2018-07-23 417 浏览
熊貓(悅來坊)裡面既餐廳都食得七七八八,今次試下「南洋工房」,12點放飯既人唔多,餐廳得小貓3,4隻,我地求其坐低睇menu。侍應問我地幾多個人,知道我地2個之後,好似食左屎但又唔嘔得既樣咁🤢,我地就講如果有人要坐我地先坐返對面啦。其實藍妹真係唔明,如果你餐廳明明冇人,點解要迫人兩個人打對面坐呢?😡—選擇唔多,黎黎去去都係果2樣😕 —海南雞飯嗯......難食嗎?唔難食。好食嗎?都唔好食。飯粒太削,有爛飯既感覺,味道尚算可以。雞冇乜骨,好滑🐔—食個lunch真係冇乜要求,但因為服務態度問題,拉低整體評價。😔
選擇唔多,黎黎去去都係果2樣😕
海南雞飯
海南雞飯
嗯......難食嗎?唔難食。好食嗎?都唔好食。
飯粒太削,有爛飯既感覺,味道尚算可以。雞冇乜骨,好滑🐔

2018-07-07 310 浏览
今天到荃灣打保齡球,點知多人到要等一個小時,甘就到附近的熊貓酒店樓下的商場吃午餐。我同朋友都想吃海南雞,所以就來左依間餐廳。 我們都點左海南雞($53),配飲料的,我飲既係薑蜜,杯飲品係超級夠姜嘅。唉!不過我覺得海南雞真係完全冇海南雞嘅味道,我覺得是白切雞,然後我點的是河粉底,淡到。。。之後我不斷點它們給的海南雞醬,嗯,完全就是靠那個醬的,如果不是有那個醬,我完全唔知道係食緊海南雞。真的完全不推薦它們家的海南雞
海南雞河粉
2018-07-07
2018-05-21 384 浏览
本人第一次打食評,主要是因為其訂位態度惡劣。 打電話去訂座五大一小,佢話沒有8點半book位,只有8點和9點,那我就話:等我諗諗先... 只不過諗了一兩秒,她即態度輕佻咁話:咁你慢慢諗啦,我收錢先。另外,我好心提醒會唔會夠位置坐,擔心嬰兒車沒空間。 訂位果位小姐小小口,串串貢話: 哈哈 實有位咖。 電話旁另一邊的我十分憤怒,咁係咩服務態度? 不論你食物質素,請埋啲咁既服務員,大家食之前就請三思了,隨時食完成肚氣。

2018-04-01 576 浏览
今日係籽苗葉外賣了ㄧ盒牛丸金邊粉及ㄧ盒魚蛋金邊粉, 加配 2 杯凍芒果橙汁, 凍飲不另收費, 正。外賣佢會幫你將 d 粉同湯底分開 2 盒裝, 確保 d 粉唔會浸到淋晒, 認真夠細心。食落 d 金邊粉果然唔會太淋, 魚蛋有別於ㄧ般形狀, 係長條形, 夠彈牙, 至於牛丸, 有 6 粒, 細細粒, 一啖ㄧ粒, 食得夠爽, 杯凍芒果橙汁有齊芒果同橙嘅味道。溫馨提示各位, 假期堂食係要收加ㄧ服務費, 如果外賣就唔收加ㄧ, 只係收返每個餐 $1 外賣盒, 所以外賣係抵 d 嘅。
外卖自取
2018-02-26 572 浏览
同朋友聚舊,今次就選擇去悅來酒店地庫一樓籽苗葉食泰國菜。我們一行三人揀咗(二人套餐$300),另加一碟炒金邊粉。二人套餐有:沙爹(6串)豬、雞各3串炸蝦餅 蝦餅炸得香口,沾上酸甜汁幾開胃黃咖哩雞肉 薯仔炆得好入味,但雞肉就麻麻地蒜蓉飽有6件 焗得十分香脆馬拉盞炒通菜 有濃濃的蝦醬味,通菜炒得非常青綠十分好食泰式炒金邊粉 有芽菜、豆干絲、雞蛋絲,上面還佈上一粒粒的花生碎,味道不錯,分量十足二人套餐還包兩杯飲品,相當抵食。

