呢排天氣涼涼地 同🐨去左尖沙咀海濱行下行左陣就有啲肚餓🤤 去帝國中心穩食☺️ 經過紅葉茶屋🍁俾餐廳大大杯嘅芭菲吸引著原來係嚟自日本人氣嘅Cafe 仲有好多主食同甜品 樣樣都想食☺️當然同🐨要嘆個靚餐啦☺️魚定食和丼今次揀左火炙 刺身三文魚茶漬飯🍣 $148呢個定食可以滿足哂兩種食法一種係魚生飯嘅食法 一種係茶漬飯嘅食法魚生嘅選用都幾新鮮 厚薄度夠得黎另外火炙做得好好 外質肉燒得好香又保持到內質肉嘅刺身狀態 食落更香滑茶漬都好唔錯😍 食落真係好香加埋其他配料一齊食 成個定食都好豐富😎肉定食和丼牛肉壽喜燒定食 $138牛肉都幾多 牛味夠哂香 而且有好多蔬菜🥬湯底香濃又香甜 食埋蔬菜又冇咁膩再加埋香滑嘅玉子蛋 牛肉食落更香滑一樣有埋其他配料一齊食 食落豐富又滿足😎佢地嘅甜品都好出色嫁✨鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $58面頭有一塊靚靚嘅紅葉🍁甜點再加埋抹茶🍵味剛剛好 又易入口芝士味都好香濃 食落好香滑 又唔會膩❤️鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲 $75呢個芭菲有好多層又多料😋軟雪糕奶香味重得黎又香滑紅豆整得夠蓉得黎 紅豆味好香白玉軟糯夠哂大粒又煙韌✨抹茶忌廉食落都幾香滑好多層好多料 全部都好正😎 熱忌廉抹茶
呢排天氣涼涼地 同🐨去左尖沙咀海濱行下

清新又可以消滯🫶🏻🫶🏻
  • 鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲
  • 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
  • 火炙 刺身三文魚茶漬飯
是夜去了尖東的紅葉茶屋晚餐,這裡食物選擇眾多,由小食、丼飯、烏冬、拉麵、定食到甜品都一應俱全,而且環境座位都舒適,絕對是和朋友聚餐的好地方🍴餐廳用QR code下單,套餐可以優惠價加配小食、飲品和甜品等,cp值高👍🏼🔸豪華海鮮丼茶漬飯海鮮丼非常豐富,有甜蝦、吞拿魚、三文魚、帶子和魚籽,食材新鮮本鮪由日本直送,刺身的水準不錯丼飯可配鰹魚昆布湯或香濃蝦湯作茶漬飯享用,一次滿足兩個願望✨🔹吉列豬扒定食兩個主菜均附了兩款前菜漬物,而定食就多了味噌湯及沙律。吉列豬扒新鮮製作,外層炸衣仍保持金黃香脆,口感一流。🔸和風炸雞組合套餐加配的小食,一份有齊雞件和芝麻雞全翼~ 雞件外酥脆內外汁,沾他他醬吃非常惹味🔹冰抹茶拿鐵對抹茶控來説,這裡的抹茶飲料絕對是不二之選!香醇抹茶和奶的比例剛好,入口幼滑濃郁🍵 大推~🔸鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲這裡的甜品也是必食!parfait賣相非常精緻,牛奶和哈蜜瓜口味的扭紋雪糕配上銅鑼燒、白玉、黑蜜、紅豆蓉、抹茶忌廉和寒天,堆疊著滿滿的配料,充滿幸福的滋味♡

