2016-09-21 675 浏览
去完曼谷暴飲暴食幾日之後,番到香港自然想食得清淡一些,俾我發現北角開左間糙米家,睇到個名,感覺標榜清淡、健康,正合我意。踏進店門,一棵大樹呈現眼前,好自然系呀!內面環境寬敞舒適,燈光柔和,裝修很花心思。正所謂就算不好吃,都坐得舒服,由於當時正值下午兩時屬尷尬位,人客並不多。看看午餐餐牌,糙米飯系列和 健康煮系列有何不同呢?問一問店員,健康煮系列係湯飯,而煮法係好健康果隻,會把材料放進湯勺熟,依我眼見,非健康煮系列個賣相都幾精緻,所以我反而好奇湯飯,即健康煮的湯飯個賣相到底如何?味道會否好味?於是鎖定左個南瓜魚柳湯飯加免費的糙米茶。先喝糙米茶,熱騰騰的,淡淡的糙米香味,係糙米加茶味,而目無加任何糖份,適合一些愛清淡人仕。而它的味道清新淡雅,頗有特色。湯飯來了,個賣相麻麻地,仲要好大碗,比我想像中大碗好多,其實係咪可以細碗番些少,我眼見旁邊的女士也是叫湯飯也未能把它吃光,確實不必要做成浪費呢!由於我食南瓜湯糙米飯關係,個湯就會係偏橙色,其實湯的濃稠度係適中,不會是西湯南瓜的稠度但也不會太稀,其他配料賣相一盤,材料只是在湯中亂放,所以個湯飯樣談不上吸引,而塊小小的紅蘿蔔開始現黑色了。就個樣方

就個樣方面,本人認為湯中的南瓜可以加番多些再煲一煲,令到顏色深番少少,令到成個飯俾人足料和豐富感覺,而魚柳、西蘭花這些配菜,請放好讓人增加食慾吧。

味道方面,湯底清甜,不是濃味果種,白米飯係爛爛地,已經不是原粒,糙米飯就未有就爛曬,大概咬到半粒。魚柳係一小塊,一小塊,味道清淡,滑同彈牙,小小西蘭花不錯,有咬口又新鮮,塊紅蘿蔔,算了吧!雖然湯飯吃不完,但肯定無落味精,如果落左味精,係一定會食完之後勁飲水,完全無呢種感覺,所以係貫徹到健康煮法的宗旨。
2016-09-11 506 浏览
行過七姊妹道見到裝修光猛,好似幾好咁就行左入去。開頭以為淨係得沙律,原來都仲有其他嘢食,叫左個美式薯仔沙律配蕃茄螺絲粉同三文魚碎蛋沙律意大利包。兩樣個賣相都唔錯,跟意大利包個沙律太多醬汁,同本來健康餐嘅理念背道而馳,如果分開醬汁由食客自己決定落幾多會好好多,但菜同蔬果都係新鮮嘅。薯仔沙律ok, 醬汁略甜用左蛋同廚師腸去伴薯仔,有d搞笑,但咁嘅價錢真係你想食咩呀。。。整體都ok,反而個牛蒡茶最好飲,食食下突然發現沙律菜上面有虫,即刻同職員講,佢乜都無講行走左,可能係請示上司,等左陣再叫佢先行返過黎問我地想點,其實沙律菜有虫又唔係第一次,我地都無大驚小怪,叫佢換過就算,之後佢拎過一碟黎,'砰'一聲放落黎,又係乜都無講。真係唔明咁小事處理個態度都可以咁差,我地根本由頭到尾都無投訴過,諗住好小事姐,但俾職員咁嘅態度去對待就真係有d興
2016-09-11
2016-08-15 621 浏览
之前路過幾次 見到個Manu 都幾得意今日終於滴起心肝試下餐廳環境好舒適 座位都幾寬落叫左一個 香蔥煎蛋猪扒糙米飯 加野飲有半價優惠 都幾抵食個飯既賣相好靚 蔥油好香 個太陽蛋都好滑塊豬排都好味 不過吾係好夠軟身猪扒已經預先打橫切左幾刀不過又冇完全切斷 我都吾知點食雖有用湯匙鋸開佢啲店員見到甘都冇主動俾餐刀我仲要我開口問先俾餐刀我糙米飯食落去好乾身 粒粒分明不過分量就少左啲 大食者可能會吾夠飽而啲水煮菜口感都幾好 吾會over cook可以食到菜既鮮甜味
之前路過幾次 見到個Manu 都幾得意

