接咗都要寫,買麵包嗰陣,由於外面玻璃貼上嘅麵包名完全同擺放嘅麵包不同,我好有禮貌問姐姐仔這個是否菠蘿紅豆包,佢直接同隔離執麵包嗰位話菠蘿紅豆包,問佢是否$9,佢語氣學足以前士多啲亞婆咁強調”8蚊姐”, 其實唔需要講個”姐”字囉!講真,澳牛都你咁語調咁衰啦!
接咗都要寫
2024-08-05 278 浏览
紅茶冰室的雙拼飯絕對是香港小食文化的經典代表作。叉燒和油雞兩種風味融合,既有鮮嫩的烤肉香,又有酥脆入味的炸雞口感,搭配香滑的白飯,整個組合美味十足。每口都能感受到食材的新鮮與細緻。醬汁恰到好處,不會過於濃郁而蓋過了肉類的本味。一碗雙拼飯滿足了咸甜並濟的味蕾,是香港特色小吃中不可多得的絕佳選擇。無論是午餐還是晚餐,這道雙拼飯必會令你回味無窮。
2024-08-04 316 浏览
返工日子,星期五,就唔帶飯啦,出去食吓飯慶祝吓happy friday,因為附近冇乜好食,而且午餐時間亦都好多人,所以我就揀咗紅茶冰室。紅茶冰室喺其他旅遊區,例如尖沙咀旺角呢啲地方好多大陸人會去呢度食,畢竟佢因為係小紅書推介嘅網紅餐廳。不過嚟到觀塘,呢度就冇咁多人啦。我嗌咗個常餐,係沙嗲牛麵,牛肉嘅份量都好多,午餐嚟講好飽肚,仲有一個奄列,入邊嘅火腿滿滿,非常好味。配合埋一杯凍咖啡,午餐嚟講真係好提神。
2024-08-02
2024-07-24 345 浏览
紅茶冰室喺一間以傳統茶餐廳風格經營嘅地方,我食左佢哋嘅早餐,包括沙嗲牛肉麵、榨菜肉絲米粉、牛油餐包同剪雙蛋。餐廳氛圍樸實,係傳統茶餐廳既擺設。沙嗲牛肉麵個湯底夠濃郁沙嗲味,牛肉又多彈牙同新鮮。榨菜肉絲米粉清爽可口,榨菜酸辣開胃。牛油餐包香脆酥軟,剪雙蛋煎得恰到好處,蛋黃流心,又唔會太過油。早餐黎講,性價比高,又唔會太貴,又食到咁既質素如果係附近番工既朋友,建議可以食個靚早餐先行去番工,醒個神先,哈哈

餐廳氛圍樸實,係傳統茶餐廳既擺設。

沙嗲牛肉麵個湯底夠濃郁沙嗲味,牛肉又多彈牙同新鮮。

榨菜肉絲米粉清爽可口,榨菜酸辣開胃。

早餐黎講,性價比高,又唔會太貴,又食到咁既質素

2024-07-24
$40 (早餐)
2024-06-12 681 浏览
今日同同事一齊食lunch,入到去坐低點完餐然後發覺越嚟越熱🥵,問職員可否較大啲冷氣,個職員話原來冷氣已經壞咗成個月。叫我哋下次入嚟之前問下究竟冷氣整好未😅結果我哋一路食一路流曬汗。其實可以在門口貼張告示話冷氣有故障,等食客自己選擇幫唔幫襯,唔係入到嚟坐落覺得熱,問職員先至同客人講話冷氣壞咗。

結果我哋一路食一路流曬汗。

2024-06-09 542 浏览
啱啱6點左右嗌咗個晚餐鴛鴦排加個焗飯佢話個焗飯要等10分鐘等完之後攞個外賣出嚟我又冇留意翻到屋企成個晚餐無左 但係又有個包同湯架喎個晚餐都80蚊又唔係平諗住打電話落去又打唔通 而家得一個飯兩個人食😅
啱啱6點左右嗌咗個晚餐鴛鴦排加個焗飯
諗住打電話落去又打唔通
而家得一個飯兩個人食😅
外卖自取
2024-05-22 558 浏览
今朝拎架車去做service。。。係附近搵早餐食。。。有金記,龍城同紅茶。。。。最後就去左紅茶冰室試。首先講一講個環境。。入去坐卡位。。。附近都聞到陣 ‘up‘味,感覺有d霉霉地。每人叫左一個早餐沙嗲牛面同炸菜肉絲米粉每個餐都跟炒蛋同吐司。。。。吐司係鬆軟既。。。炒蛋都夠滑。。可惜係個主食。唔夠熱。質地怪怪的。。。。為一讚既係杯奶茶。。。叫左杯熱奶茶少奶。。茶味濃郁。。。成個早餐最好既野就係杯茶。。。
今朝拎架車去做service。。。
係附近搵早餐食。。。
有金記,龍城同紅茶。。。。
最後就去左紅茶冰室試。