🔸豪華海鮮丼茶漬飯

本鮪由日本直送,刺身的水準不錯

吉列豬扒定食

吉列豬扒定食
和風炸雞組合
抹茶拿鐵
鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲
剛剛去咗呢間來自日本⛩️嘅鎌倉人氣和風café ,無論係餐廳環境、食物質素及igable📸都係水準之上,急不及待要介紹俾大家🤗餐廳環境非常開陽闊落,裝修走京都日系風格並採用木系裝潢,卡位又多,坐得舒服🥰🥢柚子香蔥蜆肉烏冬$85蜆肉鮮甜嫩滑又juicy,湯底係清新爽香嘅鰹魚湯底,而柚子香嘅來源係來自柚皮絲,仲有大蔥及嫩綠海藻,整體清爽健康,同時包咗兩碟小缽,一碟係酸酸地嘅大根,另一碟係鹹鹹地嘅牛蒡絲另外仲以$10加配咗個日本溫泉蛋添😋🥢豪華吉列定食(豬扒&廣島蠔)$138炸蠔熱辣香脆又juicy,而豬扒亦非常香口,炸得肉嫩唔乾身;包咗兩個小缽之外仲有碗鰹魚昆布湯,飯量適中,不過大食嘅朋友都唔驚🤭,因為我見呢到個餐牌寫住{白飯免費添加}👍另外仲以$10加配咗個日本味玉添,糖心又入味😋🥢刺身五點盛$138有三文魚、藍鰭吞拿魚、甘蝦、帶子及魚子,呢個價錢有五點刺身真係好抵🤑;刺身款款都好新鮮,不過講到最鍾意嘅…我就係帶子,大大隻鮮甜嫩滑,而朋友就話三文魚好肥美有驚喜,食落似腩位😋🥢豆腐魚餅$35質地比魚腐有口感,而且仲混合了粟米、紅蘿蔔絲等配菜,內裡軟滑濕潤,外面煎得夠香脆,唔錯嘅小食🧁鎌倉紅葉

🥢柚子香蔥蜆肉烏冬$85
另外仲以$10加配咗個日本溫泉蛋添😋
柚子香蔥蜆肉烏冬

🥢豪華吉列定食(豬扒&廣島蠔)$138
另外仲以$10加配咗個日本味玉添,糖心又入味😋

🥢刺身五點盛$138

🥢豆腐魚餅$35

🧁鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉$52
寒天以紅葉造型非常搶眼cutie 🤩,白玉Q彈煙韌,中間放置咗甜香有質感嘅紅豆蓉,以香甜綠茶蜜糖作調味,並配上濃濃甘醇嘅抹茶,嗒落苦中回甘,好食😋又igable📸
鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉

🧁鐮倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲$75
巴菲嘅精髓就係由上而下逐層食落去好似拆禮物🎁一樣,每層都有不同驚喜🤩,今次呢份禮物嘅頂層係夕張蜜瓜🍈軟雪糕🍦,超香甜蜜瓜味,同層嘅仲有Q彈白玉及甜蜜紅豆蓉,繼而出場嘅係勁濃郁而又幼滑濃厚嘅抹茶忌廉,並內藏着一口一啖嘅抹茶pancake🥞,最底層就係軟滑清甜嘅抹茶啫喱,並配上一杯超濃香嘅黑蜜糖🍯

🍵雪糕抹茶拿鐵 加配價$25
超濃郁抹茶嘅甘醇香味,入口幼滑,雲呢拿雪糕就算溶咗都無淡化抹茶嘅濃郁香味,反而增添了份細緻及柔滑感,必試👍

🍹冰芒果&西柚紅茶 加配價$20
芒果及西柚味互相平衡,紅茶亦相當濃郁,整體酸酸甜甜,清新清爽
雪糕抹茶拿鐵

柚子香蔥蜆肉烏冬
鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉
雪糕抹茶拿鐵
1K
2023-12-06 19 浏览
紅葉茶屋晚上去睇戲, 睇戲前在尖東醫肚先. 呢間紅葉好似都開左好耐, 原來係黎自日本鎌倉, 係日本有鋪, 晚上黎唔算多人不過靠窗邊卡座都係要先預約豪華原條鰻魚茶漬飯 $198鰻魚頗大條, 雖然有點細骨不過味道都唔錯. 上餐時送上張茶漬飯享用教學. 茶漬飯配湯可選鰹魚昆布湯 / 香濃蝦湯, 選左前者, 加埋湯個味都幾舒服. 仲有配蔥 、甜蛋絲、Wasabi雪糕抹茶拿鐵 +$25 (跟定食優惠)加入25就有杯原本無咩期望, 但杯抹茶Latte 又幾香濃有驚喜, 仲要有球vanilla icecream吉烈豬扒定食 $118吉烈豬扒炸得外金黃香脆, 而中間肉質唔會乾. 配有芝麻同炸豬扒醬, 配搭一齊好夾. 兩份定食都配有牛蒡蘿蔔絲、醃蘿蔔刺身5點盛$138有三文魚、吞拿魚、帶子、蝦​同三文魚籽. 其中比較欣賞帶子, 鮮嫩都幾甜. 而三文魚籽咸香, 用稷配茶漬飯比起鰻魚更夾
紅葉茶屋

