2023-03-24 136 浏览
泰式豬頸肉湯河$65 (+$10轉冬陰功)豬頸肉都幾多,爽脆而且有D焦香,金邊粉勁多,食哂會撐起成個肚仔~ 冬陰功就麻麻地,偏酸,甜味同檸葉味差咁D,唔係好值得加錢轉湯!炸魚餅 $20/3件不過不失,魚餅唔大件,但勝在juicy。

泰式豬頸肉湯河$65 (+$10轉冬陰功)

炸魚餅 $20/3件
不過不失,魚餅唔大件,但勝在juicy。
2023-02-02 259 浏览
呢幾日比較忙,所以現在先有機會寫返早兩天的食評。下午嚟到v walk食午餐見到一間泰式船麵便入去試試。中午時間人流都很多,坐好之後就用q r code點餐。我點咗個泰式豬手飯午餐,加一杯泰式凍奶茶,大約五分鐘便送到上檯都相當之快,先試試豬手,肉質嫩滑豬皮食落有點咬口,兼夾煙煙韌韌非常之好味,跟住再點上去隨碟附送的一個醬汁,酸酸辣辣令人食氣肥美的豬手是不會感覺很滯口,呢個是值得推介的,泰式凍奶茶同在泰國飲到的味道差不多茶味香濃,回頭率80%。
泰式豬手飯
泰式豬手飯
2023-01-28 152 浏览
🍴什錦船湯河 $65💁🏽‍♂️幾好👩🏻什錦好抵食,好多配料,有肉,豬肉丸、魚蛋、豬紅,湯頭似腩汁鮮甜😋🍴泰式香茅雞翼清湯金邊粉 $58💁🏽‍♂️你個個清好多👩🏻雞翼分邊即炸起,熱辣辣。金邊粉比湯河爽口有口感,清湯適合想清淡啲嘅朋友仔🫶🏻🍴炸魚餅 +$20 3件💁🏽‍♂️偏細件👩🏻香口有少少辣味,偏薄身略嫌稍甜口感
🍴什錦船湯河 $65
💁🏽‍♂️幾好
什錦船湯河

🍴泰式香茅雞翼清湯金邊粉 $58
💁🏽‍♂️你個個清好多

🍴炸魚餅 +$20 3件
💁🏽‍♂️偏細件
👩🏻香口有少少辣味,偏薄身略嫌稍甜口感
2022-12-16
什錦船湯河
2023-01-24 117 浏览
24/1/2022大年初三食左垃圾,d麵又硬,野食又黎錯晒,仲要催左6-8次都未有野食到,隔離檯仲要嘢食都唔等直接走人,d員工口罩都唔戴係度包食物分配食物,無聊服務態度,食物質素同衛生都負評,絕對冇下次!!!!!!
2022-12-02 1086 浏览
係V WALK食飯竟然俾我搵到一間價錢算親民嘅小店,價錢係Food Court價,晚市都係5X-8x不等有一個主食。個餐牌咁便,外賣自取仲要有85折,認真抵食!泰式海南雞拼豬頸肉飯 $81★★★★☆雙拼但份量其多,好足料,簡直好似一兩個餸咁。無骨海南雞食落有驚喜有雞味冇一陣雪藏味。雞肉幾瘦完全唔肥,雖然唔係超級滑身但做到唔鞋口。雞皮小小爽口,都有少少啫喱,咁嘅價錢仲要好多舊,水準超值。燒豬頸肉唯一缺點係唔夠熱,似一早燒定,但食落味道、口感都幾好,肥瘦適中,小小焦焦地邊,再點埋佢附送個個泰式辣汁一流。泰式豬手船麵 $72★★★☆☆泰式豬手同樣份量極多,味道入味夠濃,但煮得太淋,一夾就散哂,變左分開哂皮同肉,食多幾件都幾漏。加左$10轉秘製船湯,叫左河麵,煮得太淋,一夾就斷開哂,同埋個湯汁唔太夠,加上河粉索湯底,食到中段變相更少冇咩湯剩。個湯汁味道就好一般,未有驚喜,冇好濃厚,飲到有香料味,但肉味各方面冇咩,比較普通嘅一款麵。泰式無骨鳳爪 $22★★★★☆雖然係加錢,但份量都OK,兩個人食岩岩好。鳳爪冇雪味,夠爽脆,重點夠入味。但食落個辣味後勁都幾勁,如果唔太食得辣嘅要小心點。🌟總括:平
海南雞拼豬頸肉飯
★★★☆☆
泰式鳳爪
泰式無骨鳳爪 $22
★★★★☆

