2015-02-19 757 浏览
睇戲前,與S先生再來搵間糖水店食個飯後甜品先,走著走著便黎到旺角店的「糖百府」。七點幾店子人流不多,可以讓我們隨意選擇坐位,而且店內的裝修環境都頗美的,感覺有點像Cafe般。.剛好看到餐牌上有一個叫「忌廉芝士心太軟配雪糕」$52 既甜品,呢款味道都係第一次見,仲要係芝士流心,所以一於決定要佢。.等左成20分鐘都仲未黎,電影都就黎開場了,詢問之下原來第一個焗爆左餡,而家再焗過比我地,等多約十多分鐘終於來了。.一睇份量真係好細,伴上一球雲呢拿雪糕和士多啤梨肉。幸好一切下真係有芝士流心流出,入口微暖,外層質感軟屬,流心都帶著濃濃芝士香,味道唔錯,不過份量真係細左點。
剛好看到餐牌上有一個叫「忌廉芝士心太軟配雪糕」$52甜品,呢款味道都係第一次見,仲要係芝士流心,所以一於決定要佢。
忌廉芝士心太軟配雪糕
2014-08-14 449 浏览
同朋友食完飯gathering照例梗係會去食番個甜品啦!咁arm見到糖百府冇乜人就入左去食剛剛食完飯其實都唔肚餓但係見到忌廉芝士心太軟!!! 又cream chesse 又心太軟,唔駛諗就呢個啦!!但其實唔好食囉個心太軟唔知乜咁..d frd 個個試左啖都係得啖笑d 士多啤梨又勁酸..唉我呢個真係最難食其他朋友點左果d都ok gei實質名唔係好記得 左上圓碟係蘋果蓉+餅+雪糕d餅暖粒粒唔錯右下杯芒果乳酪冰聽朋友講話好甜但又幾好味朋友話最好味係呢杯冰右上果杯個底係燉蛋上面係芒果+雪糕呢個係好似芒果拿破崙, 我冇食到所以唔知好唔好味哈哈野食我就覺得麻麻喇因為我果碟真係好失望但員工姐姐幾好人環境又靜 我地差唔多一點先去到 可能夜得濟掛門口又可以泊車算係方便啦但我下次會揀第2間食XDD
同朋友食完飯gathering照例梗係會去食番個甜品啦!
咁arm見到糖百府冇乜人就入左去食

剛剛食完飯其實都唔肚餓
忌廉芝士心太軟+雪糕
但其實唔好食囉
個心太軟唔知乜咁..
d frd 個個試左啖都係得啖笑
d 士多啤梨又勁酸..
唉我呢個真係最難食

右下杯芒果乳酪冰聽朋友講話好甜但又幾好味
朋友話最好味係呢杯冰
右上果杯個底係燉蛋上面係芒果+雪糕
芒果拿破崙
呢個係好似芒果拿破崙, 我冇食到所以唔知好唔好味哈哈

