2014-10-14 928 浏览
朋友介紹我去呢間鋪頭食野,話入面d野食好精緻仲好cute添我開頭都係諗住是是但但食一餐。但一入去就望到隔離枱叫左個咖哩熊貓飯即係下面個張圖啦 超得意啊 朋友即刻就話要食一黎到又真係幾得意啵,望落d熊貓都幾真,影完相之後都唔系幾捨得食食落其實就同普通飯冇咩分別,但口感一般,唔夠粒粒分明。咖哩汁都幾香,但系可以鹹少少甘多。整黎來說幾可愛,真係不妨一試呀
朋友介紹我去呢間鋪頭食野,話入面d野食好精緻仲好cute添
即係下面個張圖啦 超得意啊
朋友即刻就話要食
2014-09-13
午餐
最近熊貓真係好 Hot, 繼之前熊貓展覽, 我去整紙糊熊貓, 今次仲要將熊貓食落肚添呀~回顧我的PaperMachePanda ➞ http://goo.gl/l2AOGz近排見好多同事都 Post 左熊貓飯既相出黎, 原來就係響我公司附近! 咁近喎, 梗係要黎拜訪一下熊貓啦 (之後仲可以去759阿信屋逛番兩個圈先返公司 ) ~紅丸甜品 位於鰂魚涌英皇道, 要行入條行仔度先見到, 所以平時都唔會路過見到!店舖唔大, 屬於細! 大概有16個坐位左右, 不過感覺就好舒服~一坐低就會比兩杯水, 係木製既杯啊, 好raw啊~~ 因為午飯既關係, 只供應 A B C D E 餐! 除左 A 餐熊貓咖哩飯之外, 其餘都係 Light Food! 而價錢方面都同同區既差不多!黎呢度就係想食熊貓之嘛, 熊貓咖哩飯 又點可以唔叫呢~再一次証明「好睇唔好食」呢個至理明言!熊貓飯係林badbad飯; 而咖哩係日式咖哩磚既味道 (唔辣), 再加少少雞肉! 若果飯加少少味道會更好, 因為一碗普通白飯都好味過呢幾粒被搓圓撳扁既飯! 而咖哩呢, 醬汁較淡味...另外叫左日式煙三文魚冷麵!好似一個日式便當啊!!! 令

) ~

一坐低就會比兩杯水, 係木製既杯啊, 好raw啊~~
因為午飯既關係, 只供應 A B C D E 餐!

黎呢度就係想食熊貓之嘛, 熊貓咖哩飯 又點可以唔叫呢~
再一次証明「好睇唔好食」呢個至理明言!

另外叫左日式煙三文魚冷麵!
好似一個日式便當啊!!! 令我諗起卡通片小丸子要帶飯返學既便當! 日式煙三文魚冷麵, 哈~無技術可言! 冷麵配上冷麵汁; 煙三文魚又係一早買返黎; 而田園沙律就係配上芝麻醬, 呢個唔會唔好味^^ 但就無驚喜!

飯後附送甜品, 紅豆布丁 (有幾款可以揀, 好似仲有果凍)!

呢個好味, 唔太甜亦唔會太濃奶味! 似紅豆糕, 只不過盛裝器皿係牛奶布丁樽者~
紅丸甜品 主打應該係甜品, 不過我食午餐, 所以無太為意其他食品! 但午餐套餐質素有待改善, 賣相係幾吸引, 但食物就一般了, 而且 portion 偏細呢... 下次再黎既話會試其他甜品好了~

紅丸甜品 位於鰂魚涌英皇道901號英麗閣地下B1號舖 (見到759阿信屋就轉入去就係架啦~)

