之前在荃灣總店已食過一次,最記得係掛在餐廳牆上個架紅色古老車,真係好令人注目!事隔一年,餐廳已陸續在銅鑼灣和北角相繼開業,仲有不少新款食物和飲品,放工後就去左銅鑼灣分店晚餐,位置就在Sogo出口行一分鐘度,位置超方便!餐廳內周圍都有不少紐約風的畫風和裝飾,整個就很色彩繽紛,很美!另外有靠窗的卡位,還有可容納八人的位置,客人可自成一角,感覺相當不錯!最前方出餐和沖調飲品的位置。餐牌部份現在打卡上Facebook/Instagram均可有折扣優惠,不過IG打卡優惠會多點。------------------------------晚市抵食的二人套餐 $298/2人+10%,(以下2-4號各揀一款),味道不錯的。1. 是日餐湯2. 黑松露薯條/脆炸芝士配黑松露醬3. 黑松露野菌燴飯/欖油蒜片鮮蝦炒意粉/紐約客烤西冷扒配薯條(配薯角/薯條)4. 美式辣肉腸薄餅/紐約烤雞薄餅5. 甜品6. 飲品兩杯 (特飲每杯減$10)------------------------------派對水果冰茶 $48 (套餐減$10)大大杯木果茶,兩個人都夠飲!入面有士多啤梨、藍莓、檸檬、火龍果肉等,飲落味道清新
最前方出餐和沖調飲品的位置。
餐牌部份

1. 是日餐湯
2. 黑松露薯條/脆炸芝士配黑松露醬
4. 美式辣肉腸薄餅/紐約烤雞薄餅
5. 甜品
6. 飲品兩杯 (特飲每杯減$10)
派對水果冰茶
派對水果冰茶 $48 (套餐減$10)
大大杯木果茶,兩個人都夠飲!入面有士多啤梨、藍莓、檸檬、火龍果肉等,飲落味道清新,陣陣果香甜度適中,食咁飽飲黎清清味蕾岩晒。
清晨草莓奶昔
清晨草莓奶昔 $42 (套餐減$10)
老公點的奶昔,卻說味道不夠天然帶點藥水味。小妹試了一啖味道還好,就不夠草莓的清幽果香就是。
是日餐湯-蘑菇湯
當天的是日餐湯係蘑菇湯,質感打得頗細滑,蘑菇味濃郁。
脆炸芝士配黑松露醬
炸芝士咬落香口之餘,中心軟綿綿食落好creamy,配埋黑松露醬夠惹味又好食,因為本身餐牌上無話跟松露醬,所以有驚喜!
雙色蟹肉焗烤菇(散叫)
雙色蟹肉焗烤菇 $98 (散叫)
大啡菇內釀了蟹肉和芝士一齊焗,咬落厚肉多汁,入面有絲絲蟹肉,份量都幾多架,都食到有蟹味,值得一試。
紐約客烤西冷扒配薯條
紐約客烤西冷扒配薯條
牛扒要左五成熟,切開中間肉質呈現的顏色頗紅,望上去熟成度感覺有點不平均。食落肉質是頗鬆化富肉汁的,就是某些筋位比較難切開 (切不斷)。

