2020-04-10 1141 浏览
紅茶餐廳最近變成個下午茶之選第一次去食係想食西多士見到下午茶有流心西多士就叫左 $33都唔錯 真流心 唔係就咁叮片卡夫芝士奶茶係港式奶茶 岩我口味不過吸引我嘅其實係隔離枱嘅炸雞髀第二次我就試咗佢嘅炸雞髀$38跟着就試左我第三第四第五次炸雞髀係要等半小時第一次唔知 呀姐話要食就要等熱辣辣 好juicy 有少少咖喱粉味道唔錯 又大隻亦都試過沙嗲牛肉包伴薯皇$34一上枱個樣真係唔靚沙嗲牛肉的味道唔錯入味 夠林不過個包真係太林 麻麻地 應係係甜餐包 同沙嗲唔太夾如果烘熱左會好一點或者配返公仔麵 齋食牛肉有點鹹芝士炒蛋魚柳包配薯皇$34 普普通通 個雞蛋炒得太熟常餐金寶豬扒湯通粉$48轉左公仔麵塊豬扒都好大男人喜愛仲有滑蛋同厚多士抵食呢度嘅厚多士每次都好脆 好食板燒黑椒牛扒意粉$52有驚喜 有成兩塊牛扒 男人好滿足 也有試過早餐蒜蓉鐵板牛扒伴牛肉腸$41仲有炒蛋厚多士有次試晚餐 店員推介鹿兒島蔥燒豬髀肉 $50好好食 好抵 可惜之後未遇到呢度嘅白湯都唔錯飲得過
紅茶餐廳

板燒黑椒牛扒意粉
鹿兒島蔥燒豬髀肉
白湯
2020-02-26 539 浏览
今日去開渡船街做野 就醒起可以食下紅茶冰室 就係偉晴街入面 下午茶時間 人流唔多以卡位為主 金湯豬扒湯通粉 $48 豬扒好大塊 食落夠味唔鞋口跟餐仲有個炒蛋同埋多士已經搽好牛油香脆鬆軟 炒蛋炒到啱啱好唔會太老同事叫左 瑞士汁 雞翼撈公仔麵$34佢話個汁好正同我見到啲雞翼都好大隻不過就散叫唔係餐餐肉雙蛋公仔麵$30下次嚟可以試埋佢招牌菠蘿包
以卡位為主

不過就散叫唔係餐

餐肉雙蛋公仔麵$30

下次嚟可以試埋佢招牌菠蘿包

2020-02-18 268 浏览
過開嚟做嘢,沿途不停留意有咩好食,諗起呢排都實在太多時間,大部份都係慢食,食嘅份量又多又重型,變咗好耐都冇食過茶餐廳,一於睇吓有咩好食,趁住仲有午餐,一睇餐牌就被忌廉薯仔湯吸引住,平時通常係忌廉粟米湯或者忌廉雞湯,忌廉薯仔湯通常要西餐廳先至會有,飲落薯仔已經煲溶左,令到忌廉湯柔軟順滑,質地比較厚,墨西哥雞扒拼薯菜更加驚喜,原本以為係薯條加雜菜,點知係焗薯,感覺更加健康,雞扒係原隻雞髀拆肉,炸得乾身完全逼出油份,咬落非常脆,茶餐廳價錢但係可以食西餐質素,我賺咗
2019-12-29 525 浏览
原本黎到佐敦 想食另一間嘅但點知執鬼咗粒囉仲要去到先知佢執咗粒 跟住上網睇下附近有咩食啦唯有咁就亂咁睇下有冇咩餐廳但最後都係揀咗間茶記食咋呢間叫紅茶冰室嘅茶餐廳都係一啲街坊式嘅茶餐廳黎我地就叫咗兩樣嘢食嘅干炒牛河炒得唔係特別靚火喉麻麻啲牛肉有少少靭添麻麻地嘅一個干炒牛河脆皮雞扒蒜茸汁飯個雞扒都幾大塊下煎得都幾香下主要黎講都係塊雞扒幾大笟飯又多 食到好飽味道上就都係一般港式茶餐廳質素兩杯凍飲全部加埋$113
原本黎到佐敦 想食另一間嘅
味道上就都係一般港式茶餐廳質素
兩杯凍飲
全部加埋$113