豪華原條鰻魚茶漬飯 $198

雪糕抹茶拿鐵 +$25 (跟定食優惠)

吉烈豬扒定食 $118

刺身5點盛$138

2023-12-06 24 浏览
行過尖東就搵到一間可以無限時但又唔會煙酒氣重嘅地方可以小酌一番問咗侍應攞咗個wine list各類型嘅酒都有生啤有sapporo $78同yebisu $68指定happy hour時段仲有優惠第二杯半價日本餐廳當然都有唔少日本酒各款sake, sparkling sake, 紅白酒都有最後我哋係獺祭$298同天賦$548兩枝掙扎最後揀咗天賦侍應仲好貼心備咗冰桶同sake壺小食方面嗌咗好多香口嘢佐酒燒味琳魚乾北海道熟榮螺一口炸芝士海鮮炸物盛合枝豆明太子雞翼炸南瓜餅刺身三點盛全部都好好食,當然,性價比黎講,海鮮盛合嘅炸蠔同明太子雞翼絕對係encore之選最後嗌咗甜品作結Affogato 同自選sundae值得一讚係佢哋嘅雪糕都好濃郁同食得出嘅新鮮水果甜味白玉同蕨餅質感都好好推薦比大家
行過尖東

生啤有sapporo $78同yebisu $68
指定happy hour時段仲有優惠
第二杯半價
日本餐廳當然都有唔少日本酒
各款sake, sparkling sake, 紅白酒都有
最後我哋係獺祭$298同天賦$548兩枝掙扎

值得一讚係佢哋嘅雪糕都好濃郁同食得出嘅新鮮水果甜味
白玉同蕨餅質感都好好
推薦比大家
2023-12-05 26 浏览
紅葉茶屋 尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖尖沙咀新打卡地帶😘好坐又好食🤤!!好岩閨蜜黎chill 下🍵當晚我地叫左套餐如下:1. 豪華原條鰻魚茶漬飯 配鰹魚昆布湯、熱抹茶latte、和風炸雞盛盒(雞全翼)(258 HKD) 💫✨✨✨✨✨評價:鰻魚完全冇令人失望,原條啖啖肉而且無肥肉! 另一亮點係,餐廳帶提供食茶漬飯教學,🤩有哂圖文並茂教導,唔係日本通都唔會失禮! 先係細碗仔加飯, 再夾一部分鰻魚,上面放上蔥花同伴菜,最頂層放少少‎Wasabi , 最後倒入昆布湯,係完美嘅配搭🤭 記得唔好落太多wasabi 會搶走鰻魚嘅鮮味! 🤗佢杯latte真係超級重綠茶味,唔會過甜,落足料!雞全翼外層微微炸過,有脆口感而且有小小辣,雞翼愛好者必試😋👍🤤1. 豪華和牛壽喜燒定食 配熱門熱抹茶latte、鐮倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 (HKD 278)💫💫💫💫⭐️✨✨ 評價: 和牛真材實料,好香而且份量有好多, 唔洗食哂飯都好飽又好味,食肉獸之選🤣,個提拉米蘇好打卡, 鋪上滿滿嘅綠茶粉,Tiramisu好滑,招喚所有綠茶愛好者😽🙌🏻1. 豪華海鮮丼茶漬飯 配 香龍蝦湯、雪糕抹茶latte、抹茶
紅葉茶屋
尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖

當晚我地叫左套餐如下:

1. 豪華海鮮丼茶漬飯 配 香龍蝦湯、雪糕抹茶latte、抹茶🍵蕨餅新地✨✨✨✨✨💫💫評價:同鰻魚茶漬飯一樣嘅食用方法! 朝原隻大蝦同三文魚等,配埋蝦濃湯真係好想再添多碗飯😂😂🍚 雪糕抹茶latte上邊有舊雲呢拿雪糕,影張機黎後真係要快啲試左先,食下雪糕😙 蕨餅新地底下有脆脆,朋友知我鍾意食綠茶又讓比咗我食多舊蕨餅,好香濃綠茶味又煙煙韌韌🥹🥹 雪櫃都有兩球,擺盤又好精緻,賞心悅目😊

環境:4/5⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:5/5⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:4/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️

除左尖沙咀仲有以下分店! 新界九龍嘅寶寶有福了😛

1.屯門青山公路 - 掃管笏段1號黃金海岸商場地下33號舖
2.荃灣大河道100號海之戀商場3樓3012號舖
3.大角咀海庭道18號奧海城2期地下G36-G37號舖
4.荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓110-111號舖
2023-12-05 14 浏览
一直都好想試呢間日式和風cafe, 餐廳裝修充滿日本情懷。➰ 豪華海鮮丼茶漬飯 $178呢個豪華海鮮丼飯真係好豐富,佢魚生種類好多,有三文魚、吞拿魚、帶子、蝦刺身➰ 豪華原條鰻魚茶漬飯 $198鰻魚愛好者必食嘅鰻魚飯。仲配上鰹魚昆布湯嘅茶漬飯真係好夾,啖啖厚切鰻魚飯。 ➰豪華和牛肉壽喜燒定食 $218和牛好香牛味,配上半熟雞蛋真係好嫩滑。佢和牛份量都好多,食落唔會太鹹,味道恰到好處。➰ 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 (加配$35)跟餐加配,食落好濃嘅抹茶味,唔會太甜,口感綿滑。➰ 抹茶散蕨餅新地 (加配$35)抹茶蕨餅新地,配上紅豆🫘、蕨餅、底部係細細粒脆餅➰ 熱抹茶拿鐵 (加配$25)飲落去香濃綠茶味🍵係由日本京都抹茶粉製作而成,唔會太甜,仲會以石頭朱古力作伴碟。➰雪糕抹茶拿鐵 (加配$25)大大杯嘅雪糕抹茶拿鐵,飲落香濃抹茶配上大大球嘅雪糕
一直都好想試呢間日式和風cafe, 餐廳裝修充滿日本情懷。

➰ 豪華海鮮丼茶漬飯 $178

➰ 豪華原條鰻魚茶漬飯 $198

➰豪華和牛肉壽喜燒定食 $218

➰ 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 (加配$35)
跟餐加配,食落好濃嘅抹茶味,唔會太甜,口感綿滑。

➰ 抹茶散蕨餅新地 (加配$35)
抹茶蕨餅新地,配上紅豆🫘、蕨餅、底部係細細粒脆餅

➰ 熱抹茶拿鐵 (加配$25)