野食我就覺得麻麻喇
因為我果碟真係好失望
但員工姐姐幾好人
環境又靜 我地差唔多一點先去到 可能夜得濟掛
門口又可以泊車
算係方便啦
但我下次會揀第2間食XDD
2014-08-13
$50 (宵夜)
apple crumb 芒果乳酪冰 芒果燉蛋雪糕
2014-05-07 762 浏览
以前很喜歡糖伯虎的甜品,尤其是手上的石榴秋香。香甜的爆珠,滑溜的冰沙滲透出陣陣石榴飄香,還有最愛的小丸子,煙煙韌韌的口感正合我心意。但自從銅鑼灣分店結束之後,就再沒吃過好吃的石榴飄香,不是石榴沙冰不夠石榴味,就是爆珠的水份太多,滲稀了整份甜品的味道,賣相都不再吸引。以前的石榴秋香離遠已聞到其中的香甜味,現在即便是放在你面前,也再聞不到,可惜呀~
2014-04-19 626 浏览
同左好久不見既舊同學出來食糖水, 之後去左糖百府到食冰!石榴秋香 – 好味! 食落去有好清新既石榴味, 唔錯.芒果牛奶秋香 – 有芒果同牛奶味, 而且味道都過得去, 好穩陣.士多涼粉古力冰 – 成個冰真係好唔夾, 可能同我既期望有出入啦, 苦苦地既朱古力再加涼粉個味道真係好怪.杏仁金柚百果冰 – 好味, 好似飲緊杏仁霜咁, 哈哈.
同左好久不見既舊同學出來食糖水, 之後去左糖百府到食冰!
石榴秋香 – 好味! 食落去有好清新既石榴味, 唔錯.
杏仁金柚百果冰 – 好味, 好似飲緊杏仁霜咁, 哈哈.
2014-03-30 635 浏览
是日跟友人, 有點肚餓, 來到糖百府. 週末十時多來到, 剛好有位, 真好. 店內裝修簡約, 尤其欣賞它的燈光, 不會太刺眼, 坐得也自在.筆者點選了芒果豆腐花(HK$30), 友人則點選了宇治金時綿綿冰(HK$42).不消一會侍應送上芒果豆腐花, 賣相不錯, 橙橙黃黃的, 應該夠甜. 分量也不少, 算不錯. 試一口, 芒果跟預期的一樣甜, 合格. 豆腐花也很好, 夠冰凍, 豆味也有, 伴著一些芒果汁, 很消暑昵!試了一些友人的宇治金時綿綿冰, 綠茶味夠濃, 口感也很好, 軟軟綿綿的, 又好像吃雪糕似的, 也不錯.侍應服務okay, 吃完後坐在這裡chit-chat也沒有被趕走(雖然也沒有人在等候), 這點很欣賞.

2014-03-29
$30 (宵夜)
  • 芒果豆腐花
2013-10-05 354 浏览
有次同朋友行完街好熱出哂汗😅,諗住食下甜品涼下,就近近地去呢間糖百府。坐低想叫杯凍水,個職員話得熱水,難免有啲扣分。🙈  由於唔係繁忙時間,好快就黎左個宇治金時綿綿冰(同朋友share)。個樣就幾大幾令,食左一啖就知伏😱。  雖然做到綿綿地嘅口感,但完全無清香嘅抹茶味,反而係一種腥溫溫嘅怪味😩😩😩。我去過日本京都(近宇治市),食過果到嘅抹茶產品(特別係雪糕),所以知道真正嘅抹茶味係香濃而不甜膩🍵😋,令人難以忘懷,但香港唔少甜品店都做唔到接近嘅水準😔。  另外,紅豆就太甜,我估係浸過糖水,所以紅豆嘅香味都出唔到😕。而小丸子就太硬,𡁻左好耐,重痴住啲牙😲。   雖然我朋友覺得可以接受,但我對糖百府大失所望(其實唔止一次),無下次。🙊🙊🙊
坐低想叫杯凍水,個職員話得熱水,難免有啲扣分。🙈
2013-10-01
$21 (其他)
2013-05-25 234 浏览
食完放題就去食糖水,咁就同左老婆佢地食糖水,我叫左綠豆沙,老婆叫左腐竹蛋糖水,媽媽叫左西西,妹叫左豆花紫米露,未來妹夫叫左杏仁糊。上菜速度一般,枱比較細。但店員服務態度ok糖水黎喇,綠豆沙豆味較一般濃,一碗就夠,多會太甜。腐竹蛋呢就比較奇怪,奀春蛋做蛋,老婆又話有苦味,雖然白果去左芯...點解咁苦嫁????西西因為媽媽什麼也沒說....跳過紫米露豆花食落似熱既龜靈膏,味道麻麻,但賣相吸引杏仁糊....理由同上....跳過總括黎講..比起上次食差了不少。

上菜速度一般,枱比較細。但店員服務態度ok

糖水黎喇,綠豆沙豆味較一般濃,一碗就夠,多會太甜。

西西因為媽媽什麼也沒說....跳過

紫米露豆花食落似熱既龜靈膏,
味道麻麻,但賣相吸引

杏仁糊....理由同上....跳過

總括黎講..比起上次食差了不少。
2013-05-20
2013-01-23 194 浏览
早排同2個朋友打完邊爐就過左糖百府食棉花冰一直都未試過…今次終於有得試LU!!!食左朱古力棉花冰同埋西瓜棉花冰好夠SWEET 呀!!!!!好正”同埋佢有好多配料放落去..SUCH AS 朱古力碎碎…細珠一起食好MATCH~~但我地食完既時候…係度諗西瓜同朱古力會唔會溝唔埋大家係度笑一大輛~~不過有點浪費既係….食食下佢跌左一半落去台度~無得食TIM~~~~不過算啦…食到咁飽食番甜品都係為過口隠JA!!~
早排同2個朋友打完邊爐就過左糖百府食棉花冰
一直都未試過…今次終於有得試LU!!!