2014-10-10
有好一陣子,常看到網上朋友在分享一客熊貓飯,看得心癢癢的...一放假就馬上跟男友去嚐~從鰂魚涌港鐵站 A 出口,過馬路再往左(經過天橋),再一直往前行,直到看到一條小巷右轉進去 (*那天去中間擺了上圖的牌,但不知會不是流動式)話說我們那天...迷路了Orz... (這兩個笨蛋)足足找了二十多分鐘才找到該店,離開時才發現位置原來很易找...店舖位置其實正正在屋苑內,周遭沒甚麼好逛...如不是因為被招牌飯吸引,也不會特意到這邊呢~當天恰巧下雨,店員都很好的,先替我們把雨傘放在外,離開時還著我們可以坐多一回才走~絕對是貼心的加分位剛進店時,發現店舖不大,環境是有點意外,我原本預期是日式風格的店舖...有點期望過高~再仔細留意一下四周的擺件...突然發現...原來頭上的燈都是可愛的汽球造型,色彩繽紛的,讓人心情也馬上好起來說起來,大家理想的家居擺設,會想用上像這類的款式嗎?千里迢迢來到這邊,當然馬上要來一客招牌熊貓咖哩飯恰巧是午市時間,所以我選了套餐 A熊貓咖哩飯+田園沙津+是日甜品 (飲品需另加錢)整個餐只是HKD59,還算合理~因為聽聞這個餐是限量發售,所以我早早就致電去預約 (就算晚市吃
有好一陣子,常看到網上朋友在分享一客熊貓飯,
看得心癢癢的...一放假就馬上跟男友去嚐~
話說我們那天...迷路了Orz... (這兩個笨蛋
足足找了二十多分鐘才找到該店,
離開時才發現位置原來很易找...
店舖位置其實正正在屋苑內,周遭沒甚麼好逛...
如不是因為被招牌飯吸引,也不會特意到這邊呢~
當天恰巧下雨,店員都很好的,
先替我們把雨傘放在外,離開時還著我們可以坐多一回才走~
絕對是貼心的加分位

剛進店時,發現店舖不大,環境是有點意外,
我原本預期是日式風格的店舖...有點期望過高~
再仔細留意一下四周的擺件...
突然發現...
原來頭上的燈都是可愛的汽球造型,
色彩繽紛的,讓人心情也馬上好起來
說起來,大家理想的家居擺設,
會想用上像這類的款式嗎?
千里迢迢來到這邊,
當然馬上要來一客招牌熊貓咖哩飯

恰巧是午市時間,
整個餐只是HKD59,還算合理~
因為聽聞這個餐是限量發售,
所以我早早就致電去預約 (就算晚市吃也可以預留呢)
到達時,
發現店內人數不多,而大多數人都是吃這個餐呢~
很喜歡這店的心思

雖然每顆熊貓的紫菜位裁切都有不同(應不是故意的),
但這樣表情有不同,才覺得有特色啦~
其實份量不多,整個餐只有5顆小熊貓飯團~
女生吃是剛好~
沙津滿不錯,感覺很新鮮♥
咖哩味道其實跟買回來的包裝款是一樣的,
所以不用擔心味道問題啦 (這是甚麼保證...)
男友說餓了,所以他算上了認為會飽一點的餐(再加上他都喜歡吃三文魚)~
套餐包括:煙三文魚沙津+是日甜品 (飲品需另加錢)
HKD48
送來時,整個餐...有一點小巧玲瓏的感覺,
是輕食的木盒便當~
留意看,三文魚是弄成玫瑰花型
賣相是滿分

青蛙說味道還不錯,是麵有點乾,
男生吃的實在不夠喔~
其實是日甜品是普通的布丁~
但我太想吃可愛的西瓜涷了(原價HKD28),
所以特別加HKD10轉吃囉~
遠看像真的西瓜...
近看~其實也是西瓜...弄成的果涷啦

前陣子在雜誌也看到教學,也不難弄~
就是用上西瓜+大菜糕,混上黑芝麻,再倒回西瓜殼內凝固,
切開後,就像上圖的一樣囉~
味道方面...我覺得很淡,大菜糕味太出,味道一般...