➰雪糕抹茶拿鐵 (加配$25)
大大杯嘅雪糕抹茶拿鐵,飲落香濃抹茶配上大大球嘅雪糕

2023-12-05 10 浏览
💡鎌倉人氣茶屋最近正打算去東京旅行,諗住去近郊地區,做下research的時侯發現,原來有間來自鎌倉既Cafe開左黎香港,仲要開到有幾間分店啦,呢間Cafe 主打甜品Tiramisu同埋定食。裝修以日本木系style為主,加上有燈飾同埋紅葉既裝飾品。有種好舒服自在既感覺。🍽️紅葉甘之三味甜品真係令人讚嘆既美味,有三款甜品包括品tiramisu,期間限定夕張蜜瓜雪糕和意大利奶凍,為品味提供了多重享受。Tiramisu入面既抹茶口味係一大亮點。初入口時,會食到抹茶微微既苦味,甜度適中。最底層既脆餅底,為口感增加左層次感。意大利奶凍就呈出左一種清新淡雅既風味。雖然口感較為淡左少少,但清新的味道令佢成為整個甘之三味中的平衡元素。而夕張蜜瓜雪糕味道極之香濃但又唔會過甜,絕對值得一試。🍽️鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲成個芭菲的口感多層次,份量十足。夕張蜜瓜雪糕啦,搭配紅豆、抹茶口味銅鑼燒、抹茶忌廉、自家製白玉和抹茶凍,層層堆疊,真係十分之驚艷。不論係視覺上同埋口感上都得到滿足。🍽️豪華海鮮丼茶漬飯叫得豪華海鮮丼真係相當之豪華,配料包括吞拿魚、三文魚、帶子、大甜蝦和三文魚子。我當然係最鐘意三文魚,十分之鮮美
💡鎌倉人氣茶屋

🍽️紅葉甘之三味

而夕張蜜瓜雪糕味道極之香濃但又唔會過甜,絕對值得一試。

🍽️鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲

🍽️豪華海鮮丼茶漬飯
叫得豪華海鮮丼真係相當之豪華,配料包括吞拿魚、三文魚、帶子、大甜蝦和三文魚子。我當然係最鐘意三文魚,十分之鮮美同埋肉質柔軟。擺盤亦都非常之整齊美觀,每一個配料都展現出高度的品味和用心。好岩打卡用!而高湯既選擇都幾特別,可以選擇昆布湯或濃蝦湯,我就選擇左濃蝦湯,味道好濃郁。

🍽️特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵
有美味的日式糖心蛋,而湯底豬骨湯味好濃,麵既口感相當彈牙同埋靭度都適中。叉燒以瘦肉為主,唔會太過油膩。黑蒜油既香氣增加左湯麵的香味,令到整體味道更加豐富。

2023-12-05 31 浏览
早兩日同朋友聚會喺度食,尖東晚市都算經濟嘅,價錢一啲都唔貴,份量都唔少,我食嘅壽喜燒定食,牛肉份量都算多。我哋叫咗三個甜品,都好好味😋。但係唔知係唔係唔夠人,呢間餐廳叫咗佢加水三次都唔加,結果我哋自己去拎個水壺過嚟自己加水。佢唯一嘅服務就係攞啲嘢食過嚟,同埋話俾我哋聽9:00閂門呀。壽喜燒份量都飽嘅,但係冇咩味,唔會再想嗌嚟食呢個拼盤有夕張密瓜軟雪糕、立妹Tiramisu、士多啤梨奶凍。士多啤梨奶凍同軟雪糕都超好食,藍莓Tiramisu就麻麻。三樣都係$88抵食嘅!呢個係抹茶白玉紅豆窩夫,$68 ,都好好味。呢個抹茶白玉濃厚日本風味,味道都唔錯可以試吓$52
壽喜燒

壽喜燒份量都飽嘅,但係冇咩味,唔會再想嗌嚟食
呢個係抹茶白玉紅豆窩夫,$68 ,都好好味。
呢個抹茶白玉濃厚日本風味,味道都唔錯可以試吓$52

2023-12-04 338 浏览
紅葉茶屋🍁主打和食料理 仲有啲西日fusion菜 價錢都幾相宜🐚汁煮法國黃金螺 $68呢個冷盤既秘製湯汁好正 甜甜地得黎又有少少清酒味螺肉好大隻 一碟仲有5粒🐥和風炸雞盛合 +$35一份有齊南蠻炸雞同芝麻雞翼 大滿足🥰炸雞雞皮好脆 粉醬吾厚 入面熱辣辣又juicy 配埋沙律醬就一絕芝麻雞翼好香 加啲檸檬汁 感覺清新🥘豪華和牛肉壽喜燒定食 $218有普通版同豪華版簡 但價錢吾差好多 咁緊系要黎個豪華版啦 多啲和牛食😙牛肉幾嫩滑 索曬啲壽喜燒汁 好味道鍋入面仲有溫泉蛋 野菜 豆腐 冬菇 幾多野食🍝溫泉蛋卡邦尼烏冬 $92creamy得黎吾算膩 烏冬質地柔軟彈牙煙肉仲幾大塊tim🍰鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 +$35賣相幾打卡 超多抹茶粉 岩曬抹茶控✌🏼💭每個主食都可以加野飲/甜品/小食 好豐富丫 味道又吾錯 店員服務都幾好 不時會主動加水