食左朱古力棉花冰同埋西瓜棉花冰
好夠SWEET 呀!!!!!好正”
同埋佢有好多配料放落去..SUCH AS 朱古力碎碎…細珠
一起食好MATCH~~

但我地食完既時候…係度諗西瓜同朱古力會唔會溝唔埋
大家係度笑一大輛~~

不過有點浪費既係….食食下佢跌左一半落去台度~
無得食TIM~~~~不過算啦…
食到咁飽食番甜品都係為過口隠JA!!~
2013-01-15
2012-12-28 158 浏览
食完飯見個胃有位緊係去食糖水啦去到咁岩有人走 所以唔洗等位自己最鐘意食芒果 所以嗌左碗芒果西米露好快手就出左黎 但係吃左一啖 點解啲西米露咁硬既應該未煮得透啦 佢有少量芒果肉 不過唔香唔甜下次都係唔嗌西米露喇
食完飯見個胃有位緊係去食糖水
去到咁岩有人走 所以唔洗等位
自己最鐘意食芒果 所以嗌左碗芒果西米露
好快手就出左黎 但係吃左一啖 點解啲西米露咁硬既
應該未煮得透啦 佢有少量芒果肉 不過唔香唔甜
下次都係唔嗌西米露喇
2012-12-26
$25 (宵夜)
2012-11-11 146 浏览
8/11 和朋友cok 去食了糖水,幸好時間還早 大約9時左右,糖百府沒人排隊,我倆便走進去店舖享受小女孩的甜蜜時刻!前方是自家點的芒果西米露$25一入口便充滿濃郁的芒果味!很幸福旳滋味!芒果塊不多但挺大碗旳!但唯一不好是西米露,西米露應該是透明的,那我食着也看到不少白色的西米露,而且食下去是實的!!不是沒有熟吧?!這點令我有點失望後方則是朋友cok 點的芒果白雪水晶(好像是,不太記得名字)$32上面是牛奶雪花冰我嚐了一口,完全沒有牛奶味!還帶點咸味!之後看見朋友cok吃到一半,她對我說: 牛奶味要吃到中心才有 不過我沒有再試xd店會再來,不過下次應該會試試雪花冰就是這帶點咸味的甜蜜時刻完結了
糖百府沒人排隊,
我倆便走進去店舖享受小女孩的甜蜜時刻!

前方是自家點的芒果西米露$25
一入口便充滿濃郁的芒果味!很幸福旳滋味!
那我食着也看到不少白色的西米露,而且食下去是實的!!

不是沒有熟吧?!這點令我有點失望

上面是牛奶雪花冰
我嚐了一口,完全沒有牛奶味!還帶點咸味!

不過我沒有再試xd
店會再來,不過下次應該會試試雪花冰
就是這帶點咸味的甜蜜時刻完結了
2012-11-10
2012-11-07 102 浏览
琴日同個朋友食完飯,跟住就轉場去食糖水!行下行下,朋友話有間糖水店幾好味!跟住帶左我去食,去到門口,我見到個名都記得有人同我講呢間野唔錯的!之後入到去,冇咩人喎!我諗唔係應該好多人既咩?(果陣大概8點45分)環境唔錯,望落好乾淨,我叫左個士多啤梨水晶牛奶冰($32),我朋友叫左個朱古力秋香(好似40幾蚊),因為佢話想知咩叫秋香喎...好快糖水就上枱,果陣D人都開始多喎-0-"原來時晨未到咋!個牛奶冰真係唔錯喎,幾香既牛奶味,加埋D士多啤梨醬更加好味!D醬配合得岩岩好!士多啤梨就算啦,好少係糖水店食過真係甜既士多啤梨架啦!所以我都唔CARE既!個底仲有D水晶珠,都唔錯呀,唔會太“林”,又唔會太硬,食落好有口感^^好快我就KO左碗野哈哈!總之真係好食啦!另外呢,我朋友個朱古力秋香,就好似普通既朱古力雪花冰咁囉!我冇影相,但成碟係有濃郁既朱古力味,同埋加左幾片香蕉既,都係唔錯架^^糖百府值得去食呀,價錢又唔會好貴!
琴日同個朋友食完飯,跟住就轉場去食糖水
行下行下,朋友話有間糖水店幾好味!
跟住帶左我去食,
去到門口,我見到個名都記得有人同我講呢間野唔錯的!
好快糖水就上枱,果陣D人都開始多喎-0-"原來時晨未到咋!
好快我就KO左碗野哈哈!總之真係好食啦!

