2014-08-27 1021 浏览
港式茶記食物,什麼時候都是醫肚的好選擇,例如簡單的一個常餐,無論早,午,晚都定能填飽肚子,既好吃又方便快捷。今次去的羅麥記,雖然環境似足一間懷舊茶餐廳,但卻能從懷舊的食物中尋找新味道。餐牌的設計跟小學生的手冊封面一樣餐牌內有十大必食,每款都好吸引,最後在十款中選了好像較多人吃的磚頭焗猪扒飯和羅麥汁牛河。其實食過不少坊間的瑞士汁牛河不是汁太多太鹹就是牛肉太少,但這次肉,河粉和醬汁的比例不錯,羅麥汁味道偏甜,與牛河很配,所以整體來說很喜歡。因為本身好喜歡吃蜜糖吐司,所以怎能放過這裡的磚頭焗猪扒飯?這個飯的分量真的較多,其實是把番茄焗豬排飯放進麵包磚頭中焗,這樣不單只有飯能吸收醬汁,就連外周香脆的麵包都沾上了濃濃的番茄汁。焗豬排飯的味道跟一般的沒有太大分別,但味道挺好,而麵包竟然是意外的好吃!外脆內軟的麵包磚頭伴著中色番茄醬汁,特別又好吃。最後加錢喝了紅豆冰奶茶,港式奶茶裡加了紅豆,而冰粒都是用紅豆雪成, 是簡單的小創意。奶茶入口香濃,充滿奶香和茶香。但友人後來點的普通凍奶茶卻沒有這杯香濃,味道淡淡的,不太滿意,不知是否有不同的制法。總括來說對這裡印象不錯,對其他食物好有興趣。而且環境不錯,
餐牌的設計跟小學生的手冊封面一樣
羅麥汁牛河
磚頭焗猪扒飯
紅豆冰奶茶

總括來說對這裡印象不錯,對其他食物好有興趣。而且環境不錯,很喜歡這裡彷懷舊的感覺。

趁暑假為小友報了個音樂課程,一星期五天早上都在西灣河上堂,完結時碰巧撞正午飯時候。一向對吃什麼甚有計劃編排的我,很自然就已預先想好在哪裡要點甚麼....很難得去開這一帶,許多地方都想去。只可惜時間及胃納有限未能一一去試。今次嚐不到的地方,唯有留得下次有機會才去了....第一站選的落腳地,便是這所走半仿古路線的新潮冰室....碰巧在下午放飯的時份抵達,以為必要等一陣子才能進去,怎知一去到就有位,實在節省了不少時間....很不幸地,大部份我想點想食的東西都只能在teatime時段才有得供應,於是乎很無奈的點了平時日吃夜吃的普通常餐。一個常餐索價至四十八大洋,價值比起外頭一碟炒麵或飯連飲料還要貴,實是覺得有點不太值得....茶走是不俗的 ---- 呷落甚有茶香而味不澀;甜度偏低不呈死甜頗得我心....炒蛋多士整體上也挺對路 ---- 蛋是半生熟的,質感夠滑而不油膩;多士邊位夠脆而包身蠻軟綿。只是塗上的牛油可以重手吃落會更香囗....茄牛麵有讚有彈也有處於中庸的水平 ---- 讚的是麵質彈牙生熟度控制得宜;彈的是茄湯的人工味超濃。偏甜的味道雖屬小友的至愛但這種濃濃而杰撻撻的茄羔氣味卻是讓我大吃

第一站選的落腳地,便是這所走半仿古路線的新潮冰室....

茄牛麵有讚有彈也有處於中庸的水平 ---- 讚的是麵質彈牙生熟度控制得宜;彈的是茄湯的人工味超濃。偏甜的味道雖屬小友的至愛但這種濃濃而杰撻撻的茄羔氣味卻是讓我大吃不消,酸得人下不了咽;中庸的是牛肉好在沒有下梳打粉去喇過,是仍能保留原味確為難得 (儘管那嚡嚡的咬口是未必能為人輕易接受)...
所謂的羅麥雞翼撈丁實乃瑞汁撈丁是也。那瑞汁跡近呈黑色的,黑掹掹的賣相驟眼睇落已不太對勁了,接著再用筷子一翻....嘩,汁是杰似漿糊的,光是看此等texture已不想放入口。但想到既已叫但不吃它的話又委實太浪費,也就試了一啖,吃後有感是一如之前所料,是大鹹又大甜。有了如斯水平的所謂瑞汁,也就連沾滿了它的麵及雞翼亦不想去碰了....
本來整體上味道是ok的,但就正正因一道吃至人皺眉頭的瑞汁,對這裡所有的好事,也就忘記得一乾二淨....

