5天前 0 浏览
諗緊情人節💘點慶祝,發現Citibank星期三買一送一優惠,其他餐廳🍴網上book全爆,點知紅糖打去仲有位,不過話冇哂窗口🪟,$888一個,照book。去到竟然有窗口位,無敵維港景,望新開既東岸棧道。茶就開普洱,香醇,有個茶壺。Menu remark咗唔食薑同酸嘢,頭盤三小碟有叉燒、燒肉(轉咗)同涼拌蟲草花(轉咗),叉燒都小小肥,腍身正,燒肉我麻麻,蟲草花爽口。海皇羹大碗足料有帶子蝦入味正。XO醬露筍帶子炒得皓香口。全晚最皓食係酥炸和牛,外脆和牛入口即溶,雖然唔係日本🇯🇵和牛,但未食過呢種質感,正。炒飯唔夠味,甜品🍮金果玉露侍應有問用奇異果🥝得唔得?我之前食楊枝甘露都ok以為得點知金果玉露酸十倍,唔得。食咗第一☝️啖先送一早remark既「情人節快樂」朱古力🍫牌碟上,自己放上甜品🍮度打卡影相📸。茶位$32,要簽citibank master卡
金果玉露情人節💘版
  • 酥炸和牛
  • 海皇羹
  • 蟲草花
2025-01-13 460 浏览
今日叫咗個套餐,再加一個點心,覺得套餐跟嘅蔬菜比較差,點心還可以,叉燒都好好味,咬口容易,口感好好,甜度適中,呢個叉燒係必食之選,我極力推薦。之前食點心都可以叫兩件,現在硬性規定係三件,感覺有點不方便,今日係跟套餐嘅蔬菜係生菜,賣相同味道都感覺比較差同一般,炒飯炒得幾好,點心非常之欣賞。今日食咗個富貴蝦餃,富貴蝦及餡料都非常足夠,而且好實淨好新鮮,鹹水角我都好滿意。其他感覺一般,希望有待改善,但下次未必會選擇這裏。服務員似新做的,有點不熟悉好新嘅感覺,人手嚴重不足。交通非常之方便,附近有地鐵站小巴站的士站。

其他感覺一般,希望有待改善,但下次未必會選擇這裏。

服務員似新做的,有點不熟悉好新嘅感覺,人手嚴重不足。

交通非常之方便,附近有地鐵站小巴站的士站。
2024-12-09 1302 浏览
15/11/2024📍紅糖今次同屋企人食飯 佢哋揀咗間嘉里酒店旗下的中菜廳 呢度係望到海景嘅 可惜當日落雨 睇唔到最靚嘅景侍應嘅service都唔錯 不過有啲會講普通話 (黑人問號❓😂)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨龍蝦湯西施泡飯($488/4位)龍蝦味好鮮甜 食到好多龍蝦肉 加咗脆米係入面 口感幾好👍✨滷水豬腳仔($138)豬皮幾爽口 唔會膩✨楓糖黑䐁肉叉燒($358)係厚切叉燒 偏瘦但一啲都唔韌 多咗外層楓糖增添風味😊✨欖菜荷葉鹽焗鱈魚球($488)鱈魚好嫩滑 清淡嘅調味唔會蓋過魚嘅鮮味👍✨土魷馬蹄吊片蒸肉餅($268)肉餅薄薄哋 幾juicy 但比較普通✨脆皮醬油燒雞($328/半隻)雞肉幾滑 脆皮食落唔油膩👍✨紅糖甜品拼盤($108)一碟有3件細細件嘅甜品 3件擺埋一齊好得意☺️/琥珀核桃酥 做到好似真核桃咁嘅樣 上菜果時仲係暖暖哋嘅 外皮好酥脆 入面有核桃粒粒 /奶黃小柑桔 真係好似一個桔仔咁 外皮煙韌 個餡係酸酸哋嘅奶黃饀/金果玉露 用芒果同百香果整嘅西米露 比楊枝甘露再酸啲✨金果青檸明蝦球($388)蝦球非常之大粒又彈牙 好新鮮👍外面裹住一層鹹蛋黃混合微酸嘅青檸汁
15/11/2024
📍紅糖
今次同屋企人食飯 佢哋揀咗間嘉里酒店旗下的中菜廳
呢度係望到海景嘅 可惜當日落雨 睇唔到最靚嘅景
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨龍蝦湯西施泡飯($488/4位)
龍蝦味好鮮甜 食到好多龍蝦肉 加咗脆米係入面 口感幾好👍

