2023-03-17 141 浏览
Red Chicken係一直都好出名嘅韓國餐廳,位於將軍澳海旁附近嘅商場入面。餐廳有落地大玻璃可以望到將軍澳嘅海景,人流唔算多坐得好舒服, 一大班朋友去嗰度傾偈食飯 好去處。涼拌辣汁魷魚配冷麵 Seasoned Squid with Vegetable in Sour Spicy Sauce served with Noodles重點推介涼拌辣汁魷魚配冷麵!呢個係會令你停唔到手嘅冷麵!🌶️首先,中間個啲就係又香又辣嘅辣汁魷魚🦑,入面除咗有魷魚圈之外仲加咗乾嘅魷魚絲, 青瓜🥒,蘿蔔絲🥕,芝麻, 口感非常豐富。魷魚係急凍魷魚但係啲肉都係彈牙唔會死死實實份量都好足,再加埋煙煙韌韌嘅魷魚絲去提升口感同鮮味, 吸晒啲辣汁嘅精華會令你完全上癮,啲蔬菜可以解辣同好襯冷麵食落好refresh。而辣汁方面,佢哋用咗正宗韓國辣汁, 對我嚟講10分最辣我會比4.5分佢係會令你越食越出汗個種辣。 睇相就見到有幾大碟, 4-5 個人share都無問題。秘製蒜香蜜糖醬汁無骨炸雞 Fried Boneless Chicken with Garlic Soy Sauce-無骨(+$10)個日去食嘅時候個秘製蒜香蜜糖醬超

個日去食嘅時候個秘製蒜香蜜糖醬超甜懷疑個師傅淨係落咗蜜糖唔記得落蒜香,啲雞食落好滑好juicy上枱嗰陣仲好熱食嗰陣要小心啲⚠️

芝士蛋卷 Cheese Egg Roll
中間個蛋卷係甜甜地,少少似日式嘅玉子燒🍳加埋側邊嘅芝士鹹鹹地非常夾, 呢個芝士蛋卷仲可以拉絲。 嚟到嗰陣打完卡 要快啲食,因為放太耐芝士變硬咗就唔好食㗎啦!
📍將軍澳
芝士蛋卷 Cheese Egg Roll
题外话/补充资料: 地鐵站行10分鐘就去到個商場食完仲可以去附近海旁行吓吹下海風環境幾舒服~
2023-01-18
2023-03-09 161 浏览
好多人都話呢間嘅炸雞好好食😚之前同朋友係尖沙咀食過但最難忘係芝士泡菜煎餅😍近排就去咗將軍澳分店食🙌🏻🔺芝士泡菜煎餅 $108之前食過一次已經覺得好好食🤤有好多芝士係煎餅入面仲可以拉絲🧀芝士同泡菜好夾,泡菜味好夠🙌🏻煎餅上面有青陽辣椒同紅椒,辣椒係煎餅附近就會頗辣🌶🔺芝士蛋卷 $128本身以為蛋卷入面有芝士點知係分開🫣鐵板上面係芝士再放上蛋卷🤝🏻蛋卷同平時玉子燒唔同,蛋係甜甜地好似玉子🥚而上面有柴魚片同大阪燒醬汁😙芝士嘅份量都頗多🧀幾樣嘢加埋好夾~🔺秘製製蜂蜜檸檬醬汁炸雞🍗(無骨) $168+$10可以選擇有骨或者無骨,今次揀咗無骨😉無骨真係好正,啖啖肉咁食😆炸雞好嫩同埋有肉汁,冇雪味😚而醬汁有啲似平時食開嘅檸蜜雞咁但都好好食✨檸檬同蜂蜜味分別都好出🍋🍯

