2012-01-19 79 浏览
Went there for lunch yesterday around 3pm. Service was ok, nothing special, but the food was absolutely horrible. It was not expensive to eat there, so I wouldn't expect too much, but it was the worst food I have ever eaten in Hong Kong in a few years! The rice was completely cold, sauce had no taste, garlic bread didn't even taste like garlic bread... etc. Food quality was extremely bad, and it was the worst food I have ever eaten in Hong Kong for a long while, even worse than any fast food joi
Food quality was extremely bad, and it was the worst food I have ever eaten in Hong Kong for a long while, even worse than any fast food joint! Do yourself a favor, stay away!
2012-01-18
2011-12-11 23 浏览
下午1:00多, 在朗豪坊簡直是人山人海, 食肆很多選擇, 但下層除多元化外, 人流都好多 。反而上到11樓, 好容易揾位, 價錢亦接受 。坐下, 各有各點至愛, 有肉醬意粉配汽水, 午餐套餐... 肉醬意粉的肉醬不算多, 是小朋友的挑選, 來到又沒有茄醬,清清的一碟, 小朋友反而不喜愛; 而我點了一個套餐, 黑椒雞扒配薯菜, 加上美味香脆的蒜茸包,簡簡單單反而是美, 雞扒夠嫰滑, 可惜唔係太大塊, 薯條份量不錯, 配以忌廉磨菇湯,加杯涷檸茶, 覺得很好。 而我朋友亦點了同樣款式配以白飯, 份量都是差不多; 至於另外一個豬扒套餐, 也沒投訴 。而另個小朋友點了豬扒焗飯, 話好好味, 我想大至上都不錯 。

2011-12-11
庆祝纪念
生日
要不是那個燒豬仔骨和心太軟,為這間餐廳取回多點分數,這一頓晚餐,我想我真會給它一張哭臉。事緣這天晚上,經過一整天的工作後,約了老婆仔在朗豪坊見面,本來打算再到 Baby Cafe 吃晚飯,不知道是否因為前陣子報章雜誌有關它舖天蓋地似的宣傳報導的關係(也許自己所寫有關它的食評也有點兒貢獻呢!),這夜的 Baby Cafe 門外滿是等候入內吃飯的人們,因為不知要等到何時,我倆又已飢腸轆轆,所以臨時決定在附近的這間「紅蔥頭」醫肚。看著選擇多多的餐牌,有點花多眼亂的感覺,索性簡簡單單叫來一個「都市二人套餐」,免得左挑右選,到頭來都不知吃什麼。頭三樣上桌的食物都未如理想,令自己大失所望。先是「蒜蓉多士」,完全不熱,蒜蓉味亦不濃,失敗。再是餐湯「雜菜湯」,辣味太重,酸味不足,兩種味道的比重完全失衡,又是另一失敗之作。三是「芝士牛油蒜蓉焗青口」。這頭盤一客四隻,份量不少,可惜青口只是迷你版,而且芝士生油蒜蓉味不足,味道來得平淡,加上中間的薯蓉也粉而不滑,再次令自己感到失望。接二連三吃到水準欠佳的食物,當時自己心裡已在想這一篇一定是負評的了,誰不知峰迴路轉,一道「蜜味BBQ燒豬仔骨」為這一餐挽回不少

頭三樣上桌的食物都未如理想,令自己大失所望

先是「蒜蓉多士」,完全不熱,蒜蓉味亦不濃,失敗
接二連三吃到水準欠佳的食物,當時自己心裡已在想這一篇一定是負評的了,誰不知峰迴路轉,一道「蜜味BBQ燒豬仔骨」為這一餐挽回不少分數

這豬仔骨燒得確是不錯,熱騰騰上桌的燒豬仔骨口感與味道俱見理想,酸甜的醬汁更能把豬仔骨的味道提升,絕對是這夜所吃食物中最對辦的一道
相對而言,另一道主菜「香草忌廉海鮮意粉」便顯得平凡多了。色澤青綠的香草忌廉醬汁味道不夠突出,使意粉的味道也變得平淡,加上海鮮的質素只是普通,這主菜只是勉強及格而已。
單是一道美味的「蜜味BBQ燒豬仔骨」當然不能化腐朽為神奇,把哭臉變為OK啦,幸好只需加上五塊錢便能享用的甜品心太軟」又再次把分數拉高。這「心太軟」雖是迷你了點,但水準不俗,流心的朱古力漿與外層的朱古力蛋糕兩相配合產生微妙的化學反應,變成甜膩但好吃的美味
另一道不用補錢的跟餐甜品朱古力芝士蛋糕」則較為普通,朱古力味和芝士味濃郁度只是一般,味道雖還可以,卻未能令人留下難忘的印象。
這個「都市二人套餐」的整體食物水準其實絕對未如理想
,要不是因為那「蜜味BBQ燒豬仔骨」和「心太軟」,這一頓晚飯我一定會給它一張哭臉而非一個OK,不過這OK 只是給那燒豬仔骨和心太軟的,這次所吃的其它食物,我可沒有說它好啊

