2019-01-29 20 浏览
上次到厚福街食甜品留意到這間泰國小店 有船河類的湯粉 同男朋友分享後第日佢已經急急腳要來食!能夠滿足男朋友泰國菜口味的都是充滿著正宗口味的👍🏻札肉湯河一上枱已經有濃郁的香氣 這種湯底在香港非常少見 反而在泰國和峴港就品嚐過 咸得來但點香甜 是很宜人又易入口的 老闆娘建議我地加點酸辣調味 湯頭變化更明顯 飲落較爽 又中和了湯的甜🍜河粉是闊身 能沾上更多湯汁 粉質亦滑溜 整體好match✨最得我心是舖面的脆炸豬皮 甘香可口 好想額外點一份!海南雞飯汁醬可以選擇辣與否 嗜辣的我們當然然要辣 油飯香 飯粒沒有過濕 份量偏大 至於主角海南雞皮薄又爽 肉嫩又足雞味 好幾舊仲要帶有雞的啫喱狀精華 好高質 另外仲有碗椰子雞湯 清香既椰子係湯頭中嚐得到 雞味都好出 仲有杞子等養生食材👏🏻串燒即叫即燒 見到隔離枱食得津津有味 我地又叫兩串牛助條 一豬一雞👏🏻沙嗲醬惹味 而肉冇燒得過乾 牛助條特別好味😋最後我地仲叫左支啤酒啤一啤 好滿足!最意想不到嘅係埋單$200都唔使 真正平靚正😍必須要再去!

最後我地仲叫左支啤酒啤一啤 好滿足!
最意想不到嘅係埋單$200都唔使 真正平靚正😍必須要再去!
  • 串燒
  • 海南雞飯
2019-01-28 15 浏览
放假嚟到尖沙咀逛逛街吃個下午茶(2:30-6:00)餐廳位於厚福街 位於鬧市之中方便好找入面嘅裝修格局充滿泰式風味 樓底夠高唔焗促 整體坐得舒服又乾淨下午茶餐非常抵食 $40至$50一個套餐 大致分為秘製湯粉及泰式飯類 可$5配咖啡,奶茶或汽水牛肉湯河$48湯底濃郁味道特別 有多種香料在湯底之中 具有泰國特色風味配料方面 除咗牛肉之外仲有牛丸 份量都幾多 牛肉鮮嫩多汁 牛丸彈牙 確實不錯河粉選用咗比較粗身嘅 口感q彈 滑捋捋 配上泰國食法非常有風味 加點醋加點魚露酸酸鹹鹹 好開胃桌上已經擺放有乾辣椒,辣椒醋,魚露,砂糖……可以因個人喜好作出調味雞翼串燒牛肉串燒 各$15雞翼燒到外皮脆卜卜好似食緊薯片咁牛肉串嫩滑多汁 好重牛味 依然帶有水分靈魂在於個沙嗲汁 有粒粒花生碎 又香又惹味超豐富嘅下午茶 100蚊有找 喺寸金尺土嘅尖沙咀 依然存在平民價錢嘅美食

放假嚟到尖沙咀逛逛街吃個下午茶(2:30-6:00)
餐廳位於厚福街 位於鬧市之中方便好找

牛肉湯河$48
湯底濃郁味道特別 有多種香料在湯底之中 具有泰國特色風味

雞翼串燒牛肉串燒 各$15
雞翼燒到外皮脆卜卜好似食緊薯片咁

牛肉串嫩滑多汁 好重牛味 依然帶有水分
靈魂在於個沙嗲汁 有粒粒花生碎 又香又惹味

2019-01-27 45 浏览
今晚到厚福街用饍,看到一所叫羅勇泰國粉麵,羅勇是泰國一處地方,可能有些平日普通泰國菜館未必吃到的,於是一試。翻開餐牌,可能只提供羅勇當地的食品,選擇不算非常多,卻有多款其他泰國餐館吃不到的,其中一個是泰式鴨肉湯河,這湯河的湯很濃、深色,喝下有點像用中藥調理過的,有點像台灣的血鴨湯。另外點了一客海南雞飯(不辣)配一碗椰子湯,湯味頗有椰子味,不錯。雞肉已去骨亦不油,油飯做得不錯。小食點了炸蝦餅、雞肉及牛肉串燒,蝦餅炸出來黃金脆香,入囗彈牙,很好的小食。串燒方面一般,雞肉調味惹味,牛肉燒得香,但亦可能因此有d兒乾。整體來說今晚晚餐不錯,如果餐牌多點選擇相信會更好。