2019-12-08
$56.5 (晚餐)
2019-12-02 352 浏览
早前Lunch 去左紅茶冰室食常餐🍽平時叫常餐 或是日午餐味道都幾好👌🏻👍🏻👍🏻但當日吾知做咩事, 食物水準差左🙈🙈因為是日午餐吾係好岩食, 所以叫左常餐食,食食下牛油多士先記得未影相🙈🙈🥚炒蛋🍳今日真係吾係好掂🙈🙈好咸🙈🙈🍞但牛油多士香脆好味👍🏻👍🏻又係食食下先記得影相🙈🙈但通粉份量係比平時小左d🙈🙈🐽豬扒👌🏻
早前Lunch 去左
紅茶冰室
食常餐🍽
平時叫常餐 或是日午餐味道都幾好👌🏻👍🏻👍🏻
但當日吾知做咩事, 食物水準差左🙈🙈

又係食食下先記得影相🙈🙈但通粉份量係比平時小左d🙈🙈

🐽豬扒👌🏻
2019-10-02 598 浏览
彌敦道果間去過好多次,我以為得一間冇分店,後尾發覺原來都開唔少,唔知邊間先係本店呢?平日食開常餐,$4x,你問抵食就一般啦,其實佢材料好簡單,但唔知咩魔力吸引我食左幾次,今次就黎左呢度食早餐啦!十一點左右,人都多!早餐就$3x,同常餐食嘅野近似,早係將常餐嘅奄列變成早餐嘅炒蛋!所有野都做到恰到好處!蛋夠滑,有d人鍾意更水溜溜,我覺得呢個最好!沙嗲牛肉出前一丁,麵唔淋唔硬剛好,陣陣麻油味都好出,我試過上cafe食出前一丁麻油味冇咁出架!最重點就係個餐飽,我唔識形容,香甜鬆,好多年前一間餐廳見博洛尼亞食過之後就冇見過,好好食吖!因為十一點已經同時可以叫午餐,所以見左個通粉,呢個唔掂又乾又硬,原來我每次都食常餐一d都唔傻

早餐
2019-09-30 338 浏览
Near office and opens early. If lunch at 11am, would come to this cha chaan teng for breakfast.Deep-fried fish fillet, scrambled eggs, toast and sausageI love deep-fried fish fillet. The fish fillet was a little over-fried and the crust was a bit burnt. I was a little disappointed with that. Other than that, other food taste alright. Ordered hot milk tea with sweet condensed milk too. Taste smooth and has heavy tea taste.

2019-09-29 282 浏览
上個禮拜六又啱啱瞓醒又唔又唔想諗食咩最好就係落去樓下嗰啲茶餐廳度食,就揀咗呢間紅茶冰室,我就最鍾意等你睇吓午餐時段嗌佢嗰啲下午茶餐帶咗個公司三文治餐我老婆就揀咗一個沙嗲牛肉湯出前一丁,又係好快靚正嘅選擇,性價比高。
今日早左放lunch (11am) , 未想食午餐,但大部分餐廳都已經冇哂早餐,難得紅茶冰室早餐做到11:30am, 行到過黎都仲可以食個平平地既早餐,幾抵!早餐食嗌一定係食多士,剪雙蛋,火腿通!我最鐘意就係蛋同多士夾埋一齊食,例牌一定係煎蛋instead of 炒蛋, 因為夾埋一齊食有多士既甜香,又有蛋既鹹香!煎蛋一咬落去流心勁正,蛋黃流哂落多士到!呢度既火腿通仲有鮑片絲,唔會好單調!奶茶又香又滑!埋單都係$3X! 呢個香港經典早餐set真係食極都唔會厭!🤤 !