• 蜜味BBQ燒豬仔骨,心太軟
2011-09-27 38 浏览
芝士焗西蘭花野菌意粉簡簡單單的芝士野菌意粉做得令人滿意。芝士很多。雖然這菜式很多地方也有賣,不論西餐廳、茶餐廳,但材料的質素很重要,有一項做得不好就會影響整體的感覺了。Café Med 的芝士焗西蘭花野菌意粉雖然菜式不算特別,但熱騰騰的,加上材料都很好 ^^,所以超好吃的哦~! ^0^芝士焗蜜桃去骨雞腿配蛋炒飯雞腿肉的皮燒得很香脆,而肉質鎖住了水份,很滑。(雞腿肉很肥美,所以有很多皮下脂肪… 因為我不愛吃肥肉,所以會用刀叉把肥肉拿走。)上面的芝士很多,用上蜜桃加蕃茄味道配合,雖然蕃茄掩蓋了蜜桃味,但配搭新鮮,味道也很好。下面的蛋炒飯很香。份量足夠,材料也很豐富。每次午餐也好想去吃一碟飯或意粉。但人很多,我只有1hr吃午飯的呀~ v_v.
芝士焗西蘭花野菌意粉

芝士焗蜜桃去骨雞腿配蛋炒飯
下面的蛋炒飯很香。份量足夠,材料也很豐富。

2011-09-07 6 浏览
星期五晚, 想係旺角食飯而又冇訂枱的話, 等到喊是正常的!餐廳門口咁岩有商場設置既長櫈,等咗大約20分鐘後可以有個位坐一陣.餐牌選擇多,點了的菜亦好快上枱,唯餐廳間格比較迫,唔係卡位的話,都係櫈背貼櫈背咁坐.我們一行四人點了三個主菜,加咗$20轉做餐 (餐=餐湯+餐包+一般凍熱飲品)另加了一個凱撒沙律但,凱撒沙律的凱撒醬是没味的,食到底仲見到醬好似水咁稀。主菜:卡邦拿拉扁意粉偏淡味的,而且汁也明顯的稀牛柳粒紅飯牛柳粒好食,紅飯的茄汁又唔會話太多,係當晚最好食的一碟焗豬扒飯這個嘛,飯好硬啊!不是未煮熟的硬,而是將煮好的飯再焗後完全乾晒的硬,一粒粒的,黏牙得很!已經試著將啲茄汁撈埋啲飯食,都係太硬了!等了差不多一小時位,超級肚餓的,只可以是叫填飽肚,食物一般的~而且環境太嘈。全晚埋單:$350
星期五晚, 想係旺角食飯而又冇訂枱的話, 等到喊是正常的!

另加了一個凱撒沙律
另叫的凱撒沙律
但,凱撒沙律的凱撒醬是没味的,食到底仲見到醬好似水咁稀。

主菜:

卡邦拿拉扁意粉
卡邦拿拉意粉
偏淡味的,而且汁也明顯的稀

牛柳粒紅飯
牛柳粒好食,紅飯的茄汁又唔會話太多,係當晚最好食的一碟

焗豬扒飯
焗豬扒飯

已經試著將啲茄汁撈埋啲飯食,都係太硬了!

全晚埋單:$350
2011-09-02
$87.5 (晚餐)
2011-07-19 19 浏览
是夜好想食甜品就諗住揀間有甜品食店本身諗住去天機棧,但諗住行下朗豪坊睇下有咩好食先就由上面慢慢行落去,如果唔岩食先去天機棧行到去紅蔥頭見佢D 2人SET幾吸引,又唔太貴仲有甜品食就俾佢吸引左湯叫左一紅一白白湯冇味,其實都唔係好清楚佢係咩類型白湯,但入面有D唔知咩碎...又食唔出係個蒜蓉包好食DD,只係DD...因為中間幾鬆軟芝士牛油蒜蓉焗青口又係冇咩味,係中間舊薯蓉幾好食唔睇返之前D人既食評都唔發覺原來係叫"芝士牛油蒜蓉焗青口" FEEL唔到芝士,牛油 & 蒜蓉 唔知咩帶子牛柳帶子好大粒,牛柳好淋幾好味 紅醋煙鴨胸意粉可能係紅豬關係,好酸...不過都OK甜品,因為2人SET有2款甜品,所以加左$5要一個心太軟 & 一個藍莓芝士蛋糕藍莓芝士蛋糕哈...一睇就知好冇HEART唔知佢係來貸定係自己整首先隻色好深黃色...第二就係一叉落去硬到冇朋友佢可以芝士周合同餅底係完全分離,個餅底就要超厚心太軟講真食到呢度我都唔想對佢有咩期望啦OK咁啦...太差但又唔係好咁囉一早去天機棧好過...
是夜好想食甜品就諗住揀間有甜品食店