而啲水煮菜口感都幾好 吾會over cook
可以食到菜既鮮甜味

香蔥猪扒糙米飯
2016-08-15
之前吃過糙米家的沙津很好吃,所以今天中午和老公一齊去糙米家,我點左個豬排煎蛋飯,點知完全似豺皮,無汁兼似翻叮。我吃左咁多年嘅豬排,呢間都算由尾數上唔第一都第二嘅。雖然佢啲沙津好吃,我唔會放棄再去,但間舖都有排唔想再吃,要過下啲記憶至再去食糙米家嘅沙津囉所以今次比ok,等佢地有改善嘅空間。
所以今次比ok,等佢地有改善嘅空間。
2016-07-28 598 浏览
香葱煎蛋豬扒糙米飯有飯有菜有肉,營養均衡幾健康。糙米食落比白米硬身少少,真係得少少,完全ok喎。菜份量好夠,不過係白烚味。豬扒比較薄身,唔夠口感,整體味道算一般,勝在夠均衡。藜麥牛蒡煎肉餅味道好濃郁,本身就又鞋又乾身,但點左佢比你個汁(圖下邊果碟),即刻唔同哂,清爽多汁又保持一定口感,千祈唔好唔點汁,好味。牛蒡茶女友話牛蒡好健康,嗌左杯黎飲。味道唔錯,淡淡牛蒡香,可以試下。餐湯(南瓜)唔係好濃稠果種,似返飲湯,南瓜味唔算好出,整體柔和。
香葱煎蛋豬扒糙米飯

藜麥牛蒡煎肉餅
,千祈唔好唔點汁,好味

牛蒡茶

餐湯(南瓜)
唔係好濃稠果種,似返飲湯,南瓜味唔算好出,整體柔和。
2016-07-27 399 浏览
平時都有去開這一家吃午餐或晚餐,但是中午時常要等位。今天遲了出去吃午飯,看見有一個吉位在呼喚我,好,就入去食個lunch。如果點番平時的巴東蘋果牛肉糙米飯就唔會有呢篇食評。好衰唔衰又俾個廚師精選吸引咗!落單!唔係食神:香煎澳洲西冷(紅酒汁),唔該!侍應:幾多成熟?3,5,7,9?唔係食神:(心想都好pro吓!)5成,唔該!侍應:5成?即係切開有血出"個喎"!唔係食神:係,知道!等了18分鐘,期間侍應都好有禮貌說就到就到,no problem.等多陣。到咗!望個樣都有啲唔妥!切開..........血?在那裡?唔好話血,紅都唔多覺,有少少粉紅,其餘全熟!以我個人多年食牛排經驗,一定超過9成!唉!其實我只想提醒經營者,如果沒有把握就唔好咁高調放喺"廚師精選"度!
如果點番平時的巴東蘋果牛肉糙米飯就唔會有呢篇食評。

好衰唔衰又俾個廚師精選吸引咗!
落單!
唔係食神:香煎澳洲西冷(紅酒汁),唔該!
侍應:幾多成熟?3,5,7,9?
唔係食神:(心想都好pro吓!)5成,唔該!
侍應:5成?即係切開有血出"個喎"!
唔係食神:係,知道!

以我個人多年食牛排經驗,一定超過9成!

2016-07-27
2016-06-25 711 浏览
這天跟男朋友走到北角想吃個下午茶,由於這陣子都比較大魚大肉,所以我希望吃一點輕食,健康D!點了一個All Day Breakfast,除了有一般的炒蛋跟雞扒外,跟餐還有一個芝麻醬沙律及螺絲粉。芝麻醬沙律的菜十分新鮮,條條都清甜爽脆,而且加入了大量我喜愛的粟米,粟米帶有甜味,跟酸性的芝麻醬亦很夾。另外有一個螺絲粉,是番茄湯底的。先說賣相五顏六色般實在很吸引,而且螺絲粉的生熟度十分好,有咬口不會過淋。難得一天不用到連鎖集團,小店的出品比我感覺是較有心機及心思,希望可以好好保存下去。

下午茶
2016-06-19 494 浏览
I ordered chicken with angel hair pasta. The amount of chicken slices given to me looked like leftovers. I complained to the manage and he said that this is the portion prescribed by the kitchen. Bad answer! All he had to do was to offer some more chicken to me to fix things. Instead he asked if I wanted to order some other dish instead. I declined as I did not want to waste food. Good luck to this place as they surely will not last for long!