✨滷水豬腳仔($138)
豬皮幾爽口 唔會膩

✨楓糖黑䐁肉叉燒($358)
係厚切叉燒 偏瘦但一啲都唔韌 多咗外層楓糖增添風味😊

✨欖菜荷葉鹽焗鱈魚球($488)
鱈魚好嫩滑 清淡嘅調味唔會蓋過魚嘅鮮味👍

✨土魷馬蹄吊片蒸肉餅($268)
肉餅薄薄哋 幾juicy 但比較普通

✨脆皮醬油燒雞($328/半隻)
雞肉幾滑 脆皮食落唔油膩👍

✨紅糖甜品拼盤($108)
一碟有3件細細件嘅甜品 3件擺埋一齊好得意☺️
/金果玉露 用芒果同百香果整嘅西米露 比楊枝甘露再酸啲

✨金果青檸明蝦球($388)
蝦球非常之大粒又彈牙 好新鮮👍外面裹住一層鹹蛋黃混合微酸嘅青檸汁 好好食!

✨川味手撕農圃雞($188)
混合咗手撕雞、海蜇、花生、芫茜 唔算好辣

✨壽包
係餐廳送嘅 因為今次係嚟食生日飯
細細個包仔入面係蓮蓉饀 正常味道

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
最後埋單~$3500
野食、服務、環境都係上等 但唔係每道菜都咁impressive
夜晚唔係好睇到個海景 建議lunch過黎食
推薦蝦球、龍蝦湯泡飯、叉燒 幾有驚喜

推薦指數🌟:4/5

📍紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店7樓
2024-11-15
生日
2024-10-08 1660 浏览
嘉里酒店嘅紅糖主打新派粵菜有維港景伴隨,用餐環境的確唔錯但服務唔夠殷勤親切食物方面算係幾好但以佢嘅價錢定位嚟講、食物質素未到好topBook到窗邊位有維港景食一次都可以Encore機會唔大🤔前菜幾印象深刻鵝肝蝦多士卜卜脆,辣汁涼拌和牛幾醒神開胃燒味唔錯楓糖叉燒肉質軟綿,幾香脆有陣陣甜味乳豬皮香口,不過兩樣都比較肥膩宜家好似間間中菜館都有蟹蓋😂紅糖嘅未見特別龍蝦湯西施泡飯無乜龍蝦肉,湯嘅龍蝦味都唔係好濃厚其它菜式都ok但無咩亮點🧑🏼‍🍳👩🏻‍🍳🥢鵝肝蝦多士 $168辣汁涼拌和牛 $168燒味雙拼 - 楓糖黑豚肉叉燒 & 化皮乳豬件 $428蟹黃白汁炸蟹蓋 $288松露野菌素千層 $288沖繩涼瓜炒和牛脷 $388龍蝦湯西施泡飯 $122
嘉里酒店嘅紅糖主打新派粵菜
有維港景伴隨,用餐環境的確唔錯
但服務唔夠殷勤親切