每人叫左一個早餐
沙嗲牛面同炸菜肉絲米粉
每個餐都跟炒蛋同吐司。。。。
吐司係鬆軟既。。。炒蛋都夠滑。。可惜係個主食。
唔夠熱。質地怪怪的。。。。
為一讚既係杯奶茶。。。叫左杯熱奶茶少奶。。
茶味濃郁。。。成個早餐最好既野就係杯茶。。。
2024-04-29 535 浏览
星期日又係觀塘呢間紅茶幫襯,已經唔知第幾次啦。今日叫左牛丸魚蛋米粉轉冬蔭公湯底。等左5分鐘左右就上菜啦,照舊好快手。但我一飲果湯,嘩!咁酸既?唔係第一次叫冬蔭公湯底,之前都好正常幾好食,唔知點解今日出左事。希望只係今日啦。
星期日又係觀塘呢間紅茶幫襯,已經唔知第幾次啦。

牛丸魚蛋米粉(冬蔭公湯底)
2024-04-28
2024-03-28 810 浏览
好耐好耐冇食菠蘿油,菠蘿油係香港地道美食文化嘅代表之一!不過好食嘅菠蘿油係難得,要整個包嘅狀態脹卜卜,皮脆剛好蓋住整個包,裂紋較多,甜度亦都要合比例;然後舊牛油要有足夠大,亦要有足夠厚度,並且夠凍,咁樣上枱嘅時候你先可以仍然見到嚿牛油軟好嘅狀態,而有足夠冰凍咬入去嘅時候就可以食到冰火融合嘅狀態😋我食過好多間菠蘿油,我覺得最好食最好食係呢一間佢嘅狀態每一次食都保持到,再加上佢個超級無敵凍鴛鴦就係最完美嘅組合!另外,在嗌咗吉列豬扒咖喱意粉,同熱奶茶。吉列咖喱豬扒非常熱及脆身,顏色均勻已有金黃,豬扒有足夠嘅厚度咬落去誇誇聲非常香脆可口佢啲咖喱亦都非常之香辣適中係港式咖喱嘅味道。都係我最推介嘅港式咖喱啊!😋我覺得熱奶茶可以試到一間茶餐廳水壩嘅水準拉同茶嘅配合比例係要好完美先可以飲到入口順滑有茶葉奶香平衡而又有厚度嘅!呢度做得到所以我會選擇喺呢度飲凍或者熱奶茶都非常之享受!

2024-03-20
2024-03-28 417 浏览
带位超级垃圾,趕客以后唔會再去吃完好受氣,等咗10分鐘食物未到照埋單走人,費事睇人面色以前走街路過都會同朋友一起吃'經過呢次唔會再食真失望,所以員工服務好重要,别以為有點名氣,趕客作死文化遲早自吃其果
2024-02-20 964 浏览
還好啦去觀塘上堂之前,食啲嘢先,見網上話呢間紅茶冰室都幾唔錯,就試下。食後感:都算係咁啦!先講食物,下晝5:48分仲有下午茶餐,叫咗個$42既單拼叉燒飯,飯🍚唔會太腍,ok的👌🏻叉燒都算幾好食,半肥瘦,仲有條菜。$42黎講真係唔差。至於服務方面,就真係睇人。舉手落單,一個人見到扮見唔到,另外一個見到啦,話「講呀!」😅但檸茶來的那個侍應又有禮貌,所以真係有好有唔好。收錢的姐姐則一邊睇電話一邊收錢。整體來講都可以既。
還好啦

食後感:都算係咁啦!

