2023-08-30 142 浏览
今晚去荔枝角拿禮物🎁,記得附近有素食店,上openrice睇收8點,仲有時間,趕過來素一素,原來係8點last order,實際可以食到9點,就點左個炒飯坐低慢慢嘆!店內有Wi-Fi,而且有「溫暖人間」免費結緣,老闆娘人超好👍見我有選擇困難,比建議我,第二次來食,都係覺得超好味,值得推薦難得的素食店。感恩遇見🙏

感恩遇見🙏
2023-08-30
如果唔係咁啱買梅窩麻薯王經過一定唔會發現呢間秘隱素食餐廳如果佢唔係開喺地庫肯定可以喺齋舖呢個市場鶴立雞群唔係誇張!!!自從太子素食一家執左之後我一直搵唔到一間有水準嘅素食店好掛住素食一家嘅菊花豆腐花😢😢但香工地庫呢間素一素真係有驚喜雖然我只係叫咗兩個客飯餐但兩樣都炮製得好有水準叉燒黑松露炒蛋🍳叉燒並不是齋鹵味嗰啲外面紅色入面實的的嘅齋叉燒有蜜汁燒過燶燶地仲食到個好親切嘅味道炒蛋黑松露炒得不過火不會水汪汪也不會老唒送飯一絕🍚🍚🍚🍚🍚仲有紅燒獅子頭用砂鍋上熱辣辣用生筋整成獅子頭外皮走一走油再加雲耳香菇炆煮個獅子頭吸收唒獻汁精華但食落一點都不鹹帶鮮味而且獅子頭個質感好特別似係鬆化嘅齋燒鴨真係一定要試分分鐘仲好食過用肉整嘅獅子頭💕晚市套餐再送足料例湯呢個水準我極力推介希望大家經過荔枝角嘅時候可以順便過嚟試吓真係估佢唔到😍😍
如果唔係咁啱買梅窩麻薯王經過
一定唔會發現呢間秘隱素食餐廳
如果佢唔係開喺地庫
肯定可以喺齋舖呢個市場鶴立雞群唔係誇張!!!
自從太子素食一家執左之後
紅燒獅子頭
黑松露炒蛋配齋叉燒
紅燒獅子頭
2023-08-07 230 浏览
我最近喺香港工業中心地下街的素一素,品嚐一下健康素食。🌟🌟琵琶豆腐的內餡相當令人驚喜,外皮炸得剛剛好,豆腐質地細膩,入口即化,讓人感受到滋味的層次。甘筍的甜味與菇類的鮮香相互融合,加上木耳的口感,為這道菜增添了豐富的風味。🌟🌟紅米營養飯,以紅米為主要成分,富含營養價值。每一粒紅米都煮得恰到好處,保持著一定的口感,讓人感受到飯粒的鮮甜。🌟🌟我還品嚐了一碗精美的素湯。這湯以粟米、瓜類和紅蘿蔔為主要材料,給人一種清爽的口感。湯的味道清甜,令人回味無窮。粟米的甜味與瓜類的鮮嫩相得益彰。❤️總的來說,琵琶豆腐的外皮炸得剛剛好,內餡幼嫩可口,紅米營養飯和精美素湯的味道也讓人滿意。這道素食料理不僅展現了食材的多樣性和創意,也提供了均衡的營養。
我最近喺香港工業中心地下街的素一素,品嚐一下健康素食。

2023-07-28 210 浏览
最近返新工,喺荔枝角呢頭覓食。荔枝角係工廠區真係要好多選擇。但係我冇諗過食素竟然平過食葷。簡直係大發現。就係呢間叫素一素嘅素食店喇。佢位置唔起眼在香工C座地庫1樓。喺food court入面。佢以3餸/4餸飯為主。眼見都有幾多選擇。賣相不錯,好住家菜好健康。我揀咗素鴨腎,鮮茄炒蛋,麻辣青瓜雲耳炒素肉。我覺得3款素餸味道都很不錯,唔會落咗好多味精嗰種。仲有碗是日素湯,今日係冬瓜同豆嘅湯,解暑熱。清水任斟。返工想食得清清哋,又靜靜哋,嚟呢度食係一個幾好嘅選擇。😍😋😋