🌟總括:平價抵食,如果中午、晚餐唔知食咩又想便便地搞掂一餐,呢間絕對係一間好選擇。唔會中伏,但味道上亦唔會話嘩一聲。
海南雞拼豬頸肉飯
2022-11-05 745 浏览
篤篤船麵琴晚同輪椅朋友去南昌搵野食,入咗去V Walk商場見到呢間餐廳幾多人食就入去食。呢間餐廳入面好細,但店員都幫我哋搵位,我哋兩部輪椅好大部仲擔心會阻到佢哋傳菜,真係好好人!👍👍👍1. 泰式海南雞拼豬頸肉飯$81+泰式魚餅$20+凍泰式奶茶$8(7/10)隻米唔好食,建議轉金鳳!雞肉嫩滑好食!豬頸肉煎得夠香!魚餅有少少乾!奶茶好飲,茶同奶比例較得好好,唔會互相搶味,而且夠滑又唔會好甜,好正!2. 海南雞撈金邊粉$65+泰式蝦餅$22+凍泰式奶茶$8(8/10)金邊粉酸酸地辣辣地,又少少甜, 好惹味!蝦餅有少少乾!3. 泰式青咖哩飯$65+ 粉絲春捲$20+凍泰式奶茶$8(8/10)店員話青咖哩係老闆特別就香港人口味, 無落咁多椰汁, 而且辣度咁辣, 想食大辣就要中午過嚟食紅咖哩,紅咖哩只係中午先有!春捲有少少乾!4人總共價錢$297!個人口味總評分:7.66/10地址:深水埗深旺道28號V Walk 2樓147號舖#篤篤船麵 #泰國菜 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdess
篤篤船麵

隻米唔好食,建議轉金鳳!
雞肉嫩滑好食!
豬頸肉煎得夠香!
魚餅有少少乾!

金邊粉酸酸地辣辣地,又少少甜, 好惹味!
蝦餅有少少乾!

春捲有少少乾!

4人總共價錢$297!

個人口味總評分:7.66/10

地址:深水埗深旺道28號V Walk 2樓147號舖

#篤篤船麵 #泰國菜 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2022-11-04
  • 海南雞撈金邊粉
  • 泰式奶茶
2022-10-23 254 浏览
放工去左v walk搵野食,但係大家都知v walk選擇真係唔多,揀左間平平地就入去坐。什錦船湯河 ($65)呢個價錢黎講真係好大碗,牛湯食落同河粉好夾,炸豬皮好脆口,十分抵食。泰式生菜包 ($78)泰國野黎講,生菜包一定係我首選。之前食過越式但發現個口味真係有好大分別,今次食落十分夠味,以我個人口味我覺得可以辣多少少,不過$78係商場黎講已經好不錯

什錦船湯河 ($65)