食物方面算係幾好
但以佢嘅價錢定位嚟講、食物質素未到好top
Book到窗邊位有維港景食一次都可以
Encore機會唔大🤔

前菜幾印象深刻
鵝肝蝦多士卜卜脆,辣汁涼拌和牛幾醒神開胃

燒味唔錯
楓糖叉燒肉質軟綿,幾香脆有陣陣甜味
乳豬皮香口,不過兩樣都比較肥膩

宜家好似間間中菜館都有蟹蓋😂紅糖嘅未見特別
龍蝦湯西施泡飯無乜龍蝦肉,湯嘅龍蝦味都唔係好濃厚
其它菜式都ok但無咩亮點

沖繩涼瓜炒和牛脷 $388
龍蝦湯西施泡飯 $122
2024-10-05
2024-07-30 1608 浏览
上次見到介紹 呢到環境好靚 無敵大海景+中式格調裝修 適逢有朋友生日 就提議過黎試一試😁🐣川味手撕農圃雞-呢個係平時食開的雞絲粉皮 粉皮好彈牙 手撕雞好嫩滑 加埋新鮮芫荽 很好的開胃菜❤️🐷滷水豬腳仔-豬腳仔既骨細細粒 啖啖肉 可以好斯文咁食👍🏻滷水味唔濃 反而有少少似醉雞汁浸豬腳仔😂🐖鵝肝醬片皮乳豬件-鵝肝醬連埋多士+乳豬皮一齊食 本人覺得比較油膩 如果分開食反而幾好味😂乳豬皮普通 鵝肝醬好厚身好大片 如果多士可以脆口多少少就好喇😊🐽菠蘿咕嚕肉-酸甜度做得好好的咕嚕肉 外皮鬆脆 整體唔錯~🦞龍蝦湯西施炒飯-龍蝦湯好鮮甜濃郁 食一啖 龍蝦味籠罩住口腔久久不散 超好味❤️泡飯無平時食既脆脆 但係飯既質感好有咬口 唔錯 呢個係必點之選💪🏻🍤金果青檸明蝦球-外層用咸蛋黃包裹住 食落帶青檸的酸味 青檸味令咸蛋黃的油膩感平衡返 好好味 成隻蝦好肥美好大隻 食哂成隻飽左😂🫛欖菜素雞乾煸四季豆-豆干炒得好入味 正常發揮的四季豆🐓脆皮醬油燒雞-脆皮雞啖啖肉 外層好酥脆 內外都燒得剛剛好 很有質素的燒雞👍🏻👍🏻如果早少少黎到 可以嘆哂日頭同夜晚景色 180度無敵海景相當醉人🌃 當晚天色仲要相當清澈 真係很

🐣川味手撕農圃雞

🐷滷水豬腳仔

🐖鵝肝醬片皮乳豬件

🐽菠蘿咕嚕肉
-酸甜度做得好好的咕嚕肉 外皮鬆脆 整體唔錯~

🦞龍蝦湯西施炒飯

🍤金果青檸明蝦球

🫛欖菜素雞乾煸四季豆
-豆干炒得好入味 正常發揮的四季豆

🐓脆皮醬油燒雞

如果早少少黎到 可以嘆哂日頭同夜晚景色 180度無敵海景相當醉人🌃 當晚天色仲要相當清澈 真係很讚👍🏻食物質素屬於一級享受 呢到真係相當適合慶祝生日及紀念日的好地方❤️
  • 龍蝦湯西施泡飯
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 金果青檸明蝦球
2024-07-10 1661 浏览
第一次寫食評就貢獻左俾「紅糖」當天天氣炎熱,萬里無雲,最適合去酒店嘆冷氣嘆茶了,仲要望住個靚靚海景我們有老有嫩,酒店環境舒適,消費了有免費代客泊車叉燒係好好味,好鬆軟鮑魚燒賣好高級蝦餃係仔仔至愛,叫左兩籠😂消費較高,但也值得到此一遊嘆景嘆茶
第一次寫食評就貢獻左俾「紅糖」