配菜蕃茄和青瓜是烤得不錯的,咬落不乾柴多汁;喜歡的還可以蘸些餐廳自家製茄汁和燒汁,豐富味道。
美式辣肉腸薄餅
美式辣肉腸薄餅
批底屬厚批的薄餅,面頭是滿滿的芝士,味道就是正常,但不算驚艷。
迷你朱古力冬甩
最後來一個迷你朱古力冬甩作飯後甜品,味道不過不失。
脆炸芝士配黑松露醬
雙色蟹肉焗烤菇(散叫)
派對水果冰茶
  • 雙色蟹肉焗烤菇
  • 美式辣肉腸薄餅
2016-10-28 203 浏览
在銅鑼灣的街頭上看到之前在荃灣吃過的 new york diner 開了分店, 當時那快樂的時光又回來了. 在荃灣的餐廳經常要排隊, 銅鑼灣的這家開業約一個月, 平日晚上客人不算多. 落地大玻璃盡收銅鑼灣美景. 芝士焗波士頓龍蝦 + 龍蝦肉炒飯,$198餐廳不斷推介我們點炒飯, 說意粉要掌控很容易, 但炒飯卻很要心機. 我們很擔心叫得太多, 但最後還是點了. 來了後真的很大份, 適合大胃王吃. 龍蝦有牛油芝士烤過, 滿滿芝士味. 肉質比較普通, 勝在芝士濃郁香口, 龍蝦味道提升了. 香脆大都會鹹豬手, $248豬皮香脆, 豬肉不會過鹹. 肥筋的部位較集中, 可能燒好後切走會比較好看. 整體來說, 呢個更好吃. 三個人都吃不完, 多點綠色配菜吃吃更好. 派對水果冰茶 (冷飲), $48不夠甜, 跟侍應說了, 原來他們都知道今天的果茶不夠甜, 說會再改善. 水果份量不太多, 果味較淡. 既然他們自己己發現了, 應該明天會更好.
芝士焗波士頓龍蝦 + 龍蝦肉炒飯,$198
香脆大都會鹹豬手, $248
派對水果冰茶 (冷飲), $48
2016-10-13
2016-10-27 422 浏览
美式餐廳紐約客的第三間分店正式登陸在銅鑼灣,一直想試試其美式巨型漢堡,終於可以如願以償。近窗望落樓下是銅鑼灣的鬧市,地理環境不錯!餐牌主推Burger、小食、pizza和廚師推介,在 lunch time 去都會有相應的選擇,價錢更實惠。新店的裝潢新潮又帶點美式style,以霓紅燈、街頭塗鴉突顯美式街頭風格。磚牆上還有美國隊長的壁畫,教人如何抗拒? 環境寬敞舒適,裝修佈置以休閒田園風為主,部分 Dining area 隱私度比較高,如與蜜友去的話,我會揀沙發/高凳區。華盛頓特厚魚柳漢堡 $83 配薯角 插住支美國國旗的 Signature 魚柳漢堡賣相好壯觀,一端上來就被巨堡嚇親,兩塊魚柳疊在一起好養眼!原來用了一變二分身術,漢堡夾住原條深海脆魚柳。值得讚的是魚柳不會有好多粉漿蓋住,而外層的薄脆漿可緊緊鎖住魚柳的鮮味。因為中間夾住兩塊特長超厚的炸魚柳,中間的沙律醬頓時變得不夠喉,要 Triple 醬汁!魚柳底下有沙律切絲和數片車輪蕃茄,營造到 juicy 多汁的豐盈口感!片裝芝士亦呈半融狀態,與漢堡包「融為一體」重點是旁邊一大籃的香口薯角,伴有美式祕醬,說實在的,兩個女生點呢個炸魚薯條
美式餐廳紐約客的第三間分店正式登陸在銅鑼灣,

一直想試試其美式巨型漢堡,終於可以如願以償。
近窗望落樓下是銅鑼灣的鬧市,地理環境不錯!

餐牌主推Burger、小食、pizza和廚師推介,

在 lunch time 去都會有相應的選擇,價錢更實惠。
新店的裝潢新潮又帶點美式style,

以霓紅燈、街頭塗鴉突顯美式街頭風格。

磚牆上還有美國隊長的壁畫,教人如何抗拒?
 環境寬敞舒適,裝修佈置以休閒田園風為主,
部分 Dining area 隱私度比較高,

如與蜜友去的話,我會揀沙發/高凳區。
華盛頓特厚魚柳漢堡 $83 配薯角
插住支美國國旗的 Signature 魚柳漢堡賣相好壯觀,

一端上來就被巨堡嚇親,兩塊魚柳疊在一起好養眼!
原來用了一變二分身術,漢堡夾住原條深海脆魚柳。
值得讚的是魚柳不會有好多粉漿蓋住,

而外層的薄脆漿可緊緊鎖住魚柳的鮮味。

因為中間夾住兩塊特長超厚的炸魚柳,

中間的沙律醬頓時變得不夠喉,要 Triple 醬汁!
魚柳底下有沙律切絲和數片車輪蕃茄,

營造到 juicy 多汁的豐盈口感!

片裝芝士亦呈半融狀態,與漢堡包「融為一體」
重點是旁邊一大籃的香口薯角,伴有美式祕醬,
說實在的,兩個女生點呢個炸魚薯條就已經好夠飽!
太平洋海鮮薄餅 $128
有三款口味薄餅可供選擇,均是用脆薄餅底,

全因薄底,不會好膩,而且有蕃茄的酸甜中和,

一人吃數片都不會因為吃薄餅粉皮而飽到動不了。
採用的海鮮都是大眾化口味,如蝦、魷魚圈。

小蕃茹和木蓿芽兩者均是清新組合,配上蘑菇更滋味。

見到隔離枱的拉絲效果又心思思想吃芝士,

果真拉起其中一塊,鋪面芝士就隨之「吐絲」。
龍蝦汁大蝦燴飯 $158
為了填補對龍蝦的空虛感,唯有改試龍蝦濃汁的燴飯。

用龍蝦做飯底的醬汁,當然將普通的都變得不平凡!

大蝦的肉質爽口,與同樣是海鮮的飯不謀而合了,

飯粒肥嘟嘟,有不少海鮮雜菌蘑菇,吃落好有口感。

只鋪一隻大蝦不夠睇頭,應該將埋藏的海鮮都挖上來。
留意到餐牌寫上其中一個廚師推介是波士頓龍蝦,

但因為下午去吃,新鮮的龍蝦仍未運到!