2014-08-22 659 浏览
「你厚多士呀!」我諗有睇爵爵既朋友都會熟知呢一句xd除左食開既甜既蜜糖吐司其實香港仲有鹹既厚吐司盒是次偕同暑假回港既好友去試下呢個新滋味(至少對冇食過既我地係新XDD)Menu好似學生手冊,感覺幾有特色入面係圖文並茂,有樣睇可以吸引客人,重點係我地點菜時減少中伏機會羅麥記係我地當日既第一站上網上IG都不時見到有人食佢既芝士撈丁同埋吐司盒午餐就要試哂兩樣(Y)芝士豬頸肉撈丁嗯……好似唔係好夠芝士汁/____>豬頸肉有幾片,外層帶點焦香及脆度,食落都爽口既厚度……係可以接受既範圍內芝士汁既芝士味頗為濃郁,香口稠度算似有點黏既白汁,將麵條緊緊附住,乾拌係不錯的麵條煮得條條分明,有少少咬口唔會太淋爛,感覺正常金磚鮮茄焗豬扒飯體積一般,對我呢個大胃仔黎講自己解決都冇難度,結果真係食清碟咁滯賣相都幾吸引,起碼第一印象唔會覺得佢好凌亂表面有少少芝士,溶溶地又有少少焦,加添香氣豬扒調味得宜,夠哂入味,仲要有少少烤過既焦香肉質稔身易入口,唔會太韌太多筋位,但又帶點嚼勁,唔係鬆肉粉既霉感醬汁酸甜開胃,帶點濃稠可惜既係醬汁實在太少,最後食包果陣冇野點淨食:^(飯係炒底既,粒粒分明幾香口,包係入面都唔
「你厚多士呀!」
我諗有睇爵爵既朋友都會熟知呢一句xd
除左食開既甜既蜜糖吐司
其實香港仲有鹹既厚吐司盒
是次偕同暑假回港既好友去試下呢個新滋味
(至少對冇食過既我地係新XDD)
Menu
好似學生手冊,感覺幾有特色
羅麥記係我地當日既第一站
上網上IG都不時見到有人食佢既芝士撈丁同埋吐司盒
午餐就要試哂兩樣(Y)

嗯……好似唔係好夠芝士汁/____>
豬頸肉有幾片,外層帶點焦香及脆度,食落都爽口既
厚度……係可以接受既範圍內
芝士汁既芝士味頗為濃郁,香口
稠度算似有點黏既白汁,將麵條緊緊附住,乾拌係不錯的
麵條煮得條條分明,有少少咬口唔會太淋爛,感覺正常
金磚鮮茄焗豬扒飯

賣相都幾吸引,起碼第一印象唔會覺得佢好凌亂
表面有少少芝士,溶溶地又有少少焦,加添香氣
豬扒調味得宜,夠哂入味,仲要有少少烤過既焦香
醬汁酸甜開胃,帶點濃稠
可惜既係醬汁實在太少,最後食包果陣冇野點淨食:^(
飯係炒底既,粒粒分明幾香口,包係入面都唔會濕爛
吐司已經被起走大部分包心,所之佢都係算足料不吝嗇的
外皮金黃香脆,有少少焦香又唔係過燶既
吐司內層鬆軟可口,咀嚼出麵包微微香甜既麵粉香
整體黎講個味道同質量都ok架,係個醬汁少左d,美中不足囉
另外個人認為個配搭唔會太怪,可能我地都幾勇於嘗試以及接納新意xdddd
熱美碌

既然呢度主打懷舊感……
黎杯美碌扮食學生餐都不足為過姐xd
環境都不錯,起碼係商場入面唔係太焗熱
衛生係ok既,唔會黏笠又冇咩垃圾咁
服務就……態度都可以既
不過午飯時間真係幾旺場,都係要搭哂枱咁,叫人難少少
仲有要預左佢係連鎖店經營既感覺,唔好期望cozy
(我地去之前已經知,但聽講有d人以為係小店果種感覺……
  • 金磚鮮茄焗豬扒飯
2014-08-18 777 浏览
聽説羅麥記是由一位姓羅,一位姓麥的年青人開辦的,故取二人姓氏作食店店名。這種為店鋪取名的方式,完全參照了舊時荼餐廳,冰室的做法,為這間走懷舊路線的茶餐廳更添一份古老味。與朋友約好了在太古看電影,故就順道在附近先用個午餐,地點當然由我發板,想到大家都對有特色的飯店有興趣,便選址這間又新潮又懷舊的茶餐廳。餐廳裝潢果真有夠特色的,牆壁都放滿了香港以前的一些懷舊玩意,雖然我對這些東西的印象只限於電視裏,但對不少較年長的人而言,確是種美好的回憶。甫坐下,當然要立刻翻閲餐牌,但其實也沒什麼好翻閲的,因為餐牌就只有簡單的一張,午餐價錢由$44-$75不等,包一杯飲品,而涷飲就例牌加三元。最後我們就在九項套餐中選了一份阿芝芝士撈麵配豬頸肉$45,跟羅麥雞翼撈丁$48。先來的是我點的熱檸水,先來暖暖胃吧。不到五分鐘,友人的阿芝芝士撈麵配豬頸肉就到了。忍不住問他要了一口。吃下,麵質頗有彈性的,軟硬度恰好,而芝士汁下得亦豪爽,味道濃郁,只吃了一口也感到十分濃厚,滿口醬汁,十分滿足。可是,友人說吃到尾有點滯膩。接著,我的羅麥雞翼撈丁也到了雞翼有四大隻,港島區而言$44已很不錯了。而且,隻隻肉質嫩滑有嚼口,雞皮

