2023-05-13 247 浏览
荔枝角香港工業中心C座地庫,原來有個隱世美食廣場,沿扶手電梯落去就係地下街入口,食肆款式選擇非常多,有日本菜、韓國菜、西餐廳、四川菜、素食等。呢間素食餐廳,晚上有小菜套餐提供,每款都配藜麥營養飯及精美素湯。欖菜素叉燒配松露炒蛋:素叉燒用麵筋做,很有彈性有咬口,加左欖菜一齊炒好惹味,松露好濃郁,用嚟炒滑蛋,味道好夾。椰香芋頭素腩仔煲:芋頭炆得好腍,椰香味十足,素腩仔係台灣製造,風味獨特,口感爽脆,醬汁濃稠,非常下飯。是日素湯係青紅蘿蔔南北杏湯,清甜滋潤,而且湯料很多。總結,廚師用心製作,打破傳統素食框架,烹調出一系列新派又有營養既素菜,店員又會為我哋送餐,仲會關心我哋對食物既睇法,很欣賞小店認真既經營態度,值得支持。

是日素湯係青紅蘿蔔南北杏湯,清甜滋潤,而且湯料很多。

• 欖菜素叉燒配松露炒蛋
  • 椰香芋頭素腩仔煲
2023-05-09 167 浏览
今日同男朋友去荔枝角食晚飯,呢排食得太多肉,想食吓啲素食,於是就搵咗呢間餐廳試一試!呢度個環境都唔錯,座位寬闊,店員服務都好好。事不宜遲,睇睇個餐單先,晚餐主要係套餐為主,有欖菜素叉燒配松露炒蛋,椰香芋頭素腩仔煲,紅燒素排骨,椿醬茄子薯仔豆結舞蓉菇,啫啫炒時蔬,同埋素一素炒飯。第一眼就見到最吸引就係欖菜素叉燒配松露炒蛋!素叉燒超好食,酸酸甜甜,口感非常似肉既質感,但係又唔會太過油膩!另外個黑松露滑蛋,非常之香同滑!非常之好食!另外就係椿醬茄子薯仔豆結舞蓉菇,新鮮滾熱辣!茄子非常之入味,薯仔非常之香濃,菇🍄炒得好入味!所有套餐都會配藜麥營養飯+精美素湯!素湯非常之多料!分量十足!好好飲😋

呢度個環境都唔錯,座位寬闊,店員服務都好好。

所有套餐都會配藜麥營養飯+精美素湯!
素湯非常之多料!分量十足!好好飲😋
2023-05-03 185 浏览
叫咗個「椿醬茄子薯仔豆結舞茸菇」配藜麥營養飯+素湯($98),結果椿醬變咗麵豉,舞茸菇變咗冬菇,藜麥飯變咗紅米飯。冇晒嗰樣食材唔緊要,但最起碼要同客講一聲吧?雖然味道唔差,但始終同期望中嘅相差太多,真係好失望。
冇晒嗰樣食材唔緊要,但最起碼要同客講一聲吧?
雖然味道唔差,但始終同期望中嘅相差太多,真係好失望。
椿醬茄子薯仔豆結舞茸菇
2023-04-29 175 浏览
今晚去左荔枝角D2 Place,行街,行完又去左附近呢個商場行街,食飯。見到餐廳係素食,跟餐仲配藜麥營養飯,真係夠哂健康有營養。欖菜素叉燒配松露炒蛋($88):素叉燒幾好食,甜甜地,味道同出面的蜜汁叉燒都好似,好好味。然後松露炒蛋好滑溜,非常好吃。佢仲有西蘭花🥦,幾健康。然後配埋藜麥營養飯,真係夠哂健康同有營養。椿醬茄子薯仔豆結舞蓉菇($98):茄子煮得很香口,個煲熱辣辣咁,D餸夠熱,好好食。椿醬食落係似豆瓣醬,豆豉果d,估唔到同茄子煲又幾夾,食落都幾好食。然後薯仔好夠淋,好入味,同茄子又真係幾夾,唔錯。另外佢個湯都好清甜好好飲,唔似出面果d味精湯,而且見佢材料都豐富,所以個湯飲落好甜。呢間餐廳真係又好味,又健康。

見到餐廳係素食,跟餐仲配藜麥營養飯,真係夠哂健康有營養。

欖菜素叉燒配松露炒蛋($88):

然後配埋藜麥營養飯,真係夠哂健康同有營養。

然後薯仔好夠淋,好入味,同茄子又真係幾夾,唔錯。

呢間餐廳真係又好味,又健康。

2023-04-01 416 浏览
throw back 3月頭去開荔枝角。試左呢間新開既素一素三餸飯。👍🏻好欣賞咕嚕合桃。第一次吃不是素肉不是𤠣頭菇的咕嚕素菜。合桃高蛋白質高脂肪,好適合我低碳水飲食(尤其今餐都高碳水🙈)👍🏻 干扁四季豆好食,唔會成囗油👍🏻 包羅萬有,有木耳、西蘭花、蓮藕、椰菜花、粟米芯、椰菜、荷蘭豆果然乜都有有點像麗姐廚房用長碟裝餸,一湯一飯。我見份量較細,都要左半碗飯(如果紅磡同樂素食份量我就唔要飯都夠飽)我lunch time去,排隊期間有兩個餸已經俾人揀曬🤧冇得即刻refill. 每個餸佢都會係餸名下寫上齋/素。我見包羅萬有寫齋,琵琶豆腐寫素,於是跟職員確定一下素係有蛋?佢話係,咁我就揀齋🥗

👍🏻 干扁四季豆好食,唔會成囗油