唯有下次晚餐時段早點再來吧!

(跟餐轉其他飲品一杯減$10)

草莓柚子沙冰 $38  (原價 $48)
經士多啤梨裝飾的沙冰夏日氣氛濃厚,

連蝴蝶都被這種水果的甜度所吸引!
呷一口冰,有陣陣的柚子香味,

酸酸甜甜的,不會好膩好飽,

而且好大杯,飲到尾都仲好出味!

呢杯又是女生二人組分享之滋味~
飯後又來一杯咖啡,選擇都十分多元化,

有New York自家咖啡和不少手調的特飲。

焦糖爆谷泡沫咖啡 $28  (原價 $38)
佈上類似焦糖爆谷的糖漿使原咖啡更特別,

飯後一杯咖啡,為這個豐富的午餐畫上完美的句號。
  • 華盛頓特厚魚柳漢堡
  • 太平洋海鮮薄餅
  • 草莓柚子沙冰
2016-10-27 284 浏览
Xmas preview 又開始啦又係一年一度洗錢嘅時候同 bff 去SOGO行咗兩個圈有少少戰利品咁啦行到攰緊係佢附近搵食又要坐得好又要食物唔差最好裝修有特色啦咁先可以俾我哋港女自拍 selfie 下好快我哋就篩選到去食 New York DinerSet for 2 $428 真係好抵食不過我哋三個女仔麻麻煩煩就係鍾意散叫經理極力推介我哋試吓招牌龍蝦炒飯 $198有隻龍蝦 style加炒飯食到龍蝦肉鮮甜彈牙飯炒得乾身~~味道 ok份量都唔少~~~真係好抵食BLT burger $78牛肉都可以 order medium厚厚既牛肉咬落好有肉汁勁 juicy芝士舖在上面好好味欖油蒜片鮮蝦炒扁意粉 $68啖啖鮮蝦很足料味道較淡~~蒜片味也不突出扁意粉相對於普通的意粉更加煙韌、彈牙然後又好抵咁樣 +$25 upgrade就有soup同埋有 drink一杯啦美國招牌啤酒烤雞 $173必食之選: 啤酒烤雞staff 上枱俾我地影相先then 拎番入廚房切件少少啤酒味跟雞肉好搭雞肉嫩滑呢度嘅飲品都好有特色Ocean Seltzer 海洋梳打 $38成杯藍色~~真係好靚啊上面仲有兩條超得意海豚橡皮
Xmas preview 又開始啦

芝士舖在上面好好味
欖油蒜片鮮蝦炒扁意粉 $68

啖啖鮮蝦很足料

味道較淡~~蒜片味也不突出

扁意粉相對於普通的意粉更加煙韌、彈牙
然後又好抵咁樣 +$25 upgrade

Ocean Seltzer 海洋梳打 $38

成杯藍色~~真係好靚啊

上面仲有兩條超得意海豚橡皮糖

味道似梳打汽水

仲有檸檬、藍莓同椰果粒粒

飲落去好清新

因為可以望吓繁華嘅銅鑼灣街景
  • 美國招牌啤酒烤雞
  • 招牌龍蝦炒飯
  • Ocean Seltzer 海洋梳打
因為訂左iPhone 關係, 今日放工嚟左銅鑼灣! 懷着興奮嘅心情去攞機, 當然喇❤️ 黎得銅鑼灣, 當然順便食埋晚飯, 就隨隨跟著馬路行到SOGO附近.... 覓食途中又再一次被旁邊的那個養眼嘅布甸狗餐廳吸引住🙂 之前已經試過布甸狗餐廳, 所以不再作考慮, 不過在旁嘅澳門逸園中心門外有多名姐姐渣住廣告牌, 示意呢度有幾間嘅樓上餐廳.. 一看之下原來New York Diner 既銅鑼灣分店正正開喺呢度, 竟然係忙忙人海入面搵到您❤️😍 一看之下已經鎖定目標喇! 餓着肚皮既我已經迫不及待衝上去2樓睇下有無位😂😂😂雖然係平日晚上, 不過已經坐滿左8, 9成客人😨幸好既係恰巧有張枱係冇人的, 所以唔使等位就已經可以入座, 真好彩😄👏🏻👏🏻👏🏻簡約嘅裝修, 配上霓虹燈嘅設計 另外有個"粒"位好有氣氛, 不過可惜影唔到相🙁窗外景色Ocean Seltzer 海洋梳打🍹 $38呢杯飲品真係又靚又大杯!!!😍😍😍 厄LIKE真係一流!!!😂靚靚既藍色海洋, 綠色既薄荷葉, 而且仲有2條係海豚仔係海中暢泳🐬~~~真係同佢個名一樣~ Ocean Seltzer☺️藍色其實係藍柑桔梳打, 味道唔會好甜, 而且