先來的是我點的熱檸水,先來暖暖胃吧。

不到五分鐘,友人的阿芝芝士撈麵配豬頸肉就到了。

接著,我的羅麥雞翼撈丁也到了

雞翼有四大隻,港島區而言$44已很不錯了。而且,隻隻肉質嫩滑有嚼口,雞皮帶彈性,水準不俗。醬汁羅麥汁其實就跟瑞士汁大同小異,個人認為甜味沒那麼重,較輕怡,吃多也不感膩。麵質是偏硬的,但同時亦不失彈力,掛汁力都不弱,每條都均勻沾上醬汁,吃得人十分滋味。

吃過撈丁後,肚子好像還未「夠皮」,所以便又叫了一份沙嗲牛肉包 $32

麵包包身果然十分長,熱騰騰的非常軟熟,吸入濃濃的沙嗲汁後更為香軟,可外面薄薄一層依然帶點鬆脆,厲害!而牛肉亦鮮嫩彈牙,與沙嗲汁簡直就是不敗的組合,牛肉的羶香乘沙嗲散發,實在是意想不到的美味。

再吃完包後,終於滿足了。整體水凖確實相當高,尤其是在港島區而言,裝潢,食物用料,價格已經很大眾化了,所以,是必定會再訪。
2014-08-18
  • 羅麥雞翼撈丁
  • 沙嗲牛肉包
2014-08-10 660 浏览
一路以來 都是羅麥記忠實粉絲   最近羅麥記又爆新創意  出了新餐牌。新的餐牌多了很多選擇   很想試哂所有的  但是我們只是3個人來 叫的有限。。試左一個  七彩朱古力多士:賣相很精緻   很漂亮  色彩繽紛   ,是三件多士裡面夾雜住的是朱古力醬, 淋上一層忌廉醬    再有不同的朱古力淋在表面  這個十分有創意  不太甜  朱古力加在多士和忌廉醬剛剛好 中和味道。水牛芝士炸雲吞:雲吞皮上  上了一些微薄的粉炸過  涵裡是一些新鮮的蝦肉,蝦肉裡再包著一層芝士  是真的水牛芝士  本人非常喜愛水牛芝士  對水牛芝士情有獨中 所以特別喜愛這個。 這個小食能看到廚師的心思  用最簡單的配搭突顯不同的食法。再配上一些甜的辣醬  味道剛剛好 十分配合 不會覺得芝士太過膩。風沙炸雞塊:看來像一般避風塘沒大分別  但是這個雞塊很特別  內裡原來是海南雞來的  很驚喜的是有雞皮  。上了脆醬炸到外面脆脆的   内裡的雞肉還是很滑  ,不會像其他餐廳炸得干干的。值得一讚!磚頭焗海鮮飯:是白汁  表面上有芝士焗過  有蝦 有兩件青口 有一個很大的帶子和一件炸過的魚  很豐富。 麵包焗得表面脆脆,飯是炒

試左一個

七彩朱古力多士:

水牛芝士炸雲吞:

風沙炸雞塊:

磚頭焗海鮮飯:
是白汁  表面上有芝士焗過  有蝦 有兩件青口 有一個很大的帶子和一件炸過的魚  很豐富。 麵包焗得表面脆脆,飯是炒飯的 而飯與飯之間還有汁   整個飯非常之豐滿。