🔺芝士泡菜煎餅 $108

🔺芝士蛋卷 $128

🔺秘製製蜂蜜檸檬醬汁炸雞🍗(無骨) $168+$10
2023-03-08 583 浏览
今次又到將軍澳唐俊街食飯, 第一次到紅雞,位於將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓106號舖。 餐廳設有室內和室外, 我們當然選擇坐室外, 可以與美景共進晚餐🥰。 餐廳以韓國菜為主,但款式不算多,晚餐🥢 ~ 韓式部隊火鍋$198、香腸年糕串$128、 海鮮蔥煎餅配鰹魚乾$118、秘製蜂蜜檸檬醬汁炸雞$178、 草莓酸奶雪泥$58、 Apple Cider with honey lemon $88、 檸檬梳打$38、柚子茶$33。 ▫️韓式部隊火鍋🫕 ~ 最失望部隊鍋沒有辛辣麵, 但有大量蔬菜, 湯頭不算太辣。 ▫️香腸年糕串🍡 ~ 份量超多, 年糕口感偏硬。 ▫️海鮮蔥煎餅配鰹魚乾🍕 ~ 味道正常發揮。 ▫️秘製蜂蜜檸檬醬汁炸雞🍗 ~ 炸雞好香脆可口, 蜂蜜檸檬醬做得幾出色。 ▫️Apple Cider with honey lemon🍹 ~ 超大杯飲極都未飲完,我覺得幾好飲,但其他人話似洗潔精味。 ▫️草莓酸奶雪泥🍹 ~ 粉色的賣相係幾靚,但味道偏酸。 ▫️檸檬梳打🍸 ~ 味道酸酸地。 ▫️柚子茶☕ ~ 正常味道,沒有特別。 比較欣賞餐廳室外的夜景多於食物, 但如果幾款菜式裏面,我就覺得炸雞是最好吃的。🏷️

韓式部隊火鍋

▫️香腸年糕串🍡 ~ 份量超多, 年糕口感偏硬。
香腸年糕串

▫️海鮮蔥煎餅配鰹魚乾🍕 ~ 味道正常發揮。
海鮮蔥煎餅配鰹魚乾

秘製蜂蜜檸檬醬汁炸雞

Apple Cider with honey lemon

▫️草莓酸奶雪泥🍹 ~ 粉色的賣相係幾靚,但味道偏酸。
草莓酸奶雪泥

▫️檸檬梳打🍸 ~ 味道酸酸地。
檸檬梳打

▫️柚子茶☕ ~ 正常味道,沒有特別。
柚子茶

2023-03-03
秘製蜂蜜檸檬醬汁炸雞
2023-02-07 310 浏览
星期日最鐘意同男朋友一齊去紅雞chill下地方大 唔迫 採光都好好如果天氣好仲可以自己選擇坐室外地方lunch hour人客唔多 計埋我地都係3〜4枱客有幾次都遇著韓國人添!!我地今次叫半半炸雞一半原味 一半蒜香蜜糖味炸雞即叫即炸 上枱時熱辣辣 又多肉汁 外皮炸得好脆真係要小心啲辣親咀 haha蒜香蜜糖好正!!!好香蒜味 入口之後都好有蒜味之後就有蜜糖味出 好甜但唔會漏〜五花腩配泡菜呢個係每次都必點item!!!五花腩加泡菜 然後再一淡米酒真係好chill 好正泡菜好fresh 唔辣唔酸同五花腩好夾 中和左之後無肥膩感無限用餐時間同男朋友可以一齊慢慢嘆(因為有好多空枱等客)放假chill住食炸雞之選
星期日最鐘意同男朋友一齊去紅雞chill下
地方大 唔迫 採光都好好
如果天氣好仲可以自己選擇坐室外地方
lunch hour人客唔多 計埋我地都係3〜4枱客
有幾次都遇著韓國人添!!

