2020-02-26 357 浏览
今日大食妹同朋友仔行完城門水塘, 過咗去大窩口食個下午茶醫肚 偶爾見到呢間紅茶冰室, menu嘢食睇落好啱胃口, 所以就入咗去試下啦<招牌沙嗲牛肉麵特餐>大食妹真係超鍾意食沙爹牛肉麵呢間冰室嘅牛肉份量都幾多, 麪質煙韌火腿奄列份量非常大, 多士外脆內軟<香炸雞髀伴薯皇>朋友仔就嗌咗份香炸雞髀伴薯皇, 食完表示炸得燶燶地幾好食<酥皮叉燒包>另外大食妹見佢嘅酥皮叉燒包都幾抵, 所以嗌咗份出到嚟比想像中大好多裏面有好多嘅叉燒混合肉碎, 食落好滿足

<招牌沙嗲牛肉麵特餐>
大食妹真係超鍾意食沙爹牛肉麵
呢間冰室嘅牛肉份量都幾多, 麪質煙韌
火腿奄列份量非常大, 多士外脆內軟

<香炸雞髀伴薯皇>
朋友仔就嗌咗份香炸雞髀伴薯皇, 食完表示
炸得燶燶地幾好食

<酥皮叉燒包>
另外大食妹見佢嘅酥皮叉燒包都幾抵, 所以嗌咗份
出到嚟比想像中大好多
裏面有好多嘅叉燒混合肉碎, 食落好滿足
  • 招牌沙爹牛肉麵特餐
  • 酥皮叉燒包
2019-10-23 741 浏览
有一段時間冇嚟紅茶食早餐,印象中以前坐位較闊落,現在位多咗,但較迫夾,入到嚟,個種活力同以前一樣,因哩到既員工工作非常勤快,見有人到,會主動安排位置,又會即時收拾枱上的碗碟今早叫左個招牌沙嗲牛肉麵,煎蛋+香酥丹麥多士都係$34蚊,真心覺得呢個價錢+呢個食物質素好抵食食物好快上枱,沙嗲牛肉麵,港式味道,沙嗲味雖然唔多重,但好彩牛肉好淋滑,而且有咬口(唔係比梳打粉拿到死淋冇晒質感果亭)加番唔小分。蛋煎得好靚,好滑,香酥丹麥,好香牛油味,入口似牛角酥,够酥軟

食物好快上枱,
2019-10-15 370 浏览
這餐廳裝修後重開兩星期左右,裝修後,坐位多咗,但較迫。紅茶招牌早餐,係沙嗲牛肉麵,一直都係好受歡迎,目測大概3個人就有1個會叫。今日叫咗個脆脆魚柳伴德國腸,炒蛋,香酥丹麥多士,呢個早餐係裝修後先有。魚柳,size好大,炸得好香脆,蘸沙律醬,入口香脆長長的德國腸,外皮脆脆,好有腸仔的香味香酥丹麥多士,係我最鍾意食既(裝修前已停供應一段時間),本身丹麥多士,已經好有牛油的香,包質好好酥軟,再係表面塗上一層牛油,真係好邪惡但又好好味奶茶真係唔駛講,奶香茶滑
這餐廳裝修後重開兩星期左右,裝修後,坐位多咗,但較迫。

魚柳,size好大,炸得好香脆,蘸沙律醬,入口香脆

長長的德國腸,外皮脆脆,好有腸仔的香味
奶茶真係唔駛講,奶香茶滑

2019-10-14 182 浏览
Want to have hk style afternoon tea. Ordered French toast with cheese, used condensed milk instead of syrup. You can feel the heat when it served on the table. I can taste the egg inside the French toast. Highly recommended this.Another chicken wings with salad. The chicken wings were so hot but the salad was room temperature.
2019-10-13
2019-09-29 272 浏览
星期日去食紅茶冰室真系多人到爆。🥴11點30去到已經排長龍 我哋2個人入到去坐卡位張枱好細又同人搭枱 叫餐都等左好耐 😬嗌左今日嘅午餐a 黑椒汁肉眼扒 有中湯/紅湯/白湯揀 亦有飯/薯菜/意粉選擇由於張枱太細 飲品都唔夠位放 因為驚阻住對面嘅食客😅食物種類繁多 價錢亦算合理
星期日去食紅茶冰室真系多人到爆。🥴
11點30去到已經排長龍 我哋2個人入到去坐卡位
張枱好細又同人搭枱 叫餐都等左好耐 😬