叉燒都算幾好食,半肥瘦,仲有條菜。
$42黎講真係唔差。

但檸茶來的那個侍應又有禮貌,所以真係有好有唔好。
收錢的姐姐則一邊睇電話一邊收錢。

整體來講都可以既。

2024-02-11 687 浏览
大年初二返完觀塘教會搵食😋但係平時去開既大盛新年冇開,一大班人好彩有先頭部隊搵到12個位,不過推BB車入去有一級樓梯同通道好窄,要摺埋BB車放埋一邊。諗緊食午餐🥣好定常餐特餐快餐,最後揀咗特餐($56),有沙爹牛面、丹麥🇩🇰多士同火腿奄列,大滿足😌,叫咗奄列生d,但上菜時唔知😐邊個奄列生d,茶餐廳🍴都冇乜可要求,沙爹牛面唔錯👍🏻,上次睇ViuTV茶餐廳🍴先知其實港式沙爹即係沙茶,咁又真係食落同泰式沙爹唔同。餐飲叫熱啡,有d苦,落咗包半糖。埋單時睇返張單先知要加二,但入門口又唔見有notice,落單時侍應又冇講,感覺唔好受但又諗返人地新年返工都慘。門口有日式芝士🧀蛋糕🍰$58但放滿菠蘿包,圖文不符😅
丹麥🇩🇰多士+火腿奄列
  • 特餐
  • 奄列
  • 火腿奄列
2024-02-11 478 浏览
因為工作關係要係觀塘工作一星期剛好公司對面就有紅茶冰室見無人排隊立即沖入去食午餐係觀塘返工既人都知,遲少少就好難搵位所以咩都唔諗見無人就入去食了一坐低見到隔離枱,果碟四寶飯就忍唔住吞口水果隻飽滿,流黃既半隻鹹蛋同滑滑既雞髀,仲有好似燒得好香既叉燒仲有四寶飯唔少得既紅腸⋯⋯🤓🤤🤤🤤🤤家回想返都要吞口水🤤最後我地一行三人都叫了一個四寶飯三個四寶飯的雞分別有雞髀,雞翼,同雞胸沒有雞背👏👏👏👏👏好食😋又足料👍🏼有機會大家都可以去試試多好人都贊紅茶既燒野講真今次第一次食感覺唔錯可以一試👍🏼
因為工作關係要係觀塘工作一星期
剛好公司對面就有紅茶冰室
見無人排隊立即沖入去食午餐
係觀塘返工既人都知,遲少少就好難搵位
所以咩都唔諗見無人就入去食了
一坐低見到隔離枱,果碟四寶飯就忍唔住吞口水
果隻飽滿,流黃既半隻鹹蛋
同滑滑既雞髀,仲有好似燒得好香既叉燒
仲有四寶飯唔少得既紅腸⋯⋯🤓🤤🤤🤤🤤
可以一試👍🏼
2024-01-29
  • 四寶飯
2024-01-12 768 浏览
午餐時間路過觀塘,同朋友一齊食紅茶未去到門口,可能係午飯時間,條排隊人龍已經好長,大概30多人。不過其他餐廳就冇人龍😌大約10分鐘,我哋有位坐喇☺️係卡位。見到有d卡位枱,坐左7個人😅我哋都叫左特餐,因為佢嘅沙嗲牛肉好好食,不過因為我想飲埋啲湯所以就嗌咗通粉。特餐沙爹牛肉通熱奶茶$56一如預期係有好濃郁嘅沙嗲汁,呢種傳統冇紋嘅通心粉加埋啲汁好好食。個餐會送杯熱飲我嗌咗熱奶茶熱奶茶的溫度剛剛好,而且冇我最怕嘅臭奶味。好推薦。另外呢個餐會跟個牛油丹麥多士都係喺一啲公眾平台裏面被人廣泛推薦嘅。仲有火腿奄列其實都有隻碟咁大,加上全個餐都好美味,所以都算係性價比高。其實呢間嘢嘅其他食物都好好食,不過今次係兩個女仔,所以下次再嚟食其他嘢再介紹啦。
午餐時間路過觀塘,同朋友一齊食紅茶

特餐沙爹牛肉通熱奶茶$56

2024-01-11
2023-11-29 1034 浏览
本身返工中午食飯時間已經唔多,排隊已經排左10幾分鐘,有位之後一入去落去坐低就落單。等咗好耐,遲過我入嚟隔籬枱嘅人都有有嘢食,就問阿姐係咪漏咗單,佢叫我等吓,等咗一陣又有個阿叔過嚟問我寫嘢,我話我之前落咗單係咪漏咗單,佢又唔答我,態度勁差咁講:「總之而家up多次啦!」,我問係咪真係未整,未整嘅話我應該夠唔夠時間食,佢就好唔耐煩就講:「你講食咩啦!」之後我話我未整就算,起身走人買三文治。未食已經成肚氣,怪唔之得咁多香港人北上食嘢。

未食已經成肚氣,怪唔之得咁多香港人北上食嘢。