泰式生菜包 ($78)
2022-10-20
2022-10-04 200 浏览
平價的泰式料理,這位絕對上榜啦~一訪時排隊,二訪時也要排隊🤣品項多元、價格親民,很適合嘗試多口味一起share裝潢就有種泰國街頭小吃感覺~份量不算多‼️先點餐付款才會給號碼牌等叫號哦‼️💰泰式打拋豬當時以為有蛋液做了蠢事???😂(不過後來聽說要半熟蛋 需主動要求XDD)豬肉小塊狀肥瘦適中 很特別還搭配打拋葉整體調味微鹹很香很下飯配上細長的泰國米飯還不錯~❤️💰紅咖哩豬肉泡麵 紅咖哩完全不辣~是偏甜但不膩口,醬沒有很濃稠豬肉片偏厚還算好咬👌泡麵不會軟爛 剛剛好想同時吃飯跟麵~結果Elena就再點一碗白飯剩下的醬可變成紅咖哩飯(笑)吃得飽👍💰白飯記得初訪點了炒泡麵,覺得味道偏淡微單調應該要點酒鬼炒泡麵,整盤會比較夠味 涮嘴🥲泰式奶茶雖然有甜但不膩口👌✍️:初訪好像是大學時吧,拍的已不可考😭(翻出好幾個月前二訪的庫存 笑死)
平價的泰式料理,這位絕對上榜啦~

一訪時排隊,二訪時也要排隊🤣
品項多元、價格親民,很適合嘗試多口味一起share
裝潢就有種泰國街頭小吃感覺~份量不算多

‼️先點餐付款才會給號碼牌等叫號哦‼️

💰泰式打拋豬

當時以為有蛋液做了蠢事???😂
(不過後來聽說要半熟蛋 需主動要求XDD)
豬肉小塊狀肥瘦適中 很特別還搭配打拋葉
整體調味微鹹很香很下飯
配上細長的泰國米飯還不錯~❤️

💰紅咖哩豬肉泡麵

紅咖哩完全不辣~是偏甜但不膩口,醬沒有很濃稠
豬肉片偏厚還算好咬👌泡麵不會軟爛 剛剛好
想同時吃飯跟麵~結果Elena就再點一碗白飯
剩下的醬可變成紅咖哩飯(笑)吃得飽👍
💰白飯

記得初訪點了炒泡麵,覺得味道偏淡微單調
應該要點酒鬼炒泡麵,整盤會比較夠味 涮嘴🥲
泰式奶茶雖然有甜但不膩口👌

✍️:初訪好像是大學時吧,拍的已不可考😭
(翻出好幾個月前二訪的庫存 笑死)
2022-09-27 261 浏览
行VWalk見到呢間泰國菜,見餐牌食物好吸引,所以入去試吓,地方唔算大,但坐得舒服唔限時👍🏻青木瓜沙律+無骨鳳爪做開胃菜一流,辣辣地,鍾意佢唔算太酸💕喇沙金邊粉好味,湯底椰汁好香濃,配菜又多,淨返d湯用來撈飯,無浪費👍🏻👍🏻豬手飯好入味,豬手炆得好淋,旁邊仲配有酸菜雞旦,重口味人士可以叫多汁嚟撈飯💦豬頸肉最出色,好焦香,份量都唔少,必食!最後芒果糯米飯做甜品💕芒果好香甜,糯米飯軟糯,好滿足嘅一餐!!

青木瓜沙律+無骨鳳爪做開胃菜一流,辣辣地,鍾意佢唔算太酸💕

豬頸肉最出色,好焦香,份量都唔少,必食!