餓着肚皮既我已經迫不及待衝上去2樓睇下有無位😂😂😂
雖然係平日晚上, 不過已經坐滿左8, 9成客人😨

窗外景色
Ocean Seltzer 海洋梳打
Ocean Seltzer 海洋梳打
Ocean Seltzer 海洋梳打🍹 $38

藍色其實係藍柑桔梳打, 味道唔會好甜, 而且入面仲有椰果肉 同 藍莓

以$38黎講既飲品有咁大杯的確好抵飲!👍🏻👍🏻👍🏻
American Scientist Seltzer美國科學家梳打🍹 $42

3支試管飲品, 分別係藍柑桔, 草莓🍓 & 普通梳打

如果單飲草莓果個真係好甜, 不過加埋落杯梳打入面味道就適中, 而且可依照個人口味落多/少

藍柑桔同海洋梳打既味道係一樣! 不過因為多左草莓試管所以多左草莓既口感, 味道唔錯啊!😊😊😊👏🏻
黎得美式餐廳, 當然食佢地呢度既主打菜式 – Burger🍔

因為男朋友對牛肉極之喜愛, 所以叫左一個Double Cheese Beef Burger
President Double Cheese Beef Burger 總統雙層芝士牛肉漢堡 $118

Burger賣相好吸引! 兩層牛肉漢堡中間夾雜住芝士, 紅洋蔥, 蕃茄🍅, 酸瓜 & 生菜🌱, 如果2個輕食既女仔真係一人一半Burger 都夠飽!!
Burger既包皮有事先煎過 / 烤製過~ 而且內裡有加上牛油, 食落外層都比一般既漢堡包香口~~~

除左麵包特別之外, 仲食得出內裡有2層不同口感既邪惡芝士~😈😈😈

其一芝士看似事先放係牛肉漢堡既底部輕煎過, 食落冇咁膩, 而且芝士同牛肉融為一體, 同漢堡一齊食

增加左原有既層次口感!! 😍😍😍❤️而另一芝士就呈現半融狀態, 如比較下個人較愛前者~~😁

雙層牛肉漢堡既肉真係好多, 真係岩晒我男朋友呢d食肉者!! 😂😂😂👍🏻 食落啖啖都係肉口而且好juicy好多肉汁!!😳

幸好中間有夾雜住適量既紅洋蔥同蕃茄等蔬菜, 所以食起上黎唔會覺得太膩口👍🏻😋😋

不過始終太大個喇~~~ 食起上黎唔似一普既漢堡可以一口試晒所有既配料, 呢點令我有d遺憾..😔
除此之外, 2個食品另外會配上薯條 / 薯角🍟

New York Dinner為保持食物3質素, 所以所有野食都係即叫即炸, 估唔到連薯條薯角都一絲不苟, 為求新鮮熱辣送到枱面! 😀😀😀👍🏻

薯角食落內裡既薯仔呈粉粉地既狀態, 外脆內軟

💁🏼特別一讚既係呢度點薯條薯角並唔係用上一般既普通茄汁, 而係特製既茄蓉

茄蓉呈傑身既狀態, 味道比一般茄汁更濃味! 而且沒有名上過量既糖, 所以食起上黎真係又好味又健康~~~👏🏻

為左呢個醬汁真係唔介意食多幾條薯條同薯角!!!!😋😋😋❤️
N.Y. Roasted BBQ Pork Ribs 美式醬燒豬肋骨🍖 $198

食完個包之後其實都已經有少少飽飽地, 呢個豬肋骨氣勢真係好強勁!!😱😱😱😱

真係唔好睇少佢~ 大大少少既豬肋骨起碼有10條! 而且配埋薯角真係好鬼多~~~

豬肋骨以美式醬燒煮, 味道唔會過咸! 雖然係豬肋骨, 不過肥瘦適中, 食落肉質好細嫩 Yummy☺️☺️☺️👍🏻

真係好豐盛既一餐!! 因為份量都比較大份, 2個人叫2份真係未必食得晒, 適合叫埋一大班好友一齊Gathering❤️
2016-10-26
2016-10-23 303 浏览
芝士焗波士頓龍蝦 + 龍蝦肉炒飯 ($198)New York Diner係銅鑼灣開左第3間新分店!!! $200有找食到半隻龍蝦加炒飯同薯角真係好抵食!!! 而且份量都唔少!!! 半邊龍蝦輕易拆開就食到,上面舖上芝士焗,龍蝦肉算鮮甜彈牙!!! 但略嫌芝士味不夠濃郁,龍蝦肉炒飯配有蛋絲,炒得乾身,但味道較淡!!! 薯角炸得香脆可口!!!總統雙層芝士牛肉漢堡 ($118) 呢個漢堡有兩塊厚厚既牛肉,牛肉夠哂入味又juicy,上面舖上芝士,如果芝士味再濃啲就更加好!!! 薯角炸得香脆可口,食完超飽,適合二人分享!!!海洋梳打 ($38)外表好吸引!!! 中間有兩條海豚橡皮糖,味道似波子汽水,飲落幾特別!!!Ig: e.for.eat
芝士焗波士頓龍蝦 + 龍蝦肉炒飯 ($198)

