2016-09-21
去完曼谷暴飲暴食幾日之後,番到香港自然想食得清淡一些,俾我發現北角開左間糙米家,睇到個名,感覺標榜清淡、健康,正合我意。踏進店門,一棵大樹呈現眼前,好自然系呀!內面環境寬敞舒適,燈光柔和,裝修很花心思。正所謂就算不好吃,都坐得舒服,由於當時正值下午兩時屬尷尬位,人客並不多。看看午餐餐牌,糙米飯系列和 健康煮系列有何不同呢?問一問店員,健康煮系列係湯飯,而煮法係好健康果隻,會把材料放進湯勺熟,依我眼見,非健康煮系列個賣相都幾精緻,所以我反而好奇湯飯,即健康煮的湯飯個賣相到底如何?味道會否好味?於是鎖定左個南瓜魚柳湯飯加免費的糙米茶。先喝糙米茶,熱騰騰的,淡淡的糙米香味,係糙米加茶味,而目無加任何糖份,適合一些愛清淡人仕。而它的味道清新淡雅,頗有特色。湯飯來了,個賣相麻麻地,仲要好大碗,比我想像中大碗好多,其實係咪可以細碗番些少,我眼見旁邊的女士也是叫湯飯也未能把它吃光,確實不必要做成浪費呢!由於我食南瓜湯糙米飯關係,個湯就會係偏橙色,其實湯的濃稠度係適中,不會是西湯南瓜的稠度但也不會太稀,其他配料賣相一盤,材料只是在湯中亂放,所以個湯飯樣談不上吸引,而塊小小的紅蘿蔔開始現黑色了。就個樣方
就個樣方面,本人認為湯中的南瓜可以加番多些再煲一煲,令到顏色深番少少,令到成個飯俾人足料和豐富感覺,而魚柳、西蘭花這些配菜,請放好讓人增加食慾吧。
味道方面,湯底清甜,不是濃味果種,白米飯係爛爛地,已經不是原粒,糙米飯就未有就爛曬,大概咬到半粒。魚柳係一小塊,一小塊,味道清淡,滑同彈牙,小小西蘭花不錯,有咬口又新鮮,塊紅蘿蔔,算了吧!雖然湯飯吃不完,但肯定無落味精,如果落左味精,係一定會食完之後勁飲水,完全無呢種感覺,所以係貫徹到健康煮法的宗旨。