2009-11-03 63 浏览
去完迪士尼,BOOK左6點食BUFFET講下有咩食啦>沙律 (OK)長腳蟹,凍蝦,青口 (OK,都幾鮮, 又refill得快)燒牛肉 (我企左好耐,都冇人問我係咪要,冇人招呼,最終我冇食)PIZZA (米奇頭PIZZA)印度CURRY即煮意粉 (我揀左墨魚麵+磨茹汁+蝦同三文魚, 多汁左D,味道OK)中式點心 (蝦餃一般)日式冷麵,SUSHI (蝦,八爪魚仲有另外一兩款),刺身ICE CREAM係軟雪糕,自己整,可以加朱古力醬,朱古力豆 etc.甜品真係好唔掂, 當日係唔知咩果芝士蛋糕, 個味好怪 ; 其餘我都諗唔起有咩蛋糕 有朱古力噴泉 +棉花糖+菠蘿+ cookies (合格, 好難得唔好食掛)除左燒牛肉冇人幫我之外, 服務係真係值得一讚refill快,收碟快
去完迪士尼,BOOK左6點食BUFFET
講下有咩食啦>
沙律 (OK)
長腳蟹,凍蝦,青口 (OK,都幾鮮, 又refill得快)
燒牛肉 (我企左好耐,都冇人問我係咪要,冇人招呼
,最終我冇食)
PIZZA (米奇頭PIZZA)
印度CURRY
中式點心 (蝦餃一般)
日式冷麵,SUSHI (蝦,八爪魚仲有另外一兩款),刺身

除左燒牛肉冇人幫我之外, 服務係真係值得一讚
refill快,收碟快
2009-10-29
庆祝纪念
纪念日
  • 長腳蟹
2009-10-11 57 浏览
見到網頁有哈佬喂的宵夜自助餐, 就入黎試下LA.但真係除了甜品BAR有一個米奇同一個米妮的南瓜頭之外, 其他地方, 我行左4-5次,都唔太覺有咩特式哈佬喂食物喎! 唔通9點半開始的自助餐,10點就乜都冇晒??中西日食物都有, 我地試左:日- 壽司: 太卷/蝦/蛋; 關東煮, 印-簿餅/蝦片/咖哩雞/飯中-生滾粥/咕嚕肉/瑤柱西蘭花/墨魚丸麵/蝦餃/燒賣/牛肉燒賣/小籠包/餃子/紅棗玉子豆腐西: PIZZA/SALAD/肉醬寬條都/燒甜糖火腿/白汁忌廉三文魚/牛油粟米甜品:蛋撻/BLUE BERRY CHEESE CAKE/生果/MOOSE CAKE/COOKIES/麵包布甸/軟ICE-CREAMDRINK: HOT LEMON TEA
見到網頁有哈佬喂的宵夜自助餐, 就入黎試下LA.

中西日食物都有, 我地試左:
日- 壽司: 太卷/蝦/蛋; 關東煮,
印-簿餅/蝦片/咖哩雞/飯
DRINK: HOT LEMON TEA
部份食品
$185 (宵夜)
2009-09-17 81 浏览
尋晚去左enchanted garden食晚餐, 今日就過左黎hallowoon呢邊食早餐. 順便黎呢邊行一轉. 迪士尼嗰邊既路線高級d, 呢邊就大眾d, 連價錢都係咁. 因為環境同無左mickey佢哋過黎陪你食早餐, 所以呢邊既價錢都會平d. 但係我覺得呢邊既裝修都ok, 反而我覺得呢邊仲多d micky and minnie既野. 好似wallpaper, chair 同埋牆既decoration呢邊都會用番disney既野. 反而enchanted garden嗰邊就無. 呢邊比人既感覺活潑好多!!同樣, 一安排左位, 未坐低就即刻衝出去睇下有咩野食先! 同尋晚既dinner一樣, 都係唔多款式選擇. 有既都係普通野, 腸仔呀, 雞蛋呀, 奄列, 中式點心, 粥, 麥皮等等. 最估佢唔到係有煙三文魚. 至於食物既質量方品, 比較有印象既有:米奇頭做型pancake: 太乾, 又唔熱. 雖然份量好食, 其實大口d一啖都食得晒, 不過確實唔好味所以食左少少就無要到.印度簿餅: 本來放出黎既份量就好少, 擺到明就係尋晚自助餐既剩餘物資啦. 西式酥餅: 口感唔係咁好. 好似放左出黎好耐咁

