2010-02-12 22 浏览
行到一田又心思思買野食.......是日下午茶:- 雜錦魚蛋要了蒜味, 枝豆味, 洋蔥味, 冬菇味, 紅薑味.個人喜歡洋蔥同蒜味, 今次個蒜就做得好差, 同我起sogo食既唔一樣.枝豆同冬菇唔會再叫呀, 太普通.今次食好似d粉鬆d, 食完=冇食過野.我都係欣賞sogo果間~
行到一田又心思思買野食.......

是日下午茶:-
雜錦魚蛋
要了蒜味, 枝豆味, 洋蔥味, 冬菇味, 紅薑味.
個人喜歡洋蔥同蒜味,
今次個蒜就做得好差, 同我起sogo食既唔一樣.
枝豆同冬菇唔會再叫呀, 太普通.

今次食好似d粉鬆d, 食完=冇食過野.
我都係欣賞sogo果間~
2010-02-07
2009-12-16 22 浏览
星期六, 要入西貢打點一些東西, 入去前, 我同齋妹先到沙田會合. 未食中午飯的我, 就行黎Yada既foodcourt, 食飽行陣街先入去. 不想食漢堡, 不想吃小食串燒. 要找個飯食. 行了一圈, 看見有檔野有飯食, 自然地, 就選擇呢度開餐. 呢類foodcourt, 地方小小, 廚房整野食既地方是看得見的, 看見其炸起的金黃吉烈扒, 像是非常好味, 想叫但又怕熱氣. 就改叫一個冇咁熱氣既日式叉燒飯.製作過程全曝光, 飯, 是正宗日本米, 香軟米飯沒有問題. 醬油汁, 是正宗的日式燒汁味道, 沒有問題. 叉燒, 當然是日式的中華叉燒啦, 成個飯於味道方面, 完全合格. 若不是看見其製作過程, 相信呢個飯, 我會俾笑面.製作方面, 完全衛生沒問題, 問題就是俾我睇到, 成個叉燒飯用既叉燒, 只是從雪櫃拿出來, 再放入微波爐返叮的 "丁丁food". 幸好飯不是返叮飯. 雖然我知道, 好多餐廳都會用微波爐叮返熱D材料, 但俾客人見到, 實在是非常之失禮.

午餐
2009-12-06 36 浏览
上星期一田購物日去左行,嘩!多人到丫 行到咁上下肚仔餓於是就地解決。Food court 中都有好多選擇,今次試左主打飯/麵同日式魚餅ge 紀文。 日式叉燒飯 --------- 依叉燒一般都係跟湯麵食,就咁食未試過。依度ge叉燒較一般ge肥美,d肉筋位爽爽o地,甚有豬肉味,正呀 而且份量唔少,鍾意食ge朋友就一定唔可以錯過啦! 墨魚餅,大大件才$10/$12,唔貴。但係味道就普通左d啦,又冇咩「料」。中規中矩啦,2-3個人share 一件就好啦,自己叫就多得滯。
上星期一田購物日去左行,嘩!多人到丫

而且份量唔少,鍾意食ge朋友就一定唔可以錯過啦!

全餐幅
日式叉燒飯
墨魚餅
2009-11-28
日式叉燒飯
2009-08-11 35 浏览
之前都食過一次今次再次踏足, 想食個"豆乳關東煮"不過....售罄咁就選擇<關東煮烏冬> $34有7款不同配料烏冬夠彈牙d湯夠清甜<滑蛋鰻魚飯> (特價)$32平時出去食鰻魚飯, 鰻魚份量很少但呢到.....有驚喜 讚!!!!滑蛋又夠滑....加埋燒汁同珍珠米....好味!!蛋魚 $16 / 8粒揀左4款, 各2粒平時成日食港式雜丸今次第一次食日式魚蛋幾特別~~~不錯
之前都食過一次
今次再次踏足, 想食個"豆乳關東煮"
不過....售罄

咁就選擇<關東煮烏冬> $34
有7款不同配料
烏冬夠彈牙

d湯夠清甜

<滑蛋鰻魚飯> (特價)$32
平時出去食鰻魚飯, 鰻魚份量很少
但呢到.....有驚喜
讚!!!!
滑蛋又夠滑....
加埋燒汁同珍珠米....好味!!