2016-06-16 503 浏览
係香港區返工,呢日要成8點先放工...orz咁晏放工, 想快d食飯又唔想去銅鑼灣果d多人地區, 就黎到北角搵食七姊妹道附近都食都幾多餐廳,今日就試下糙米家! 一出北角站B4出口斜對面就見到,好易搵。一入店舖,感覺好清新,有棵假樹在一角裝飾,座位都算寬敞我同男朋友叫了忌廉汁煙三文魚焗長通粉($68)同埋南瓜豬扒糙米飯($56+$3(焗飯))焗長通粉就不過不失啦,雖然係芝士焗忌廉汁,但食落唔會"漏",旁邊配菜絕對唔係hea hea青豆紅蘿蔔!至於個豬扒飯,真係要讚!!首先想分享下,我其實唔中意食豬扒飯的!!!講起焗豬扒飯,相信大家都會諗起快餐店個大哥焗豬扒飯,但我就覺得好好肥膩喇...唔知大家有無同我一樣,每次食親都會刮走豬扒表面果塊「皮」,雖然聽講係蛋漿!?但就覺得係一層皮,又淋又唔香.....而糙米家絕對令我對豬扒飯改觀!我選擇ge係南瓜汁,食過真係唔想返轉頭食「茄膏撈飯」啊!佢個糙米飯係用左紅米+黑米+糙米+白米煮,食得健康之餘,口感豐富絕對唔會輸比「炒飯底」!而塊豬扒呢!煎得香之餘,軟硬度適中,最重要當然無我最怕ge「蛋漿」啦!整體黎講好滿意,食材健康得黎份量都好足夠,男士食都夠飽
係香港區返工,呢日要成8點先放工...orz

一入店舖,感覺好清新,有棵假樹在一角裝飾,座位都算寬敞
至於個豬扒飯,真係要讚!!

首先想分享下,我其實唔中意食豬扒飯的!!!

整體黎講好滿意,食材健康得黎份量都好足夠,男士食都夠飽架!下次再黎想試下佢ge健康煮,有好多菜最適合我!