西式酥餅: 口感唔係咁好. 好似放左出黎好耐咁, 酥皮不再香口
牛角包: 呢個好好味, 真係做到外脆內軟, 我將佢切開一半用黎夾三文魚食時, 見到佢中間有一層牛油, 唔怪之後咁香啦. 我食左3個~~~ 哈哈.
咖啡: 咖啡係不停有侍應幫你refill, 都唔錯.

無得同卡通人物影相, 唯有同餐廳入面既卡通人物decartaion影補數啦!
$140 (早餐)
  • 牛角包
2009-09-16 93 浏览
Set lunch 都幾吸引,價格$110 or $148,當然要選$148~因為可以吃到最想吃的麵包布甸。不過選擇太少。芒果蟹肉木瓜牛油果汁律超好味。剛焗好的麵包布甸超好吃。微溫容易入口奶味和蛋味都很香。三文魚個汁好夾,很美味。香草麵包係免費供應的都幾好味~~
當然要選$148~因為可以吃到最想吃的麵包布甸。
不過選擇太少。

芒果蟹肉木瓜牛油果汁律超好味。
剛焗好的麵包布甸超好吃。微溫容易入口奶味和蛋味都很香。
三文魚個汁好夾,很美味。
香草麵包係免費供應的

麵包布甸
扒三文魚配薯蓉
蒸雞肉扁意粉
2009-07-16 79 浏览
親戚有discont所以一行十幾人山長水遠走入黎食buffet六點幾開始已經有得食,一開始就去壽司刺身個邊睇下有咩好食,點知淨係得三文魚刺身一種,立即呆左,連煙三文魚都無....壽司款式少得可憐,只係得d 普通平價野(蟹柳,熟蝦).三文魚都叫新鮮肥美,之後再向前行睇下有d 食,點知見到有茶樓點心食,而且點心佔o既範圍都叫大,但完全唔吸引,出面大把酒樓好味過佢,再向前行有即叫即整自選配料pasta,行到依度暫時搵到樣好野食,pasta 有三種選擇,波菜,墨魚同普通意大利粉,而個汁有南瓜,蕃茄同白汁,配料有蝦菜等我叫左個蕃茄墨魚pasta,味道很好,墨魚pasta 軟硬適中,蕃茄汁夠酸,蝦夠彈牙新鮮,再向前行有d main couses 類o既食物但款式不多,再向前行有buffet 唔少得切比你o既牛扖,米老鼠樣o既pizza真係得個樣,無咩配料好硬同唔好食,之後有最多人羅o既北海道長腳蟹,味道清甜新鮮而且好易食,再之後就係salad,有好多配菜比你揀之後甜品部先係最失望的,有一大個朱古力噴泉,無cheesecake 竟然!! 得d 米老鼠樣的cookies,同咖啡布丁,有d好普通o既蛋糕

之後甜品部先係最失望的,有一大個朱古力噴泉,無cheesecake 竟然!! 得d 米老鼠樣的cookies,同咖啡布丁,有d好普通o既蛋糕,仲有不知名牌子o既雪糕,再比d 花生碎,strawberry/chocolate 醬你自己mix,仲有生果同啫喱,我諗住佢唔會得咁少野食點知原來佢係唔會出新野,成幾個鐘食黎食去都係依幾款dessert
,本身已經唔好食同唔吸引,而且仲要無新野出十分無奈