Ig: e.for.eat
芝士焗波士頓龍蝦 + 龍蝦肉炒飯
總統雙層芝士牛肉漢堡
海洋梳打
2016-10-09
總統雙層芝士牛肉漢堡
2016-10-21 265 浏览
五成熟的烤肉眼扒煎得剛剛好, 帶點肉汁, 肉質嫩滑, 旁邊亦附上蜜糖芥末醬和茄汁以增添味道。另外, 我升級了肉眼扒餐為套餐, 餐前會有碗沙律或餐湯選擇, 我亦點了一杯熱抹茶拿鐵來喝,抹茶拿鐵的抹茶味非常濃郁,但是上面有些抹茶粉還沒有溶化,所以入口時有些粉末黏在牙齒上。
烤肉眼扒
2016-10-18
烤肉眼扒
啲男人成日下巴輕輕,之前應承人今年同我去美國,依家10月啦,連去整簽証都無聲氣。唉,一定係無咗件事啦! 今日同佢講先解釋今年去唔到,話帶我去住食美國菜先,下年一定去到喎 (聽住先啦,睇下點)。美國菜? 什麼星期幾餐廳呀? 食過啦! 原來係去銅鑼灣 New York Diner 紐約客,一入到去就見到好多顏色同牆上有塗鴉,當中有唔少New York element。一個主菜加25蚊先可以轉餐,有湯或沙律同野飲。我哋加咗1個25蚊,嗰蕃茄蓉湯,十分正常,好香蕃茄味,係足料嘅。反而跟餐嘅蜂蜜檸檬水有驚喜,唔係平時茶餐廳嗰種,可能係因為加咗薄荷葉啦,飲落特別清新。美國菜就梗係要食Burger啦! 我哋叫咗蘑菇牛肉漢堡,牛肉好厚身,最緊要係佢夠Juicy。可能我哋好鐘意食蘑菇啦,覺得啲蘑菇好正。另外,嗰Burger仲有得跟墨西哥脆片 (得Burger可以跟呢個脆片㗎咋,其他主菜只可以揀薯條同薯角)!我哋仲叫咗嗰美國招牌啤酒烤雞。嘩,成隻雞企係你面前,有無咁勁揪呀! 隻雞燒得唔錯,而且隻雞唔係好大隻,所以啲肉都好嫩。嗱,認真問大家,啤酒係咩味,咪苦味囉! 食落有少少啤酒嘅苦味。M佬用手食完隻雞脾,
蕃茄蓉湯
蘑菇牛肉漢堡
美國招牌啤酒烤雞
我哋仲叫咗嗰美國招牌啤酒烤雞。嘩,成隻雞企係你面前,有無咁勁揪呀! 隻雞燒得唔錯,而且隻雞唔係好大隻,所以啲肉都好嫩。嗱,認真問大家,啤酒係咩味,咪苦味囉! 食落有少少啤酒嘅苦味。M佬用手食完隻雞脾,隻手都有啤酒味。隻雞仲配埋墨西哥薄餅添,真係份量幾大!
香脆大都會咸豬手
呢餐話明係賠罪飯,梗係要叫多個主菜啦! 唔該,要多個香脆大都會咸豬手吖! 啲豬手肉幫你切晒,唔洗煩! 啲皮都幾香脆,加埋嗰啲皮下脂肪,好膠口! 正!
2016-10-04
蘑菇牛肉漢堡
美國招牌啤酒烤雞
2016-10-20 210 浏览
好啦 係New York 唔係 Hollywood嘛我知呀 但係堅係有啲電影feel嘛先講食啦!最緊要都係食 話晒餐廳😚😚🍽: 肉眼牛扒我同行話希望食3成😂 但係店waitress推介5成 所以都係乖乖咁聽左好juicy😍😍😍 舊肉好似識「瀨尿」咁 (如果你有睇星爺嘅食神) 唔錯 肉嘅肥瘦分佈就正正常常啦 始終係肉眼😝 有少少唔喜歡會係啲肉有根 點都要提一提 個個薯條嘅茄汁係自家製架🤗🤗 我就鍾意 冇咁甜 但好香蕃茄味😋好味指數: ❤️❤️❤️❤️❤️🍽: Rose Tea睇好多人飲嗰個好似金魚缸嘅茶 但藍色👶🏽👶🏽 唔想試 所以叫左個Rose Tea 好好味😛😛😛❤️❤️❤️ 甜度剛好 有茶嘅苦澀味 而且好靚🤗(睇相啦)好味指數: ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️因爲係食lunch set 所以會有湯同沙律架個湯我係薯仔湯黎嘅 好濃好香 我好鍾意仲有其他:
好啦 係New York 唔係 Hollywood嘛