我地今次叫半半炸雞
一半原味 一半蒜香蜜糖味
炸雞即叫即炸 上枱時熱辣辣 又多肉汁 外皮炸得好脆
真係要小心啲辣親咀 haha
蒜香蜜糖好正!!!
好香蒜味 入口之後都好有蒜味
之後就有蜜糖味出 好甜但唔會漏〜

五花腩配泡菜
呢個係每次都必點item!!!
五花腩加泡菜 然後再一淡米酒
真係好chill 好正
泡菜好fresh 唔辣唔酸
同五花腩好夾 中和左之後無肥膩感

無限用餐時間
同男朋友可以一齊慢慢嘆(因為有好多空枱等客)
放假chill住食炸雞之選
2023-02-05
  • 半半炸雞
  • 五花腩配泡菜
2023-01-22 224 浏览
今日要做成日野,問左話做完野就散,所以我食左個個超大份嘅下午茶。點知做完野個同行人又話去食⋯⋯唉,我都已經食唔落,所以配坐,食下小食同飲返杯。我哋選擇左outdoor table,對住個海好舒服,而我朋友係煙民,啱晒佢。點左呢支soju, 清新好fresh易入口。叫佢嚟多支,又唔知點解佢自己揸主意換左jinro牌子,我個人覺得冇咁好味。主食嚟啦,我偷左兩舊食。我鍾意食乾冇汁嘅,呢個snowy cajun onion on fried chicken 就合我心意。本來有得吸泊車,但原來CS counter到10點,我哋10點15分去到冇得吸。

點左呢支soju, 清新好fresh易入口。

Snowy  Cajun  onion  on  fried  chicken

2023-01-14
$170 (宵夜)
秘製蒜香蜜糖醬汁炸雞配薯條 $138 - 炸雞熱辣辣 好食 👍🏻 醬汁俾得有啲多 少啲就冇咁漏 薯條亦都係新鮮即刻炸嘅 蘑菇忌廉扭扭粉 $98 - OK正正常常兩個人叫呢兩樣嘢食已經好飽 維埋二百幾蚊可以落樓 食到即炸嘅韓國炸雞 性價比都算唔錯 星期五晚市都坐唔滿 人少少幾好 可以唔使咁嘈 🍽 餐廳: 紅雞(將軍澳)🏠 地址: 將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓106號舖#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真 #hkig #hongkong

蘑菇忌廉扭扭粉 $98 - OK正正常常

星期五晚市都坐唔滿 人少少幾好 可以唔使咁嘈

🍽 餐廳: 紅雞(將軍澳)
🏠 地址: 將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓106號舖

2022-11-13 330 浏览
呢間尖沙咀分店聽其他人講都幾好食,於是決定試一試。依間餐廳有幾個韓國人嘅侍應,所以落單嘅時候都係講英文,我哋三個人叫咗三樣嘢,仲叫咗兩支Corona beer,點知個韓國侍應聽錯咗俾咗Coke我😂。講返正題,韓式牛肉配粉絲 3/5本身以為係乾炒粉絲,應該係乾身嘅食法,但係佢一上菜就係濕粒粒,仲有啲芡汁,容易變成一pat pat,但係味道OK,有泡菜嘅味道添。香辣五花腩辣椒醬忌廉扭扭粉 3/5另外一碗意粉其實唔差,可能覺得樣貌唔係幾討好,上菜似係屋企人煮嘅意粉,影響成個觀感,但係味道幾好,辣辣地又有忌廉香味,扭扭粉又煮得啱啱好,唔會過硬又唔會林晒。半半炸雞 原味加甜辣醬 4.5/5基本上都冇嘢批評,雞肉仲保持到有肉汁,食落去嘅時候外皮脆雞肉仲保持到水份,唔會乾柴烈火,加上甜辣醬,令到更加開胃,但係就比較多骨,食得唔夠過癮。地點:又係將軍澳南嘅餐廳,將軍澳站都要行10分鐘先到,個商場仲要特登有個鬼鼠位轉入去,但係都唔難搵嘅。環境:而家出邊個公園仲係地盤,佢哋起碼要等多一年先至見到曙光,餐廳外面嘅景色就唔得㗎喇,望住啲泥頭車,但係遲啲起好嘅公園一定會帶動附近嘅餐廳嘅生意。價錢:$200一個人

講返正題,韓式牛肉配粉絲 3/5

半半炸雞 原味加甜辣醬

地點:

環境:

價錢:

$200一個人,下次可以淨係食炸雞嘅。

服務:

因為語言上嘅溝通嘅問題,遇到韓國侍應就要用英文,同埋最好用Menu指着就確保唔會嗌錯嘢啦。
半半炸雞 原味加甜辣醬
2022-11-08 243 浏览
韓式炸雞真係好好食,之前將軍澳得Goobne Chicken已經成日食,而家開埋紅雞仲正🥰🍗秘製蒜香蜜糖醬汁炸雞炸雞個皮好薄好脆,一啲都唔油,個蒜香蜜糖汁好入味,唔會太濃搶走啲雞味,好食,份量好多,都食淨左幾舊要打包🍤炸蝦丁及炸雞丁配香辣醬個香辣醬真係辣辣地嘅,炸蝦大隻有肉地,彈牙,雞丁都唔錯,相比係炸雞好食啲🍹柚子梳打食咗咁多炸嘢要飲返啲甜嘢舒緩下😆而家做緊六點前全單七折,下次六點前要嚟食啦

🍗秘製蒜香蜜糖醬汁炸雞

🍤炸蝦丁及炸雞丁配香辣醬

🍹柚子梳打
食咗咁多炸嘢要飲返啲甜嘢舒緩下😆

而家做緊六點前全單七折,下次六點前要嚟食啦
2022-10-28 155 浏览
韓式料理吃到飽!槿韓食堂韓式料理吃到飽!這家從煎餅、豆腐煲、韓式烤肉、石鍋拌飯等32種熱門韓食、12種韓式小菜吃到飽,份量也有精簡過讓大家想吃的都能吃到又不浪費👍當然汽水、冰淇淋也都是無限量供應店裡空間不大座位有限,一定要訂位!槿韓食堂旁邊剛好有一個停車場,開車來也很方便🏷平日午餐🏷平日晚餐🏷假日全天用餐時間100分鐘、最後30分鐘加點每桌有6支木夾子,到出餐口放置想點的菜色格子內,餐點就會由服務人員送上桌~韓式小菜則採劃單方式-小編就當天用餐經驗分享必點的菜色給各位😋✔️鍋類必點:#神仙雪濃湯 #豆腐鍋槿韓的鍋類絕對值得一人點一鍋獨享,每種湯頭都是店家用心熬煮,雪濃湯真的大推!雪白的湯頭有著牛骨清香,喝起來超暖胃~豆腐鍋的湯頭香醇配料豐富✔️韓式烤肉: #牛五花 #霜降牛 #厚切豬五花 店家烤好直接送上桌,會提供生菜和韓式辣醬,大家可以搭配著小菜一起送進嘴裡,豬五花是烤到恰恰恰那種,多吃幾盤就很超值啦✔️經典韓食:#泡菜煎餅 #辣燉馬鈴薯排骨 #石鍋明太子蟹肉飯 #辣炒魷魚 #辣味炸雞 #起司辣年糕 除了石鍋拌飯比較難以小份量出餐,建議點一份分食即可,我們點的明太子蟹肉飯給了滿滿的明太
韓式料理吃到飽!

槿韓食堂韓式料理吃到飽!

🏷平日午餐
🏷平日晚餐
🏷假日全天
用餐時間100分鐘、最後30分鐘加點

小編就當天用餐經驗分享必點的菜色給各位😋

✔️鍋類必點:#神仙雪濃湯 #豆腐鍋

✔️韓式烤肉: #牛五花 #霜降牛 #厚切豬五花

除了石鍋拌飯比較難以小份量出餐,建議點一份分食即可,我們點的明太子蟹肉飯給了滿滿的明太子,石鍋是大慶煙的熱度,拌起來香氣四溢;其餘的韓食都以小份量出餐,所以想吃的都可以點一輪,泡菜煎餅非常好吃,脆口的泡菜每一口都吃得到,馬鈴薯排骨微辣,排骨肉燉煮至鮮嫩狀態,馬鈴薯也完整入味,辣炒魷魚看到很多網友都超推薦~韓式炸雞和起司辣年糕也不能錯過啊!