計埋車費差唔多要成$300,係市區搵到勁多好食o既酒店,無必要山長水遠走到入黎食咁樣質素o既buffet,絕對無5stars 水準!!
2009-07-05 66 浏览
我哋成班friend跑完歡樂跑就入嚟食lunch buffet,D小朋友最開心,仔仔一入嚟就話要食chocolate fountain。我當然要佢食咗正餐先啦,食物種類都OK,但味道就一般。壽司有蛋壽司、蟹柳壽司、青瓜壽司,買相一般,所以冇食到。點心有蝦蛟、燒賣和糯米雞(一般啦)、牛肉燒賣(唔錯)、叉燒飽等睇住Pizza一出爐就攞番件先,脆脆哋都幾好味三文魚炒飯 – 足料,味OK,但唔夠乾身自選粉麵 – 我只試了肉丸,都係一般啦cut meat有羊脾,麻麻哋,好嚡其他有咕嚕肉、兩欵咖哩,甜的好味,另一欵都OK嘅。甜品有Cheese cake、coffee creame brulee (買相一般,但幾好味)、chocolate fountain(仔仔最欣賞)食完後,我哋仲見到Goofy tim,算喺Bonus 啦。Lunch Buffet 價錢 - 大人 - $158; 小童 - $78。

壽司有蛋壽司、蟹柳壽司、青瓜壽司,買相一般,所以冇食到。
點心有蝦蛟、燒賣和糯米雞(一般啦)、牛肉燒賣(唔錯)
、叉燒飽等
睇住Pizza一出爐就攞番件先,脆脆哋都幾好味

三文魚炒飯 – 足料,味OK,但唔夠乾身
自選粉麵 – 我只試了肉丸,都係一般啦
cut meat有羊脾,麻麻哋,好嚡

其他有咕嚕肉、兩欵咖哩,甜的好味,另一欵都OK嘅。
、chocolate fountain(仔仔最欣賞)

食完後,我哋仲見到Goofy tim,算喺Bonus 啦。
2009-06-27 47 浏览
朋友book 左一晚hollywood 酒店好自然就試下 $198 dinner buffet..有長腳蟹, 三文魚,煙三文魚....食飯中途..發生趣事2單..話說我叫左餐飲係 凍lemon tea...朋友好心幫我落糖水..點知搞錯左..落了牛奶..我企圖扲起 d lemon...扮奶茶....照飲..在座咁多位朋友笑到碌地...我唯有厚面皮咁問waiter..可唔可以換個杯?點知...真係得喎...yeah!!第二件事係朋友問waiter 借熱水清洗bb食完糊仔的melody 碗點知...waiter二話不說幫我地洗碗...how amazing~~
朋友book 左一晚hollywood 酒店

好自然就試下 $198 dinner buffet..

有長腳蟹, 三文魚,煙三文魚....

食飯中途..發生趣事2單..

點知搞錯左..落了牛奶..

我企圖扲起 d lemon...扮奶茶....照飲..

在座咁多位朋友笑到碌地...
我唯有厚面皮咁問waiter..可唔可以換個杯?
點知...真係得喎...yeah!!

點知...waiter二話不說幫我地洗碗...

how amazing~~
2009-06-25
2009-02-25 91 浏览
因為promotion,$198 per head(未連加一),價錢實在吸引,於是昨晚同朋友到此試試呢度的dinner buffet~~一去到個環境己經扣晒分.......一來好多人好嘈,枱同枱之間又迫...裝修又唔靚...簡直似間什麼什麼海鮮酒家....不過同朋友都覺得如果野食好味的話咁都仲可以加返分既...點知........食物種類唔算太多..仲要唔好食!!"好難食"又未稱得上...只係冇一樣出色!最好味的..我覺得係咕嚕肉,蝦蛟同燒賣-.-佢有個COUNTER位係個廚師即時煮pasta...睇落好好味..食落認真麻麻!朋友話個汁太多..甜品方面...因上次去過翠樂庭..感覺上只要係disney,甜品都唔差...可惜今次令我好失望!!甜品選擇少...黑森林jam太多太酸...朱古力軟心太濃太苦...cheese cake我個fd話一般...埋單每人2百零...本來以為disney既都有質素保証..但呢間真係太差!!食物質素差..環境差...氣氛都cheap d(可能因為比較多xx人..)同埋冇公仔係度....總括黎講一d都唔值得去!!(山長水遠!!) 就算再平既promotion

不過同朋友都覺得如果野食好味的話咁都仲可以加返分既...