仲有碗是日素湯,今日係冬瓜同豆嘅湯,解暑熱。清水任斟。

2023-07-22 166 浏览
經朋友介紹吓發現呢度有間CP值高既素菜!❣ 上湯雜菜粉絲煲 $98 (配紅米營養飯+精美素湯)上湯雜菜煲個湯行好清甜~粉絲朔晒啲湯嘅味道!雜菜好新鮮,爽口❣ 紅燒獅子頭 $98 (配紅米營養飯+精美素湯)紅燒獅子頭係麵筋整成~ 食落真係有d似肉! 有木耳,西蘭花,冬菇等~ 加埋個醬汁~ 更加惹味❣ 咕噜菠蘿牛篣羊 $98 (配紅米營養飯+精美素湯)咕噜菠蘿牛篣羊勁似平時食既咕嚕肉~ 酸酸甜甜好開胃! 配紅米營養飯: 個飯加左少少紅米, 成個餐都好健康精美素湯:佛手瓜甘荀素湯~ 清甜解渴!
經朋友介紹吓發現呢度有間CP值高既素菜!

❣ 上湯雜菜粉絲煲 $98

❣ 紅燒獅子頭 $98

❣ 咕噜菠蘿牛篣羊 $98
(配紅米營養飯+精美素湯)
咕噜菠蘿牛篣羊勁似平時食既咕嚕肉~ 酸酸甜甜好開胃!

配紅米營養飯: 個飯加左少少紅米, 成個餐都好健康

精美素湯:佛手瓜甘荀素湯~ 清甜解渴!

2023-07-03 232 浏览
得閒食下素😀😀 朋友介紹喺荔枝角香港工業中心C座地庫有一間唔錯既素食餐廳,佢仲話果度似美食廣場形式,去完唔岩食,都可以睇下附近既其他餐廳,實有一間岩我醫肚😂😂😂我去到地庫,發現呢間素一素睇落唔錯,選擇又豐富,套餐中既咕嚕牛蒡羊 配黎麥飯+營養素湯最吸引我。咕嚕牛蒡羊 配黎麥飯+營養素湯, 當日係冬瓜薏米湯,飲落好清新,真材實料😃😃咕嚕牛蒡羊,唔講係素,真係食唔出,真係好似咕嚕肉😃😃好味!☺️☺️仲有唔少辣椒,配菜等等,健康😇😇素一素 (荔枝角)荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫C2號舖

仲有唔少辣椒,配菜等等,健康😇😇

素一素 (荔枝角)
荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫C2號舖
2023-06-30
2023-07-02 172 浏览
這家素食餐廳,提供3,4,5餸午餐素食餐點,適合上班族在中午享用。這次我點了4餸飯$56,包含茄子、南瓜、素咕嚕肉以及雜菜的搭配。首先,茄子食落外面夾脆,保持著柔軟的口感。茄子的香氣和醇厚的味道能夠讓人一試難以忘懷。其次,南瓜的加入為餐點增添了色彩和口感。南瓜的甜味和綿密的質地與茄子形成了完美的對比,讓整個餐點更加豐富多樣。此外,素咕嚕肉是一道充滿風味的素食選擇。素咕嚕肉的質地鮮嫩多汁,食落口感似真肉,經過調味料的提味,與其他食材相互融合。最後,雜菜的配搭使整個餐點更加均衡和營養豐富。新鮮的蔬菜,如青菜、胡蘿蔔和竹筍,提供了豐富的纖維和維生素,保證了一頓健康的午餐。總的來說,這份上班族午餐素食提供了多種不同口感和風味的食材,讓味蕾享受到豐富的美食體驗。如果你是素食愛好者或者想要嚐試一些新口味的人,這家餐廳絕對值得一試!整體評分: 服務3分,環境3分,食物5分,價錢4分

整體評分: 服務3分,環境3分,食物5分,價錢4分
4餸飯

• 多餸飯
2023-06-22 161 浏览
荔枝角最近愈來愈多新開的餐廳,如果講到食素,我會推介呢間素一素比食素既朋友。如果堂食既,仲可以任添藜麥營養飯添!我地今次試左茄子薯仔舞茸菇煲,茄子鮮嫩,成個煲濃味得黎又唔會太咸,用黎送飯一流!素一素炒飯:好香口,炒飯粒粒金黃,有西蘭花、粟米、蘿蔔、提子乾,健康首選!另外,每個配套都會跟一碗素的老火靚湯。餐廳的自家製秘製醬料。如果大家經開荔枝角,又想食素或者想食得健康啲,不妨落黎商場地庫呢間素一素餐廳試下!