感覺非常良好 別有創意 會繼續試其他新菜  ,這餐很滿足。但最可惜是這餐廳是都現在還沒有冷氣,在於炎熱的天氣下如非愛好者  都不而久留!
题外话/补充资料: 冷氣可加以改善
2014-08-01
  • 水牛芝士炸雲吞
2014-08-07 821 浏览
今晚同男友係康怡睇戲, 放工後是旦搵間野食,咁岩見到哩間一直都未食過,我又想食炒蛋.. 所以就試一試揀左餐廳出面D走廊位坐..因為入面都FULL哂..餐牌風格扮學生手冊,,都幾搞笑雞翼撈丁 味道唔夠濃,一般般牛脷哩個又反而太咸,不過其實個醬汁係幾好味,同牛脷好襯,,只係濃左少少..芝士炒蛋多士哩個真係最唔抵食既野,,佢冇落調味料..芝士又唔夠味,,太淡... 自己係屋企夾個面包都好食過佢..水牛芝士炸雲吞哩個係今晚最出色既食物,, 食傳統既味道,, 水牛芝士味道又好出,,又唔會COVER左蝦味,, 係我食過咁多炸雲吞之中最好味既! (因為好少加芝士呢)總括黎講,,就麻麻地喇,,價錢都唔平,,但水準一般,,係炸雲吞救番唔少分,,下次去康怡都唔會再揀佢啦
雞翼撈丁
味道唔夠濃,一般般
牛脷
哩個又反而太咸,不過其實個醬汁係幾好味
,同牛脷好襯,,只係濃左少少..
芝士炒蛋多士
自己係屋企夾個面包都好食過佢..
2014-07-28
庆祝纪念
纪念日
2014-08-05 608 浏览
一直想試羅麥記既招牌金磚焗飯,星期日終於同媽咪一齊黎試!環境方面較狹窄,坐得好迫。不過吾理喇,一場黎到食左先講磚頭焗咖喱芝士蝦球飯($85)一上枱,我同媽咪都嚇親,俾我地想像中大...先説個飯,炒飯底不過不失。咖喱汁咖喱味濃郁,不會過辣。蝦球偏少而且亦很細雪花西多($28)西多外脆内軟!推介!最尾同媽咪都食吾哂...如果大家細食既可以一個飯兩個share都已經足夠。
一直想試羅麥記既招牌金磚焗飯,星期日終於同媽咪一齊黎試!
環境方面較狹窄,坐得好迫。不過吾理喇,一場黎到食左先講

磚頭焗咖喱芝士蝦球飯($85)

雪花西多($28)
西多外脆内軟!推介!

太古A3出口轉入屋村上個天橋即刻到,好易去等位亦都好快:')))環境都真係不錯懷舊得好新潮haha1.芝士豬頸肉撈丁 ($48)真係好驚喜,個芝士不會膩,食得多都不會厭,唔似出面買片裝芝士的味豬頸肉就肥左少少但都不錯這個必食喔2.蝦多士 ($55)不會太乾 食到好夠料淡淡都係蝦haha但有時似中式點心3.豬羅包 ($)真係兩吃架一邊雞排(煎的)一邊豬排(炸的)個包脆脆地易入口整體真的感覺良好會再去幫親多幾次的<3
太古A3出口
轉入屋村上個天橋即刻到,好易去

等位亦都好快:')))
環境都真係不錯
懷舊得好新潮haha
1.芝士豬頸肉撈丁 ($48)
芝士豬頸肉撈丁
真係好驚喜,個芝士不會膩,食得多都不會厭,
唔似出面買片裝芝士的味
豬頸肉就肥左少少但都不錯
這個必食喔

2.蝦多士 ($55)
蝦多士
不會太乾 食到好夠料
淡淡都係蝦haha
但有時似中式點心

3.豬羅包 ($)
真係兩吃架
一邊雞排(煎的)
一邊豬排(炸的)
個包脆脆地易入口

整體真的感覺良好
會再去幫親多幾次的
2014-07-26
2014-07-28 827 浏览
今次睇完戲試下呢間老婆話想試磚頭焗猪扒飯同乳鴿我仲加左個水牛芝士炸雲吞焗飯都算特色,味道可以,但隻乳鴿……唔知係咪無落單嘅關係,食完另外兩樣都未黎,等都其次,味道有D似薑醋味,個人覺得麻麻地,可能配番喺猪腳度會好D!
今次睇完戲試下呢間
老婆話想試磚頭焗猪扒飯同乳鴿
我仲加左個水牛芝士炸雲吞
2014-07-28 639 浏览
下午約四點,忽然想食d嘢,記得雑誌介紹過依間懷舊冰室,去試下先。  環境:地方唔係太大,光猛,一邊有大玻璃望到室外,不過唔夠冷氣。  食物:2:00~6:30有下午茶,但凍飲要加成五蚊。唔想食熱氣嘢叫咗三文治同凍檸茶。  三文治好大份味道好,餡料很多,個口唔夠大咬添,麵包唔夠脆面有點可惜。  凍檸茶少冰依然很大冰,坐低冇比水,叫咗杯水順便拔走d冰。  四件食剩兩件要帶走,比咗個微波爐盒同靚靚厚外賣膠袋我,讚!
  凍檸茶少冰依然很大冰,坐低冇比水,叫咗杯水順便拔走d冰。
  四件食剩兩件要帶走,比咗個微波爐盒同靚靚厚外賣膠袋我,讚!