整體來說今晚晚餐不錯,如果餐牌多點選擇相信會更好。
2019-01-27 68 浏览
今日到尖沙咀行街,餓餓地去厚福街覓食,看見這間”羅勇泰國粉麵”,朋友很有興趣入去試試。看看菜牌,有傳統秘製湯粉、泰式飯和炒蔬菜。朋友點了招牌羅勇什錦湯河,上面撒有炸豬皮,有魚片、魚蛋、扎肉、牛丸,用上傳統的泰式寬河,很有特式,平時都較少食到,湯底味道濃郁。我點了這款秘製滷水豬手湯河,豬手已經切好,食落啖啖肉,同樣是泰式濃湯底,好夠味;店員提到傳統泰國人愛加這四款醬料: 魚露、醋、糖和辣粉,整體味道會更出更豐富,我當然要試試,效果果然不錯。炒蔬菜可選蒜蓉炒/泰式炒/飛天炒/馬拉盞炒,炒得好夠火喉,菜苗新鮮翠綠,鮮嫩有口感。清凉冰爽。

看看菜牌,有傳統秘製湯粉、泰式飯和炒蔬菜。
羅勇什錦湯河?

羅勇什錦湯河?
蒜蓉炒椰菜苗
青檸梳打
2019-01-24 14 浏览
由讀書時期的兼職到全職工作,厚福街都是我多年來的食堂,每當想不到吃什麼好,都會在厚福街選擇,可以說是見證了這裏很多食店的開張和結業。今日便和朋友來嘗一嘗這間開張了一段時間,但從來未嘗試過的泰國粉麵。秘製滷水豬手金邊粉—$55午飯時間是沒有套餐的,我點了一個金邊粉,湯底濃郁,豬手亦很腍,吃得出是用了很多時間去熬製,但是整體份量很少,吃完之後大概只有7分飽,性價比較低。朋友亦反映吃不飽,看來是要加小吃才夠飽

秘製滷水豬手金邊粉—$55
2019-01-24
2019-01-24 234 浏览
今天到尖沙咀逛街買完東西後,已差不多到三時了,肚子亦有點餓了。最後到了厚福街的羅勇泰國粉麵醫肚。入到舖內發覺這𥚃的主色和門外一致 - 都是奪目的彩藍色。裝修雖不是華麗,但絕對感覺到背後的心思。下午茶時段是由下午2:30至6:00,茶餐可選羅勇秘製湯粉和泰色飯系列。顧客更可加$5配其指定飲品一杯。今天我們一共點了四款食物。羅勇什錦湯河($55)這一個湯河給了我們一個意外的驚喜!闊闊的泰國河粉配了一個秘製的湯底。未吃之前,以為這深顏色的湯一定是濃烈或非常鹹的,卻是全猜錯了。店家向我們解釋這湯底其實包含了一些滋補的药材,是花了一定的時間煲出來的,絕對是零添加味精。吃滑滑的河粉時,不期然亦喝下湯底呢!雜錦材料豐富,包括有牛丸、豬肉丸、魚蛋、扎肉和炸魚片。中間還有炸得脆卜卜和來自泰國的豬皮,鬆化美味,吃下令人一試難忘。忌廉汽水($5)久違了的樽裝忌亷汽水給人一種懷舊的感覺。味道依然是甜甜的。羅勇海南雞飯 ($48)附送的椰子雞湯十分可口,濃淡適中,而伴飯的海南雞已全部起骨,吃的時候省卻了吐骨的麻煩。沾雞的醤更可選辣或不辣,非常貼心。健康的黃油飯分量不少,旁邊的青瓜片非常清爽。炸蝦餅($58)賣相

