4天前
每次見到一大班遊客排隊食紅茶,心諗「茶餐廳都要排?!」。當時仲未知點解D遊慕名而來,最近食完幾次終於明白紅茶性價比真係高,屬於高級版茶餐廳,我都食過返尋味,試過一星期食兩次🤭▫️板燒黑椒西冷牛扒 $72▫️兩塊薄牛扒,大量嘅黑椒汁,意粉又多,餐廳出手好大方。相比友人的鐵板西冷,我呢塊嘅肉質唔韌,雖然有鬆肉粉味,但味道唔錯👍🏻 意粉有少少蕃茄蓉襯托,最主要都係撈黑椒汁嚟食,所以蕃茄蓉少啲都冇所謂。平時出去食扒餐都會遇到醬汁唔夠嘅情況,但係紅茶出手闊綽,d汁多到滿瀉🤭 若要挑剔的話,黑椒汁有少少鹹。▫️蒜蓉美國西冷牛扒鐵板 $125▫️叫咗5成熟,但係上碟時已Overcooked。足足1寸厚的西冷,沒有比平價版的好味😟 肉質有點韌和鞋。不過,蒜蓉汁幾出色,好好味又唔過鹹。綜合兩款牛扒、醬汁和配菜,個人認為平價西冷嘅性價比完勝鐵板西冷。另外,之前都有幫襯紅茶嘅晚飯小炒,唔錯!P.S. 只收現金,如可以提供其他支付方式更為方便。
▫️板燒黑椒西冷牛扒 $72▫️
▫️蒜蓉美國西冷牛扒鐵板 $125▫️
P.S. 只收現金,如可以提供其他支付方式更為方便。