我們有老有嫩,酒店環境舒適,消費了有免費代客泊車

叉燒係好好味,好鬆軟

鮑魚燒賣好高級

蝦餃係仔仔至愛,叫左兩籠😂

消費較高,但也值得到此一遊嘆景嘆茶

叉燒
2024-06-20
午餐
叉燒
  • 楓糖黑豚肉叉燒
  • 脆蝦紅米腸粉
  • 原隻鮑魚燒賣
2024-06-24 2766 浏览
今晚嚟到依到同朋友慶祝生日燒味雙拼 $428-楓糖黑豚肉叉燒係好好味嘅叉燒🥹肉質好有咬口 仲帶少少肥而且厚薄啱啱好 口感一流面層滿滿嘅糖醬 我都好喜歡~~甜甜的 好滿足-化皮乳豬件好脆嘅外皮加埋嗰層少少嘅肥肉 唔錯喔酥炸和牛面頰 $328外層嘅酥皮好鬆化 但略嫌有少少分離咁 未同個肉肉融合🫡塊肉就好軟腍 而且有種張口嘅膠質咁 第一啖就咁食 覺得有啲膩但配咗個醬之後 就有少少食到停唔到個醬汁好有驚喜 好濃郁好惹味 同塊肉好夾鵝肝蝦多士 $168好香好脆嘅蝦多士同埋蝦嘅份量都唔少 好味好味海味雜菜煲 $368 好多蝦乾 湯底都幾清甜最鐘意就係西蘭花 浸到好淋 同埋吸晒啲湯頭抽乾炒牛肉河粉 $288就係好普通嘅乾炒牛河 茶餐廳質素咁 啲牛肉就係梳打粉牛 有啲失望紅糖甜品拼盤 $108中式嘅甜品 都係唔係好識欣賞🫣
今晚嚟到依到同朋友慶祝生日

頭抽乾炒牛肉河粉 $288
紅糖甜品拼盤 $108
中式嘅甜品 都係唔係好識欣賞🫣
2024-06-14
二訪 Kerry Hotel的紅糖中菜廳這裡的海景、紅磚裝潢、背景音樂令人異常平靜食物也有質素,所以孕期也破例吃些海鮮,例如這碟象拔蚌炒蘆筍,口感爽,很乾淨的感覺~也吃了海蜇,比較大塊和煙煙韌韌信任酒店處理好,沒有寄生蟲😬可惜一試難忘的椒鹽豆腐已經沒有再做了家人有說價錢有嚇一跳幾百元一碟 啤酒牛柳連骨上 賣相精緻濃味 但太濟 我吃不到太多老公最愛的乳豬,我略嫌有點肥呢全晚最愛是脆皮雞,皮脆、肉嫩,非常入味,幸好最好有點乾炒牛河有穫氣得來,擺脫了大排檔的俗氣端午節沒有加價,還記得中秋節有的要求到海景窗邊位,覺著船航行,實在賞心悅目端午節安康🫶🏻預祝老爺父親節快樂、身體健康💪🏻
二訪 Kerry Hotel的紅糖中菜廳