羅勇什錦湯河($55)

忌廉汽水($5)
久違了的樽裝忌亷汽水給人一種懷舊的感覺。味道依然是甜甜的。

炸蝦餅($58)
賣相吸引,內裹是爽滑蝦肉,卻很有嚼頭,外面炸到脆,沾上醬汁來吃,一點也不乾,也不油膩。

串燒($15一串)
沾了秘製泰式醬汁的雞肉或豬肉絕對是小吃的好選擇!

是日吃的泰國食品十分適合愛健康的人仕享用,它們全都適當地保留食物的原汁原味,不強加味精去刺激我們的味蕾,值得一贊。
2019-01-21
2019-01-23 4 浏览
豬手飯隻豬手碎上無味又干...飯又硬..連隻旦都可以冇味...河粉湯底可以話係垃圾...有色完全無味...生菜包勁咸..唔知以為有條咸魚係入面...仲有杯泰色奶茶...係真係完全唔掂
2019-01-23
2019-01-23 21 浏览
今次又來到厚福街覓食 被藍色舖面的羅勇泰國粉麵吸引了泰國Pad Thai 冬陰公就常吃 但船河就真的未嘗過 所以今次就來嘗嘗招牌湯河羅勇什錦湯河湯河面層佈滿炸豬皮 脆脆的 吸湯後有點入口即融的感覺豬肉丸 魚片 魚蛋 很彈 配料亦有扎肉 頗足料河粉比平時的寬很多 也更薄 很滑 掛到很多湯汁湯汁甜甜 帶點藥膳的味道泰式鴨肉湯河湯底同樣濃郁鴨肉則比較一般 較推薦什錦湯河炸蝦餅外層金黃炸得很脆 又不會太油膩咬下去很彈牙 值得一試點上甜酸醬更惹味但一碟四塊 價錢不算便宜
今次又來到厚福街覓食 被藍色舖面的羅勇泰國粉麵吸引了

但一碟四塊 價錢不算便宜
  • 炸蝦餅
  • 羅勇什錦湯河
2019-01-20 32 浏览
見到幾個食評都ok諗住唔會好差,點知會係食過最難食嘅泰國粉麵。今晚3個人分別叫了一碟海南雞飯、羅勇雜錦河、魚旦米粉、煎魚餅、雞翼串燒及牛肉串燒。兩碗粉都係深啡色湯底,但食落去一點鮮味或調味都冇,清湯都不如!海南雞飯個醬又唔好味,煎魚餅有5塊但薄切上碟冇晒彈牙感。雞翼串燒係炸唔係燒,點牛肉串燒個醬又係唔掂冇沙爹味。埋單時問收銀係用乜熬個湯底係,佢答係豬骨鹵水湯;仲問返我轉頭好唔好味?我話都冇味~

雞翼串燒係炸唔係燒,點牛肉串燒個醬又係唔掂冇沙爹味。

我話都冇味~
去開TST做facial 上去前就係附近既厚福街搵野食飽個肚先整條街都唔洗排隊 在冇咩心水既情況下就入左呢間羅勇食泰河 見下午茶時間 當然就睇下有冇tea set架啦店家是用lunch set既價錢 加多5蚊跟多杯熱 飲變做tea set係餐牌第一樣就係呢碗什錦河 見佢係最貴 貴過海南雞飯 心想應該唔會好差碗什錦河放左上枱 個心打個凸嘩。。。份量細得可憐望過個湯色水深 入口應該係濃味既 但唔係囉。。。 完全唔係expect果個味 份量同食物對唔住$55呢個價錢 同埋係食唔飽既伏到一個點 直頭想即係去九龍城昌發食返碗泰河彌補