由於張枱太細 飲品都唔夠位放 因為驚阻住對面嘅食客😅

食物種類繁多 價錢亦算合理
2019-09-29
1K
2019-07-26 440 浏览
食冰室一定要食常餐😂 而沙嗲牛面就係我all time favourite,我極力推薦呢間紅茶!牛肉嫩,係林但冇醃爛晒鮮牛肉,麵又唔會浸林晒,湯唔使浸滿晒,岩岩好就得。奄列好食,多火腿!蛋又唔老,多士脆。其他朋友食午餐,我冇試但佢地就話好有鑊氣。賣相都好好

其他朋友食午餐,我冇試但佢地就話好有鑊氣。賣相都好好
2019-06-11 375 浏览
有日行完熊貓 唔知食乜好 喺熊貓裏面兜嚟兜去又揀唔啱心水 咁諗住兜出去睇吓有冇街坊街坊茶餐廳 行吓行吓就行咗去大窩口邨 係大街嗰邊有間叫紅茶冰室 幾出名下 係細街呢邊又有間叫紅冰室嘅嘢 唔知有冇關係呢行過見到晚市都有啲人 就走咗入去試食啦 叫咗個生炒骨 加飯要加$10 加嘢飲加飯要加$20 落完order 等左一陣 生炒骨就到啦 賣相係幾吸引嘅 幾靚 但係咬落去就...... 啲粉好厚好厚 舊骨又 基本上係食粉 冇乜肉食 佢仲要話呢個生炒骨代表作之一 唔係幾交到貨囉

2019-05-14 361 浏览
不嬲知出面食飯唔太健康但奈何呢期屋企無煮家飯食,唯有相約友人去食小菜加白飯。平時食紅茶都係鍾情個沙嗲麵set,今晚就去中菜館試試個小炒質素。好似好多味都有,德國豬手都食到,心大心細咁蝦醬炒牛肉通菜🍃真心幾大碟,通菜堆到山咁高,有菜食可以路路暢通碟野有wok氣唔會太重味,但調味岩岩好幾有水準菠蘿生炒骨🍍排骨用麵粉裹身炸,炒香醬汁、洋蔥、甜椒、菠蘿再混炒,排骨係真排骨無咩肉,但醬汁酸酸甜甜幾送飯兩個人埋單位150左右,其實個量真心幾大,街坊生意下次黎再叫唔同既野見隔黎枱既煲仔菜都好吸引!

好似好多味都有,德國豬手都食到,心大心細咁

碟野有wok氣唔會太重味,但調味岩岩好
幾有水準

兩個人埋單位150左右,其實個量真心幾大,街坊生意
下次黎再叫唔同既野見隔黎枱既煲仔菜都好吸引!

其實間唔中都會同老婆去食下小菜。不過宜家發覺每況越下!唔知係咪星期三晚,賽馬日關係!叫3個送!三個都係唔好食!叫左個美極煎海蝦!上檯其實唔太熱,D蝦好明顯唔係新鮮!因為蝦身係淋⋯⋯再食唔夠香同冇美極既惹味,唔夠咸!另外薯仔牛柳,如果食左深水步萬發。同尼到冇得比,薯仔真係薯仔冇咩味,牛柳用梳打粉「那」到淋晒。最過份既係啫啫通菜!我諗起網上既廚房影片。啫個煲都成鍋水咁!真係半鍋係水注注!仲要成煲冇味!今餐冇咩點食就走⋯⋯⋯尼間野 好飄忽⋯⋯

今餐冇咩點食就走⋯⋯⋯
尼間野 好飄忽⋯⋯
2019-03-13
2019-02-13 443 浏览
今個星期難得係荃灣返工,阿姐帶左我地去食好野。佢話呢間紅茶佢成日食,個菠蘿油不得了,我同另一個細嘅都好期待。我地等左十幾分鐘就入得。間餐廳裝修走懷舊路線,入到去睇都有幾多位。我地要叫左啲lunch set,我就叫左泰式香茅飯$49,會跟一碗湯同飲品。今日嘅湯係蕃茄湯;飲品就叫左熱檸水。碗蕃茄湯隻色偏橙,而唔係紅色;內面好足料,滿滿洋蔥,飲起黎似重茄味嘅羅宋湯!而主菜,香茅豬一啲都唔泰式,無甜酸醬反而有好多汁。睇落似汁燒豬扒!呢份豬扒好好食,煎得好香,份量又多,連跟嘅菜都好好食,相當有誠意!推薦!最後,我地3個人share左一個新鮮出爐嘅菠蘿油,牛油完美溶化,完美嘅午餐!