2022-09-12 277 浏览
嗰日經過南昌V·Walk,諗住搵嘢食,見到一間裝修好似泰國嘅餐廳篤篤船麵,價錢唔貴又有位,就入去諗住食吓試吓佢,咁熱嘅天氣梗係叫個酸辣鳳爪試吓先!又真係幾好食酸酸甜甜又唔太辣,之後叫咗個泰式湯麵,真係好有喺泰國街邊食嗰種風味!即刻好掛住泰國跟住叫咗個豬頸肉撈金邊粉,豬頸肉熱辣辣外脆內軟,的確真係幾好食!係個撈金邊粉個味有少少唔似泰國,比較港式!但係都可以一試當然唔少得叫咗沙嗲,熱辣辣啖啖肉!吾錯!最後當然要叫埋兩杯泰式奶茶,咁就可以喺香港食到一餐唔錯嘅泰國菜
2022-09-01
午餐
2022-09-04 945 浏览
🌃 食肆為泰式餐廳, 主打泰式船麵, 船麵湯底使用牛骨煲淆多個小時, 以香濃足料見稱, 除了船麵之外, 還有泰式海南雞, 秘製泰式燒豬頸肉等特色主食, 仲有惹味咖哩小菜類可以配搭白飯或蒜蓉包, 同埋各種泰式飯食, 泰式撈金邊粉, 同埋前菜小食等。.🌃 餐廳設計以篤篤車為主題, 餐廳 座位及以黃綠配色嘅梳化都以篤篤車概念設計,餐廳以啡色及木色為主調, 牆壁上掛上不少以泰國漁村或篤篤車為題嘅壁畫,充滿濃厚嘅泰國風味。。🍢 沙爹雞肉(半打)💲 78👉 小編將呢個擺第一個嘅原因, 因為餐廳擺盤幾靚, 用嚟影相打卡都唔錯😍,但估唔到睇得之外, 都幾好食喎, 餐廳即叫即燒, 燒得啱啱好, 雞肉幾有咬口, 再沾上帶有椰香嘅沙爹汁, 十分之惹味。.🥓 秘製泰式燒豬頸肉💲 88👉 豬頸肉份量都唔少, 仲要件件都係厚切, 外皮燒得焦脆, 內裏爽口彈牙, 油脂感豐富,充滿肉汁, 配搭泰式醬汁, 有另一番嘅風味。.🍜 雜錦船湯河💲 65👉 呢個可以試齊最多款配料, 有牛肉片 、豬紅、 牛丸、 魚丸、 蘿蔔、 炸豬皮、 同其他香菜等, 牛骨湯底非常濃郁, 而且河粉超掛湯, 每啖都食到香濃嘅牛骨湯味。。🍖 香茅

🍢 沙爹雞肉(半打)
💲 78

🥓 秘製泰式燒豬頸肉
💲 88

🍜 雜錦船湯河
💲 65

🍖 香茅雞翼
💲 麵食+$20
👉 廿蚊有六隻單骨雞翼都幾抵食, 炸雞翼炸得幾脆, 仲有幾香嘅香茅味。

🍡 班蘭千層糕
💲 28
👉 千層糕有四件,食到幾香嘅班蘭味, 口感煙韌, 配搭埋鹹鹹甜甜嘅 椰漿, 實在好滿足。

🍹 最後小編叫了兩杯嘢飲, 分別係泰式奶茶同埋青檸梳打, 泰奶有啲泰式香料味唔錯, 青檸梳打幾清新。

📍篤篤船麵 (V Walk)
深水埗深旺道28號V Walk 2樓147號舖
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2022-09-03 180 浏览
朋友新搬去附近,首次拜訪..就係附近睇下有咩食..3個人叫左金邊粉 海南雞半隻 泰式酸辣鳳爪 雞翼 我哋幾個朋友都覺得 嘢食都係好食嘅住附近嘅朋友 更加話佢最近都成日食呢間最令我哋意外嘅就係個奶茶平時嘅泰式奶茶都係超級甜..呢一杯奶茶唔係太甜仲要有茶香反而會推薦下個奶茶
朋友新搬去附近,首次拜訪..
就係附近睇下有咩食..
3個人叫左金邊粉 海南雞半隻 泰式酸辣鳳爪 雞翼