這裡的海景、紅磚裝潢、背景音樂令人異常平靜

食物也有質素,所以孕期也破例吃些海鮮,
例如這碟象拔蚌炒蘆筍,口感爽,很乾淨的感覺~

也吃了海蜇,比較大塊和煙煙韌韌

信任酒店處理好,沒有寄生蟲😬

可惜一試難忘的椒鹽豆腐已經沒有再做了

家人有說價錢有嚇一跳
幾百元一碟 啤酒牛柳
連骨上 賣相精緻
濃味 但太濟 我吃不到太多

老公最愛的乳豬,我略嫌有點肥呢

全晚最愛是脆皮雞,皮脆、肉嫩,非常入味,幸好最好有點

乾炒牛河有穫氣得來,擺脫了大排檔的俗氣

端午節沒有加價,還記得中秋節有的

要求到海景窗邊位,覺著船航行,實在賞心悅目

端午節安康🫶🏻預祝老爺父親節快樂、身體健康💪🏻
2024-06-10
父亲节
  • 脆皮雞
2024-05-20 2396 浏览
20240430☁️Tuesday🌹1️⃣第一次來到「紅糖」,踏入餐廳已經感受到落地玻璃維多利亞港景致, 採用紅色磚牆隔著木紋板,皮革座椅, 燈泡做燈飾, 又帶點工業風的風格, 裝潢有格調。檯與檯之間距離空間感足, 檯面相當闊落。👍Waiter Jason 服務態度相當滿意, 因為有求必應。🥟(3) 鱘龍魚子富貴蝦餃/黑松露野菌餃/蘿蔔絲酥餅🥣(4) 西洋菜豬展湯🐷(5) 楓糖黑豚肉叉燒🦐(6)翡翠炒帶子蝦球🦪(7) 瑤柱蛋白炒飯🫘(8) 紫米露糖水🍊(9)奶黃小柑桔 $78🥢商務午市套餐$428(兩位起)🧑‍🍳「融合中西廚藝精髓,為當代中菜重新定義。」—— 中菜行政總廚余偉經師傅🧑‍🍳「紅糖」由著名中菜行政總廚余偉經師傅主理,余師傅於2016年加盟酒店開業團隊,擁有超過三十八年的豐富粵菜經驗。🧑‍🍳余師傅曾於香港及亞洲多間國際知名酒店及餐廳工作,同時亦曾榮獲頒米芝蓮兩星殊榮,奠定了其國際烹飪舞台的地位。🌟「紅糖」是香格里拉集團旗下的餐廳。🏫紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店7樓☎️ 22525279/22525888#紅糖#點心 #粵菜 #廣東菜餐廳 #美食 #美味い #香港美食 #美味しい #
20240430☁️Tuesday🌹
🥟(3) 鱘龍魚子富貴蝦餃/黑松露野菌餃/蘿蔔絲酥餅
🥣(4) 西洋菜豬展湯
🐷(5) 楓糖黑豚肉叉燒
🦐(6)翡翠炒帶子蝦球
🦪(7) 瑤柱蛋白炒飯
🫘(8) 紫米露糖水
🍊(9)奶黃小柑桔 $78
🥢商務午市套餐$428(兩位起)
🌟「紅糖」是香格里拉集團旗下的餐廳。
🏫紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店7樓
☎️ 22525279/22525888
#紅糖#點心 #粵菜 #廣東菜餐廳 #美食 #美味い #香港美食 #美味しい #吃貨
#kerryhotel#kerryhotelhk #dimsum #yumcha #hkfoodie #hkfoodblogger #foodblogger
鱘龍魚子富貴蝦餃/黑松露野菌餃/蘿蔔絲酥餅
紫米露糖水
奶黃小柑桔
  • 蘿蔔絲酥餅
2024-05-07 1140 浏览
紅糖一間回頭左n次既中菜廳💫所有點心都好精緻🌟味道拍得住米芝蓮🤪希望有一日佢可以攞到米芝蓮一星🙂𝐷𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠 📸:1. 𝐵𝑎𝑘𝑒𝑑 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑃𝑢𝑓𝑓𝑠 𝑡𝑜𝑝𝑝𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑊ℎ𝑜𝑙𝑒 𝐴𝑏𝑎𝑙𝑜𝑛𝑒 🐣鮑魚雞粒酥 ($98/ 2 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒𝑠)2. 𝐷𝑒𝑒𝑝-𝑓𝑟𝑖𝑒𝑑 𝐺𝑙𝑢𝑡𝑖𝑛𝑜𝑢𝑠 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠 香梨鹹水角 ($72 /3 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒𝑠) 🥟3. 𝑀𝑎𝑛𝑡𝑖𝑠 𝑆ℎ𝑟𝑖𝑚𝑝 𝑎𝑛𝑑 𝑀𝑖𝑛𝑐𝑒𝑑 𝑃𝑜𝑟𝑘 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠 𝑡𝑜𝑝𝑝𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑆𝑡𝑢𝑟𝑔𝑒𝑜𝑛 𝐶𝑎𝑣𝑖𝑎𝑟 🦐鱘龍魚子富貴蝦餃 ($118/ 3 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒𝑠)4.𝐷𝑒𝑒𝑝-𝑓𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑅𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝐺𝑜𝑜𝑠𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝑃𝑢𝑓𝑓𝑠 🪿一品燒鵝酥 ($88/ 3 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒𝑠)5. 𝐵𝑎𝑘𝑒𝑑 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝑇𝑢𝑟𝑛𝑖𝑝 𝑃𝑢𝑓𝑓𝑠 🥕蘿蔔絲酥餅 ($88 / 3 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒𝑠)6. 𝐷𝑒𝑒𝑝-𝑓𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑆𝑡𝑢𝑓𝑓𝑒𝑑 𝐶𝑟𝑎𝑏 𝑆ℎ𝑒𝑙𝑙 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐶𝑟𝑎𝑏 𝑅𝑜𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒 🦀蟹黄白汁炸蟹蓋 ($268/ 1 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒)7. 𝐵𝑎𝑘𝑒𝑑
紅糖一間回頭左n次既中菜廳💫
所有點心都好精緻🌟
味道拍得住米芝蓮🤪
希望有一日佢可以攞到米芝蓮一星🙂