🐚汁煮法國黃金螺 $68

汁煮法國黃金螺
豪華和牛肉壽喜燒定食
溫泉蛋卡邦尼烏冬
2023-12-04 151 浏览
紅葉茶屋的尖沙咀帝國中心分店,佈置以淺木製傢俬為主,樸實簡潔,洋溢日本風情,環境舒適,與朋友聚餐的好地方。A4黑毛和牛壽喜燒 $198大片薄切的A4黑毛和牛,色澤嫩紅,份量十足。浸泡在甜甜的壽喜燒湯汁中,肉質滑溜軟嫩,配上鮮冬菇、本菇、娃娃菜、溫泉蛋及豆腐,配料豐富,拌飯一流,滋味滿載。芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬 $88蕃茄忌廉湯烏冬,上枱時,香氣十足。濃稠湯汁很惹味,雞肉入口滑溜,烏冬煙韌充滿彈性,掛滿濃稠芝士醬汁,淡淡芝士的鹹香 越吃越想吃。炸物盛合拼盤 $88拼盤自選三款:雞全翼、炸蝦及豆腐魚餅,即叫即製,外皮炸到金黃酥脆,香脆不油膩。炸雞翼外脆內軟, 雞肉嫰滑Juicy。脆卜卜的炸蝦,蝦肉彈牙,豆腐魚餅咀嚼時,吃到香軟綿滑的豆腐,及鮮味的魚肉,美味融合。提拉米蘇白玉窩夫 $78即叫即製的窩夫,充滿誘人蛋香,窩夫厚實綿彈,跟配一球綠茶雪糕,讓人喜歡,加上煙韌的白玉丸子,充滿嚼勁,令人意猶未盡。

A4黑毛和牛壽喜燒 $198

芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬 $88

炸物盛合拼盤 $88

提拉米蘇白玉窩夫 $78
2023-12-01 16 浏览
我地最近去咗一間叫做紅葉茶屋嘅餐廳,食咗幾款豪華嘅海鮮丼茶漬飯,包括三文魚、藍鯨吞拿魚、金蝦同埋帶子,仲有豪華和牛壽喜燒同牛奶軟雪糕。豪華海鮮丼茶漬飯:丼飯上面擺滿咗新鮮嘅三文魚、藍鯨吞拿魚、蝦同埋帶子。每一口都可以感受到海鮮嘅鮮甜味道同埋豐富嘅口感。飯本身亦煮得剛剛好,軟硬適中,配合海鮮一齊食,味道更加美妙。和牛壽喜燒:和牛肉質鮮嫩多汁,每一口都帶出濃郁嘅牛肉香氣。壽喜燒醬汁甜中帶鹹,完美地提升咗牛肉嘅風味。肉質嫰滑,入口即化。牛奶軟雪糕:雪糕口感滑順,濃濃嘅牛奶香氣一吃就滿口。雪糕質地細膩,不會太甜,非常適合作為一道甜品收尾。如果你鍾意牛奶甜品,呢個牛奶軟雪糕絕對係一個不容錯過嘅選擇!總括而言,紅葉茶屋餐廳帶俾我地一個極致嘅用餐體驗。豪華海鮮丼茶漬飯帶出海鮮嘅鮮美,而牛奶軟雪糕作為完美嘅甜品結尾

豪華海鮮丼茶漬飯:

和牛壽喜燒:

牛奶軟雪糕:

#辣椒紙吃在尖沙咀 #辣椒紙吃日餐-___________🏖店鋪狀況🏖___________ 店舖位於帝國中心的樓,裝修主要為木系,富有日式味道,座位跟座位之間距離寬闊,就算和朋友暢談都不會擾攘其他客人,餐廳提供不少卡座,整體感覺舒適😊- _____________🍽食物🍽_____________🐮 和牛肉壽喜燒定食 $178推介指數 ■■■■□份量超級足的壽喜燒定食 💯定食包含了鍋物、前菜、漬物、溫泉蛋、麵豉湯及白飯,和牛份量有十多片😳下面墊著野菜豆腐❤️大滿足! 男仔都一定夠曬飽-🐟 豪華海鮮丼茶漬飯 $178推介指數 ■■■□□刺身有三文魚子、三文魚、吞拿魚、帶子和赤蝦🦐味道新鮮,沒有任何雪藏味😋配上濃蝦湯,鮮味十足。不過因為飯底很熱,所以刺身都變得温暖了,但🦐湯卻又不太熱😂所以這些位有點奇怪-🐣 和風炸雞盛合(雞件/雞全翼) 跟餐+$35推介指數 ■■■■□分別有兩件炸雞塊及兩件雞中翼連尖😉是日式的調味,外皮香脆但內裏還充滿肉汁🍖 雞翼是新鮮辣口的,但雞件卻有點冷掉了。跟餐加35元有四件,整體不過不失😊-鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 跟餐+$35推介指數 ■■■■■這款甜品🌶📝超推
#辣椒紙吃在尖沙咀 #辣椒紙吃日餐

豪華海鮮丼茶漬飯(配濃蝦湯

🐣 和風炸雞盛合(雞件/雞全翼) 跟餐+$35

鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 跟餐+$35
推介指數 ■■■■■
這款甜品🌶📝超推薦!跟餐只需要加35元😳口感超綿滑,入口即化,完全不會死甜😋頂層蓋了一層滿滿的抹茶粉,甘香不苦💖令人想一口接一口。

鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲 $75
推介指數 ■■■■□
這是一道能滿足你所有願望的甜品🩷有軟雪糕、丸子、紅豆、抹茶啫哩、忌廉etc.每一層都有驚喜🤤 店家完全不吝嗇,每個配料都給到滿滿的💫份量非常大,吃到最後有點膩。 (順帶一提 : 今次的軟雪糕是限定的夕張蜜瓜🍈口味喔☺️)

鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲

_____________🥂飲品🥂_____________
果茶類

🍊 冰雜莓&香橙紅茶 (跟餐+$20
推介指數 ■■■■□
味道酸酸甜甜😉有不少果肉,充滿雜莓香橙味,超級refresh🌶📝最欣賞的位置是可以自己放糖漿,適合喜歡少甜健康的朋友們。
冰雜莓+香橙紅茶

🥭 冰芒果&西柚紅茶 (跟餐+$20
推介指數 ■■■□□
西柚味道濃郁突出,帶有一點點甘苦☺️相反芒果味較淡,不覺得有芒果味存在。幸好紅茶味香醇,清爽不混濁👍🏻
冰芒果&西柚紅茶

________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶🌶
衛生:🌶🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總結,這是🌶📝 第一次吃紅葉茶屋,想不到竟然有意外驚喜☺️在尖東地區最平只需要百多元已經可以有齊前菜、湯品、主菜、飲品和甜品,而且食物味道普遍好😳 連漬物🌶📝也吃光光。💖喜歡和食的朋友一定要來試試。
📍 紅葉茶屋 (帝國中心)
尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖
平均晚餐消費:~$280/人

#和牛 #壽喜燒 #刺身丼 #日式炸雞 #抹茶控
#提拉米蘇 #夕張蜜瓜 #芭菲 #和食 #尖沙咀美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
豪華海鮮丼茶漬飯(配濃蝦湯
2023-11-20
果茶類
冰雜莓+香橙紅茶
2023-12-01 45 浏览
11月係紅葉嘅季節, 去唔到日本睇紅葉就黎左紅葉茶屋頂住先😂 有2人套餐$488, 但散叫有好多選擇~♡豪華海鮮丼茶漬飯 $178有鰹魚湯同香濃蝦湯二揀一,蝦湯好似特別啲, 蝦味好濃,個飯偏乾少少, 所以加埋個湯岩岩好, 海鮮好豐富, 有三文魚、三文魚子、吞拿魚、帶子&赤蝦。♡和牛肉壽喜燒定食 $178牛肉壽喜燒平啲, 和牛仲有款豪華版壽喜燒, 揀左款中等,和牛肉質唔錯, 不過已經煮熟曬, 如果生牛肉上可以自己選擇熟度會更好。溫泉蛋撈飯好正, 套餐配麵豉湯。♡紅葉甘之三味 $88一次滿足曬3個願望~ 分別有藍莓提拉米蘇、牛奶布甸&夕張蜜瓜軟雪糕, 提拉米蘇好好食, 唔會太甜。蜜瓜雪糕好滑好香~