我哋幾個朋友都覺得 嘢食都係好食嘅
住附近嘅朋友 更加話佢最近都成日食呢間

最令我哋意外嘅就係個奶茶
平時嘅泰式奶茶都係超級甜..
呢一杯奶茶唔係太甜仲要有茶香

反而會推薦下個奶茶
2022-08-28 228 浏览
午餐諗吾到食咩,行過呢間即管試下。一去到就有位,裝修簡單整潔。叫左海南雞撈金邊粉,海南雞好好食,好滑好有雞味,反而撈金邊粉真係未食過,本人覺得普通。叫左個雜錦船麵,湯底好正宗好好食,d丸好好食,又大碗好足料。小食叫左炸蝦餅同泰式鳳爪,一樣甘好食,夠唒味,飲品係泰式奶茶,好出色!之後仲叫個豬手,呢個菜係呢餐既大驚喜,豬手好好口感,食完想再食,最緊要配埋個酸菜,配合得好好,吾會肥膩,食完好舒服。呢間一定會再食,吾會貴,性價比高!
午餐諗吾到食咩,行過呢間即管試下。

一去到就有位,裝修簡單整潔。

呢間一定會再食,吾會貴,性價比高!

價錢親民嘅泰式美食🇹🇭晚餐時段去到人氣爆棚,不論堂食定外賣都超多人🫣1. 秘製泰式燒豬頸肉($88)厚切仲要好大舊😳燒到外皮微焦,非常香脆油脂在嘴裡迸發出黎,本身味道比較淡,但配埋泰式酸辣汁都幾惹味評分🌕🌕🌕🌕🌑2. 什錦船湯河($60)勁大碗,配料超多,有豬紅、魚蛋、豬肉丸、扎肉、牛肉、蘿蔔,好似食咗碗好豐盛嘅車仔麵😂湯底應該用牛骨煲咗好耐,幾香濃~呢個價錢黎講真係無得輸🫶🏻評分🌕🌕🌕🌕🌗3. 酸辣無骨鳳爪沙律($58)酸酸辣辣好開胃,鳳爪爽脆可口,夠曬入味🥰評分🌕🌕🌕🌕🌗4. 篤篤柚子沙律($75)泰式經典🙉柚子配埋各種炸過嘅配料,仲有少少洋蔥碎,望落好奇怪,但食落都幾夾🙊柚子酸甜多汁,好啱炎炎夏日食~如果柚子肉再多啲就perfect la評分🌕🌕🌕🌕🌑5. 泰式奶茶(跟餐+$8)利申:飲完冇肚疴😂比起港式奶茶多咗少少香料味🤌🏻但真係好少,唔洗驚奇怪,係好飲嘅~見到係預先沖好一大壺擺喺雪櫃,所以冇得改甜度,本身仲驚會甜到漏🙊但其實本身都係少甜!評分🌕🌕🌕🌕🌗

1. 秘製泰式燒豬頸肉($88)
厚切仲要好大舊😳燒到外皮微焦,非常香脆
評分🌕🌕🌕🌕🌑

2. 什錦船湯河($60)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

3. 酸辣無骨鳳爪沙律($58)
酸酸辣辣好開胃,鳳爪爽脆可口,夠曬入味🥰
評分🌕🌕🌕🌕🌗

4. 篤篤柚子沙律($75)
評分🌕🌕🌕🌕🌑

5. 泰式奶茶(跟餐+$8)
利申:飲完冇肚疴😂
  • 泰式奶茶
2022-08-21 169 浏览
⭐️海南雞船湯河 $68牛肉湯味道濃郁,但唔會油膩,仲有啲豬紅、蘿蔔,炸豬皮配料!⭐️袐製泰式燒豬頸肉 $88⭐️蝦餅 +$22⭐️雞翼 +$20兩款小食都熱辣辣,香口味道幾好,而且細分量可以叫多幾款share 食~⭐️芒果糯米飯 $62有原味同班蘭糯米飯,軟硬度啱啱好
⭐️海南雞船湯河 $68
牛肉湯味道濃郁,但唔會油膩,仲有啲豬紅、蘿蔔,炸豬皮配料!

⭐️袐製泰式燒豬頸肉 $88

⭐️蝦餅 +$22
⭐️雞翼 +$20

⭐️芒果糯米飯 $62
有原味同班蘭糯米飯,軟硬度啱啱好
  • 細碗船麵