2014-07-23
  • 羅麥記三文治
以懷舊為招徠的餐室, 近年大放異彩, 羅麥記可說是當中的先驅者. 奈何店鋪地點對我來說比較隔涉, 所以一直沒有機會試. 今次難得遠道而來, 當然要大快朵耳.羅麥記走的是茶餐廳路線, 店內也有種地道的味道, 開放式大門, 沒有重門深瑣高高在上之感. 甫入門看見是藍綠色的仿鐵閘設計, 掛上很像校徽的招牌. 店內靠牆位置上都放置了各式的懷舊物件如電話, 茶壼, 雙囍火柴盒, 收音機等等. 這些在我童年時也有使用過的東西, 現今已變成集體回憶了.另一邊箱的4人位依着一排鐵窗, 感覺很有舊式巴士茶水站的味道. 這種仿懷舊的裝潢, 玩味大於仿真度, 連餐牌也用上學生手冊模樣, 細看寫上2014年度上學期, 即表示餐牌會不定期更新, 增加食物種類和新鮮感.店鋪的環境就夠吸引了, 但說到尾食物才是靈魂. 未醫肚前先來兩杯特式凍飲.菠蘿冰和紅荳冰奶茶(各$35), 買小見小的地道飲品, 全因製作工序煩複. 紅荳冰奶茶不是坊間那種紅荳沉底, 上面沖上奶水再加冰的製法. 而是把紅頭和絲襪奶茶雪成冰粒, 加進奶茶內, 這樣就不怕冰溶化後令飲品變淡口, 而且也能保持真正冰凍口感, 沒有下層太甜, 上層太淡的問題

菠蘿冰和紅荳冰奶茶(各$35), 買小見小的地道飲品, 全因製作工序煩複. 紅荳冰奶茶不是坊間那種紅荳沉底, 上面沖上奶水再加冰的製法. 而是把紅頭和絲襪奶茶雪成冰粒, 加進奶茶內, 這樣就不怕冰溶化後令飲品變淡口, 而且也能保持真正冰凍口感, 沒有下層太甜, 上層太淡的問題, 喝到底味道仍濃淡一致, 不容錯過之選. 菠蘿冰相對較清新, 同樣製法, 把菠蘿粒雪凍再沖調, 但我就較喜歡紅荳冰.
然後先來數款小食, 羅麥辣雞翼($48/5隻), 用上店名為名, 自然是店家招牌菜之一, 雞翼有辣有唔辣, 嗜辣的我當然覺得辣惹味一點. 說穿了是瑞士雞翼, 看似簡單, 但要做得好也有點功夫. 先要雞翼肥美, 瑞士汁要鹹甜甘醇適中, 滲出香料味, 雞翼要上色靚之餘, 又不會煮至甩皮甩骨, 外表完好, 內裡要保持嫩滑多汁, 才算最上乘滷雞翼. 顯然, 招牌的羅麥雞翼做到了.
另一款店方推介是蝦多士($50/5件), 用上法包代替白麵包, 更有咬口, 面層的蝦膠夠爽口彈牙, 加上蔥粒和芝麻, 惹味又不會油膩. 但個人還是較喜歡以方包做底, 炸完香口鬆化一點.
麥SIR乳鴿仔($46), 驟眼看來, 竟有點像那些縮骨功特技, 把整個人屈在14吋電視框那種, 很古怪的造型, 全因上枱已斬了件, 又砌回鴿型. 平時多吃紅燒乳鴿, 這個卻是滷水的, 都很入味, 亦僻去鴿身的微微羶味, 算是不錯.
再來又是烏卒卒的菜式, 羅麥汁牛河$60, 這個不是滷水, 而是瑞士汁. 跟乾炒濕炒河最大分別是河粉上碟時仍是白雪雪的, 淋上光亮稠杰瑞士汁, 攪勻讓醬汁掛上河粉再吃, 沒有炒河惹味感, 但換來甜中帶鹹的味道, 頗特別的味覺. 牛肉顯然肉味已被瑞士汁蓋過, 但肉質稔滑無渣, 整體配搭得宜, 亦有新鮮感.
無骨海南雞($60), 在我眼中, 海南雞跟豆腐火腩飯一樣, 有人愛不釋手, 每次也要吃, 但我就總是很一般. 不過男人點的時侯總會試上一兩件, 久而久之吃多了, 多少也懂分好和壞. 這裡的海南雞, 肉質嫩滑, 還帶juicy肉汁, 能吃出雞的鮮味. 附上的三色醬汁, 有辣醬, 甜醬油沙薑醬, 沾上雞件更覺惹味, 總體不過不失.
講到招牌中之招牌, 非磚頭多士莫屬. 因為人多關係, 這次一次試齊兩款磚頭飯.