另外呢,我朋友個朱古力秋香,就好似普通既朱古力雪花冰咁囉!
糖百府值得去食呀,價錢又唔會好貴!
士多啤梨水晶牛奶冰
2012-11-06
其他
士多啤梨水晶牛奶冰
  • 雪花冰
2012-11-07 56 浏览
上個月同女友食完飯去飽飽地去左食個糖水佢推介左我去依間叫糖百府食~個位果然夠黑~夜媽媽得幾間糖水店開住入到去間店幾細下不過果兩位唔知係老闆定服務員對我地態度幾有禮.....我都唔該哂佢本身我就比較鐘意食糖水唔係食果D綿花冰~不過女友話OK就試下佢地既好味否!!我叫左最普通既牛奶冰我女友叫左芒果唔知咩咩冰食落去幾滑同埋真係有牛奶香味! 芒果果個就普普通通~似係就咁用芒果味糖水整出黎但我覺得依間野幾有心思~牛奶既會有紅豆襯~芒果既會有果D唔知咩爆珠! 似益力多味!最值得一提都係服務我地既人格黎枱有班麻煩客嫌細要換過第二張但係冇哂位, 佢地都好好態度咁同佢解釋而且有位就立即幫佢地掉比著我我會趕左佢走
上個月同女友食完飯去飽飽地去左食個糖水
入到去間店幾細下

兩隻冰
我叫左最普通既牛奶冰
我女友叫左芒果唔知咩咩冰

食落去幾滑同埋真係有牛奶香味!
芒果果個就普普通通~似係就咁用芒果味糖水整出黎

最值得一提都係服務我地既人
比著我我會趕左佢走
兩隻冰
2012-09-18 24 浏览
晚飯後沒有甜品我會心思思, 最後係無咩選擇之下來糖百府止渴.叫左個APPLE CRUMBLE同宇治金時綿綿冰SHARE來食.原來糖百府除左綿綿冰外, 這個APPLE CRUMBLE都做得唔錯. 底層經過烹調既蘋果放上焗得香脆熱辣辣麵包配冰凍雲呢拿雪糕又係做出一熱一凍既效果.永無失手既宇治金時依舊保持水準, 香濃綠茶冰底部有煮得綿綿紅豆, 小丸子及椰果, 材料豐富亦滿足我慾望.

2012-08-31
$40 (其他)
2012-08-25 31 浏览
在旺角和朋友吃過晚飯後,她提議到這裡吃雪花冰作甜品。這晚我選了好立克雪花冰,配料方面我則選了紅豆及胚芽,相信這些和好立克的味道會十分配合。雪花冰送上來時份量也不少,只是配料的紅豆及胚芽則少了一點。吃了一口雪花冰,帶著濃濃的好立克味道,入口即溶有著雪糕般的口感,味道十分不錯。至於紅豆則只是一般,可有可無的,始終這甜品的主角是好立克雪花冰。
在旺角和朋友吃過晚飯後,她提議到這裡吃雪花冰作甜品
  • 好立克雪花冰
2012-08-10 14 浏览
買了外賣芒果西米撈, HKD 25 碗, 諗住呢個價錢又唔係平, 應該會有d 料卦, 點知一開個外賣膠蓋, 即時眼突, O 咀, 裝得半碗(個膠碗已經唔係大), 仲要得西米同芒果汁, 一粒芒果肉都冇, 真係離晒譜, 買外賣仲要加1蚊個碗, 買咗兩碗, 都要hkd52蚊, 但換來剩西米同芒果汁(好淡的), 食水深到咁, 想我再幫襯, 唔使止意呀!!
题外话/补充资料: 唔會再幫襯
20 分钟 (外卖自取)
$26 (宵夜)