2016-06-15
2016-06-14 366 浏览
第一次試呢間開左冇耐係我屋企附近既糙米家甘我就叫左呢個香葱豬扒煎蛋飯 真係令我有d喜出望外新鲜切粒既青葱密車鋪係個飯面 岩唒我呢个葱怪豬扒煎得刚刚好 不鞋不“un” 而且相當入味個汁送飯一流 雖則我講吾出係咩汁紅米飯雖然標榜健康 但食洛又几煙“un” love it~
第一次試呢間開左冇耐係我屋企附近既糙米家
甘我就叫左呢個香葱豬扒煎蛋飯 真係令我有d喜出望外
新鲜切粒既青葱密車鋪係個飯面 岩唒我呢个葱怪
豬扒煎得刚刚好 不鞋不“un” 而且相當入味
個汁送飯一流 雖則我講吾出係咩汁
紅米飯雖然標榜健康 但食洛又几煙“un” love it~
2016-06-02 475 浏览
黎麥牛蒡豬肉煎餅...餅身有D乾...雖然成個Combination 好健康.....但係如果個餅本身有D調味會更好...個汁係由醋加柚子汁做既....味道好開胃!! 糙米飯大家都知其實係紅米飯,所以會比較有口感同硬少少overall 黎講都ok gei
2016-05-26
  • 糙米飯
2016-04-28 673 浏览
次次食完米線先記得呢間野既存在之前已經想去食, 無奈話星期三休息,好彩上星期再行過已經無再休息,於是再去食過,睇個價錢好似貴左少少,但係其實係好食野,而且好健康~初時怕唔夠食,所以叫多左個煙三文魚蟹籽沙律,個沙律好RICH, 係因為佢仲加多左少少蛋沙律醬,加埋佢個麻醬同生菜,食到「索索」聲,仲有好多粟米粒、青瓜、紅蘿蔔絲同蕃茄仔~不過主菜就失色左少少,蕃茄蔬菜長通粉其實唔錯,不過個蕃茄汁略酸左少少,初初食都幾FRESH, 不過食到一半個汁就開始覺得太酸,要食其他野平衡返個。而D蔬菜粒切得太細粒,食左都唔係好覺眼,反而下面個茄醬豬扒糙米飯唔錯,個汁又唔係好酸,而糙米就係3色米黎既, 唔硬身好易入口,豬扒又夠淋,不過係配菜普通左D, 不過份量都幾多, 其實2個人食一個主菜都夠晒~~另外一定要試牛蒡茶,加左龍眼肉杞子,甜甜地飲落口好舒服。
次次食完米線先記得呢間野既存在
之前已經想去食, 無奈話星期三休息,
好彩上星期再行過已經無再休息,於是再去食過,
睇個價錢好似貴左少少,但係其實係好食野,而且好健康~
初時怕唔夠食,所以叫多左個煙三文魚蟹籽沙律,
仲有好多粟米粒、青瓜、紅蘿蔔絲同蕃茄仔~
煙三文魚蟹籽沙律
蕃茄蔬菜長通粉
蕃茄豬扒飯
另外一定要試牛蒡茶,加左龍眼肉杞子,甜甜地飲落口好舒服。
2016-04-27
煙三文魚蟹籽沙律
2016-04-24 425 浏览
今日健康d去了食糙米飯,北角區比較少。叫了個焗豬扒糙米飯外賣,外貌幾好,有椰菜和紅蘿蔔伴,d豬扒好軟熟,口感幾好。再有杯熱飲跟餐,唔錯。總結: 可嘗試,如果芝士多一些會香口d。
焗豬扒飯
2016-04-23
10 分钟 (外卖自取)
喺北角返工,其實呢頭算多選擇,但就比較少係健康路線既 light food ,最近見到開左呢間糙米家,就同成班同事去左食!我就食左呢個蓮藕肉餅飯,本身以為係蓮藕整碎溶落d 肉到,但原來係將肉夾係兩片蓮藕中間,都幾特別,但個人就冇咁鐘意成片蓮藕咬haha,另外佢有個汁點,印象中幾好味。同事嗌左和風絹豆腐藜麥南瓜菜沙律,係幾特別,都幾豐富,同事話好鐘意佢個麻醬,有時唔太餓係幾好既選擇。個人感覺lunch 既沙律要5,60蚊,就好似有d 貴,不過就岩哂素食一族同埋減肥人士haha。總括黎講都ok , 鐘意香口肉類既人可能就未必好歡喜呢到,但佢d source 真係唔錯,d 野健康得黎唔油膩,間唔中食下唔錯😎

蓮藕蝦餅糙米飯
和風絹豆腐藜麥南瓜菜沙律
2016-02-17
午餐
2016-01-04 851 浏览
這天,在北角出沒,路過糙米家門口,被一室綠意盎然的裝潢所吸引,雙腳不自覺走了進去。小妹,就坐在近門口,種有一棵假樹的方形大枱。望著大樹、小石子和小鹿吃午餐,挺寫意的﹗午市套餐有十四款,主食除了主打糙米飯外,還有焗飯、沙律、湯飯、米線和白飯可供選擇。套餐索價$49-$68不等,可選配奶茶、咖啡、牛蒡茶、檸檬茶、檸檬水或糙米茶。另加$15,更可選配是日小食及菜沙律或是日餐湯。小妹要了蓮藕蝦餅糙米飯配熱檸檬茶$59,一客糙米飯飯有四件蓮藕蝦餅,以及適量蔬菜。熱檸檬茶沒甚特別,只是,杯子很美。蓮藕蝦餅糙米飯的糙米飯入口繞富嚼勁和咬口,伴以西蘭花、椰菜和紅蘿蔔等,應該挺健康的。只是,香脆惹味的蓮藕蝦餅略嫌過份油膩了,雖則好吃,但不免予人不太健康之感。蝦餅以兩片蓮藕夾著同炸,咬下去,蓮藕的確清脆爽口非常,中間的蝦餅乃蝦肉、豬肉混入粉漿攪拌而成的饀料,雖非啖啖蝦肉,然仍鮮美多汁,咬口甚佳,十分好味道。
熱檸檬茶沒甚特別,只是,杯子很美。
2016-01-03