蛋魚 $16 / 8粒
關東煮烏冬
滑蛋鰻魚飯
什錦魚蛋
2009-07-01 16 浏览
一個人在沙田找朋友shopping,在一田的超市積極掃貨,一袋二袋在手就好想找點吃,看到這裡的烏冬頗吸引,就兩個人坐下來。自己要滑蛋豬扒飯,豬扒的份量不算細,蛋亦不是全熟,頗滑的,飯就用上日本珍珠米,幾咬口,整體來就印象很不錯,再加上只是32蚊一份,而且份量足夠一個男孩子吃,而對我就有點多了。staff有笑容,效率亦頗快,雖說食物的表現不盡是完美,但整體亦令人滿意,值一個笑面。

2009-05-28 13 浏览
早幾日一田減價,同阿爸去行下,見有位諗住食咗嘢先。一田食冇幾個選擇,最後揀咗紀文嘅鰻魚飯,四十二蚊,當日特價三十二。對佢真係冇期望,點知佢又可以喎!令我好懷念台灣間肥前屋嘅鰻魚飯。好想即刻再飛台灣食買玩。同場都食咗佢嘅炸魚丸同鄰店燒烤屋嘅串燒。炸魚丸喺尖東sogo嗰間食過好幾次,預咗佢難食,佢都絕對冇令我跌眼鏡。至於燒烤屋嘅串燒,我食咗煙肉年糕卷同燒牛舌,兩樣都燒得太燶,而且店員態度欠佳。
早幾日一田減價,同阿爸去行下,
見有位諗住食咗嘢先。
一田食冇幾個選擇,
最後揀咗紀文嘅鰻魚飯,四十二蚊,
當日特價三十二。
對佢真係冇期望,點知佢又可以喎!
令我好懷念台灣間肥前屋嘅鰻魚飯。
好想即刻再飛台灣食買玩。
同場都食咗佢嘅炸魚丸同鄰店燒烤屋嘅串燒。
炸魚丸喺尖東sogo嗰間食過好幾次,
預咗佢難食,佢都絕對冇令我跌眼鏡。
至於燒烤屋嘅串燒,我食咗煙肉年糕卷燒牛舌
兩樣都燒得太燶,而且店員態度欠佳。
鰻魚飯
鰻魚飯
2009-05-15 6 浏览
口痕痕,眼見cashier旁邊的一大堆魚旦的賣相幾ok,就點碟$16手製魚旦來吃。食第一粒已知出事…什麼魚旦?成舊粉一樣,完全沒有魚味,完全虛有其表,比佢個樣昆左。本來想點碟$30豆乳關東煮,吃完這個之後心中暗叫好彩,相信那個也不會好得去邊,算是不幸中之大幸。

食第一粒已知出事…

幾ok架個樣……咪就係得個樣囉
2009-03-27 24 浏览
上次話過佢個滑蛋豬扒飯唔得,今次俾一次機會佢,食左個關東煮烏冬個烏冬好彈牙,值得一讚而關東煮就有年糕袋(腐皮包住年糕), 魚糕, 椰菜卷, 竹輪同魚蛋,煮得唔錯(不過其實都好難差的......)以後食呢間就一定唔好食炸物就得

個烏冬好彈牙,值得一讚

以後食呢間就一定唔好食炸物就得
2009-03-27
2009-03-21 24 浏览
一心打算係附近搵飯食,最終都揀左lee間,睇見d咖哩好吸引~咖哩豬扒飯唔知點解,d咖哩愈食愈辣,一d都唔似日本既咖哩,辣味多過咖哩味.件豬扒粉漿超厚,佔左2/3.......!!麵豉湯都唔錯.照燒雞飯個汁就最好味,雞肉比較小飯較多!
咖哩豬扒飯

件豬扒粉漿超厚,佔左2/3.......!!麵豉湯都唔錯.
照燒雞飯

個汁就最好味,雞肉比較小飯較多!

2009-01-17 16 浏览
今日lunch出左一田食~~本來諗住食MOS burger,但見未試過呢間,於是俾個機會佢,但點知呢個決定係錯的要左滑蛋豬扒飯($32連麵豉湯),等左一陣先有得拎d蛋明顥唔夠滑,呢點都算......最大問題係吉烈豬扒陣炸皮係未食已經甩出來,塊豬扒一食落口就知好硬夾乾
今日lunch出左一田食~~

要左滑蛋豬扒飯($32連麵豉湯),等左一陣先有得拎
2008-12-13 7 浏览
上次同o的fd o黎food court食o野見佢o地o的天婦羅都ok~而且佢o地又無講唔好食以為水準inprove了~故尋晚o向一田food court食o野時, 決定俾多次機會order了雜錦天婦羅烏冬o的烏冬仍舊係夠彈牙~ ok~但o的天婦羅... ...比起上次我o個o的望落ok, 食落唔脆o既有o左進步因為今次o的o野起麻係脆ge~但... only脆係唔夠ga!!你咁多粉醬... 我覺得自己食緊粉多過蝦lor~算la~ 我已經全面失望la~我以後都唔會再試ga la!!!!!
上次同o的fd o黎food court食o野

見佢o地o的天婦羅都ok~

而且佢o地又無講唔好食

以為水準inprove了~

order了雜錦天婦羅烏冬

o的烏冬仍舊係夠彈牙~ ok~

但o的天婦羅... ...