本身諗住去天機棧,但諗住行下朗豪坊睇下有咩好食先
就由上面慢慢行落去,如果唔岩食先去天機棧

湯叫左一紅一白
係個蒜蓉包好食DD,只係DD...因為中間幾鬆軟

芝士牛油蒜蓉焗青口
又係冇咩味,係中間舊薯蓉幾好食
唔睇返之前D人既食評都唔發覺原來係叫"芝士牛油蒜蓉焗青口"
FEEL唔到芝士,牛油 & 蒜蓉

唔知咩帶子牛柳
帶子好大粒,牛柳好淋幾好味
紅醋煙鴨胸意粉
可能係紅豬關係,好酸...不過都OK

藍莓芝士蛋糕
哈...一睇就知好冇HEART
唔知佢係來貸定係自己整
首先隻色好深黃色...第二就係一叉落去硬到冇朋友
佢可以芝士周合同餅底係完全分離,個餅底就要超厚

心太軟
講真食到呢度我都唔想對佢有咩期望啦
OK咁啦...太差但又唔係好咁囉

一早去天機棧好過...
2011-07-16
7時多便食晚飯了... 人流不算多..可以任選位置坐我同大人點了兩道菜... 湯及包很快便到來了.. 包很硬..要沉在羅送湯在可入口好..主菜到了...蕃茄醬雞胸肉墨汁意份...賣相很好.... 但是我的墨汁意份是冷的... 蕃茄醬雞胸肉是不太熱的....食了兩口便沒食了但大人的吉列魚柳拼黑椒牛柳的是熱騰騰的... 黑椒牛柳很jucy..yp意份也是熱的.. 哎 ..真不明白廚師是怎樣煮這兩道菜的..最後便是兩杯平凡的coffeeBill was $178..
7時多便食晚飯了... 人流不算多..可以任選位置坐

我同大人點了兩道菜...

湯及包很快便到來了.. 包很硬..要沉在羅送湯在可入口
哎 ..真不明白廚師是怎樣煮這兩道菜的..

最後便是兩杯平凡的coffee

Bill was $178..
2011-07-15
  • 吉列魚柳拼黑椒牛柳
2011-06-01 1 浏览
又係happy friday又同friend去食好野了service都唔錯好快就有位唔洗等不過我覺得暗左少少......頭盤係芝士煙肉焗青口i think its very good!芝士係可以拉長的芝士yummy!意粉彈牙海鮮都好鮮味~無雪味唔錯~~^^登登登登重點就係呢個心太軟啦~~~拎上木台重係熱既入面d朱古力流出黎果下真係好正一定要試!!!!埋單$120一個~~~我個friend都話好滿意既一餐~~會再黎的哦~~~
又係happy friday
又同friend去食好野了
service都唔錯
好快就有位唔洗等

不過我覺得暗左少少......
頭盤係芝士煙肉焗青口
i think its very good!
芝士係可以拉長的芝士

yummy!
意粉彈牙
海鮮都好鮮味~無雪味唔錯~~^^
登登登登
重點就係呢個心太軟啦~~~
拎上木台重係熱既
入面d朱古力流出黎果下真係好正

一定要試!!!!