另外,每個配套都會跟一碗素的老火靚湯。

餐廳的自家製秘製醬料。

2023-06-17 146 浏览
今日去荔枝角買完野之後揾地方醫肚🤭🤭喺香港工業中心見到原來有得落一層落地庫既,落去發現原來香港工業中心喺有一個類似food court 既地方😋😋 一落去第一間就係叫「素一素」😁😁 睇一睇餐牌就決定試下😃😃😃我同朋友叫咗黑松露炒蛋叉燒西蘭花飯同咕嚕肉飯,仲配有粟米紅蘿蔔眉豆湯😎😎黑松露炒蛋叉燒西蘭花飯- 賣相好靚好吸引😝😝 黑松露炒蛋味道香濃,仲好滑口,义燒係調咗味既麵筋,加埋西蘭花🥦,成個餐好健康😀😀😀咕嚕肉飯- 正! 同朋友果餐一樣咁吸引,賣相極佳,色香味俱全,唔係普通齋菜咁簡單😀😀😀 好好味呀,份量仲好足!- 粟米紅蘿蔔眉豆湯- 正! 平時番工忙,好少煲湯,黎呢度飲羚羚靚湯滋潤下😃😃素一素 (荔枝角)荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫C2號舖

黑松露炒蛋叉燒西蘭花飯

咕嚕肉飯

粟米紅蘿蔔眉豆湯
- 正! 平時番工忙,好少煲湯,黎呢度飲羚羚靚湯滋潤下😃😃

素一素 (荔枝角)
荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫C2號舖
2023-06-15
2023-06-13 141 浏览
今日出job想搵間素食做lunch,見新開咗間素食三送飯店,就決定要試下,因為間中要清清腸胃。個飯係混合咗少少紅米,幾健康,原來可以叫多飯,不過清清腸唔食太多了。例湯:佛手瓜甘荀素湯:個湯清甜,夏天飲都覺得好舒服,好養胃,重點唔口渴。五送入面最驚喜係素咕嚕肉:因為真心做到甜而不膩,同埋無豆製品既怪味,而食落有種錯覺食緊肉(可能係好事!?XD 菜蒲蛋都幾有家既味道,其他都發揮正常。其實素菜重點係菜式唔會好油膩,食落唔會頂胃,可以再encore。#素一素#荔枝角美食#香港好去處#香港美食#香港素食#hkfoodie#foodie#nomnom#vegan#veggies#jeng