二人套餐有:沙爹(6串)豬、雞各3串

炸蝦餅 蝦餅炸得香口,沾上酸甜汁幾開胃

黃咖哩雞肉 薯仔炆得好入味,但雞肉就麻麻地

蒜蓉飽有6件 焗得十分香脆

馬拉盞炒通菜 有濃濃的蝦醬味,通菜炒得非常青綠十分好食

二人套餐還包兩杯飲品,相當抵食。
2018-02-14 432 浏览
呢排夜晚都幾多新年飯食,搞到午餐唔知食咩好,就決定跟埋同事出去揾食,佢哋食咩我就食咩,最後跟大隊嚟到荃灣熊貓酒店的商場B1 的美食廣場既籽苗葉食下東南亞野食!午市都有提供好多唔同種類既野食,越式如火車頭,泰式有海南雞飯,印尼有炒飯等等,粉麵飯總有一樣啱心水!而我就點左個雞絲撈檬粉食,貪佢有d魚露甜酸汁,酸酸甜甜,一定開胃! 個檬粉份量都ok, 足夠我一人食用,檬粉都係爽滑既,個汁就可以到濃味d! 至於d雞絲就好似無咩味,好彩有d魚露汁先可以有返d味!餐飲叫左杯洛神花茶,都係酸酸甜甜,好易入口,估唔到小店都有提供呢d特色飲品,仲唔駛加錢,又幾抵讚!

2017-06-29 1046 浏览
今天與媽來這裡午餐,原本擔心食物不合媽媽的口味,但媽一試。居然讚食物👍🏻,環境舒服,價錢相當抵食。叫了海南雞飯,雞都算滑,不點汁也好吃。特別要讚黃薑飯,有薑味,很香。份量十足。另外叫了炒金邊粉,酸甜味配搭合宜,豆乾、雞肉都不少,份量也大碟。午餐送湯及飲料,湯味有足夠的湯料,幾好飲。飲品叫了熱梨茶和芒果橙汁都幾好飲。原來星期六日都有這些午餐,只是要加一。今天我們二人埋單$100仲有得找(共$98),實在抵👍🏻。
2017-06-29
2017-06-21 456 浏览
這店是近來到荃灣食妟的一個好選擇,因為這裡款式多,有飯有河,有乾有濕,連飲品及清湯👍🏻。今天試了臘肉蠔仔炒飯,色澤均勻,香味十足。飯料軟硬適中,不會過濕或太乾。而且,蠔仔都有相當的數量,飯量亦十足。清湯內有紅蘿蔔及杞子,唔知有冇味精,但清甜好味,不像街外一般例湯(水)。埋單都只是$50,正、抵👍🏻一定會再來。
2017-06-21
2017-06-06 332 浏览
上次試過午市咖哩覺得不錯,今午特意再來😋。今天在泰式金邊粉同印尼炒飯要作抉擇🤔。最後叫了印尼炒飯,凍芒果橙汁。午市送湯,清甜。芒果橙汁正常,不苦澀,但橙汁味較濃。送來印尼炒飯時,非常香噴噴。有一隻炸雞翼、煎蛋同一串雞肉👍🏻👍🏻。個飯色香味都不錯,飯粒不會過濕或硬,份量十足。整個餐只是$50埋單,不用加一。下次同家人再來試試😁
2017-06-06
2017-06-01 309 浏览
今午想在悅來坊找食,原打算定食八,但款式價錢不吸引,轉了食這間。看看餐牌,價錢相宜,環境寬敞,包野飲,冇加一👍🏻👍🏻。我揀了咖哩牛腩。飯餸分上的,咖哩幾香,有重椰香味,不辣。有淋的薯仔同五大舊牛腩。牛腩炆得夠淋,份量很不錯。送一小碗湯,冷熱飲品同價。我叫了凍咖啡,味道正常。我👀不少人揀海南雞油飯,但看來雞不算滑。不用加一、不用等位,這也是好選擇
2017-06-01
2017-05-27 650 浏览
今日(27-5-2017 Sat)一個人幫老公落荃灣睇o野,睇完時間唔上唔落,等老公放工一齊食lunch?唔啦,要等兩個鐘o度,咁一個人食啦,行o黎呢層睇,有三間食日本o野同一間食泰國o野o既,睇完價錢後,就試呢間.由於時間尚早,冇乜人,我就可以坐卡位,我決定要$50.00o既泰式叉燒煎蛋飯午餐,飲芒果橙汁.落完單, 芒果橙汁好快到o黎,飲吓先,苦澀,芒果味好少,唔掂.幾分鐘後, 泰式叉燒煎蛋飯到o黎,睇見泰式叉燒份量唔少,重自動俾埋豉油同蔥油,泰式叉燒顏色比港式更橙,口感鬆但仍有彈性,味道就係甜,但唔同港式o既,因唔會用麥芽糖吧;佢亦唔會有燶同脆邊.而叉燒全部都係瘦肉,冇肥油.而煎蛋就有脆邊同半生熟,撈豉油食係我o既至愛,但佢o既豉油有少少甜味,感覺唔多o岩feel.味道係2.5分環境:都幾凍,可能未多人啦.價錢:跟餐凍飲都唔使加錢,但星期六,日同公眾假期就收加一服務費.2.8分