最好味的..我覺得係咕嚕肉,蝦蛟同燒賣-.-

總括黎講一d都唔值得去!!(山長水遠!!) 就算再平既promotion我都唔會再去!
2009-02-22 44 浏览
如果不繼續寫下集,真怕記不起這wonderful night了;年紀大,mud都壞。聽聞窗口位可以看到煙花,所以我們也reserve了窗口位,可惜原來只是看到DD,而且餐廳內太光了,跟本不能清楚地看煙花,設計上有點失色,大家可以打消這念頭了。意粉有一點要補充的是意粉”淥”得太久以至過淋,味道還可以。海鮮意大利飯味道偏啖,如果海鲜多些會更滿足,但飯身不夠乾,她的印度炒飯很乾身,Honey有試過,但我在buffet中一向不愛試Indian food,因為還有很多選擇,而自己的胃納卻愈來愈細呢!她的蒜蓉蒸扇貝,味道香濃,扇貝鲜甜,亦沒過火,做得很好。她的豬肘骨做得太乾,頗嚡。燒雞和燒味一試就算了,肉質、味道皆普通。很欣賞她一些精緻的小點,如帶子拼蟹子……,顏色豐富,味道清香,我吃了幾轉。這裡貴價食物欠奉,esp.海鮮,但她的蟹腳一點也沒欺場,粗粗的,還預先打直切開一半,但全不乾身,還帶有很重的海水味,值得推介。這晚的tiramisu做得很有心思,有很多”心心”做裝飾,而且由那薄朱古力做的小杯裝着,很lovely,如果酒味濃一時會有九十分呢。場中有很多cakes都是以Mickey 頭作做型,所

意粉有一點要補充的是意粉”淥”得太久以至過淋,味道還可以。

她的蒜蓉蒸扇貝,味道香濃,扇貝鲜甜,亦沒過火,做得很好。

場中有很多cakes都是以Mickey 頭作做型,所以我不想作為第一個人去切開那些蛋糕。Brulee 味道普通,表面的焦糖未成薄片狀,杯身太窄,”筆”得不大方便。

她的麵包布甸(我的至愛)也做得比很多酒店好,cream和蛋的味道夠香濃也夠平衡,最重要是沒焗過龍,質地也夠滑,有九十分。

最後離開時,意想不到地與”鋼牙奇奇和帝帝(Chip and Dale)”合照,算是開開心心地劃上句號。

P.S. 駕車來這裡泊車很抵,出視餐廳收據的話,可以任泊,我們當然就周圍去玩呢!青馬橋費只是三十元,平過過海。
2009-02-20 29 浏览
這個星期很忙,不能寫太多文章,所以上星期的情人節晚餐要今天才可以寫少少。原先是想到隔鄰的一間,可以同公仔拍照,但是愈貴愈多人去,結果我早兩星期訂枱連 waiting list也不能如願。見其他食友的評價,其實心中有些擔心,總不想這天會掃興吧。好彩,結果比想像中的好得多,食物、氣氛和心情都很好。這晚有很多專為情人節而設的食物/desserts,例如朱古力杯tiramisu、跟餐的special drink -- 香檳啫哩杯、parma ham配心型蜜瓜、很多小件蛋糕上都放上心型朱古力......其他食物都是常見的buffet 食物,只是多了幾款Mickey頭狀的朱古力蛋糕和cookies......但當中的中式點心就始終覺得有點格格不入,我一件也沒吃過。值得一提的是那即煮意粉,醬汁味道豐富,又有三款醬汁和麵選擇,最重要是分量不大,一人試一口,剛剛好。J仔這個三文魚和牛肉狂,當然只食這兩樣也已半飽了。三文魚夠肥美,比很多的酒店buffet來得好。肉眼扒也夠嫩滑,但因負責切肉的職員手勢不好,而則將肉眼扒切得很醜陋。羊扒是全場最精彩的食物,大小厚薄剛好,一件切開分兩次吃,味道只隱隱帶點兒“騷”

但當中的中式點心就始終覺得有點格格不入,我一件也沒吃過。

羊扒是全場最精彩的食物,大小厚薄剛好,一件切開分兩次吃,味道只隱隱帶點兒“騷”味,但非常淋滑,而且肉嫩,不過熟,比很多餐廳燒得更好,我也吃了四五件,yummy!