而主菜,香茅豬一啲都唔泰式,無甜酸醬反而有好多汁。

2019-02-12
2018-10-29 778 浏览
偶然都會到這裡用早餐,經常都人很多。水準算不錯的。其實不遠,街的另外一邊也有一間。人也不小的。既然那麼受歡迎,就介紹一下。今天點了牛肉麵,炒蛋多士熱奶茶。$32抵唔抵見人見智。牛肉麵牛肉不少,沙嗲味都幾重,麵今天不錯,不太淋不太硬。不過整個牛肉麵熱一些會比較好。但公仔麵的確要些時間處理,會一碗一碗做的茶餐廳相信不多。炒蛋賣相不錯,也很嫩滑。多士牛油比較多,合重口味食家。奶茶也很好。餐廳環境也很舒適。多人的餐廳有些時候,服務可能會未能令全部人滿意。但總括來說,你見這餐廳常常都很多人。就明白概括來說還是值得推薦的。
$32 (早餐)
2018-09-20 593 浏览
近來返工前,成日都去茶記食個早餐先。藍妹慣左食沙嗲牛肉麵,鐘意加左沙嗲既湯味,然後再加隻煎蛋。—紅茶既包都係藍妹食過幾間之中,最好食既,佢唔係普通方包,唔會淡而無味又乾。😉 烘過既,牛油融哂去個多士到,鬆化既口感,比個讚👍蛋就差少少,因為藍妹好怕好生既蛋,紅茶既就偏偏係生得不能再生。😖不過佢隻蛋其實好大隻,蛋黃係咁多間最大隻既,唔知係咩牌子,但味道唔係藍妹鐘意既。😞沙嗲汁好多,令到個湯偏咸,好重味啊!😮麵既軟硬度適中,最怕啲林哂既,一pat野咁😫—紅茶都算係我返工前最常幫襯既一間,成個餐水準最平均。不能不提,果到朝朝都坐滿人,近乎次次都要搭枱,所以大概睇得出質素唔差。
近來返工前,成日都去茶記食個早餐先。
藍妹慣左食沙嗲牛肉麵,鐘意加左沙嗲既湯味,然後再加隻煎蛋。
烘過既,牛油融哂去個多士到,鬆化既口感,比個讚👍
沙嗲汁好多,令到個湯偏咸,好重味啊!😮
麵既軟硬度適中,最怕啲林哂既,一pat野咁😫

紅茶都算係我返工前最常幫襯既一間,成個餐水準最平均。
2018-07-29 643 浏览
呢間嘢新開時服務態度還可以、 但做耐咗之後、 班侍應同收銀嘅態度都好差、 可能真係唔憂做掛、 落柯打嘅時候、 班侍應粗聲粗氣、 好似要佢請我食咁、 俾錢嘅時候仲谷氣、 就咁將啲散紙劈落個兜度、 大佬呀……我係嚟消費㗎、唔係嚟受氣㗎、 所以我會再幫襯、 black list
2018-07-27
早餐
2018-06-02 708 浏览
今早去大廈街的紅茶食早餐,由於有其中一位家人是食素的,這間餐廳沒有供應素食早餐,落單時向員工要求將麵上的沙爹牛肉用碗仔另上,當時的員工話可以的,落單後,有另一位女職員來說公司規矩不可以咁另上,我再解釋多一次理由佢都話公司規矩唔得。多一個碗可能令到佢地洗多咗、做多咗、辛苦咗,咁你地係就講清楚啦!落單時有人話得,落單後有人話唔得。唔得我咪走囉!呢道唔止得你一間茶記,仲有大把選擇囉⋯⋯不知所謂,再嚟多一次都浪費時間。
2018-06-02
$40 (早餐)
2018-04-02 722 浏览
如果當天想吃甜的,我的下午茶首選必定是西多士,其次是菠蘿油、紅豆冰。紅茶冰室就一次過滿足我三個願望!金黃色的西多士、海量的煉奶、厚切的牛油,淨係見到都已經重左幾磅。切開之後,冇影到裡面好似瀑布咁流出黎既芝士,因為真係忍唔到比相機食先,我要先吃了!本身會以為芝士係咸既食物,加入甜甜的西多士裡面會唔會怪怪的,點知夾到痴線!令成件事邪惡十倍!每一啖都有幸福的感覺,冇吹水!又係厚切牛油!加上超脆皮菠蘿油!完全無可挑剔!杯紅豆冰又係水準之作!但美中不足係冇粗飲管,請問點解冇粗飲管要賣紅豆冰?整體黎講真係十分好,除左冇粗飲管之外。

紅茶冰室就一次過滿足我三個願望!

芝士流心西多士

菠蘿油配紅豆冰

整體黎講真係十分好,除左冇粗飲管之外。
芝士流心西多士
菠蘿油配紅豆冰