磚頭焗豬扒飯($75), 將麵包掏空中心, 逐層放入炒飯和茄汁, 面層鋪上原塊厚豬扒. 功夫已讓人佩服, 把焗豬飯溶入台式棺材板的創新意念, 吃的時侯切開厚多士一邊, 醬汁和飯除除瀉下, 很有氣勢. 而且每一口也混合飯和茄汁, 開胃美味. 豬扒厚薄適中, 偏瘦, 但肉質不鞋口, 仍保持嫩滑和惹味.
磚頭焗咖喱芝士蝦球飯($85), 這次換上海鮮和咖喱汁, 不只有原隻蝦球, 還有鮮魷等其他海鮮在內. 這一個的醬汁比茄汁豬扒磚頭更豐富, 吃起來滿口是惹味而不辣的咖喱汁和炒飯, 更勝一籌. 至於作盛器的麵包磚, 其實裝飾成份較大, 因為吃完飯已沒剩下多少醬汁可點麵包, 所以都沒有特意去吃 , 是有點浪費了.
一口氣吃了多款食品後, 已十分飽肚了, 但不試試甜品總有點缺失似的.
於是又點了千層朱古力西多 ($28), 以3層多士夾朱古力醬做成, 外皮煎炸至金黃, 切開卻仍然乾身, 露出雪白乾爽麵包, 以朱古力醬代替傳統西多士的花生醬, 更甜蜜蜜, 亦更有甜品的感覺. 入口不膩, 朱古力夾層很薄, 卻能吃出朱古力甜香卻不溜. 絕對值得推介.
雪花西多($28), 賣相像炸豆腐, 面層灑上一層椰絲, 方正的麵包裡同時塗上咖央醬, 更具馬拉風味. 雖然我不太好椰汁味的種種食品, 但也試了少許, 西多炸得乾身, 內裡沒有油笠笠感覺,但味道稍甜了一點, 所以兩者我較愛之前的朱古力千層西多.
一口氣吃了這麼多款食品, 離開時方發覺原來10大必吃食品中吃了6款, 算是不錯的成績了. 下次再來, 應已換了下學期餐牌吧!
羅麥記的賣點是帶食客回到70年代, 回味昔日的港式冰室風味; 老實說, 這裡吃的其實不是正宗懷舊食品, 而且懷舊Fushion的新派菜式, 一心想尋回無添加老牌風味可能會失望, 但卻絕對能吸納年輕一群, 一邊回味爸爸媽媽的年少時光, 一邊品嚐現今流行的飲食元素, 班房餐室加上新舊食品共冶一爐, 特式創意十足, 是本地懷舊食店必試之選.

2014-06-19
用餐优惠
試食活動
2014-07-23 1012 浏览
羅麥記以香港六、七十年代的冰室做主題,門口有黑白電視、黑膠碟機等懷舊物作裝飾,令人勾起童年回憶。餐牌是小學生手冊設計而成, 十分特別食物方面當然係懷舊的冰室經典美食,點了....蝦多士傳統的蝦多士, 用法包口感脆卜卜有; 但這裡的蝦多士把爽口彈牙的蝦膠釀在熱狗包上, 口感較鬆軟, 我喜歡呢隻蝦多士。兩食豬扒包吉列豬扒及煎豬扒各一半, 同時食到兩款口味, 真係有諗頭~豬扒鬆軟, 麵包外脆內軟, 味道都唔錯~辣味鷄翼撈丁有辣味及唔辣揀, 叫左辣味, 原來只係加了辣味粉在面~撈丁麵身太淋;鷄翼有4隻, 瑞士汁都入味,  瑞士汁炒牛河聞個味好燶, 食落好甜, 只有瑞士汁的甜, 沒有咸味, 食左幾啖.....頂唔住磚頭包焗豬扒飯羅麥記自創的, 在4.5吋的麵包內放入炒飯, 將豬扒置頂,淋上鮮茄汁,再焗而成。賣相當然吸引, 鮮茄汁好似湧出來~豬扒鬆軟, 鮮茄汁味道適中, 不太酸不太甜, 十分開胃; 但鮮茄汁略少, 食到中間覺沒有汁覺得好乾噱頭~ 都係傳統的好味D
餐牌是小學生手冊設計而成, 十分特別
食物方面當然係懷舊的冰室經典美食,點了....

