2023-06-22 503 浏览
呢間嘢喺之前係一間比較高價既居酒屋,唔知係咪因為做唔住,轉返做做set,定食(無加一),午市晚市都係一樣價錢。見佢平返就夜晚諗住去試下,入到去,已經見到個後生男waiter睇上黎好唔耐煩,鋪頭話無加一,所以無杯熱茶、餐具要自己攞,樓面服務真係唔得,食物質素就符合返個價錢啦(60蚊左右),大家自行斟酌。
2023-04-27 664 浏览
堂食丼飯太濕食剩飯,女店員收碗話下次幫你少飯,更問太太你定食碗飯是否打包取走?我在香港生活了40多年,未試過有店員問食唔晒白飯要攞走?不知是否女店員每天見白飯當廚餘,不過今時今日香港地咁問好奇怪?這命題值得研究。

我在香港生活了40多年,未試過有店員問食唔晒白飯要攞走?

2023-04-26
2023-04-16 610 浏览
今天第一次到訪竜王,食物新鮮好味,sashimi好大舊,熟食串燒都好味,服務態度好好,最值得讚是日本生蠔,超鮮味,日本餐嚟講,價廉物美,值回票價!推薦給所有日本控!
2023-01-16 1090 浏览
這是我弟推介的居酒屋, 我便抱著好奇心試試看。 由於坐位不多, 所以建議要先預訂才穩妥 。我便經openriceApp 一天前訂坐。居酒屋當天致電給我確認, 跟進得很妥貼。午市的套餐選擇都很多, 食材新鮮美味, 地方乾淨企理, 性價比高, 各位值得一試。
2023-01-14
2023-01-14 774 浏览
本身訂了1位6點,但因為收工遲咗。職員好好,打電話嚟確認,幫我改到6:30留座。 叫咗天婦羅同埋豚肉烏冬,味道不錯。可能因為太早同埋1個人嘅關係,食物速度非常快,員工態度良好。
2023-01-11
  • 佐賀名水豚白湯烏冬
2022-11-20 867 浏览
喺北角發現呢間不顯眼既日本餐廳,食物有驚喜🤤lunch set 有好多選擇,CP值超高,如果散叫,推薦大Toro、葱吞拿魚腩手卷、軟殼蟹沙律&青瓜卷 😆PS 店員勁nice 👍🏻
PS 店員勁nice 👍🏻
2022-11-13 559 浏览
食物種類繁多,有串燒/天婦羅/飯麵👍🏻,質素ok,坐得舒服,服務態度好,作為聚腳點幾好,會再光顧。醬油漬牛蒡 - 夠入味軟殼蟹沙律 - 新鮮好食秋刀魚刺身 - 夠肥美有驚喜,燒一燒更好味其他如豚肉蘆筍卷、和牛串燒等都okA wide variety of food, including skewers (kushiyaki), tempura, rice & noodles, nice quality, comfortable environment and good service quality. Great as a gathering point with friends on the HK island 😀

醬油漬牛蒡 - 夠入味
軟殼蟹沙律 - 新鮮好食
秋刀魚刺身 - 夠肥美有驚喜,燒一燒更好味
其他如豚肉蘆筍卷、和牛串燒等都ok

2022-10-28
  • 秋刀魚刺身
  • 醬油漬牛蒡
  • 綠茶草餅+培茶雪糕
2022-11-05 448 浏览
日本菜經常都食,難得這次點的刺身拼盤讓我有驚喜,還有當造的秋刀魚刺身,不容易能吃到啊。刺身拼盤還有紫蘇葉,我用來包着刺身吃,味道更香更清新,餐廳能注意到這樣的小細節,真是要加分。
2022-10-09 377 浏览
可能廢老唔識欣賞,食咗八舊幾唔知食咗D乜,兩個字講晒:中伏!最離譜係個海膽,睇落正正常常,一食係霉嘅!個龍王卷,隻龍船就大嘞,D卷就鹹到苦😓 刺身又淡茂茂完全冇鮮味。有點擔心今晚會肚痛😓
2022-10-09
2022-10-09 268 浏览
今晚同朋友試試這間居酒屋 令人有意外的驚喜😋😋食物好食 特別係白鱔串燒和刺身 另外店長亦介紹了適合我們喝的sake 甜甜的 容易入口另外值得一提的是 這裡的店長 Nittie 非常友善 服務態度很好👍🏻 剩喺讓人賓至如歸的服務已經足以令人再度光顧
今晚同朋友試試這間居酒屋 令人有意外的驚喜😋😋