而每一口都有散開感,口感是有點怪怪的...
其實還想吃店方特有的可樂涼粉...
但那蛙表示很奇怪...所以還是按心意的點了芒果布丁
味道...他說很不錯,
有像芒果糖的感覺XD
我也淺嚐了一口,果然比西瓜涷的好吃...(默默後侮

题外话/补充资料: 整體用餐感覺很不錯,只是位置不太便利(重點是附近實在沒甚麼好逛) 期望下次光臨是被更有創意的菜色而吸引囉
2014-09-28 1319 浏览
慕名以來為既都係好好好cute既熊貓飯好好好似西瓜既西瓜凍熊貓咖喱飯連是日甜品 $56熊貓仔的確好cute但得五隻對於正常女仔黎講就岩岩好食糧大小小可能就唔夠飽咖喱味道唔太濃好普通但沙津配芝麻醬好好味!+$10 轉西瓜凍其實係紅色大茶糕加黑芝麻都係個樣好味+$5轉青檸薏米水薏米係磨成蓉 啖啖都有薏米比預期更好飲煙三文魚冷麵連是日甜品 $48冷麵偏乾但原來可以拎冷麵汁三文魚共有3塊唔算多味就似平日係百佳買既冰鮮煙三文魚甜品揀左紅豆布甸幾重奶味但過甜紅豆唔太稔有d硬總體食物係普通 好多都似現醒野但係gimmick呢家野就當佢贏
慕名以來為既都係
好好好cute既熊貓飯
好好好似西瓜既西瓜凍

熊貓咖喱飯連是日甜品 $56

熊貓仔的確好cute但得五隻
對於正常女仔黎講就岩岩好
食糧大小小可能就唔夠飽
咖喱味道唔太濃好普通
但沙津配芝麻醬好好味!
+$10 轉西瓜凍

但係gimmick呢家野就當佢贏
2014-09-27
  • 熊貓咖喱飯
2014-09-26 1092 浏览
雖然熊貓狂熱好似已經過去,但係睇到呢間餐廳的熊貓飯咁得意,都係忍唔住要黎試下既咖哩雞塊熊貓飯賣相真係好得意,好似幾隻肥肥地的熊貓跑去試食D咖哩咁D咖哩真係好好食,唔算太辣但係好香咖哩味~不過個人認為汁太多,配料(雞同薯仔果D)都太少,雞食落都比較粗糙,感覺係煮得太耐,一D都唔滑而熊貓飯方面,雖然只係五舊小飯團,份量唔係好多,但係女仔食就應該岩岩好~不過呢個飯團係凍的,係意料之外的另外仲試左煙三文魚冷面well... 感覺上真係唔係好抵煙三文魚,雖然卷得好靚,但係攤開就只有一塊!冷面的味道亦唔算好特別,口感比較林如果同熊貓飯比,我都係鐘意熊貓飯多D呢度的set lunch會包甜品的,係布甸估唔到呢度的布甸係最好食的小小的玻璃瓶上面的動物仔好得意總共有三隻口味的布甸,紅豆、芒果、芋頭我今次試左芒果呀,真係幾好食唔係得個甜字,仲食到好香的奶味加上有D果肉係裡面! 值得推薦~~

咖哩雞塊熊貓飯
賣相真係好得意,好似幾隻肥肥地的熊貓跑去試食D咖哩咁

D咖哩真係好好食,唔算太辣但係好香咖哩味~
不過個人認為汁太多,配料(雞同薯仔果D)都太少,
雞食落都比較粗糙,感覺係煮得太耐,一D都唔滑

而熊貓飯方面,雖然只係五舊小飯團,份量唔係好多,
但係女仔食就應該岩岩好~
不過呢個飯團係凍的,係意料之外的

另外仲試左煙三文魚冷面
well... 感覺上真係唔係好抵
煙三文魚,雖然卷得好靚,但係攤開就只有一塊!
冷面的味道亦唔算好特別,口感比較林
如果同熊貓飯比,我都係鐘意熊貓飯多D

呢度的set lunch會包甜品的,係布甸
估唔到呢度的布甸係最好食的
小小的玻璃瓶上面的動物仔好得意
總共有三隻口味的布甸,紅豆、芒果、芋頭
我今次試左芒果呀,真係幾好食
唔係得個甜字,仲食到好香的奶味
加上有D果肉係裡面! 值得推薦~~