落完單, 芒果橙汁好快到o黎,
芒果橙汁
飲吓先,苦澀,芒果味好少,唔掂.

幾分鐘後, 泰式叉燒煎蛋飯到o黎,睇見泰式叉燒份量唔少,
泰式叉燒煎蛋飯
重自動俾埋豉油同蔥油,
豉油同蔥油

味道係2.5分

環境:
都幾凍,可能未多人啦.

價錢:
跟餐凍飲都唔使加錢,但星期六,日同公眾假期就收加一服務費.
2.8分
2017-05-27
2017-05-09 426 浏览
The lunches are reasonable priced at $40-$50 for a great selection of laksa/ Tom yum gong noodles. Their pomelo salad was promoted last week for $38 (original $55). The service charge is waived at lunch time. This place is usually not packed so it's a great place if you're in a hurry for lunch.
2017-02-26 738 浏览
今日又到悅來坊附近,之前試咗幾間餐廳,今日太太話想再試新嘢,繞咗一個圈,見呢間餐廳都幾多人,不如就試下佢。餐廳裝修簡潔,地方都算大,空間感都幾好,不過可能係我地都算剛過午飯時間,所以唔會太逼。太太點了豬排湯檬,平日佢鐘意凍檬,但今日天氣轉冷,要食個熱湯,豬排賣相吸引,太太話雖然唔係碎上,不過都有切開幾刀,而且唔會好難咬,豬排都算嫩口,亦煎得好香口。35元連一杯飲品,的確抵食。我就點了個印尼炒飯,炒飯唔係濕立立,跟串燒,雞翼同煎蛋,炒飯粒粒分明,亦都好有鑊氣,跟一碗蓮藕湯,再加一杯飲品,50元,真心抵。飲品,我點了芒果橙汁,唔算太甜,不錯,太太點了龍眼水,入面有紅棗,適合女士,而且不太甜,不錯。

豬排湯檬
印尼炒飯
2017-02-24
午餐
豬排湯檬
印尼炒飯
2016-09-10 1061 浏览
呢家係系出邊聞到香味入來的,烏頭聞起身酸酸甜甜,好吸引!點了蝦膏通菜,越南金邊粉,檸檬煮烏頭。通菜出品平平,可以接受,越南金邊粉味道不錯,不過亁身左D, 個烏頭就真係唔多掂,點的係檸檬味,所以不會辣,不過可能就因為唔辣,食起身有D腥,同埋魚肉麻麻地。不過菜式都幾多,下次可以過來試下其他的菜。
呢家係系出邊聞到香味入來的,烏頭聞起身酸酸甜甜,好吸引!
點了蝦膏通菜,越南金邊粉,檸檬煮烏頭。
不過菜式都幾多,下次可以過來試下其他的菜。
2016-09-09
2016-04-17 1264 浏览
等45分鐘沒上菜,服務也很不好. 催促幾次才告知忘了做,打死不承認,最後用粵語跟廚房說忘了就快做! 真的太差了.如果可以我寧可吃旁邊的其他餐廳,完全不老實,以後不會再來了!
2016-04-17