比起上次我o個o的望落ok, 食落唔脆o既有o左進步

因為今次o的o野起麻係脆ge~

但... only脆係唔夠ga!!

你咁多粉醬... 我覺得自己食緊粉多過蝦lor~

算la~ 我已經全面失望la~

我以後都唔會再試ga la!!!!!
完全唔合格o既天婦羅 配 ok得o既烏冬
2008-12-07 9 浏览
補回 5-12-2008食評 同囡囡行"新城市三期"行街,行到來美食廣場,見咁難得有位,便即刻坐低,買完Mos Burger,再去紀文買個飯,兩個人一齊食~哇~~都未食過咁鬼難食的"天婦羅雜錦飯"的~天婦羅一點脆口都沒有,叫甚麼炸物呢?連我個只得六歲既女兒,都知道唔好食,死未??唉~~需然只係$ 38元當買個經驗,但~老實說句,咁難吃的,佢 比38元我,再請我食,都咪搞我了~
補回 5-12-2008食評

買完Mos Burger,再去紀文買個飯,兩個人一齊食~

哇~~都未食過咁鬼難食的"天婦羅雜錦飯"的~

天婦羅一點脆口都沒有,叫甚麼炸物呢?連我個只得六歲既女兒,

咁難吃的,佢 比38元我,再請我食,都咪搞我了~
極差
  • 沒有
2008-12-05 21 浏览
平時好少去沙田ga~難得今日來到, 當然要去foodcourt行返轉啦~自徙革新左之後, 多左好多間食肆, 要試勻真係唔易~呢次試左紀文出哂名的關東煮$20, 記得之前睇過介紹話外賣會分開兩個兜, 原來都唔係既, 不過好在都無咩點變稔到~一其有7樣野:魷魚卷、年糕袋( 個袋仔好可愛呀~腐皮包住軟軟的年糕, 好好味)、椰菜卷、魚糕、竹輪、魚丸, 湯底有d木魚味, 幾清甜既~
一其有7樣野:
魚丸, 湯底有d木魚味, 幾清甜既~
2008-12-04 14 浏览
之前聽過關東煮, 之後見到呢到有, 就試下我第一次食, 就覺得幾清淡, 如果個人想食清淡野就岩哂!不過好似我男朋友, 唔想食清淡既, 就會覺得唔岩食!魚蛋形狀好得意, 不過全無味道..真係幾淡靠個湯, 夾埋都OK架! 唔可以話難食!因為烏東真係幾正!我男朋友就食左個照燒汁雞肉飯 (唔太記得個名, 唔知係咪咁)幾好味! 個汁都OK !不過其實我對佢既小食更感興趣! 但就無試! 下次會再試!!總括黎講, 試下無妨 =)

之前聽過關東煮, 之後見到呢到有, 就試下
我第一次食, 就覺得幾清淡, 如果個人想食清淡野就岩哂!
不過好似我男朋友, 唔想食清淡既, 就會覺得唔岩食!
魚蛋形狀好得意, 不過全無味道..真係幾淡
靠個湯, 夾埋都OK架! 唔可以話難食!因為烏東真係幾正!

我男朋友就食左個照燒汁雞肉飯 (唔太記得個名, 唔知係咪咁
幾好味! 個汁都OK !

不過其實我對佢既小食更感興趣! 但就無試! 下次會再試!!

總括黎講, 試下無妨 =)
2008-11-23 13 浏览
本想食mosburger,但見到呢間既賣相不錯加上朋友想食就一於試下雜錦炸物飯有面豉湯送 又ok喎炸物有兩條炸蝦,蝦都幾甜炸咖哩薯餅炸魚餅物體(唔知係唔係-_-)問佢拎沙律醬佢話無不過個飯上面本身有d酸酸甜甜既汁又幾好食既友人食左咖哩烏冬,無乜配料佢話幾好食不過d烏冬太少,唔太飽
本想食mosburger,但見到呢間既賣相不錯
加上朋友想食就一於試下

雜錦炸物飯有面豉湯送 又ok喎
炸物有兩條炸蝦,蝦都幾甜
炸咖哩薯餅
炸魚餅物體(唔知係唔係-_-)

問佢拎沙律醬佢話無
不過個飯上面本身有d酸酸甜甜既汁
又幾好食既

友人食左咖哩烏冬,無乜配料
佢話幾好食不過d烏冬太少,唔太飽