𝐷𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠 📸:
鮑魚雞粒酥 ($98/ 2 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒𝑠)

香梨鹹水角 ($72 /3 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒𝑠) 🥟

鱘龍魚子富貴蝦餃 ($118/ 3 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒𝑠)

一品燒鵝酥 ($88/ 3 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒𝑠)

蘿蔔絲酥餅 ($88 / 3 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒𝑠)

蟹黄白汁炸蟹蓋 ($268/ 1 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒)

7. 𝐵𝑎𝑘𝑒𝑑 𝐵𝑎𝑟𝑏𝑒𝑐𝑢𝑒𝑑 𝑃𝑜𝑟𝑘 𝐵𝑢𝑛𝑠 ($88/ 3 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒𝑠)🐖
雪山叉燒包 ($88/ 3 𝑝𝑖𝑒𝑐𝑒𝑠)

8. 𝑆𝑡𝑒𝑎𝑚𝑒𝑑 𝑇𝑟𝑎𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑃𝑜𝑟𝑘 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑊ℎ𝑜𝑙𝑒 𝐴𝑏𝑎𝑙𝑜𝑛𝑒 🐡
原隻鮑魚燒賣 ($108)

9. 𝐻𝑢𝑛𝑔 𝑇𝑜𝑛𝑔 𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 𝑇𝑟𝑖𝑜 ($108)
紅糖甜品拼盤 🧁
• 𝐵𝑎𝑘𝑒𝑑 𝑊𝑎𝑙𝑛𝑢𝑡 𝑃𝑢𝑓𝑓 𝑠𝑡𝑢𝑓𝑓𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐿𝑜𝑡𝑢𝑠 𝑆𝑒𝑒𝑑 𝑃𝑎𝑠𝑡𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒
• 𝑆𝑡𝑒𝑎𝑚𝑒𝑑 𝐶𝑖𝑡𝑟𝑢𝑠 𝐷𝑢𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑔𝑠 𝑠𝑡𝑢𝑓𝑓𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐸𝑔𝑔 𝐶𝑢𝑠𝑡𝑎𝑟𝑑
• 𝐶ℎ𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑀𝑎𝑛𝑔𝑜 𝑆𝑎𝑔𝑜 𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐾𝑖𝑤𝑖
琥珀核桃酥🥜.奶黃小柑桔🍊.金果香芒玉露🥭

🌟𝐶𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑝𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛:𝐻𝐾𝐷 $500

#chineserestaurant #chinesefood #food #foodie #restaurant #chinesecuisine #chinese #foodporn #foodlover #dimsum #yummy #instafood #delicious #foodblogger #foodstagram #dinner #foodphotography #asianfood #lunch #chinesefoodlover #bloggers #bestfood #hakkafood #cheflife #naijabrandchick #explore #homecooking #lekki #takeaway #healthyfood
2024-04-20 1051 浏览
Just had an amazing dining experience at Hung Tong, the Chinese restaurant  . The flavors and creativity of the dishes left us in awe! 😍🍽️🌟 First up, we savored the succulent Barbecued Premium Pork with Maple Syrup. The sweet and smoky combination was absolutely divine! 🍁🐷🍤 Next, we delighted in the Stir-Fried Prawns with Mango and Lime. The freshness of the mango and the tanginess of lime perfectly complemented the juicy prawns. It was a burst of tropical flavors! 🥭🦐🥩 We couldn‘t resist trying t

🥩 We couldn‘t resist trying the Deep-Fried Wagyu Beef Cheek, and it was heavenly. The beef cheek was incredibly tender and the deep-frying process added a delightful crunch. It’s a must-try for all meat lovers! 🤤🐂

🥭 To end our meal on a refreshing note, we relished the Chilled Mango Sago Cream with Kiwi. The creamy mango sago combined with the tangy sweetness of kiwi was a delightful treat for our taste buds! 🥝🍨

