2019-01-29
上次到厚福街食甜品留意到這間泰國小店 有船河類的湯粉 同男朋友分享後第日佢已經急急腳要來食!能夠滿足男朋友泰國菜口味的都是充滿著正宗口味的👍🏻札肉湯河一上枱已經有濃郁的香氣 這種湯底在香港非常少見 反而在泰國和峴港就品嚐過 咸得來但點香甜 是很宜人又易入口的 老闆娘建議我地加點酸辣調味 湯頭變化更明顯 飲落較爽 又中和了湯的甜🍜河粉是闊身 能沾上更多湯汁 粉質亦滑溜 整體好match✨最得我心是舖面的脆炸豬皮 甘香可口 好想額外點一份!海南雞飯汁醬可以選擇辣與否 嗜辣的我們當然然要辣 油飯香 飯粒沒有過濕 份量偏大 至於主角海南雞皮薄又爽 肉嫩又足雞味 好幾舊仲要帶有雞的啫喱狀精華 好高質 另外仲有碗椰子雞湯 清香既椰子係湯頭中嚐得到 雞味都好出 仲有杞子等養生食材👏🏻串燒即叫即燒 見到隔離枱食得津津有味 我地又叫兩串牛助條 一豬一雞👏🏻沙嗲醬惹味 而肉冇燒得過乾 牛助條特別好味😋最後我地仲叫左支啤酒啤一啤 好滿足!最意想不到嘅係埋單$200都唔使 真正平靚正😍必須要再去!
最後我地仲叫左支啤酒啤一啤 好滿足! 最意想不到嘅係埋單$200都唔使 真正平靚正😍必須要再去!