呢個香港經典早餐set真係食極都唔會厭!🤤 !
2019-07-20 374 浏览
紅茶係我平時食下午茶經常去的餐廳主要係為左食佢的雞翼同多士.KING餐 $52瑞士雞翼撈公仔麵配嫩滑炒蛋+香酥丹麥多士奉送香濃咖啡或茶.瑞士雞翼撈公仔麵雞翼唔會好咸,啱我口味好好食但個公仔麵就偏淡,淡淡的瑞士汁味嫩滑炒蛋+香酥丹麥多士炒蛋就正常,唔係特別滑多士外邊個包皮好脆,入邊軟熟,名符其實的外脆內軟菠蘿油 $11見到隔離枱食菠蘿油,所以我都叫左菠蘿油個皮超級脆,好似曲奇餅牛油分開上,仲有冰冰住,夠凍
紅茶係我平時食下午茶經常去的餐廳
主要係為左食佢的雞翼同多士
KING餐 $52
瑞士雞翼撈公仔麵
配嫩滑炒蛋+香酥丹麥多士
奉送香濃咖啡或茶
瑞士雞翼撈公仔麵
雞翼唔會好咸,啱我口味好好食
但個公仔麵就偏淡,淡淡的瑞士汁味
KING餐  瑞士雞翼撈公仔麵
嫩滑炒蛋+香酥丹麥多士
炒蛋就正常,唔係特別滑
多士外邊個包皮好脆,入邊軟熟,名符其實的外脆內軟
KING餐    嫩滑炒蛋+香酥丹麥多士
菠蘿油 $11
見到隔離枱食菠蘿油,所以我都叫左
菠蘿油個皮超級脆,好似曲奇餅
牛油分開上,仲有冰冰住,夠凍
菠蘿油
2019-07-17
KING餐  瑞士雞翼撈公仔麵
KING餐    嫩滑炒蛋+香酥丹麥多士
菠蘿油
2019-06-15 400 浏览
屹立在佐敦小街的茶記,人流常滿,今次再吃特餐多士脆脆的,不會過火也不是林,也不用加錢,火腿奄列,味道剛好,不是太油膩也不會太乾沙爹牛肉麵:牛肉十分好味,適中的辣度,牛肉有咬口但不會靭,麵軟硬度適中,我認為現在能有這樣水平的牛肉麵實在不易找熱檸茶:茶味道濃郁,正
屹立在佐敦小街的茶記,人流常滿,今次再吃特餐
特餐
熱檸茶:茶味道濃郁,正
特餐
2019-06-04 328 浏览
放工同女朋友唔知食咩去,行行下就去左間茶記。門面都幾靚。 入去坐低,見到裝修到好似以前既冰室,坐位大部以卡位為主。 我叫左個咕嚕肉,肉炸得唔錯,即使淋左醬汁都仍然好鬆脆,唔會話冧晒。醬汁酸甜適中,食落好開胃。叫小菜可以加多15蚊升級成套餐,有飯有湯同飲品揀。湯可以揀白湯同紅湯。 佢既紅湯好濃味,真心唔錯。而女朋友就叫左個焗豬扒飯,豬扒好肥,又唔會焗到太乾。而個蕃茄汁對我黎講略為酸左少少,但送飯係幾開胃!如果諗唔到食咩或者想食下茶記,可以一試!

如果諗唔到食咩或者想食下茶記,可以一試!
2019-05-31 318 浏览
都知道佐敦要搵一間好食又乾淨既茶餐廳係好難由期本人在佐敦返工咁多年,食左咁多間有時想飲杯好飲既奶茶,坐得舒舒服服既茶記真係好難搵,你知啦,有D茶就連公仔麵都可以整得好難食........ 呢間茶記真係有水準,中午lunch 實爆,不過唔洗等好耐
都知道佐敦要搵一間好食又乾淨既茶餐廳係好難
由期本人在佐敦返工咁多年,食左咁多間
有時想飲杯好飲既奶茶,坐得舒舒服服既茶記
2019-05-31
下午茶
2019-05-27 278 浏览
是日同同事食早飯,十二點幾呢的時間無乜選擇底下去咗食紅茶冰室,諗住快靚正。見到午餐餐牌有滑蛋脆脆魚柳,我同同事兩個人都叫咗呢個,我就選擇咗跟薯菜,而同事就揀咗意粉。我哋兩個心目中嘅滑蛋脆脆魚柳都係炒蛋加吉列魚柳,點知嚟到係一碗芡汁中式粟米斑塊走粟米嘅餸,我哋兩個人頓時O咗咀,因為完全冇諗過係咁。我哋都問過其他朋友同事如果佢哋見到呢個餐牌,佢哋都會以為係我哋想像中嘅炒蛋炸魚,所以都覺得間餐廳有少少誤導顧客。個薯菜就冇乜誠意,白烚椰菜同加咗少少沙律醬同蔥粒嘅焗薯,個椰菜好硬,意粉就真係plain嘅意粉。餐湯都係普通茶餐廳貨色忌廉湯。其實$46嚟講都算係咁,只係理想同現實有出入,令到成件事有啲失望。
餐湯
滑蛋脆脆魚柳
椰菜
2019-05-02 308 浏览
依間茶餐廳已經食過好多次,佢係識啲好基本嘅茶餐廳美食,但係佢嘅性價比高,同埋啲嘢食好有質素,所以好多時都要等一陣位。其實茶餐廳做到咁都算係幾成平凡中見真章,佢嘅沙嗲牛肉公仔麵好好食,最驚就係啲公仔麵浸到林晒先來,有時又會見到嗰碗公仔麵好似根本冇煮過,呢度係啱啱好。早餐炸魚柳令我喜出望外,佢嘅粉唔多,真材實料係好多魚肉,蛋同埋腸都係新鮮熱辣辣。其實佢嘅嘢食真係普通貨色,但係真係會令我不斷黎食,大大話話都識咗10幾次,最鍾意係嗌小菜,有一碟叫做薯仔牛肉粒,甜甜地送飯一流。總括嚟講,會再黎!

總括嚟講,會再黎!