2014-09-26 793 浏览
一直想到這小店一趟,單純是為這個可愛的熊貓咖喱飯,還有唯妙唯肖的西瓜凍。如想吃鎮店之寶熊貓飯,便要叫一客連是日甜品的58元套餐。至於其他主菜的款式很少,只有雞肉貝殼湯粉和另一款煙三文魚冷麵,而且看到鄰桌食客在吃,份量很少,還是熊貓飯比較可愛和份量十足。加喱的味道雖然跟普通日式加喱沒大分別,但算味道適中可口,沒有任何辣味,老少咸宜。加喱汁中有少量雞肉,一人份是很足夠的。很欣賞每隻"熊貓"也捏得十分穩當,不容易鬆脫變型,每隻都做得很工整,用上的珍珠米也夠軟綿,不會糊在一起,保持顆粒分明。利用紫菜造出可愛熊貓造型當然能成功吸引大人和小孩了;伴上的沙律菜也算新鮮可口,整體令人滿意。套餐的甜品選了芒果布甸,老實說味道算不上美味,只是用卡通圖案玻璃瓶裝著比較趣緻好看。不是自己誇口,本人在家能輕易做出比這個好吃的。至於芒果粒壓根兒找不到一丁點,是有點失望。如不喜歡吃布甸,可另加15元嚐另一款受歡迎的食品西瓜涷。或以正價(好像是22元)購買。同樣以可愛造型吸客,味道則未能做出高水準,只能當它是大菜糕那樣吃了,而西瓜皮倒是真的,所以不好吃下。忽發奇想,如能用西瓜汁造成冰鎮西瓜,不知會否更清涼可口?本來還
熊貓飯套餐連甜品58元
鎮店之寶加喱熊貓飯吸引無數女生,味道老少咸宜
可愛熊貓飯團工整不鬆散
芒果布甸:只能說本人造的比它好吃
西瓜凍味道像大菜糕
本來還另外叫了另一款立體甜品熊貓王國,可惜呆等了超過40分鐘還未能做好,唯有告知店員取消ORDER離開了。
2014-09-23
鎮店之寶加喱熊貓飯吸引無數女生,味道老少咸宜
2014-09-25 818 浏览
因為最近太忙碌,無瑕寫食評,所以於二個月後才寫下這篇食評在這二個月中,我沒有忘記一定要為這間餐廳寫食評,確實有原因……還記得與朋友相約到紅丸那天碰巧與上3號風球,但颱風卻沒有令我們卻步,繼續尋找可愛的熊貓當我們到達餐廳門前,貼心的店員為我們整理濕碌碌的雨傘我們一坐下就毫不猶豫地點了熊貓咖哩飯賣相當然別致,幾隻可愛的熊貓躺在咖哩上令人心花怒放飯的軟硬度對本人剛好!每一隻熊貓也是兩口size!咖哩濃味但不辣,適合不吃辣的朋友和小朋友。伴碟的沙律也很新鮮!假若沙律汁再多一點就更好!最後附送的芒果布甸也很軟滑,清香的芒果味令人心矌神怡!我也能夠吃得出他們的芒果布甸應該不是用芒果布甸粉做成的,很好!朋友也叫了一杯咖啡,咖啡也很香濃、柔滑。唯一美中不足就是熊貓、咖哩飯的份量有點兒少……我喜愛這類小店!See you next time!
因為最近太忙碌,無瑕寫食評,所以於二個月後才寫下這篇食評
當我們到達餐廳門前,貼心的店員為我們整理濕碌碌的雨傘
我們一坐下就毫不猶豫地點了熊貓咖哩飯
賣相當然別致,幾隻可愛的熊貓躺在咖哩上令人心花怒放
我喜愛這類小店!See you next time!
2014-09-25 663 浏览
朋友介紹我去呢間鋪頭食野 話入面d野食好精緻仲好cute添 我開頭都係諗住是是但但食一餐 但一入去就望到隔離枱叫左個咖哩熊貓飯 即係下面個張圖啦 超得意 我女朋友即刻就話要食 一黎到 又真係幾得意啵 望落d熊貓都幾真 食落就同普通飯冇咩分別 d咖哩汁仲好香添 真係不妨一試呀.