♡豪華海鮮丼茶漬飯 $178

♡和牛肉壽喜燒定食 $178

♡紅葉甘之三味 $88
2023-11-28
紅葉甘之三味
適逢週末,相約了朋友到尖沙咀閒逛,順道到尖沙咀一間來自日本鎌倉的餐廳「紅葉茶室」品嚐一頓滋味豐盛日本菜作是日晚餐❗餐廳裝修精美,座位寬敞,以和風日系風格為主調,有紅葉🍁點綴,店員殷勤有禮。我們一人二人惠顧了二人晚餐 $4881️⃣龍蝦沙律新鮮的龍蝦肉質鮮嫩,搭配蔬菜沙拉和特製醬汁,口感豐富。沙律的配料與龍蝦完美結合,帶來豐富的口感和多層次的風味。2️⃣紅葉四點盛菜品中包括多種食材,有生魚片、芥末墨魚、炸蝦及枝豆等。每一個小點都經過精心製作,味道鮮美,色彩鮮豔。3️⃣日本產米飯日本產米飯以其質地細軟和香氣四溢而聞名。米飯煮熟後,粒粒分明,口感滑順。4️⃣麵豉湯它以醬油和味噌作為基礎,配以豆腐、海帶和蔬菜等食材。湯的口感豐富,味道醇厚。5️⃣一本原條鰻 +$48鰻魚經過特殊的烹調技巧,使得肉質鮮嫩多汁。它通常以照燒的方式烹飪,搭特製鰻魚燒汁。鰻魚的肉質和醬汁的甜味相互融合。6️⃣吉列豬扒及廣島蠔吉列豬扒經過特殊的處理方式,肉質鮮嫩多汁。廣島蠔則是鮮美的海鮮,口感豐富。這道菜品結合了豬肉和海鮮的風味,帶來豐富的口感和美味。7️⃣冰芒果西柚紅茶冰芒果西柚紅茶結合了芒果、西柚和紅茶的香氣和風味。芒果的甜味和西柚的酸爽相互平

我們一人二人惠顧了二人晚餐 $488

1️⃣龍蝦沙律

2️⃣紅葉四點盛

3️⃣日本產米飯

4️⃣麵豉湯

5️⃣一本原條鰻 +$48

6️⃣吉列豬扒及廣島蠔

7️⃣冰芒果西柚紅茶
冰芒果西柚紅茶結合了芒果、西柚和紅茶的香氣和風味。芒果的甜味和西柚的酸爽相互平衡,紅茶的淡雅香氣使整個飲品更加豐富。

8️⃣奇異果雜莓茶
奇異果和雜莓的結合帶來豐富的果味,茶的淡雅氣息使整個飲品更加平衡。奇異果和雜莓的酸甜味道相互融合,帶來愉悅的口感。

9️⃣黑蜜抹茶蕨餅
黑蜜抹茶蕨餅以抹茶和黑蜜為主要味道,搭配蕨餅的軟滑口感。抹茶的苦甜和黑蜜的濃郁帶來了平衡的味道,蕨餅的質地豐富了口感。

1️⃣0️⃣鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 +$10
鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇以抹茶和提拉米蘇為主要元素,味道濃郁而香甜。抹茶的苦甜和提拉米蘇的濃郁奶油與鬆軟的蛋糕相互融合,帶來豐富的口感。
2023-11-18
  • 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