碗什錦河放左上枱 個心打個凸嘩。。。份量細得可憐
份量同食物對唔住$55呢個價錢 同埋係食唔飽既
伏到一個點

直頭想即係去九龍城昌發食返碗泰河彌補
羅勇什錦河
2019-01-20 18 浏览
餐廳係厚福街地舖,藍白色的門牌很注目,店內裝修簡潔。我地點了什綿湯河、海南雞飯、青咖喱軟殼蟹、炸米餅同埋兩杯青檸紅茶。什綿湯河店員介紹湯底用好多種材料熬成,完全冇落味精,仲教我地先喝啖湯再食河粉,然後可以試落醋、辣汁、辣椒粉同埋糖,湯會變成完全不同的感覺。我地跟著照做,果然不錯,有少少好似肉骨茶嘅味道。湯河是闊身的泰國河粉,都幾滑,材料都很多,有牛丸、墨魚丸、魚旦、魚片、扎肉、炸豬皮同埋好多爽口芽菜。海南雞飯個薑蓉醬有辣有唔辣,我哋揀左辣,都幾惹味。雞肉有好多件,油飯分量亦大,都幾抵食。跟飯還有碗椰子雞湯,都幾有驚喜,雖然係雞湯,但都幾清唔油,有椰子香味,飲得到冇落味精。青咖喱軟殼蟹配炸米餅青咖喱原本有跟碗飯,但我哋驚太飽,就轉左要炸米餅。青咖喱辣度啱啱好,茄子軟滑,吸哂青咖喱汁,好惹味。主角軟殻蟹算大隻,見到有完整一隻,平時食到嘅通常都有層厚炸粉,呢度就唔同,冇厚粉,所以不肥膩,食到啖啖蟹肉,正。炸米餅亦都好乾身香脆,用黎沾咖喱汁食一流,完部材料擺在上面食都好正。
餐廳係厚福街地舖,藍白色的門牌很注目,店內裝修簡潔。

什綿湯河

海南雞飯

青咖喱軟殼蟹配炸米餅

2019-01-19 41 浏览
又到放假,又到放假,每逢放假的時候,總是喜歡跟朋友周圍去周圍玩周圍食.........今日我朋友去了尖沙咀買蛋糕,因為夜晚要慶祝屋企人生日,順便和朋友到尖沙咀中港城走一走。周圍走,不知不覺走到去厚福街,朋友話肚餓,所以就即興去了羅勇泰國粉麵餐廳。跟其他的泰國餐廳一樣,餐牌的選擇不算多,但主打都是一些泰國的特色菜式。例如有泰式小食,泰式醬汁串燒,泰式熟食,飯類等等。我和朋友分別叫了青咖喱雞肉,配油飯,$68。以及秘製滷水豬手湯河,改金邊粉,$55。然後加青檸梳打$28,熱檸水$5。啊,還叫了一些特色串燒小食,就是雞肉串燒和豬肉串燒,每串$15。埋單一共186元,平均$93一位。印象最深刻的是青咖喱雞肉配油飯。青咖喱汁辣度恰到好處,裏面雞肉的肉質不會老身,加上有青咖喱汁,跟油飯一起吃,鹹鹹辣辣,好開胃。還有茄子做配菜,茄子吸收了青咖喱汁 ,茄子中有青咖喱味,食完又不會覺得很滯。至於秘製滷水豬手湯河,上面有一條條炸過的豬皮,都幾似去泰國食的粉麵。豬手切片狀,金邊粉份量都ok。豬肉串燒和雞肉串燒的旁邊有餐廳秘製的沙嗲醬。燒過的雞肉和豬肉,沾上醬汁,都幾惹味。枱的旁邊又有酸辣醬等醬料,加到串燒中