仲有其他:
2016-10-16
Rose Tea
2016-10-20 182 浏览
認識我的朋友都知道,我鍾情於美國菜,漢堡包、薯仔、薯條是我至愛無意在Facebook 見到New York Diners在銅鑼灣有分店,而且like 了就有九折!就即興約了大學死黨食飯:)餐廳地理位置優勢,SOGO 出口,步行不到2分鐘就是了!有時累,真的不會想走太遠去餐廳呢!位置這樣方便令人好舒服!餐廳裝潢走美國風,環境卻又不會太暗,食飯傾計都好適合。聽著懷舊英文歌曲,看著銅鑼灣熙來攘往的街景,感到特別放鬆。看看餐牌,餐廳的飲品極有「玩味」,名字趣怪好笑,「那些年眼淚咖啡」、「陽光下生長的朱古力」....還有好多!令我地兩個女仔未食飯,先興奮,大笑一番XD我們跟餐叫了美國科學家梳打(草莓藍柑桔)(跟餐$32),是一枝枝試管上,得意又好玩。草莓汁可以見到草莓肉,味道酸甜,頗解渴!本來想要一份沙律,但發現餐牌沒有呢!只好跟餐($25)附送沙律,食材新鮮,醬汁又不會過多!總統雙層芝士牛肉漢堡($118)漢堡不算巨型,但已經有雙層牛肉及芝士,牛肉7成熟,充滿肉汁,吃到一點黑椒味。所謂見微知著,漢堡包的精髓除了是牛肉,麵包的角色也不可看小。麵包極鬆軟,表層烘得鬆化,均勻塗上牛油,好香!內有一絲

餐廳地理位置優勢,SOGO 出口,步行不到2分鐘就是了!

有時累,真的不會想走太遠去餐廳呢!位置這樣方便令人好舒服!

看看餐牌,餐廳的飲品極有「玩味」,

令我地兩個女仔未食飯,先興奮,大笑一番XD
總統雙層芝士牛肉漢堡($118)

漢堡不算巨型,但已經有雙層牛肉及芝士,牛肉7成熟,充滿肉汁,吃到一點黑椒味。所謂見微知著,漢堡包的精髓除了是牛肉,麵包的角色也不可看小。麵包極鬆軟,表層烘得鬆化,均勻塗上牛油,好香!內有一絲絲紅蔥,及酸瓜,令漢堡更惹味。朋友指酸瓜爽甜好吃,不是只有酸味!
漢堡可配薯條、薯角、或墨西哥脆片。因另一款主菜已選了薯角,怕太飽,就選了後者。脆片香脆微辣,配上店鋪調製的茄汁,很有心思呢。

美國招牌啤酒雞($173)

無意發現這個菜色很新穎,在別的美國餐廳也從沒見過,便好奇一試。

想不到啤酒的甘與雞肉如此搭配,味道完全不苦,啤酒的甜及烤雞的香脆交織著,令人忍不住吃了一件又一件。
底層的配菜有三色椒、薯角、翠肉瓜、雜菌,焗得香口;薯角是新鮮薯仔製成,盡見店家的心思。