蝦多士
兩食豬扒包
吉列豬扒及煎豬扒各一半, 同時食到兩款口味, 真係有諗頭~
豬扒鬆軟, 麵包外脆內軟, 味道都唔錯~
辣味鷄翼撈丁
有辣味及唔辣揀, 叫左辣味, 原來只係加了辣味粉在面~
撈丁麵身太淋;鷄翼有4隻, 瑞士汁都入味,
 瑞士汁炒牛河

磚頭包焗豬扒飯
噱頭~ 都係傳統的好味D
2014-07-20
2014-07-22 614 浏览
好難得星期日跟沙田朋友來太古城食 TEA.走過康怡商場看到這所懷舊餐廳食 TEA我個人一定會食西多士.識食當然食煉奶 XDDDD先說面包的口感.不會太硬太軟.也不會整到好濃口. 算合格份量也不少.點了此店推介紅豆冰奶茶. 是用紅豆來做凍粒加入奶茶中由於紅豆的甜味足夠地蓋過了味蕾.所以入口的奶茶變了甘味. 喝不到奶茶真正的香濃這樣來說,我覺得此出品實在不能發揮到食物的美味關系 !做創新的菜式,首先要明白到食物與食物之間的連鎖關系好像鮑魚本來就沒有什麼味道一樣,廚師會用上湯火腿去一起去做令鮑魚艇有味道起來個人都有個偏好. 聽了會好怪, 食芒果時加上一點生抽, 這是由上一代開始傳下來細個會覺得好怪.到大多推介給朋友,朋友都會覺得很怪的口味.但有個朋友真心試了後大讚好味難倒食鹹粽子加糖不奇怪嗎 ?食店環境 Ok.坐得舒服. 不過D 妹妹真是要叫才會比杯水,
好難得星期日跟沙田朋友來太古城食 TEA.
走過康怡商場看到這所懷舊餐廳
食 TEA我個人一定會食西多士.識食當然食煉奶 XDDDD
先說面包的口感.不會太硬太軟.也不會整到好濃口. 算合格
份量也不少.
點了此店推介

紅豆冰奶茶. 是用紅豆來做凍粒加入奶茶中
這樣來說,我覺得此出品實在不能發揮到食物的美味關系 !
做創新的菜式,首先要明白到食物與食物之間的連鎖關系
難倒食鹹粽子加糖不奇怪嗎 ?
2014-07-01
2014-07-17 14 浏览
今時今日香港飲食業的競爭是相當激烈,新開的食店要加入一些新鮮的原素才能吸引客人,最近就有食店以懷舊冰室作主題,羅麥記就是其中一間。羅麥記以懷舊的港式冰室作為裝飾的主題,令我們可以尋找到很多兒時的集體回憶。除了懷舊裝飾之外,羅麥記也把食物方面從新設計過,令到食物方面也配合懷舊主題。就算一般普通茶餐廳的食物,都從新加入一些新鮮的原素,令到食物方面又懷舊又帶有香港本土色彩,令我們回憶起老香港。餐牌也從新設計過模仿小學生手冊,配合懷舊主題,食物款式亦多元化。 羅麥雞翼: 一碟有五隻雞翼,五隻雞翼的大小都很平均,雞翼也算厚肉,用卥水汁去煮雞翼,煮到雞皮深褐色,卥水汁甜而不膩,裡面的雞肉十分嫩滑,更充滿肉汁,非常好味。 麥sir 乳鴿仔: 原來茶餐廳都有乳鴿食,乳鴿是一般大隻,乳鴿皮的色澤偏向深褐色,燒汁味道似乎跟雞翼一樣,皮薄而脆,乳鴿皮亦吸了醃料之味,乳鴿咬落啖啖肉,乳鴿肉肉質鮮嫩, 對板之極。 無骨海南雞飯: 賣相似泰式的海南雞,雞肉已起了骨,食起來啖啖肉,煮熟度剛剛好,肉質滑滑溜,入口軟滑不嚡,滿有雞味,有三種醬汁可點,分別是甜醬油, 辣醬和薑茸。 蝦多士: 蝦多士以蝦交釀在麵包上
蝦多士: 蝦多士以蝦交釀在麵包上,再把它烘成多士,今次比較特別用熱狗包製作多士,撒上白芝麻, 多士真的幾脆,只是蝦味比較淡。
千層朱古力西多: 面層淋上朱古力醬用來裝飾,朱古力醬香濃細滑,西多裡面以朱古力作為餡料, 有二層的朱古力滋味,這個的多士比較薄身。
雪花西多: 西多切成四方的一塊,表面淋滿了糖粉和椰絲, 原來西多內是咖央醬, 厚切的多士炸得乾爽, 不油膩, 味道偏甜, 富有陣陣椰絲香。
磚頭焗咖喱芝士蝦球飯: 這裡用是的高身方包磚頭麵包, 把中間的白麵包部分挖空, 放入了大量炒飯, 蝦和蔬菜, 大堆頭的堆得滿滿, 再淋上咖喱汁, 咖喱汁不會太辣而帶點甜味, 蝦粒新鮮, 進食過程是要將多士圍牆推倒, 才可以吃到入面的炒飯, 蝦和蔬菜。
磚頭焗豬扒飯: 同磚頭焗咖喱芝士蝦球飯做法是一樣, 不同的只是今次放入了焗豬扒飯, 豬扒件淋上了茄汁, 加上洋蔥和蘑菇。豬扒肉質嫩滑,而且煮得軟腍,番茄汁不酸帶點甜。同樣地進食過程是要將多士圍牆推倒, 才可以吃到入面的焗豬扒飯。
羅麥汁牛河: 牛肉片放在預先煮熟的河粉上, 然後淋上羅麥汁, 今次是撈河,同一般乾炒牛河不同 。牛肉片軟韌適中, 河粉幼滑,大量醬令到味道偏甜。
阿芝芝士撈麵(豬頸肉): 表面淋上大量芝士汁, 放上五片豬頸肉, 用丁麵做麵底, 撈成一碟。豬頸肉肉質彈牙, 大量芝士汁令到味道太濃, 真的有點漏的感覺。
紅豆冰粒粒奶茶: 其實是凍奶茶再加上紅豆冰,原來兩者混合了的味道是非常夾,奶茶是相當香滑, 奶味比較重,味道偏甜,紅豆煮得軟腍, 兩者一齊入口,增加了味道的層次感。
菠羅粒粒冰: 這杯是在菠蘿冰內再加上了菠蘿肉, 做成了這個菠蘿特飲, 味道頗酸, 菠蘿肉份量也算多, 非常開胃。