12種韓式小菜吃到飽是我們覺得是高雄最有誠意的,因為有 #韓式泡菜 #辣蘿蔔 !這才叫小菜吃到飽啊😂店家完全不怕客人吃,出餐速度很快,而且韓式泡菜非常道地~超尬意
另外槿韓食堂也有外帶韓式便當,主食到配菜通通韓式口味!
紅雞係尖沙咀一向都好出名,依家係將軍澳呢一間環境係大賣點,可以望住海景食炸雞🌅🍗 星期一至星期六1800前有全單7折優惠,好抵食👍🏻半半炸雞可以加10蚊要無骨,真心大推!超級juicy! 又滑!佢嘅味係真係好似係韓國食嘅一樣!個炸雞沙律都好好食,份量足夠👍🏻 個炸雞都係炸得好出色,外脆內軟,個汁好夾,啲菜好似變左配角咁🥗乳酪米酒真係佢整得最好飲🥰 兩個人去食一個chill lunch 真係好開心🥳
星期一至星期六1800前有全單7折優惠,好抵食👍🏻

炸雞沙律
炸雞沙律
2022-10-16 120 浏览
食過尖沙咀分店幾次 今次去將軍澳分店試下先 Order左無骨半半炸雞 一半係蒜蓉味 一半係原味蒜蓉醬鹹甜味剛好 唔屬於好濃味嗰隻汁 雞肉好滑原味就有d淡味 不過佢地既雞炸粉好薄 我鐘意 呢個份量兩個人食岩岩好餐廳地方好大 環境好靚好舒服 可以outdoor坐 對住將軍澳海濱長廊佢有做promotion都幾抵食我去既時候係全單有7折 仲要得兩三枱食客完全唔洗排隊有個阿豬媽staff 仲同我地傾計 話佢嚟咗香港好多年 仲識講流利中文 態度好親切
食過尖沙咀分店幾次 今次去將軍澳分店試下先

佢有做promotion都幾抵食
我去既時候係全單有7折 仲要得兩三枱食客
完全唔洗排隊

2022-10-10 117 浏览
身邊有唔少朋友都推介呢間red chicken,話好有返咗去韓國食炸雞嘅感覺。平時尖沙咀嗰間都爆場,今次就一於試吓將軍澳開張一段時期嘅分店!嚟到梗係要叫佢嘅炸雞試吓!同行4個人叫咗三款炸雞,一於嚟個大評比!三款炸雞都加咗$10轉無骨。甜辣醬炸雞 $173 +$10無骨甜辣醬炸雞好惹味,因為係韓國嗰隻甜辣醬,所以唔會話好辣~半半炸雞 (原味+秘製蒜香醬)$168 +$10無骨原味就正正常常,唔會好厚粉亦都食到啖啖雞肉!正!而蒜香炸雞就最好食!除咗有蒜嘅香味仲有少少甜味,食落口鹹鹹甜甜又幾過癮~而餐廳侍應基本上全部都係韓國人,就真係好似去左轉韓國咁,體驗下韓國餐廳嘅服務~佢哋都好有善不停幫我哋refill水!總括來講都值得一試~

甜辣醬炸雞 $173 +$10無骨
甜辣醬炸雞好惹味,因為係韓國嗰隻甜辣醬,所以唔會話好辣~

半半炸雞 (原味+秘製蒜香醬)$168 +$10無骨
原味就正正常常,唔會好厚粉亦都食到啖啖雞肉!正!