埋單$120一個~~~
我個friend都話好滿意既一餐~~
會再黎的哦~~~
2011-05-18
  • 心太軟
(非会员)
2011-04-02 1 浏览
其實我之前去過一次,想今次再去,睇下有冇進步,果然不會令我失望呢!其實,我地7點幾就到了,不過那裡好多人,等左好耐位,差不多45分鐘了,眼見2人食o個d就好快有位,自己就繼續等(我地有3人),有d不喜歡law!所以建議多人去的話,就唔好選呢間餐廳了!服務呀...幾好啦,因為在等位的途中,他不斷比理由我地,不用我出聲,就已經懂得同我地講唔好意思,另外,出菜的速度好快,又會過黎問我地有什麼需要,有冇欠食物等等,雖然他們好忙,但都有心地同關顧客人。環境唯一不好的是太迫了,沒有太好的空間感!味道呀,好好吃呀,比之前有進步啊,而且有我最喜歡飲的羅宋湯,好足料,你會感到很有誠意的。另外,那個新推介--蕃茄醬雞肉墨汁面,令我回味無窮,出奇的配合得非常好,好有衝動叫多一碟呢!而且,那個焗茄汁蜜桃雞比飯都好好吃,所以,我覺得今餐非常好,埋單都係七十元,在朗豪方來說,已經不太貴了!

環境唯一不好的是太迫了,沒有太好的空間感!

2011-03-30
2011-03-16 16 浏览
見到呢間紅蔥頭好多小情侶幫襯,我都湧埋入去先。 先來的ceaser salad雖然好翠綠,可惜食得出唔太新鮮,仲有少少雪味,算啦,旺角嘛,值得原諒!起碼佢d芝士粉、煙肉粒粒同炸麵包粒粒都唔孤寒啦! 再來的主菜卡巴可以揀羊同雞,醬汁亦有3款可揀,包括秘製卡巴汁、蜜味燒烤汁同埋薄荷乳酪汁,仲可以自選配料,跟埋連皮薯條同埋涷熱飲品都只係$58,抵喎~雖然實物比想像中細件,我地d芝士煙肉全部見到樣,雖然個人認為同件羊肉唔太夾,但無所謂啦,好味就夠!至於薯條嘛,可以再好d囉,基本上的係食茄汁的,所以唔太介意薯條好唔好味~不過今次點個卡巴汁都唔錯!跟住就係最愛的法國寶雲蘇羊扒配薯蓉,呢個可以算係食個menu最貴的($88),好在都俾足3件lamb chop,味道方面真係唔錯,可能大家都係用香草醃同煎,味道唔會差太遠吧!
見到呢間紅蔥頭好多小情侶幫襯,我都湧埋入去先。

2011-03-15
2010-12-23 6 浏览
今日12:45p.m. 看完戲行下附近揾食, 好快揀了這間, 因為見有午餐特價同合口味。 我們揀了 A 及 C套餐, 一個是黑椒牛扒餐,另一個是蒜汁雞扒餐,坐下不夠5分鐘, 先送來兩片蒜茸包, 雖然SIZE 不大,但夠熱及脆口, 囝囝畧嫌唔食。再來一個羅宋湯及忌廉湯, 羅宋湯偏小小酸, 但好開胃, 而忌廉湯囝囝話唔錯。再等10分鐘, 先來一個蒜茸雞扒配意粉, 配菜都算多,有白蘿蔔,紅蘿蔔,脆肉瓜, 份量都唔少, 而意粉軟韌度啱啱好, 略嫌汁少了一點, 但雞扒好好味 。而黑椒牛扒沒有說多少成, 但有8成以上, 但郤不堅韌, 囝囝話好好吃, 黑椒汁亦是少了一點, 而配的雜菜份量都多, 茨菜是炸薯仔, 夠晒熱及脆口, 真的沒有揀錯。來杯涷檸茶及可樂, 檸茶甜度剛剛好, 夠涷。整體來說算很好 。值得一讚是水吧部份是開放, 會見到有人洗碗及沖茶, 給人感覺是乾淨企理, 食起來都放心 。還沒有加一服務費,抵 ! 返工時間1:00 P.M. 就要等位, 要早一點去比較好。
返工時間1:00 P.M. 就要等位, 要早一點去比較好。
2010-12-23
  • 午市套餐
2010-12-08 1 浏览
一班同事同一位舊同事食 lunch,搵間好少少的餐廳,我們找到了朗豪坊的紅蔥頭。原來午市套餐(只跟餐湯)只需要$30左右,比 4 樓 food court 更便宜,難得於朗豪坊的高層數可以找到這麼便宜的午餐。我叫了茄汁螺絲粉(6號餐)。我叫餐的習慣是口講加手指著餐牌上的菜,這樣對侍應來說比較清晰,誰知...出事了。上菜了,來了 5 號餐,牛柳粒紅飯......?!?! 我叫的是 6 號餐螺絲粉吧?! 後來落單的侍應(看似他是侍應當中最話得事的那位),說"先生,你是叫牛柳粒的,你指住 5 號架嘛!" ......原來是我指得不清晰,指錯旁邊 (但我都有口講吧? 你都聽錯喎,定係你根本冇聽?),算吧,反正牛柳粒我都接受,將錯就錯吧。我就把事情拋開,享受用餐。接著,我同事的菜也到了,侍應說︰"呢個係你的,好彩我記得邊個叫乜嘢遮!" 當時我的同事們都呆了,他說這句說話為了甚麼? 是說我點錯菜不認帳嗎? 我當時並沒有怪責他,我也接受了另一道菜把事情了結了,該侍應還要這樣給說話我們聽,算是甚麼意思呢? 不要忘記他還是侍應當中最高級的啊!說我對號入座也好,我聽了就是不舒服。說回牛柳粒紅飯,牛柳粒很軟