最後也希望羅麥記能夠堅持這份創新精神, 把更多食物從新改良及設計過, 令到食客們更加有口福。
用餐优惠
試食活動
2014-07-13 827 浏览
懷舊的港式冰室近年大行其道,幫助喚醒了我們一些失落多年的集體回憶。不過冰室也需要跟著時代進步,普通的西多士、乾炒牛河已經不能滿足得到嘴饞的客人,因此同樣走懷舊冰室路線的羅麥記似乎亦做足功課,特別設計了一個多元化而又帶本土色彩的餐牌,為老香港情懷致敬。  瑞士汁雞翼, 3.5/5非常愛吃雞翼,這𥚃還有兩種不同口味的款式供應,非常好!較為傳統的有百吃不厭的瑞士汁雞翼,醬汁入口清甜,但又不會過濃,肉質夠幼滑,味道絕不比太平館的招牌瑞士雞翼遜色。  羅麥辣雞翼, 2/5另一款羅麥辣雞翼相對較為遜色,喜歡醬汁內的少許辛辣,但調味做得較為單調,帶不出雞翼的鮮味,還是比較欣賞之前的瑞士汁雞翼。  蝦多士, 3.5/5接著是一款香口的蝦多士,多士較為反傳統地選用了熱狗包製作,面層再塗上薄薄的蝦膠,香脆的口感令人難以抗拒。  麥sir乳鴿仔, 4/5整頓晚餐最喜歡這道麥sir乳鴿仔,調味的醬汁相信大概也是跟瑞士雞翼那種差不多,味道同樣甜美。更重要的是乳鴿的肉質嫩滑而且非常厚肉,加上醬汁夠入味,啖啖滿足的口感的確是暢快。  海南雞, 3.5/5海南雞出奇地滑溜,相比之前在亞坤吃的還要正宗,唯一美
 瑞士汁雞翼, 3.5/5
 羅麥辣雞翼, 2/5
 蝦多士, 3.5/5
 麥sir乳鴿仔, 4/5
麥sir乳鴿仔
 海南雞, 3.5/5
海南雞出奇地滑溜,相比之前在亞坤吃的還要正宗,唯一美中不足的是雞味不算鮮。
 磚頭焗咖喱芝士蝦球飯
, 3/5
很少機會吃這樣做的焗飯,侍應放下時經已香氣四溢,入口有淡淡的日式咖喱味,倘若蝦球再鮮甜一點相信味道會出色。
羅麥記是近期試過的懷舊冰室中最滿意的一間,雖然價錢相比其他競爭對手較高,但勝在食物的花款多,絕對是值得一試。

麥sir乳鴿仔