2022-10-09
2022-09-05 304 浏览
🐥照燒雞扒定食雞扒size偏細,唔算厚肉💁🏼‍♀️但係個皮煎得非常香脆,完全唔會油膩🥰照燒汁係另上既,等大家可以因應自己口味調節🧡雞扒旁邊仲有少少柚子胡椒,令味道更有層次🫶🏻定食:味噌湯|茶碗蒸|漬物|沙律|白飯茶碗蒸好滑,如果入面既料多d就好😂沙律好大碗,菜都新鮮,食落爽脆🥗白飯值得一讚,餐廳用上日本米🇯🇵煲到粒粒分明,煙煙韌韌咁😋午市套餐幾抵食,一百蚊唔係就有咁多嘢食🤩朋友個天婦羅蝦都唔錯😌住附近既話都可以試下🤤
🐥照燒雞扒定食

定食:
味噌湯|茶碗蒸|漬物|沙律|白飯

2022-09-05 179 浏览
魚生唔新鮮,仲有啲乾乾地,拖羅係灰灰地,啡啡地,價錢係呢個質素黎講係極低,我可以話係完全唔up to standard仲有炸物係唔脆,總之食物都好普通,價錢又唔係平,食到成肚氣,唔怪得成晚無人食

2022-08-02 313 浏览
係一個炎熱既下午結束上午既工作,就要好好咁犒賞自己。餐廳唔大,勝在地理位置夠方便。麻雀雖小,五臟俱全,餐牌上面甚至有埋廚師發辦呢個選項。我就選擇左日式叉燒拉麵。飲品要加錢,同埋佢本身有茶水提供。所以我就淨係飲佢嘅日式茶。首先嚟到嘅就係佢幾個小菜,同埋佢嘅味噌湯。我嘅步驟就係食咗沙律先,之後就係(先付):八爪魚加螺肉。呢兩樣嘢其實真係好開胃。沙律喺最大嘅程度上保持左生菜獨有嘅新鮮口感。先付有醬汁醃過,所以有淡淡嘅海鮮味。個人鍾意食八爪魚多啲。之後我就食咗炸餃子,炸得酥脆入味,入面多肉同埋多菜。味噌湯就同另外壽司舖一樣,有紫菜同埋豆腐。拉麵上枱時間都算快,賣相睇落唔錯。糖心蛋入面嘅糖心係液態。流落面汁,沾上拉麵別有一番風味。叉燒有三塊,啖啖都係肉,得少少脂肪。湯底好濃郁,呈奶白色,入面嘅紫菜好多。紫菜上方滲有少少芝麻,口感相當豐富。唯一美中不足係30度既夏天,店舖內好似冇冷氣咁。所有定食價錢都包前菜加湯。成個lunch一共$88。

定食中的前菜

日式叉燒拉麵

日式叉燒拉麵
差到冇人有!服務態度奇差,追單不置理會,再三追之下才肯跟進,分明廚房漏單,連道歉都冇句,當冇事發生過咁!還有,拉麵淋patpat, 應該煲過龍,日式叉燒鞋都冇朋友,本來烹調稍為遜色還可容忍,但態度傲慢,真係嬲到我爆炸!!!
2022-06-19
2022-06-13 232 浏览
上次喺北角經過 見到呢間日式餐廳 就入左去食野🍴嚟到當然要試招牌「竜王卷」用咗超有氣派嘅龍頭盤裝住😂佢係炸蝦卷 上面再放吞拿魚蓉同三文魚籽 真係超級豐富 個壽司飯仲加左啲醬油 食落更惹味!