Hung Tong truly redefines Cantonese cuisine with its creative twist, thanks to the talented Chinese Executive Chef Ken Yu. Each dish was a masterpiece, showcasing Chef Ken‘s passion and flair. 🔥👨‍🍳
2024-03-25 1802 浏览
朋友強烈推薦,今次就黎嘉里酒店嘅呢間中菜館食晚飯,環境好舒適,有海景。另外入面係RED SUGAR係酒吧,食完飯仲可以過隔離飲番兩杯。🔶片皮鴨 $788 ★★★★☆一鴨兩食,即埸片鴨,鴨皮、鴨肉分開,片皮鴨香脆,帶油香感,正!而鴨肉都幾鮮嫩多汁,唔會太乾身,仲食到鴨肉鮮味!配埋甜醬汁、青瓜、京蔥,另一種滋味!兩食仲有生菜夾鴨鬆,香口酥化,加埋豆瓣醬食一流!🔶楓糖黑豚肉叉燒 $338★★★★☆招牌菜之一,叉燒份量唔多但賣相擺盆好靚。叉燒肥瘦適中,每舊都有適量脂肪,分佈平均。咬落軟稔得黎多汁,有豬肉香,加埋楓糖汁,甜而不膩!🔶愛爾蘭黑啤燴牛肋肉 $388★★★★☆起哂肉一件件方便夾,牛肋肉炆到好夠,入味之餘入口融化咁制,完全唔洗點樣咀嚼!食多幾件會膩,4人以上叫會較適合🔶龍蝦湯西施泡飯 $488★★★★★龍蝦湯西施泡飯好正,濃郁得黎又清甜,蝦嘅鮮味勁出,泡飯真係精華所在。龍蝦肉 Q彈爽脆,不自覺食完一碗又在添!🔶鮑汁鱆魚雞粒飯 $268★★★★☆足料伴飯,米飯粒粒分明,夠哂油潤感,每啖都勁多食材,加上有鮑汁,好惹味。🔶松露野菌素千層 $268★★★★☆當日唯一一碟素菜,清清地唔錯。素千層其
🔶片皮鴨 $788
🔶楓糖黑豚肉叉燒 $338
🔶愛爾蘭黑啤燴牛肋肉 $388
🔶龍蝦湯西施泡飯 $488
★★★★★
🔶鮑汁鱆魚雞粒飯 $268
🔶松露野菌素千層 $268
★★★★☆
當日唯一一碟素菜,清清地唔錯。素千層其實係用左腐皮,做到千層酥咁,所以口感好豐富。腐皮索哂松露野菌醬汁,所以清得黎都好濃郁,唔會寡。
🔶檸檬煎雞脯 $268
★★★☆☆
醬汁超正,夠哂酸帶甜,勁開胃。雞肉嫩滑,炸皮好酥脆,但略嫌厚身左小小。
🔶陳醋黃瓜拌珊瑚海蜇 $138
★★★☆☆
呢個就相對普通左啲,都係預想味道,唔算太有驚喜。作為前菜不過不失。
🔶乾清棗皇糕 $78
★★★★★
棗皇糕一上枱已經聞到陣棗香,熱辣辣食落Q彈唔黏牙,紅棗同椰子香好夾,唔會單方面搶哂FO,兩樣夾埋甜而不膩。數一數二食過好食嘅棗皇糕,秒清完馬上再ECORE叫多籠。黎呢到絕對必點呢個甜品
🔶奶黃小柑桔 $78
★★★☆☆
呢個造型別緻可愛,口感煙韌,入面有奶黃餡。細細件,一啖一件啱啱好!