啤酒雞附有烤餅,帶有麥香,非常好吃呢!
雖說這菜式也差不多$170,但以份量及質素來說,絕對物超所值。美國菜始終份量較大,我倆最終還是吃不下,要打包回家。🙈

總結覺得餐廳在各方面都非常有心思,食材新鮮,絕不會為了節省功夫而忽略細節。餐廳地理位置佳,而且環境舒適,在忙碌的日子也能輕鬆大吃一頓。店員服務態度良好,飯後也會了解客人的意見,我們也反映了希望可以有沙律的菜式。我與死黨也同意,這餐是絕好的用餐經驗呢!
2016-10-11
2016-10-20 2167 浏览
嘩嘩嘩!原來紐約客係銅鑼灣開咗新鋪!話說之前女朋友去過北角個間😎不過我一直都沒機會試,前兩日接完女朋友放工就去左銅鑼灣去下街街,肚餓諗緊食咩好就記起佢地開左新舖😂所以就入去試下係咪咁好食啦!😏店內裝潢好有美式風格,座位多,大約可以坐70-80人👍🏼海洋梳打-HKD38$好靚嘅藍色啊!😍😍 成杯野真係好靚,上面仲有兩條海豚軟糖🙈超得意呢!😛味道方面係藍色檸檬梳打,飲落去好清新,加上份量都大杯!最適合配漢堡包同美式燒排骨😎只係介紹咗野飲,點可以唔介紹下主菜呢🙈我哋叫咗蘑菇牛肉漢堡同呢個美式醬燒豬肋骨🍔🍗蘑菇牛肉漢堡-HKD88$其實個蘑菇漢堡都好好食!我叫左7成熟,牛肉咬落有肉汁,唔會乾爭爭😚加上嗰啲菇菇超好食😆鍾意食菇嘅朋友真係要試吓😛美式醬燒豬肋骨-HKD198$超大份!😮足足有十支骨!對於him呢啲大食嘅小朋友👶🏻真係超級滿足呢!豬肋骨唔會燒得太乾,肉質燒得好鬆軟!配上佢地外層甜甜地既BBQ汁,真心幾好食😘嘅除此之外,跟餐仲附送薯角,呢個價錢來講其實真係超抵🙈因為我一個人真係食唔晒🙃完全飽到上心口😵所以如果細食啲兩個女仔都夠食😂
店內裝潢好有美式風格,座位多,大約可以坐70-80人👍🏼

海洋梳打-HKD38$

蘑菇牛肉漢堡-HKD88$

美式醬燒豬肋骨-HKD198$

2016-10-04
用餐时段
  • 蘑菇牛肉漢堡
2016-10-19 857 浏览
星期日和朋友到Times Square看戲後,決定到附近醫肚。見最近食亞洲菜多,便打算找間西餐繼續談心! 最後選了New York Diner ,價錢合理。裝潢方面甚為美式西化,很有氣氛,喚起了我一年前到美國東岸交流的畫面。我們點了兩人Set Dinner, $428 頗為抵食!而且看到飲品清單款式很多,便也加錢轉特飲(跟餐可-$10)。我點了陽光下生長的朱古力($36)陽光下生長的朱古力,很特別的名稱,原來是熱朱古力,上面鋪滿像是泥土的朱古力Crumbs 和像發芽的薄荷葉!造型像是一個盆栽,很可愛!味道也很好,朱古力是偏甜,但連朱古力餅碎一同飲,質感很豐富和更香濃,十分邪惡呀!朋友則點了Matcha Latte ($28),她說味道不錯,不會太甜。是日餐湯是煙肉薯仔湯,湯很香濃和香滑,特別是煙肉香味突出。小食方面,我們本想點豬手,但怕太多肉食不完,最後點了雙色蟹肉焗烤蘑菇蘑菇很大隻,面頭鋪滿烘香過的芝士,一切開,發現蟹肉釀在裡面,鮮味十足,加上蘑菇肉厚又很Juicy,絕對是這餐飯最滿意的一道菜!美式醬燒豬肋骨Pork Ribs沒想到份量很大,我們兩人食了一半已經很飽! 排骨肉不會燒得
我們點了兩人Set Dinner, $428 頗為抵食!

是日餐湯是煙肉薯仔湯,湯很香濃和香滑,特別是煙肉香味突出。
美式醬燒豬肋骨Pork Ribs
沒想到份量很大,我們兩人食了一半已經很飽! 排骨肉不會燒得太鞋口,容易起肉食,同時可以保留肉汁,不過燒烤醬味不算突出,所以Ribs會較甜味多,少一份惹味。反而跟餐的薯角很出色,炸得很好,即時過了一段時間再食仍然是脆卜卜和保持微暖。

太平洋海鮮薄餅
非常足料,有蝦、蜆肉、青口仔和蟹肉,特別是蟹肉很薄餅生色不少,因為很鮮甜和香噴噴!不過稍涼後餅底較乾身,批邊略微硬身。

最後便是以甜品終結
朱古力Brownie
朱古力泡芙
果然是美式甜品,朱古力會屬偏甜口味,但我挺喜歡泡芙,因為除了朱古力醬,𥚃面還有雪糕,所以層次更豐富!
  • 陽光下生長的朱古力
  • 雙色蟹肉焗烤蘑菇
2016-10-17 209 浏览
聽說係開左3星期,所以客人唔多。坐位距離都ok,所以4個女仔傾計食飯好舒服煙三文魚沙津 平過不失,正正常常。個沙津其實menu係無,我地多口問句會唔會有沙津佢地就做俾我地,服務香港平民餐廳小有地好👍🏻水果茶賣相靚又好飲,唔太甜幾好。脆炸芝士唔怕‘留’既話一定鐘意,放涷左都係好食,配埋黑松露沙津醬正,大愛啤酒烤雞必食之選,雞肉嫩滑,啤酒味少少,個人覺得岩岩好。上枱俾我地影完相就拎入廚房切件,幾細心。大推PS.平時唔會打包既我都打包左翻去??豬手不過不失,不過對於熱愛食豬手既我就不推薦了。皮不脆,肉質一般,味道不足。有點失望
煙三文魚沙津

