!

餐廳裝修以木為主
環境簡潔、整齊、乾淨,非常滿意👍🏻
服務都好周到👍🏻
係疫情之下,這個都好重要😆

餐牌一目了然
最特別係有手工啤酒🍻
酒杯曾雪過,細細杯
食拉麵配啤酒超正👍🏻

黃金味噌拉麵
每日限定,係得獎拉麵🤩
我諗係配合新年主題😆
有豬肉、肉醬、福袋...都好大碗🥰
湯汁比較惹味,熱辣辣都好食!

特級白湯拉麵
上枱嘅時候,嘩咗一聲
實在太大碗😂係手機嘅兩倍
湯汁清甜,配豬肉都好好味👍🏻✨

小食叫咗雞翼同餃子
質素都滿意😊
特別自家餃子,味道不錯,推介😆
  • 黃金味噌拉麵
  • 餃子
2020-02-19 1115 浏览
有時諗唔到食咩,我都會選擇去食拉麵,而家愈開愈多過江龍拉麵店,都會特意想去食下係咪真係咁好味,可能最近比較少人出外食飯,但懶煮飯既我都要搵食,所以上星期有日放工約左男友去左依間拉麵店食晚飯入到店有普通四人枱或吧枱座,我地兩個就選擇坐吧枱座可以坐埋一齊食,男友叫左個黃金味憎拉麵,見到牆上既海報寫住係日本冠軍拉麵,所以立即吸引左而叫一送到黎真係有哂賣相,佢用左個銀色既日本拉麵鐵箱黎裝住碗麵,感覺好懷舊,忍唔住要影張相碗拉麵係滿哂,內有豚肉之外仲有個豆皮福袋,內餡係韮菜同粉絲,食落有少少似韓國既餃子咁,好大件又飽滿,食個時有陣陣韭菜香而麵中間就放左味憎,撈勻哂先食,湯味道好濃郁,麵質夠彈牙又唔會太過軟,夾起每啖麵都有掛到湯,的確唔錯,份量都比想像中多,食左三分之二已經飽哂我就叫左特級白湯(大),一送到黎已經嘩左一聲咁大碗白湯係用雞肉洧成,飲落好香濃既雞肉味,又唔會太過濃稠,唔係味精湯咁飲完好口渴,飲完係覺得舒服,豚肉片每塊薄切食落完全無負擔,肉嫩帶甜味,麵質一樣爽口彈牙,好味啊另外我們再叫左兩款小食,手造韭菜餃子外皮煎得脆口,食落個餃皮又夠薄,韭菜味唔太強烈,但我個人都覺得味道唔錯名古屋風雞

我就叫左特級白湯(大),一送到黎已經嘩左一聲咁大碗

名古屋風雞翼賣相平平無奇,但食落仲保持到肉汁同溫度,唔會整得太乾身,的確有少少驚喜