埋單一共186元,平均$93一位。

豬肉串燒和雞肉串燒的旁邊有餐廳秘製的沙嗲醬。燒過的雞肉和豬肉,沾上醬汁,都幾惹味。枱的旁邊又有酸辣醬等醬料,加到串燒中,另有一番風味,開胃醒神。
2019-01-07
  • 青咖喱雞肉配油飯
  • 豬肉串燒
  • 雞肉串燒
2019-01-19 8 浏览
工作太忙了,好想放假去泰國~~~想食船粉,在尖沙咀厚福街見到間新開的羅勇泰國粉麵,去試下先羅勇什錦湯麵 $55有牛丸、魚片頭、魚蛋、豬肉丸、札肉、炸豬皮等。湯底好濃郁,確實有點泰國地道風味,而金邊粉可以再腍點,魚蛋好彈牙、札肉夠香,炸豬肉幾特別。豬手隻也是我在泰國必食,秘製滷水豬手飯 $55,再附送椰子雞湯。滷水豬手都幾入味,豬皮幾滑,肉可以再腍點,點酸瓜醬好夾。而椰子雞湯好香椰子好好味。炸蝦餅 $58好香脆及彈牙,看到是拆蝦肉來打的蝦餅,真材實料。
工作太忙了,好想放假去泰國~~~
想食船粉,在尖沙咀厚福街見到間新開的羅勇泰國粉麵,去試下先

羅勇什錦湯麵 $55
有牛丸、魚片頭、魚蛋、豬肉丸、札肉、炸豬皮等。

炸蝦餅 $58
好香脆及彈牙,看到是拆蝦肉來打的蝦餅,真材實料。

之前見好多人都推介食呢間話好好食 所以save低左晚上在附近有野做 要快食就揀左呢間 羅勇什錦湯河 $55唔算大碗 同平時港式粉麵size 個湯底似係泰國買的船麵醬煮的味道 😭唔知咁樣係咪叫正宗 😅😅要左河粉 佢比平時食開的河粉寛 係幾特別同幾好口感但食左一兩條之後都好碎 完全夾唔起但以呢個價位 咁的份量同味道 真係唔多接受到 燒豬頸肉沙律 $68整左好耐先上菜 豬頸肉少得可憐 D西芹洋蔥配菜好多豬頸肉夾埋可能都未必有一塊😫 食完都唔多夠飽 真係完全唔抵食而且質素平平 無下次!

之前見好多人都推介食呢間話好好食 所以save低左

整左好耐先上菜 豬頸肉少得可憐
D西芹洋蔥配菜好多
豬頸肉夾埋可能都未必有一塊😫

食完都唔多夠飽 真係完全唔抵食
而且質素平平 無下次!
2019-01-14
2019-01-13 884 浏览
係尖沙咀搵平野食真係有D難度, 同朋友去厚福街逛逛, 無意中發現呢間泰國菜餐廳, 裝修簡樸, 勝在無加一, 而正正係下午茶時段, 就入去食返餐。餐廳以水藍色做主調, 牆上掛著泰國特色飾物, 什有泰國地道風氣。細看menu, 其中下午茶價錢跟正價一樣, 只是多了"以優惠價HK$5 order野飲"【泰式鴨肉湯河】HK$48份量不算多, 有大量配料, 闊條河粉不會過份索左湯底而變林, 同樣滑滑的。深啡色湯底味道濃郁, 鴨肉有四件, 整體份量多少少會更好~【羅勇海南雞飯】HK$48海南雞已被去骨, 肉質嫩滑, 沒有肥油層連帶, 所跟既醬汁可自選辣同唔辣, 但個飯冇咩油香味, 但勝在唔會好油~海南雞飯附送一碗椰子湯, 椰子味突出而且清甜, 忍唔住成碗飲哂!Order串燒要兩串起計, 雖然肉汁唔算豐富, 亦唔會太乾身, 表面燒得焦香微脆, 沙爹醬中仲有花生粗粒~ 【牛肉串燒】HK$15【豬肉串燒】HK$15【雞翼串燒】HK$15【豬肉生菜包】HK$58豬肉碎較為濕潤, 酸中帶辣, 非常開胃, 如果只食豬肉, 會有點過酸, 但以生菜包住食, 味道會平均一點~

【泰式鴨肉湯河】HK$48

【羅勇海南雞飯】HK$48