朋友介紹我去呢間鋪頭食野 話入面d野食好精緻仲好cute添
2014-09-25 587 浏览
開學日的下午,本想相約友人去食午市放題,可是友人在網上看到這間餐廳後就急不及待説想一試可愛的熊貓飯團。在鰂魚涌地鐵站過去只是約5分鐘路程,可是我們卻走了近半小時,最後要打電話向店員問路才到。餐廳内只有十數個座位,幸好我們到達時仍未坐满,看看餐牌後,我們便決定要一個熊貓咖喱飯餐和日式煙三文魚冷麵餐,各配田園沙津和甜品,另加錢可叫飲品。先來兩杯涷飲,我的凍檸檬薏米水和友人的凍檸茶。 凍檸檬薏米水的薏米頗多,但飲品整體偏甜。接着上的是日式煙三文魚冷麵餐,旁邊的田園沙津醬汁開胃,沙津菜也夠新鮮脆囗。煙三文魚夠味又不會太老。冷麵就不太好了,只有少許醬油在底,我們也是食到最後才知道,冷麵又乾又淡,而且口感有點奇怪,不太推薦。接着上的是重頭戲—— 熊貓咖喱飯餐。賣相没有相片般漂亮,沙津依舊不錯,飯團壓得很實,濕度適中,沾上旁邊的夠香又唔辣的咖喱汁,很好食。 每個餐都跟一個是日甜品,亦可加錢轉其他甜品。是日甜品是芒果布甸和香芋布甸。我們各要了一款,兩款都不錯但都不夠滑,芒果布甸裏還有芒果肉,而香芋味奶味和香芋味則平衡得很好。一試無妨,應該不會再去了。

一試無妨,應該不會再去了。
2014-09-01
2014-09-23 597 浏览
這次特意專程駕車到這店去見這幾子小熊貓。環境方面: 店子細細,所以檯與臺之間比較的 貼近。 全店裝潢採用木系主題, 無論係紙巾盒,餐具, 椅子都是木制的, 挺有溫暖家庭的感覺。食物方面: 點了熊貓咖哩飯套餐 + 是日甜品+ 熱檸茶熊貓咖哩飯賣相非常可愛, 五隻熊貓兵團好像在咖哩海遊玩一樣, 忍不住不停為了他們 拍照。 飯糰是微溫暖的, 質感結實。 咖哩 是平常吃到日式甜咖哩的那一種, 雞肉分量不多。 午餐的話,份量可能不夠 。但以下午茶來說,份量側剛剛好 。甜品點了 芒果布甸, 口感不錯,吃到啖啖的芒果果肉。 看到店內還有很多招牌甜品,決定下次再來挑戰各種甜品 。
這次特意專程駕車到這店去見這幾子小熊貓。

食物方面: 點了熊貓咖哩飯套餐 + 是日甜品+ 熱檸茶
芒果布甸 +熱檸茶
2014-08-31
2014-09-20 984 浏览
為了討我家主子歡喜,山長水遠由九龍過海到鰂魚涌,為的是吃一碟熊貓賣相的飯。好可愛唷! 說實在,味道一般而已,大部分的分數一定是落在可愛的賣相身上!因為他們的咖喱是用牛肉熬製的,孖寶婆婆不吃牛肉,所以點了用新鮮蕃茄烹煮的鮮茄雞肉熊貓飯:熊貓份量足夠一個要keep fit的OL,但對於我這種"幾擦得"的C9仔來說,唔係好夠飽囉~不過唔緊要,有甜品填肚,雜果可樂涼粉:孖寶愛玩倒可樂時"咋"一聲嗰下。芒果糯米滋味道幾好,但糯米皮不夠軟熟:最後,外賣叫走的芒果布甸啱哂兩隻小鬼的口味."紅豆甜品"走的應該是OL清新小店的路線吧! 地點在鰂魚涌太古坊附近,方便OL放lunch行過來,份量啱哂keep fit嘅女士,芝麻醬拌沙律菜夠哂健康,如果啲咖喱/鮮茄醬煮得再熱啲,熊貓飯嘅飯再做得冇咁漿身,咁就更加好嘞!

不過唔緊要,有甜品填肚,雜果可樂涼粉:
孖寶愛玩倒可樂時"咋"一聲嗰下。

芒果糯米滋味道幾好,但糯米皮不夠軟熟:
最後,外賣叫走的芒果布甸啱哂兩隻小鬼的口味.