牛柳粒紅飯

說回牛柳粒紅飯,牛柳粒很軟熟,頗香。紅飯的茄汁味也不錯,這個配搭來的剛好,很開胃。

原本這餐 "好地地" 的,給一句話全破壞了,其實他不說那句話我可以食的很開心,但就是因為他的態度,我要給喊臉,還有我以後也不會再來。
2010-12-01
2010-11-08 9 浏览
是晚同gf 行朗豪方, 本來想試下樓上間monster sushi , 但已經8點幾都仲係咁多人等位, 肚子餓的情況下試左呢間紅蔥頭...門口冇recepition 招呼我地, 要我地2個自己行入去, 同個waiter 講唔該兩個位, 佢就一手指去梳化位叫我地去果間坐, 服務認真麻麻 打開menu , 就比個kebak套餐吸引住, $58 可以選牛肉or羊肉再加蕃茄/生菜 ( 再加自選配料2款及自選醬汁) , 最後我地都叫左一份kebak套餐(羊肉, 芝士, 磨姑)+卡巴汁, 一份烤羊扒伴薯菜, 凱撒沙律加多個一口牛肉粒總結: kebak 一般, 羊肉幾"鞋", 配料唔多, 但個汁幾好食烤羊扒伴薯菜, 羊扒好"林", 好夠味, 質地又岩岩好, d 薯皇都幾好食喎凱撒沙律唔係咁好食, 汁唔夠, 味好淡一口牛肉粒最差, 唔係叫一口, 係"一大舊", 仲要幾鞋同冇牛肉味服務都好一般, 不過都有waiter 主動幫你加水, 有d 就叫極都唔應(不過算啦, 出街食飯都預左)所以食一次已經夠哂喇

烤羊扒伴薯菜

總結:
凱撒沙律唔係咁好食, 汁唔夠, 味好淡

所以食一次已經夠哂喇

2010-11-07
烤羊扒伴薯菜
  • 烤羊扒
2010-10-22 10 浏览
如果可以都會3點過後去tea,因為周圍都無人,想食邊間就邊間。今日去Langham Place行街,走上樓上各餐廳睇menu,都係覺得哩間最吸引。下午茶餐通常乜都有,有湯、多士同餐飲,其實可以好飽。個橙汁係鮮榨,亦都加糖,因為有D酸就知,但我鐘意原汁原味。蜜桃芝士茄汁焗雞脾飯:估唔到連主菜都咁大份,不過賣相好吸引,可能人少關係,服務與製作水準都良好。個飯有好多汁,配蜜桃撈飯食真係可以成個食晒,雞脾都好夠淋,所以都好易食完,只是個茄汁有少少過鹹。結論係少人時間食飯係好享受,食物水準也比繁忙時候高。

蜜桃芝士茄汁焗雞飯

結論係少人時間食飯係好享受,食物水準也比繁忙時候高。
2010-10-21
蜜桃芝士茄汁焗雞飯
上次同細佬妹一行 8 人去了朗豪坊逛街, 幫襯了下午茶, 貪佢便宜又不用加一, 仲可以 hea 到晚市 7:00pm 都冇趕我地走, 今晚又去左個頭, 咪諗住再次幫襯囉 ~環境是不錯的, 服務亦可以, 食物水準就一般般喇 ~ 好似今晚叫左 [ 芝士咖哩海鮮飯 ] 同埋 [ 鐵板牛柳 ] , 前者賣相麻麻但食落都 ok, 而且 d 料都算份量足既, 至於個牛柳肉質就麻麻, 最後套餐加 19 元就可食到自家製的 [ 心太軟 ], 賣相靚, 味道都不錯, 不過他們收晒我地 d 碟之後先叫廚房整, 但其實我一早全部一齊 order 既, 於是要等足 15 分鐘先有得食 ~俾 d 相片你地睇啦 ~

俾 d 相片你地睇啦 ~
不過不失
足料算 ok