沒時間了,希望這兩天可以寫到下集吧。
2009-02-10 32 浏览
去到準時六點開始入座,六點半前都唔係太多人.頭盤有好多款沙律,另外還有煙三文魚,,凍蟹腳, 凍蝦,凍青口.......啲蟹腳和蝦都算新鮮有鮮甜味refill得好快,青口就唔係幾好食.嗰海鮮湯好夠熱味道鮮甜,嗰中湯係青紅蘿蔔湯,好有蘿蔔味.有好多食物都有Mickey個樣,好得意.個mickey樣的pizza都好脆口.另外有一個羊脾都算OK,個皮幾脆,如果羊味多翻啲就更加好.有即煮意粉counter,要了白汁墨魚麵,啲墨魚麵較為幼咗啲無嘜口感,雖然好香蒜茸味不過嗰汁太浠,好似湯加麵.刺身只得兩種,壽司款式只得幾款,選擇比較少.甜品的種類都唔係有太多,大約有10款多啲.不過有啲係mickey的樣都幾cute.曲奇餅都幾好味.雪榚就差啲喇!只得一款味道的軟雪糕.其實啲嘢食都算普通,以這個價錢都係食環境多一啲.
去到準時六點開始入座,六點半前都唔係太多人.

嗰海鮮湯好夠熱味道鮮甜,嗰中湯係青紅蘿蔔湯,好有蘿蔔味.

刺身只得兩種,壽司款式只得幾款,選擇比較少.

其實啲嘢食都算普通,以這個價錢都係食環境多一啲.

2009-02-01 31 浏览
有promotion discount既關係, 只係2百幾就可以試試buffte dinner!可能因為有特價既關係, 入到去, 雖然好大, 不過好嘈同好多人, 個感覺有d逼, 氣氛馬馬。情侶想去浪漫一下既話呢間真係唔太適合,不過staff 既服務態度好好, 笑面迎人。訂左生日蛋糕, 仲唱埋生日歌。而且好彩fill 食物fill得好快。比我預期多野食, 選擇都算多。除左有間間酒店都有既湯麵之外, 仲有即炒意粉。頭盤有煙三文魚, 凍蟹腳, 凍蝦 etc印度既咖哩。中式點心。日式sushi 同sashimi。好多米奇logo既甜品蛋糕, pizza, 沙律, cookies。呢個價錢, 呢個服務, 同食物選擇我都覺得幾滿意。而且window seat 仲睇到disney入面既煙花tim!
情侶想去浪漫一下既話呢間真係唔太適合,
不過staff 既服務態度好好, 笑面迎人。
訂左生日蛋糕, 仲唱埋生日歌。
而且好彩fill 食物fill得好快。
比我預期多野食, 選擇都算多。
除左有間間酒店都有既湯麵之外, 仲有即炒意粉。
頭盤有煙三文魚, 凍蟹腳, 凍蝦 etc
印度既咖哩。
中式點心。
日式sushi 同sashimi。

好多人拎既凍蟹腳, 不過fill得好快!
salad!
mickey logo"s cake
mickey logo's pizza
好多人拎既凍蟹腳, 不過fill得好快!
mickey logo's pizza
2009-01-12 164 浏览
特價$198的自助晚餐,足以吸引我們這些童心未泯又為食的,遠道而來…環境布置方面,包括畫有卡通人物的牆壁、檯椅、吊燈、碟等。當日門外還有3隻Disney卡通人物與你拍照。個人認為餐廳可布置得更fancy更歡欣…食物方面,有不少「米奇頭」的東西,如「米奇頭蟹肉沙律」。可喜的是當晚大家很有禮儀,會排隊輪候、不狂搶貴價食物。就算吃「米奇頭蟹肉沙律」,也不會東取一角,西取一角,盡量保持米奇的「原貌」。食物種類算多,re-fill得很快。有充足的長腳蟹、魚生及壽司供應,長腳蟹大大件,美道不俗。甜品種類亦不少,相當cute,小朋友食得開心。可有使人留下深刻印象的美食? 似乎沒有…整體是OK的,食得開心,環境理想。以這個價錢,值得一家大小試一試!