2023-06-09 1738 浏览
#fafafoodblog荔枝角 #fafafoodblog素食荔枝角好味素食晚上有飯餐 點一個餸就有埋精美素湯同藜麥飯🍚藜麥飯 藜麥足料 湯係青紅蘿蔔微豆湯 好香甜 蘿蔔味夠 正🥕🍴欖菜素叉燒配黑松露炒蛋88 蚊欖菜味夠香 炒蛋好夠香滑 黑松露味好香 叉燒用左麵筋整 燒得好夠香脆 帶 d甜香 撈飯正🐷🍴紅燒獅子頭 98 蚊獅子頭 用麵筋整 有西蘭花 爽口冬菇同木耳 獅子頭 整得好以肉 好有口感 醬汁濃度夠 好入味 每啖都充滿醬汁 好食#素食 #獅子頭 #紅燒 #黑松露 #炒蛋 #叉燒Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#素一素荔枝角青山道489至491 號香港工業中心 c座地庫c2 號鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog荔枝角=====================
荔枝角好味素食
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#素一素
~~~~~~~~~~~~
=====================

2023-06-09
2023-06-06 224 浏览
行過呢度見到有Poster話樓下有得食素落到去原來係一個food court而呢間素食店係有做三餸飯環境都幾乾淨衛生有cover遮下啲食物款式方面選擇都幾多,佢哋仲有個餐牌圖文並茂唔使估估下This This This🤣佢哋亦都有啲小菜揀今次我想試多啲食物就揀咗個五餸飯叫咗包羅萬有、咕嚕素肉、涼瓜菜圃炒蛋、節瓜豆卜炆素肉、豉汁蒸豆腐有紅米飯同埋湯跟埋成個餐盤都係食物好豐盛顏色都好豐富,心情都靚啲都好落足料味道好足夠,唔會食嚟食去同一個味咕嚕素肉同豉汁蒸豆腐豆腐係特別要讚首先咕嚕素肉都做得幾似真嘅,唔會假,同埋膩,食肉獸想食下素都可以食呢間而豉汁蒸豆腐係出奇地入味!呢個係驚喜嘅湯都足料,幾好幾好仲有素糭啱啱仲見到外國人自備餐盒非常環保♻️食肉獸得閒俾身體休息下都唔錯,呢間又唔會同平日食肉嘅餸感覺有太大分別,容易執行推薦
行過呢度見到有Poster話樓下有得食素
落到去原來係一個food court
而呢間素食店係有做三餸飯

環境都幾乾淨衛生

有cover遮下啲食物

款式方面選擇都幾多,佢哋仲有個餐牌圖文並茂唔使估估下
This This This🤣

佢哋亦都有啲小菜揀

今次我想試多啲食物就揀咗個五餸飯

有紅米飯同埋湯跟埋
成個餐盤都係食物好豐盛顏色都好豐富,心情都靚啲

都好落足料味道好足夠,唔會食嚟食去同一個味

咕嚕素肉同豉汁蒸豆腐豆腐係特別要讚

而豉汁蒸豆腐係出奇地入味!呢個係驚喜嘅

湯都足料,幾好幾好

仲有素糭

啱啱仲見到外國人自備餐盒
非常環保♻️

推薦

2023-05-25 231 浏览
近來比較忙碌,晚餐只能外賣了。今天在荔枝角香港工業中心附近工作,就選了她地庫的 素一素 買外賣。這是一間素食館。我點了椰香芋頭素腩仔煲,餐包了湯和飯,都好抵食哦。這幾天吃得太多,選擇食齋菜是非常好地調節腸胃。椰香芋頭素腩仔煲非常好味,非常適合我這些鍾意味道濃郁,但又不想油膩的人。而且,芋頭軟硬適中,和煮得非常入味,好正。醬汁煮得非常濃郁,但是一點都不油膩,這是一個非常難得的優點。這樣的醬汁不但可以提升菜品的味道,而且還可以讓人吃得更加健康。素一素還配送了藜麥營養飯,這也非常健康,值得加分。藜麥和糙米飯富含維生素和纖維素,可以幫助消化和排毒,對身體非常有益。紅蘿蔔湯,也非常好喝,對於我這些不懂煲湯的人,也像吃了媽媽的住家飯,感覺溫暖。
近來比較忙碌,晚餐只能外賣了。
我點了椰香芋頭素腩仔煲,餐包了湯和飯,都好抵食哦。

這幾天吃得太多,選擇食齋菜是非常好地調節腸胃。

2023-05-24
5 分钟 (外卖自取)
  • 椰香芋頭素腩仔煲
2023-05-22 177 浏览
香港素食黎講比較多係自助餐或者要一大班人食嘅餐廳。琴日食完地下街嘅其他餐廳,見到素一素都幾多人今日特登黎買外賣。素一素一落電梯就見到,餐廳環境寧靜舒適,啱哂同家人或者朋友黎食飯。晚市佢係小菜套餐。我揀左佢嘅欖菜素叉燒配松露炒蛋,配紅米飯同素湯。都係88蚊,難怪都唔少人黎食。個湯係青紅蘿蔔湯,湯汁清甜,飲完之後舒服得嚟,有住家嘅味道☺️☺️☺️欖菜素叉燒配松露炒蛋加紅米飯,味道好豐富,松露嘅香味同d蛋好夾,食落甜甜地,而且份量唔少!佢炒得都幾滑,好好送飯。素叉燒好入味!有時食其他餐廳d素叉燒會太甜反而怪怪地,呢個剛剛好仲有d 燶邊😋😋😋紅米飯煮得又糯又香,口感好好。 成個飯都好健康。總括黎講,呢間餐廳嘅素食款式都幾多,而且味道好又唔油膩,下次堂食先😎

外卖自取
2023-05-22 140 浏览
之前去荔枝角香港工業中心食韓國野時見到呢個food court有間素食,啱啱星期六晚就去咗試呢間素食有自選素齋套餐同小菜套餐,我同朋友一人揀咗個小菜套餐,有一個小菜、例湯同紅米飯🌟欖菜素叉燒配松露炒蛋賣相十足十真嘅叉燒,味道都好似,蜜糖味同燶咗嘅焦糖位都同真叉燒冇分別,素叉燒雖然係麵筋整,但口感都好似豬肉,而炒蛋炒得好滑,有好多黑松露,食落好香🌟椿醬茄子薯仔豆結舞蓉菇呢碟嘅食材本身都係齋菜,上枱時好滾,好有大排檔風味,茄子唔會煮到過淋,充滿住椿醬味,而腐皮打咗結唔知點解特別好味,可能因為多咗咬口是日例湯係蓮藕湯,但飲落酸酸地,問職員先知原來係加咗蕃茄,令客人更加開胃,都幾特別,而個湯冇味精,飲完唔會口渴呢間我應該得閒就會黎食,幾健康,又有家常便飯嘅感覺,我幾鍾意

🌟欖菜素叉燒配松露炒蛋

🌟椿醬茄子薯仔豆結舞蓉菇