🌟總括:成餐飯都好滿意,菜式好味,環境舒適。仲要望住海景食,必定會再黎!
今次去嘆食真係一個味覺盛宴🍽,而且好有家嘅感覺。首先嗌咗個蒸鹹蛋黃肉餅,賣相純樸得嚟味道層次豐富,肉餅扎實得嚟唔乾,鹹蛋黃又蛋香濃郁,咬落去滿口幸福。跟住係蘿蔔絲酥條,脆卜卜嘅外皮包裹著順滑嘅蘿蔔絲,一啖又一啖真係停唔到口!至於招牌鱔魚粉😋,真係做到絲絲入扣,鱔魚嘅鮮美同粉嘅Q彈完美結合,每一啖都充滿滿足感。講到這家店嘅焗蕃茄牛肉配飯,嗰份牛肉嘅腍滑同蕃茄嘅微酸,攪拌一齊入嘴簡直係完美降落。每種料理嘅口感不俗,分寸拿捏得宜,味道仲相當到位,而且唔會覺得太過油膩或者偏鹹,就算係將平凡食材變身成為精彩嘅料理,我諗呢個正正就係煮食嘅藝術吖嘛!總體嚟講,呢間店給到我嘅係一個滿足同歡樂嘅飯局體驗,唔止味道滿分,嗰種仿佛回到屋企嘅溫馨感覺亦都難以形容。肚皮飽滿之餘,心靈都同樣得到了滋潤。🥢🥢🥢

2023-10-07 2814 浏览
上網睇呢間黃埔嘅酒店夜景好靚仲話啲嘢食係值得米芝蓮嘅評價所以今次趁住生日就嚟呢度試下呢個叉燒做得唔錯,份量雖然唔係多,但係勝在可以俾你選擇半肥瘦又或者係全瘦,個賣相勁靚仔,雖然未做到入口即溶,不過至少咬落去一啲都唔會覺得乾或者鞋,又或者係肥淋淋咕嚕肉肉嘅份量唔算少,配菜方面嘅欣賞佢菠蘿係用新鮮菠蘿,比較可惜嘅係啲肉相對比較細件,食落去嘅時候口感唔係咁明顯,不過咬落去係好脆既另外叫咗個酥炸和牛面頰,望落去有啲似平時食開嘅牛腱,肥瘦分明,咬落去幾有口感,最抵讚嘅係和牛出面啲酥皮勁香脆,唔會好似平時嗰啲炸牛咁樣個皮林晒,另外配上嘅醬汁超好食,味道偏鹹,配合埋唔算好多調味嘅和牛啱啱好!必食!最後驚唔夠飽嗌咗個瑤柱炒飯,啲配料都好足夠,同埋個份量都好大,雖然味道比較淡,但係配埋餐廳提供嘅豆瓣醬辣椒醬等嘅醬料,就已經好好味,帶埋小朋友嚟食都好適合!溫馨提示就係兩個人真係食唔晒呢個飯,多啲人食就一定要嗌呢個啦!
上網睇呢間黃埔嘅酒店夜景好靚

仲話啲嘢食係值得米芝蓮嘅評價
所以今次趁住生日就嚟呢度試下
菠蘿咕嚕肉

瑤柱糙米海鮮炒飯

2023-10-07
2023-09-08 2355 浏览
家庭聚會我哋今次選擇了嘉里酒店紅糖餐廳,餐廳環境10分優美竟然中菜都可以對住海景非常舒服。我哋今次叫咗唔同嘅點心:紅糖金魚餃,師傅整到成條金魚敢,非常可愛。蒜泥白肉卷,師傅整得非常精緻豬肉包住青瓜絲識落10分清爽。非常推薦佢哋嘅灌湯餃,用上新鮮雞湯識落好有如此嘅感覺。我第二叫咗唔同嘅點心,蝦餃王燒味拼盤芋角等等,推薦大家試吓佢哋非常淋身嘅叉燒。大家家庭聚會,可以你試吓嘉里酒店嘅中菜廳紅糖。紅磡紅鶯道38號嘉里酒店7樓

紅糖金魚餃,師傅整到成條金魚敢,非常可愛。

蒜泥白肉卷,師傅整得非常精緻豬肉包住青瓜絲識落10分清爽。

非常推薦佢哋嘅灌湯餃,用上新鮮雞湯識落好有如此嘅感覺。

大家家庭聚會,可以你試吓嘉里酒店嘅中菜廳紅糖。

紅磡紅鶯道38號嘉里酒店7樓