可有使人留下深刻印象的美食? 似乎沒有…

甜品
米奇簿餅
必食之物
2009-01-12 194 浏览
「迪士尼度假區」內的兩間酒店,級數不一樣,收費也不一樣。《迪士尼好萊塢酒店》走較為大眾化的路線,他們的自助晚餐比不上另一家,但當然收費是便宜 100 元;至於自助早餐,我兩家已往都沒有享用過,不能作出比較。在上月 7 日,因住宿《迪士尼好萊塢酒店》的關係,在沒有抱著任何期望下到『米奇廚師餐廳』吃自助早餐,感覺反而有點驚喜;雖然食物算不上十分美味,亦沒有甚麼名貴食材,但品種及款式豐富得令人心花怒放,而且賣相不俗,足以給人一種物有所值的看法。不信?請去試試吧!那頓豐富的早餐,吃得我非常溫飽滿足。
不信?請去試試吧!

那頓豐富的早餐,吃得我非常溫飽滿足。

凍麥皮
煙肉
煙三文魚
果撻
$154 (早餐)
凍麥皮
煙肉
煙三文魚
又到聖誕!等咗好耐,終於等到呢一日,著到靚一靚,同Mickey有個約會 ...到達欣澳站,再轉迪士尼線,到達迪士尼站嘅一刻,竟像置身於Harry Potter 3/4 月台 ...時間尚早,我哋冇乘坐shuttle bus去好萊塢酒店,沿住迪欣湖、迎樂路,經過迪士尼碼頭、迪士尼酒店,到達目的地,屋企人見到好萊塢酒店嘅第一個感覺係:似學校、似醫院 (醫院!唔係呀化?) ... 嗯 ... 外觀設計真係麻麻,but最緊要食物OK ... 餐廳環境唔錯,我哋坐窗口位,有sofa,坐得舒服,侍應有禮貌,service 好,第一印象 so good ...可惜,食物質素唔合格,選擇少、款式普通、味道太膩 ... 1st pic:大雜燴一碟,有菜、有肉、有飯,有啲壽司,壽司款式一眼睇哂,得4至5款,少得可憐 ... 2nd pic:呢碟,有pizza、三文魚、壽司、粟米沙律、蝦餃 (飲茶好過啦!),最側邊果條係蟹腳 (係甲組腳嚟嘅,數得出嘅可取之處)3rd pic:炒菠菜麵,揀咗蝦、蜆、火腿,撈肉醬嚟炒,算好食啦 ... 4th pic:甜品 ... 甜到嘔,何解要整到咁甜呢?而且款式太少啦,金融

可惜,食物質素唔合格,選擇少、款式普通、味道太膩 ...

1st pic:大雜燴一碟,有菜、有肉、有飯,有啲壽司壽司款式一眼睇哂,得4至5款,少得可憐 ...

4th pic:甜品 ... 甜到嘔,何解要整到咁甜呢?而且款式太少啦,金融海嘯,縮減人手,整唔切?

仲有雪糕,真係唔想影相,係「自由斟」軟雪糕,仲要得一款 vanillia 口味,韓燒 buffet 都有兩款味啦 ...

奇就奇在,我同細妹擁有撒亞人嘅胃,但竟然一粒鐘鬆啲,就「手停口停」,佢哋落咗啲咩去煮呀 ...

唉 ... 唔知係咪 jesus 唔忍心見我咁失望,臨走前送咗隻Goofy比我哋,可以同佢合照,算彌補咗少少心靈上嘅缺失啦 ...