水果茶

賣相靚又好飲,唔太甜幾好。
脆炸芝士

啤酒烤雞

PS.平時唔會打包既我都打包左翻去
??豬手

• 啤酒烤雞
  • 脆炸芝士
2016-10-17 1221 浏览
New York Diner最近,聽聞在銅鑼灣開了一間價錢不貴,而且質素不錯的美國西餐廳,所以這晚便相約朋友到這裏吃晚飯,看個究竟。進入餐廳後,發現餐廳的裝潢及設計都非常具有美國風味,服務員很快便為我們安排座位,態度有禮。看一看餐牌,食物選擇也不少,我們很快便決定了吃什麼。我們要了一個二人套餐,另外在散叫了一客美國招牌啤酒烤雞。二人套餐包了湯、主菜、甜品及飲品。先來了餐湯,這晚的餐湯是蕃茄龍蝦湯,不過龍蝦味較淡,番茄味卻非常濃郁,完全搶過了龍蝦的味道。接着,飲品也上枱了,看看這杯特色飲品,在海洋一樣,顏色非常吸引。之後,小食也上枱了,我們這晚叫了黑松露薯條,這個是整晚最有驚喜的,想不到薯條炸得這麼香脆,而且薯肉鬆化,黑松露醬更是焦點所在,實在非常濃郁,味道很夾,確是不錯。紐約客烤西冷扒這是這晚其中一個主菜,我們點的熟度是五成熟,牛扒來到的時候,一切開,裏面事情鮮嫩粉紅色的,所以生熟度都挺準確,,不過牛扒咬落就有一點兒過硬,牛味不太香,有點失色。紐約烤雞薄餅薄餅餅皮烤得非常香脆,但可惜的是,整個薄餅的味道不夠,有點淡,即是調味不足,烤雞亦缺乏雞鮮味,建議應多加醬汁及調味料。美國招牌啤酒烤
New York Diner

看一看餐牌,食物選擇也不少,我們很快便決定了吃什麼。
我們要了一個二人套餐,另外在散叫了一客美國招牌啤酒烤雞。
二人套餐包了湯、主菜、甜品及飲品。
紐約客烤西冷扒
紐約烤雞薄餅
美國招牌啤酒烤雞 $173
哈哈!成隻烤雞🐓插落啤酒樽,賣相特別,食落有微微啤酒香🍺,雞皮烤至微脆,但略嫌肉質有點「鞋」,尤其是雞胸,過火了。
店員等我地影完相之後就幫忙把雞分件,好貼心呢!
最後,甜品也上枱了,這晚的甜品是朱古力冬甩,味道不過不失,也不錯吧。

總括來說,這間餐廳的食物質素OK ,服務態度非常好,店員不時為我們加水,確保我們用餐時沒有任何問題,而且食物分量非常多,適合大夥兒來這裏聚會。
紐約客 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道523-527號澳門逸園中心2樓
2016-10-15
等候时间
5 分钟 (堂食)
2016-10-15 296 浏览
一上到去就有位,入到去覺得個環境幾特別,好美式style。同埋可能今日無咩人,可以好舒服咁同朋友傾住計食飯。一共叫左三款食物同加左杯野飲。野食一黎到,嘩原來份量都幾多!芝士波士頓龍蝦加龍蝦炒飯龍蝦肉都幾爽口,芝士又唔會蓋過左龍蝦既味道,仲幫我地起埋龍蝦肉出黎👍🏻! 而個炒飯食落啖啖好香既菌味,如果龍蝦既份量可以加多少少就更好啦!😋BBQ豬肋骨一份有兩行豬肋骨,味道岩岩好,又唔會太乾!我地揀左配薯角,可以點由佢地自制既蕃茄醬汁,好fresh既蕃茄味,完全唔係出面餐廳個d茄汁,味道比較淡🍅👍🏻燒焗豬手件落單既時候無睇清楚,原來小食焗豬手都會配左薯條或者薯角😳豬手又係好大份,豬手有乾左少少,但唔會太鹹,可以點佢地既蜜糖芥末醬,正!海洋梳打好似有兩條海豚係個海到咁,賣相👍🏻👍🏻好有創意!入面仲有椰果同藍莓,睇落好似好多糖水咁,但飲落一d都唔會太甜。我同朋友兩人最後食到好飽好飽,好滿足!而餐廳既職員都好有禮貌,但如果出菜時間可以快點就更好啦😉
芝士波士頓龍蝦加龍蝦炒飯
BBQ豬肋骨