2014-09-10
2014-09-14 1260 浏览
於網絡上見到可愛的熊貓咖喱飯後,便到訪這間位於鰂魚涌的小店。位置比較難找,不過細心留意下可以睇到小店嘅招牌。店員見我坐的位子較迫,便主動拉開一啲張枱,服務不錯。叫了熊貓雞肉咖喱飯,熊貓的賣相很可愛,咖喱不算香濃,份量如女仔吃應足夠,男仔吃可能不夠,飯不算熱。另套餐+$10換了西瓜大菜糕,外形真的與西瓜好相似,味道不錯!
店員見我坐的位子較迫,便主動拉開一啲張枱,服務不錯。
熊貓雞肉咖喱飯
西瓜大菜糕
2014-08-30
熊貓雞肉咖喱飯
西瓜大菜糕
2014-09-13 990 浏览
呢間鋪頭應該有五少人食過,第一次同朋友去食,D熊貓真心可愛,不過D飯五系日式米整既,口感會差D,會有少少干身,難入口,同埋D雞肉本身不太鮮,都影響到成碟野既味道.不過,我like既系咖哩幾好味,可以蓋過其他不足,系值得一試既另外,D服務幾好,等既時間又五算耐,都系一個五錯既聚腳地,推介!

2014-09-01
  • 咖哩飯
2014-09-13 1036 浏览
其實今次去的這間店不是太方便,附近也沒有什麼商場可以行。所以這次可以是說特地來一趟的呢。原因嘛~就是這個 咖喱熊貓套餐($56)熊貓飯糰真的很可愛啊 >/////<!! 我就是因為在網上看到這圖,所以想來試試的。咖喱是日式的那種~所以不用擔心會辣。雖然飯糰貌相很讚,但味道就真的很一般了~而且沙律跟咖喱的呼道混在一起後感覺也有點點奇怪。另外一款本來想點兔子三文治,但去到店才發現這款要預先Order!Q皿Q 所以沒得吃之下,只好選另一款都比較多人點的 - 日式煙三文魚冷麵($52)用便當盒來當器皿很得意~不過相對來說沙律會因此變少了。套餐包括的是主食+沙律+甜品。所以如果想要飲品的話需要加錢。像咖啡、檸檬梳打之類的~ +$5就可以的了。是日甜品 - 布甸。選了紅豆口味~普普通通,不過覺得紅豆稍微甜了點點。如果對是日甜品沒有興趣也沒問題^^因為可以加錢轉其他的甜品。可樂芒果涼粉 (+$10轉) ..還是第一次吃可樂+涼粉xd!而且可樂是用支裝的~比較「有氣」!!
其實今次去的這間店不是太方便,附近也沒有什麼商場可以行。
所以這次可以是說特地來一趟的呢。

原因嘛~就是這個 咖喱熊貓套餐($56)
咖喱是日式的那種~所以不用擔心會辣。
雖然飯糰貌相很讚,但味道就真的很一般了~
而且沙律跟咖喱的呼道混在一起後感覺也有點點奇怪。
用便當盒來當器皿很得意~不過相對來說沙律會因此變少了。
像咖啡、檸檬梳打之類的~ +$5就可以的了。
是日甜品 - 布甸。
選了紅豆口味~普普通通,不過覺得紅豆稍微甜了點點。
如果對是日甜品沒有興趣也沒問題^^
因為可以加錢轉其他的甜品
而且可樂是用支裝的~比較「有氣」!!
题外话/补充资料: 個人來說,我覺得這裡的椅子比較高、桌子比較矮QAQ 吃東西時很不方便。 另外我坐的位置後背就是另一個座位,經常會撞到後面的人啊。
2014-08-31
2014-09-10 1265 浏览
Previously came here for the panda curry but still had some other items I wanted to try so came here again.On this visit, tried the noodles and dessert.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Soba noodles with salmon:The noodles were quite soggy and tasteless and the lovely wooden tub made it difficult to eat.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★grass jelly with coke:The grass jelly was already in syrup so when the cola was added it became too sweet.For improvements, it would be great if they served unsweetened grass jelly so that yo
Soba noodles with salmon:
grass jelly with coke:
For improvements, it would be great if they served unsweetened grass jelly so that you can truly taste the concoction of herbal jelly and fizzy coke.
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
The bill: $57