甜辣醬炸雞
半半炸雞 (原味+秘製蒜香醬)
2022-09-22
半半炸雞 (原味+秘製蒜香醬)
  • 秘製蒜香醬炸雞
  • 甜辣醬炸雞
2022-08-26 295 浏览
今次已是第三次惠顧,每次都係為咗炸雞。現在全日有七折,冇理由唔食,自己覺得平靚正,店員全部都係韓國人,更加增添食緊正宗嘅韓國餐的感覺。我們是Takeaway,叫咗半半炸雞,原味及蒜香醬,一份韓式炒年糕,返到屋企先食,炸雞都係脆卜卜,依然保持到高質水準,一盒12件,折扣後大約$123。韓式炒年糕內有d不同款式的韓式魚糕同一隻雞蛋,好足料,自己覺得唔夠辣,折扣後大約$90。始終都係炸雞最好,不過七折真係好抵❤️三個人食咗$214。
2022-08-25
15 分钟 (外卖自取)
2022-08-14 252 浏览
一直都係幫襯尖沙咀嗰間難得佢開咗間近港島又係社交平台見到話任何時段埋單有7折所以就去啦最後原來6點前賣埋單先有7折無問題 反正其實都想食炸雞甜辣無骨炸雞好似無咁嫩滑有啲‘鞋’口尖沙咀水準好似高啲涼拌魷魚拌冷面偏酸辣而且偏辣份量都頗大未試過嘅朋友可以一試總結最好兩款食物分開食因為味道太相似完全享受唔到每款食物嘅味道會二訪 希望下次水準會提高
一直都係幫襯尖沙咀嗰間

最好兩款食物分開食
因為味道太相似
完全享受唔到每款食物嘅味道

會二訪 希望下次水準會提高
同朋友約咗嚟呢度食晚飯喺將軍澳站慢慢行去餐廳 舒服得嚟又有「景」睇 所謂嘅風景 指嘅係人嘅風景唔少人帶住狗狗到海傍散步 悠閒嘅氣氛令我相當放鬆 不經不覺就完成10分鐘嘅路程餐廳有戶外位置 雖然對住地盤同樓景但都好chill 而室內座位亦可以透過落地玻璃隱約看到外面嘅風景 令人身心舒暢嚟到韓國餐廳 當然要叫炸雞啦叫咗個半半炸雞 一次過試晒2隻味原味+甜辣醬($168)炸雞皮脆肉嫩 甜辣醬不算太辣 都唔錯啦西班牙式牛油忌廉蝦($138)朋友話有人向佢推介呢道菜式 所以一定要嗌嚟試下 但畀另一個朋友潤佢 做咩喺韓國餐廳食西班牙菜?結果證明佢潤得好啱 除咗啲蝦太少之外 味道亦不算突出乳酪米酒($123)呢款米酒 係我同朋友唯一一個會讚到上天嘅嘢 真係好想再飲!乳酪味中和咗米酒嘅濃度 第一啖唔覺得好好飲 但會想再飲多啖 之後就不能自拔了!三款芝士年糕鍋($178)店員會畀個gas爐你 慢慢整熟呢個鍋 但唔知係咪爐嘅問題 個火熄咗好幾次 最後店員搵另一個爐幫我哋再整多一陣咁我寧願佢熟咗先上碟啦入面都算多年糕嘅 又有魚糕 蛋 菜等等 仲有幾個好似係甜薯仔 煙煙韌韌咁幾好食
同朋友約咗嚟呢度食晚飯
喺將軍澳站慢慢行去餐廳 舒服得嚟又有「景」睇
所謂嘅風景 指嘅係人嘅風景

餐廳有戶外位置 雖然對住地盤同樓景

嚟到韓國餐廳 當然要叫炸雞
叫咗個半半炸雞 一次過試晒2隻味
原味+甜辣醬炸得

原味+甜辣醬炸雞

原味+甜辣醬($168)
炸雞皮脆肉嫩 甜辣醬不算太辣 都唔錯啦
原味+甜辣醬炸雞

西班牙式牛油忌廉蝦($138)

西班牙式牛油忌廉蝦

西班牙式牛油忌廉蝦

結果證明佢潤得好啱 除咗啲蝦太少之外 味道亦不算突出

乳酪米酒($123)

乳酪米酒

三款芝士年糕鍋($178)

咁我寧願佢熟咗先上碟啦
三款芝士年糕鍋